Alimentatia raw vegana · Ingrijirea sanatatii

Semintele de in si proprietatile lor

Inca de la inceput vreau sa precizez ca semintele de in nu sunt un panaceu. Multe seminte sunt mult mai benefice organismului decat semintele de in care, daca nu sunt macinate sau inmuiate in prealabil, trec prin corp fara sa produca nici un efect. Vedeti si acest articol despre alte patru seminte miraculoase.

Semintele de in (in engleza, flaxseed) au fost apreciate pentru calitatile lor inca de acum 4000 de ani, fiind consumate de greci si romani ca si nucile. Aceste mici seminte pot avea doua culori – maro si auriu – ambele varietati avand insa proprietati asemanatoare. Impreuna sunt pe lista de varf a semintelor bogate in acizi grasi Omega-3, care scad sensibil colesterolul prevenind tensiunea arteriala, au proprietati anti-inflamatorii, mentin o inima sanatoasa, scad riscul aparitiei artritei si Parkinsonului, ajuta la combaterea constipatiei si hemoroizilor, inlatura si impiedica formarea pietrelor la fiere, reduc uscaciunea ochilor si previn boala de ochi numita Macular Degeneration (degenerare maculara). [Sursa medicala]

Un procent ridicat in aceasta samanta il constituie lignanii, fiind singura planta care detine cel mai bogat depozit de lignani si fibre. Acestia reprezinta un grup de compusi naturali gasiti doar in plante, avand compozitia chimica asemanatoare cu a estrogenului (phytoestrogen) si a antioxidantilor. Datorita lignanilor si estrogenului din planta (phytoestrogen) cu rol de echilibrare hormonala, uleiul din seminte de in contribuie la stabilizarea si echilibrarea dozelor de estrogen si progesteron din organism, ajutand la imbunatatirea functiei uterine, la reglarea ciclului menstrual si usurarea crampelor asociate cu acesta, in caz de infertilitate feminina, endometrioza, cat si in ameliorarea simptomelor menopauzei. De asemenea, in cazul menstruatiei, uleiul de in ajuta la blocarea formarii prostaglandinelor, grup de substante eliberate de multe ori in exces in aceasta perioada, determinand pierderi de sange prea mari.

Lignanii pot ajuta la scaderea colesterolului, pot imbunatati sanatatea digestiva si ajuta la mentinerea unei inimi sanatoase, posedand proprietati anti-cancer si de prevenire a formarii anumitor tipuri de tumori. De asemenea, in cazul diabetului pot reduce severitatea bolii si stabilizeaza nivelul zaharului din sange. [Sursa]

O alta proprietate foarte apreciata este continutul mare de fibre, care pot ajuta in unele cazuri de constipatie. Pe primele locuri in combaterea constipatiei cronice, inainte de semintele de in se afla urmatoarele (care trebuie insa consumate separat): sucul verde, o cana de apa calda cu lamaie dimineata pe stomacul gol, 2-3 linguri de tarate cu miere tot pe stomacul gol, si semintele de in, consumate insa sub forma de faina fiindca doar asa isi fac efectul. Mai este bine de stiut ca din 100 g seminte de in beneficiem de 20 g proteine, 28 g fibre si 41 g grasimi sanatoase. [Sursa]

Semintele de in pot fi consumate si ca atare, intregi, insa expertii atentioneaza ca acestea trec pur si simplu prin corp fara sa poata fi descompuse; consumul lor sub forma de faina sau ulei este cel mai benefic. In bucatarie semintele pot fi folosite in paine, in loc de oua – 2 linguri de faina de in amestecata cu apa pot inlocui cu succes 2 oua, in painea naturala de in, in salate, prajituri, pateuri, sarmale, salata de vinete, in cerealele de dimineata, in timp ce uleiul se poate folosi in salate sau doar turnat simplu peste mancare.

Pastrarea semintelor, fainii si uleiului de in se va face intr-un loc racoros si uscat, care ar putea fi chiar si frigiderul dumneavoastra. Continutul mare de ulei din seminte favorizeaza rancezirea, aceasta transformand toate calitatile lor in otrava.

Brown_Flax_Seeds[1]

Valoare nutritionala pentru 100 g (3.5 oz)

  • Energy 530 kcal 2230 kJ
  • Carbohydrates 28.88 g
  • Sugars 1.55 g
  • Dietary fiber 27.3 g
  • Fat 42.16 g
  • Protein 18.29 g
  • Thiamine (Vit. B1) 1.644 mg, 126%
  • Riboflavin (Vit. B2) 0.161 mg, 11%
  • Niacin (Vit. B3) 3.08 mg, 21%
  • Pantothenic acid (B5) 0.985 mg, 20%
  • Vitamin B6 0.473 mg, 36%
  • Folate (Vit. B9) 0 μg, 0%
  • Vitamin C 0.6 mg, 1%
  • Calcium 255 mg, 26%
  • Iron (fier) 5.73 mg, 46%
  • Magnesium 392 mg, 106%
  • Phosphorus 642 mg, 92%
  • Potassium 813 mg, 17%
  • Zinc 4.34 mg, 43%

Reactii adverse

La solicitarea cititorilor, vreau sa precizez si posibilele reactii adverse ale semintelor de in, care se presupune ca nu sunt recomandate in urmatoarele cazuri:

  • Nu se consuma in cantitati mari, adica peste 5 linguri/zi, aceasta putand duce la blocaje intestinale.
  • Femeile insarcinate trebuie sa fie atente si sa nu depaseasca 2 linguri macinate la 2-3 zile.
  • Nu sunt recomandate in cazul: cancerului de prostata, cancerului uterin, de san, ovarian din cauza continutului mare de hormoni.
  • Semintele sau uleiul rancede trebuie imediat aruncate.

Sper ca va este de folos textul de mai sus si va invit sa cautati si alte pareri, din alte surse, aceasta datorita faptului ca poate informatiile gasite de mine au omis anumite descoperiri recente. Am cautat mereu sa imbunatatesc acest articol aducand informatii noi, proaspat descoperite. De asemenea va invit sa cititi si comentariile, care poate va vor ajuta.

Image used is public domain and is obtained from Wikipedia.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

105 gânduri despre „Semintele de in si proprietatile lor

  1. buna merci pt raspuns am inceput de dim sa iau 2 lingurite de seminte de in cu un pahar de apa i am dat si sotului meu;) el are nevoie mult mai mult sa slabesca decat mine ai idee ce as putea sa i dau sa il ajute are 116 kg este si putin atletic nu numai grasime 😉 eu vreau sa dau jos cam 2 kg fac si fitness am acut de performanta dar acum pt ca m am mutat din buc la tara la aer curat;) nu prea am unde sa mai fac si fac acasa crezi ca o sa am senzatie de oboseala dat fiin faptul ca nu manac carne sau ceva eu stiu ca nu dar vreau si parerea ta 😉 astazi vreau sa fac samalutele raw abia astept sa vad ce o sa iasa nu manac chiar 100# raw mai mnac si orez cu legume seminte musli cu lapte slata de vinete si prin astea incerc sa introduc si raw poate treptat si dupa ce o sa mai invat de la voi ce sa manac si cum se prepara si cu ajutorul DOMNULUI o sa reusesc sa manac total raw am si ptine probleme cu acneea dar acum mi a mai trecut si putin cu celulita sper ca o inving …. in leg cu vintage4style eu am facut un site am adus hainele din anglia unele le am pus pe site si gata
    din cate stiu nu sa dat o lege sau ceva in leg cu magazinele online
    si in perioada asta nu prea merge ;(
    daca ai skype sa vb mai mult daca e ok adresa mea e ancaioana123 si pe yahoo e kissmybutt4me scuze de id dar il am demult decand eram si eu mai micuta si asa a ramas
    O ZI BINECUVANTATA!

    Apreciază

  2. Buna ziua, ma numesc Daniela si am si eu o problema pe care as dori sa o discut cu dumneavoastra. De 2-3 luni de zile sufar de o constipatie severa, la inceput era totul ok luam sennax dar dupa o luna am aflat ca sunt insarcinata deci toate medicamentele pe care le luam a trebuit sa le intrerup. Dupa aceasta perioada am inceput sa simt ca o inflamatie in interiorul partii stangi sub coasta. Mananc fructe uscate gen: prune, pere, compoturi si de o zi am inceput si cu seminte de in dar si cu tarate. Din experienta dumneavoastra credeti ca in situatia mea as putea lua 2 lingurite de seminte de in seara iar dimineata 2 lingurite de tarate inmuiate in apa cu putina miere?

    Apreciază

    1. Multumesc pentru comentariu. Din pacate nu stiu ce cantitate de seminte de in sunt recomandate pentru femeile insarcinate si de aceea nu ma pot exprima. Semintele de in ajuta in general insa nu elimina radical problema. De ce nu incercati cu suc verde? Stiu ca suna putin rau, insa are un gust exceptional. Am o prietena care chiar de curand a inceput cu sucul verde tot din cauza constipatiei groaznice cat si infectii din cauza acesteia si se simte extraordinar numai dupa cateva zile. De asemenea ea mai lauda si taratea cu miere, insa efect mai rapid tot sucul l-a avut.

      Daca aveti un blender care are peste 900 W, totul este perfect. Puteti amesteca 2-3 cani apa cu fructe diverse gen, 1 banana, 1 mar, 1 kiwi daca va place,1/2 lamaie, plus o mana de frunze diverse (spanac, salata, bete de telina, papadie sau orice e in sezon) si daca vi se pare prea mult acru, mai adaugati o banana sau un mango. Este delicios, daca si nepoata mea care avea 3 ani bea acest nectar cu placere, imaginati-va ca nu este chiar asa groaznic. Culoarea este putin inspaimantatoare si grosimea sucului, care insa se poate dilua. Toata acea fibra, in special cea de la frunzele verzi va indeparta constipatia in cateva saptamani daca este baut zilnic. Intre timp mai puteti incerca si varianta cu o cana de apa calduta cu lamaie, bauta pe stomacul gol dimineata. Mama lauda aceasta metoda care la fel ar putea randament. Mult succes in continuare si anuntati-ma de noi rezultate.

      Apreciază

    2. Daniela, mi-am mai adus aminte si de alte posibilitati. Incearca fulgi din aceeia asortati gen, de secara, ovaz, de grau cu lapte de migdale sau lapte de soia. Laptele de migdale e simplu de facut. Ai nevoie tot de un blender si pui o mana de migdale sau orice nuci si o cana de apa si dupa aceea strecori sau bei ca atare. Cerealele astea de dimineata se lasa vreo 5, 10 minute la inmuiat in laptele de nuci sau soia si poti adauga pentru gust fructe uscate, felii de banane, orice vrei.
      O alta posibiltate ar fi grau inmuiat pentru o noapte sau si mai bine, incoltit. Se scurge si se amesteca cu miere, putine nuci maruntite sau intregi, orice preferi si e delicios. Stiu cum e de greu cu constipatia. Eu am fost dusa la urgenta odata din cauza intestinului blocat si aveam dureri ca de nastere. Ai mare grija de tine, mai ales acum cu sarcina cand marea parte a femeilor sunt foarte predispusa la constipatii extrem de urate, hemoroizi… Multa sanatate!

      Apreciază

    3. draga mea totul cu masura nu mai minca asa de mult fructe uscate sa sti ca nu sunt atit de sanatoase iti scriu din israel iar aici a fost o emisiune in care avertiza publicul sa nu mai manince fructe confiate fiindca contin niste elemente toxice daunatoare.intereseaza te.constipatia se trateaza in felul urmator sanatos si fara nici un efect secundar advers.in fiecare dimineata pe stomacul gol se beau 2 pahare de apa plata calduta pe parcursul adoua saptamini se poate continua toata viata acest obicei poate inlatura multe boli.baietelul meu suferea de constipatie cronica de cind am inceput acest regim de viata copilul meu se duce la tualeta chiar si de 2 ori pe zi .multumesc lui Dumnezeu ca mia trimis acest mesaj prin cineva .am uitat sa ti spun sa nu maninci sau sa bei nimic 45 minute.sanatate

      Apreciază

  3. multumesc frumos pentru raspunsuri…am sa pun in practica chiar de maine tratamentul cu suc verde dar si canuta cu apa calduta si lamaie…pe celelalte le am incercat deja si cereale integrale de la plafar… inca o data multumesc frumos si promit sa va aduc la cunostinta daca aceste remedii au avut succes si la mine..sa dea DUMNEZEU ..

    Apreciază

  4. Interesant! Iata ce am casit la contraindicatii privind consumul de faina de in. Sursa sfatul medicului.ro
    Faina de in (Farina Lini), nu se administreaza intern, caci contine glicozizi care se transforma in acid cianhidric, substanta iritanta si toxica pentru tubul digestiv. Semintele de in folosite in fitoterapie, trebuie sa fie mature (coapte) si in stare buna (semintele rancede sunt toxice). Mucilagiile din semintele de in pot interactiona in mod negativ cu principiile laxative sau purgative ale diferitelor produse farmaceutice, folosirea lor concomitenta fiind contraindicata. S-a constatat ca toate preparatele pe baza de seminte de in, reduc considerabil absorbtia tuturor substantelor din medicamente. Nu se administreaza seminte intregi in caz de obstructii sau hemoragii ale tubului digestiv. Este bine sa nu se recurga la tratamente interne pe baza de in in sarcina, alaptare si cancer de prostata. Despre efectul toxic ale fainii de in consumata intern, am mai gasit si intr-o alta carte motiv care m-a determinat sa mai caut pe net referinte la acest aspect. Inclusiv mult laudatul Colon Helpul are un procent de 52% faina de in!

    Apreciază

    1. Din curiozitate am cautat si eu reactiile adverse si majoritatea spun ca ar putea fi nerecomandate, deci nimic nu este sigur, in cazul celor ca au alergii de tipul celor bronhice, la femeilor insarcinate, carora nu li se recomanda cantitati mari si in cazuri de prostata. Acum fiecare face cum considera ca este mai bine pentru corpul sau si nu in contradictie cu parerile proprii. Multumesc de comentariu, chiar am adaugat reactiile adverse la articol.

      Sanatate!

      Apreciază

  5. Am ulcer duodenal de 20 de ani. Am vazut la sora mea si apoi am cumparat si eu, paine integrala 5% cu seminte de in, de la Kaufland(e un fel de paine umeda, patrata, de culoare maro, feliata). Pot sa spun ca in sfarsit am inlocuit cu succes painea din comert, aceasta paine integrala dandu-mi o stare buna de satietate, necesara in cazul ulcerului, comparabila cu carnea, si scapand astfel de a manca enorme cantitati de paine obisnuita, de balonari si ingreuierea stomacului. Astfel,am putut tine foarte bine si post si am inceput sa slabesc, dearece nu puteam tine diete din cauza ulcerului.

    Apreciază

    1. Multumesc mult pentru comentariul tau. Stiu de painea de care vorbesti, este painea asemanatoare cu cea nemteasca si foarte delicioasa la gust. Sfatul tau sigur va ajuta pe cineva care este poate in aceeasi situatie. Multa sanatate!

      Apreciază

  6. nu am inteles eu ce inseamna raw,poate s-a explicat si nu am citit cu atentie.incerc sa mananc sanatos,multa salata delicioasa cu rosii,ridichii,castravete,masline,ceapa verde,branza si cremwusti.e super-satioasa si-mi potoleste apetitul.sunt o gurmanda.nu-mi plac dulciurile dar mancarea grasa si nociva e viata mea.si asa am ajuns ca la 26 ani sa cantaresc 68 kg.acum am 60.bine….recunosc ca am luat si ceva pastilute nocive….dar nu pot scapa de burtica si de solduri.am cumparat seminte de in si tarate dar nu stiu cum sa le folosesc in asa fel incat sa mai dau jos 5 kg.si sa scap si de grasimea din jurul abdomenului.pupik dulcik.

    Apreciază

    1. Draga mea, Raw inseamna crud. Este bine ca ai ales sa mananci mai sanatos, si asta te va ajuta intr-o masura sa scapi de kg in plus insa nu va fi deajuns. Semintele de in si taratea nu te vor ajuta sa slabeste peste noapte. Chiar si cu ajutorul mancarurilor crude, tot trebuie sa mentii o dieta stricta in care painea nu mai trebuie sa existe, mancatul dupa ora 6 nici atat decat poate un grapefruit sau un mar mic, miscarea sau plimbarile cu pas rapid cel putin sa-ti ocupe 1, 2h pe zi, grasimi cat mai putine dupa cum stii, si daca totusi le manaci, incearca doar la masa de pranz sa le consumi. La masa de seara spre exemplu, mai mult de o salata cu multe legume si frunze ar fi binevenita.

      Trebuie sa ai vointa daca vrei sa slabesti, fiindca nimic miraculos si rapid nu te va ajuta. Totul tine de controlarea dietei tale cat si a miscarii fizice din viata ta, pe o durata lunga nu doar pentru o saptamana sau doua, si dupa aia sa revii la greutatea initiala. Pentru a fi frumoase si catusi de putin fara straturi de grasime si celulita trebuie sa facem eforturi pana murim, asta ne este soarta. Parca nici noi nu ne simtim bine cu noi insine intr-o stare greoaie si fara energie, nu?
      Mult succes iti doresc!

      Apreciază

  7. cat despre deschiderea unui magazin online gasesti multe informatii folositoare pe google. mult succes si poate voi fi prima clienta.

    Apreciază

    1. Mariana, eu nu sunt terapeut nutritional ca sa-ti spun sigur, insa mai bine ai fi sa evizi fiindca nu stiu exact ce efecte va avea. Mai degrama iti recomand sucul verde de plante scurte de grau, aici e link-ul cu felul in care se cresc, mult grau incoltit si sprouts, si mai ales sucul verde combinat din fructe si frunze verzi pe care-l gasesti la mine, chiar aici e link-ul. Acestea sigur te vor ajuta enorm la curatarea sangelui de toxine, dar si al colonului in care avem depozite vechi de ani de zile, formate din reziduri de fecale si putregai de la paine, reziduri lipicioase de branza, etc, si care le reabsoarbe de fiecare data si reintroduce in corp sub forma de toxine concentrate. Numai ce am fost saptamana asta la doua cursuri de nutritie care m-au invatat asta, am ramas si eu masca. Mult succes.

      Apreciază

  8. Buna ziua,am 38 de ani si de vreo 3 ani am inceput sa am gaze tot timpul orice maninc,eructez,ma scuzati,am facut tot felul de investigatii, nimic care sa ma ajute, nimic concret nu mi sa spus.va rog spuneti-mi cam ce credeti ca m-ar putea ajuta ,ma refer la sucuri alimente etc.tin sa mentionez ca singurele diagnostice concrete care mi-au fost puse au fost gastrita de reflux pentru care incerc sa o tin sub control printru regim specific, cit se poate fara prajeli condimente etc si bacteria helico.pentru care am facut tratament.Va multumesc si va urez mult succes in munca pe care o faceti .HRISTOS A INVIAT!

    Apreciază

    1. Adevarat a inviat!

      In primul rand vreau sa va precizez ca nu sunt terapeut nutritionist, si va raspund in limita cunostintelor mele. In privinta gazelor, cat si pentru o digestie proasta de la care pornesc toate problemele, terapeutii spun ca totul tine de combinarea incorecta a alimetelor consumate. Daca intelegeti engleza, eu va pot trimite articole cu reguli de combinare, daca nu, o sa traduc pentru dv. Vedeti aici un articol sau mai faceti cautare pe Google pentru altele. Dupa cum stiti, o dieta controlata sever va poate ajuta. Am sa iau pe rand, remediile cat si ce sa nu faceti, avand asemenea probleme (multe poate deja le stiti).

      – Sucul de orz si in special cel de grau va poate ajuta enorm deoarece este alcalin, si prin actiunea de neutralizare, inlatura aciditatea
      -Consumarea a cati mai multi sprouts sub forma de suc, cruzi sau in salate, aici gasiti informatii de cum sa-i cresteti
      – Consumarea merelor poate reduce acidul
      – 2 lingrui/zi sau mai mult, de suc de Aloe Vera face minuni. Se bea la primul semn de reflux acidic, acesta fiind si un pansament pentru stomac si intaritor pentru sistemul imun. De asemenea in timp, vindeca ulcerul si orice afectiune a stomacului
      – o lingurita de ulei masline presat la rece, de fiecare data cand revine acidul
      – consumarea a cat mai multe vegetale pline de clorofila, precum salatele verzi sau sucurile verzi (fara fructe)
      – sucul de varza cruda ajuta
      – consumul de varza cruda
      – consumul de banane poate ajuta
      – pentru o parte din oameni functioneaza tratamentul cu otet natural diluat cu apa, stiu suna acidic, insa se pare ca functioneaza

      Alte remedii naturiste pe baza de ceaiuri (luati-le seratat, nu toate odata), insa nu stiu cat vor ajuta.
      – Galbenele, se pun 40 g planta la un litru de apa rece si se fierb 15 minute. Se filtreaza si se beau cel mult 3 cani pe zi, pe o durata de maximum 2 saptamani. Nu relua cura decat dupa 6 saptamani. Atentie! Planta nu e indicata celor cu hipertensiune.
      – Lemn dulce, se utilizeaza radacina plantei: 1-2 lingurite de radacina rasa se lasa la macerat intr-o cana cu apa rece, timp de 12 ore. Se bea o cana pe zi, timp de 3-4 saptamani.
      – Ghimbir, la o cana cu apa clocotita se pune o lingura de radacina proaspata (se gaseste la Billa, Carrefour, Metro) de planta. Se lasa sa infuzeze 10-15 min, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
      – Musetelul calmeaza senzatia de arsura si reduce inflamatia. Adauga la un litru de apa fiarta 30 g de planta, acopera vasul si lasa sa infuzeze 30 min. Se beau 1-3 cani pe zi, intre mese. Se pun 30 g de planta de busuioc la un litru de apa fierbinte, lasa 10 minute, apoi filtreaza. Bea cate o ceasca la finalul fiecarei mese.
      – Argila, se dizolva intr-o jumatate de pahar cu apa o lingura de argila alba si bea amestecul dupa fiecare masa sau atunci cand apar durerile.

      Evitati urmtoarele:
      – mancatul cu 3 ore inainte de culcare
      – nu va intindeti in pat dupa masa, decat dupa 45 min
      – fumatul si alcoolul, sunt printre cauzele principale, dar daca nu va puteti lasa, cat de putin posibil. Nu uitati ca sunt printre primele cauze
      – cafea cat mai putina, poate deloc
      – fara ciocolata
      – stati departe de mancare procesata prea mult la foc, si in primul rand de fast-food
      – sosurile de rosii si combinatia super acidida de pe pizza, sos si branza
      – sucurile de fructe (care sunt foarte acide), fructe decat cele alcaline sunt acceptate (Vedeti postul meu legat ph)
      – sucurile carbogazoase
      – laptele nu este o optiune, este foarte acid cat si tot ce intra in categoria lactate fermentate
      – mancati in loc de portii mari, porti cat de mici. Secretia de acid va fi mai mica in acest caz, si stomacul va digera mai usor
      – mestecati mancare pana la consistenta lichida, asta va ajuta enorm
      – se mananca in liniste, fara graba si stres
      – nu se consuma apa intre mese
      – miscare cel putin 30 min/zi. Nu trebuie sa mergeti la sala, ci mersul rapid de la 30 min in sus este bun
      – mancarea bogata in grasimi este ucigatoare
      – oamenii care au peste greutatea normala sunt predispusi la reflux gastric
      – daca refluxul apare noaptea, incercati sa va culcati pe partea stanga deoarece sucul gastric este „tinut” dedesubtul locului in care stomacul comunica cu esofagul, ceea ce reduce refluxul

      Sper ca v-am ajutat putin. Dupa tot ce am scris, sunt gata sa public comentariu ca articol nou 🙂 Sanatate multa si nu uitati, schimbarea dietei si introducerea sucurilor proaspete verzi, ca poate ajuta cel mai mult.

      Ligia

      Apreciază

    2. Ai obiceiul sa mananci fructe dimineata pe stomacul gol? Daca „da” sa stii ca de acolo ti se trage.Asa eram si eu pana sa-mi dau seama singura ca facusem intoleranta la fructoza (din fructe) Cand am lasat obiceiul asta situatia s-a normalizat.Poate te ajuta sfatul meu. Succes!

      Apreciază

  9. Hristos a inviat! Care sunt proprietile semintelor de in germinate? Sunt mai putin toxice? Cum sa le germinez? Cum sa le consum? Chapeau!

    Apreciază

    1. Adevarat a inviat! Eu nu sunt sigura ca semintele de in incoltesc, deoarece la inmuiere se transforma intr-o masa gelatinoasa care se inmoaie si mai mult cu cat le tinem mai mult in apa. Ma intrebati cum sa le consumati. Cum am mentionat in articol, cateva linguri pe zi sunt accepta ca atare, cu apa si atat. Se pot presare peste o felie de unt, pateu, salate, feluri de mancare, paine, orice. Dar cum peste tot este binevenita cumpatarea, n-ar trebui sa ne concentram atentia doar pe semintele de in.

      Consumati si altele, gen sprouts, care sunt de o mie de ori mai puternice si in stare sa ne pastreze un corp sanatos si alimentat cu proteine complexe, calciu, fier, fosfor, magneziu, etc. Cat si sucul de grau verde, facut foarte simplu intr-o masina de tocat carne cu putina apa sau in blender tot cu putina apa. Stiu ca este mai confortabil sa cumparam o punga de seminte de in si sa le inghitim, insa nu vor rezolva problemele noastre. Trebuie facut putin mai mult de atat pentru a ne mentine sau imbunatatii sanatatea.

      Apreciază

      1. buna Ligia………am promis ca am sa revin cu vesti…acum sarcina mea a ajuns la la 21 de saptamani…si din cate mi s a spus la eco pana acum e tot baietel…cat despre problema constipatiei s a rezolvat dupa atatea fructe si cereale….am vazut ca acum ai reusit sa scrii si despre reactiile adverse si in privinta femeilor insarcinate ceea ce e foarte bine…..multa sanatate v iti doresc si tie si celorlalte doamne de pe acest forum.

        Apreciază

  10. Buna,sunt Raul si as vrea sa-mi spui daca se poate aplica un tratament cu seminte de in pt.scaderea colesterolului… care ar fi cantitatea necesara zilnic si in ce fel se administreaza. Multumiri anticipate

    Apreciază

    1. Buna Raul,

      Se spune ca trebuie sa faci o cura de o 2 linguri pe zi, timp de 3 luni, colesterolul iti va scadea. De asemenea 5 migdale pe zi scad colesterolul vizibil. Le poti incerca in paralel. Insa cu toate astea, si tu trebuie sa reduci consumul de lactate si carne grasa la minimum.

      Ligia

      Apreciază

  11. merci mult pt.raspuns.am sa-l incerc si sper sa dea roadele pe care le astept.oricm eu nu mananc decat piept de pui (din cand in cand)in rest sunt axat pe legume,iar lactate nu prea am voie caci am avut o piatra la rinichi si de atunci am redus tare mult cantitatea de lactate.o zi buna iti doresc:)

    Apreciază

    1. Raul,

      Ma bucur enorm de ceea ce aud! Si-ti multumesc mult pentru feedback-ul tau. Sigur va ajuta pe multa lume. Cura o poti repeta oricand, atata timp cat nu vei consuma cantitati industriale, totul e ok. Noi consumam mereu, si niciodata n-am observat efecte adverse. Multa sanatate!

      Apreciază

    1. mi-am facut analizele de curand si intradevar colesterolul meu si-a revenitla normal:)vreau sa stiu dupa cat timp pot sa refac inapoi tratamentul.oricum eu am mancat timp de 2 luni la fiecare masa de pranz cate o lingura plina de seminte de in(macinate) si rezultatele s-au vazut,dar in acelashi timp am facut si miscare,adica cel putin de 3 ori pe saptamana cate 6 km.de mars.
      pt.cei care au probleme cu iesirile afara(constipatie)le recomand tratamentul pt.ca este ok.nu numai ca mi-a reglat colesterolul,dar dupa tratament ies si de cate 3 ori pe zi.merci inca odata pentru ajutor.numai bine si sanatate:)

      Apreciază

  12. Buna ziua,
    as dori sa stiu daca diabeticii insulino dependenti pot consuma seminte de in. Si daca da, in ce cantitati?
    Multumesc pentru raspuns.

    Apreciază

  13. Draga Ligia,
    Am descoperit recent site-ul tau si ma bucur:) este foarte util mai ales ca acum sunt proaspata mamica.
    Am doua intrebari:
    1. Stii daca in alaptare pot folosi seminte de pentru combaterea constipatiei?
    2. Bebelusul meu are acum 2 sapt si reactioneaza cu diaree la fructe si legume chiar si la iaurt si mi s-a recomandat ca pana la 6 sapt sa mananc totul fiert si nimic crud. Fiind si operata de cezariana si inca fara posibilitatea de a face multa miscare, cel mult plimbari de o ora cu bebelusul seara, sufar de problema colonului= constipatia. Ce imi sugerezi? Sa continui pe hrana fiarta?
    Nu as vrea sa imi privez puiul de vitamine, eu inainte sa nasc consumam multe fructe si legume in stare cruda, sucuri, carne f putina, lactate mai multe si nu aveam probleme.
    Multumesc mult,
    Oana

    Apreciază

  14. draga Ligia, am pus si eu seminte de in la muiat. intradevar sa facut asa… gelatina. sa le macin acuma? sau trebuia inainte? sau n-au legatura una cu alta?

    Apreciază

    1. Trebuia inainte, dar merg si asa. Lasa-le putin intr-o sita la incoltit, vor fi de 50% mai active dupa incoltire. Daca sunt seminte bune vor incoltii putin, asa un varf. Te pup!

      Apreciază

  15. am luat de mai bine de 2 saptamani cate 2 lingurite de seminte de in impotriva constipatiei si a functionat. va rog mult de tot daca stiti cat timp pot sa le mai iau, daca trebuie sa fac vreo pauza sau daca au vreun efect negativ in cazul in care iau zilnic.

    Apreciază

  16. Draga Ligia, ma intereseaza o dieta cu seminte de in pentru sotul meu care a fost operat in urma cu 9 luni de cancer de prostata in faza incipienta.In unele articole citesc despre semintele de in ca ar fi benefice in afectiunile prostatei, iar in alte articole gasesc ca este interzisa folosirea semintelor de in in cancerul de prostata. Care este adevarul?\Poate sa incepa o dieta cu seminte de in? Astept raspuns si va multumesc mult. Katerina.

    Apreciază

    1. Draga d-na Ecaterina, din pacate problema este neclara la acest punct insa este recomandat sa nu se consume deloc, si asta pentru preventie (vezi articole in lb. engleza). Unele studii arata ca semintele de in din alimentatia unui bolnav, grabesc procesul de inaintare al bolii si implicit starea de rau. Acum va intreb, pentru ce probleme vrea dansul sa faca cura cu seminte de in? Exista si alte „medicamente” ale naturii care-l pot ajuta! Multa sanatate si daca va mai pot ajuta cu ceva, sa ma anuntati.

      Apreciază

      1. Buna dimineata d-na Ligia si sa aveti o saptamana buna.Va multumesc pentru promptitudinea cu care ati raspuns la problema mea.Sotul meu, cu exceptia operatiei de cancer de prostata, are o stare a sanatotii buna(doar un nivel al colesterolului un pic ridicat -230-).Cura cu seminte de in am fi vrut sa o facem pentru o reducere a nivelului testosterunului din sange si eventual o tinere a PSA-ului in limite indetectabile(dupa operatie nivelul PSA-ului a fost 0,003, 0,004 si 0,009 la 3, 6 si respectiv 9 luni de la opearie.Daca Dvs.stiti un alt ‘medicament’ care ar putea sa ma ajute in situatia cere v-am prezentat-o mai sus ,va sunt recunoscatoare.As mai avea o intrebare cu referire la un extract de ciuperca Phellinus linteus care ar avea efecte benefice dupa opratie in cancerul de prostata. Astept cu nerabdare raspuns si multe multumiri. Katerina.

        Apreciază

  17. Buna ziua d-na Ligia si multumesc pentru raspuns.Referitor la faptul ca trebuie sa avem un regim sanatos de alimentatie, am luat masurile care mi-au stat la indemana si anume;am eliminat din alimentatia zilnica consumul de carne rosie si a produselor lactate(doar o data pe saptamana piept de pui la gratar).Deoarece locuim in Rodos avem din belsug ulei de masline pe care il folosesc si la gatit dar mai mult in stare cruda.Am introdus in alimentatie sucuri naturale de rodie si de legume-zilnic. As fi vrut f.mult sa pot prepara in fiecare zi si suc verde de grau dar dar cred ca este un pic cam dificil.Intrebarea mea este daca germenii de grau consumati zilnic au aceleasi proprietati ca si sucul verde de grau.(cred ca germenii de grau ii pot face) sau poate stiti dvs.daca se gaseste in comers suc verde de grau.Multumes si numai bine.Katerina

    Apreciază

  18. buna seara DOAMNA LIGIA va rog sa-mi spuneti ce cantitate de germeni se pot minca zilnic?si soia cum se poate minca germeni?sau vlastari?multumesc din suflet

    Apreciază

    1. Doza recomandata – 6 cani mari de sprouts diversi, si apasati aici ca sa vedeti ce inseamna diversi. Soia se poate manca sub forma de vlastari, mai inalti insa nu are un gust tocmai bun. La fel ca si orice alt germene din familia fasolei care este comestibil, precum linte rosie si verde, naut, mazarea, fasole adzuki si mung, si cam atat. Restul speciilor de fasole sunt toxice.

      Apreciază

  19. buna.ma numesc Lucia si am 25 de ani.de 2 luni am fost operata laparoscopic,la fiere.de atunci am probleme foarte mari cu digestia,adica dureaza pana la 2 saptamani pana reusesc sa merg la baie..as vrea sa stiu daca semintele d in imi sunt indicate sau ce anume mi-ar fi mai indicat.in asteptarea raspunsului d-voastra,va multumesc!

    Apreciază

    1. Draga mea, pentru a te reface eu nu-ti recomand neaparat semintele de in. Acestea in stare nemacinata trec prin corp si nu fac nimic. Presupun ca nu consumi carne in perioada asta sau lactate care nu te vor ajuta deloc sa te vindeci, si din contra iti vor inrautatii situatia. Consuma mancaruri gatite cat de putin, fiindca acestea suprasolicita fierea si tot sistemul tau care acum este in refacere. Nu e de gluma deloc si trebuie sa iei masuri cat mai poti. Cum am zis, mancaruri cat mai usoare, evita prajelile, rantasurile, orice fel de mancare cu mult bulion si condimente tari. Nu consuma in veci sucuri din comert sau daca-ti faci naturale, dilueaza-le cu multa apa, nu te atinge de ciocolata, sunt multe de spus… Incearca sa mananci cat mai sanatos, mancare facuta la foc mic de tot, in timp indelung, la cuptor, cu foarte putin ulei si fara exces de sare, si pune-te pe suc de grau daca poti, zilnic cat poti de mult fiindca nu este o cura ci un medicament cat si pe diversitate de vlastari, multe salate acum primavara. Ai aici 13 retete video care te vor ajuta sa pornesti spre un alt fel de a manca. Mananca cat mai multe cruditati zilnic preparate cat mai ingenios (nu plictisitor si fara gust) stiu ca suna rau, insa te vor ajuta mai mult decat toate medicamentele din lume. Insista zilnic pe sucul de grau si vlastarii din diferite legume si vei ramane uimita de rezultat. Multa sanatate iti doresc!

      Apreciază

    2. Am uitat sa-ti spun, pentru constipatie apeleaza rapid la shake-ul verde, care are gust de inghetata. Contine multe frunze comestibile, cam o mana de frunze diverse la 2 litri de apa plus fructe diverse dulci, dar nu in exces. Iti dau aici un link cu instructiuni.

      Apreciază

  20. vreau sa iti multumesc din suflet pentru sfaturi.tin sa remarc un lucru.acela k in timpul operatiei mi s-a scos fierea,si iti dai seama ca manarurile grele nu mai au loc in viata mea.tocmai de aceea ma surprinde constipatia ce o am,fiindk de la operatie am consumat numai mancaruri usoare,zilnic fructe si sucuri din acestea facute acasa,ff multe lichide in special ceai de codite de cirese si matase de porumb (am si pietre la rinichi),iaurturi slabe,cereale,etc. ma mira foarte mult problema ce o am tocmai ca regimul care il tin ar trebui sa imi faca digestia mult mai usoara si nu i asa deloc.ma gandesc si la faptul ca mi am schimbat practic stilul de viata cu noua alimentatie si poate din aceasta cauza are loc aceasta dereglare.tu ce spui? iti multumesc inca o data!

    Apreciază

    1. Sunt convinsa ca toate se leaga una de alta. Cum ti-am zis sucurile de fructe si fructele nu sunt deloc usoare pentru fiere, asta credem noi insa au concentratie mult prea mare de zahar+chimicale care le determina sa numai fie asa de usoare cum le stiam noi odata. Nu vezi, toate au o dulceata exagerata, parca niciodata n-au fost asa. Iaurturile si mai ales cele din comert vezi ca nu sunt intocmai sanatoase si sunt facute cu multe substante straine, care n-au nici o legatura cu lactatele, mare grija! Incearca smoothie-ul acela care ti l-am recomandat imediat, numai sta pe ganduri si vei vedea diferenta. Mananca multe legume cu fibra in stare cruda, si multe seminte germinate, recuperarea sta in puterea ta. Vei gasi multe sfaturi pe site-ul acesta si mult retete delicioase. Multa sanatate!

      Apreciază

  21. am si eu o rugaminte,imi pute-ti spune daca cu ajutorul semintelor de in pot scapa de celulita si daca le pot consuma asa ca atare,se pot amesteca cu un iaurt dietetic.Multumesc!

    Apreciază

  22. Buna Ligia, as avea cateva inrebari pt tine, daca imi poti raspunde:
    – semintele de in mai trebuiesc inmuiate inainte de a le manca sau este suficient sa le transformam in faina?eu le puneam la inmuiat dupa care le faceam o pasta cu blanderul si le mancam, cum ar fi corect ?
    -graul incoltit este sanatos sau nu ?
    -eu consum soia fiarta, pt ca nu-mi place cruda, dar am auzit am ca ar fi toxica, asa este?
    Multumesc !

    Apreciază

    1. Buna Atena si scuze de raspunsul intarziu. Se recomanda inmuierea in prealabil a semintelor de in, timp de cateva ore sau chiar o noapte. De multe ori cand sunt ocupata, prefer sa le dau prin rasnita si sa le folosesc imediat, insa se spune ca sunt mai eficiente atunci cand sunt inmuiate, trezite la viata. Graul incoltit este sanatos si poate fi consumat fara probleme in ciudata zvonurilor rele care incearca sa discrediteze calitatile nutritionale si benefice ale graului (presupun ca recomanda mai degraba pastilele). Soia daca o consumi trebuie neaparat sa fie nemodificata genetic, cea modifica e otrava curata. Eu n-am incredere in nicio o sursa si de aceea mai bine n-o consum. Exista exceptii, insa mai bine deloc decat sa merg pe „incredere”. Multa sanatate!

      Apreciază

  23. In legatura cu semintele de in,ele nu se recomanda copiilor.Lor li se recomanda psylium daca nu fac alergie (sunt cazuri rare).

    Apreciază

  24. Comentariu lasat de un cititor.

    Semintele de in contin o categorie de substante numite cianhidrine care, in prezenta apei (de ex., apa din stomac, provenita din mucus) determina transformarea acestora in acid cianhidric, extrem de toxic pentru organismul uman. Practic, oamenii care consuma semintele ca atare se otravesc cu „cianuri” putin cate putin. In toate cartile de specialitate (Farmacognozie) se specifica clar ca semintele de in se lasa in apa „peste noapte”, tocmai pentru ca acidul cianhidric format sa se evapore inainte de consumarea semintelor. Si inca ceva…semintele de in contin „lignani” nu „lignans”…chiar exsista termenul in limba romana. Si lignanii sunt polizaharide (la fel ca si amidonul, de ex.) care, in prezenta apei, se umfla (gonfleaza), fapt care e benefic pentru tubul digestiv al persoanelor care au probleme de tranzit intestinal.

    Cu prietenie, Madalin.

    Apreciază

  25. In principiu semintele de in trebuie lasate in apa 12 ore dupa care se pun intr-o sita si se spala sub jetul de apa de la robinet. Dupa acest proces se pot arunca in salata astfel ele putand fi usor asimilate de organism.

    Apreciază

  26. Buna Ligia, multumim din suflet pt toate sfaturile pa care ni le dai cu atat de multa caldura si rabdare.
    As avea cateva intrebari pt tine: in legatura cu implanturile cu suc de grau, ne poti detalia cate ceva despre aceasta metoda ? trebuie facuta o clisma inainte ?
    Avem nevoie de supliment de B12 ? asa zicea Brian Clement, tu iei acest supliment ?
    te rog din suflet da-mi si mie reteta de varza murata, cum se prepara la Hipocratte !

    Apreciază

    1. Buna Elena,

      Se recomanda inainte de implant o clisma cu apa distilata si dupa o perioada implantul cu suc de grau. Se va incepe cu o cantitate mica sa spunem 50 ml timp de o saptamana si va ajunge si pana la 170 g in functie de cat poate fiecare. Dupa ce implantul este introdus acesta trebuie tinut in jur la 15-20 minute pentru a se absorbi, altfel nu este eficient.

      Legat de B12, este alegerea fiecaruia. Noi nu ne ingrijoram niciodata de B12 si iti recomand si tie acest articol. https://ligiapop.com/2010/07/24/problematica-vitamina-b12-in-dieta-vegana/

      Varza murata se prepara si la ei asa cum stim si noi s-o preparam, cu saramura si mirodenii diverse. Acum am auzit diverse retete, insa tot pe acolo duc. Noi trebuie s-o facem dupa gustul nostru si dupa asteptarile noastre romanesti. Important e sa nu se toarne apa fiarte peste muraturile pe care le facem si sa evitam muraturile in otet. Anul trecut am avut atat gogonele, varza cat si pepeni murati facuti dupa varianta cu apa rece. Au iesit extraordinar. N-am incercat inca sa murez castravetii in felul acesta, cred ca ar fi putin problematic in cazul lor fiindca chiar e necesara oparirea.

      Mult succes!
      Ligia

      Apreciază

  27. Ligia ce facem cu fulgii de drojdie pana la urma, ii mai consumam sau nu, oare au glutamat ? mie mi-e cam frica !

    Apreciază

  28. semintele de in ingrasa dak le consumam in cantitati mari si pe o perioada mai lunga??multumesc

    Apreciază

  29. Buna ziua! As fi interesata de modul de administrare al semintelor de in (cantitatea si perioada de administrare) si daca se slabeste cu aceste seminte. Exista contraindicatii? Mama mea are in jur de 13okg si probleme cu inima, ficatul, fierea si multe alte complicatii.Cea mai grava, dupa parerea mea este o tumoreta (meningiom de coasa creierului) situata pe creier, descoperita in urma cu vreo trei ani, ar putea urma un tratament /o cura cu seminte de in?

    Apreciază

    1. Buna Diana si-mi pare rau sa aud de mama ta. Din pacate o simpla dieta cu seminte de in este prea putin pentru probleme care le are, si pentru a vedea schimbari trebuie sa ia masuri drastice in alimentatie – eliminarea produselor animale si a zaharului care hranesc bolile, adoptarea unei alimentatii bazata aproape 100% pe hrana vie, vegetala. Daca te intereseaza, iti pot da adresele unor institute din lume care vindeca prin hrana vie. Multa sanatate!

      Apreciază

      1. Sigur ca as fi interesata, daca se poate………….. orice informatie imi este de folos. Poate incerca si cu semintele de in, nu? Cred ca nu o pot afecta in freun fel. Multumesc mult!

        Apreciază

  30. Buna!

    Apropo de pretul semintelor de in, eu am gasit la DM seminte de in la 500 gr. la pretul de 4.99 lei, si sunt marca germana. Cred ca e mult mai avantajos pentru oricine.

    Apreciază

  31. Buna Ligia,
    Sunt pasionata de institutul Hippocrates si in cea mai mare parte incerc sa respect stilul de viata pe care il recomanda ei, saptamana trecuta am citit un articol despre ei ca nu recomanda consumul : cartofilor, rosiilor si vinetelor, stii ceva despre asta ? din cate stiu tu ai fost acolo, ce parere ai ?

    Apreciază

    1. Buna Elena,

      Iti impartasesc pasiunea pentru Institul Hippocrates. Ultima oara cand am fost l-am intrebat pe Brian Clement ce pot sa fac pentru a locui pentru totdeauna la Hippocrates. Omul foarte amabil mi-a spus ca pot aplica pentru o slujba si daca o primesc pot sa stau cat doresc. Cred ca asta este visul meu insa nu stiu daca se va realiza vreodata. In privinta intrebarii tale, dupa cum stim toata alimentatia lor este bazata spre 90% pe hrana vie. Cartofii, vinetele si rosiile nu le consuma fiindca nu sunt tocmai indicate in stare cruda din cauza unor potentiali factori de toxicitate regasiti in interiorul acestora cat si pentru faptul ca sunt considerate „neprietenoase” pentru incheieturile oaselor si sanatatea acestora in general. poate mai sunt si alte motive, insa n-am auzit. Iti doresc numai bine si poate intr-o buna zi ne vom intalni la Hippocrates!

      Apreciază

  32. Buna Ligia,

    Iti apreciez foarte mult sfaturile.
    As dori sa te intreb daca stii remedii naturiste pentru scaderea colesterolului. Am 43 de ani si colesterol 240. Pun aceasta intrebare aici pentru ca si eu consum zilnic seminte de in (si migdale) inmuiate jumatate de ora in iaurt. Si asta de aproape un an, fara nici un rezultat in ceea ce priveste colesterolul. Mentionez ca fac forta la sala de peste 5 ani (constant si temeinic).
    Multumesc pentru raspuns!

    Apreciază

    1. Daga mea d-na Corina, din pacate combinatia pe care o faceti nu va poate ajuta sa va scadeti colesterolul – iaurt (plin de colesterol si migdale/in care au scopul sa scada colesterolul). Pe o parte il bagati in corp si pe de alta parte se elimina, dar in acelasi timp mereu va refaceti rezerva de colesterol rau. In cazul meu am observat la fel in trecut, cum incepeam sa consum lactate, cum colesterolul crestea fara oprire. Va recomand sa diminuati consumul de lactate (chiar si cele degresate) si carne, fiindca niciodata nu veti putea scada de aceasta problema si din contra se va inrautatii. Apelati la un consum zilnic de sucuri verzi delicioase chiar daca sunt verzi, facute din multe frunze comestibile si fructe, cat si la sucul de graul 50 ml pe stomacul gol. Toti nutrientii gasiti in aceste plante lasate noua de D-zeu, plus clorofila, va pot ajuta sa va mentineti un nivel normal de colesterol, asta daca faceti ce v-am spus mai sus. Multa sanatate!

      Apreciază

      1. Multumesc mult Ligia si pentru raspuns si pentru promptitudine.
        Voi urma sfaturile tale. Totusi un pic de carne, adica proteina, pentru intretinerea masei musculare nu ar fi bine?

        Apreciază

        1. Cu placere! In privinta carnii, decizia apartine fiecaruia si daca chiar vrei sa consumi carne, asigura-te ca a fost crescuta la tara si nu din cea cumparata din comert, plina de hormoni si antibiotice care in timp duce la schimbari majore in corp si la boala. Eu una consider ca proteinele din legume, seminte incoltite si nuci sunt mai mult decat necesar fiindca sunt usor de asimilat si nu consuma din energia pretioasa a corpului pentru a fi digerate/desfacute.

          In ziua de azi oamenii sufera mai mult din exces de proteine incompletete, greu de digerat. Incomplete, deoarece puii si animalele in general sunt fortati sa creasca rapid prin tratament intens cu hormoni si antibiotice, iar proteinele nu se dezvolta cum trebuie si sunt anormale. Asa ca, mare grija!

          Apreciază

  33. Buna ziua!
    Pana acum nu am consumat niciodata seminte de in.Vreau sa-mi cumpar, dar ma sperie propozitia asta: „Continutul mare de ulei din seminte favorizeaza rancezirea ce transforma toate calitatile in otrava.”
    Cum imi dau seama daca sunt rancede sau nu?Nestiind ce gust au ele in mod natural,nu pot face diferenta.
    Eu ma gandeam sa la pun in apa peste noapte si dimineata sa le consum cu lapte alaturi de cereale.Este bine?Multumesc de raspuns!O zi minunata!

    Apreciază

  34. Buna ziua.Am citit fiecare comentariu in speranta ca voi intalni pe cineva care se confrunta cu o problema ca a mea,dar am ramas doar cu cateva concluzii.Doresc sa va intreb ce i-mi puteti recomanda sufar de hirsutism si asta datorita faptului ca am consumat anticonceptionale (DIANE 35timp de doi ani apo pauza ptr ca am un copil de 5 ani si apo am mai luat 1 an la recomandarea med.ginecolog,acum am 31 ani) care mi-au dat sistemul endocrin peste cap.Si anume de 8 luni nu mai am menstra deloc ,am facut analize endocrinologice si mi-a iesit testesteronul foarte mare de 4,07 in rest totul este ok asta nu stiu pana cand daca ni i-au masuri VA MULTUMESC SI ASTEPT UN RASPUNS(daca se poate pe maill liciustef@yahoo.com)

    Apreciază

  35. Eu, pentru o buna digestie m-am interesat si am facut rost de niste rocove. Ma ajuta foarte mult. Daca doriti si alte informatii sau chiar niste fructe, ma gasiti la tel: 0722444824. Dati search pe net si o sa vedeti la ce-s bune. Hai ca imi caut prin my doc. si incerc sa va postez si voua cate ceva din ce am gasit eu.
    Roscova, cunoscuta din vechime si sub numele :’ Painea Sfantului Ioan’, deoarece se spune ca, acesta a fost alimentul de baza al Sfantului Ioan Botezatorul, in anii lui de pustnicie. Oamenii consuma acest aliment-medicament de milenii, din pacate azi un aliment uitat ! Nemeritat ! E adevarat, nu are gustul unui fast-food, insa nici nenorocirile produse de acesta, nu vi le aduce roscova ! Dumneavoastra nu aveti de ales, decat intre boala si sanatate ! Roscova contine numeroase componente naturale, cum ar fi : Vitamine, ( A, B, D, E ), Minerale, in special Calciu, Enzime, Aminoacizi, (alanina, valin, proline, etc.), Fitohormoni (tannin, guma de karuba, etc.), si cel mai important pentru o buna functionare a digestiei, are pana la 30% fibre. Are un rol benefic, din vechime stiut, in reglarea digestiei, din ea fiind facute multe produse naturale de stopare a diareei. Nestle facea, in vremea tineretii mele, un produs care se numea Arobon. In afara de binefacerile facute de roscova in tractul digestiv, aceasta mai are, datorita taninilor continuti de ea, rolul de a inhiba enzimele digestive, reducand pofta de mancare, fiind in felul acesta utila in dietele de slabire. Consumati deci zilnic 3-4 roscove, daca se poate dimineata, pe stomacul gol, eventual in locul cafelutei, si veti avea o digestie reglata, cu scaune zilnice. Roscovele se pot inmuia prin diferite metode, baie de aburi, infasurare intr-un prosop, servet, hartie umeda, sau direct in apa ! Samburii trebuiesc inghititi, ajutand si ei la digestie. Din roscove se poate face si ceai, dupa care le puteti manca.

    Apreciază

  36. Buna,
    Vroiam sa te intreb daca exista premise serioase pentru a face o corelatie intre ce scrie pe sfatulmedicului.ro („Faina de in nu se administreaza intern, caci contine glicozizi care se transforma in acid cianhidric”) si cele afirmate de Madalin aici dar si pe un alt forum de nutritie din cate vad, anume ca „cianhidrine in prezenta apei (de ex., apa din stomac, provenita din mucus) determina transformarea acestora in acid cianhidric”? Apropo si cu ce spui tu in articol rezulta ca solutia optima ar fi lasarea peste noapte a semintelor de in in apa si consumarea lor dimineata dupa ce au fost strecurate, intr-un smoothie de exemplu…

    Apreciază

    1. Sunt pareri si pareri, insa eu tind sa cred Institutele de Sanatate specializate in domeniu, cum ar fi Hippocrates Health Institutes, care fac cercetari anuale referitoare la toate produsele pe care le folosesc, decat sa cred pareri neavizate aruncate doar de dragul de a discretita calitatile diverselor seminte sau a altor legume sau fructe. Ceea ce ma doare mai mult, este ca se leaga de niste seminte nevinovate dar in schimb promoveaza consumul de alte ingrediente total nocive sanatatii omului. La un moment dat auzeam ca „medici vestiti” interziceau consumul de fructe si legume in stare proaspata pe simplul motiv, ca doar cele gatite pot fi procesate de corpul nostru in schimb recomandau suplimentele alimentare si vitaminele artificiale, oare din ce motiv? Concluzia este ca semintele ar fi ideal sa fie inmuiate o noapte sau macinate si lasate la inmuiat pentru cei care chiar se tem de asa afirmatii. Eu una nu-mi fac probleme. De multe ori le macin pe loc si le adaug in painici si multi raw foodisti din intreaga lume fac la fel si nu li s-a intamplat nimic pana acum. Numai bine!

      Apreciază

  37. Buna seara. Legat de semintele de in, citind diverse articole despre, am o singura nedumerire…interactioneaza cumva cu anticonceptionalele, cu absorbtia lor?
    O seara buna.

    Apreciază

    1. Buna Madalina, nu reactioneaza cu nimic. Cu anticonceptionalele interactioneaza alcoolul si le slabesc capacitatile de protectie. Eu am fost ani de zile pe Valette, care sunt cele mai slab hormonale pilule din lume (se pot cumpara doar din Germania fiindca doar acolo sunt, cu prescriptie de la orice medic de familie insa merita efortul fiindca n-au efecte adverse si se pot lua si dupa 40) si tot la fel mi s-a spus ca s-ar putea ca unele seminte sa le anuleze puterea sau chiar carbunele vegetal (il luam pentru digestie buna), dar niciodata nu s-a intamplat nimic.

      Apreciază

  38. Buna gasit Ligia! pana in acest moment stii cumva daca procesarea termica (in omlete, aluaturi etc) a semintelor de in, scade vertiginos calitatea semintelor?
    Multumesc!
    Numai bine!

    Apreciază

  39. Buna seara, am descoperit acest site si ma bucur, va rog daca puteti sa-mi dati si mie un sfat.Ma numesc Aura, in 2007, m-am operat laparoscopic de fiere si de atunci fac f des diaree, care uneori ma sperie.Am slabit mult si nu stiu ce sa mai fac, la ce diete sa apelez ca sa imi revin, va rog mult sa ma ajutati cu sfaturi, va pu si va multumesc.

    Apreciază

  40. Nu mai stiu ce sa cred, la inceputul articolului zici ca e indicat in cancer iar la reactii adverse e trecut ca nu e indicat in cancer de col, prostata etc. nu lua ins ens critic observatia mea , ma intereseaza sa stiu pana la urma cum e , merci,

    Apreciază

  41. As dori sa stiu daca semintele de in se pot folosi si dupa germinare si cu ce alimente le putem combina. Sau numai crude,sub forma de faina sau uleiuri. Va multumesc pentru raspuns

    Apreciază

  42. De ce uleiul de in cu branza vindeca cancerul iar aici semintele de in nu sunt recomandate in cancer de col etc ? ( vezi metoda budwing ) au alte proprietati?

    Apreciază

  43. Bine v-am gasit,

    Nelamurirea mea, venita si din alte cateva articole citite este daca semintele de in sunt sau nu recomandate in rectocolita ulcero-hemoragica. Daca tot am adus vorba despre aceasta boala „putin” cam sacaietoare, v-as ruga, daca aveti cat mai multe informatii, despre cum poate fi invinsa, cat si despre regimul alimentar cel mai indicat, care din pacate este destul de restrictiv.
    Va multumesc anticipat.

    Apreciază

  44. salut ligia.eu am o fetita de 6 ani jumate si de citeva zile ii dau seminte de in macinate pentru tranzitul intestinal foarte lent.sincer am incercat aproape tot si am auzit de in si sar parea sa dea rezultate pe linga ii mai dau si tarite,este bine la copii cum sai dau?eu ii dau o jumate lingurita dimineata si jumate seara.e bine?

    Apreciază

  45. buna Ligia felicitari pentru retete an primul rand acum le-am vazut si eu am citit comentariile de mai sus poate suna banal si eu vroiam sa iau seminte de in am citit pe alt site mai demult pentru scadere ponderala mi-am pus mari sperante an ele dar din cate ziceai tu nu e chiar asa am amanat momentul ptr ca acolo scria ca trebuie tinute in apa asa antregi 2 ore anainte de masa si apoi baute tot antregi sa ma corectezi daca nu-i bine eu sunt la menopauza indusa chirurgical am 37 de ani si am citit acum ca sunt bune si ptr suparatoarele bufeuri ceea ce nu poate decat sa ma bucure an concluzie vroiam sa stiu cum e mai corect sa le iau macinate sau nu inmuiate 2 ore sau o noapte? multumesc anticipat

    Apreciază

  46. Buna seara, doamna Ligia ! Cautand amanunte despre semintele de in am descoperit acest site si m-am gandit ca poate ati putea sa ma ajutati in legatura cu problema mamei mele. Are stenoza carotidiana,dislipidemie, hipertensiune arteriala, insuficienta circulatorie vertebro-bazilara.Face tratament medicamentos pentru scaderea colesterolului crescut (a fost 280 si a trigliceridelor-242) dar ar vrea sa incerce si alte variante naturiste pentru scaderea colesterolui,a trigliceridelor si reglarea tensiunii .Ce sfat ne puteti da? . Multumesc anticipat.

    Apreciază

  47. lam persoanele cu transplantrenal si tratament cu imunosupresoare sunt indicate semintele de in? tinand cont ca exista colesterol; si constipatie si… dar nu stiu daca nu are reactii daunatoare tratamentului

    Apreciază

  48. Buna ziua, ma numesc Mihaela si am 2 baieti gemeni de 3 ani. Cu unul din copii am mari probleme cu constipatia- nu mananca iaurt,salate, refuza mierea,cerealele cu lapte, mananca fructe-pere, struguri, prune dar numai cand vrea , dar refuza sa faca la olita sau la toaleta, cred ca e mai degraba o constipatie indusa datorita faptului ca e mai comod sa faca in pamperssi ca la un moment dat a avut o defecatie extrem de dureroasa cu sange si urmata de o fisura anala. O perioada ii faceam laptele formula cu mucilag de in ( in maruntit lasat peste noapte cu apa rece si apoi strecuram lichidul si il foloseam in locul apei pt prepararea laptelui praf). Apoi am trecut la amestecarea laptelui de dimineata si de seara( de vaca sau capra) cu para pasata. Am auzit de uleiul de susan si de cel de migdale dulci ca ar fi f bune pt tratarea constipatiei, dar nu am gasit posologia. Va rog sa ma ajutati sa rezolv aceasta problema.
    Va multumesc si va doresc numai bine!

    Apreciază

    1. Incercati budinca de psyllium (colonhelp-ul e plin de el) care se poate gasi in orice farmacie naturista (7-14 lei). Sunt niste seminte folosite atat la adulti cat si la copii pentru constipatie (1 lingurita in jumatate de cana de apa sau lapte de migdale) sau budinca din seminte de chia, este mai eficienta ca orice fel de fibra din lume sau probiotic. Asa cum ati spus, copilul refuza din motivele mai sus amintite dar poate si din alte motive interioare. Poate nu ii acordati atentia necesara si lui, poate are multe frustrari si se simte abandonat din cauza serviciului dvs. sau alte motive. Incercati sa-l intelegeti si sa-i rezolvati conflictele interioare, fiindca chiar daca este micut si nu se poate exprima ca un adult, este mult mai inteligent decat puteti realiza si va intelege daca discutati cu el sau daca ii oferiti mai multa atentie. Sanatate!

      Apreciază

  49. Buna ziua,
    Eu locuiesc in Olanda si tocmai mi-am procurat seminte de in de la un fel de plafar olandez, o punga cu seminte de in gata zdrobite. Acum nu mai inteleg de ce ar comercializa ceva care teoretic in contact cu aerul la scurt timp dupa deschiderea pungii devine toxic, otravitor. Pe de alta parte persoana care mi l-a vandut nici nu a mentionat de asa ceva de vreun astfel de efect, iar in Olanda ar iesi probabil cu mare scandal daca sa zicem dupa 1 sapt inul zdrobit vandut ar otravi pe cineva pentru ca era gata macinat. Eu am cautat sa inchid bine punga dupa deschidere si am pus-o intr-o cutie ermetica in frigider, sper sa fie ok. Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti. Va multumesc in avans si multa sanatate.

    Apreciază

    1. Daca faina de in este intr-o punga din care i-a fost scos aerul, la vid, atunci nu rancezeste. Dupa aceea daca o pastrati in frigider este in ordine. Important e sa verificati din timp in timp ca nu cumva sa-si schimbe gustul. Sanatate!

      Apreciază

  50. Buna ziua,

    Mama mea sufera de diabet II, tratat acum cu insulina ,care in timp a dat complicatii la nivelul inimii,rinichiloe dar cea mai recenta si dureroasa problema este ca de aprox.1 an stomacul si intreg tubul digestiv nu mai functioneaza normal(gastropatie diabetica).I s-au facut nenumarate endoscopii si colonoscopie dar nu are nimic decat ca peretii tubului digestiv nu mai au motilitate..A slabit f.mult din cauza ca nu poate manca(dureri mari de stomac) si se confrunta cu constipatia.Desi ia laxative(lactuloza,ulei de parafina)tot nu poate sa iasa afara si atunci cand o face este diaree.
    Credeti ca semintele de in ar ajuta-o ?Cum sa le ia?
    Multumesc

    Apreciază

Comentariile sunt închise