Retete vegetariene

Chiftele sau mici vegetarieni

Chiftele sau mici

  • Porții: 4-6
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • 200 g faina din seminte de in
  • 200 ml apa filtrata sau cat cere compozitia
  • 15 linguri fulgi ovaz mici
  • 15 linguri nuca macinata
  • 2 cartofi razuiti
  • 2 linguri condimente pentru carnati sau chiftele fara mono-sodiu glutamat
  • 10 g enibahar pudra
  • 100 g faina de floarea soarelui proaspat macinata, daca nu este prea legata compozitia (opt.)
  • 4 linguri susan
  • 5 catei usturoi
  • sare neiodata dupa gust

Instructiuni:

Faina de in se lasa la inmuiat timp de 10 minute (inlocuieste oul). Toate ingredientele se amesteca bine. Se formeaza chiftele/hamburgeri si se coc in cuptor, intr-o tava unsa cu ulei sau pe hartie de copt fara clor, asta fiindca in majoritatea hartiilor de copt se foloseste clorul in procesul de productie. Mai mult, in unele se gaseste si chromium, un metal greu care poate lasa elemente toxice la incinerare. AICI gasiti hartia de copt folosita de mine din 2005 incoace.

Se scot si se aseaza pe pat de servetele sau prosoape de hartie pentru a elimina excesul de ulei. Se fierb in apa timp de 5 minute, tot din dorinta de a elimina grasimea de la gatit.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

19 gânduri despre „Chiftele sau mici vegetarieni

  1. Grasimea nu este un inamic al organismelor noastre, ci din contra, avem nevoie (si) de ea. De-a lungul mileniilor de existenta, impreuna cu proteinele, ne-a fost alaturi.

    In combinatie cu glucidele (omniprezente in alimentatia omului modern) sunt o sursa sigura de ingrasare, pentru ca in urma unor reactii ale acestora, organismul blocheaza procesul de ardere al grasimilor din organism si favorizeaza adaugarea acestora.

    Acestea din urma au fost introduse in alimentatia omului de-a lungul istoriei recente, de unde si unele teorii ca omul chiar nu ar avea nevoie de ele in alimentatie. Pare un argument logic daca privim evolutia ascendenta a supraponderabilitatii de-a lungul timpului.

    Cam pe asta se bazeaza si celebra/controversata dieta Atkins.

    Apreciază

  2. Da Ligia,sigur exista mari diferente dar,ca sa obtii o sanatate pe termen lung este bine sa reduci la minimum orice produs de origine animala.Asadar.reteta: MICI DE GLUTEN faina de gluten-1 1/2 cana faina integrala de grau- 1/4 cana faina de ovaz sau fulgi- 1/4 cana gris-1/4 cana nuca macinata-1/2 cana usturoi(mujdei)-4catei 1/2 ceapa mica taiata marunt enibahar-1/4 lingurita cimbru,busuioc-1/2 lingurite maghiran,boia dulce-2 lingurite drojdie-1lingurita sare-1lingurita supa concentrata de zarzavat-1 1/2cana Toate ingredientele uscate se amesteca si se omogenizeaza intr-un vas apoi se adauga ceapa si mujdeiul.Drojdia se amesteca cu putina supa si se adauga la compozitie.Coca se framanta 5 minute dupa care se formeaza micii(nu mari!)si se aseaza intr-o tava cu pereti mai inalti si se lasa 5-10 minute ca sa creasca. Peste micii din tava se adauga 5 cani de supa concentrata de zarzavat,in care se amesteca urmatoarele ingrediente; usturoi mujdei-5 catei ceapa-2 bucati taiata marunt busuioc,maghiran,cimbru boia-1lingurita foi de dafin-4frunze sare -1 lingurita Se pune tava in cuptor la 180grade si se lasa 30 minute dupa care se intorc si se mai lasa 5 minute. Daca nu ai condimente ,exista in magazine condimente pentru mici.Sint foarte bune.In loc de supa poti folosi apa in care ai adaugat vegeta(vegana desigur)dar atentie la sare.Scoate o lingurita de mai sus!Pofta buna!

    Apreciază

  3. Multumesc pentru aprecieri, Ligia.Tocmai de aceea citesc cu multa placere acest blog unde gasesc multe lucruri interesante si nu in ultimul rand retete vegane si dulciurile care prin modul de pregatire iti aduce un aport maxim de proteine si vitamine si care iti satisface si pofta de dulce. FELICITARI!

    Apreciază

  4. Aurel, sanatatea pe termen lung nu se obtine reducand consumul de alimente de origine animala.

    Incearca te rog sa iti imaginezi evolutia omului de-a lungul timpul pe o hrana bazata in cel mai mare procent doar pe vegetale. Daca omul nu includea in hrana lui si produse de origine animala, probabil acum stateam toti in copaci mestecand frunze lent, mai ales in conditiile in care sistemul nostru digestiv nu este facut sa proceseze doar vegetale.

    Sa nu ma intelegi gresit, dar la cunostiintele pe care le-am acumulat pana acum nu pot accepta o dieta 100% vegetala. Includ aici si consumul ridicat de rata metabolica al creierului uman, care este mult mai marit decat in cazul unor specii ierbivore (chiar si al maimutelor, cea mai apropiata ruda a omului).

    Vegetalele sunt binevenite in hrana noastra dar o dieta strict pe ele, din punctul meu de vedere, nu este o solutie optima.

    Acestea plus alte argumente le voi posta astazi si pe blog-ul meu.

    Salutari.

    Apreciază

    1. Spartanic, ai vazut sau citit Ramayana? Ascetii care mancau doar fructe de prin pomi erau cei care ajungeau la Constiinta Universala, adica transcendeau mintea umana. Plus ca omul nu este o alta specie de animal, este o fiinta umana … .

      Apreciază

  5. Imi pare rau sa te contrazic, insa nu sunt de acord. Cum explici dificultatea umana de elimina carnea din sistem, carne care se blocheaza in intestin pe termen lung, fara sa se elimine rapid asa cum ar fi normal si sanatos pentru noi? Carnea nu are fibra si ramane blocata in noi in mare parte iar proteinele prezente in produsele animale, cum spune si in vestitul Studiu China, hranesc boli teribile ale secolului nostru, cum ar fi cancerul. Eu nu spun ca omul sanatos sau bolnav n-a fost lasat sa digere si carnea, ci faptul ca a fost demostrat ca procesul partial de digerare ia timp lung chiar si pana la 8 h si consuma energie pretioasa mai multa decat „cantitatea” normala, suprasolicitand in felul acesta tot sistemul digestiv si intreg corpul, care si asa este dat peste cap din cauza factorilor externi si interni de poluare. De aceea dupa ce se consuma o masa copioasa intervine o stare de moleseala, chiar de somn. Corpul este solicitat la maximum si este stors de puteri, ceea ce nu mi se pare normal.

    Nu are rost sa-ti aduc argumente, fiindca parerea fiecaruia nu se schimba cu una cu doua. Cred ca este mportant pentru fiecare sa avem maturitatea in gandire si sa avem o minte deshisa.
    Iti doresc numai sa n-ajungi Doamne fereste, in conditia teribila din viata cand din motive medicale severe, va trebui sa te convingi singur ca, carnea nu este tocmai varianta cea mai indicata pentru un corp obosit. Pe viitor voi scrie despre Insitutul Hippocrates, pe care l-am vizitat saptamana trecuta, vestit in intreaga lume inca din 1956, pentru vindecarile bolilor letale in ultima faza, gen cancer, leucemie si restabilirea sanatatii multor oameni printr-un regim bazat in totalitate doar pe vegetale, sprouts care contin proteine complexe, vegetale de mare bogate in B12 si exercitiu fizic. http://www.hippocratesinst.org/

    Este impresionant ca acestia alaturi de alti oameni de stiinta americani, prin studiul celulei umane, au descoperit ca numai vegetalele mentionate mai sus sunt in stare sa refaca celula de sange umana si s-o mentina in forma pentru zeci de ani.

    Numai bine si sanatate deplina,
    Ligia

    Apreciază

  6. buna sunt sorin din timisoara,da ligia ai mare dreptate in tot ceea ce spui,carnea e dezastru pentru organism dar mai ales combinata incorect cu cartofi prajiti sau mai stiu eu ce,m-ai ales carnea de porc,e cancer curat,oamenii ar tre bui sa inteleaga faptul ca daca tot mananca,carne sa o manance cu salata de legume crude si nicidecum in combinatii cu altceva si fara paine,dar daca am manca toti legume si fructe atunci ne-am insanatosi iar sistemul farmaceutic si cel spitalicesc de unde se produc miliarde de euro ar da faliment iar asta ar fii un dezastru pentru ei,interesul lor este sa fim bolnavi nu sa ne insanatosim daia ne ascund adevarurile esentiale,poate nu ma prea pricep eu l-a scris dar ii rog pe oameni sa consume fructe si legume ori de cite ori pot si o sa vada ca dupa o perioada se vor simti cu adevarat minunat vor fi mult mai energici si plini de viata,iar durerile si boala vor disparea,dar asta nu se face in 2-3 zile,trebuie sa fim constanti in a manca sanatos,o boala care s-a instaurat in ani de abuzuri alimentare poate sa dureze tot ani pina se vindeca,esti admirabila pentru ca incerci sa deschizi ochii si mintea oamenilor,dar din pacate nu vor sa creada,sunt prea indoctrinati de reclame si minciuni comerciale,multe bafta.

    Apreciază

    1. Multumesc mult Sorin pentru sustinere si incurajare. In legatura cu cerinta ta, la ce te-ai referit spunand ca esti interesat in diverse solutii de a manca sanatos? Retete crude sunt din abundenta deja pe site, o sa te rog doar sa mergi la categoria Dieta Cruda.

      Sanatate multa,
      Ligia

      Apreciază

  7. Spartanic!Daca omul ar fi mancat numai vegetale n-ar mai fi fost in lumea asta atita boala de inima,cancer,diabet etc si nici atita poluare n-ar mai fi fost!La origini,omul a fost vegetarian si nu a stat in copaci sa-si manance fructele mestecand lent.Sistemul nostru digestiv este programat pt. hrana vegetala.Avem dinti lati si nu colti ca si carnivorele.Tubul digestiv al carnivorelor aste cu mult mai scurt decat al omului pentru ca mancarea (carnea)sa fie eliminata cat mai repede si sa nu intre in putrefactie ca in cazul omului.Fructele,cerealele,legumele se digera mai greu deoarece contin multe fibre .Hidratii de carbon se desfac lent asigurandu-ti energia pt.mai multe ore.Nu si in cazul carnii!Studiile afirma ca indivizii care nu consuma carne sunt mult mai sanatosi decat omnivorii.etc,etc,etc.Cu stima…

    Apreciază

  8. Reteta de mici vegetarieni.
    Se foloseste faina de gluten care se amesteca cu:putina boia de ardei gras rosu, vegeta fara glutamat,apa,menta,rozmarin,putin cimbru,sare,pasta de soia fiarta(fara hoaspe(se elimina cu ajutorul sitei)) sau tofu telemea.Se face sub forma de mici si se pun in apa la fiert.Dupa fierbere,se trec printr-o marinata din: mujdei de usturoi , faina de oregano si sos de soia light si se lasa un timp dupa care se prajesc la foc mic pe o tigaie de teflon cu fund mai gros.Apoi se pun la fiert in aburi pt a se inmuia.Nu au colesterol.Trebuie doar sa nu ai probleme cu glutenul.

    Apreciază

  9. Asemanator se pot face si chiftelele din gluten.Se face o bila framantata bine de aluat (din faina 650(are mai mult gluten)si apa) si se lasa un timp intr-un borcan cu apa care sa o acopere.Apoi se ia si se spala sub jet mic de apa sa se inlature amidonul si sa ramana doar pasta cleioasa de gluten care e proteina graului(sau altor cereale ce contin gluten).Se ameasteca cu tofu telemea,boia dulce(pt culoare),vegeta fara glutamat amestecata in prealabil cu sos de soia light,ceapa maruntita,usturoi batut in piua,patrunjel verde frunze taiate marunt,putina sare daca va fi cazul.Se fac apoi sub forma de chiftele si se fierb in aburi.Apoi se scot si se tavalesc prin pesmet si se pun la prajit.Glutenul ii da o textura asemanatoare carnii.Dupa cum se vede nu contin colesterol .La reteta de mai sus(cea cu micii) se poate fierbe glutenul in vapori pt a nu se risipi ingredientele in apa,iar apoi se trec prin marinata ,se prajesc si se trec apoi din nou la vapori.

    Apreciază

  10. Glutenul se obtine punanadu-se un vas mai mare sub jetul de apa si se spala bila de aluat.O parte din gluten va cadea in vas alta parte va ramane in maini.Se agita apa si se arunca cu grija apa cu amidon si se procedeaza asa de mai multe ori pana ramane doar glutenul care se va amesteca cu ce dorim.

    Apreciază

  11. Draga Ligia, iata ma din nou in vizita la tine:) Ma bucur mult pentru fiecare reteta gasita, eu nefiind o raw vegana incerc totusi sa mananc sanatos, cat se mai poate in zilele noastre. As dori sa incerc aceste chiftelute dar as dori sa inlocuiesc soia care nu mi face bine si nici nu mi place, poti sa mi dai o idee?:)
    Nu inteleg de ce se iau unii de aceasta reteta, nu i obliga nimeni s o incerce, asta una, si n al doilea rand se poate folosi acea tigaie minune in care se prajeste fara ulei:) Nu cred ca mancati chiar asa de sanatos incat nu puteti coace sau praji ceva. Nu vad ce aveti impotriva oualelor, cele eco sau de la tara sunt ff sanatoase. Carnea intr adevar la ora actuala este otrava curata, stiti ca animalele si pasarile sunt crescute cu granule cu hormoni de crestere, adica in 40 de zile de exemplu un pui ajunge la 2 kg, nemaivorbind de conditiile strasante. Pentru un organism slabit, bolnav, carnea scurteaza zilele pur si simplu, este fff dificil in aceste conditii sa digere, sa proceseze, carnea. Adica oboseste organismul si nu de asta este nevoie. Pana la urma si la omul sanatos dauneaza caci nu numai carnea este o problema chiar si aerul pe care l respiram. Asta este parerea mea, fiecare ia ce i se potriveste. De exemplu n as manca nici de as muri de foame acele chiftele facute din faiana, mai bine raw, crud, decat asa, puahhh…LOL
    In concluzie:) draga Ligia FELICITARI pentru toata munca pe care o depui, pentru carti, video, ce n as da sa pot fi ca tine:) Te pup xxxxx

    Apreciază

    1. Draga mea Diana, iti multumesc pentru comentariu! In legatura cu soia, n-o adauga si pune mai multa nuca in compozitie ca sa se lege sau fulgi de ovaz. Iti doresc mult succes si as fi fericita sa incerci retetele mele, barem odata pe saptamana sau atunci cand faci dulciuri mai bine sa le faci raw decat retetele clasice de prajituri cu creme grele pentru sistemul digestiv. Numai bine si tinem legatura!

      Apreciază

  12. Ligia, uite reteta asta o facusem ieri si am pus si soia, ca asa e n reteta.
    Acuma, daca am citit ce mi-ai dat despre soia, nu imi vine sa le mai mananc.
    Nici chiar soia de la Plafar nu e buna?Scrie ca nu e modificata genetic.

    Multumesc pt raspuns anticipat

    Apreciază

Comentariile sunt închise