Retete vegetariene

Paine din grau incoltit

Paine de casa

  • Porții: 4-6
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 3 cani grau germinat
  • apa cat este nevoie
  • 4 linguri seminte de floarea soarelui
  • 2 linguri seminte in macinate in rasnita
  • 3 linguri seminte de susan
  • sare neiodata de ocna dupa gust
  • 1 cana = 250 g
Instructiuni: Graul se pune la inmuiat timp de o zi jumate sau timp de o noapte pe timp de vara. Se lasa la incoltit petru o zi, sau pana cand se vad varfurile germenilor. Cand e gata, se da printr-un robot puternic sau printr-o masina de tocat (daca robotul nu face fata) impreuna cu restul ingredientelor. Pe o foaie cerata se intinde o foaie de 2 cm inaltime si se coace la o temperatura mica. La cuptor se lasa pana cand are o consistenta placuta, nici prea uscata dar nici prea umeda. Nu uitati ca aceasta se poate lasa si mai moale, deoarece nu este coca necoapta si nesanatoasa, ci doar grau incoltit. O alta varianta mai delicioasa pe care am folosit-o, a fost sa pun semintele in dehidrator pana s-au uscat. Le-am trasformat in faina, dupa care am urmat toti pasii descrisi mai sus. Anuntati-ma daca o incercati si daca v-a placut.
Am descoperit aceasta reteta in cartea lui Ann Wigmore, promotoarea sucului de grau inca din tineretea ei si mama institutelor gen Hippocrates din intreaga lume. Am calculat si o tava intreaga de paine are urmatoarele valori nutritionale.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

73 de gânduri despre „Paine din grau incoltit

  1. E interesant ce scri tu aici… eu mananc paine de casa de cand m-am nascut… mama face o paine….. cum n-at mancat. Si n-am nimic… parintii mei mananca paine facuta … de fff multi ani si nu s-au imbolnavit.. Nu stiu daca ce spune doctorul acela e 100% adevarat. Am mai auzit una precum ca laptele de vaca nu e asa sanatos pt copii pt ca ar avea nush ce in el….. si stiu asta ca am facut ceva materiale publicitare pt o firma de lapte praf…. Eu am crescut cu lapte de vaca si sunt sanatos tun… multe chestii sunt spuse ca sa mai vanda din produse anumite companii…
    Eu raman la parerea ca painea facuta acasa e ok.. si ca nu e neaparat ca graul sa fie incoltit. Atata timp cat ai grau natural si facut faina.. totul e ok.

    Apreciază

    1. Buna ziua,

      Multumesc de comentariu. Este adevarat ca painea de casa e mai sanatoasa si ca nu se compara cu cea din comert. Imi mentionai ceva ca parintii tai nu s-au imbolnavit niciodata, n-au avut nici macar o raceala, o amigdalita, tuse, dureri de cap, probleme cu digestia, etc? Daca da, vreau sa te anunt ca acestea nu sunt normale, ci dovedesc ca sistemul imunitar a fost slabit de ceva cauze mai vechi sau mai noi, care au lovit la acel punct.

      Tot ce intra in categoria alimentelor care sunt puternic acide (precum painea cu drojdie si lactatele care contin caseine, substanta pe care n-o stiai tu), produc sensibilitate in corp si ne slabesc sistem imunitar, prielnic ulterior pentru boli diverse, iar dupa varsta de 50 ani, predispozitia catre boli mai serioase. Eu nu oblig pe nimeni in privinta dietei sau parerilor proprii. Fiecare va culege roadele in functie de cum si-a controlat felul de viata, si aceasta se va intampla la un moment dat in viata, mai devreme sau mai tarziu. Iti doresc multa sanatate, si sper ca boala sa nu va viziteze casa niciodata!

      Ligia

      Apreciază

  2. Acum, sa nu uitam ca orice microorganism in cuptor moare, oricat de mucegai de pe bobul de grau ar fi…sau din drojdie. Cum ar putea un microorganism mort sa contamineze ceva sau sa produca imbolnavire?

    Apreciază

    1. Draga mea Nicoleta, nu sunt eu cea care sustine asta ci medicul precizat in articol care presupun ca stie mai bine ce vorbeste. Se pare ca acest fel de mucegai nu este complet distrus prin temperatura mare cu toate ca logic ar fi sa fie, si atata timp cat painea are umiditate interioara, se regenereaza printr-un procedeu pe care eu nu mi-l pot explica. De asemenea este ciudat cum painea este expusa la mucegaire mai rapida comparata cu orice alt produs alimentar, chiar daca are aditivi si emulsificatori. Stiu si pentru mine nu prea face sens, insa este o demostratie stiintifica pe care n-o pot contrazice cu nimic. Nu trebuie sa ma crezi pe mine, fa o cautare in sursele engleze referitor la acest subiect si afla raspunsul la intrebarea pe care eu n-am putut-o sa ti-o lamuresc poate suficient.

      Apreciază

  3. Acum am vazut ca eram inregistrata pe fosta adresa…deci sunt eu, Catalina.

    Bun…abia astept painica asta. am s-o postez pe blog, o saptamana excelenta!

    Apreciază

    1. Am vizitat si eu site-ul tau, felicitari pentru toata munca. Ma uitam acum la pozele facute de Paste, cred ca a fost foarte frumos.

      Apreciază

  4. A mirosit tare bine cand a fost gata, dar din pacate cuptorul meu incinge cam tare si dat la minim, asa ca in vreo 10 minute deja s-a intarit mai mult decat voiam. Eu o mananc oricum pentru ca imi place gustul, dar la tura viitoare o sa las usa de la cuptor dechisa, ar trebui sa mearga pentru o temperatura scazuta.

    Apreciază

  5. Buna tuturor!!

    eu sunt o fire mai comoda in ceea ce priveste gatitul dar, DAR foarte atenta la alimentatie. Va recomand o PAINE FARA DROJDIE gata facuta de brutatie si care contine numai apa, sare si faina integrala. Am inteles ca s-ar fi cercetat produsul si eticheta de catre un specialist alimentar si, intr’adevar e de bine. Va recomand aceasta paine – se numeste GreenLand ”o altfel de paine” si eu aleg varianta de paine fara drojdie imbunatatita cu seminte. Nu se gaseste in fff multe magazine – incercati in Piata Amzei, dupa magazinul NIC e un magazin naturist…. ceva cu ”…Life” ( e magazin mare si imposibil sa nu dati de el). numai bine.

    Apreciază

    1. Multumesc Roxana pentru recomandare. E chiar nemaipomenit ca exista o astfel de paine, wow si eu mi-as cumpara numai de aia. Merci inca odata, si sunt convinsa ca multi cititori vor aprecia.

      Apreciază

  6. ITI MULTUMESC PT ACEASTA RETETA ;M-AM SATURAT DE ACEASTA PAINE IN COMERT CU TOT FELUL DE ADAUSURI !!!

    Apreciază

    1. Cu toata placerea, Merima. Daca nu-ti va iesi din prima, sa nu te descurajezi. Eu am avut noroc ca din prima mi-a iesit buna si mi-a dat curaj, insa tot incercand o faceam din ce in ce mai buna. Mai poti adauga seminte de in, floarea soarelui, orice samanta buna si gustoasa.

      Apreciază

  7. Eu nu mananc oricum preparate din grau.Oare este valabila afirmatia medicului si pentru secara?
    As putea sa fac si eu acea paine fara drojdie acasa?Din faina de secara, evident.A incercat cineva o astfel de paine fara drojdie,praf de copt si mai stiu ce alte adaosuri destinate cresterii?Ar fi grozava o astfel de painica!Si gustoasa si sanatoasa!Miam

    Apreciază

  8. Tot eu sunt!As avea o intrebare pentru d-na Ligia si anume in locul graului incoltit as putea sa folosesc putina faina de secara in combinatie cu semintele?Si care ar fi temperatura aceea minima ?Ca la cuptorul meu, sub 50 grade nu se intampla nimic!

    Apreciază

  9. Nu m-am incadrat in cele 40C fiindca de asta nici n-am numit-o paine fara foc (adica sub 40c), am incins cuptorul bine, si dupa aceea am pus paine in coptor, micsorand focul la minim, iar dupa 30 de minute s-a facut. A ramas in aceeasi pozitie, n-a crescut nimic, ci doar s-a rumenit putin. Daca granele sunt incoltite trebuie sa realizam ca nu este coca nesanatoasa, ci doar o masa fibroasa, care poate fi lasata chiar si mai moale.

    Apreciază

  10. In primul rand vreau sa-ti spun ca eu sunt dependenta de paine :(…rar pot manca o mancare fara paine. Am avut vreo 2 tentative de paine raw (am gasit niste retete cu tarate, hrisca, seminte etc.-nu pe site-ul tau, pe alte site-uri) care au esuat….efectiv n-am putut sa inghit painea aia. De asta nici nu mi-am facut prea multe sperante cu reteta de mai sus….sincer nu ma asteptam sa iasa mare lucru….dar surpriza….MI-A PLACUT….dar nu numai ca mi-a placut, dar am dat gata aproape jumatate de tava :D. Este super! Cu siguranta va fi destul de des in meniu….asta pana voi reusi sa gasesc si eu o reteta de paine raw care sa ma multumeasca. Pana atunci mai testez 🙂

    Apreciază

    1. Scuze Simona, mesajul tau era la spam nu stiu din ce motiv. Sa stii ca ma bucur din suflet ca ti-a placut painica din grau incoltit, si eu o ador tot asa imi vine sa mananc o tava intreaga. In legatura cu cea raw, incearca diferite variante, cu diferite seminte si cu hrisca alba/verzuie nu cea maro inchis care e prajita (eu nici nu-i suport gustul). Astpt retete de paine daca vei descoperii ceva ce-ti va fi pe plac. Mult succes!

      Apreciază

  11. D-na Ligia, felicitari pt. tot ceea ce realizati! Chiar azi „v-am prezentat” sotiei si i-am zis ca sinteti poate cea mai sanatoasa femeie din tara! Pt. sotia, daca aveti o reteta de paine fara griu, pt. ca i s-a interzis, iar pt. mine ceva din griu integral, dar fara drojdie, ca am alergie la drojdie! Ref. la raspundul pe care il dati lui „Cimpox”, in 11 Apr. 2010, stiam ca laptele e acid si nimic din ce e acid, nu e indicat! Eu chiar luni trebuie sa-mi scot de la posta colonia de kefir, pe care am comandat-o on-line! Ce facem cu acest produs si faptul ca este acid? Dar ce facem cu atitea studii si marturii ale consumatorilor care scot in relief extraordinarele virtuti terapeutice ale acestui produs natural? S-au facut atitea cercetari asupra produsului rezultat prin fermentarea pe care aceste granule o produc asupra laptelui, s-a analizat fiecare component in parte pina s-a dat verdictul final, s-au facut chiar sisupozitii ref. la anumite popoare (bulgarii, caucazienii, etc…) concluzionindu-se ca exista o legatura de netagaduit intre longevitate si consumul de kefir! Afirmatia cu legatura directa dintre boli si PH-ul acid al organismului nu prea stiu de cind dateaza, dar tin minte ca mai demult, citind o carte: D.C.Jarvis: Mierea si alte produse naturale, am ramas convins ca orice boala apare pe fondul alcalin al PH-ului, nu acid, si mai retin si acum zecile de experiente pe care le-a dat autorul in final, care toate duceau la concluzia ca trebuie mentinut PH-ul acid si astfel vom fi feriti de boli!!!!!!! Ce sa mai crezi cind cei care vin cu teorii si le si argumenteaza, se contrazic intre ei ?! Noi cei care nu avem pregatire in acest domeniu, ci vrem doar sa traim sanatos, de cine sa ascultam? Multa sanatate si s-auzim de bine!!!

    Apreciază

    1. Buna seara, am sa va raspund incepand cu ultima intrebare. Despre mediul acid din corp se stie ca este cauza dezvoltarii multor boli in corp si se recomanda sa se consuma o dieta bazata pe 80% alimente alcaline si doar 20% de alimente acide. Exista multe studii, cat si video-uri pe youtube care au ca discutie acest subiect. Urmariti parerea acestui medic in acest video. Am cautat cartea de care-mi spuneati, si ma gandeam totusi ca din 1976 de cand a fost scrisa au trecut vreo 34 in care foarte multe lucruri s-au schimbat pe planul cercetarilor. Vorbind despre kefir, exista alge de kefir care sunt si de apa si pe care le folosesc si eu. Sunt chiar extraordinare. Va recomand cartea Studiul China, care discuta tot ce este legat de efectul lactatelor asupra corpurilor noastre si multe alte lucruri legate de mancarea nostra pe care orice om ar trebui sa le cunoasca. Referitor la paine, pentru sotie va recomand painea din hrisca incoltita, amestecata cu faina de samburi de floarea soarelui, faina de seminte de in si poate seminte de susan. Reteta de paine de mai sus nu contine drojdie sau o paine si mai simpla ar fi doar din faina proaspat macinata de grau sau un mix de fainuri (orz, ovaz, secare, grau), putina apa si sare. Se framant foarte bine si se coc turtite ori in cuptor unse cu putina grasime sau in tigaie. Sunt delicioase! Urmeaza sa apara reteta oficial la site 🙂 Numai bine si mult succes! Salutari sotiei!

      Apreciază

  12. As avea, va rog, o intrebare: in cuptor sau chiar deshidrator, un strop de ulei presat la rece (eventual in casa) nu ar merge adaugat in reteta de painica? Ma refer la cea cu grane, nu la cea de seminte care contine oricum ulei… Adica sa scoatem din reteta clasica doar drojdia. Eu as adauga si zahar brut pt cei care nu au probleme cu el, sau miere si alte ingrediente, la alegere, cum ar fi: mac, susan, ceapa verde uscata (se gaseste la pachetele la raionul de condimente), rosii uscate sau chiar o lingura de bulion de casa.

    Apreciază

  13. eu nu prea stiu multe despre drojdie. de ce nu e sanatoasa? mie imi place f mult la gust, si mai nou imi plac mult pateurile vegetale pa baza de drojdie. nici acestea nu sunt sanatoase?

    Apreciază

    1. Dana, daca drojdia e consumata separat e total altceva si pateurile de care-mi spuneai, s-ar putea sa fie pe baza de drojdie inactiva care este o alta substanta. Drojdia nu are nimic rau din contra este chiar recomandata ca medicament, insa procesul de fermentare pe care-l porneste nu este sanatos pentru sistemul nostru digestiv, deoarece este foarte greoi de digerat si ne-necesar.

      Apreciază

  14. Servus Ligia.
    Nu prea am cuvinte sa exprim ceea ce simt de cand am gasit site-ul tau, acum vreo 2 luni. Bajbaiam dupa retete sanatoase, eram uneori disperata, nu mai stiam ce sa cred, ce sa fac, mai ales ca am o fetita de 4 ani pe care incerc sa o cresc cu o alimentatie sanatoasa, atat pt sanatatea ei, cat si pt educatia ei in ceea ce priveste alimentatia si sanatatea atunci cand nu-i voi mai pune eu mancarea pe masa :). Nu, incerc sa scriu ce a insemnat pt mine faptul ca te-am descoperit … dar nu pot… e prea mult.
    Ce sa-ti spun, pateul de seminte de floarea soarelui, ne vine sa-l mancam in fiecare zi , laptele de migdale … wow , salata de cruditati cu maioneza, tortul de migdale, a! SMOOTHIE-UL VERDE … nebunie. Maine ridic si cartea de la posta.
    Acum am in cuptor, la 40 grade, painea din seminte de in. Pare un viitor succes :). Maia a gustat deja dupa vreo 2 ore ce a stat in cuptor si nu a scuipat :)). Am pus-o sa stea 4 ore. Sper ca e ok.
    Vroiam sa te intreb despre fulgii de grau, si apoi despre cei de ovaz, secara. Oare si acestia sunt contaminati? Am inteles ca nu sunt chiar raw cei din comert, dar macar or fi sanatosi?
    Crezi tu ca graul incoltit o fi cu-adevarat mai sanatos decat bobul neincoltit? Sa merg pe mana ta si de data asta? Trebuie sa ma documentez si eu despre studiul asta.
    In fine …ar mai fi multe de spus… las pe altadata.
    Si nici nu cred ca am mai scris vreodata un comentariu pe vreun site (ce lung e!).

    Apreciază

    1. Draga mea Claudia,

      Iti multumesc foarte mult pentru cuvintele tale incurajatoare care mi-au luminat ziua! Sunt fericita peste masura cand oamenii chiar incearca aceste retete si sunt multumiti de gustul acesta exceptional. Fulgii de cereale sunt fulgi obisnuiti, tratati la greu, iar in procesul de fabricare se fierb, preseaza si se rumenesc bine pentru a deveni fulgi. Si mie imi plac cei de ovaz, cu miere si apa calda, asa ca un porige, presarat cu multe seminte crude de chia, fl. soarelui, in si susan si am fost multumita cand am gasit la Kaufland fulgi de ovaz Bio, cu certificare nemteasca daca imi aduc bine aminte. Ne-am luat atunci vreo 20 de pungi ca sa fiu sigura ca nu dispar si vad ca au tot continuat sa ii aduca.

      Legat de painea de la cuptor, eu o las si cate 6-8 h in functie de cat de uscata vreau s-o am. Graul incoltit este de 100% de ori mai sanatos ca cel uscat. In primul rand ca e trezit la viata iar in procesul acela de trezire, prin inmuiere si incoltire elimina intr-o masura pesticidele si ingrasamintele cu care a fost crescut. Sunt multe de povestit, mai stam de vorba si nu ezita sa-mi trimiti cate un mesaj chiar si lung, iar cand voi avea timp iti voi raspunde. Sanatate tie, familie si printesei Maia.

      Ligia

      Apreciază

  15. Draga mea Ligia,felicitari pentru blog,e prima data cand iti scriu dar sa stii ca de curand primesc retetele tale pe mail si am multe prietene care te citesc „din umbra”.Eu cochetez cu ideea de raw,o iau incetisor asa ca am multe necunoscute.Vreau sa fac painica ,spune-mi te rog semintele de fl.soarelui,in…le hidratezi inainte sau nu, si le blenduiesti cu graul sau le lasi intregi? Si cum obtinem faina de in,susan,seminte de fl.soarelui…..macinam pur si simplu semintele sau e vreun procedeu mai complicat? Multumesc anticipat si promit sa citesc blogul de la A la Z.

    Apreciază

    1. Multumesc draga mea Anca! Legat de painica, semintele si in general nucile sunt recomandate a fi consumate dupa inmuiere dupa un simplu principiu – prin inmuiere se trezesc la viata enzimele si incepe procesul de germinare care activeaza si multiplica nutrientii prezenti in seminte de cateva sute de ori. Daca spre exemplu vrei sa faci faina din fiecare, le poti macina simplu in rasnita fara sa urmezi anumiti pasi ci doar le rasnesti in orice dispozitiv care le marunteste si dupa aceea le poti folosi in prepararea painii. In cazul painii eu fac exceptie de la „regula” fiindca si eu prefer sa am mai multe fainuri la indemana pe care sa le conbim cum doresc, iar semintele inmuiate le adaug de multe ori intregi. Sper ca a ajutat.

      Apreciază

  16. Buna Ligia! M-a amuzat ca tocmai dr. Graham a scris aceasta carte 🙂 Acum serios, este interesant ce scrie el, ingrijorator un pic. Eu de mult am incetat sa cumpar paine din comert, mi-am luat un cuptor electric, cumpar faina integrala bio si-i mai pun tot felul de seminte: in, dovleac de floarea soarelui, e foarte buna. Si deoarece am zis sa iau pauza dupa ce am investit o groaza de bani in Vitamix (si nu regret nicio secunda), inca nu mi-am luat deshidrator, dar mai cumpar cand gasesc painici din cereale integrale fara drojdie, o cutie rosie, facute in suedia, sorry nu mai am acum si nu mai stiu cum se numesc, dar pana si copilul meu de 3 ani le rontaie cu placere. Am o intrebare, Ligia, ce sa fac cu capsunile – dulceata, deshidratate sau in congelator? Mersi!

    Apreciază

    1. Buna Ludmila! Iti trimit un raspuns rapid legat de capsuni, fa-ti rezerve la congelator pentru aroma, culoare si gust fiindca nutrienti nu vor mai avea dupa 3 luni insa vor avea cele mentionate mai sus care vor face diferenta in timpul iernii. Eu le si deshidratez, felii taiate subtiri si daca preferi si dulceata, e mai bine s-o faci acasa decat s-o cumperi din comert. Mult succes!

      Apreciază

  17. Buna, Ligia. Eu nu mai mananc paine de vreo luna, din cauza glutenului, in principal, insa nu am gasit inca un inlocuitor care sa ma multumeasca. Reteta de mai sus suna excelent, insa am o intrebare: daca este inmuiat si incoltit, graul nu mai are gluten?

    Apreciază

    1. Buna Delia, poti incerca cu kamut ca sa fii sigura. Graul chiar daca incolteste tot are gluten, doar iarba de grau nu are gluten. Incearca si alte seminte precum hrisca, floarea soarelui, meiul si vei vedea ce painici iti vor iesi. Mult spor in toate!

      Apreciază

  18. Buna Ligia, iti marturisesc ca de mult cautam o reteta de paine fara drojdie , si ieri am incercat reteta ta (abia asteptam sa-si arate graul coltii :), doar ca am facut doar din jumatate de cantitate si mi-a iesit cam o tava, bine eu am pus un strat putin mai gros ca al tau , si l-am lasat la cam la 100°, a iesit buna ,dulceaga putin, si mai moale (pt ca nu am dat cuptorul prea tare) dar e buna, si f satioasa. Eu am un robot mai slab, de vreo 700W, dar asa am dat graul, (bine ca eu am folosit grau amestecat cu dinkel care e mult mai moale decat graul) si chiar daca a mai ramas cate un bob intreg nu cred ca are bai. Merci pt reteta, si daca cumva ai vreo reteta de biscuiti sanatosi pt copii, te rog spune-mi si mie, dar sa iasa buni, in sensul ca , sa fie comestibili…pt ca vreau sa le fac la fetite si nu gasesc nici una care sa iasa asa faina.
    Succes in continuare in tot ceea ce faci si iti doresti!
    O zi buna!

    Apreciază

  19. Suna foarte bine Simona fiindca vei vedea ce mult vei fi ajutata de acesti roboti. Toate optiunile tale sunt bune si alege in functie de bugetul personal. Numai bine si mult spor!

    Apreciază

    1. Eu mi-am achizitionat de curand un robot Kenwood de 1200w,crezi ca voi reusi sa fac cu el tot ce realizezi tu cu Vitamix-ul tau sau pe viitor trebuie sa ma mai orientez?

      Apreciază

      1. Robotul face un lucruri diferite de blender. Blenderul este pentru lichide iar cu robotul poti macina legume, radacinoase, nuci si seminte insa nu le poate blendui asa de fine, ca in blender.

        Apreciază

    2. Robotul meu are si un blender ,voiam sa stiu daca puterea lui imi garanteaza minunile facute de tine cu vitamix-ul.Nemultumirea mea este ca pentru o singura persoana sunt putin cam mari,avand in vedere ca preparatele raw vegan nu trebuie pastrate prea mult.De aceea te-as ruga sa postezi la fiecare reteta si timpul si modul de pastrare pentru a nu fi afectate calitatea si gustul retetei
      M-ar interesa si retete care pot fi facute in etape,de ex sa preparam niste foi la sfarsit de saptamana si umpluturile in cursul saptamanii pentru a le lua la pachet sau pentru un bufet laborios,pentru ca desi singura imi plac astfel de solutii chiar la o cina in fata televizorului..

      Apreciază

  20. Desi incerc sa mananc cat pot de mult crud, cu painea am o problema…imi place foarte tare 🙂 Asa ca acum 3 ani, in cautarea unei paini cu adevarat bune, am inceput un drum care intre timp a inceput sa ma pasioneze si acum fac paine fara drojdie aproape zilnic, mai exact cu drojdie ” salbatica ” sau naturala ( maia sau plamada in unele regiuni din Romania, sourdough in engleza sau levain in Franceza ). Naturală în sensul că se găsește în mod spontan în aer si deci si pe boabele de cereale. O astfel de drojdie poate contine zeci, daca nu sute de specii de microorganisme, spre deosebire de drojdia comerciala care vine într-un plic sau cubulet, la magazin si care contine o singură specie selecționată genetic pentru a fi performantă în panificație. In fond, pana la aparita drojdiei comerciale ( jumatatea sec. 19 ), mii de ani omenirea a plamadit paine folosind numai drojdii naturale ( obtinute in general din fructe care fermenteaza )
    Am urmat si cursuri de specialitate iar profesoara de tehnologie, o doamna inginer in varsta ce a implementat tehnologia fabricii Pakmaya in anii ’90 ne-a spus: „…mancati paine cu drojdie si nu stiti de ce va imbolnaviti…”

    Sper sa aveti sansa sa gustati dar mai ales sa plamaditi si o astfel de paine pentru ca nu este greu deloc.

    Apreciază

    1. Si eu am folosit kefir de apa, faceam limonada insa mi-au murit sau mai bine zis le am in frigider si cred ca sunt moarte fiindca numai reactioneaza si nici nu se inmultesc de cand le-am primit. Daca le ai, sa nu folosesti nici o lingura de metal sau mana goala fiindca se spune ca mor in felul acesta. Aproximativ 2 linguri de alge se pun intr-un litru jumatate de apa, cu 2-3 linguri de miere, doua maini de stafide si o felie, doua de lamai. Se lasa la temperatura camerei, cu un tifon deasupra si in doua, trei zile este gata limonada care trebuie sa fie putin acidulata. Daca nu este prea dulce, se adauga miere dupa gust.

      Apreciază

  21. Buna Ligia,

    as vrea sa te intreb daca nu se poate folosi faina obtinuta din germeni de grau deshidratati si apoi macinati (cred ca am vazut pe undeva modalitatea asta dar nu imi mai amintesc bine daca pe site-ul tau sau pe un altul) si daca trebuie neaparat pusa la cuptor sau se poate doar usca si pe calorifer ,de exemplu, in lipsa deshidratatorului.Iti multumesc foarte mult si felicitari pentru minunatele retete si munca extraordinara pe care o faci!Mult succes in continuare. Angela

    Apreciază

    1. Buna Angela, se poate folosi orice doresti si se poate usca pe calorifer insa mare grija ca stratul sa fie subtire si sa aiba dedesupt o folie cerata. Mult succes!

      Apreciază

  22. Buna, am o intrebare, poate e cineva care a investigat mai bine subiectul.
    la Kaufland exista o paine speciala numai din seminte, cred ca e facuta in Germania, cert e ca nu prea seamana la gust cu painea normala.

    Ce parere aveti despre ea? Pe mine ma ingrijoreaza putin termenul mare de valabilitate

    Apreciază

  23. Ma pregatesc sa le fac dar cred ca este o greseala in articol, inaltimea nu are cum sa fie de 2cm, pozele nu reflecta asta.

    Apreciază

  24. Am facut si eu aceasta painica si a iesit super, doar k s-a cam uscat putin pe margini. E super grasa ceea ce am eu nevoie pt ingrasare 🙂
    Am o intrebare. Graul incoltit poate fi inlocuit cu tarate in aceasta reteta?

    Apreciază

  25. buna Ligia! am si eu o intrebare. am citit despre cele 5 alimente benefice: germenii de garu, polenul, patrunjeulu, iaurtu si drojdia de bere. ce drojdie este buna ,presupun ca ea din comert folosita la dospit nu…?!

    Apreciază

  26. Am o intrebare si mi-ar placea foarte mult sa primesc raspunsuri si sfaturi de la diferite persoane care detin anumite cunostiinte legat de un tip de produs din comert si anume painea din Grau Intreg – Paine 100% integrala de la Vel Pitar – http://www.velpitar.ro/grau-intreg/.
    Am mancat odata din ea, mi-a placut dar nu stiu exact ce contine pt ca tot din comert este si fiecare spune despre painea lui ca este cea mai sanatoasa si nu contine respectivele substante care se adauga la prepararea ei.
    In rest, eu nu consum deloc paine din comert ci o inlocuiesc cu mamaliga pt ca n-am alte alternative.
    Va multumesc.

    Apreciază

    1. Dalia, am calculat mai sus si am adaut in postare. Calculator nu a stiu ce inseamna grau incoltit care este mai slab caloric si a calculat ca si cum ar fi fost faina de grau. Oricum pentru o tava intreaga nu mi se pare mult, fiindca mai mult de o felie, doua nici nu poti manca fiindca este foarte satioasa.

      Apreciază

  27. am facut painea dar s-a lipit de hartia cerata 😦 ….ce am gresit ?….. tempratura de coacere a fost de 75 grade, am tinut painea timp de 30 min la cuptor .

    Apreciază

    1. Hartia a fost de proasta calitate sau aluatul prea moale. Nu se poate dezlipi deloc? Eu cand o fac, nu trebuie sa fac nici un efort sa scot hartia care se decojeste singura.

      Apreciază

  28. Draga Ligia ieri ti-am descoperit página si mi se pare foarte interesanta .O sa-mi fan ti p sa o estudiez in amanuntime dar am o intrebare , graul si celelalte seminte de unde le cumperi ? Trebuie sa ma asigur ca sunt bio ? Si referitor la aparatele de care vorbiti imi pare chineza ,nu ai putea pune foto ?Scuze dar sunt plecata de ceva ani in tara si e greu sa gasesc multe alimente .Multumesc

    Apreciază

    1. Paula, ar fi ideal ca semintele si nucile sa fie cat mai naturale. Eu le iau ori din tara, cand suntem in preajma ori de prin alte tari. La ce aparate te referi? Aici gasesti o postare cu poze. Cu bine!

      Apreciază

  29. Draga Ligia nu-mi vine sa cred, tu esti mediesanca? Am impresia ca am revenit acasa, pentru ca din 2002 locuiesc in Madrid. Iti multumesc pentru sugestiile referitoare la painea cu maia dar sincer iti spun ca mi se pare complicata toata treaba cu maiaua , obtinerea ei apoi intrtinerea si calculele la fiecare reteta, dar nu am renuntat mai imi trebuie accesorii. Vroiam sa te rog sa ne sugerezi ,noua celor dornici de introducerea a cat mai multe retete sanatoase , idei pentru micul dejun .Pentru mine este masa care imi da cele mai multe batai de cap . la ora de a manca sanatos. Multumesc

    Apreciază

Comentariile sunt închise