Emisiunea "De Vorba cu Ligia"

Curs de nastere naturala, fara durere cu Ditta Depner

Update: Februarie 2013, cand deja sunt insarcinata cu bebelusul nostru drag si ne pregatim de o nastere frumoasa. Mai jos va prezint un video facut in februarie 2013 cu Ditta Depner.

De mult timp am realizat ca o alimentatie sanatoasa nu este suficienta pentru o viata linistita, echilibrata si plina de sanatate. Dupa cum ati vazut si in cadrul expozitiei  Raw Generation am inclus teme noi, care sa ne ajute sa ne dezvoltam pe mai multe planuri atat pe noi, generatia de acum, cat si pe cei micuti, generatia viitoare. Cei micuti si mai ales felul in care sunt adusi pe lume ar trebuie sa fie prima preocupare pentru a ne asigura ca generatia viitoare va avea un start bun in viata. Fiindca in ultimii ani m-am tot documentat in domeniu, am hotarat sa participam ca si cuplu, la un curs de hypnobirthing tinut de Ditta Depner.

Cand am auzit prima data de acest lucru m-am gandit prima data la hipnoza si am avut un moment de ezitare, dar dupa mai multe intrebari mi s-a raspuns ca nu are legatura cu asa ceva si ca nu exista acea hipnoza pe care o vedem noi televizata ci mai degraba, este o autosugestie ca totul va fi bine si o concetrare pe ganduri bune si pozitive in care frica de necunoscut este eliminata prin cunostinta. Ce inseamna asta oare? Ei bine este ca si cum ti-ai sugera ca totul este in regula si ca tu, ca mamica esti in control si simti asta mai ales fiindca stii ce ti se intampla in corp. E de fapt gandirea pozitiva in actiune, in care se urmareste eliminarea fricii, a gandurilor negative din minte si inlocuirea acestora cu ganduri linistitoare, cu multa speranta si credinta ca totul va fi bine.

Ditta Depner este co-fondatoarea organizaţiei ‘Mame pentru Mame’ si a adus Metoda Mongan de Hypnobirth in România. Mai jos se afla cateva cuvinte despre activitatea ei exceptionala in Romania.

 Organizaţia „Mame pentru Mame”are plăcerea să anunţe că Ditta Depner, co-fondatoare a asociaţiei, a introdus în România Metoda Mongan de pregătire pentru naştere prin Hypnobirth. Ea însăşi gravidă cu primul copil, Ditta Depner s-a dedicat trup şi suflet informării româncelor despre metodele naturale şi eficiente de a naşte firesc şi netraumatic. În acest scop, a investit toate resursele pentru a se instrui în Elveţia la unul din cele mai prestigioase institute de profil pentru a deveni TRAINER autorizat. În acest sens, Ditta Depner va susţine incepand cu 2011 cursuri de Hypnobirth după Metoda Mongan. 

Pe Ditta am cunoscut-o prin telefon acum 2 ani. Nu stiam pe atunci cu ce se ocupa si care este povestea ei de viata, insa o admir si o respect pentru efortul mare de a educa proaspetele mamici in Romania in privinta unei nasteri umane, naturale. Ce inseamna hypnobirthing? Inseamna o nastere cat mai naturala, in ritmul femeii si negrabita de nimeni, in care durerea poate fi controlata prin respiratie si autosugestie ca totul va fi bine stiind in orice moment ce se petrece in corp. Nasterea poate sa fie la spital sau acasa, in functie de dorinta parintilor si in special a mamicii.

Ceea ce m-a uimit mai mult a fost ca in preajma celui de al doilea razboi mondial, cand se stia de asemenea ca nasterea trebuie sa fie facuta doar in spitale, sa fie insotita de tipete si neaparat de anestezie, medicii de oras care au ajuns pe front au fost uimiti cum femeile de la tara nasteau fara sa zbiere in gura mare, in liniste si in pozitii care le erau lor confortabile. Cu uimire intrebau femeile: dar nu te doare, nu iti vine sa tipi? Si femeile raspundeau, dar de ce, trebuie sa tip? Vedeti mai jos un video in care Ditta povesteste despre nasterile ei care au avut loc acasa.

Povesti din Brasov 24.11.2012 p1

De curand (2012) am aflat ca si Kate a socat familia regala a Marii Britanii prin faptul ca isi doreste si se pregateste pentru o nastere de genul acesta. Cititi articolul aici.

Multi imi vor spune, dar ce am cu nasterile de acum? Haideti sa vedem ce inseamna normal pentru noi. Asa cum spunea si Ditta, de cand ne stim ne-a fost prezentata nasterea ca pe un film de groaza unde tipetele si urletele trebuie neaparat sa fie prezente, ceea ce nu este tocmai natural si sanatos pentru un bebe mic. Toate mamicile sunt ingrozite de ce urmeaza sa li se intample la nastere si de cele mai multe ori le este frica de urmarile nasterilor din ziua de azi si apeleaza la cezariana fara sa fie necesar. Nasterea poate sa fie cu blandete, fara tipete si dureri daca stim cum sa trecem peste toate contractiile cu ajutorul respiratiei corecte si, asta se poate intampla atat acasa cat si intr-un spital.

In unele cazuri foarte rare este necesara cezariana si procentul femeilor care au nevoie de interventie chirurgicala de orice fel este exagerat de mic, de doar 5% insa in marea majoritatea cazurilor medicii fac caz de necaz din lucruri marunte care nu necesita nasterea prin cezariana si recomanda acest fel de nastere fiindca nu se gandesc decat la costurile implicate. La fel se intampla si cu ecografiile exagerate. De ce in tarile occidentale sunt recomandate doar 2 ecografii si in Romania inca se insista pe cat mai multe ecografii?

“Studiile asupra oamenilor conduse de catre doctorul Ellis Stewart de la Centrul Oxford  de studiu al cancerului la copii a evidentiat, intr-o revealuare periodica la fiecare 5 ani, o inicidenta crescuta a cazurilor de leucemie la copiii ale caror mame au fost expuse la ecografii de diagnosticare in perioada in care erau insarcinate. Motivul pentru care acest lucru este important este pentru ca in zilele noastre ecografiile au inlocuit radiografiile efectuate in timpul sarcinii, spunea Pediatrul american, Dr. Robert Mendelsohn. “ Puteti vedea toata prezentarea in video-ul de mai jos.

Pe de alta parte, in ultimii ani chiar daca ne-am modernizat mereu auzim povestile proaspetelor mamici si experiente ingrozitoare din spitale, in care acestea sunt tratate rau sau jignitor si unde, de cele mai multe ori dorintele lor nu conteaza ceea ce mi se pare inuman si anormal. Sfatul meu este sa va alegeti o maternitate careia ii pasa de oameni, care se implica si care doreste sa ajute mamica si bebelusul in astfel de momente.

Asa cum spunea si Ditta, nasterea a ajuns sa fie tratata ca o boala, nu ca o experienta unica si uimitoare din viata unei femei. Multi sustin ca nasterea acasa este primitiva, insa in special in SUA (spun asta fiindca sunt cetatean american), nasterile acasa sunt de ani de zile privite ca pe ceva natural si sunt foarte promovate. Priviti o parte din celebritatile care au nascut acasa.

Ca si viitori parinti optam pentru optiunea de a naste intr-un spital, tot ce se intampla poate fi tinut sub control. Noi suntem cei care de fapt platim pentru aceste servicii si fiindca facem asta, avem tot dreptul sa fim ascultati si mai ales sa ni se respecte dorintele de a naste natural si in ritmul nostru.

Multe mamici cedeaza presiunii de a urma acest sistem nenatural, insa trebuie sa va informati mult. Suntem fiinte umane si drepturile noastre trebuie respectate, iar acest lucru se realizeaza doar daca avem informatii la bord si daca punem piciorul in prag in calea celor care vor sa ne incalce drepturile si va amintesc cateva lucruri de care din pacate multe femei nu stiu.

  • Frica amorteste si opreste oxigenul sa mearga la organe, ceea ce provoaca in corp panica si durere. Daca nu incercam sa ne relaxam si sa respiram corect si profund atunci cand intervine o contractie, muschiul uterului nu va fi bine oxigenat si va transmite in corp panica si durere. Acceptati ce vi se intampla si credeti in voi si in puterea care va fost lasata, fiindca sunteti mai puternice decat realizati. Puteti sa nasteti asa cum au facut-o generatii si generatii de femei de-a lungul secolelor.
  • Frica distruge totul si aceasta se poate elimina prin multa, multa informatie si cunostinta si acceptarea unui mediu frumos si linistit de nastere. Frica, bat-o vina, poate sa anuleze o dilatare suficienta si poate sa stranga cervixul de la o dilatare de 6 la o dilatare de 3-4 cm. Invatati sa va relaxati si asta nu se invata atunci cand nasteti, ci pe parcusul sarcinii. Zilnic luati-va timp sa invatati sa va rupeti de toti, sa vorbiti cu bebelusul si sa va spuneti ca totul este bine, ca bebelusul este sanatos, ca veti avea o nastere frumoasa, linistita, pasnica si ca veti face fata la tot fara probleme. Afirmatiile spuse cu voce tare ne ajuta sa ne intarim credinta ca totul va fi bine, ne conving si ne ajuta sa avem incredere in noi si in Divinitatea Suprema.
  • Nu va lasati ingrozite de povestile de groaza prezentate de femeile care s-au lasat traumatizate de nastere. Apasati pe un buton mare de CANCEL, cand le auziti si rugati-le respectuos sa schimbe subiectul fiindca va sperie. Veti vedea ca vor avea o reactie foarte ciudata, insa va fi foarte bine pentru voi si bebelus. Toate aceste poveste raman marcate in minte pe toata durata nasterii si se reintorc inconstient exact cand nu aveti nevoie, producand si mai multa frica si disconfort.
  • Pentru preventia rupturilor perineale, faceti zilnic exercitii Kegel si, incepand de la saptamana 34 rugati-va partenerul sa va faca zilnic timp de 10 minute masaj perineal, care previne si pregateste suprafata perineului pentru nastere, determinand-o sa fie flexibila si usor de refacut, vedeti aici amanunte.
  • „Respira pe gura in ritm de 3” – gresit. Respirati pe nas intotdeauna si umflati-va diafragma cu mult aer si nu pieptul. Lasati aerul sa parcurga tot corpul, sa coboare in jos si sa ajute la relaxare si la expulzie.
  • Oxitocina, hormonul fericirii care ajuta la nastere si care se se injeacteaza (ceea ce este din nou destul de dureros si care nu tot timpul isi face efectul fiindca este chimic), poate sa fie produsa natural de catre corpul uman. Oxitocina este cea care ne face fericite cand primim un cadou sau flori, cand facem cumparaturi 🙂 cand avem orgasm, cand suntem pline de acel sentiment de fericire profunda etc. Oxitocina produsa natural, ajuta la nastere si o face feerica, orgasmica (mai jos amanunte). Aceasta nu se poate elibera daca suntem tensionate, stresate de cei din jur sau cand ne este frica. Oxitocina se poate elibera in corp doar cand suntem linistite, relaxate, cand suntem in preajma partenerului care ne face un masaj sau prin stimularea sanilor (de catre o pompa de san, de catre partener si chiar si un bebelus pus la san stimuleaza si grabeste nasterea naturala).
  • Femeia trebuie sa nasca in ritmul ei, mai bine zis, sa fie lasata sa nasca cand corpul este gata de expulzie, nu cand personalul medical stabileste ca este momentul. Multe mamici se tem si isi subestimeaza puterea, insa asa de rau imi pare ca toata lumea uita de instincte care in special la mamici sunt atat de pronuntate. Daca femaia vrea sa nasca in 3 zile, trebuie lasata si nu trebuie grabita. E bine de stiut ca, Maternitatea Eva MedLife din Brasov, este printre primele spitale din tara care lasa femeia sa nasca in ritmul ei si nu-i impune nimic din ce nu doreste.
  • Nu mergeti la spital de la primele contractii si nu alertati intreaga casa fiindca mai este destul timp pana veti naste. De multe ori se intampla noaptea sau dimineata devreme. Nu aprindeti lumina fiindca corpul va intra automat in stare de alerta, stati linistite si lasati-va corpul sa-si urmeze cursul normal fiindca se va descurca mai bine la semi-intuneric. Daca nu aveti stare, miscati-va prin casa, relaxati-va in apa calda, multe femei isi pregatesc cuibul instictiv facand curatenie usoara in timpul dintre contractii etc.
  • Miscarea ajuta enorm in contractii si chiar daca preferati sa mergeti la spital, chiar cand vor fi foarte dese, miscati-va fiindca veti realiza ca va ajuta enorm. De asemenea exercitiile usoare cu mingea de fitness ajuta mult (informati-va despre asta) si relaxeaza perineul. Sunt multe, multe de spus…
  • Trebuie sa stiti ca marea majoritate a copiilor la expulzie au ombilicul in jurul gatului, care se da la o parte foarte usor cu un deget. Din nou, spun ei, un motiv pentru cezariana neintemeiat.
  • Copilul poate sa iasa atat cu capul inainte cum credem noi ca este normal, cat si cu picioarele inainte. Daca iese cu picioarele inainte, pozitia obisnuita de nastere este imposibila. Trebuie adoptata o pozitie noua, prin care copilul va aluneca fara probleme, adica femeia trebuie sa fie sprijinita de perete ca si cum ar sta pe un scaun.
  • Sunt multe de spus, insa va invit sa faceti un curs si veti vedea cat de multe puteti invata.
  • Pana atunci va recomand video-ul de mai sus si audio-ul de aici.

Pentru ca eu si Raoul ne-am dorit sa aprofundam acest subiect si in special, nasterea unui copil intr-un mod sanatos si cat mai natural, fara durere, fara interventii precum cezariana, am decis sa ne inscriem la curs. Cursurile s-au tinut intr-un cadru foarte primitor si relaxat si fiindca am fost decat cateva cupluri, Ditta a putut lucra detaliat cu fiecare in parte, raspunzand la zecile noastre intrebari si ajutandu-ne sa trecem peste diverse temeri si frici legate de sarcina. Vreau sa-i multumesc fiindca de fiecare data ne-a facut sa ne simtim ai casei si a fost o gazda exceptionala. Dar haideti sa va arat un video cu o nastere naturala, in care durerea este sub control si mai mult de atat, femeia nu tipa si scoate sunete infricosatoare in timp ce naste.

Mai puteti gasi video-uri asemenatoare pe YouTube.

In SUA deja de ani de zile auzisem de cazuri de nastere orgasmica si chiar am vazut pe CNN un caz de nastere in care femeia avea orgasm in timp ce iesea bebelusul. Suna ciudat, insa experienta multor femei dovedeste ca se poate. Cum se intampla asta totusi? Se spune ca multe femei nu vor sa accepte nasterea, o refuza de atata frisca de necunoscut si totul devine si mai dureros. Frica amorteste si opreste oxigenul sa ajunga la organe, la muschi precum uterul ceea ce provoaca panica si durere. In momentul in care mama accepta nasterea si crede ca este in stare sa o duca la bun sfarsit fiindca are aceasta putere pusa in ea, poate sa translateze totul in placere si o bucurie enorma. Nasterea este un act intim de o mare intensitate asa cum a fost si conceperea copilului si, este normal sa fie insotita de placere, bucurie si dragoste.

Concluzia mea numai dupa 3 cursuri este ca am invatat foarte multe lucruri exceptionale si de abia astept sa invatam si mai multe, chiar daca mai avem inca un curs. Mi-ar placea sa va povestesc totul insa va provoc sa o cautati pe Ditta pentru indrumare si consiliere. Va recomand cu caldura cursurile tinute de Ditta Depner care este si doula (ajutor si suport pentru mamicile care nasc la spital) si pentru mai multe amanunte, vizitati site-ul ei plin de multe informatii pretioase. Mai jos se afla cateva poze din timpul cursului si in plus, va recomand si una dintre cartile din lectura obligatorie, Mintea Noului Nascut. Veti fi uimiti sa invatati cum bebelusii tin minte si sunt afectati de toate metodele de nastere traditionala.

13 gânduri despre „Curs de nastere naturala, fara durere cu Ditta Depner

  1. Wow! Citesc chiar acum pe site-ul Dittei. E ografia, renuntatul la scutece de unica folosinta…Informatii pe care orice mamica sau viitoare mamica ar trebui sa le revizuiasca!

    Apreciază

    1. Geanina,

      Ditta chiar este o sursa fara margini de informatii. Multe lucruri nici nu exista pe site si este foarte generoasa cu toata lumea prin faptul ca le imparte prin Facebook si prin viu grai.

      Cu drag!

      Apreciază

  2. Ligia, astepti si tu un bebe? Daca da, felicitari, si sa aveti sanatate. Si neaparat sa ne povestesti despre experienta nasterii ‘normale’.

    Apreciază

  3. Si eu sunt atat de entuziasmata de munca (cu adevarat sisifica) a Dittei si a celorlalte mame de la Mame pt. Mame, este extraordinar ce au realizat si ce mult inseamna ajutorul pe care il dau ele tuturor femeilor din Romania – si nu pot sa nu ma gandesc cu mare tristete, cat de rau imi pare, ca eu nu am stiut toate aceste lucruri in urma cu 13 ani….. De asemenea, mai cred ca niciodata nu se vorbeste prea rar despre astfel de teme, trebuie sa preiau si eu subiectul si sa-l „dau mai departe”, eaxct ca si cu vaccinurile, alaptatul, s.a.m.d.!
    Multe multumiri si imbratisari calduroase, atat tie, cat si Dittei si celorlalte MAME!

    Apreciază

  4. Super ! Am fost de-a dreptul impresionata de nasterea din filmulet …e o idee pe care trebuie neaparat s-o abordam , s-o transmitem mai departe ..tb neaparat sa schimbam mentalitatea tuturor femeilor vis-a-vis de nasterea normala. Mentionez ca eu am nascut prin cezariana de frica nasterii normale …iar acum dupa vizionarea filmuletului , regret sincer. Va doresc multa sanatate si numai bine.

    Apreciază

Comentariile sunt închise