Emisiunea "Ligia's Kitchen" · Retete fara foc · Surse de Probiotice

Ligia’s Kitchen: Ceaiul de Kombucha

In copilarie a fost o moda la un moment dat, ca toata lumea sa aiba bobite de kefir de apa. Stiu ca asa de mult se inmulteau ca toata lumea impartea in dreapta si in stanga bobitele „fermecate”. Imi aduc aminte ca era in perioada iernii, cand chiar ne era dor de o socata aromata si intotdeauna era binevenita. Moda s-a reintors si de cativa ani buni, cand lumea a inceput din nou sa imparta aceste bobite vii cat si alte diferite soiuri de ciuperci, cum ar fi si ciuperca kombucha.

Kombucha se afla si ea la loc de vaza alaturi de alte surse de probiotice naturale: muraturile preparate cu saramura nu foarte sarata, iaurturile vegetale din seminte sau nuci, iaurturile preparate in casa din lapte de capra sau oaie, vlastarii proaspeti, socata, cat si altele. Bauturile si preparatele naturale care contin probiotice fermentate, trebuie sa ocupe un rol important in alimentatia noastra zilnica, deoarece ajuta la digestie, la absorbtia mineralelor si la mentinerea balantei interne.

Este bine de stiut ca iaurturile din comert nu contin probiotice. Atata timp cat un preparat este pasteurizat, culturile vii de probiotice nu traiesc in el. Aici gasiti si alte surse naturale de probiotice.

Sa vorbim putin despre kombucha si originile ei. Originea ciupercii s-a sters, insa se presupune ca a fost folosita in China in preajma anului 220 BC, in timpul dinastiei Tsin. Bautura  fost apreciata pentru cel putin 2000 de ani si a fost numita „Ceaiul Imortalitatii”. A fost adusa si in Rusia si Japonia si se pare ca japonezii i-au dat numele de kombucha, candva in 415 AD. Se spune ca imparatul Inyko a fost tratat cu ceaiul kombucha de catre un medic numit Kombu si se pare ca numele ceaiului de acolo i se trage: Kombu si „cha” care inseamna ceai. De asemenea rusii erau renumiti pentru folosirea bauturilor vindecatoare si se crede ca „Tea Kvass”era ceaiul de kombucha. Scrierile lor precizau ca o faceau cu o ciuperca speciala japoneza. Ciuperca a tot fost impartita in toate tarile Europei insa a fost uitata in timpul celui de al doilea razboi mondial. Dupa razboi, dr. Rudolph Skelnar a inceput sa le reaminteasca oamenilor de kombucha, vindecand cu ea pacienti bolnavi de cancer, boli metabolice, hipertensiune si diabet.

Va invit sa vizionati episodul 30 al show-ului „Ligia’s Kitchen”, realizat tocmai pe aceasta tema, unde veti invata cum sa preparati ceaiul de Kombucha. Am realizat acest episod in limba romana, deoarece nu este nici un video in romaneste pe YouTube pe acest subiect (nu era in 2012 cand am publicat aceasta postare). Simtiti-va liberi sa adaugati acest video in postarile voastre, folosind link-ul direct de la YouTube.

Ceaiul de Kombucha

  • Porții: 5-7
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente ceai:

  • 1 litru apa filtrata fiarta
  • 2 plicuri ceai negru sau verde
  • 100 g zahar brut, nu brun, sau zahar de cocos

Instructiuni:

Ceaiul se prepara cum se prepara orice ceai, lasandu-l la racit neaparat. Dupa ce s-a racit complet, se adauga ceaiul intr-un borcan de 2-3 litri, peste care adaugam zaharul brut si ciuperca de Kombucha. Lasam la intuneric ceaiul timp de 3-4 zile. Daca este cald in casa, adica peste 20C, s-ar putea ca bautura sa fie gata mai devreme. Trebuie sa fie acidulata si sa aiba gust de otet, doar atunci zaharul a fost complet digerat de ciuperca cat si ceaiul negru sau verde. Daca il consumati mai devreme, va contine zahar si concentratie mare de teina.

Cand e gata ceaiul?

Repet, nu este o regula de fermentare si un numar fix de zile, fiindca depinde de multe aspecte: temperatura camerei, calitatea ciupercii (daca e batrana sau tanara, in plina forta). Oricum multi cred ca ceaiul de kombucha trebuie baut doar cand e putin otetit, insa corect este atunci cand este aproape precum otetul. Doar atunci are zaharul complet consumat si isi face efectul laudat.

Consum:

Fiindca ciuperca consuma atat zaharul brut cat si ceaiul negru, poate fi consumata si de copii (, adulti, femei insarcinate si femei care alapteaza, insa cu masura, adica un pahar pe zi fiindca precum socata si orice bautura/ preparat fermentat, contine un procent mic de alcool. Puteti adauga miere la final in pahar dar nu in borcanul in care se afla ciuperca, ci separat.

Pentru cei care fac tratament pentru afectiunile de mai sus, consultati un medic naturist pentru o recomandare personalizata, in functie de diagnostic.

Pasii urmatori:

  • Dupa ce s-a consumat ceaiul, se adauga peste o parte din lichidul otetit (cam jumatate de borcand de lichid), inca o tura de ceai proaspat negru sau verde si, se ia de la capat toata operatiunea.
  • Daca doriti sa nu mai consumati, puneti ciuperca si o parte din lichidul otetit la intuneric, intr-o camera racoroasa. Adaugati odata la 2-4 saptamani cel putin 3-4 linguri zahar brut sau de cocos. Pentru ca ciuperca sa reziste, trebuie sa fie hranita, altfel va muri sau isi va pierde puterea.

Ciuperca de kombucha arata ca o clatita americana si este formata dintr-o colonie de nu mai putin de 12 specii de microorganisme. Colonia este compusa din bacterii „prietenoase” si ciuperci, care transforma zaharul in care cresc, precum si principiile active ale ceaiului negru sau verde, in substante care imbogatesc flora intestinala care ajuta la mentinerea sanatatii. Am incercat sa adaug miere in loc de zahar brun insa mi-am omorat o kombucha in felul acesta. Mierea contine antibiotic natural care distruge imediat coloniile de bacterii „prietenoase”. Puteti adauga miere la final in pahar dar nu in borcanul in care se afla ciuperca, ci separat. E bine de stiut ca bautura poate fi consumata atunci cand pH-ul este sub 4. De asemenea e bine de stiut, ca pe masura ce consuma/digera zaharul, cultura de kombucha produce:

  1. Un numar de acizi organici.
  2. Vitamine cum ar fi complexul de vitamina B (B1, B2, B3, B6, B12), acidul folic, vitaminele C, D, K, PP.
  3. Minerale cum ar fi : Fier, Mangan, Magneziu, Potasiu, Calciu, Cupru, Zinc, si de asemenea alti 14 acizi aminati precum si o multitudine de substante vegetale active (pana la 1000) cum ar fi: polifenoli, flavone si izoflavonoide [Sursa]
  4. Aminoacizi, enzime si microorganisme probiotice vii:
  • Acid glucoronic – cel mai puternic detoxifiant al organismului.
  • Acid lactic – esential pentru sistemul digestiv. Asista circulatia sangelui, previne constipatia, previne cancerul prin reglarea pH-ului din sange.
  • Acid acetic – este un conservant puternic si are proprietatea sa anuleze bacteriile daunatoare.
  • Acid usnic – un puternic antibiotic care poate lupta impotriva multor virusi.
  • Acidul oxalic – ajuta la producerea de energie intercelulara.
  • Acit butiric – ajuta la combaterea infectiei cu candida.
  • Acid malic – ajuta la detoxifierea ficatului.

Se stie despre bautura de kombucha ca se poate face doar daca ai lichid de start. Va spun ca merge si varianta simpla, doar cu ceai verde sau negru  si zahar brut cat si varinta de Socata cu Kombucha. Dar ca sa fiti siguri, asa cum am zis si in video, pastrati mereu lichidul pentru o urmatoarea tura de ceai.

Daca doriti sa cumparati Kombucha, incercati sa gasiti grupuri pe diverse retele de socializare care ofera gratis aceasta ciuperca sau pur si simplu faceti cautare pe net.

Surse de inspiratie: Anahatabalance, Kombu, TerapiaNaturii, Nourishedkitchen, Ceaiul-Zeilor, Formula AS etc.

  • O parte din ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

99 de gânduri despre „Ligia’s Kitchen: Ceaiul de Kombucha

      1. Am incercat sa cumpar de pe site-ul recomandat , dar nu mi-a raspuns nimeni. De unde mai pot cumpara ?

        Apreciază

        1. Buna ziua ,
          Am gasit urmatoarele relatari pe un forum romanesc ce copiaza rezultatele unor studii americane. Ce parere aveti ?

          Crit Path AIDS Proj. 1994-94 Winter;(No 30):31-2.Links
          Kombucha–toxicity alert.

          AIDS: The Kombucha mushroom, also known as Manchurian mushroom, is a mail-order product touted to lower blood pressure and raise T-cell counts. No controlled trials have been conducted to test these claims. Aspergillus, a mold that may grow on the Kombucha mushroom, attacks the brain and may be fatal to persons with weakened immune systems. Reported toxicity reactions have included stomach problems and yeast infections. Taking Kombucha in combination with other drugs may affect the drugs potency.

          PMID: 11362190

          GMHC Treat Issues. 1995 May;9(5):10.Links Kombucha: a dubious „cure”.
          Majchrowicz M.

          The kombucha (or Manchurian) mushroom has numerous claims of „significant” health improvements, yet there is no research or any basic evidence to back up the claims. According to folklore, the kombucha is a super immune booster that can fight many ailments, including AIDS, cancer, arthritis, constipation, and more. However, there is concern about the safety of kombucha, which is not really a mushroom but a yeast culture. Since the culture must grow at room temperature for seven to ten days, contamination and growth of other organisms can take place. The tea’s original ingredients include caffeine and large amounts of sugar. These may account for the increased energy some individuals have claimed. Some stories state miraculous results. Other accounts mention no improvement in general well-being.

          PMID: 11362411

          J Gen Intern Med. 1997 Oct;12(10):643-4. Probable gastrointestinal toxicity of Kombucha tea: is this beverage healthy or harmful?

          Kombucha tea is a health beverage made by incubating the Kombucha „mushroom” in tea and sugar. Although therapeutic benefits have been attributed to the drink, neither its beneficial effects nor adverse side effects have been reported widely in the scientific literature. Side effects probably related to consumption of Kombucha tea are reported in four patients. Two presented with symptoms of allergic reaction, the third with jaundice, and the fourth with nausea, vomiting, and head and neck pain. In all four, use of Kombucha tea in proximity to onset of symptoms and symptom resolution on cessation of tea drinking suggest a probable etiologic association.
          PMID: 9346462

          Forsch Komplementarmed Klass Naturheilkd. 2003 Apr;10(2):85-7. Links
          Kombucha: a systematic review of the clinical evidence.

          Kombucha has become a popular complementary remedy. The aim of this systematic review was to critically evaluate the evidence related to its efficacy and safety. METHODS: Computerised literature searches were carried out to locate all human medical investigations of kombucha regardless of study design. Data were extracted and validated by the present author and are reported in narrative form. RESULTS: No clinical studies were found relating to the efficacy of this remedy. Several case reports and case series raise doubts about the safety of kombucha. They include suspected liver damage, metabolic acidosis and cutaneous anthrax infections. One fatality is on record. CONCLUSIONS: On the basis of these data it was concluded that the largely undetermined benefits do not outweigh the documented risks of kombucha. It can therefore not be recommended for therapeutic use. Copyright 2003 S. Karger GmbH, Freiburg
          PMID: 12808367

          De pe site-ul librariei americane de medicina.

          Apreciază

        2. Pai la ce va asteptati, sa recunoasca ca kombucha si alte miracole vii pot inlocui medicamentele asa cum credem noi? La fel spun si despre vlastari si germeni, despre sucul de grau, despre raw food si in general despre tot ce vindeca in mod natural etc. Toate sunt niste speculatii trambitate cu scopul de a descuraja populatia sa consume medicamente naturale si sa apeleze la chimicale. Fiecare este insa liber sa ia hotarari in functie de cat descopera in urma cercetarilor si convingerilor personale. Eu cred ca acolo unde este foarte multa informatie adunata si selectata bine, este si liniste sufleteasca in fata acestor zvonuri.

          Apreciază

  1. Multumesc! am cautat si eu intre timp si am gasit o doamna ce vinde puiuti de Kombucha. Iti spun sincer ca daca nu vedeam la tine articolul, nu m-as fi gandit sa incerc asa ceva.
    vad ca e populara si de cativa ani promovata aceasta ciuperca insa mie mi-a scapat total:). Multumesc si numai bine !

    Apreciază

  2. Am baut pt prima data anul trecut la un prieten in US.Adoram bautura aceasta racoritoare si de atunci mereu ii spun ca imi este dor de ceaiul lui..Abia astept sa am ciuperca..:)
    Ligia,iti multumesc mult de tot pentru toate sfaturile tale!!!

    Apreciază

  3. buna seara draga mea ligia,

    as dori sa te intreb daca sti cumva daca o pot savura si bolnavi de diabet?

    multumesc frumos
    o seara frumoasa

    Apreciază

    1. Ioana, Kombucha are proprietatea sa scada nivelul zaharului din sange. Bautura in sine nu contine zahar fiindca ciuperca il consuma. Multa sanatate!

      Apreciază

  4. am si kombucha si bobite de kefir si bobite „fermecate”asa cum le spui tu….si fac acasa de mult timp…

    Apreciază

    1. draga laura,

      mai ai produsele la care faci referire mai sus? si, daca mai ai, ai si de dat? 🙂
      m-ar interesa foarte mult…
      multumesc frumos,

      ela.

      Apreciază

    1. Multi spun ca este ok, insa sunt si pareri contrare spunand ca are prea multi acizi etc. Daca ar fi asa copii nu ar avea voie sa consume bautura de chefir (de apa), muraturi precum varza murata si castravetii. Eu una daca as avea un copil i-as da fara probleme, insa urmand regula simpla – cate putin pana se invata organismul cu bautura.

      Apreciază

  5. Foarte inspirat si inspirant articolul. Felicitari Ligia si multumim. Laura daca ai „toata gama de bobite”, le ai si de dat, respectiv de vanzare? am doua prietene cu cancer, si cand o sa le prezint ceaiul, vreau sa am deja si ciuperca. multumesc.

    Apreciază

    1. Cu placere. Vezi ca in ultimul paragraf am dat un link de unde poti cumpara kombucha, costa 25 lei pe ciuperca. Se inmultesc foarte repede odata ce le ai si le ingrijesti bine. Succes!

      Apreciază

  6. Draga Ligia,
    Eu am consumat Kombucha dar am avut supriza sa imi faca acid la stomac. Sotul meu insa o suporta.

    Apreciază

    1. Draga mea, s-ar putea ca tu sa ai reflux gastro-esofagian, ai sensibilitate la acid sau sa ai un inceput de gastrita. Persoanele predispuse la asa ceva nu au voie sa bea bauturi fermentate sau sa consume muraturi de orice fel.

      Apreciază

  7. Foarte bun subiect! Multumim lui Dumnezeu ca mai aflam si alte surse de … vitamine . As dori si eu sa cumpar kombucha si bobite de chefir,daca poate cineva sa-mi trimita. Multumesc Ligia pt retetele tale,minunate,as dori sa fie traduse toate in lb romana, sa le pot trimite la cat mai multi prieteni.

    Apreciază

  8. Buna,
    Eu sunt un mare fan al acestei bauturi, m-a ajutat in trecut sa scap de o candidoza urata – de care nu am putut sa scap nici cu suplimente, nici cu altceva. Mai am un pui in frigider si as putea sa dau gratis cui vrea, insa prima oara nu va iesi foarte bun la gust – pt ca a „hibernat” mult timp( a stat la rece). Il puteti clati cu suc de lamaie si folosi cu incredere. Mai departe, daca preparati ceaiul, veti putea face singuri pui si puteti da la prieteni , rude etc. daca exista doritori, mail-ul meu este kaizen_art1@yahoo.com.

    Multumesc frumos!

    Apreciază

    1. poti sa mi trimi mie puiul te rog?ti am trimis mail dar mi a venit gresit inapoi ai scris bine adresa de mail? multumesc mult

      Apreciază

      1. Sunt Loredana din Tulcea si as vrea si eu un puiut. de Kombucha .Cum as putea sa fac rost de unul?Poate cineva mai de aproape sa imi trimita unul?

        Apreciază

    1. Salut ,
      Multumim Ligia pentru informatii si as dori si eu o ciupercuta daca mai este valabil.
      Sunt din Bucuresti si adresa mea de e-mail este iaona_2004@yahoo.com .

      Multumesc!

      O zi minunata va urez!

      Ioana

      Apreciază

    2. Buna, si eu sunt din Bucuresti si as dori un puiut de Kombucha. Daca mai are cineva un puiut v-as fi recunoscatoare.

      Apreciază

  9. Buna Ligia,
    Este foarte interesant ceea ce ne-ai prezentat. Eu am avut o ciuperca acum 18 ani. M-a ajutat foarte mult atunci. As dori si acum una. Eu sunt din Bucuresti si as dori sa stiu de unde o pot cumpara, ca si semintele.
    O zi frumoasa tuturor!
    Eugenia

    Apreciază

  10. sper sa nu deranjez ! am avut si eu ciuperca dar am pierdut-o sunt din galati si doresc sa cumpar sau : intreb daca ? poate sa tina ? cat timp ambalata ca sa o trimit unui bolnav de cancer !sa fac o donatie pt. cineva fara speranta macar atat sa pot face pt. cei neajutora-ti de soarta ! am trimis si bani dar ei au nevoie de fr. multe ajut si eu cu cativa prieteni cat putem si noi pe cei in suferinta !asa ca daca ?este cineva interesat sa ne trimita ciuperca sanatoasa ii multumim din suflet si ceilalti oameni ! am sa las o adresa de email : ciocio55@yahoo.com

    Apreciază

  11. eu sunt putin confuza,a avut mama mea cand eram mica erau ca niste bobite intr-un borcan care se inmulteau.intrebare: cum se prepara ,ciuperca in sine sunt acele bobite?

    Apreciază

  12. Pingback: DESPRE 2012
  13. Pingback: Despre Candida
  14. Buna Ligia. am si eu o intrebare…de fapt doua: ciuperca de kombucha se poate consuma ca atare si daca da, se pastreaza toate proprietatile pe care le gasim la ceai, vindeca aceleasi boli sau probleme?
    Multumesc, Alina

    Apreciază

    1. Alina, chiar intrebarea asta s-a pus si pe Facebook la grupul Alimentatie Vegana Fara Foc. Eu una nu as recomanda. Consuma tu zilnic ceaiul de kombucha si totul va fi bine.

      Apreciază

  15. buna ziua, ma numesc silvia si as dori si eu un pui de kombucha,daca are cineva de dat . sora mea e bolnava de cancer si am inteles ca ajuta. daca vrea cineva eu am ciuperca de chefir. sant din bucuresti si am urm. adresa silvia68.badea@gmail.com.

    Apreciază

    1. da Maria cu mare placere. Scrie-mi pe adresa de gmail de mai sus sa-ti pot da nr. de telefon ca sa stabilim detaliile.

      Apreciază

  16. Buna sant Silvia . As dori sa va intreb cum se afla ph ceaiului ,deoarece prin amabilitatea Biancai am facut rost de kombucha si as dori sa incep sa-l pregatesc.

    Apreciază

    1. Cu benzi care stabilesc pH-ul. Se pot cumpara de la farmacie sau online. Eu nu stau sa-i masor aciditatea ci o beau cand e putin acidulata.

      Apreciază

      1. va multumesc mult pt. raspuns si as dori sa va intreb daca acest ceai are vreun efect asupra cancerului la plaman cu metastaze la creier. Este bine sa-i dau surorii mele sa bea?

        Apreciază

    1. Buna ziua.

      Numele meu este Bogdan Șerpe si sunt din Piatra Neamt.

      Intrand pe site-ul Ligiei Pop, am descoperit ceaiul de Kombucha si beneficiile aduse de acesta sanatatii.

      Deja am in minte o persoana apropiata care are mare nevoie de o cura cu acest ceai deosebit.

      V-as fi recunoscator daca ati lua legatura cu mine pentru a stabili modalitatea de a-mi trimite 2 puisori de Kombucha.

      Telefon : 0744967319
      E-mail : lazarisabela@yahoo.com

      O zi deosebita !

      Apreciază

  17. Buna Ligia! Am si eu acasa de ceva vreme o ciuperca de Kombucha.Ii fac ceai negru si ii pun zahar alb. Si eu eram tentata sa ii pun zahar brun dar mi s-a spus ca pentru ciuperca e mai bun cel alb. Bautura este acidulata dar foarte dulce. Desi as fi tentata sa fac in cantitati mai mari, incep sa am dubii in legatura cu zaharul din ceai. Cat zahar consuma ciuperca si cat ramane in ceai. Este bine ca bautura sa fie foa rte dulce si dupa fermentare ?

    Apreciază

    1. Foloseste zahar brun cu incredere. Zaharul alb din comert nu este zahar alb ci o alta substanta care arata ca zaharul alb si care este mult mai ieftina. Ai nevoie de o lingura de zahar brun la 1 l de apa si daca si atunci este dulce, inseamna ca ceva nu este in regula cu ciuperca. Bautura trebuie sa fie dulceaga (dar nu dulce) – acrisoara dupa o perioada. Noi ii adaugam apa in plus daca este prea dulce si totul depinde de condintiile in care este lasata si ingrijita ciuperca. Vrea intuneric, nu trebuie sa stea langa surse de curent (prize, intrerupatoare sau prelungitoare, computere etc), trebuie sa fie intr-un loc izolat nu cu multa agitatie si in acelasi timp sa fie si un pic de ventilatie. Daca nu are conditiile acestea nu se hraneste cum trebuie sau nu ofera bautura de kombucha de cea mai buna calitate.

      Apreciază

    2. Buna Simona,

      E posibil ca bautura e f. dulce pt ca incerci sa o bei poate un pic cam prea devreme si nu-i dai timp ciupercii sa-si faca treba, respectiv sa ‘pape’ tot zaharul din ceai/bautura.

      Doar o parere desigur, din experienta mea de cultivator. Sau poate fi ciuperca, cum spune Ligia.

      Apreciază

  18. Multumesc mult Ligia! Eu puneam 100 de gr de zahar la un litru de ceai. Am sa pun zahar brun si doar o lingura. Am sa incerc si celelalte combinatii propuse de tine. Felicitari pentru site si activitatea pe care o depui. Am sa te mai contactez pentru cartile de retete.

    Apreciază

    1. Buna Simona! Crezi ca as putea sa iau si eu de la tine un pui de Kombucha? Eu sunt din Bucuresti. Multumesc 🙂

      Apreciază

  19. Ma poate ajuta si pe mine cineva cu un puiut de kombucha si cateva bobite de chefir?V-as fi foarte recunoscatoare,va multumesc mult.

    Apreciază

  20. BUNA ZIUA .Ma poate ajuta si pe mine cineva , as dori si eu un ”puiut de Kombucha”
    sunt foarte bolnava . Hepatita c, (acum sunt in tratament cu interferon) + diabet.
    Va rog din suflet sa ma akutati.
    Multumesc frumos si multa sanatate tuturor.

    Apreciază

  21. am fost intoxicata cu mercur. 57 mg/g dublu aproape fata de limita biologica tolerabila. daca iau acest kombucha de unde stiu eu ca este kombucha si nu este vreo prostie otravitoare? tu, Ligia , de unde iei asa ceva? multumesc

    Apreciază

    1. Mariana, daca nu ai incredere nu ti-o cumpara. Eu am cumparat-o de pe net si n-am patit nimic fiindca este doar o ciuperca, nu un metal greu care ar putea sa-mi faca rau.

      Apreciază

  22. Buna Ligia,
    Eu am ciuperca de Kombucha din 2006 si de atunci (cu o mica pauza anul trecut) am baut tot timpul ceai. Un singur lucru n-am stiut: ca se face numai cu ceai negru.(La cel verde nici nu vreau sa ma gandesc, ca ar insemna sa ma mut „pe tron”…) .Eu n-am facut niciodata cu ceai negru, foarte des am facut cu galbenele sau cu fructe de padure. Ambele au un gust extraordinar de bun. Am mai facut – o singura data – cu seminte de anason. Foarte aromat si bun si acela….Ciuperca traieste in continuare, e ok….si noi la fel. Reteta mea este 80 de grame de zahar (alb folosesc eu) si un pliculet de ceai la litru de apa. Imi pare rau ca nu-mi amintesc autorul cartii pe care am citit-o in urma cu multi ani despre aceasta ciuperca si acea carte avea la sfarsit un nr. de telefon. Am sunat acolo si am fost indrumata catre o persoana din Brasov care mi-a dat o ciuperca. Tot de acolo am aflat si reteta si faptul ca pot folosi orice fel de plante, mai putin cele care contin uleiuri volatile (menta, de exemplu). Aceste din urma distrug ciuperca. Pe site-ul alb.ro (unde am aflat eu prima oara de aceasta ciuperca), acel kit pe care il comercializeaza ei contine diferite soiuri de plante, pentru diversele afectiuni pentru care doresti sa il consumi. De aici trag concluzia ca si altii stiu ca pot folosi diferite plante pentru ceai. As vrea sa stiu parerea ta despre toate acestea. Multumesc.

    Apreciază

  23. Bine v-am regasit!
    Scriam odinioara pe blogul d-voastra despre binefacerile kefirului si m-ati cam contrazis, aducind ca si argument cartea Studiu China! Concluzia a fost ca acest kefir fiind acid, nu poate sa faca bine organismului! Eu sint consummator atit de kefir cit si de kombucha. Cum ramine deci cu kombucha, care si ea este acida?

    Apreciază

    1. Kombucha ca si orice alt preparat fermentat devine acida dupa o anumita perioada si daca este lasata mai mult, asa cum se intampla si cu varza murata. Verificati-i pH-ul in stagii diferite. Sanatate!

      Apreciază

  24. Buna Ligia,
    Crezi ca kombucha s-ar intelege bine cu siropul de artar de exemplu? Stiu ca mierea nu e ok sa fie folosita pentru ca are proprietati antibiotice…dar nu stiu cum sta treaba cu restul indulcitorilor (sirop de artar, stevia etc.).
    Multumesc anticipat.

    Apreciază

    1. Poti incerca, fiindca este fiert si nu contine antibiotice naturale. Poti incerca zaharul de palmier, cel brun din trestie de zahar neaparst, de orez etc.

      Apreciază

        1. Buna din nou 🙂 am primit si eu o ciupercuta (dupa ce am citit postarea si mi-ai confirmat ca ar fi ok si alt indulcitor, m-am grabit sa gasesc pe cineva care vinde/doneaza) dar am o mica dilema. Lichidul cu care am primit-o s-a cam otetit. E ok sa il folosesc asa? Sau ar fi mai bine sa o pun in 100% ceai proaspat?
          Multumesc.

          Apreciază

        2. Ioana, asa iese daca lasi prea mult lichidul sau este prea cald in casa. Poti adauga apa in completare sau poti folosi pentru urmatoarea tura, mai putin lichid „otetit”.

          Apreciază

        3. Multumesc Ligia. Cred ca s-a otetit pe drum , probabil din cauza conditiilor nu prea ok la transport (am primit-o prin curier). Am pus cam 10% din lichidul primit cu 1l de ceai insa tot mi se pare cam prea acru. Asa trebuie sa fie sau e ph-ul deja mult prea acid?

          Apreciază

  25. am o singura intrebare !? care dintre ele sunt mai bune pt organism ? si cu calitati deosebite ? kefirul de apa sau ciuperca kombucha ? pe care trebuie sa o folosim mai des ? un sfat specialist – sau detailat ar fi de apreciat !…

    Apreciază

  26. Am de dat Kombucha si kefir de apa, gratis. Telefon 0745145559. Sper ca nu te superi Ligia, scriu aici pentru ca nu vreau sa le arunc.
    Multumesc!

    Apreciază

  27. Doresc sa cumpar un pui de Kombucha si kefir de apa, daca este cineva din Tg Mures sau in apropiere ?

    Apreciază

    1. Leontina, puiul de Kombucha nu e nevoie sa-l cumperi, ti-l voi darui eu. Locuiesc in Tg-Mures, insa sint ocupat pina prin 20.072013. Contacteaza-ma dupa aceasta data. Adr. de e-mail sa o ceri de la d-na Ligia Pop. Kefir de apa vei gasi la Marinela Cozocea din Sighisoara, care este f. amabila si a ajutat multa lume cu aceste cristale (inclusive pe mine, doar ca eu am renuntat la un moment dat la ele si merg mai departe doar cu Kefir de lapte si Kombucha). Dintre aceste trei remedii, pot sa spun cu hotarire ca efectele cele mai simtite le are aceasta bautura miraculoasa – Kombucha, la care nu as renunta nici in ruptul capului. O folosesc zilnic cam de prin 2007!

      Apreciază

Comentariile sunt închise