Retete fara foc

Ligia’s Kitchen: „Icre” vegetale din seminte de chia

Icrele pentru mine au fost delicatesele copilariei si mult mi-as fi dorit sa gasesc ceva asemanator in alimentatia raw. Le-am gustat chiar de curand, insa fiindca nu am mai mancat de mult timp mi s-a facut rau pe loc. Mi s-au parut ca au un gust mult prea puternic pentru gusturile mele noi si mai ales erau exagerat de grase, chiar daca aveau o gramada de zeama de lamaie. Mi-am luat inima in dinti si mi-am zis ca trebuie sa fac neaparat o reteta care sa fie identica cu icrele de peste, dar putin mai domoala la gust. Incercasem in trecut diverse retete de icre din gris, fasole, psyllium la care adaugasem alge marine sub forma de pudra, insa mi s-au parut rele la gust. Hotarata sa gasesc reteta ideala, m-am inarmat cu ustensilele de care aveam nevoie si am procedat dupa cum urmeaza.

Icre raw vegane vegetale

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 75 g seminte chia bej sau negre
  • 100 ml apa filtrata
  • sare de ocna dupa gust
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 1 ceapa mica tocata
  • 50-75 ml ulei de in (da gust de peste)
Instructiuni: Semintele de chia le-am adaugat in cei 100 ml de apa peste care am presarat sarea si zeama de lamaie. Am amestecat continuu, iar dupa 2-3 minute de amestecat totul s-a transformat intr-o pasta gelatinoasa, fiindca doar atunci poate fi folosita de catre corp. Am adaugat uleiul si ceapa si am amestecat pana totul s-a incorporat perfect. Va indemn si pe voi sa le faceti, sunt nemaipomenite si foarte sanatoase!
Despre semintel de chia stim:
  1. Contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele (plus boron care ajuta calciul sa se transfere in oase).
  2. Contin de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
  3. Contin de 3 ori mai mult fier decat spanacul.
  4. Contin de 3 ori mai multa fibra decat ovazul.
  5. Contin de 2 ori mai multe proteine decat orice fel de fasole, samanta sau cereala. Sunt o sursa completa de proteine, avand toti amino-acizii esentiali care sunt prezenti intr-o forma extrem de usor de digerat.
  6. Contin de 2 ori mai mult potasiu decat bananele.
  7. Contin mai multa omega 3 decat semintele de in si nu se rancezesc. Pentru a citi mai multe despre proprietatile lor si pentru a vedea si alte retete, apasati aici.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

56 de gânduri despre „Ligia’s Kitchen: „Icre” vegetale din seminte de chia

  1. Vai dar ce bineee arataaaaa, abia astept sa incerc, si vad ca se prepara in cateva minute. Multumim!!

    Apreciază

  2. Cred ca uleiul de in ar fi super, pentru ca ii da un gust subtil de peste. Multumim pentru reteta, de-abia asteptam sa incercam!

    Apreciază

  3. Acum o saptamana le-am servit pe colegele de la munca cu budinca de chia, una dintre fete a remarcat ca seamana cu icrele, si imediat mi-a incoltit in minte reteta de icre, nu am apucat s-o fac, dar iata ca tu Ligia ai si realizat-o,si gustat-o DECI liber la icre. Am sa le fac si eu, iamiiami

    Apreciază

  4. Ligia draga,imi place reteta ta. Trebuie sa o incerc si eu .Apreciez foarte mult munca ta si impreuna cu sora mea discutam toate retetele si sfaturile tale. Sora mea este interesata sa deschida un restaurant sau o cofetarie raw in Arad si ar avea nevoie de niste sfaturi. Poti sa o ajuti, te rog?

    Apreciază

    1. Cami, timpul meu este foarte scurt si raspund in functie de cum gasesc cate o fereastra scurta. Cand raspund, nu reusesc niciodata sa raspund la sutele de mesaje din urma. Legat de intrebarea ta, nu ofer consiliere de la distanta si nici nu pot ajunge in persoana ca sa discut cu ea. Mult succes!

      Apreciază

  5. „Icrele pentru mine au fost delicatesele copilariei si mult mi-as fi dorit sa gasesc ceva asemanator in alimentatia raw”. Doresc sa fac observatia ca icrele reprezinta tot un aliment raw, o hrana cruda. 2/3 din cantitatea ingredientele icrelor sunt de origine vegetala (uleiul, ceapa, lamaia), iar 1/3 – icrele in sine – de origine animala, insa foarte sanatoase. Reteta prezentata in articol este ingenioasa.

    Apreciază

  6. Ligia esti geniala!! Imediat ce am citit articolul tau am plecat la bucatarie si in cinci minute aveam icrele de chia gata!! Sunt extraordinar de bune. Nu am avut semnite de chia gri si am folosit din cele negre si albe, dar oricum ar fi gustul este senzational. Cred ca recomandarea cuiva din comentariu, cu uleiul de in si gustul mai accentuat de peste este senzationala, de asemenea. Multumesc frumos pentru portiile de sanatate pe care le oferi aici pe sit-ul tau. Felicitari si o zi minunata sa ai!

    Apreciază

    1. Poti incerca din seminte de in, insa au un gust mult prea puternic. Chia are un gust fin, care nu se observa cat si textura si forma icrelor.

      Apreciază

  7. Ieri a facut si sotia mea, au fost extraordinare. Au mers foarte bine cu niste painici din seminte.

    Apreciază

  8. Mersi mult pentru reteta! Mi-am preparat si eu salata, cat ai bate din palme, si chiar acum o savurez cu painici raw vegan si muuulte legume! Le-am preparat din chia neagra, dar si asa este delicioasa „salata de icre”! Pofta buna tuturor!

    Apreciază

  9. Astazi le-am incercat si eu…. si am ramas fara cuvinte, sunt delicioase…multumesc Ligia! Esti…geniala!

    Apreciază

  10. Tocmai am savurat icrele de chia. Incredibil de usor de facut si f gustoare alaturi de rosii, castraveti si ardei

    Apreciază

  11. Imi poti spune te rog unde pot gasi seminte de chia bej? Cartea Retete Vegane fara Foc se gaseste si in magazine? Felicitari pentru tot ce faci! Mi-as dori sa ajung la Raw Generation Expo! Multumesc anticipat!

    Apreciază

    1. Semintele de ambele culori se gasesc in magazine naturiste sau online, insa ambele sortimente sunt bune pentru icre. Iar cartile mele se gasesc la diverse librarii online, la cateva librarii din tara. Le poti comanda de pe site-ul nostru, Raw Vegan Mall. Cu bine si te astept la Raw Generation Expo.

      Apreciază

  12. Multumesc frumos pentru raspuns, Ligia! Nu am gasit pana acum semintele bej dar voi folosi negre. Voi comanda cartea si sper sa pot ajunge la Expo. Tocmai am pregatit salata de ceapa verde cu linte care este absolut delicioasa. Seara frumoasa!

    Apreciază

  13. Am facut si eu salata chiar in ziua in care ai postat reteta, multumesc de idee. Asa aveam pofta de icre, dar nu as fi vrut din cele clasice… Si chiar ma gandeam ca textura budincii de chia aduce putin cu icrele, dar nu eram sigura ca va fi un experiment reusit. M-a incurajat postarea ta si am adaugat si puuuuutine alge de mare hidratate. Rezultatul: DE-LI-CIOS si mi-a potolit si pofta de icre de peste. Am folosit semintele de chia pe care le aveam in casa (din cele negre), dar nu am stiut tip de ulei sa folosesc… mi-a fost teama sa pun ulei de masline (am avut o experienta neplacuta in a combina ulei de masline cu icre de peste, gust oribil) si pana la urma am pus ulei de floarea soarelui. Dar observ ca cineva a folosit ulei de masline si se sugereaza chiar si cel de in; voi incerca ambele variante, deoarece sigur voi repeta reteta, imi plac icrele fooooaaaarte mult.

    Apreciază

  14. Super delicioasa reteta. Extrem de simpla dar rezultatul e DEMENTIAL.
    De o saptamana manac in fiecare zi. Nu stiu ce efect au aceste seminte consumate in cantitati mai mari si zilnic dar nu ma pot abtine.
    Sunt mult mai bune fata de icrele de peste, nu usnt asa puternice si nici gretoase.
    Multumim de retete Ligia

    Apreciază

  15. Este o retete absolut delicioasa! Nu ma mai satur de ea! Nu ma asteptam sa aiba un gust asa de bun! Excelent!

    Apreciază

  16. Buna Ligia! Se poate inlocui chia cu quinoa? La magazinul naturist din oras nu au decat quinoa, si sunt foarte nerabdatoare sa incerc reteta ta de icre.

    Apreciază

  17. extraordinar e putin spus. am facut reteta acum, chiar mai buna decat icrele pe care le faceam de obicei. totusi 75 ml de ulei a fost cam mult pentru masurile date, a trebuit sa mai scurg sa mai adaug seminte si apa. am folosit ulei de masline presat la rece destul de vascos, in cazul meu cam 30 ml era suficient… in rest n-am cuvinte, felicitari si icrele sunt preferatele mele, dupa ele as fi „plans” cel mai mult… poate inventezi si o omleta raw vegana 🙂

    Apreciază

    1. Ma bucur ca au iesit bune. Eu nu folosesc de fel ulei de masline din precautie si uleiul folosit in video a fost bio, presat la rece si mai putin gras decat uleiul obisnuit. Sanatate!

      Apreciază

  18. azi am preparat reteta de icre din seminte de chia, este excelenta, eu am pus si un catel de usturoi, multumesc pentru reteta. numai bine

    Apreciază

  19. din greseala am folosit ulei de susan combinat cu floarea soarelui dar si asa au iesit delicioase. Multumesc mult..

    Apreciază

  20. Fenomenal! Pe cat de simplu, pe atat de gustos! Acum i-am pregatit pranzul sotului: regal! Merci!
    P.S.: am comandat cartea ta, abia o astept!!

    Apreciază

  21. Buna Ligia,
    e posibil sa fie ceva in neregula cu semintele mele chia? sunt raw chia seeds Bio, importate de Bio Holistic Oradea. Ptr salata de icre am amestecat in ele pana m-a luat durerea de mana 🙂 si am mai incercat o budinca din mango si lapte de migdale si nu s-a ingrosat nici in cateva ore….
    Poate mai e vreun secret.
    Multumesc si o sarcina usoara !

    Apreciază

    1. Buna Laura, trebuie sa adaugi apa suficienta. Ele se dubleaza si tripleaza in cantiate daca le adaugi lichid suficient. Daca de asemenea pui prea multa apa, atunci vor ramane lichide. Mai incearca, cine stie poate semintele erau mai vechi, nu stiu ce sa spun. Cu bine!

      Apreciază

      1. multumesc mult ptr raspuns; expira in sep 2014, dar e clar ca ceva e in neregula cu ele.. oricum o sa incerc si eu sa ma perfectionez in a le gati 🙂

        Apreciază

  22. Cam cat se pot pastra la frigider sau la temperatura camerei icrele acestea ? De exemplu daca le fac dimineata sunt bune de consumat seara sau daca le fac seara e ok sa le servesc a doua zi ?

    Apreciază

  23. buna,
    felicitarii pt retete,sint grozave.Ce contraindicatii au aceste seminte de chia,eu am tensiune mica[10 cu 6] si am unele retineri.multumesc

    Apreciază

  24. Tocmai am facut icrele de chia si am folosit ulei de in si chiar au gust de icre adevarate !!! Multumesc pentru reteta !!

    Apreciază

  25. Draga Ligia,
    multumesc pentru aceasta reteta superba! Astazi am facut si eu o mica descoperire: semintele de rucola se comporta la fel ca cele de chia. Am reusit sa prepar icrele si din acestea.
    Mult succes in continuare!
    Melinda

    Apreciază

  26. Buna.
    Eu ieri am gustat acest preparat la un magazin naturist din Brasov, aveau in plus si alge maruntite. Au fost delicioase. Mi-am cumparat ingredientele si ma duc sa le fac chiar acum.
    Nu am stiut ca semintele de chia sunt atat de sanatoase.
    Multumesc pentru informatii.

    Apreciază

  27. Buna, Ligia!

    As vrea si eu sa prepar reteta. Am o fetita de 2 ani si 4 luni si ma gandesc sa ii dau aceste icre vegetale la una dintre mese. Numai ca daca ii dau, va trebui ca intreaga masa sa fie formata numai din acest fel de mancare, deoarece nu mananca decat un singur fel la fiecare masa. Nu va fi prea mult pentru ea, oare? Exista restrictii (ca si cantitate) la copiii mai mici? Noi nu am mai mancat niciodata seminte de chia, acum am cumparat pentru prima data. Multumesc.

    Apreciază

Comentariile sunt închise