Frumusete si intretinere · Ingrijirea sanatatii

Aluminiul, parabenii si triclosanul din antiperspirante cauzeaza diverse forme de cancer?

Specialistii spun ca da, si tot internetul este plin de studii si marturii ale celor care au renuntat la ele si li s-au micsorat nodulii la san sau la ovare. Mie una imi place ca din precautie, sa optez pentru produse cu cele mai putine riscuri. Un studiu efectuat la Universitatea Reading (Marea Britanie), acuza antiperspirantele si deodorantele ca pot favoriza aparitia tumorilor mamare, cauzate de absorbtia prin piele a unei cantitati de aluminiu.

„In ultima vreme, specialistii au constatat o concentratie crescuta de aluminiu in organismul oamenilor, mai ales al copiilor, intoxicarea putand ajunge saptamanal la 2-3 miligrame de aluminiu pe kilogram, in conditiile in care cantitatea tolerabila este de cel mult un miligram. În timp, expunerea la aluminiu duce inevitabil la demenţă!

In Uniunea Europeana, aluminiul este intalnit sub denumirea de E 173, responsabil de aparitia unor boli ca Alzheimer si Parkinson, osteoporoza, boli cardiovasculare. Fiind neurotoxic, Comisia Europeana dezbate posibilitatea de a fi retras din alimentatie, mai ales a copiilor. E 173 este un colorant intalnit mai ales in produse bazate pe cereale ca pâinea, prajiturile si biscuitii.”

Asimilarea pe termen lung a unor concentraţii importante de aluminiu prin deodorante şi antiperspirante poate conduce la serioase probleme de sănătate. Persoanele cu aşa-zisa „aluminofobie” pot folosi antiperspirantele sau deodorantele fără aluminiu, disponibile în farmacii. In plus, am citit in 2010, urmatorul paragraf din acest articol.

„As for aluminum, it has been known for 20 years that once it enters your body, it accumulates in your brain, where it kills off neurons, leading to memory loss. And thanks to the significant amounts of aluminum found in food emulsifiers, antiperspirant deodorants, hair sprays, baking powder, many types of toothpaste, much of our drinking water, and most of our cookware, you are exposed to a lot of aluminum over the course of your life.”

Paragraful zice asa: „Despre aluminium se stie de 20 de ani ca odata intrat in corp, se acumuleaza in creier, unde omoara neuroni conducand spre pierderea memoriei. Multumita cantitatii de aluminium gasita in aditivii alimentari, antiperspirante, fixative, praf de copt, in multe tipuri de paste de dinti, in mare parte si in apa, in vasele noastre de gatit, suntem expusi pe parcursul vietii noastre la insemnate cantitati de aluminium (am completat putin, fiindca suna putin rau).”

Revenind la actiunea antiperspirantelor, aluminiu nu face decat sa blocheze eliminarea toxinelor prin glandele sudoripare, stocandu-le timp de ani de zile si imprastiindu-le in zona sanilor. In analizele a zeci de cancere de san s-au descoperit aglomerari ale acestor toxine sub forma de noduli limfatici. Vedeti amanunte mai jos, insa nu uitati ca sursa mea de inspiratie nu reprezinta numai documentul de mai jos, ci zeci de articole citite in ultimii 10 ani. De curand (iunie, 2010), am gasit si un articol in romaneste care sustine cele spuse mai sus si totodata efectele aluminiului in devastarea sanatatii. In special romanii se stie ca au exces de aluminiu in corp, pe care il alimenteaza lunar prin consumul mancarii pregatite in vase de inox si foi de aluminiu. Articolul este aici si puteti sa mai cititi si un articol mai recent (2012) in Evenimentul Zilei sau altul articol publicat in 2013, in care Institutul National de Cancer din SUA, sustine acelasi lucru. [Sursa]

Pe ce principrii imi aleg deodorantele. Nu trebuie sa contina urmatoarele:

  • Aluminiu sau saruri de aluminiu – asociat cu cancerul de san, cancerul de prostata, marind si riscul de Alzheimer. Evit si folosirea foliei de aluminiu la gatit si laptele vegetal sau berea in doze de aluminiu.
  • Parabeni – afecteaza functiile endocrine, deoarece pot „mima” estrogenul, dezechilibreaza violent totul pe plan hormonal alaturi de tot ce contine teflon, ambalaje si caserole de plastic care fac acelasi lucru.
  • Propilen glicol – poate cauza daune ale sistemului nervos central, la ficat si inima.
  • Ftalati – asociat cu riscuri mari cum ar fi defecte de nastere la bebelusi si dereglari hormonale majore, infertilitate in cazul barbatilor, afectiuni ale rinichilor si ficatului, afectiuni ale glandelor endocrine si potential cancerigeni.
  • Triclosan – este un pesticid periculos, considerat cancerigen de EPA.
  • „Formaldehida cum ar fi DMDM HYDANTOIN, DIAZOLIDINYL UREA, IMIDAZOLIDINYL UREA, METHENAMINE, QUARTERNIUM-15.” Si aici puteti gasi mai multe ingrediente de care va puteti feri.

551455_350590245049653_624847145_n

Trebuie sa nu uitam ca traim si intr-o lume in care nimic si nimeni nu e ferit de poluare si de actiunea produselor imbibate de atatea chimicale. Toate aceste cauze combinate ne pot afecta sanatatea si pot cauza boli de toate felurile. Bine ar fi daca am incepe sa eliminam cauzele imbolnavirii noastre, cel putin atat cat ne sta in putere.

„Autoarea articolului de mai jos este doamna Elizabeth Morin, Dept. de Chimie medicala, Merck Frosst, Canada.O prietena care face chimioterapie la spitalul Printesa Margareta pentru cancer la san mi-a telefonat azi sa-mi spuna ce s-a descoperit in legatura cu unele cauze ale cancerului la san. Seara am aflat aceeasi informatie de la o prietena din Montreal. Pacientei cu cancer i s-a indicat la spital sa foloseasca deodorant in locul antiperspirantului.

Motivele sint expuse mai jos. Mi s-a parut ca informatia merita difuzata. Impart aceasta informatie fiindca mi se pare ca are logica. Doamnelor, aveti grija! Domnilor, difuzati aceasta informatie femeilor din viata dvs!

Cu ceva timp in urma am participat la un seminar despre cancerul la san. Cind s-a ajuns la „intrebari si raspunsuri”, am intrebat de ce cancerul de san este localizat in cele mai multe din cazuri la subsioara. Atunci nu mi s-a putut raspunde la intrebare. Cauza principala a cancerului de san este folosirea anti-perspirantelor. Cum? O anumita concentratie a toxinelor duce la mutatii celulare, si anume cancer. Majoritatea produselor de pe piata sunt o combinatie anti-perspirant/deodorant, deci mergeti acasa si verificati. Deodorantul este bun, antiperspirantul nu este bun.

Iata de ce: Corpul uman se foloseste de cateva zone pentru a elimina toxinele din corp, si anume: spatele genunchiului, spatele urechii, zona inghinala si subsioara. Toxinele sunt eliminate sub forma de transpiratie. Antiperspirantul, asa cum ii indica clar si numele, inhiba transpiratia, impiedicand corpul sa elimine toxinele la subsioara. Aceste toxine nu dispar pur si simplu. Corpul le depoziteaza, in schimb, in nodulii limfatici de sub brat din moment ce nu le poate elimina prin transpiratie.

Aproape toate tumorile in cazul cancerului de san sunt localizate in sfertul sus-exterior al sanului, adica exact acolo unde se gasesc nodulii limfatic. Barbatii sunt mai putin (dar nu deloc) expusi riscului de a face cancer de san din cauza folosirii antiperspirantului deoarece produsul ramane mai mult in parul axilar si nu este aplicat direct pe piele. Femeile care aplica anti-perspirantul imediat dupa depilare comporta un risc crescut de cancer la san, deoarece depilarea duce la mici rani, imperceptibile, pe piele, ceea ce constituie o poarta de intrare a chimicalelor in zona subsioarei.

Deodoranele si antiperspirantele care contin aluminiu reprezinta un risc de Alzheimer (aluminiul patrunde in organism ajunge la creier). S-a constatat ca anumite substante continute de antiperspirante si deodorante (parabenii si aluminiul) se regasesc in tesuturile cancerigene ale sanilor. Ele patrund in organism si sunt stocate in aceste tesuturi cancerigene, insa nu se poate spune daca ele conduc la aparitia cancerului, nu se poate demonstra legatura lor cu declansarea cancerului. Patrunderea lor in organism este facilitata prin raderea parului de la subbrat.

Studiile sustin ca nu blocarea glandelor sudoripare ar fi responsabila de aparitia cancerului la san, ci doar substantele continute de deodorante si antiperspirante, deci procesul in sine de impiedicare a transpiratiei n conduce la cancer (altfel inclusiv remediile naturiste de stopare a transpiratiei – gen ceaiuri, spalaturi cu bicarbonat etc. – ar trebui sa provoace cancer la san in aceeasi masura). Problema este substanta cu ajutorul careia se face stoparea transpiratiei: aluminiul (el blocheaza glandele sudoripare), parabenii care au fost gasiti prezenti in tesuturile cancerigene.

Motivul mirosului urat de transpiratie nu se datoreaza transpiratiei in sine. Substantele si lichidele eliminate prin porii pielii nu sunt urat mirositoare. Mirosul urat este provocat de actiunea care are loc intre bacteriile ce coexista in mod normal pe pielea noastra si sarurile eliminate prin transpiratie. Daca aceste bacterii n-ar exista, nici transpiratia n-ar fi urat mirositoare. Poate ca rezolvarea problemei mirosului urat de transpiratie se promoveaza un pic gresit. Accentul n-ar trebui sa cada pe impiedicarea transpiratiei, ci pe inlaturarea cat mai eficienta a bacteriilor ce „zac” pe pielea noastra. Solutia optima? Apa si sapun din greu, sau apa si bicarbonat de sodiu, insa atentie ca si bicarbonatul contine aluminium. Prin spalare, bacteriile sunt indepartate in mare parte de pe pielea noastra. In timpul dintre spalari, ele se inmultesc. Cu cat trece mai mult timp intre spalari, cu atat avem mai multe bacterii din acestea pe piele si, ca urmare, riscam sa mirosim mai urat.

Specialistii sustin ca sapunurile antibacteriene sunt o masura prea drastica de igiena, care face mai mult rau decat bine: pe langa bacteriile ce traiesc pe pielea noastra, sapunurile antibacteriene distrug si o serie de celule ale pielii, lucru deloc imbucurator. Nu uitati ca anumite bacterii chiar daca tindem sa zicem ca sunt un lucru rau totusi nu avem dreptate deoarece este necesar a exista pe pielea noastra. Ele regleaza niste procese. Sterilizarea excesiva nu e un lucru bun. De aceea, unii sustin ideea ca sapunurile antibacteriene nu-s prea indicate in igiena bebelusilor. Ii sterilizeaza prea tare, iar sistemul lor imunitar nu mai intra in contact cu anumite bacterii si astfel nu se dezvolta capacitatea de a lupta impotriva unor boli (ex: astmul si alergiile).”

Invatati-va sa intrebati si sa cereti producatorilor produse mai putin daunatoare, fiindca noi dam banii si ei trebuie sa ne respecte conditiile. Mai bine faceti-va voi propriul deodorant din ingrediente naturale [Sursa]. Folositi si aceasta reteta simpla pentru a va face antiperspirante eficiente. Dar incalziti uleiurile solide la bain-marie in loc de aragaz si neaparat evitati sa folositi cuptorul cu microunde. [Sursa]

300167_522065897832202_1868766937_n

Pentru cei care locuiti in USA, sunt diferite antiperspirante care nu contin aluminiu si care sunt eficiente. Magazine cu produse naturale precum Whole Foods, Mom’s, Trader Joe’s vand produse naturale. Pentru cei din Romania, gasiti o varietate mare de antiperspirante fara aluminiu si bicarbonat fara saruri aluminiu, trebuie insa incercate fiindca ce functioneaza la mine s-ar putea sa nu functioneze la alte persoane. La RAW VEGAN MALL gasiti o varietate incercate de noi cat si la Gradina cu Dragoste.

Intructiuni: Se aplica la axila si cu toata atentia se acopera toata zona incluzandu-se atat partea de sus si partea de jos a bratului. Se aplica in felul aceasta fiindca glande sudoripare exista si in partile amintite si daca se foloseste corect da rezultate bune.

„Ce putem face noi pentru a sta cat mai departe de aluminiu?

In primul rand trebuie sa scapam de:

  • toate ustensilele,
  • tacamurile si recipientele de aluminiu din bucatarie,
  • sa consumam apa imbuteliata cu continut scazut din acest metal,
  • sa renuntam definitiv la ambalarea alimentelor in staniol si folii de aluminiu,
  • sa evitam aspirina pe cat posibil,
  • sa nu mai cumparam conserve, bere si racoritoare la cutie,
  • sa refuzam mancarea la caserole tapate cu aluminiu, inclusiv dozele de bere si sucurile ambalate etc.”

32 de gânduri despre „Aluminiul, parabenii si triclosanul din antiperspirante cauzeaza diverse forme de cancer?

  1. Buna Ligia, o intrebare as avea: deodorantul folosit de tine combate mirosul urat al transpiratiei? (transpir excesiv de mult in zona axilelor si se degaja un miros urat sincer nu stiu ce produs sa mai folosesc – sa fie si eficient si sanatos pt organism).

    Apreciază

  2. Ligia, iti recomand produsele certificate USDA. Sunt mai multe firme, uite una
    http://www.bubbleandbee.com/index.html. Lush, chiar daca a introdus ingrediente naturale in produsele lor, nu este o firma care produce produse naturale. produsele lor sunt ingrediente naturale+chimicale (ca sa nu mai vorbim de toate parfumurile sintetice pe care le contin) spre deosebire de produsele organice usda, care sunt compuse doar din ingrediente naturale, fara chimicale de nici un fel. mare diferenta! by the way, cu toate ca jason face parte din industria produselor naturiste, nici chiar ei nu au certif USDA (asta pentru ca nu indeplinesc aceste standarde)

    Apreciază

    1. ai putea sa-mi spui si mie unde as putea gasi acest studiu? as fi f interesata sa-l citesc, pentru ca ma intereseaza acest domeniu. chiar daca ar exista si asemenea cazuri, parerea mea este ca exista si produse usda care contin chiar ceea ce scrie pe ele, pentru ca eu cred ca exista si oameni care fac asta din pasiune si convingere, nu numai pentru profit. iar dovada este faptul ca din miile si miile de firme producatoare de cosmetice din america, mai putin de 20 au obtinut aceasta certificare. si chiar si aceste firme , nu au certificate toate produsele lor, ci numai 2-3. deci oferta de produse usda este extrem de mica, o poti numara pe degete, semn ca nu se merge asa usor cu mita.
      uita-te daca vrei pe link-ul asta si vei gasi lista firmelor usda
      http://www.organicconsumers.org/bodycare/index.cfm
      in ce ma priveste, eu folosesc acest deodorand http://www.mionegroup.com/en/product/13302
      numai bine!

      Apreciază

      1. Despre studiul facut am auzit prin 2007, spuneau ca studiu exista pe internet, insa de asemenea cum e cu toate studiile tinute mai secrete, exista o taxa considerabila pentru descarcare. Trebuie sa-l caut si eu neaparat, sa vedem barem la cat se ajunge. In privinta micilor producatori, am cunost si eu destui in SUA care aveau produse exceptionale dar care ori un nu puteau sa le inregistreze chiar daca erau 100% naturale, ori le vindeau asa cum spuneai si tu fara certificare si doar sub eticheta 100% natural. Chiar luna trecuta vorbeam cu cineva din Bucuresti care da astfel de certificate bio/organice si-mi spunea ca in Europa, chiar si produsele despre care se spune ca sunt 100% organice, producatorilor le este permis sa introduca 5 feluri diferite de chimicale, chiar si mai periculoase (considerate de noi), cu conditia sa se limiteze la 5. Nici nu stiu ce sa mai cred oricum si nu stiu incotro ne ducem. Multa sanatate!

        Apreciază

  3. Buna Ligia!
    Ce folosesti pentru spalat? Cu ce as putea inlocui sapunul si gelul de dus? Saptamana asta m-am spalat pe par numai cu argila si pe varfuri am pus f putin ulei de masline, sa nu se usuce. Cu argila am masat mai mult scalpul. Efectul e destul de bun, parul se ingrasa mai greu (eu la 2 zile ma spalam neaparat), dar nu e raiul pe pamant, senzatia e la radacini ca un fixativ usor, nu ramane parul moale, matasos. Mentionez ca am parul drept. Mai experimentez. Dar as vrea sa stiu ce produse mai sanatoase as putea folosi pentru dus si spalatul pe maini. Cu bine!

    Apreciază

  4. Hofigal a facut un deodorant pe baza de gemoderivate si ulei esential de plante aromate care nu contine parabeni.Am vazut asta la televizor.

    Apreciază

  5. Si eu am renuntat la antiperspirante de un an,folosesc piatra de alaun acum, dar faptul ca transpir si se vede ma deranjeaza foarte tare. Nu ma supara mirosul , pentru ca nu miros, dar petele de tanspiratie pur si simplu ma doboara cateodata. E jenant si ma supara foarte tare. Poti sa imi spui te rog tu ce folosesti in acest moment? Sau daca stii vreun produs natural care sa impiedice macar cat de cat transpiratia?
    Iti multumesc anticipat.

    Apreciază

    1. Buna Mara, pot sa spun ca am incercat si eu zeci de produse care mai de care mai „naturale” insa de umezeala traspiratiei tot nu scapam. La punctul acesta folosesc cateva produse care nu se gasesc in Romania si am incercat si cateva deodorante naturale romanesti hand-made. Din pacate toate contin bicarbonat de sodiu, care la randul lui are aluminiu. N-am stiu nici eu asta, cand am gasit odata in magazin „Bicarbonat alimentar fara aluminiu”. Am ramas socata fiindca intotdeauna credeam ca e solutia cea mai buna. In fine, in dezamagirea mea tot produsele mai vechi le folosesc iar la sarea pe care spui ca o folosesti, am renuntat de foarte mult timp la ea, fiindca la noi nu reactiona bine cu traspiratia si chiar nu-si facea efectul. Numai bine!

      Apreciază

      1. salut Ligia! Te citesc cu mare drag si te considerdocumentata. As vrea sa te intreb unde ai gasit bicarbonat fara aluminiu, si care este producatorul? (am citit si eu pe site-ul http://www.mercola.com (pe care ti-l recomand) ca bicarbonatul are aluminiu). Merci

        Apreciază

        1. Multumesc Ana! Eu am folosit multi ani bicarbonatul fara aluminium de la Bob’s Red Mill In privinta site-ului recomandat, sunt abonata la el de mai bine de un an cat si la alte zeci de site-uri de specialitate. Multumesc si tinem legatura!

          Apreciază

  6. Iti multumesc pentru raspunsul prompt. Voi mai cauta , in acest caz. Oricum, la cele din comert nu ma tenteaza gandul de a ma intoarce 🙂

    Apreciază

  7. De aproape 8 ani folosesc deodorantul Aloe Ever – Shield de la Forever Living Products, inclusiv dupa epilat. E minunat (fara, aluminiu sau parabeni, dar cu aloe). Am inceput sa-l folosesc dupa ce m-am confruntat cu noduli si infectie la axila – ambele probleme rezolvate tot cu produse naturale de la aceasta firma.

    Apreciază

  8. Iata cateva informatii legate de PARABENI

    Parabenii (PARAoxiBENzoatii) sunt conservanti antimicrobieni folositi frecvent in cosmetica. Unii dintre ei se folosesc si in industria alimentara (aditivi alimentari de la de la E214 la E 219).
    Iata cateva date despre diversele clase de conservanţii antimicrobieni:
    – sunt indispensabili în preparatele în care faza continuă este apoasă;
    – deşi reprezintă – după parfumuri – categoria unor substanţe moderat alergizante, folosirea lor prezintă nenumărate avantaje (previn degradarea produsului înainte de cumpărare, previn contaminarea sa microbiană pe durata folosirii, reduc posibilitatea apariţiei unei infecţii la persoana care foloseşte produsul cosmetic, însă trebuie sa întrunească toate condiţiile legale);
    – nici un conservant antimicrobian nu poate fi considerat ideal;
    – alcoolii au spectru larg, sunt ieftini, dar volatili şi eficienţi la concentraţii mari; compuşii de mercur sunt iritanti şi prezintă toxicitate mare; parabenii sunt eficienti la pH acid şi sunt incompatibili cu tensioactivii cationici şi neionici etc.;
    – substanţele antiseptice se folosesc în dublet, una fiind bactericidă sau bacteriostatică şi cealaltă fungistatică;
    – principalele grupe de conservanţi antimicrobieni aparţin următoarelor grupe de compuşi: derivaţi fenolici (fenol, diclorofen, hexaclorofen), parabenii (metil – p hidroxibenzoat,…, benzil-p- hidroxibenzoat), acizii organici şi sărurile lor (acid benzoic, benzoat de sodiu, acid sorbic, sorbat de sodiu, acid dehidroacetic), alcoolii (clorobutanol, alcool izopropilic, alcool etilic, alcool benzilic), aldehide (formaldehida), derivati cloruraţi (clorhexidina, triclorsalicilanilida), compuşi mercuriali (nitrat de fenilmercur, tiomersal);
    – unele uleiuri esentiale au si proprietăţi antimicrobiene: uleiul de cinamon, de eucalipt, de lavandă, de lămâie, de tim, de rozmarin;
    Lista selectivă a consrvanţilor antimicrobieni ce pot fi utilizaţi în U.E. (deci, si in tara noastra) este prezentată în anexa VI a Directivei Cosmetice 76/768 (condiţiile alegerii, încărcătura microbiană admisă).
    Conservantii antibacterieni sunt eficienti fata de multiplicarea unor ciuperci, levuri si a unor mucegaiuri. In lipsa conservantilor antimicrobieni, orice compozitie a unui produs cosmetic devine vulnerabila la diverse microorganisme, care ar ajunge apoi pe pielea/tenul nostru.
    Cine si-ar asuma un asemenea risc?
    ***(Parabenii nu sunt singurii conservanti antimicrobieni controversati (idem, cazul formaldehidei!), insa ar fi bine sa aflati ca toti parabenii considerati „cancerigeni” (prin directiva 67/548/CEE) au fost exclusi din produsele cosmetice (prin directiva 2003/15/CEE).
    (In realitate, nici nu a fost demonstrat efectul cancerigen al parabenilor la om, ci doar la sobolanul expus la doze mult exagerate fata de limita autorizata.)
    In privinta limitei autorizate la om, se poate spune ca actiunea parabenilor este sigura si nu prezinta niciun risc, daca se respecta concentratia de 0,4% pentru fiecare paraben si maxim 0,8 % in total, pentru toti parabenii prezenti i produs.

    Apreciază

  9. Si cate ceva legat de partea legislativa:

    In ţara noastră, contextul legislativ este stabilit de legea nr 178/2000, modificată şi completata cu legea nr. 508/2002.
    Cele doua legi aduc precizari asupra datei de minimă durabilitate (dată până la care un produs, depozitat in condiţii corespunzătoare, continuă să işi îndeplinească funcţiunile iniţiale), asupra notificării, asupra principiilor de bună practică de fabricaţie a produselor cosmetice (ansamblul de reguli care grupează principiile generale, procedurile, acţiunile şi verificările ce se exercită asupra procesului de fabricaţie a produselor cosmetice); asupra listei exemplificative cuprinzând funcţiunile produselor care sunt considerate produse cosmetice, conform definitiei prevazute la art. 2 lit. a); este prezentată, de asemenea, anexa care face parte integranta din prezenta lege; art. 4. precizează faptul că produsele cosmetice puse pe piaţă nu trebuie să pericliteze sănătatea umană atunci când sunt folosite în condiţii normale sau raţional previzibile de folosire, ţinându-se seama în special de prezentarea produselor, etichetarea, instrucţiunile privind conservarea, depozitarea, utilizarea şi îndepartarea acestora, precum şi de orice altă indicaţie prevăzută de producător, de reprezentantul său autorizat sau de orice altă persoană responsabilă pentru punerea pe piaţă a produsului; art. 5 (1) interzice punerea pe piata a produselor cosmetice în a căror compozitie se găsesc: a) substante interzise de Ministerul Sanatatii si Familiei pentru a fi utilizate in compozitia produselor cosmetice; b) substante in afara limitelor de admisibilitate si a conditiilor impuse de Ministerul Sanatatii si Familiei; c) agenti de colorare, altii decat cei stabiliti de Ministerul Sanatatii si Familiei, cu exceptia produselor cosmetice destinate a fi folosite numai la colorarea parului; d) agenti de colorare folositi in afara limitelor de admisibilitate si a conditiilor impuse de Ministerul Sanatatii si Familiei, cu exceptia produselor cosmetice destinate a fi folosite numai la colorarea parului; e) conservanti, altii decat cei stabiliti de Ministerul Sanatatii si Familiei;
    f) conservanti, in afara limitelor de admisibilitate si a conditiilor impuse de Ministerul Sanatatii si Familiei, cu exceptia cazului in care sunt folosite alte concentratii, pentru scopuri specifice, care reies din prezentarea produsului; g) filtre UV, altele decat cele stabilite de Ministerul Sanatatii si Familiei; h) filtre UV folosite in afara limitelor de admisibilitate si a conditiilor impuse de Ministerul Sanatatii si Familiei. (2) Prezenta urmelor unor substante dintre cele prevazute la alin. (1) lit. a) este permisa numai daca, din punct de vedere tehnic, nu poate fi evitata in conditiile unei bune practici de fabricatie si se respecta prevederile art. 4; art. 6. – (1) Listele cuprinzand substantele ce pot fi utilizate in compozitia produselor cosmetice sunt stabilite prin ordin al ministrului sanatatii si familiei si cuprind: a) substantele utilizate in limite de admisibilitate si in conditiile impuse de Ministerul Sanatatii si Familiei; b) agentii de colorare, cu exceptia celor care urmeaza sa fie folositi numai la colorarea parului, conservantii care pot fi folositi numai in anumite conditii si limite admisibile, filtrele UV care pot fi folosite numai in anumite conditii si limite admisibile….samd”

    Apreciază

  10. Buna Ligi, ai putea sa-mi recomanzi te rog pasta de dinti si spuma de ras bio? Iti multumesc, o saptamana frumoasa.

    Apreciază

  11. O intrebare pentru Magda: ai putea sa-mi spui ce produse ai folosit de la Forever pentru noduli?Multumesc

    Apreciază

  12. Draga cami, tu cunosti natura nodulilor, ai consultat un medic?Zic asa, ca nu e de joaca:)

    Multa sanatate!

    Apreciază

  13. Ok multumesc, deocamdata nu mai folosesc de nici un fel pentru ca ma indoiesc ca chiar ar specifica in Romania ca are aluminiu (pana acum nu am vazut sa scrie ca e cu aluminiu sau fara). E amuzant ca multi produc deodorante bio cu bicarbonat si ajungem sa bagam tot aluminiu in noi…

    Apreciază

    1. Lola, se gaseste fara aluminiu undeva in supermarkete. Au gasit cateva fete de la care cumpar eu deodorante naturale fiindca le-am spus si eu acelasi lucru 🙂

      Apreciază

  14. Ok, deci mi-am luat piatra de alaun si mi se pare tare suspecta. In primul rand ma dau dupa ce fac dus si ma inteapa. M-am uitat pe ea, contine: Ammonium Alum.,iarasi suna foarte suspect asa ca m-am uitat pe net sa gasesc mai multe. „Ammonium aluminium sulfate, also known as ammonium alum is a white crystalline double sulfate usually encountered as the dodecahydrate, formula (NH4)Al(SO4)2·12H2O. It is used in small amounts in a variety of niche applications. The dodecahydrate occurs naturally as the rare mineral tschermigite.” Si am mai citit niste articole interesante care spun foarte clar ca aceste deodorante din cristal nu sunt safe. Se pare ca acest alaun contine chiar aluminiu si desi sunt tot felul de argumente pro so contra, eu nu am de gand sa mai folosesc asa ceva, va merge direct la cos.
    Tare as vrea sa se inceteze cu recomandarea a tot felul de produse asa zis bio care pana la urma ajungi sa descoperi ca sunt mai nasoale decat cele obisnuite. Si aici ma refer si la produsele foarte scumpe. Mai bine leacuri din batrani decat asa ceva.

    Apreciază

    1. Laura, sa stii ca am mai auzit persoane din Romania care s-au plans care are aluminiu. Asa ceva nu este normal fiindca eu cand am publicat articolul, nu avea acest ingredient si alt lucru revoltator este ca tot asa in Romania, fac deodorantele „naturale manuale” cu bicarbonat de sodiu care de asemenea contine aluminiu. Exista de vanzare la un pret mai marisor si cel fara aluminiu si nu stiu de ce nu il folosesc (cred ca nu stiu de asta multi). Cu bine!

      Apreciază

  15. Buna,
    as vrea sa cumpar acest deodorant si iata ce am gasit la continut „Propylene glycol, sodium stearate, aqua, salvia officinalis (Sage) extract, Glycerin, Cetyl stearyl alcohol, sodium chloride, parfum, panthenol, tetrasodium EDTA, hexyl cinnamaldehyde, lilial, linalool, limonene ”
    este un deodorant natural? pot merge cu incredere sa-l cumpar? nu cunosc traducerea celor mentionate mai sus si de aceea va intreb.
    multumesc anticipat pt raspuns
    Bianca

    Apreciază

    1. Buna! Eu folosesc acest deodorant de la Verre de Nature si este foarte bun, numai ca nu stiu daca toate ingredientele sunt sigure (cele de mai sus, enumerate de Bianca). Astept un raspuns. Multumesc!

      Apreciază

  16. E adevarat ca multe persoane care fac deodorante homemade nu stiu ca exista aluminiu in bicarbonatul de sodiu. Nici eu nu am stiut pana nu am citit articolele tale. Eu imi prepar in casa deodorant cu bicarbonat cumparat din supermarket si nu am dureri ca atunci cand foloseam deodorante cu aluminiu. Eu nu mai folosesc deodorante cu aluminiu de 3 ani pentru ca aveam dureri groaznice la axila si la sani si chiar simteam destui noduli pe sani. Durerile erau foarte accentuate si am aruncat deodorantele cu aluminiu si am inceput cautarea deodorantului care sa-si faca efectul.

    Am incercat destule deodorante fara aluminiu: si pe cel de la Verre Nature (destul de bun, dar are cateva ingrediente daunatoare), mult laudatul deodorant de la Forever Living Prod. care nu facea fata transpiratiei mele si care contine triclosan (daunator pentru ficat), piatra de alaun bulgaras cumparata la un targ in aer liber in Bucuresti (interesanta, dar nu tine piept cu brio transpiratiei si surpriza: mi-a dat dureri ca atunci cand foloseam deodorante cu aluminiu. Ma intreb de ce mi-a dat dureri ca si cand ar fi aluminiul din deodorantele clasice. Am pus-o la pastrat), zeama de lamaie a fost deodorantul meu pe timp de sarcina (Ma spalam si ma ungeam la subrat cu felia de lamaie, dupa vreo 6 ore incepeam sa miros, dar nu stiam ce sa folosesc in acea perioada).

    Am ajuns sa imi fac singura deodorant cu uleiuri vegetale si bicarbonat de sodiu si uleiuri esentiale cu efect deodorant, antibacterian. Acesta functioneaza foarte bine, doar ca trebuie sa tapezi axila cu un servetel dupa aplicare sa iei surplusul de ulei care iti poate pata hainele. Apropo, Ligia, ce stii despre uleiurile esentiale produse in Romania? Chiar or fi sintetice cum se vehiculeaza pe ici-colo? Ma refer la cele de la Fares, Solaris si Cozac Plant.
    Acum ca am citit despre bicarbonat care contine aluminiu, as vrea sa fac deodorant cu piatra de alaun dar ma tem sa nu-mi fac mai rau decat bine. Mai imi poti spune inca o data care e pozitia ta fata de piatra de alaun acum? Multumesc!

    Apreciază

Comentariile sunt închise