Alimentatia raw vegana

Cum se defineste alimentatia raw food?

Nu este nimic nou, nimic stiintific; este doar un stil de viata bazat pe un procent mare de preparate vegetale in stare cruda, neprocesate la temperaturi mai ridicate de 40 grade C, care distrug in mare parte nutrientii si toate enzimele de care corpul are atata nevoie. Nu este o dieta speciala pentru slabit asa cum multi cred, cu toate ca se poate folosi si in sensul asta, nu este doar un trand sau un moft, ci este o modalitate prin care putem sa ne imbunatatim starea de bine indiferent de procentul de cruditati pe care in introducem zilnic, chiar alaturi de o alimentatie traditionala sau vegetariana.

Diferentele dintre vegetarieni, vegani si raw foodisti

Vegetarian – Consuma un procent mare de mancare vegetariana gatita, de multe ori si junk-food vegetarian precum soia considerata toxica in lumile civilizate, multe prajeli, snitele, hamburgari, cartofi prajiti, gogosi si patiserii multe etc. Nu consuma carne, dar sunt si mici exceptii fiindca exista mai multe ramuri.

  • cei care consuma lactate si oua numiti ovo-lacto-vegetarieni,
  • cei care consuma si oua numiti ovo-vegetarieni,
  • cei care consuma si lactate numiti lacto-vegatarieni,
  • cei care consuma si peste numiti si pescatarieni sau pesco-vegetarian,
  • plus multe alte ramuri.

Vegan – Consuma peste 50% mancare gatita vegana si de multe ori si junk-food vegan precum soia considerata toxica in lumile civilizate, prajeli, snitele, hamburgeri, cartofi prajiti, gogosi si patiserii etc. A fi vegan inseamna a nu manca nici un produs animal sau produs de insecte cum ar fi mierea, produsele animale de orice natura, lactatele sau ouale. E vorba si de partea etica, adica nu poarta matase, lana, piele si nu folosesc produse testate pe animale.


Raw foodist – Consuma ideal peste 75% cruditati si restul gatit dupa preferinta, iar in sezonul cald consuma si pana la 90-100% cruditati. Nu consuma carne, poate doar lactate si oua cat si produsele stupului. In aceasta categorie intra si pionera raw foodismului din Romania, numita Elena Nita Ibrian. Cele 50 de carti ale ei sunt o marturie a vietii ei. Aici cred ca ne putem incadra si noi cu mici exceptii.

Normal ca sunt si ramuri diverse ale raw foodismului, cum ar fi cea mai extrema dupa parerea mea, in care adeptii mananca carne cruda si sushi. De asemenea, poarta haine din lana, matase sau produse de imbracaminte din piele.


Raw vegan – Consuma peste 75% cruditati si restul gatit vegan, iar in sezonul cald si pana la 90-100% cruditati. A fi raw vegan inseamna a nu manca nici un produs animal sau produs de insecte, cum ar fi mierea, produsele animale de orice natura, lactatele sau ouale. E vorba si de partea etica, adica nu poarta matase, lana, piele si nu folosesc produse testate pe animale.


Ca si concluzie, marea majoritate a celor care se numesc raw foodisti, consuma si un procent de mancare gatita. Cea mai comuna intrebare printre ei este: „Ce procent de mancare cruda consumi?” Unii consuma 50%, altii 60%, 75% ideal si altii 90% si un procent mic, sun 100%. Multi prefera sa respecte cifra recomandata de 75% cruditati si 25% gatit, fiindca s-a dovedit ca procentul acesta de cruditati bogate in clorofila tine boala departe, mentinand un pH echilibrat, spre alcalin, care in mod normal nu lasa celulele anormale sa se dezvolte. Asta se intampla insa, doar daca se mentine echilibrul intre minte, trup si suflet, altfel pH-ul poate fi influentat de ganduri, trairi si dureri. Aici gasiti mai multe detalii despre cauzele imbolnavarii la cei care mananca sanatos.

Raspandirea ideii de raw food, a captivat atentia oamenilor din toate generatiile. Celebritati precum Bryan Adams, Gwyneth Paltrow, Woody Harrelson, Demi Moore, Alicia Silvertone sunt exemple vii ale acestui stil de viata. Imi aduc aminte ca si in Romania auzisem de vindecarea cancerului prin sucuri si cruditati inca de prin 1986. SUA si Anglia au fost tarile unde s-a conturat, luand amploare si la nivel de mass-media incepand cu anul 2000. Daca pana nu demult „raw food diet” era doar pentru celebritatile de la Hollywood, care plateau bani grei nutritionistilor dieteticieni pentru dezvaluirea secretelor acestei alimentatii, astazi avem bucuria sa beneficiem de belsug de informatii.

Marturia oamenilor despre transformarile din viata lor, redobandirea vitalitatii, mentinerea unui corp nealterat prea mult de imbatranire si, nu in ultimul rand vindecarea a unui spectru larg de boli la centrele de sanatate din intreata lume, specializate si cu experienta de peste 60 de ani in domeniu, a inceput sa captureze in special atentia celebritatilor, iar mass-media internationala promoveaza din timp in timp acest stil de alimentatie. Eu personal am aflat de la CNN despre raw food, unde laudau prin 2008 acest stil de viata echilibrat.

Despre Raw Food Diet, pe NBC Television

Anii au trecut, iar sute de specialisti au revolutionat si imbunatatit imaginea alimentatiei raw food. La ora actuala pe coasta Californiei, in intreaga America si international, bucatari celebri au deschis restaurante cu raw food sau care au in meniu si preparate raw. Acest lucru s-a intamplat si in Romania, unde acum sunt peste 100 de restaurante de acest fel, carora le-am pierdut numarul (2017). Imaginati-va un meniu sanatos din retete gurmande raw, care mai de care mai aratoase, intrecandu-se in gusturile cele mai rafinate. Cand spun gurmande, nu ma refer la morcovi si salata, ci la retete foarte gustoase si care arata fantastic. Sa nu credeti ca daca introducem in viata noastra alimente sanatoase, vom consuma numai salate si morcovi. Ne vom putea bucura de preparate raw sanatoase, foarte gustoase daca sunt facute cum trebuie si pline de viata cum ar fi pizza, chiftele, sosuri, pateuri, paine, lapte vegetal, branza din nuci, biscuiti, inghetate si torturi fara zahar, lapte si oua, toate din ingrediente complet vegetale si crude.

Puteti vedea mai jos retetele din prima mea carte, Retete Vegane Fara foc, si va invit sa aprofundati sfaturile si retetele din cele 8 carti ale mele, indiferent de alimentatia pe care o aveti si doar din dorinta de a va imbunatati calitatea vietii, sfaturi care pe noi ne-au ajutat mult in ultimii 15 ani. Puteti viziona episoadele show-ului Ligia’s Kitchen cat si Cartea de Bucate Online care contine peste 200 de retete delicioase.

rpop-2011-08-3057

E bine de retinut ca echilibrul trebuie mentinut in toate si niciodata sa nu se faca exces de un ingredient, indiferent cat de sanatos ar fi. Corpul uman are nevoie de diversi nutrienti pentru a se asimila, spre exemplu, fierul nu se va asimila daca nu se afla in prezenta vitaminei C, sau daca nu se afla in prezenta proteinelor de origine vegetala, pentru cresterea hemoglobinei. Trebuie sa retinem ca indiferent de alimentatia zilnica, traditionala sau de post, trebuie sa cautam sa avem diversitate zilnica in alimentatie, sa nu avem o alimentatie plictisitoare si sa variem legumele, leguminoasele, fructele, superalimentele si toate ingredientele consumate de la zi la zi. Ce am putea face ca sa ne fie bine si ce n-ar trebui sa lipseasca din alimentatia celor care doresc sa isi imbunatateasca calitatea vietii. Aici aflati ce ar trebui sa nu lipseasca din alimentatia saptamanala.

Mai jos, am sa ating doar cateva elemente:

– Vlastarii, adica plantutele verzi proaspete din seminte germinate. Acestea sunt bogate in proteine, vitamine si minerale care nu pot fi gasite in radacinoase. Procentul de vlastari ar trebui sa fie de 60% din alimentatia zilnica. De ce vlastari, fiindca in ei se afla o concentratie mare de nutrienti decat in plantele mature. Specialistii spun ca acestia contin cu peste 30% mai multi nutrienti comparat cu plantele mature. Si aici ne putem bucura in special in anotimpul rece, de o varietate mare de vlastari cum ar fi cei de broccoli, varza rosie, ceapa, usturoi, trifoi, alfalfa sau lucerna, floarea soarelui care sunt fara egal cat si iarba de grau. Spre exemplu in vlastarii de broccoli, care incep sa fie gasiti in supermarket-uri sau pe care vi-i puteti prepara singuri acasa, sunt singurele exceptii in care nutrientii sunt cu 50% mai concentrati decat in planta matura de broccoli. Acestia pot fi adaugati in salate, sucuri, in sandwich-uri etc. Despre acestia mai multe detalii in aceasta postare.

Raw Generation Expo

– Legumele si fructele de diverse culori si forme, consumate in proportii bune, adica fructe intr-o proportie mai mica si proportia mai mare sa fie de legume locale, de sezon (nu rosii si alte legume crescute pe chimicale in anotimpul rece) si, multe radacinoase consumate in stare cat mai naturala. Aici este un articol despre ce trebuie sa consumam iarna. Retineti ca pentru a beneficia de nutrientii prezenti in ele, acestea trebuie sa fie naturale, complet coapte, proaspat culese si imediat consumate, altfel nutrientii se vor diminua foarte mult, ajugand sa benficiem doar de aroma si de fibra.

– Leguminoasele bogate in proteine usor de asimilat de catre corp si aici ma refer la cele din familia fasolei, precum lintea, nautul, fasolea, incoltite sau fierte lent si preparate in modul cel mai delicios posibil cum ar fi supe, mancaruri scazute, pateuri gen hummus care se pot face doar urmand reteta obisnuita, sau se pot adauga masline, ardei copti, vinete coapte, ori o supa de linte sau o mancare de linte cu multe legume preparate in vase care nu emana chimicale despre care puteti citi aici, cum ar fi cele de fonta sau in oale ceramice ne-emailate, o mancare de fasole cu carnati din castane sau din nuci etc.

– Semintele si nucile crude cum ar fi canepa boagata in omega 3-6, semintele de chia, de susan integral, de floarea soarelui, migdalele bogate in calciu si magneziu, semintele de dovleac si altele, bogate in proteine complexe, acizi grasi esentiali Omega 3, 6, 9, calciu, magneziu, fier si alte minerale importante care protejeaza sistemul cardiac, scad colesterolul, ne ajuta sa ne mentim greutatea in cotele normale si ajuta la mentinerea unui sistem nervos echilibrat iar la copii, sunt o sursa majora de grasimi sanatoase care ii ajuta la cresterea armonioasa. Cate un pum zilnic din nuci si seminte amestecate, este ideal.

Algele marine, precum spirulina, chlorella si altele, sunt surse importante de proteine cuprinzand toti aminoacizi esentiali, surse de iod atat de necesar in crestere si in mentinerea unei tiroide sanatoase, contin peste 20 de vitamine si o bogatie foarte mare de minerale, elimina metale grele din corp care se regasesc in apa si se asimileaza in corp printr-o simpla baie/dus, in plus ajuta la cresterea florei microbiene plus multe alte beneficii.

Superalimentele cum ar fi pudra de catina, pudra de macese, pudra de afine, pudra de roscove, pudra de alge marine, pudra de samburi de struguri, goji care este de fapt catina de gard romaneasca, pudra de armurariu sau maracinele de camp cat si altele mai exotice, gasite in magazine naturiste precum maca, moringa, chaga, reishi etc. Ce motiv am avea sa le consumam? Superalimentele sunt de fapt pudre din plante, radacini, frunze sau flori medicinale atat din medicina romaneasca, ayurvedica sau cea chineza. Acestea trebuie tratate ca atare, adica sa fie consumate cu masura si niciodata in exces fiindca nu beneficiem mai mult daca adaugam o cantitate mai mare, ba chiar putem face rau. Intr-o cantitate mica se afla cantitati mari de minerale si alti nutrienti complecsi, care nu pot fi regasiti in legumele si fructele proaspete din vremurile noastre. Acesta este si motivul pentru care integram superalimentele in alimentatia noastra, fiindca sunt bogate in nutrienti pe care nu ii regasim in alta parte, nici chiar in fructele si legumele de sezon.

– Consumul de probiotice. Majoritatea probioticelor fac parte din doua grupuri mari, Lactobacillus și Bifidobacterium. Acestea sunt organisme vii, care exista intotdeauna in corpul nostru, insa de multe ori rezervele se micsorează si trebuie reinoite. Atunci cand consumam alimente bogate în probiotice, nu facem decat sa adaugam in „banca“ trupului nostru bacterii prietenoase, care ajuta sistemul imunitar in lupta impotriva bolilor, contribuie la echilibrarea nivelului de zahar din sange, inlesnesc eliminarea toxinelor si metalelor grele din corp, normalizează valorile colesterolului, ajuta la asimilarea nutrientilor etc. Un lucru este foarte rar amintit: pentru o absorbtie optima a probioticelor, organismul uman are nevoie de cateva elemente pregatitoare numite „prebiotice“(usturoiul, frunzele de papadie, prazul si ceapa cruda). Probioticele pot fi regasite in diferite retete de socata, de gingerata fermentata, limonadele combinate cu socata, iaurturile din nuca de cocos si alte feluri de nuci, kefirul de apa din care iese o limonada de vis, muraturile proaspat facute in saramura blanda si nu foarte sarata si nu cele lasate cu lunile, in care probioticele rezista greu si care sunt foarte acide pentru corp etc.

– Consumul unei sari de calitate, adica de ocna sau din adancurile muntilor, fiindca este singura nepoluata din lume, excluzand complet sarea de masa care este lipsita de nutrienti si in special mineralele atat de importante, eliminate in procesul de fabricare. Pe langa toate, sarea de ocna contine minerale si microelemente unice importante pentru corpul uman, care nu pot fi regasite in alta parte. Consumati sare cu masura si cat traiti, n-o eliminati complet din alimentatie. Nu sarea este cea care va face rau, ci deshidratarea cronica (daca nu bem un pahar de apa la fiecare ora suntem deshidratati, lipsa nutrientilor complecsi din banca corpului care ar trebui zilnic alimentata, constipatia cronica (daca nu avem un scaun dupa fiecare masa, sunteti considerati constipati) si sedentarismul care nu exista pe vremea bunicilor nostri care traiau peste 70-100 de ani. Aici detalii despre acest subiect.

 

– Consumul apei de calitate, filtrata chiar si de catre un filtru de 200 lei, atasat la chiuveta de la bucatarie. Apa de calitate aduce viata in corp si daca o consumati corect, adica nu beti 2 litri odata ci un pahar de apa la fiecare ora, corpul o va folosi asa cum trebuie pentru a ii acoperi nevoile. Ideal ar fi un filtru la teava generala, care ajunge la 800 lei, fiindca si din apa de la dus se aborb in piele metalele grele, cloruri si alte chimicale nocive.

Si lista poate continua, insa va las pe voi sa gasiti mai multe raspunsuri in cartea mea Sfaturi pentru o viata mai sanatoasa.

Sfaturi pentru o viață mai sănătoasă

13 gânduri despre „Cum se defineste alimentatia raw food?

  1. Foarte adevarat tot ce ai scris. Acum cateva zile m-am apucat de o cura cu cruditati (poate deveni un stil de viata, bineinteles; mie chiar imi place). Stiam demult de ea, am mai tinut, dar acum o tin pentru ca nicio alta dieta nu a dat rezultate sa slabesc… in afara de sport, pe care nu il mai practic de cand am terminat facultatea (spun eu, din lipsa de timp, dar sper sa imi gasesc timpul necesar pt sport de la primavara).
    Felicitari pt blog!

    Apreciază

  2. Este foarte greu cand vine vorba de convingere. Daca se descurca cu engleza, ofera-i articole care se pot gasi atat la site la mine cat si pe internet, cu marturii ale oamenilor care s-au vindecat. Este greu mai ales cand in asemenea conditii fiindca multi cred ca n-au nici o speranta. Trebuie sa-i oferi si deschide ochii spre aceasta speranta, si nu stiu cum sa te invat s-o faci. Poti incepe sa-i faci sucurile verzi, si incearca sa pui mai multe fructe la inceput si pe parcurs sa le raresti pana gustui lui se va invata. Arata-i ca gustul e delicios si merita baut pe langa avantajele privind tonifierea sanatatii. Daca nu-i plac cele groase, incearca cel obisnuit, insa e important sa fie zilnic. Am sa ma rog pentru tine si Doamne ajuta!

    Apreciază

  3. abia astept reteta promisa ,de sprouts cu sosurile acelea care fac totul alungand gustul rau al semintelor incoltite!!.
    nu ne lasa sa asteptam prea mult!pls!

    Apreciază

  4. Buna ziua,

    Imi pare rau dar nu ofer meniuri pe zile. La categori Dieta Cruda se afla un set de retete pe categorii gen, paine, mic dejun, feluri principale, salate, etc si fiecare isi organizeaza in functie de cum ii place meniul. Vreau sa fiti mai exact si sa-mi spuneti pentru ce doriti sa aplicati aceasta dieta. Daca este pentru un cancer sau alta boala incurabila, totul trebuie sa fie stric insa nu este nevoie de un program special. Corpul va va directiona cata cantitate sa consumati din fiecare.

    In privinta sucurilor, doar sucul de grau este restricat la o cantitate mica, restul se poate consuma in ce cantitati doriti si face din ce plante aveti la indemana cat si sprouts din orice planta. Totul este sa urmariti reactia corpului, daca vedeti ca nu va prieste ceva atunci consumati cantitati mai mici, si daca nici asa nu merge, elimitati de tot. Acelasi lucru se aplica si la sprouts si alte plante, se consuma cat se poate de mult si cat suportul corpul fiecaruia. Nu conteaza cand sunt administrate toate acestea, se recomanda sucurile pe stomacul gol dimineata si dupa aia program liber de consumare.

    Centrul Hippocrates nu mi-a pus la dispozitie programul lor detaliat, ci doar in mare parte ce este legat de dieta lor, ceea ce deja am mentionat. Ma intrebati de pauza de la sucuri sau dieta, se pot lua doar daca simtiti nevoia, daca nu se poate continua pentru tot restul vietii sau combina cu mancarea obisnuita in cazul in care nu sunteti bolnav grav.

    Numai bine si sper ca v-am raspuns pe scurt la intrebari. Timpul ma preseaza ca v-as fi scris mai multe.

    Apreciază

  5. buna! mersi pentru raspunsuri.
    As vrea sa aplic acesata dieta cruda, deoarece am o boala autoimuna,spondilita anchilozanta,de vreo 10ani,desi am numai 30ani.
    AM citit despre dieta cruda, dar nu stiu exact cum s-o aplic in cazul boli.
    Centru asemanator lui Hipocrates in romania este la Breaza,centrul Eden,dc.Doru Laza, insa e scump ,si recent nu cred ca pot ajunge acolo.De aceea as vrea sa incep acasa o cura cu dieta cruda.
    Faptul ca aveti asemenea blog ma ajuta foarte mult,imi da o forta in plus! si noutatile ,ca despre centrul hipocrates ,ma face sa sper ca ,mai am o sansa de sanatate!
    mersi mult!

    Apreciază

    1. Multumesc de cuvintele frumoase, si imi pare rau sa aud de boala ta. Si eu am 30 si cateodata am mici dureri de oase si cred ca mor, darmite tu. O sa te rog sa astepti putin, pentru ca pe viitor ma voi gandi la un eventual meniu si am sa te anunt.

      Apreciază

      1. M-am uitat acum la centrul Eden, insa nu precizeaza sau recomanda mancarea cruda ci doar cea vegetariana diete pe baza de ceaiuri si sucuri de fructe si legume. La Hippocrates totul este total diferit. Ei nici macar nu recomanda si nu detin obiecte medicale sau dieta cu ceaiuri, ci doar au centre in diferite state de cercetare stiintifica chimica. Baza o reprezinta sprouts de toate felurile care sunt considerati cele mai puternice superfoods de pe pamant care pot vindeca un om de orice boala, si asta din cercetarile stiintifice facute de zeci de ani in USA. Asa ca nu te pierde in amanuntele mele legate de mancaruri prea complicate, ci treci la actiune. Mai bine zis, cauta farmacii naturiste de unde poti cumpara seminte bio si pune-le la incoltit si dupa aia rasarit dupa instructinile date la articolul meu, „Seminte germinate, sanatate curata. Incearca sa le introduci pe langa dieta ta obisnuita. Sprouts si sucul verde sunt primii pasi in aceasta dieta. Eu nu-ti recomand sa te lasi complet de mancarea gatita, ci doar elimina mancarurile grele pentru inceput, gen prajeli de orice fel, sosuri grele si poate carne rosie daca inca consumi. Ar fi interesant sa stiu ca pe unde te afli cu dieta ta zilnica, cam ce mancaruri consumi si la ce nu poti renunta. Daca crezi ca prin comentarii la site e prea mult, putem comunica prin email. Multa sanatate si tinem legatura.

        Apreciază

  6. Sunt mai mult decat incantata Ligia de tine si toate informatiile tale p cu adevarat pretioase. din intamplare am dat peste acest ‘ mod de viatza ‘ care mi se pare cu adevarat ‘ intelept’
    am reusit sa slabesc prin mijloace proprii destul de greu 17 gk in 9 luni dar imi este f greu cu faza de mentinere …
    am incercat micul dejun propus cu faina integrala si fructe confiate ,luate numai de la plafar dar am inlocuit mierea de albine cu fructoza… stiind ca are indicele glicemic 80 si… m am ghidat dupa dieta montingnac…
    am rugamintea de a ma sprijini in realizarea acestui proect deoarece am o ‘hernie de disc dubla ‘ dar neoperabila …am dureri f mari si nici in sezut nu prea pot sta …dar ma straduiesc din rasputeri sa intru si sa mai citesc informatiile tale. nu pot sa ti spun decat ca sunt extrem de entuziasmata de acest mod de viatza si ca am si pus la germinat boabe de soia si boabe de naut intr un borcan in jur de 5 gk urman cu strictete intructiunile. sunt f incantata de rezultat ,in acesta seara am facut o mica salata din spanac ,un pic de ceapa si salata verde in combinatie cu 2 ling de boabe germinate cam amarui ce e drept dar … am adaugat zeama de lamaie si ulei de masline plus cateva cubulete de branza, cas… aici cred ca am cam gresit asa i? Daca ai avea timpul necesar si amabilitatea sa ma ajuti ti as multumi pt tot restulvietii… Iti multumesc din suflet ca existi!

    Apreciază

  7. vreau sa renunt complet la consumul de carne, am mai incercat odata , m-a tinut cateva luni dar mi-a fost foarte greu, caci sotul meu si fetita noastra- acum are 2 anisori, mancau normal si trebuia sa le fac mancare, asa ca am revenit la carne. Bineinteles ca m-am simtit mult mai bine cand nu consumam carne, dar nu reuseam sa il determin pe sotul meu sa incerce retete vegetariene. Poate pentru ca nici nu prea stiu sa gatesc gustos dar vegan, iar lui nu ii plac deloc ciupercile, ardeii- nici copti sau vanata, asa ca mi-a fost destul de greu. Acum ceva vreme am descoperit un chist pe un ovar, care, in urma tratamentelui, a dat inapoi doar 30 %, iar durerea a ramas la fel de intensa si suparatoare. Mi s-a recomandat de cineva care se ocupa de cele spirituale sa renunt la consumul carnii. Va rog sa ma ajutati cu niste retete gustoase care sa ii atraga si pe sotul si pe fetita mea. A, trebuie sa precizez ca nu le plac nici supele crema , nici sub o forma. Va rog daca puteti sa imi scrieti pe email. Multumesc!

    Apreciază

  8. Buna! Eu am psoriazis si as vrea sa tin aceasta cura de cruditati dar mi-e teama ca nu o sa fac fata. Familia mea nu e fana a cruditatilor asa ca va fi foarte greu. Oare merita sa incerc?? Mersi!

    Apreciază

    1. Draga mea, poti sa incepi cu pasi marunti si pe parcurs sa maresti cantitatea de cruditati din viata ta, mai ales ca in curand se vor gasi pe piata toata bunatatile de sezon. Eu nu pot sa-ti garantez nimic, tu detii puterea care sta in procentul de cruditati pe care-l vei consuma zilnic. Multa sanatate!

      Apreciază

  9. Buna, Ligia!

    M-ar interesa si pe mine foarte tare cum se poate vindeca spondilita anchilozanta (sau macar ameliora simptomele) . Am o persoana in familie care sufera de aceasta afectiune de peste 20 de ani. As prefera sa comunicam prin e-mail pentru toate informatiile necesare.

    Multumesc mult mult.

    Apreciază

Comentariile sunt închise