Alimentatia raw vegana · Ingrijirea sanatatii

Vitamina B12 si efectele produselor animale asupra sanatatii

FoodMeat[1]

Tinandu-mi promisiunea din articolul precedent, voi incerca sa aduc mai multe informatii despre vitamina B12 si tot ce e legat de proteinele si produsele animale. Stiati ca o persoana normala nu are nevoie decat de 2-3 mcg (micrograme)/zi. Se crede ca veganii si vegetarienii au o deficienta mare de B12, din pacate nu este intotdeauna asa. Se pare ca cei care au mari deficiente de B12 sunt chiar consumatorii de produse animale, in special amatorii de gratare si preparate semipreparate si afumate.

Potrivit Academiei naționale de Științe din SuA, în 1998 s-a stabilit doza zilnică de vitamina B12 recomandată pe grupe de vârsta:

  • 0-6 luni: 400 nanograme
  • 7-12 luni: 500 nanograme
  • 1-3 ani: 900 nanograme
  • 4-8 ani: 1,2 micrograme
  • Fete şi băieți 9-13 ani: 1,8 micrograme
  • Femei şi bărbați de peste 14 ani şi adulți: intre 1-2,4 micrograme 
pe zi, nu grame. Deci o cantitate foarte, foarte mica care face mare diferenta daca este ingerata zilnic.
  • Femei însărcinate, de orice vârsta: 2,6 micrograme
  • Femei care alăptează, de orice vârsta: 2,8 micrograme

Surse naturale de B12

  • Toate legumele şi fructele proaspăt culese din grădină au pe frunze ori pe coajă microorganisme care ajută la formarea vitaminei B12 – chiar şi după ce le spălăm.
  • Algele marine – sub formă de comprimate sau pudră
  • Polenul crud, mierea si toate produsele stupului
  • Rejuvelacul, un fel de bors făcut din cereale integrale încolțite
  • Drojdia inactivă care creşte pe trestia de zahăr, numită şi drojdie de bere inactiva.
  • Ciupercile crude
  • Germenii si vlastarii, care contin si probiotice.
  • Semintele de chia
  • Semintele de in

Deficienta de B12 poate fi cauzata de:

  • Consumul produselor de origine animala, de gratare si semipreparate din carne.
  • Consumul antibioticelor, care sunt ok in cazuri grave, insa nu luate pentru orice guturai. Imediat dupa o cura de antibiotice (care trebuie intotdeauna facuta complet, nu partial, altfel riscam sa contribuim la cresterea populatiilor de bacterii rezistente la antibiotice), se face o cura mai intensa cu probiotice, pentru restaurarea florei intestinale.
  • Folosirea anticonceptionalelor, care dezechilibreaza hormonal pe termen lung si influenteaza si absorbtia de B12.
  • Consumul de alcool. Alcoolul distruge ficatul, deci cei care consuma alcool au nevoie de o cantitate mai mare de B12.
  • Cei care fumeaza sau cei care consuma preparate la gratar, sunt mereu deficienti in vitamina B12.
  • Numarul limitat de bacterii prietenoase, datorat unei alimentatii deficitare, bogate in produse lactate si de panificatie, care scad asa zisul sistem imunitar si ataca flora bacteriana.
  • Stresului cotidian, care este important sa fie tinut in frau, nu sa il lasam sa ne controleze viata.
  • Daca persoana are anemia pernicioasa, vitamina B12 nu poate fi absorbita in organism doar din alimentatie.

Ce forma de B12 alegem, metilcobalamina sau cianocobalamina?

Cea mai eficienta este metilcobalamina insa si varianta cianocobalamina, fiindca ambele variante se pot folosi de catre corp, daca sunt sub forma de spray sublingual, fiindca se poate absorbi foarte rapid in corp si regleaza carentele vechi sau noi si totodata se pastreaza in corp pentru o perioada mai lunga, dar depinzand mult de stilul de viata si de mediul creat, cum ar fi de prezenta bacteriilor prietenoase in intestin, de sustinerea „sistemului imunitar”, de lipsa tratamentelor cu antibiotice etc. Aceasta varianta o luam noi.

Se poate corecta vitamina B12 prin injectii?

S-a dovedit stiintific, ca cel mai rapid se absoarbe folosind spray-ul vegan sublingual, mult mai rapid ca varianta injectabila care nu se pastreaza in corp. Spray-ul sublingual se absoarbe si se pastreaza in corp, daca nu intervin alte elemente precum consumul de antibiotice fara probiotice, contraceptivele sau alte cauze. Multi care au facut B12 injectabil, au sustinut ca sunt eficiente, fiindca imediat si-au facut analizele si erau bune. Va recomand sa intrerupeti tratamentul cu injectii minim 2 saptamani inainte de efectuarea analizelor, altfel nu va puteti baza pe rezultate.

Cititi paragraful de mai jos aparut in 1999 in „Human Anatomy and Physiology” , scris de Dr. Michael Klaper.

„Multa lume spune ca B12 se poate gasi doar in produsele de origine animala. Aceasta este neadevarat. Nici un ingredient natural de provenienta animala sau vegetala nu contine B12. Vitamina B12 este o bacteria produsa de microorganisme. Vitamina B12 este singura vitamina care contine urme de elemente: cobalt ce da vitaminei numele chimic, cobalamina care este centrul molecular al structurii sale.”

Sinteza vitaminei B12 are loc in intestinul mic fiind si locul unde B12 se absoarbe. Din moment ce bacteriile din intestin au cobalt si alti nutrienti, se produce B12. Dupa parerea lui Dr. Michael Klaper, vitamina B12 este prezenta in gura si intestine. B12 trebuie sa fie combinata cu o enzima mucoproteina numita Intrinsic Factor, care este in mod normal prezent in secretiile gastrice pentru a fi absorbit corect. Daca factorul intrinsec este stricat sau absent, sinteza vitaminei B12 nu se va intampla indiferent in ce cantitate se afla in alimentatie. Deficienta de B12 poate fi din cauza antibioticelor, alcoolului, fumatului si stresului. Alcoolul distruge ficatul, deci cei care consuma alcool au nevoie de mai mult B12. De asemenea cei care fumeaza sau cei care consuma mancare preparata la gratar sunt mereu deficienti in B12.”

Este impresionant sa vedem ca oameni celebrii al lumii au ales sa fie vegetarieni, deci stiau ei foarte bine de ce si cu siguranta au studiat bine subiectul. Alegerea apartine fiecaruia si fiecare este liber sa consume ce doreste, insa sa nu cadem in extrema cealalta cand afirmam ca vegetarianismul este gresit, asa cum afirma multi din cei care habar nu au de subiect, de obicei clasele mai putin educate. Cum am spus, oameni importanti ai lumii, chiar si un numar mare de medici si oameni de stiinta deschisi la minte au luat in trecut si astazi aceasta decizie, deci nu e chiar asa o mare greseala daca ai o alimentatie echilibrata si nu te consideri superior si nu devii agresiv verbal. Oricum am ajuns la parerea ca ambele tabere devin la un punct agresive verbal, ceea ce din nou nu este normal. Trebuie sa ii aceptam pe toti si alegerile alimentare pe care le face fiecare.

Mai jos va recomand un filmulet in care medici discuta despre provenienta vegetala a proteinelor si de ce este nevoie sa consumam preparate vegetale, pentru a preveni deficienta de proteine.

„In cartea „Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale”, carte care a ajuns la editia a IX-a, reputatul dr. francez Jean Valnet, afirma ca B12 exista in granulele de polen. Insa de unde apare „problema” vitaminei B12? Spre deosebire de alte vitamine a caror necesar este in miligrame (mg), necesarul, dar si continutul acesteia este in micrograme (mcg) si astfel este mult mai greu de dozat si identificat in produsele alimentare!”

Un om matur nu are nevoie decat de o cantitate mica de B12 pe zi si anume, intre 3-5 micrograme nu grame sau alte cantitati mai mari atunci cand corpul acestuia este cat mai curat si lipsit de toxine. Cu cat avem o alimentatie scapata de sub control, cu multe elemente procesate si bogate in chimicale, cu atat avem nevoie de o cantitate mai mare de B12, medicii recomanda asta fiind in cunostinta de cauza ca un corp plin de toxine are nevoie de o cantitate mai mare, fiindca doar o parte din acea cantitate se va absorbi.

Atunci cand avem o carenta de B12 un motiv ar fi ca flora noastra intestinala este afectata tot de alimentatie, de antibiotice sau anticonceptionale si ca intreg sistemul digestiv este afectat. In plus, consumul mare de produse animale, creaza in intestin o bariera de absortie. Este bine de stiut ca peste 90% din vitamina B12 se distruge prin gatire si teoria celor de la Institutul Hippocrates din Florida, este simpla. Corpul prin consumul produselor animale gatite primeste decat o “amprenta” de B12 si reactioneaza ca si cum ar primi doza necesara, oprindu-se din producerea naturala de B12. Este de fapt doar o mare pacaleala care atrage dupa sine consecintele carentei de B12.

“Vitamina B12 este creata de fapt de bacterii aflate in intestine. Daca aveti un tract digestiv sanatos, nu veti avea probleme cu nivelul de B12. Multi vegani nu au avut niciodata probleme cu deficienta de B12; totusi sunt persoane care au nivel scazut si devin deficienti. Retineti, un numar egal de consumatori de carne sufera de asemenea de deficienta de B12″, spunea Victoria Boutenko.

De curand am gasit un articol foarte interesant publicat in The Columbia Encyclopedia, Sixth Edition 2001-07, care se poate citi aici, si tot de acolo am si tradus ce voi scrie mai jos. Daca mergeti la sursa in engleza, trebuie sa coborati pe pagina care se va deschide la sectiunea Vitamina B12.

„Structura moleculara a vitaminei B12 (cobalamin), cea mai complexa dintre toate vitaminele, a fost anuntata in 1955 de catre mai multi oameni de stiinta, incluzand biochimistii britanic A. R. Todd si Dorothy Hodgkin. In 1973, vitamina a fost sintetizata de chimisti organici. Vitamin B12 si cobalamina sunt vitali pentru scopul acidului folic; amandoi sunt implicati in sinteza de proteine. In 1926, doctorii americani G. R. Minot si W. P. Murphy au hranit cantitati mari de ficat pacientilor lor, care sufereau de pernicious anemia (scuze, nu stiu cum se traduce) si i-a vindecat; substanta curativa a fost probabil vitamina B12. Cu toate acestea, acest fel de anemie la oameni e cauzata nu de o deficienta de B12 in dieta, ci mai degraba de absenta unei substante numita  factorul intrinsec, secretat in mod obisnuit de stomac şi responsabil pentru a facilita absorbţia de B12 din intestine.

„Atunci când organismul unei persoane nu poate produce factorul intrinsec, tratamentul standard de azi este de a injecta vitamina B12 direct în fluxul sanguin. Terapia lui Minot and Murphy a functionat pentru ca cantitatile imense de B12 date pacientilor au fost absorbite fara asistenta factorului intrinsec. Inadegvata absorbtie duce le cazuri de anemie, degenerarea sistemului nervos, si amenorrhea.”

„Singura sursa de cobalamina din natura se poate gasi in microorganisme; nici animalele, nici plantele nu sunt capabile sa produca derivate de vitamina B12. Chiar daca ficatul, rinichii si inima rumegatoarelor contin cantitati relativ mari de B12, vitaminele inglobate in aceste organe au fost initial produse de bacterii aflate in intestinele animalelor. Plantele pe de alta parte sunt surse slabe de vitamina B12, insa doza zilnica recomandata pentru adulti este doar de 3-5 micrograme.”

Un alt articol superb pe aceeasi tema, dar putin mai dezvoltat il puteti gasi aici cat si aici, scris de Dr. Valentin Nadasan.

„Carnea te face sa cresti mare si puternic” – este fraza care a circulat printre generatii si generatii, ajungand cu timpul sa fie dovedita a fi nu tocmai reala. Nu degeaba cand un pacient se adreseaza doctorului cu o lista de boli vechi, i se spune sa consume mai putina carne sau sa evite carnea. Totul prinde contur si face sens daca am fi deschisi la sfaturile medicilor. Intrebarea vine, dar totusi ce poate sa fie asa de rau daca consumam si noi un gratar, o friptura din cand in cand? Eu nu spun nu, doar ca nu este exact hrana ideala pentru corpurile noastre. Va invit sa cititi acest articol bine documentat, care prezinta studii stiintifice care dovedesca ca produsele animale nu trebuie consumate. Articolul ofera 100 de motive puternic documentate care ne vor schimba parerea despre produsele animale atat organice/bio cat si cele conventionale.

În conformitate cu Enciclopedia Britanica, în corpul animalelor ucise se regasesc mari cantitati de toxine: acidul uric cat si alte toxine mentionate in articolul de mai sus. Aceste schimbari biochimice se produc în timpul agoniei animalelor care se zbat pentru a-si scapa viata. Animalele sunt creaturi senzitive care stiu prea bine ce li se intampla. Ele simt frica eliberand cantitati foarte mari de adrenalina care se raspandeste cu rapiditate in fiecare particica a corpului lor, otravind fiecare particica. Odata cu consumarea carnii respective, inghitim si cantitati insemnate din frica si teroarea animalului in agonie. Adrenalina in aceasta forma este extrem de toxica pentru corpul omenesc.

O alta problema este calitatea si pastrarea carnii care nu tot timpul este impecabila, deoarece producatoriilor nu le pasa asa de mult de sanatatea consumatoriilor ci mai mult de aspectul si vanzarea produsului. Cititi acest articol si nu ezitati sa mergeti si la urmatoarele pagini. Carnea, dupa numai câteva zile de la sacrificarea animalului, capata o culoare gri-verzuie maslinie, deoarece procesul de putrefactie se face simtit. Pentru a masca degradarea vizibila, industria carnii foloseste substante care afecteaza serios în timp sanatatea omului, precum nitrati si alti conservanti – pentru a o face în mod artificial sa apara rosie.

Spre deosebire de plante, care au o membrana celulara rigida si un sistem circulator simplu, celulele animale mor foarte rapid când circulatia este oprita. Imediat ce viata înceteaza proteinele animale se coaguleaza si sunt secretate enzime autodistructive; se formeaza o noua substanta numita „ptomaina”.

Carnea, pestele si ouale au o proprietate comuna: ele se descompun si putrezesc rapid. Cea mai mare cantitate de carne este consumata de obicei la un interval de o saptamana sau doua si aici trebuie sa reamintim ca putrefactia si cresterea numarului de bacterii începe aproape imediat dupa moarte. Obisnuinta de a consuma o asemenea carne animala în starea sa caracteristica de descompunere rapida, creeaza otravuri foarte violente în colon si, în plus, îmbatrîneste prematur tractul intestinal.

Daca ar fi sa analizam mai aprofundat, descoperim ca fiintele umane nu au intestine de o dimensiune mica precum animalele, ci dimensiunea intestinului subtire are in jur de 5-7 m iar a celui gros 1.5 m. In momentul in care consumam carne de orice fel, mereu va exista un exces de fecale lasate in urma in intestine si vorbim aici de kg intregi, de care nu ne vom scapa si pe care le vom purta cu noi uneori zile si ani de zile. De asta am ramas si eu uimita citind diverse articole pe internet, dupa care am intrebat cateva cadre medicale care mi-au intarit cele afirmate.

Din aceasta retinere de toxine se dezvolta constipatia, balonarea, dureri de cap – mergand pana la migrene suparatoare – depresii, greturi, scaderea poftei de mancare, astenie, insomnie, oboseala permanenta cat si senzatie de greutate, deficienta de B12 etc. Pe cand atunci cand mananci in mare parte cruditati, detoxificarea este completa. Scapi de orice fel de simptome cauzate de toxine si te simti un alt om, mai curat si mai plin de vitalitate .

Nu mai spun de grasimile animale sub forma de colesterol care acopera peretii vaselor sanguine umane si pe masura ce persoana consumatoare de carne îmbatrîneste, deschiderea acestor vase se diminueaza din ce în ce mai mult. Presiunea asupra inimii creste, rezultând o vulnerabilitate cardiaca si o crestere a tensiunii arteriale.

Pe de alta parte, una dintre problemele cele mai grave ale secolului nostru este cancerul, iar pericolul aparitiei cancerului este mult mai crescut la persoanele consumatoare de carne, mai bine zis prin prezenta mult prea mare de proteine. Dupa cum bine stim, celulele canceroase deja existente in corpul omenesc se dezvolta rapid prin prezenta unui exces de proteine. Nu trebuie sa uitam ca doar de 45 -50g /zi are nevoie corpul nostru, pe cand o portie medie de friptura are peste 80g proteine. Proteine de care avem nevoie nu trebuie sa fie de origine animala. S-a demonstrat ca vegetalele contin proteine complete si nu avem de ce sa ne temem. Cititi va rog acest articol care prezinta si un tabel cu continutul de proteine pe diferite vegetale si mai cautati si alte articole referitoare la acest subiect.

Stiu ca este greu mai ales daca suntem atasati de gustul de neinlocuit si mai ales de asocierea din subconstientul nostru a gustului, mirosului unei mancari cu amintiri pe care vrem sa le retraim. Totul este greu pana realizam ca sanatatea se afla in mainile noastre. Totul este posibil – nu sunteti nici primul nici ultimul om care a renuntat la carne.

Daca acum ne este teama de presiunea familiei si greutatea pastrarii acestei hotarari, ar trebui sa ne gandim ce recunoscatoari ar putea fi acestia daca prin diminuarea si ulterior eliminarea carnii din dieta ne-am salva pe noi insine, dar si pe dragi membrii ai familiei noastre de boli fatale, fara scapare. Momentul deciziei ne apartine si convingerea prin informare este cea mai buna cale de a lua masuri acum cat se mai poate, nu in ultimul moment cand poate deja verdictul va fi dat si boala de care suferim este mult prea apasatoare si fara leac.

Image used is public domain and is obtained from Wikipedia.

  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

17 gânduri despre „Vitamina B12 si efectele produselor animale asupra sanatatii

  1. Va multumesc pentru cuvintele frumoase dar si pentru parerea d-voastra diferita. Este un avantaj si o bucurie ca fiecare dintre noi sa aiba pareri diferite, formate in urma experientei personale si experientei altora. Invitatia mea pentru toti cititorii acestui site a fost, sa nu ma creada pe cuvant ci sa cerceteze singuri, mai bine zis sa puna in balanta toate informatiile descoperite pana acum si sa-si formeze singuri o parere finala.

    Numai bine doresc tuturor si sanatate!
    Ligia

    Apreciază

    1. Necesarul de B12 era ingerat de omul primitiv din legume (care inevitabil aveau resturi de pamant pe el, bogat in B12 produs de microorganisme la nivelul solului), fructe sau mci insecte luate de pe jos, etc. Un eventual deficit la vegetarieni poate aparea, intrucat in bucataria moderna radacinoasele, fructele, legumele, salatele etc ajung extrem de curate. Insa B12 prin aport de suplimente alimentare este in acest sens de preferat consumului de carne, pretextul B12 nejustificand cortegiul de boli de inima, circulatorii, degenerative si autoimune generate de alimentatia cu hrana de origine animala.

      Apreciază

  2. Buna ziua Ligia

    Numele meu este Diana si sunt un bobocel intrat in randurile voastre.Am nevoie de sfatul tau in ceea ce priveste consumarea alimentelor ce contin vitamina B12,in special consumarea algelor.Le consumi zilnic?

    Multumesc pentru ajutor,te urmaresc cu drag si astept raspuns tau.
    Diana

    Apreciază

      1. Bună Ligia,

        În primul rând doresc să te felicit pentru munca asiduă pe care o depui pentru a face lumea mai sănătoasă și mai bună, prin sfaturile și rețetele tale. Dacă sunt vegetariană (mananc oua si lapte), ar trebui sa am grija sa-mi asigur necesarul de vit. B12? Ce alimente ar trebui, mai exact, sa consum in acest sens?
        Si indraznesc sa-ti mai pun o intrebare: tu cum eviti conflictul cu familia (parinti, frati, rude), care banuiesc ca nu sunt vegetarieni? Fiindca la mine familia o ia ca pe ceva rau, le e teama sa nu patesc ceva fiindca nu mai mananc carne, se gandesc ca as putea fi victima unui dezechilibru pe care sa nu-l mai pot remedia niciodata.

        Iti multumesc anticipat pentru raspuns si pentru generozitatea de a imparti viata ta de raw vegan cu ceilalti.

        Apreciază

        1. Ioana, citeste si postarea aceasta scrisa de un medic vegan, insa iti spun ca nu ai nici un motiv de ingrijorare. Legat de familie, trebuie sa ajungi la o intelegere cu ei si sa evitati subiectul. Nu incerca sa-i convingi si spune-le si lor sa faca acelasi lucru. Poti sa le raspunzi ca in cazul celor care consuma produse animale, carentele alimentare (fier, calciu, B12 si proteine) sunt de cele mai multe ori mai pronuntate decat in cazul vegetarienilor. Studiile arata asta dar din pacate ei nu vor intelege niciodata. Evita subiectul cum am zis si totul va fi bine.

          Apreciază

  3. da!este adevarat to ce zic aceste articole care de altfel nu ar trebui sa fie nimic nou pt nimeni.DAR este la fel de drept si faptul ca TOATE produsele aflate pe piata asa zisele bio si vegetariene sunt modificate genetic
    Soia este si ea un hormon care duce la coagularea excesiva a sangelui si de altfel contraindicata multora dintre noi
    Care i sensul sa fiu vegetarian si umflat de vitamine sintetice?!

    Apreciază

  4. ESTI O FEMEIE MINUNATA ,NICI NU REUSESC SA GASESC CUVINTELE POTRIVITE SA SPUN CA ESTI O MINUNE DUMNZEASCA ,IMI PLAC TOATE ARTICOLELE SCRISE DE TINE DAR IMI PARE RAU CA NU REUSESC SA LE PUN IN PRACTICA ,AM UN PROGRAM FOARTE LUNG SI UN SALARIU DE 7 MILIOANE SI O FATA DE 15 ANI ,CARE ANUL ACESTA DA INTRAREA LA LICEU .MULTUMESC PENTRU TOT SI SUCCES IN CONTINOARE.

    Apreciază

  5. Deficienta b12 este legata (probabil ca efect secundar) de celiachie, vitiligo, neuropatii periferice (aparent fara cauza), psoriasis etc. Nu e de ignorat si te poate salva sa cunosti astfel de informatii.

    Apreciază

Comentariile sunt închise