Alimentatia raw vegana · Retete fara foc

Importanta sucului verde

Sucurile verzi trebuie sa ocupe un loc deosebit in alimentatia celor care isi doresc sa se bucure de o sanatate de fier.

Ce inseamna un suc verde?

  • Sucuri din diverse frunze verzi combinate cu mere,
  • Sucuri din diverse feluri de vlastari si frunze verzi, combinate cu suc de mere sau din alte fructe,
  • Suc din diverse feluri de frunze combinate cu radacinoase, precum morcovi, sfecla etc,
  • Suc doar din iarba de grau sau doar din iarba de ovăz,
  • Suc din iarba de grau combinat cu suc de lamaie si suc de mar,
  • Variantele pot fi fara numar.

In anotimpurile calde, frunzele comestibile se pot planta in gradini, se pot gasi in piata, la fermieri cu produse bio ori pot fi culese din paduri si spatii cat mai putin poluate. Avem o diversitate foarte mare de frunze comestibile in Romania si in postarea Ce frunze sunt comestibile”, veti gasi o lista lunga cu o parte din frunzele ideale pentru sucurile verzi.

Atat in anotimpurile reci cat si vara, in sucurile verzi se pot folosi vlastari din diverse feluri de plante. Aici nu ma refer doar la iarba de grau ci in general la vlastari cum ar fi cei de floarea soarelui, schinduf, lucerna, trifoi, broccoli, varza rosie, varza alba, kale, etc. Aceste plantute se pot creste din orice samanta de leguma sau cereala in stare uscata, cruda si netratata si care se cresc in germeni (doar seminte incoltite) si vlastari care au intre 2-14 cm inaltime. E bine de stiut ca vlastarii sunt de 30 ori mai puternici din punct de vedere nutrițional decat planta matura, deoarece totul este concentrat intr-un bagaj pregatitor pentru maturizarea plantei. Odata cu creșterea plantei, aceasta isi pierde din energie si dispar pana la 70% din vitamine, minerale, si proteine care initial sunt complexe si pe parcurs devin desfacute in amino-acizi. In cartea „Germeni si Vlastari, Surse de Sanatate si Energie”, pe care o puteti gasi in orice librarie din tara sau librarie mare online, veti gasi instructiuni despre felul in care puteti creste singuri 15 feluri de vlastari.

Germeni si Vlastari, Ed. II - Coperta

Ce elemente benefice contin sucurile verzi? 

Clorofila din frunzele verzi folosite la aceste sucuri este una dintre substantele pline de viata si bogate in energie solara, care este ideala pentru mentinerea unui corp sanatos.

„Clorofila, pigmentul verde existent in plante este unul dintre cele mai puternice elemente din natura. Este cunoscut pentru prevenirea bolilor diverse, vindecarea diabetului, ranilor greu de cicatrizat, ulcerului, etc. Studiile arata ca clorofila prezenta in corpul uman elibereaza magneziu, elementul central al clorofilei si-l transforma in fier, care este elementul central aflat in hemoglobina. Hemoglobina este portiunea din sange care asigura transportul de oxigen in corp. In alte cuvinte, clorofila poate fi covertita in hemoglobina care mareste transportul de oxigen atat de vital in toate partile corpului.

Abilitatea corpului in a mentine un spatiu bogat in oxigen sunt foarte important pentru urmatoarele motive. Unul dintre ele este ca ajuta corpul sa elibereze cat mai mult dioxid de carbon, care reduce stresul, genereaza mai multa energie si putere, si in plus creaza un un spatiu aerobic. Intr-un spatiu aerobic, bine oxigenat, bolile nu se pot dezvolta niciodată.

Minerale, dacă va uitati intr-un tabel cu surse de minerale recomandate, veti vedea ca plantele cu frunze sunt pe primul loc. Nu e de mirare ca odata cu micșorarea portiilor de verdeturi din viata noastra, lipsa mineralelor a devenit cauza bolilor actuale.

Clorofila are ca și conținut central, magneziu care odata ingerat este transferat catre muschi. Magneziul este mineralul care este absolut esential atat pentru sanatatea cardiaca si respiratorie. De fapt, magneziu este mineralul care elibereaza crampele musculare si care ne ajuta sa respiram eficient.

Femeile si barbatii de multe ori apeleaza la suplimente de fier care nu duc decat la dureri de cap si constipatie. Asta deoarece corpul nu stie ce sa faca cu acesta cantitate mare de fier. Consumand sucul verde bogat in magneziu si fier, atat femeile cat si barbatii vor beneficia de curatarea sangelui fara frica de toxicitate, ca in cazul suplimentelor sintetice. In acest fel corpul isi va completa lipsa de minerale, iar excesul se va elimina fara ca omul sa simta.

Alte beneficii ale urmelor de minerale aflate in plante verzi pot fi subliniate dupa cum urmeaza. Potasiul este important in sanatatea digestiva, cromul ajuta la reglarea zaharului din sange si seleniul ajuta metabolismul. Calciul este cel care ne ajuta sa avem oase puternice si par frumos. Acesta este cel mai des folosit supliment existent, insa procentajul absorbit este doar o particica mica comparat cu cantitatea si calitatea calciului provenit din frunzele verzi.

Proteinele vegetale. Vegetalele spre mirarea multora, contin toti 8 amino acizii esentiali, si sunt in special bogate in leucina, izoleucina si valina. […] In special prin incoltire si cresterea de sprouts, de marimea unui deget aratator, faciliteaza trasformarea protenilor simple in proteine complexe.

Enzime. Bogatia de enzime din legumele verzi au capacitatea revolutionara de a curata sangele, detoxifica si ajuta la reabilitarea corpului, imbunatatind sistemul imunitar. Plantele contin atat surse de antioxidanti cat si enzime digestive. De fapt complexul de enzime gasite in plantele verzi sunt identice cu complexul fabricat de corpul uman. Aceasta devine vital cand realizam ca corpul nostru are o abilitate limitata de a fabrica enzime, si cand aceastea nu mai exista, intervine moartea.

Este o mare neintelegere in privinta enzimelor. O varianta usor de inteles este ca, prelucrarea mancarii la flacara focului elimina enzimele, pe cand in stare cruda, mancarea neprocesata contine belsug de enzime. Toate vegetale verzi contin procentaj foarte mare atat de enzime digestive cat si de enzime de antioxidanti. Plantele dispun de aceste enzime deoarece prin acestea sunt protejate de actiunea directa prea puternica a soarelui, incluzand ultravioletele si razele radioactive.

Agenti alcalini. Acidul si alcalinitatea sunt masurate pe o scara pH-ului de la 0 -14, 7 fiind neutru. Scorul deasupra lui 7 este alcalin, ce este sub 7 este aci. Anumite parti ale corpului trebuie sa fie alcaline cu scopul de a avea un corp sanatos. Cel mai notat exemplu este ca corpul uman trebuie sa aibă pH de 7.4. Daca sangele uman nu are suficienta alcalinitate luata din cruditati, atunci va incepe sa fure potential alcalin din alte parti ale corpului. Diverse parti ale corpului trebuie sa fie alcaline incluzandu-se sangele, gura, intestinul subtire, si cateodata vezica urinara.

Primul de la care va imprumuta va fi gura. Cum spuneam mai sus, gura trebuie sa fie alcalina. Daca gura devine o zona prea acida atunci intervin anumite probleme comune precum carii, placa, gingii sangerande, paradontoza si respiratie urata. Sucul verde poate elimina aceste urmari. De fapt daca bei suc verde regular, vei observa schimbari in reducerea placii, intarirea gingiilor, mai putine gingii sangerande si eliminarea cariilor. Bucurandu-ne de efectele pozitive ale cruditatilor vom avea puterea de a inlatura mancaruri ce nu sunt bune pentru sanatatea noastra.

Intestinul subtire trebuie si el sa fie alcalin cu scopul de a ajuta trecerea glucosei prin intestin. Beneficiile regulatorului de zahar din intestin sunt multe, incluzand scaderea potentiala a greutatii, marirea energiei si metabolism ridicat. Atat hipoglicemicii cat si diabeticii beneficiaza peste masura dupa urma consumarii sucului verde [sursa].”

Mai jos voi prezenta continutul partial nutritional al diferitelor frunze, excluzand caloriile care sunt neinsemnat de mici si sarea. Stiu ca toate cantitatile nutritionale individuale vor parea mici, insa adunate intr-o gama diversificata zilnica si in combinatie cu sucul de grau sau alte sucuri verzi, vor aduce necesarul nutritiv. Puteti apasa pe numele fiecaruia pentru a vedea poza in cazul in care nu stiti cum arata si pe celalalt nume pentru a vedea descrierea nutritionala completa.

Frunze Continut nutritional
Salata/100 g fosfor 14.7 mg
magneziu 23.7 mg
calciu 23.7 mg
fier .81 mg
selenium .3 mg
vit k 145mcg
Papadie/100 g
(Dandelion)
proteine 2.70 g
vit A 54%
vit C 35 mg
calciu 187 mg
fier 3.10 mg
Varza de frunze/100 g
(Collard)
proteine 2.45 g
vit A  48%
vit C 12.71 mg
calciu 35.3 mg
fier 0.19 mg
Patrunjel/100 g
(Parsley)
proteine 2.97 g
vit A 101%
vit C 133 mg
calciu 138 mg
fier 6.20 mg
Loboda alba si rosie/100 g
(Lambs Quarters)
proteine 4.20 g
vit C 80 mg
calciu 309 mg
fosfor 72 mg
magneziu 34 mg
fier 6%
Laptuca salata/100 g
(Butter Head Lettuce)
proteine1.29 g
vit C 8 mg
calciu 32 mg
fosfor 23 mg
magneziu 13
Lucerna/100 g
(Alfalfa)
proteine 3.99 g
calciu 32 mg
fier 0.96 g
magneziu 27 mg
fosfor 70 mg
vit C 8.2mg
tiamina, ribloflavin si niacin*
etc.

*Cantitatile au fost prea mici, gen 0.089 mg, si am considerat ca nu mai este nevoie sa le listez. Important este ca sunt prezente chiar si in proportii mici.

Mai jos veti gasi cateva variante de suc verde si descrierea sucului verde din grau. Nu uitati ca puteti gasi mai multe retete de sucuri verzi, in Cartea de Bucate Online sau in cartile tiparite, la categoria Racoritoare.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

Suc de grau (atentie, puternic detoxifiant)

  • 2-3 mani bune de grau verde se storc intr-un storcator prin presare la rece
  • trebuie sa va iasa cam 4 linguri de suc concentrat insa depinde de cat de zemoasa este iarba de grau
Plantutele de grau (wheatgrass) sunt cele mai importante surse de detoxifiere, pastrarea tineretii, revigorare si de vindecare cunoscute pana la ora aceasta. Acest suc, dulce la gust si poate exagerat de dulce este foarte puternic si nu se recomanda consumarea a mai mult de 4 linguri odata si nu mai mult de 3 ori pe zi.
Acest suc se poate consuma diluat sau combinat cu alte sucuri de legume sau fructe (orice fruct cu exceptia citricelor). Chiar daca este dulce, acest suc este recomandat si bolnavilor de diabet, avand un rol de echilibrare a zaharului din sange. Se va incepe treptat, cu cate o lingurita pe zi si se va mari treptat, timp de o luna la o doza pe zi de 50 ml. Daca doriti, puteti mari dozajul in decurs de cateva luni si pana la 3 doze pe zi.

Cum am spus, este foarte puternic detoxifiant al ficatului si al corpului in general si de aceea, daca incepeti cu o doza obisnuita de 1 lingura s-ar putea  din cauza detoxifierii sa aveti in acea zi stari de moleseala, usoare dureri de cap va urma dupa primele doze. Nu e de speriat, ci din contra e o bucurie si un semn ca, corpul nostru lucreaza pentru eliminarea toxinelor. Nu ma pot abtine sa mentionez cateva din calitatile sucului de grau, si puteti citi mai multe la acest articol dedicat sucului de grau.

  • una din sursele cele mai bogate in vitaminele A si C
  • contine o gama complexa de vitamina B gata de asimilat, inclunzand B17, care are capacitatea de a distruge anumite celule canceroase fara a afecta celulele normale
  • continut ridicat de calciu, fosfor, magneziu, potasium intr-o masura balansata
  • continut de fier care imbunatateste circulatia
  • peste 92 din 102 de urme de minerale prezente in plante
  • ajuta la scaderea presiunii arteriale
  • imbunatateste transportul de oxigen catre orice celula din sange
  • ajuta la detoxifiere
  • purifica ficatul
  • ajuta la vindecarea ranilor
  • regleaza nivelul zaharului din sange
  • combate albirea si caderea parului
  • lupta cea mai eficienta impotriva CONSTIPATIEI CRONICE
  • mareste rezistenta la radiatii si lupta impotriva otravirii prin radiatii

123 de gânduri despre „Importanta sucului verde

  1. :))))))) nu reusesc sa scriu fara sa mananc litere… o fi pentru ca de cand tot citesc ce scrii aici mi-a venit foamea? 🙂

    Apreciază

  2. Merci mult pentru comentarii si nu-ti fie frica sa incerci, rau nu are ce sa-ti faca. Daca vrei sa incerci sucurile mereu potriveste-le dupa gustul tau, mai acre sau mai dulci. Nici nu vei simti gustul frunzelor verzi, ci doar aroma puternica a fructelor.

    Apreciază

  3. Am primit prin email intrebari legate de detoxifierea si dieta cruda in timpul alaptarii. Mai jos aveti raspunsul meu.

    Detoxifierea se face puternic si putin violent pentru alaptare doar in cazul in care treci la 100% raw, adica crud sau daca incepi acele cure puternice de detoxifiere, adica bazate pe zile intregi de post, sau numai suc verde si suc de grau. Daca mananci mancare gatita alernand cu raw si sucurile de mai sus, detoxifierea se face mai lent si pe o perioada mai lunga de timp. Totul depinde si de copil, si te poti considera fericita fiindca fetita este deja marisoara (1,5 ani) insa mereu sa-i urmaresti reactiile, dupa cu sigur o faci. Cand simti ca e ceva in neregula, o lasi mai incet cu sucul de grau in special. Nu depasi doza de 3 linguri/zi, fiindca 4 -6 linguri ar fi putin cam mult. Ai incercat vreodata sucul de grau? E groaznic de dulce, de simti ca te ia cu lesin atat de la mirosul puternic de iarba cat si de la gust. Eu cu greu il beau, si chiar daca ii pui putina lamaie, aceasta nu se dizolva sau combina cu sucul. De asemenea, nu cred ca am precizat, insa dupa fiecare doza de suc de grau se bea imediat apa, altfel iti da senzatie puternica de moleseala si lesin. Dar merita, dupa cum am spus in articolul meu, fiindca suplimenteaza cam 2.5 kg legume diversificate, si te scuteste sa-ti faci griji in sensul asta.

    Mult succes, si astept vesti. Oricand ai vreo nelamurire, voi incerca sa te ajut cat pot cu placere.

    Apreciază

  4. buna ligia.
    numele meu este oana si sunt insarcinata in 6 luni.
    vreau sa te intreb daca pot consuma smoothie verde in timpul sarcinii si cand alaptez!
    eu mananc multe fructe dar as vrea sa imi completez dieta.
    astept cu nerabdare sfatul tau.
    adresa mea este:
    oana_andrei_79@yahoo.com

    Apreciază

    1. Oana,

      Sucul verde este ideal inainte si dupa nastere cu conditia sa nu folosesti plante aromate gen: ceapa, usturoi, marar, cimbru, rozmarin. Chiar de curand am primit incurajarea ca odata ce voi dori sa raman insarcinata, sa fac inainte de procreere o cura de detoxificare puternica pe baza de posturi (cel putin 2 zile pe sapt, 2, 3 saptamani in care sa beau numai sucul verde, etc. In cazul tau, sucul verde te va detoxifica intr-o masura, nu prea purtenica mai ales daca e facut si cu fructe si te va ajuta foarte mult in eliminarea contipatiei si rezidurilor vechi de ani de zile din intestin, dupa cate stii, aceasta traiesc alaturi de noi iar toxinele din ele se reabsorb mereu dandu-ne diverse probleme (dureri de cap, stare de oboseala, ingreunarea functionarii normale a organelor, etc). Ti-as scrie mai mult, insa ma grabesc. Numai bine si anunta-ma daca mai ai intrebari.

      Ligia

      Apreciază

      1. ligia iti multumesc frumos pt raspuns.
        eu am o saptamana de cand consum in fiecare dimineata si ma simt excelent.
        dimineata ma trezesc cu febra musculara la maini si la picioare ,cred ca sunt transformari din cauza sarcinii.dupa ce beau sucul ma simt f bine,am o energie toata ziua si ma simt excelent.acum folosesc doar citrice +spanac ,frunze de ridichi,salata si stevie pe care le alternez in fiecare zi.
        abia astept sa incerc sucul verde cu fructele de padure ,caise si piersici.
        te rog daca mai ai sfaturi pt mine sa-mi scrii.
        inca o intrebare :sucul vrede trebuie consumat doar 30 zile?
        eu nu as vrea sa renunt la el pt ca imi place f mult .dimineata il beau inainte sa plec la servici.
        iti multumesc frumos pt raspunsuri si pt timpul acordat.

        Apreciază

  5. Draga mea Oana,

    Ma bucur din tot sufletul pentru vestile bune si mai ales ca-ti face bine sucul verde. E foarte bine ca alternezi frunzele de la o zi la alta, ai putea incerca si cateva frunze de papadie, frunze de gulie daca gasesti, frunzele de ridiche sunt perfecte, cateva frunze de morcovi, de telina, patrunjel putin, nici nu se vor simtii in suc. Ai dreptate, sa vezi cand o sa apara piersicile, caisele, perele, pepenele, miam-miam. Sucul poate fi consumat pentru tot restul vietii tale 🙂

    Apreciază

  6. Buna Ligia,

    Nu pot sa spun decat ca sunt bucuroasa sa descopar acest site.
    De ceva ani ma confrun cu o problema grava pentru noi femeile: caderea parului. In fata mi s-a rarit foarte foarte tare. Am fost la medic si diagnosticul a fost cel clasic: stresul. Am incercat tot felul de tratamente naturale si nu numai. Fara rezultat.
    Nu stiu exact de unde am inteles ca, graul are o mare importanta in tratarea problemelor de acest gen. De la inceputul saptamanii mi-am plantat in glastra grau pentru a-l consuma verde. Ma gandeam nu sa-l consum sub forma de suc, ci ca si salata. Ce parere ai? Are aceasi eficienta ca si sucul?
    Mi-ar placea sa aflu de la tine, vreo combinatie de suc care sa ma ajute sa tratez problema alopeciei.
    Bineinteles ca de cand au aparut toate verziturile pe piata, in fiecare zi mananc salate in diverse combinatii (spanac, ridichi cu frunze cu tot, salata, untisor, etc.). Mi-am propus sa imi rezolv problema parului, sa detoxific organismul, sa nu mai mananc niciun fel de dulce cu zahar (desi cozonacul acum imi face cu ochiul)si sa fac mai multa miscare.

    Multumesc pentru sfaturi!
    O zi cat se poate de buna si verde!

    Apreciază

    1. Buna Anda,

      Ma bucur ca-ti pot fi de folos ideile propuse de mine. Ma intrebati daca cunsosc ceva retete care te pot ajuta. Ei bine, tot ce intra in categoria crud te poate ajuta. Sucul verde are o importanta deosebita, si cand spun asta ma refer la cantitati mari pe zi (1, 2 l), in care sa adaugi urzici, loboda, stevie, sprouts de lucerna, etc. Pe primul loc tot sucul de grau ramane. Daca nu doresti sa-l transformi in suc in blender cu putina apa, sau in masina de tocat carne, poti mesteca graul asa cum este, insa nu prea merge in salata. Este cam plin de fibra si aspru la mestecat. Daca tie iti place, nici o problema. Ann Wigmore, prima care a promovotat si experimentat pe propria piele iarba de grau si sucul de grau, spunea ca mesteca iarba de grau si dupa aceea scuipa jos fibra. Asa si-a scapat viata, deoarece avea amandoua picioarele cangrenate fiind abandonata de rude, care-i asteptau moartea. E uimitor ce pot face aceste plante nebagate in seama de multi.

      Este foarte bine ca mananci salate cat se poate de multe zilnic, te vor ajuta enorm daca continui. De asemenea este bine ca ai eliminat zaharul, este cel mai mare rau existent in dieta omului. El ne incetineste buna functionare a corpului, ne imbatraneste si trasforma corpul in epave. Chiar saptamanile trecute imi urmaream dieta intr-o zi, ce crezi, in mare parte zahar. Si cand spun zahar includ si fructele, se spune ca 15% este necesarul zilnic de fructe iar vitaminele, mineralele si proteinele acelea care ar trebui sa le asimilam din fructe, nu le asimilam din cauza zaharului concentrat, si mai degraba le asimilam din verdeturi si mai ales suc de grau. Pe mine una ma uimesc peste masura toate descoperirile noi privind nutritia, si cu toate ca zilnic simt ca sunt asa de multe ce nu le cunosc.

      Iti doresc numai bine si anunta-ma de progres.
      Ligia

      Apreciază

  7. Este foarte interesant articolul asta. Am invatat si eu acum cateva zile cum sa il fac si am inceput sa il beau mereu. N-am stiut ca blenderul are asa putere, si dupa ce am pus toate chestiile in el si i-am dat drumul, nefixand bine capacul, a sarit tot pe mine 🙂 Dupa ce l-am facut, nu numai Naomi, nepotica ta mai mica s-a strambat la sucul verde, chiar si eu ma uitam chioras:) insa ne-a placut. Sper sa o tin tot asa. Astept sa tinem amandoua o dieta raw.Ce zici?

    Apreciază

  8. Buna Ligia,

    La intoarcerea acasa, dupa Paste, am descoperit cu bucurie ca, graul meu are 1.5 cm si salata are cam 5. Am profitat din plin de mersul in gradina bunicilor si m-am aprovizionat cu papadie.

    Citind si recitind articolul tau, am descoperit ca sucul de grau verde are o putere destul de mare ” Doar ca informatie, aproximativ 5 linguri de suc de grau sunt echivalentul a 2,5 kg vegetale diverse”. Ma intreb daca nu trebuie sa reduc masa in ziua in care consum? Ma gandesc sa nu iau proportii.

    Multumesc de raspuns,
    Anda

    Apreciază

    1. Draga mea Anda,

      Ma bucur de ce aud. Din fericire daca consumi sucul de grau sau orice alt fel de mancare cruda, legume crude cat de multe, nu te ve ingrasa niciodata, decat daca faci exces seara de fructe, fructe uscate, nuci neinmuiate in prealabil, si prajituri crude. In timpul zilei acestea sunt total nepericuloase. Iti doresc mult succces si mai astept intrebari!

      Ligia

      Apreciază

      1. Nu uita dupa sucul de grau sa bei apa, este obligatoriu si sa nu te sperii daca te va apuca o moleseala. Inseamna ca corpul tau e plin de toxine si carenta de nutrienti. Sa te bucuri daca se intampla, inseamna ca se reface.

        Apreciază

      2. Buna Ligia, am o nelamurire in legatura cu sucul de grau. Sucul de grau obtinut cu storcatorul manual se bea nediluat, 2-3 lingurite pe zi si cel preparat in blender, cu adaos de apa se poate bea cate un pahar? Si eu acum sunt in cautarea unui blender bun, vreau si eu sa beau smoothie! 🙂

        Multumesc.

        Apreciază

        1. Buna Sophie,

          In articol spuneam 5 linguri pe zi, si ma refeream la cel diluat. Este greseala mea, voi merge sa modific ca sa duc si pe altii in eroare. Cu cel pur, doza recomandata de 3 -4 linguri, marindu-se pana la 3 doze pe zi a cate 3, 4 linguri fiecare. Cu smoothie-ul e alta poveste, acela se poate bea cam pana la 3 litrii pe zi.

          Numai bine,
          Ligia

          Apreciază

  9. Nu pot decat sa-ti multumesc pentru informatiile primite.As dori sa-ti pot intoarce cumva binele facut , dar ma tem ca raman doar la cuvinte ,si acelea sarace.Multumesc din suflet.

    Cu recunostinta , Armand

    Apreciază

  10. Buna Ligia,

    De duminica trecuta am inceput cura cu grau verde. Ma simt bine si nici nu m-am simtit molesita, dar poate ca nu am baut destul sau nu am procedat bine. Oricum nu ma deranjeaza gustul sucului.
    Totusi am o nelamurire: nu prea inteleg de ce ar trebui sa consum Smoothie dat fiind ca mananc salate. Cred totusi ca stomacul are capacitatea de a digera frunzele asa cum sunt, nefiind nevoie sa le fac suc.

    O zi cat mai buna si plina de mancare sanatoasa!
    Multumesc!

    Apreciază

    1. Buna Anda,

      Ma bucur ca-ti place sucul de grau, si nu te ingrijora. Daca ti se pare prea putin, mareste cu inca o lingura doza. Poate e prea diluat cu apa. Senzatia de moleseala oricum, nu este obligatorie la fiecare. In legatura cu smoothis, nu TREBUIE sa consumi smoothie. Aceasta varianta este mai mult pentru persoanele care nu se ating de salate in veci si poate iarna sau primava, cand mai adaugi o urzica, fire de papadie, lucerna, pe care nu prea poti sa le mananci in salata. Nu-ti face, mai ales daca ai inceput cura cu sucul de grau, smoothie este total nesemnificativ pe langa puterea sucului de grau.

      L.

      Apreciază

  11. Buna Ligia. In sfarsit pot sa-mi cumpar storcator 🙂 abia astept sa il folosesc…numai ca acum sunt in cautare…Am vazut undeva la tine despre un storcator manual la 199.0 .Acesta e si pentru legume, de exemplu sa fac suc de morcovi si de grau?
    Vreau parerea ta!! Am fost ieri intr-un magazin si personalul de acolo mi-a recomandat unul pe la ~ 300 ron si am vrut sa mi-l cumpar pe ala dar am zis sa ma mai interesez. Astept comentul tau sau daca poti un email, daca iti vine mai usor (iulia4alfred@yahoo.com).
    Te pup,
    Iulia

    Apreciază

    1. Buna Iulia,

      Storcatorul manual este doar pentru grau sau orice fel de iarba. Ai mare grija cu storcatorul, eu zic sa-ti iei unul de firma si mai scump ca s-ar putea sa dai banii degeaba. Sora mea si-a cumparat unul cu 400 RON si vreau sa spun ca este dezastru. Nu vreau sa ma gandesc la cel de 300, ar putea fi bun insa nu garantez si nici nu stiu nume ca sa-ti spun ce e bun in Romania. Storcatorul surorii mele se bloca, era foarte smecher la aspect de inox cu mecanism aparent simplu, dar vreau sa-ti zic ca dintr-un kg de mere am scos 1 pahar de suc. Asa ceva nu se poate, iar cand am pus morcovii, se tot bloca. Era nou nout, cu garantie pe 3 ani, un dezastru. Am mai citit pe forumuri si oamenii spun ca cele de la Bosh, Brown sau Philips sunt cele mai bune si in stare sa stoarca morcovii. Storcatoare singure, nu cu blender, robot inclus, ci doar storcatorul. In schimb astea nu-ti vor scoate zeama din iarba de grau, decat cel manual. Mult succes!

      Apreciază

      1. Mersi de raspuns. Si inseamna ca asta manual este doar pentru ierburi si storcatorul nu poate face suc din iarba? Ca sa pot face suc din grau imi trebuie neaparat asta manual sau se poate si la storcator? Eu am blender Braun de 600 w cu tot ce am nevoie pentru tocat si macinat si imi este foarte folositor, mi l-a dat fratele meu , e din spania, imi marunteste orice numai ca nu face suc din legume ci doar din citrice. Si eu as vrea sa fac si din legume si de aceea as vrea sa-mi cumpar. Cunosc pe cineva care si-a luat de la Flanco un storcator si a dat pana in 200 ron si ii este foarte folositor si il are de vreo 2 ani. Prepara la el zilnic de-i face fetitei suc de morcov si cu mai multe. Ma gandesc ca poate o-i nimeri si eu unul cat de cat bunicel pe la vreo 300 ron. Ala pe care l-am vazut era Philips si arata oarte bine.
        Mersi de raspuns.
        PS: mi-am pus sa fac sprouts de soia 🙂 abia astept…acum e in faza in care sta in sita …:P …daca o sa-mi iasa o sa-ti trimit poze…

        Te pup,
        Iulia

        Apreciază

      2. Am uitat sa-ti spun ca astazi trebuie sa ma duc la posta sa-mi ridic coletul cu nucile de spalat 🙂 Mi-am dat comanda si de saptamana trecuta nu am mai spalat pentru ca sa il folosesc cand il primesc:) Abia astept!!!!! Sunt asa de entuziasmata si am incredere in tine ca ai spus ca este foarte bun. Nici eu nu suport chimicalele si am pielea foarte sensibila si m-as bucura enorm daca ar fi asa.
        PS: M-am uitat de blog la pian. Si eu mai cant la pian dar mai rar caci nu am acasa ci doar la biserica si in rest am o orga mai veche la care mai cant si incerc sa invat. Reusesc sa cant doar acelea fara bemol-uri si diez-uri, ca alea mi se par cam grele 😛

        Te pup,
        Iulia

        Apreciază

        1. Iulia,

          Eu ti-am raspuns atunci la comentarii. Uite-te putin la data de mai jos. Eu l-am gasit la mine, la WordPress, si nu stiu de ce nu apare si aici.

          2010/05/03 at 22:49 | In reply to Iulia

          Buna Iulia,

          Storcatorul manual este doar pentru grau sau orice fel de iarba. Ai mare grija cu storcatorul, eu zic sa-ti iei unul de firma si mai scump ca s-ar putea sa dai banii degeaba. Sora mea si-a cumparat unul cu 400 RON si vreau sa spun ca este dezastru. Nu vreau sa ma gandesc la cel de 300, ar putea fi bun insa nu garantez si nici nu stiu nume ca sa-ti spun ce e bun in Romania. Storcatorul surorii mele se bloca, era foarte smecher la aspect de inox cu mecanism aparent simplu, dar vreau sa-ti zic ca dintr-un kg de mere am scos 1 pahar de suc. Asa ceva nu se poate, iar cand am pus morcovii, se tot bloca. Era nou nout, cu garantie pe 3 ani, un dezastru. Am mai citit pe forumuri si oamenii spun ca cele de la Bosh, Brown sau Philips sunt cele mai bune si in stare sa stoarca morcovii. Storcatoare singure, nu cu blender, robot inclus, ci doar storcatorul. In schimb astea nu-ti vor scoate zeama din iarba de grau, decat cel manual. Mult succes!

          Apreciază

  12. De la cititori.

    „Vreau sa iti spun inca o data ca ma bucur tare mult ca pe 1 Iunie o sa implinesc 3 luni de cand nu am mai luat laxative (pastile sau ceaiuri), si asta datorita sucului verde de care am aflat prin intermediul tau! Iti multumesc, si Dumnezeu sa te binecuvinteze!”
    – Larisa

    Apreciază

  13. Am vazut in lista ta de frunze bune pentru smoothie si stevia. Eu am avut o experienta tare neplacuta cu salata de stevie si apoi am aflat ca in stare cruda este toxica. In acea ocazie am mancat trei persoane din salata aceea si ne-a fost foarte rau la toti. Mie mi-a cauzat probleme serioase si n-as recomanda nimanui sa incerce stevia cruda. In schimb, despre graul incoltit am numai cuvinte de lauda. Am reusit odata in facultate sa ma tin de o cura un timp mai indelungat si firele mele de par albe incepusera sa se coloreze iar…Pacat ca nu am mai reusit de atunci sa reiau cura. Am avut doar tentative de scurta durata. Multumiri pentru toate informatiile.

    Apreciază

    1. Naomi,

      Multumesc de info. Eu am pus stevia in suc de mai multe ori, si nu ni s-a intamplat nimic. Se pare care reactioneaza diferit la unele persoane. Oricum bine ca mi-ai zis, ca o scot de pe lista sa nu cumva sa aiba si alte persoane probleme.

      Multumesc de asemenea pentru cuvintele de apreciere.
      Ligia

      Apreciază

  14. Sincer imi pare rau sa aud asta. La nimeni din cine a cumparat de la ei, si eu stiu in jur la 20 persoane, n-am auzit asa ceva, ci din contra numai povesti bune. Iti multumesc de sugestie, si poate pe viitor daca gasesti alte surse de aparate anunta-ma si pe mine. Acum ca mi-ai povestit asta, incep si eu sa am indoieli.

    Apreciază

  15. Referitor la storcatorul melcat , as vrea sa stiu daca are iesire separata pentru pulpa si pentru suc. Pulpa o scoate uscata sau mai ramane suc ? Astept raspunsul tau ca sa fac si eu comanda. Sanatate! Mari

    Apreciază

    1. Draga mea Mari,

      Storcatorul are doua iesiri, una unde pulpa iese complet uscata si alta de suc. O sa te rog sa suni la ei cand faci comanda, ca am inteles in ultimul timp ca, cateva persoane au avut probleme cu ei. Le-au venit produsul, insa mai tarziu decat trebuia si cu toate ca orasul lor intra la categoria „transport gratuit”, iau incarcat taxa de transport. Suna ca sa fii sigura si bate-i la cap.

      Cu bine,
      Ligia

      Apreciază

  16. Buna,

    As dori si eu sa aflu cum se obtine sucul de grau. Din cate am inteles se pun la incoltit boabele de grau dar nu stiu cat trebuie lasat sa creasca, daca conteaza cat de „vechi „sau de „nou” e graul, ce fel de pamant se foloseste si cum se consuma. Daca se poate sa-mi dea si mie cineva detaliile astea si daca ar mai trebui sa mai stiu ceva cu privire la sucul de grau, va multumesc foarte mult. Multa sanatate!

    Apreciază

  17. Multumesc foarte mult pentru raspuns. A fost foarte rapid numai ca eu abia acum am reusit sa raspund.
    Am o alta intrebare cu privire la storcatorul melcat. Ce alt aparat e foarte bun si as putea sa-l cumpar inafara de storcatorul melcat sa-l folosesc pt iarba. Multumesc foarte mult pt eventuale sugestii!

    Apreciază

    1. Ema draga, nici unul. Toate storcatoarele din comert sunt doar pentru fructe si legume, ca de multe ori au probleme si un morcov sa-l stoarca, darmite frunzele care sunt foarte atoase si fibroase.

      Apreciază

  18. Draga Ligia,
    In primul rand vreau sa-ti multumesc pentru informatiile oferite cu atata generozitate.Am obtinut prima recolta de iarba de grau acum doua zile si l-am depozitat in frigider, iar acum o noua „serie” asteapta sa fie sadita in pamant.Il folosesc pentru verisoara mea care se recupereaza acum dupa o boala neurologica hidoasa si pot sa spun ca vad imbunatatiri.Ii dau cate 50 ml dimineata pe stomacul gol amestecati in 200ml de apa(am inteles ca apa ajuta sucul verde sa se asimileze mai bine in organism).Este corect?
    Am gasit ceva informatii si despre sucul de iarba de orz si ma intrebam daca ar fi ok sa-i dau alternativ cele doua tipuri de sucuri?Ar fi prea mult?Sau sa ma mentin doar la sucul de grau deocamdata?
    Multumesc din suflet si toate cele bune.

    Apreciază

    1. Buna, ma bucur din toata inima pentru asemenea vesti si mai ales ca sucul de grau ii este de ajutor verisoarei tale. Sucul de grau se poate bea cu apa, eu recomandam pe site, sa se bea apa dupa, dar nu-i nici o problema, si asa e bine. In privinta orzului, eu am facut un experiement si merge. Am semanat in aceeasi tava, seminte amestecate de grau si ovaz si le-am folosit impreuna. Eu nu cred ca exista reactii adverse, insa totul cu precautie fiindca eu n-am auzit, insa stii cum e, totul pana la proba contrara. Asa ca, deocamdata ar fi mai bine sa se mearga pe cel de grau si dupa aceea pe sucul de ovaz. Ar fi ideal daca ar bea zilnici acest suc de grau sau ovaz, pentru cat mai mult timp, sau toata viata. Stiu, suna a munca continua, insa merita. Este pentru mine un adevarat panaceu universal si sincer, in loc sa luam doza de vitamine, minerale chimice, care niciodata nu se asimileaza si mai curata in tranzitul lor curata si rezervele personale, mai bine sucul de grau si orz. Numai bine si multa sanatate!

      Apreciază

  19. Sucul verde poate fi folosit de femeile insarcinate? Sint insarcinata in 6 luni si asa vrea sa stiu daca pot sa consum suc de grau. Multumesc.

    Apreciază

    1. Ema draga, eu sucul de grau nu-l recomand femeilor insarcinate. Mult surse spun ca ar fi recomandate doza mica, insa eu zic mai bine sa stai deoparte. Poti bea smoothie cu frunze diverse si cateva fructe, care te va ajuta cu constipatia dar cel de grau ar fi prea puternic detoxifiant. De asemenea cand vei alapta, fiindca multi doctori spun sa nu mananci nimic crud ci doar fiert, sa ai grija la combinarea alimentelor ca asta il deranjeaza pe bebe la stomac si-i da colici, nu mancatul ingredientelor crude.

      Daca ai fi facut inainte ar fi fost perfect. Daca acum imi mai permit, un cartof copt, un piure, o zacusca, inainte de a avea un bebe, voi face o cura puternica de detoxificare ca sa fiu sigura ca bebelusul nu va avea nici un defect, imbalanta hormonala, malformatie, alergie, etc cat si in timpul celor 9 luni si dupa pana cand voi termina alaptarea (pe la 2,5 ani ai copilului tot pentru a-i da un start bun in viata si un sistem imun puternic), tot crud voi manca. Ma asteapta si pe mine cat de curand detoxificarea 🙂

      Te pup si mult succes!

      Apreciază

  20. Am inteles. Chestia e ca nu am stiut de fapt cu adevarat la ce schimbari este supus organismul in timpul sarcinii!:)

    Oricum as vrea sa incep sa consum suc de grau cat mai repede! Acum nu stiu cat de repede se poate pt ca vreau sa alaptez bebele si nu stiu cat de rrcomandat e consumul sucului de grau in timpul alaptatului!

    Multumesc pt raspunsuri!

    Apreciază

  21. Sucul de grau n-ar fi recomandat nici in prima parte a perioadei de alaptare, ci numai dupa ce bebe-ul este de pe putin 3-4 luni, dar si atunci in cantitati mai mici de cele obisnuite, adica cam vreo 2-3 Lg/zi si alea diluate bine cu apa. Eu stiu ca vrei sa te apuci cat mai repede, insa iti recomand consumarea vlastarilor din plante pana atunci, de floarea soarelui, broccoli, ridiche, etc iar seminte gasesti online la surse sigure cu seminte netratate (Gasesti la mine cateva link-uri, la categoria Blogroll, „Seminte de incoltit”).

    Numai bine,
    L.

    Apreciază

  22. Andreea, poti incerca, insa iarba de grau nu se poate compara cu patrunjelul si varza care totusi au lichid in ele. Iarba de grau este mai fibroasa, mai uscata si este mai greu de extras sucul din ea. Sucul de grau e simplu, doua maini de iarba de grau se dau prin storcatorul special.

    Apreciază

  23. Poti incerca, insa nu garantez ca va iesi tot sucul din iarba de grau, de aceea se folosesc masini speciale. Iarba de grau nu se compara cu patrunjelul si varza, care contin lichid destul, e mai uscata. Sucul de grau e simplu de facut, doua maini de iarba de grau se dau prin masina speciala. Cred ca eu n-am trecut reteta, scuze.

    Apreciază

  24. FELICITARI LIGIA,DACA AR FI MULTE PERSOANE INTERESATE CA TINE SA DEA EXPLICATII DESPRE HRANA VIE PROBABIL NU AR MAI FI ATATA LUME BOLNAVA. ACEST LUCRU AR FI BINE SA SE PREDEA IN SCOLI INCA DE LA GRADINITA,CE SA MANCAM,CAT SA MANCAM SI CUM SA MANCAM.SUNT O PERSOANA DE 53 DE ANI SI TOCMAI AM DESCOPERIT ASEARA CAND FACEAM BAIE CA MI-A APARUT UN NODUL SUB BRATUL DREPT SI SUNT TARE INGRIJORATA. TE ROG DACA AI NOUTATI SI TIMPUL I-TI PERMITE POTI SA-MI DAI SFATURI PE ADRESA MEA CACI TIMPUL NU PREA I-MI PERMITE SA INTRU MEREU PE NET. MULTUMESC ANTICIPAT SI SUCCES.

    Apreciază

  25. Hi Ligia
    Ma bucur ptr multele info care ai fost inspirata sa le impartasesti cu toti cei ce vor sa afle cite ceva despre bucataria vegetala…………………am o intrebare daca cunosti felul cum se folosesc semintele de in cinepa am ascultat o emisiune si o doamna zicea ca maninca in si cinepa cit in cape !!………….am ramas surprinsa ,deoarece de in am mai auzit dar ce rol benefic are cinepa semintele ma refer in alimentatie??!!!……Multumesc

    Apreciază

    1. Buna Meri si multumesc pentru cuvintele frumoase! In legatura cu semintele de canepa, sunt chiar niste medicamente foarte putin cunoscute de romani. In orasele mari se gasesc de obicei la toate farmacii naturiste si te poti uita la beneficii. O sa te rog frumos sa citesti articolul scris de mine, cu ceva timp in urma legat de subiect. Numai bine! https://ligiapop.com/2009/05/22/semintele-de-canepa/

      Apreciază

  26. Am o intrebare.
    Nucile si alunele crude cum se pun la inmuiat seara pentru a fi consumate a doua zi? In coaja lor sau decojite (mieji).

    Apreciază

    1. In general nucile, alunele de padure (nu arahidele care nu se consuma cruda), semintele de dovleac pentru consum imediat se pun la inmuiat fara coaja. Doar pentru germinat le putem lasa in coaja lor (pe cele de fl. soarelui si dovleac).

      Apreciază

  27. Daca nu am storcator pentru iarba (deocamdata), pot sa mananc iarba de grau asa, pur si simplu? In salata, de exemplu. Sau sa ma limitez la sprouts pana imi iau storcator?

    Apreciază

    1. Catalina draga, poti sa incerci daca poti. Este recomandata scoaterea fibrei afara, deoarece este aspra si greu de digerat, insa poti incerca. In salata de exemplu nu prea merge dar daca-ti place, nici o problema.

      Apreciază

  28. Ligia iti multumesc din suflet pt informatii si as dorii sa te intreb daca soia cruda este toxica si cum este mai bine sa o consumam fiarta sau cruda ?
    Deasemenea mi-am cumparat din piata seminte de canepa nedecojite, este bine sa le consum asa sau este mai bine cojite ?
    Din cate am inteles, in alimentatia cruda sunt recomandate in proportie mult mai mare
    legumele decat fructele, este adevarat ? Am auzit cateva comentarii ca mierea n-ar fii atat de sanatoasa datorita faptului ca celulele canceroase se hranesc din zaharurile prezente in ea, asa este ? Multumesc anticipat, multa sanatate !

    Apreciază

    1. Soia nu se consuma cruda niciodata, nici macar sub forma de sprouts. Mare atentie cu soia fiindca daca este modificata genetic, este otrava curata si distruge pe multe planuri, in primul rand pe partea hormonala.

      Semintele de canepa le poti manca necojite, decojite sunt mai gustoase de 100 de ori 🙂 Cele nedecorticate sunt crocante, insa sunt bunicele.

      In TOATE alimentatiile, indiferent ca suntem vegani, vegetarieni sau raw, trebuie ca sa marim consumul de frunze verzi si de restul legumelor in special cele verzi si radacinoase. Despre fructe se stie ca au un procent mult mai mare de zahar decat obisnuiau sa aiba in trecut, si in plus sunt culese necoapte, facandu-le nu chiar atat de sanatoase precum credem. Vezi postarea de mai jos. https://ligiapop.com/2010/06/17/35-de-motive-pentru-a-consuma-cat-mai-putin-zahar/

      Cei bolnavi nu au voie sa consume orice contine zahar, deoarece acesta hraneste celulele canceroase si pe deasupra la tot (ca parca nu era suficient), scoate tot calciul din corp si distruge si sistemul imunitar, slabind puterea corpului de a lupta cu boala. Cand spun zahar ma refer la orice e dulce, inclusiv mierea. Persoanele care au fost bolnave si care pleaca de la Institutul Hippocrates din Florida, li se da de obicei un termen in care nu au voie sa consume fructe sau dulciuri si asta difera de la caz la caz. Au fost cazuri cand li s-a spus ca n-au voie 2, 3 sau 4 ani sa consume zahar. Suna putin drastic insa nu avem ce face. Daca ar fi fost doar studii stiintifice poate m-as fi indoit, insa exemplele si trasformarile umane dovedesc aceasta.

      Numai bine si multa sanatate!

      Apreciază

  29. Buna seara,
    Daca se pierd atat de multi nutrienti prin centrifugare atunci este mai bine sa consumam fructele si legumele in salate? Insa in acest caz nu am putea sa consumam aceasi cantitate ca atunci cand facem un smoothie.. Tu ce parere ai Ligia?

    Apreciază

    1. Buna Alexandra, cand ma refeream la centrifugare spunea de storcatoarele de fructe centrifugale si ofeream varianta celor cu axe melcate, care obtin sucul prin presare la rece nu prin centrifugare care infierbanta sucul peste masura. La blender e alta poveste. Daca ai un blender puternic poti consuma cate smoothie-uri vrei; calitatile plantelor si fructelor mentinandu-se doar daca blenduiesti totul sub 2 minute, pe rand. Eu ajut blenderul introducand toate fructele deja tocate cu ajutorul unui cutit ceramic, e mai simplu asa si reduc timpul de blenduire. Mult succes!

      Apreciază

  30. Multumesc mult pentru raspuns. Blenderul meu are lama de inox si ma intrebam daca Vita-mix are tot la fel deoarece degeaba as taia eu fructele cu un cutit ceramic.

    Apreciază

    1. Inteleg ca lama e de inox fiindca si la mine e la fel, insa daca taiem cu un cutit de inox fructele, atunci fructele interactioneaza de doua ori cu inoxul nu doar odata ca atunci cand am taia cu un cutit ceramic.

      Apreciază

  31. Draga Ligia,
    As vrea sa stiu daca pot consuma crude urmatoarele alimente: mazare, fasole, orez salbatic, porumb. Si m-ar mai interesa (de la tine sau cititorii siteului) o sursa de caju mai ieftina, caci prin hipermarket gasesc cam la 100 lei kg, ambalat in pungute de 200 g (sau asta e pretul normal?). Si inca ceva: fulgii de drojdie – sunt sanatosi si unde ii gasesc?

    Apreciază

    1. Imi raspund singura la partea despre caju, am gasit cu 50 lei kg. Si am mai gasit la un plafar din zona mea (city mall bucuresti) extract de stevie, la 7 lei sticluta si probiotice (pastile, exista si pudra?) la 45 lei cutia. Ar fi bine sa faci o sectiune unde cititorii sa spuna pe unde gasesc diverse produse raw sau ustensile necesare, ca nu toata lumea isi permite sa intre in primul magazin ayurveda si sa isi faca plinul. Eu raman cam cu 400 lei pe luna dupa achitat facturi, chirie, cursuri etc, asa ca mi-ar prinde bine sa vad ceilalti rawisti de unde cumpara produse naturale la preturi mai mici.

      Apreciază

      1. Buna Catalina, si multumesc de sugestii! In privinta alimentelor care se pot consuma crude se pot spune multe, insa am sa raspund intrebarii tale. Se poate manca mazarea cruda, orezul salbatic (inmuiat timp de doua zile), orezul alb/brun trasformat in faina din care poti face lapte, porumbul de asemenea, dar nu si fasolea. Doar cateva din familia fasolei se pot germina si trasforma in vlastari: mung, adzuki, linte, naut, mazare si alte specii care nu sunt la noi, restul au un grad de toxicitate.

        Legat de fulgii de drojdie inactiva, iti recomand postarea https://ligiapop.com/2010/05/15/beneficiile-fulgilor-de-drojdie-inactiva/ in care am scris despre ei. Acestia se pot gasi la magazine naturiste, costa in jur de 7-9 lei, 100 g, de la Sanovita.

        Numai bine si mult succes!

        Apreciază

  32. buna ligia,

    in privinta storcatorului, ce parere ai despre samson GB 9001?merita sa cheltuim asa multi bani pe el?si mai vreau sa te intreb daca sucul de grau este bun si pt diabetici?mama are diabet si nu stiu daca este bun si pentru ea.mersi mult

    te pup si o zi linistita

    Apreciază

  33. Buna Marius, primul se poate folosi doar pentru frunze si fructe moi, si al doilea scoate sucul si din legume. Ambele sunt bune si sunt marci recomandate. Numai bine!

    Apreciază

  34. Ligia, salut!
    Ma intreb daca se tot folosesc frunze de zmeur si de capsun ce-i cu aia de visin sau cires sau alta frunza: se pot folosi si ei sau sunt toxice?

    Apreciază

  35. Turcii folosesc cele de dud dar fierte.Deobicei frunzele de pomi fructiferi sunt stropite mai mult sau mai putin cu pesticide(si destul de des) asa ca nu prea as spune ca sunt recomandate,plus ca mai exista gustul si reactia organismului care i-ti pot sugera daca sunt bune de consum.Pe de alta parte,cand incerci diverse frunze,se ia in cantitate mica si dupa spalare se consuma.Se asteapta un timp pt a observa reactia organismului.Chiar muritori de foame nu suntem sa consumam chiar orice.Pe de alta parte avem destule frunze cultivate care dau un gust bun salatelor de cruditati.As aminti:patrunjelul,telina,mararul,leusteanul,cresonul care in combinatie cu:lamaia,uleiul,putin usturoi,sare sau miere dau un gust foarte bun salatelor.

    Apreciază

  36. Atat adultii cat si copii trebuie sa consume cantitati mici pentru inceput si ma refer aici la o lingurita de suc de grau pur combinat cu diverse sucuri de legume sau chiar de fructe (la ambele categorii de varsta), precum mere sau portocale. Eu il combin cu bete de telina, spanac, macris si mere si este delicios. Nu se va depasi in timp cantitatea de 50 ml la o doza si se accepta pana la 3 doze pe zi de cate 50 ml. La copii mici depinde de felul in care este acceptat si se merge cu o doza pe zi de maximum 50 ml combinat ca sa le fie mai usor sa-l consume iar pe parcurs ce inainteaza in varsta se ajunge la 2 doze separate in zi si tot asa pana al trei (la varsta adulta). Este un medicament adevarat atat pentru toata. Mult succes!

    Apreciază

  37. Buna Ligia, foarte util articolul! Vroiam sa te intreb care ar fi varianta ideala de consumare a sucului verde? Te intreb pentru ca de ceva vreme am niste probleme cu stomacul (balonari, dureri, etc), si in prezent consum atat suc de grau (cam o doza pe zi de 2-3 linguri), cat si green smoothie (unde combin frunze verzi + 2 castraveti + niste telina apia + un fruct). care ar fi varianta cea mai buna de consumare a celor 2 tipuri de sucuri? (de grau si respectiv green smoothie). inca ceva, eu pt prepararea green smoothie-ului folosesc asa ceva (http://www.zepter.com/MainMenu/Products/HomeArt/MasterpieceCookware/Mixsy.aspx), cum ti se pare?
    multumesc mult!

    Apreciază

    1. Buna Miruna, in privinta problemelor de stomac nu trebuie sa le lasi sa treaca fara sa le rezolvi. Iti recomand o cura de 10 zile cu suc de varza pur, proaspat stors in combinatie cu suc de cartofi cruzi. Daca bei 3 doze pe zi de cate un 1/3 pahar vei vedea ce bine te simti. Aceasta cura este recomandata pentru problemele minoare de stomac, sau in pentru cele mai serioase precum gastritele si ulcerele si dupa spusele mult oameni vindecati, acest suc vindeca.

      Daca ai trecut de perioada de acomodare, iti recomand sa treci la doua doze de suc de grau pe zi de cate 50 ml fiecare, pe stomacul gol, fiindca asa ar fi normal. Daca nu poti sa-l bei in stare pura, il poti dilua cu alte sucuri de legume verzi sau radacionase. Legat de smoothie, mare grija cu fructele acide. Poti consuma si pana la 2 L pe zi fara probleme, important este ca de la zi la zi sa rotesti frunzele. Blenderul pe care-l folosesti este bunicel, l-am folosit insa s-ar putea sa-ti incinga prea mult smoothie-ul si sa ramai decat cu fibra, fara proprietati. Numai bine!

      Apreciază

  38. In locul cumpararii acelui aparat, exista alta metoda de extragere a sucului din grau? De exemplu combinarea intr-un blender a germenilor de grau cu apa? Pana la urma, in acest mod, ai ingera inclusiv substantele continute de un suc verde preparat separat…

    Apreciază

    1. Liviu, pentru grau se foloseste doar iarba de grau fara seminte. Iarba de grau se digera mai greu, de aceea este recomandat sa se consume doar sucul, facut prin presare la rece cu ajutorul unui storcator cu ax melcat. Se poate face si in blender, insa vor fi afectate calitatile nutritive si asa cum am zis, iarba nu se consuma. Daca mai ai intrebari despre iarba de grau poti vedea pagina de Intrebari frecvente Numai bine!

      Apreciază

    1. Multumesc Irina! Ar fi fost multe de spus insa filmulelele lungi sunt greu de urmarit si ne straduim sa le facem cat se poate de scurte. Multa sanatate!

      Apreciază

  39. sper ca la atatea intrebari sa face-ti fata !? noi ” cei care folosim de 20 de ani aceste sucuri dupa reteta si cartile lui valeriu popa suntem cu un pas inainte sa vb. asa !iar ceea ce face-ti d.vstra !am apreciat si apreciez in continuare asa ca in aceasta primavara se face un stand de carte :medicina naturista ,farmacia verde miracolul vindecari bolilor, medicamente miraculoase luate din natura, incursiune in med. narturista ,medicina ayureda !med. taoista : memoriile celor mai buni terapeuti ai tuturor timpurilor !etc:cu permisiunea dvstra vreau ca sa alatur acestor editi si cele edidate de Ligia Pop iar ca o idee venita din partea multor impatimiti (naturisti !)ca fiecare plafar si magazin cu profil naturist sa aiba ca un indrumator cate o carte de baza a dvstra !(asta ramanea ca o idee !)si daca tot am comentat !pe aceste ” teme” , va cer sprijinul in procurarea acelei culturi de kombucha pt. realizarea atat discutatului ceai de kombucha „!cei care detin si vor ca sa ajute si pe ceilalti oameni sa realizeze acest ceai !mentionez ca este suficient adresa sau nr. de telefon ! va multumesc in numele adeptilor acestui stil de viata ,destul de mare care apreciaza ce face-ti dvstra !eu sincer am avut promisiuni de la diferiti (sarlatani !)care nu sau tinut de cuv. si oameni asteapta de la mine un rasp. !felicitari si mult succes in continuare !cu respect un veteran in med. naturista !

    Apreciază

    1. sper sa nu va mai deranjez!si poate va face-ti putin timp si pt.raspunsul meu ! cu stima un fan al dvstra !multumesc frumos ! si va astept cu nerabdare !

      Apreciază

      1. Buna ziua, v-am trimis un email cu link-ul insa va recomand de asemenea sa incercati grupul de pe Facebook care ofera ciuperci de kombucha. Se numesc Chefir_Romania.

        Apreciază

  40. Mai am o intrebare:sucul verde nu se poate obtine in blender prin adaugarea unei cantitati mici de apa la lastarii de grau? Multumesc pentru rabdare.

    Apreciază

      1. Ei sunt din Pitesti insa nu conteaza din ce zona sunt fiindca ei trimit in toata tara prin posta rapida (transportul costa undeva la 12 lei parca) iar pachetele sunt protejate in pungi termice. Au trimis la Suceava, Sibiu, Timisoara, Medias si in alte orase si a ajuns cu bine.

        Apreciază

        1. Buna Ligia
          Eu abia am descoperit acest site si vreau sa incep o cura de suc de frunze da grau cat mai repede pentru infertilitate. Timpul nu mai tine cu mine.
          As vrea sa im spui, pe mail poate, pas cu pas, ce trebuie sa fac, de unde si ce trebuie sa cumpar cat mai repede.Multumesc frumos!
          Ana

          Apreciază

        2. Buna Ana,

          Din pacate timpul nu-mi permite sa ofer consiliere personala. Informatiile le pot gasi pe site-ul meu, chiar in postarea de mai sus sunt link-uri cu trimitere despre felul in care se fac vlastarii si consum. Daca nu ai inteles, mai parcurge-l inca odata si citeste si postarea aceasta. Totul e simplu, sa ai iarba pe care o storci. Bei pe stomacul gol cate 2 doze pe zi de 60 ml fiecare, insa incepi cu cantitati mici ca sa-i oferi timp corpului sa se invete cu gustul, mirosul. Vezi ca nu se face doar cura, ci il poti consuma o viata intreaga. Insa nu uita ca rezultatele nu vor veni doar daca consumi suc de grau, ci dupa schimbarea intregului stil de viata – minte, trup si suflet, care implica odihna buna, pace cu tine insuti si cu cei din jur, lipsa gandurilor negative, rautatii, nemultumirii, barfei, exercitiu fizic zilnic si o alimentatie cat mai scazuta in lactate care ataca si afecteaza fertilitatea. Cu bine si mult succes!

          Apreciază

  41. Buna Ligia, iarta-ma ca te deranjez inca o data. Stiu ca sunt putin stresanta. Sper sa nu te superi pe mine. Mi-ai recomandat intr-un mail storcatorul ZStar manual. Mi se pare ok. Nu aveam banii necesari, dar Domnul m-a ajutat sa ii am. Deci sa trec la ce ma intereseaza. Unde pot gasi acel storcator, ma refer sa fie si de incredere firma? Si daca il pot gasi in Bucuresti?
    M-as bucura tare mult daca ma poti ajuta in privinta aceasta.
    Iti multumesc pentru rabdarea pe care mi-o oferi.

    Apreciază

  42. Buna Ligia,
    Studiez articolele tale cam de o saptamina si am de gand sa incep sa fac o schimbare in alimentatie.Am citit despre sucul din grau , dar eu am intoleranta la faina de grau( la proteina graului ,nu la gluten) diagnosticata la un cabinet de Biorezonanta.De 1 an nu mai maninc nimic cu faina de grau si ma simt mult mai bine , starea sanatatii mi s-a imbunatatit vizibil.Avand intoleranta cred ca nu ar trebui sa beau suc din grau.As vrea sa stiu ce parere ai in legatura cu acest aspect.
    Multumesc mult.
    Carmen

    Apreciază

    1. Buna Carmen, in privinta sucului sa nici nu iti faci probleme fiindca nu are nici o legatura cu faina sau cu glutenul. Este recomandat celor care au intolerant la gluten si la faina, deci fara probleme. Sanatate!

      Apreciază

  43. Batranete – frunzele de tarhon, tocate fin si puse in salata de cruditati sau adaugate in ciorbe, dupa ce s-au racit, au efect intineritor. Ele ajuta la regenerarea ficatului, reduc colesterolul, curata vasele de sange si au efect antireumatic ?

    Apreciază

  44. Buna ziua! Apreciez f mult munca dumneavoastra si toate sfaturile pe care le impartasiti tuturor. As dori sa stiu daca pot da acest suc din iarba de grau si unui copil mic cu varsta de 1an si o luna. Am vazut ca unui copil de 3 ani i-ati raspuns ca da, dar ma gandesc catotusi la 1 an ar fi cam mic.
    Si as mai dori sa va intreb inca ceva; cumnata mea i s-a descoperit un cancer hepatic cu metastaze si urmeaza o cura de chimioterapie, credeti ca sucul din iarba de grau ar puteao ajuta sau ar fi prea puternic pentru organismul ei slabit de chimio.
    Multumesc din suflet si sper sa aveti un pic de timp sa imi raspundeti!
    Cu respect,
    Ana Coman

    Apreciază

    1. Sucul de grau se poate oferi de la 6 luni incolo in cantitati mici normal, o lingurita pe zi pentru inceput diluat eventual in alte sucuri de fructe sau pur daca il accepta copilul. Legat de cumnata, sucul de grau o va intari insa nu va fi suficient. Va rog vedeti aceasta postare unde diversi medici din tara/institute din alte tari vindeca cancere prin hrana cruda sau vegana, cat si multe sfaturi pentru cei bolnavi. Sanatate!

      Apreciază

  45. buna ziua,
    tocmai mi-am achizitionat un storcator special ptr iarba de grau si vroiam sa va intreb daca pentru colonul iritabil exista contraindicatii in ce priveste sucul de grau .as dori sa incep sa-l consum.va multumesc

    Apreciază

  46. buna Ligia
    AM sindromul colonului iritabil , ma balonez, uneori sunt constipata ,beau suc de griua verde si ma ajuta cu constipatia dar as vrea sa maninc si mai multe legume si fructe proaspete, ideea e ca ma balonez si de la unele din acestea, ce ar trebui sa consum si in ce combinatii pentru a fi usor pentru stomac si intestin?

    Apreciază

Comentariile sunt închise