Dacă în bucătăria obișnuită orice gospodină are nevoie de un aragaz, un cuptor și un robot de bucătărie, tot așa și în pregătirea preparatelor fărâ foc vom avea nevoie de ustensile puțin mai speciale. Am enumerat ustensilele necesare ca să vedeți că există o aparatură care vă poate fi de ajutor în bucătărie. Acestea sunt de calitate superioară și nu se pot compara cu produsele aflate în comerț, atât din punctul de vedere al calității, cât și din cel al durabilității. Pentru ustensilele folosite de noi si o parte din ingredientele/produsele folosite de noi, va recomand sa vizitati platforma noastra Raw Vegan Mall. Acolo adaug personal o parte din produsele folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
Pentru cei care iși doresc să încerce să introducă un procent cât mai mare de crudități în alimentația zilnică și aici discutăm de un procent peste 40% crudități, ustensilele de mai jos i-ar ajuta în pregătirea rapidă a bunătăților.
- Un tocător și un cuțit bun.
- Un blender, ideal peste 1000 W.
- O râșniță de cafea pentru măcinat semințe și nuci sau un robot de bucătărie pentru măcinat nuci de orice fel. E bine de reținut că unele blendere au cupe speciale pentru măcinat semințe, nuci, condimente, sare etc. Vedeti aici un video cum sa faceti faina de migdale.
- Un storcător prin presare la rece cel puțin manual pentru prepararea sucurilor din frunze verzi, vitale pentru organism.
- O sită pentru germinat și tăvițe pentru crescut vlăstari.
Pentru avansați, adică pentru cei care au consumat un procent mare de crudități timp de mai bine de 2-5 ani și care au decis că acest drum este ideal pentru ei, pot investi în următoarele aparaturi mai costisitoare dar durabile în timp.
Aceste ustensile nu trebuie neaparat sa le aveti in bucatarie, însă vă vor simplifica munca. Pe acestea le puteti gasi in Romania sau le puteți lua din alte tări. Mare grija, dacă vi le aduceti din SUA sau UK, unde sunt fabricate pentru 120 W sau alt voltaj, veți avea nevoie de un transformator serios industrial ca acesta. Nu folosiți transformatoare simple pentru aparaturi de înalt voltaj, fiindca vi le veți arde pe loc. Nu riscați mai ales că în Romania, fluctuațiile de curent sunt și așa ucigătoare pentru aparatele casnice și computere. Ar fi bine să aveți și un stabilizator de energie pentru protecția tuturor aparaturilor din casă.
Dacă faceți comandă în altă țară, puteți opta pentru varianta de a vi le fabrica pentru curent de 220 W, însă pretul se va ridica substanțial și dacă nu mergeți să le luați personal sau printr-un prieten și ajung prin poștă, veți fi nevoiți să plătiți taxe vamale mari. Aceste costuri însumate pot să treacă peste prețul unui produs similar cumpărat din Romania. Intorcându-ne la recomandari, haideți să vedem ce aparatură ar fi necesară pentru persoanele care iși doresc să facă din raw food un stil de viața permanent.
Cuțitul ceramic. Folosim cuțitul ceramic pentru diverse preparate deoarece nu oxidează cruditățile și nu schimbă structura chimică a vitaminelor, așa cum se întâmplă când folosim cuțitele de inox.
Mulți se vor întreba ce rost are să folosim cuțitul ceramic, dacă urmează să adăugăm ingredientele în blender sau robot? Răspunsul este simplu: prin utilizarea cuțitului ceramic evităm dubla oxidare.
Blender de calitate. Veți avea nevoie de un blender bun, de peste 1000 W. Vă puteți folosi și de un blender de 600-800 W, însă trebuie să aveți rabdare cu el și să nu îl forțați. Nu vă asteptati să mărunțească total nucile, semințele sau fructele uscate – care trebuie înmuiate obligatoriu înainte, fiindca nu va avea putere pentru așa sarcină. Ar putea face acest lucru cu mare efort și doar dacă mixați totul timp de 4-6 minute. Din păcate, după tot acest timp de mixare, preparatul devine încins și lipsit de nutrienții distruși prin încălzire.
Pentru cei care aveți asemenea blendere, vă pot oferi următoarele sfaturi. Nucile sau semințele se pot măcina în prealabil în râsniță și se pot înmuia ulterior atunci când sunt deja transformate în făină, sau se pot măcina și folosi imediat. Dacă faceți un smoothie sau un pateu, tocați toate ingredientele înainte, adăugați cantități mici întotdeauna chiar dacă veți fi nevoiți să repetați totul și adăugați suficientă apă pentru a-i ușura munca. Indiferent de viteza blenderului, nu mixați totul mai mult de 1.5 – 2 minute, deoarece calitatea nutrițională va fi alterată din cauza vitezei și a încălzirii în exces a lamei.
De multe ori este o mare bătaie de cap să lucrați cu cele slabe, sub 1000 W fiindcă vă fac viața mai grea în loc să vă ajute, însă în lipsă de altceva sunt bune și acestea. Cele ieftine au de obicei și o viață foarte scurtă, între 2–4 ani, pe când cele profesionale au o viață lungă, de peste 10–15 ani și iși fac treaba cum trebuie.
Dacă aveți un blender de peste 1200W, așa cum avem și noi, în cel mult 2 minute veți putea măcina o cupă aproape plină de caju întreg sau de migdale întregi, care vor fi transformate într-o pastă precum smântâna, făra sa se încingă compoziția. Blendere de putere mare care au o durată de viață pana la 15-20 de ani, au și preturi mai mari însă se merită investiția.
Dacă ar fi să facem un mic calcul și să cumulam prețul blenderelor ieftine și aruncate într-un interval de 15 ani, s-ar putea să ajungem la o sumă mult mai mare decât investiția inițială pe care am fi făcut-o într-un blender de bună calitate. Cu toții stim că cele ieftine au de obicei și o viață foarte scurtă, de 2–4 ani, pe când cele profesionale au o viață lungă, de peste 10–15 chiar si 20 de ani. AICI gasiti mai multe modele folosite de noi.
Storcător prin presare la rece. Un astfel de aparat se bucură de apreciere din partea persoanelor preocupate de un stil de viață sănătos din întreaga lume. Este un storcător multifuncțional: stoarce fructe și legume, extrage sucul din iarba de grâu, ovăz, din vlăstari sau din orice fel de frunză, face nectaruri, toacă, pasează, prepară mâncare pentru nou-născuți, face pateuri din boabe de năut ori fasole fiartă, înghețate din fructe congelate etc.
Marea majoritate a stocatoarelor atat manuale cat si automate sunt foarte bune si puteti vedea o selectie la RawVeganMall.ro Exista si modele manuale, insa fiindca nu au putere, cu ele se pot face doar sucuri din iarba de grau si orz sau alte frunze si din fructe moi (pe care le transforma in nectaruri), insa nu si din radacinoase fiindca nu au putere.
Storcătoarele prin presare la rece au posibilitatea să scoată sucul din iarba de grâu, din fructe și legume, fără să altereze nutrienții din cauza creșterii temperaturii. Acestea nu se compară deloc cu cele centrifugale găsite în comerț, care prin rotirea la viteză mare a sitei de extragere a lichidului, face ca temperatura sucului să creasă, alterând aproape toți nutrienții prin încălzire exagerată și oxidare. Storcătoarele prin presare la rece storc lent, la rece și nu smulg pulpa, ci o mestichează lent. Cele centrifugale smulg pulpa și merg pe principiul mașinii de spălat rufe – extragerea sucului prin centrifugare violentă și prin încingere instantanee. În plus, storcătoarele centrifugale nu vor reuși niciodată să scoată suc din iarba de grâu sau din alte plante cu frunzele mai puțin zemoase. AICI gasiti mai multe modele folosite de noi.
Deshidratorul. Deshidratoarele sunt foarte populare printre raw foodistii din întreaga lume. În ele se pot usca diverse preparate raw precum pâinea, biscuiții, fursecurile, chipsurile, clătitele din fructe, batoane proteice, pizza, ceapa si legumele călite și nu în ultimul rând, rezerve pentru iarnă – kilograme întregi de legume, fructe și verdețuri.
Aveți grijă, modelele ieftine care incepe la 200 – 300 lei de obicei nu au termostat și chiar dacă au, temperatura de multe ori va depăși 40°C, pentru că nu sunt concepute pentru alimentația raw. Deshidratoarele profesioanele care incep la 1000 lei, au termostat care poate fi setat sub 40°C, ceea ce este necesar pentru păstrarea nutrienților și enzimelor din alimentele crude.
Dacă dispuneți de un cuptor cu termostat la care puteți seta temperatura la 40°C, puteți încerca. Din păcate rezultatul nu prea este același, fiindcă acolo temperatura nu se poate controla și mereu se va depăși acel prag de 40C.
Ar mai exista și alte variante de uscare. Se poate folosi caloriferul pe post de uscător sau pe soba teracotă. Nu avem de unde să apreciem temperatura, însă este mai bine decât nimic. O altă variantă mai chinuitoare ar fi uscatul pe ață în pot sau la soare, însă va trebui să găsim o posibilitate de a le proteja de insecte. O cutie din sită mai deasă ar fi potrivitp pentru așa ceva. AICI gasiti mai multe modele folosite de noi.
Germinatorul automat. Pentru a grăbi procesul de germinare, semințele se vor pune la înmuiat peste noapte sau puteți sări pasul acesta și le veți așeza direct în tăvițele germinatorului. Germinatorul automat udă sau generează ceață, iar semințele vor germina și vor crește în vlăstari, fără să fiți nevoiți să le verificați prea des sau să le udați. Nu uitați că temperatura din încăperea în care se află germinatorul nu trebuie să fie mai ridicată de 19° C, altfel semințele pot fermenta.
În funcție de timpul de germinare al fiecărui tip de sămânță, veți avea germeni și vlăstari în câteva zile. Tăvițele, pe măsură ce le goliți, le puteți umple cu alte semințe și astfel vă asigurați recolte permanente. În apa de udat a germinatorului, apă plată sau filtrata, se vor adăuga și 50 ml de apă oxigenată. AICI gasiti mai multe modele folosite de noi.
Germinatorul manual reprezintă o suprapunere de mai multe tăvi cu găuri de scurgere, care pot fi de plastic sau ceramică. Se folosește în locul sitelor sau a coșului de papură.
Avantajul este că semințele rămân în același loc până la germinare sau până când germenii cresc în vlăstari. Personal, folosesc această variantă pentru vlăstarii de mazăre și este cea mai bună însă nu funcționeză pentru semințele mici. AICI gasiti mai multe modele folosite de noi.
Tăvile sau jardinierele. Dacă e vorba de vlăstari care necesită pământ, precum cei de grâu sau de floarea-soarelui, atunci se vor folosi tăvi sau jardiniere, dotate cu cel puțin 4–5 găuri de scurgere.
Mai multe informații despre germinarea semințelor și obținerea vlăstarilor găsiți în volumul Germeni și vlăstari, Curtea Veche Publishing, 2013. AICI gasiti mai multe modele folosite de noi.
Punga specială de strecurat este ideală pentru filtrarea oricărui fel de lapte de nuci și semințe, cât și pentru suc făcut din legume și fructe răzuite, asta dacă nu dispuneți de un storcator prin presare la rece. O altă formă de a folosi punga este pentru scurgerea și stoarcerea brânzei raw din nuci și semințe. AICI gasiti mai multe modele folosite de noi.
- Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
- Pentru retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
- Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
- Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.
Am gasit aparat Excalibur si blender Vita Mix dar au niste preturi astronomice… 😦 😦 😦
ApreciazăApreciază
Sarumana!As vrea sa stiu de unde v-ati achizitionat ustensila pentru rularea hartiei.Suntem noi pe blogul dumneavoastra dar am vrea sa stim mai multe.Multumim frumos!
ApreciazăApreciază
Eu am Vita Mix de cel putin 8 ani si inca functioneaza perfect. Sunt niste aparate profesionale pe care le ador. Nu stiu tu unde ai gasit produsele, poate ne spui locatia.
ApreciazăApreciază
Am mai cautat si in primavara un deshidrator insa nu am avut noroc. Acum urmaream „Raw Food For Busy People” si am zis sa mai caut o data pe google „deshidrator” iar rezultatul a fost unul imbucurator, am gasit blogul tau.
ApreciazăApreciază
Imi cer scuze, de obicei nu aprob comentariile fara sa raspund insa nu stiu ce s-a intamplat atunci. Chiar daca este un comentariu din Octombrie, vreau sa-ti multumesc frumos pentru cuvintele frumoase si in acelasi timp vreau sa intreb daca esti multumit de uscatorul de Ezidri. Daca mai ai alte intrebari, lasa-le la comentarii si iti promit ca voi raspunde foarte rapid. Scuze, inca odata.
Ligia
ApreciazăApreciază
De unde as putea cumpara un deshidrator Excalibur ? Am gasit oferta de la Amazon dar nu poate fi trimis in Romania . Ce alte alternativa mai am???
ApreciazăApreciază
Carmen,
Amazon trimite oriunde in lume, inclusiv Romania. Vezi in josul paginii, unde Romania este mentionata.
http://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html/ref=hp_navbox_596184_ways?nodeId=596194
Daca este prea scump, fiindca te va incarca enorm adica $29 shipping plus $5.99/ jumatatea de kg si vama care te va omora. Sper sa-ti fi ajutat informatiile astea, daca nu, anunta-ma si mai cautam.
Ligai
ApreciazăApreciază
Mi-am luat azi un deshidrator , e de 240W, nu e puternic dar la 95ron …semana cu Ezidri, tot rotund…abia astept sa-l incerc 🙂
ApreciazăApreciază
Luana, sper sa mearga bine. La 240 W o sa astepti zile intregi pentru a se usca painea sau fructele mai zemoase. Anunta-ma daca esti multumita, ca-l voi recomanda si eu.
ApreciazăApreciază
Am incercat sa facem o comanda de la Amazon pentru Excalibur , dar dupa finalizarea comenzii am primit un mesaj cum ca, nu se livreaza in Romania .
Ce parere ai despre storcatorul de fructe „Huron”??? Iese la 400 de E cu taxa de livrare cu tot.
Merci de altfel pentru raspunsurile prompte cu care ne-ai onorat…
ApreciazăApreciază
Camelia, multumim mult ca ne-ai spus. Sa-l stapanesti cu bucurie, sa fie sanatos si sa te slujeasca cum trebuie!
ApreciazăApreciază
Buna,
Si multumesc pentru comentariul tau. De pe ce site ai comandat produsele? Cel recomandat de mine?
Am sa ma interesez si eu pe viitor ce li s-ar putea da copiilor de varsta bebelusului tau. E foarte important ca ai vointa si mai ales ca, crezi ca aceasta este un fel de viata sanatos. Ia-o treptat, nici o graba, si nu incerca retete complicate la inceput, ca poate n-au sa-ti iasa si o sa fii dezamagita. O sa vezi ca timpul te va ajuta sa prinzi gustul pentru aceste mancaruri care de multe ori sunt mult mai puternice la gust, decat cu ceea ce ne-am obisnuit noi. Iti doresc mult succes, si daca ai intrebari, oricand mi le poti adresa.
Ligia
ApreciazăApreciază
Maia,
Am sa ma interesez pe viitor deoarece am promis si inca unei cititoare ca voi aduna informatii pentru un astfel de articol. Deocamdata sunt la faza de strangere de info, si pe deasupra am si multe articole gata scrise care sunt programate pentru urmatoare luna. Multumesc pentru comentariu si interes. Putine mamici gandesc ca tine si tare as vrea prin puterea nostra de influenta sa schimbam lumea!
Numai bine,
Ligia
ApreciazăApreciază
Of, ce sa zic….Doamne ajuta sa reusim sa schimbam un pic macar ca e dezastru…mondial as putea spune, fara sa gresesc prea mult. La propriu! Ma uit cu ingrijorare in jur, si mi-e tare mila de copii, ca ei depind de deciziile adultilor.
Multumesc mult de ajutor! Cand si unde apar articolele? Te rog da-mi un semn cand sunt la vedere.
As avea o intrebare relativ la Vitamix, am inteles ca ai si tu unul de 8 ani, deci ai experienta. Am facut azi painea italiana cu grau inmuiat, am bagat in VM, dar daca dadeam la viteza mare( nu 10, pe la 5-6) parca se poticnea lama. Motorul nu a patit nimic, insa nu stiu cum sa procedez pe viitor, ca nu vreau sa-l stric, am garantie doar un an, 3 daca cumpar de la producator. Avand in vedere ca am luat unul din gama commercial, nu prea are cine stie ce retete, instructiuni, ca e pentru profesionisti. Retetele sunt in categoria gourmet, putine dealtfel. Cele home-use au mai multe retete dar nu mai pot acum sa iau si cartea de la VM 5200( am vazut pe amazon). Tu cum procedezi? La ce viteza il dai in situatii similare? Ai facut faina cu el? Uite ca am pus o gramada de intrbari, nu una:)
Multumesc anticipat!
ApreciazăApreciază
Maia, eu paine am facut decat o data si nu mi-a placut fiindca n-o mesteca suficient. Motorul mi se inchingea si chiar miroasea, si se poticnea indiferent la ce viteza eram. Cred ca optiunea este la toate, insa al meu cand se incinge peste puteri, se opreste autotat. Am renuntat sa fac paine, aveam masina de paine in ultimul timp. Faina inca fac, si merge excelent. Il duc pana la viteza maxima la faina, chiar daca face un zgomot infernal, si nu pun prea mult in cana, cred ca undeva la putin peste un sfert si imediat se face. Dupa doua, trei ture il mai las sa se odihneasca. Sunt multumita, fac faina, condimente, sare grunjoasa in fina, faina din nuci de orice fel, e foarte util.
ApreciazăApreciază
Da, la cel de 5. Eu ma uitam la cel de 9 fiindca acela e mai rentabil, poti pune mai multe la facut la acelasi consum de curent. Cel cu 9, la site-ul dat de tine este 2.025 si la cel dat de mine, 1.430. Eu una, as da cu 200 lei daca ar avea tavi aproape duble in plus.
ApreciazăApreciază
Merci mult, chiar multi intreaba de toate minunatiile astea de masini.
ApreciazăApreciază
Ligia , tu ai incercat blenderul de la Philips ? Poti face cu el sosurile, supele, laptele s.a?
am gasit site-ul acesta cu VitaMix – Romania : http://www.vita-mix.ro/news.php
insa au numai masinarii profesioniste. 😦
ApreciazăApreciază
Sora mea il are de 5 ani, si merge perfect, insa modelul de 1000W, nu doar blender ci robotul cu tot. Blenderul nu are mai mult de 300W si nu poti face cu el nimic. Am auzit ca se afla Vitamix in Romania, si da, au numai aparaturi profesionale, dar si preturi profesionale.
ApreciazăApreciază
Ligia am luat un deshidratoe excalibur cu 5 tavi de la andreea (bucurie, bunastare, hrisca) acasa am observat ca are doar 400 w este suficient sau sunt si mai puternice?
ApreciazăApreciază
Buna Corina, asa sunt cele cu 5 tavi, insa nu te speria ca este foarte bun. Uite-te putin la cele de site-ul acesta, cam aceeasi watts au. Cel cu 9 tavi este mai mare, de 600 W. http://www.excaliburdehydrator.com/Dehydrators-37-cat.htm
ApreciazăApreciază
Multumesc mult Ligia m-am speriat ca am dat o gramada de bani si nu-l pot folosi. M-ai linistit.
ApreciazăApreciază
Perfect! Ti-ai facut rost de carte de bucate, da? Nu de alta, vroiam doar sa stiu ca sa n-o mai trimit pe cea de aici care o am pregatita pentru tine. Te pup!
ApreciazăApreciază
Desi am vazut-o simbata la workshopul cristinei, ne-a fost prezentata, nu am luat-o pentru ca stiam ca am comandat-o pe blogul tau asa ca o astept cu nerabdare de la tine. Multumesc
ApreciazăApreciază
Buna Corina, nu eram sigura ca o mai vrei, fiindca ti-am trimis vreo 2 mesaje si n-am primit raspuns. Ti-o trimit prin posta saptamana aceasta. Scuze de incovenienta!
ApreciazăApreciază
pentru nutritia sanatoasa la bebelusi si copii mici, recomand cartea Copilul Vegetarian cu f multe retete educative despre nutritia la copii. Va avea si un seminar de educatie alimentara pt mamici in toamna.
Eu am un bebelus de 8 luni care nu cunoaste proteina animala si caruia i se gateste (de catre mami bineinteles) totul cat mai raw si sanatos. Am fost foarte criticati, insa starea lui de sanatate si vitalitate este un mister pentru cei care nu inteleg ce inseamna sa te hranesti sanatos. Am avut noroc de un pediatru care a sustinut ideea noastra si chiar ne incurajeaza. Trebuie insa responsabilitate in a asigura aport optim de proteine, vitamine, minerale, lipide, etc…
Mult succes
ApreciazăApreciază
Cristela si eu am un bebelus de 1 an si ma straduiesc sa il hranesc cat mai sanatos. Nu am gasit inca un pediatru care sa accepte ideea de a nu da nici un produs din carne unui copil asa mic. In consecinta il hranesc asa cum imi sugereaza pediatrul. In toate cautarile mele pe net nu am intalnit mamici care sa isi hraneasca copii, asa mici ca varsta, strict vegetarian . Esti primul caz de care aud. Mi-ar placea sa imi spui si mie ce ii dai tu de mancare si cu ce ai inlocuit produsele din carne. Si te rog sa nu ma trimiti la blogul Corneliei Marin pentru ca il stiu.
ApreciazăApreciază
Corina, eu am vazut copii si auzit de sute de cazuri, care au crescut pe un regin nu numai vegetarian, ci crud vegan de cand erau in burtica si pana cand au ajuns oameni maturi. Au crescut in niste oameni cu adevarat sanatosi, fara nici o urma de boala, n-au fost vaccinati in viata lor, cate exemple de genii, iar ceilalti cu niste rezultate la scoala remarcabile. Nici o urma de alergie, ceea ce e imposibil in USA, bine facuti si de 100 de ori mai sanatosi si puternici decat ceilalti. Eu asa am sa-mi cresc copii, indiferent ce vor zice pediatrii.
ApreciazăApreciază
Corina, abia acum iti pot raspunde cum se cade: http://www.cristelageorgescu.ro.
Multumesc Ligiei de gazduire pentru aceasta tema.
ApreciazăApreciază
Scuze Ligia de-abia acum am vazut mesajul de la tine, folosesc preponderent cealalata adresa de mail. Astept cu nerabdare cartea de la tine . Multumesc
ApreciazăApreciază
Buna Ligia am primit cartea de la tine. Multumesc. Mai am o intrebare despre excalibur. La care din trepte il folosesti, la prima (adica la 35 grd C) sau la a doua ( 41 grd C). Fixezi o alta temperatura pentru fiecare preparat in parte sau aceeasi temperatura intotdeauna indiferent de ceea ce prepari? Banuiesc ca treptele superioare de temperatura nu prea se folosesc avand temperaturi mai mari. La treapta nr. 2 ( 41 grd. C) srie de altfel living food. Sincera sa fiu prospectul aparatului nu m-a lamurit. Multumesc anticipat pt. raspuns.
ApreciazăApreciază
Buna Corina, ma bucur ca a ajuns. La Excalibur, eu folosesc sub 41 la orice fac. Eu am pus si intre, dar si la 35C. Treptele superioare le folosesc cand vreau sa-mi fac paine din grau incoltit, ca sa nu folosesc cuptorul. Am eu o retete pe site pe care o mai fac din cand in cand. Numai bine!
ApreciazăApreciază
eu nu prea am inteles care este rolul deshidratorului!cu ce scop uscam legume ,fructele?
ApreciazăApreciază
Tabita draga,
Deshidratorul este un aparat care inlocuieste aragazul. Nu toata lumea poate manca numai crud si atat, multi vor alternative la pizza, chiftele, hamburgeri, fursecuri, paine, etc, iar deshidratorul le face pe toate la o temperatura usb 40C, in asa fel incat sa mentina toti nutrientii nealterati de temperatura. Eu de asemenea imi pun multe pentru iarna, in loc sa le pun in congelator, care stim ca dupa 3 luni distruge toti nutrientii, ramanand doar fibra si putin din aroma. Se poate face vegeta, ardei si rosii uscate pentru iarna, multe dulciuri care sunt bune de luat in calatorii, si painea de care-ti ziceam. Sunt multe de discuta, te las, am la peste 80 de mesaje de raspuns.
Ligia
ApreciazăApreciază
Am o intrebare: cu ce aparat poti obtine ulei din seminte?
ApreciazăApreciază
Da, scuze nu am vazut ca au itnrodus si blenderul 🙂 .
Multumesc Ligia
ApreciazăApreciază
Buna Cristian, ti-am mai raspuns la intrebarea asta atunci cand ai postat-o prima data. Nu cunosc modelul, n-am auzit in viata mea de el si mi se pare dubios. Nu spune unde a fost fabricat, din ce tara provin piesele, precizeaza decat ca, cupa este din Germania dar nu e suficient. Ar trebui sa ofere ceva garantie, insa nu precizeaza nimic. Suna la ei si vezi, eu nu pot sa ma pronunt.
ApreciazăApreciază
Multumesc frumos pentru raspuns ,
ai dreptate se pare ca este mai „chinezarie” , strangem si facem o investitie in vita-max 🙂
ApreciazăApreciază
Eu mi-am facut deshidrator din cutia de carton de la imprimanta,suruburi si piulite,bucati de tabla(de o parte si de alta a cartonului) pt consolidare si pt a tine sertarele,un bec de 25 wati(face 37 grade celsius la primul etaj iarna la 20 de grade in camera),cateva sertare tot din carton pe care va trebui sa le gauresc pt a circula mai bine aerul,un sertar cu tavita pt a concentra lichidele.Consumul e foarte mic,se face temperatura necesara(am masurat cu termometrul) si nici peretii de carton nu se supraincalzesc(sa ia foc) totusi trebuie supravegheat pt siguranta din cand in cand.
Storcatorul de graminee(lastari) l-am facut dintr-un storcator manual pt obtinut bulionul de vreo 47 de lei care separa hoaspele de suc(pulpa) la care i-am facut mici modificari la suruburi si la capatul in U al sitei(marginile le-am rasfrant in sus sa nu aschieze melcul de plastic).Trebuie doar sa presez carnaciorul de lastari presati pt a scoate mai mult suc pt ca nu-i asa de performant ca o unealta profesionista.In loc de blender de mare putere ma gandesc sa-mi cumpar un Smoothie maker care desi nu e de asa mare capacitate ca un blender(are doar pana la 500 ml) are o mare capacitate de maruntire si o face foarte repede economisand astfel energie plus ca e si mult mai ieftin,~200 de lei.Asa ca i-mi rezolv problemele principale doar cu vreo 300 de lei si consumand si mult mai putina energie.
ApreciazăApreciază
Tocmai am achizitionat un deshidrator excalibur cu 9 tavi si 600 W putere. Problema e ca scoate un zgomot care deranjeaza, e mai galagios decat o unitate exterioara de aer conditionat:(..e normal sau aparatul meu are o problema??
Cu drag.
ApreciazăApreciază
Buna Mihaela, Green Power toaca, face suc, trasforma totul in pasta daca vrei, insa nu stiu daca poate sa marunteasca tot ce intra in categoria nuci. Poti incerca sa-l folosesti doar pe el, insa eu una n-as putea sa traiesc fara blender.
ApreciazăApreciază
Buna Ligia,
Am si eu o intrebare legata de Excalibur. E normal sa aiba un miros mai ciudat prima data cand il folosesti? Zgomotul pe care il face va dura pe toata perioada cat functioneaza?
Felicitari pentru site. Este superb.M-a ajutat foarte mult in luarea deciziei de a manca si raw.
Multumesc.
ApreciazăApreciază
Buna Madalina, e normal sa aiba miros de circuite noi folosite la inceput iar zgomotul il face pe toate durata functionarii, fiindca e de la ventilator.
ApreciazăApreciază
Sa stiti ca acelasi lucru mi s-a intamplat si mie in prima luna de folosire. Mi s-a parut cel mai groaznic storcator insa am descoperit ca totul se intampla de la faptul ca aveam alte asteptari. Imi doream sa mearga foarte usor si fara sa presez prea tare, ceea ce e imposibil la storcatoare cu doua axe melcate fiindca nu smulg pulpa ca la cele centrifugale, si s-a mai datorat si faptului ca nu-l asamblam corec, tinand cont ca acolo sunt niste puncte rosii care daca nu sunt imbinate corect, axele sar foarte repede. De multe ori si eu aveam impresia ca le puneam impreuna, insa dupa aceea descopeream ca le-am invartit din greseala si nu se uneau. Din cauza asta, atunci cand il foloseam se misca din toate incheieturile parca, se desfaceau axele si surubul din fata, ce mai, era ca un cosmar. Pe masura ce m-am invatat cu el, m-am uitat la diferite video-uri si am citit cartea de instructiuni bine, i-am dat de cap si acum pot sa spun ca sunt cea mai fericita beneficiara a unui storcator Green Power. In privinta cantitatii de suc, mie mi se pare ca scoate suficient suc insa sa nu uitam ca cantitatea de suc difera de la fruct la fruct. Daca acestea sunt mai palite, indiferent daca arata bine tot putin va iesi. La partea cu fructele, intr-adevar am si eu problema cu cele moi fiindca le face pasta, iar motorul la mine nu se supraincalzeste niciodata. Functioneaza perfect chiar si o jumatate de ora continuu. Am facut comparatia si cu storcatoarele cu un singur ax melcat, insa nu stiu, eu tot cu Green Power-ul votez. Nu stiu, poate aparatul dvs. nu este bun insa ma mir, fiindca acestea sunt verificate inainte de a pleca de la fabrica. Imi pare sincer rau ca sunteti dezamagit, eu una sunt fericita si-l consider cel mai bun storcator de pe piata lumii asa cum cred si multi altii din intreaga lume. Multa sanatate!
ApreciazăApreciază
Cu ce aparat se poate rasni pentru a obtine faina din grau, migdale, in, floarea soarelui, etc.?eu deja am stricat o rasnita.Am vazut modele ieftine manuale, cum erau cele de pe vremuri de cafea.Sunt eficiente?
ApreciazăApreciază
Eu folosesc Vitamix-ul, cupa uscata, insa se poate folosi orice fel de rasnita mai performanta sau mai ieftina, cu mentiunea sa se rasneasca cantitati mici odata. In cupa de Vitamix nu am probleme, daca pun 1/4 de cupa nu are nici o problema. Masinile acelea manuale de maruntit cred ca ar fi intr-o masura bune, dar din pacate sunt facute din aluminium care se trasfera in faina. La fel se intampla si la genul de masini de tocat carne, cu care am mai auzit oamenii ca-si macina graul incoltit sau isi fac sucul din iarba de grau.
ApreciazăApreciază
Cum sa-ti faci un slow cooker mai economicos si poate la un pret mai mic.Ai nevoie de:2 oale mari de inox ieftine care sa se poata introduce una in alta,o kukta care sa se poata introduce in oala cea mai mica de inox(din cele doua),paturi ca si izolant termic,kukta,o oala termorezistenta sau un ceainic de ceramica care sa intre in kukta,suporturi de inox pt indepartarea oalelor de fundul kuktei si de al oalei de inox(in cazul cand dorim gatirea la o temperatura sub 100 grade celsius),in caz contrar e necesara doar o kukta si un singura oala de inox.Se pune apa intre vase iar la kukta se pregateste(in cazul cand preparam la peste 100 de grade(vapori)) ca si la modul prepararii in kukta(adica intai se lasa ventilul deschis pana apar aburii iar apoi se inchide.In cazul cand dorim prepararea la o temperatura mai mica,ventilul (supapa)va fi tot timpul inchisa iar kukta va sta pe un suport in oala de inox avand apa in ea(deci baie marina) si la un foc minim.Dupa un timp(in cazul fierberii la peste 100 de grade conform normelor recomandate pt diverse produse) se ia de pe foc si se pune in oala de inox captusita cu paturi care se pun si peste capac pt a nu pierde caldura,in cazul pregatirii la temperatura mai mica,se pune oala cu tot cu apa calda si kukta dinauntru in alta oala de inox captusita cu paturi pe peretii laterali si deasemenea pe capac(e bine sa cumparati oale mari de inox avand si capac la ele).In kukta,amestecul pt gatire din vasul de ceramica va fi pana la doua treimi din inaltimea vasului.Apa care se pune in kukta imprejurul vasului de ceramica va fi tot cam la doua treimi din inaltimea vasului de ceramica.Vasul de ceramica nu trebuie sa aiba capac pt a patrunde mai usor vaporii si caldura.In acest fel,cu ajutorul paturilor,vom consuma mai putina energie iar temperatura nu va scadea asa repede.Sper ca m-am facut inteles.
ApreciazăApreciază
buna Ligia,
Eu deocamdata sunt la stadiul de documentare si sper din tot sufletul ca in curand sa aplic macar o parte din utilele informatii gasite, mai ales pe site-ul tau (pentru asta am ca baza postarea ta cu pasii de urmat). Eu am inteles perfect care sunt ustensilele necesare si la ce folosesc, insa ce fac daca nu imi pot permite un storcator decat de maxim 500 lei? stii cumva daca pot gasi ceva in bugetul asta? ma refer desigur la un storcator in genul green power cu 2 axe.
In final vroiam sa-ti multumesc ptr ca ne impartasesti din pretioasele informatii.
ApreciazăApreciază
Buna, Ligia
Te-ai gandit la varianta de a vinde in rate diferite ustensile pentru alimentatia RAW?
Multumesc.
ApreciazăApreciază
Draga mea Ingrid, eu nu am stoc de aparatura sau produse in afara de cateva produse de la Raw Vegan Mall care ne apartin. Aparatura apartine de un alt distribuitor, eu sunt doar persoana care-i face reclama la produse. Ei vand prin rate toate aparaturile mai scumpe si se pot plati prin card avantaj. Numai bine!
ApreciazăApreciază
Iti multumesc pentru raspuns, Ligia
Poti, te rog frumos, sa-mi dai un numar al acestui furnizor? Imi doresc tare mult sa-mi cumpar un deshidrator de calitate.
O seara buna,
Ingrid
ApreciazăApreciază
Am spasmofilie. Cum sa procedez? Am incercat cu laptele de susan dar am inceput sa ma ingras; intr-adevar susanul este foarte caloric.
ApreciazăApreciază
Buna Ligia!
Sunt la inceput in consumul de alimente raw. Deoarece am trei copii si timpul meu este f limitat, neavand timp sa citesc postarile te-as ruga , daca ai putin timp, sa imi recomanzi cateva ustensile de care am nevoie pentru ca sa rasnesc cereale , seminte, sa obtin ulei presat la rece, suc de legume , fructe , plante. Am vazut ca sunt mai multe tipuri de ex acesta are un pret mai bun insa nu stiu cat e de eficient si fiabil:
Dezhidratatorul excalibur, de unde pot sa il cumpar mai iefttin?
Am gasit aici, dar nu stiu daca trimit in Romania si nici care e pretul de livrare.
Ai cumva si o carte de retete raw, care sa includa si meniuri pentru copii?
Multumesc foarte mult.
Monica
ApreciazăApreciază
Multumesc mult, Ligia. Deocamdata ma descurc cu mijloace asa, mai empirice, sper sa reusesc pe viitor sa imi iau un storcator si deshidrator .Multumesc inca o data.
Monica
ApreciazăApreciază
Buna seara,
Multumim pentru toate ideile, sfaturile si retetele tale. Eu nu sunt raw, dar incerc sa ma hranesc sanatos. Am vazut mai sus cate ceva despre deshidratorul Ezidri. Eu am un Ezidri de 1000w si sunt foarte multumita, mai ales la capitolul legume.
As vrea sa te intreb ce parere ai despre porumb si mai ales mamaliga? Evident vorbesc despre porumbul cultivat de tarani. Multumesc anticipat.
ApreciazăApreciază
Buna Lucca, Ezidri e bun, l-am avut si eu petnru o perioada. Legat de porumb, din pacate marea majoritate a porumbului gasit la tarani este modificat genetic. Si ei tot de la magazin il cumpara si putini sunt cei care-si pastreaza seminte inca din 1960 cand inca mai se mai gasea porumb real. Numai bine!
ApreciazăApreciază
Buna, Ligia
De la ce varsta se poate da lapte de susan?
Am un nepotel de 8 luni care are intoleranta la lactoza si gluten.
Multumesc.
Ingrid
ApreciazăApreciază
Laptele de migdale/susan/orez integral este recomandat copiilor care au trecut de varsta de 6 luni. Cu bine!
ApreciazăApreciază
sunt la inceput de drum si pare foarte interesanta aceasta alimentatie sanatoasa.unde as putea gasi retetele? cum sa capat mai multe cunostinte in domeniu?
ApreciazăApreciază
Buna Nela, te invit sa vizionezi cele 27 episoade ale show-ului meu Ligia’s Kitchen si de asemenea mai multe informatii vei gasi daca „rasfoiesti” acest blog de la un capat la celalalt. Pana in prezent am scris 2 carti de retete si acestea le poti gasi aici. Mult succes!
ApreciazăApreciază
Buna draga mea Ligia,
Sant foarte , foarte fericita ! Azi mi-au sosit toate cele trei aparate pe care le-am comandat pe site-ul recomandat de tine: Vita-mix-ul, Green power kempo (rosu) si excalibur-ul cu 9 tavi. Iti multumesc din suflet! Doar datorita tie si site-ului tau am ajuns sa fac pasul acesta, sa-mi cumpar aceste aparate care sa ma ajute sa pregatesc hrana cruda si sper sa reusesc o data pentru totdeauna sa raman pe strada asta. A fost un efort financiar foarte mare dar cred ca o sa merite. Vroiam doar sa te intreb despre Vita-mix, ei aveau doar un model, Vita-prep si eu pe ala l-am luat . Stii ceva despre el? Iti multumesc din suflet si iti doresc numai bine! Angela
ApreciazăApreciază
Buna draga mea,
Si ma bucur enorm ca au ajuns toate cu bine la tine! Sa te bucuri de ele, sa aiba viata lunga ca ale mele si sa te slujeasca cu bine! in privinta Vitamix-ului tau, este la fel ca al meu doar ca este un model mai nou. L-am folosit si eu de cateva ori si functioneaza la fel de bine si profesional ca toate modelele de Vitamix. Mult succes la bunatati si astept poze cu preparate cand ai timp.
Ligia
ApreciazăApreciază
Buna, Ligia
Cat costa acel filtru de apa pe care il ai tu?
Multumesc.
Ingrid
ApreciazăApreciază
Ingrid, costa destul de mult. Noi am facut economii cativa ani sa-l luam. La postarea despre apa este dat un link cu mai multe modele la diverse preturi. Nu trebuie sa-ti cumperi ca al nostru, fiindca pe piata lumii sunt destule modele si la preturi mai mici.
ApreciazăApreciază
Deasemenea ar fi bine ca fiecare sa aiba in casa un dispozitiv de scos uleiul (cum e aici presa de ulei(pe raw vegan mall)) si eventual o presa verticala cum e cea pt struguri in care sa punem intr-o panza,nucile,etc. macinate cu presa de ulei( in care au ramas uleiul(nu se poate scoate uleiul)).Astfel am putea scoate si din seminte care am zice initial ca nu avem ce sa le facem(de ex. nucile).Luand ca exemplu,presa de ulei de aici,ea poate la prima vedere sa scoata ulei doar din semintele mici,dar se poate si din altele astfel:merge cu semintele decorticate de fl.soarelui dar puse in cuva incetul cu incetul,soia merge astfel:se da prin masina de tocat carne electrica(prima data prin filiera tip roata,apoi prin cea cu gaurile cele mai mari) si astfel se sfarma sa fie de dimensiunea canalelor in spirala a axului ce transporta materialul la presat(din presa de ulei),se adauga apa multa si se agita aruncandu-se cu apa pielitele indigerabile(se repeta de 2-3 ori pana s-au eliminat complet),se strange bine intr-o panza sa se elimine cat mai multa apa si imediat se pune la deshidrator la 38 grade celsius pt a se usca.Apoi se baga la presa presarand incetul cu incetul si se va vedea dupa un timp ca iese uleiul(cam intre 7-10%).Astfel se poate folosi si srotul fara ulei pt a se face: lapte(prin fierbere si agitare),tofu(separarea de proteina de soia prin filtrarea cu o sita fina si adaugarea de agent de coagulare(suc lamaie(nu prea mult si lasarea timp de o zi pe la peste 20 de grade celsius),proteina de soia(cea care se separa de lapte(se filtreaza si se pune la uscat(deshidratat)),daca se pune laptele intr-un vas larg se obtine prin racire o pielita deasupra care se ia si se usuca(un produs foarte gustos),deasemenea daca atunci cand se fierbe soia pt a se face laptele,se scoate spuma care tot apare deasupra,aceasta se poate amesteca cu Xilitol si gel de irish moss obtinandu-se frisca de soia dietetica(nu are grasime plus ca datorita xilitolului nu strica dintii si are un indice glicemic mic(se poate pastra la congelator pana la folosire).Proteina de soia se poate amesteca cu tempeh si obtine dupa 1-2-3 zile o cantitate mai mare de tempeh(o proteina usor asimilabila).Tofu se obtine mai intai sub forma de iaurt prin inchegarea laptelui de soia(daca vrem sa avem iaurt doar,atunci mai adaugam suc de lamaie,daca vrem sa facem tofu,nu adaugam nimic deocamdata,iar iaurtul(fara lamaie) se pune intr-o panza si se apasa pt eliminarea zerului de soia cat mai bine(la maximum posibil).Apoi branza tofu se amesteca cu sare de mare dupa gust si se pune in presa,sau se pune in presa nesarata si apoi dupa presare se tine in apa sarata sa-si ia sarea.Iaurtul de tofu cremos merge perfect cu:srot de seminte decorticate fara ulei(trecute prin presa),patrunjel verde,ou .Astfel se elimina din cantitatea mare de colesterol ingerata cu ouale(de obicei la o papara folosim 2-3 oua pt o portie(aici folosim doar unul fara a face rabat la gust dar marind cantitatea de proteina,minerale(din soia si din srotul fara ulei de fl.soarelui) si micsorand cea de grasimi nesanatoase).Am dat aceasta metoda pt ca astfel se poate valorifica la maximum soia.La nuci se foloseste tot asa masina de tocat carne electrica,dupa care se baga la presa(nu se mai inmoaie in apa).Va iesi o pasta care contine si uleiul.Pasta aceasta se va baga la o presa de struguri infasurata intr-o panza pt ca prin presare sa se scoata uleiul.Asa se pot face diverse preparate mai usor digerabile,fara atatea calorii,uleiul presat la rece folosindu-se in consum cu masura,iar excesul folosindu-se in alte directii:de ex:sapun preparat la rece.
ApreciazăApreciază
Draga Ligia,
Pentru ca suntem la capitolul ustensile te-as ruga frumos sa imi dai si mie un sfat,daca e cu putinta:vreau sa imi procur o tigaie si vreau sa fac cea mai buna alegere in privinta asta.Vreau sa stiu care e cel mai bun material din care sa fie facuta?
Stiu ca cele mai bune materiale sunt fonta,otelul,ceramica.
Am vazut de curand o reclama cu vase de aluminiu care au un strat de ceramica in interior.Oare sunt k?
Astept cu interes raspunsul tau si eventual o recomandare de unde pot cumpara asa ceva.
Iti multumesc!
ApreciazăApreciază
Ligia draga mea,asa de mult mi-as dori si eu sa pot sa prepar multe retete delicioase mai ales acum cand m-am decis sa mananc cat mai sanatos,dar parca apar tot felul de piedici,pe cand sa imi iau si eu blender si storcator de fructe de calitate si am vazut ce preturi uriase au parca imi vine sa dau inapoi. oare nu s-ar putea achizitiona si in rate,mi-ar fi mult mai usor si asa as merge tot inainte cu bucurie. multumesc
ApreciazăApreciază
Cristina, magazinul care are aceste produse ofera si rate prin card avantaj. Daca te hotaresti se rezolva, insa sa stii ca poti sa te descurci si fara sa cumperi toate aceste aparaturi asa cum o fac multi. Si noi ni le-am luat pe rand, facand economii in decursul anilor, iar intre timp m-am descurcat cu ce am putut. N-am avut un blender puternic, atunci nucile le-am facut faina in rasnita de cafea, dupa aceea le-am inmuiat si dupa aceea le-am pus in blender pentru a face maioneza sau frisca extra fina si tot asa. Mult succes!
ApreciazăApreciază
multumesc mult Ligia pt raspuns.incep cu pasi mititei si sper sa reusesc.poti te rog sa imi zici cum pot vedea cum sta treaba cu cardul avantaj,cu ce magazin lucreaza?iar despre nucila facute faina,le-ai stors mai apoi de apa prin tifon?
ApreciazăApreciază
Ligia, ma poti sfatui ce sa aleg intre excalibur si sedona?
Multumesc
ApreciazăApreciază
Excalibur este cel mai vestit si cu viata lunga iar Sedona este un model nou, care este la fel de bun insa mai sofisticat (digital) si cu mai multe optiuni interesante (compara datele tehnice te rog).
ApreciazăApreciază
Buna, Ligia
Am o nelamurire in ceea ce priveste untul de cocos; am cumparat prima oara unt de cocos bio de la Rapunzel si apoi de la Ever Trust (organic). Primul a fost delicios, ziceai ca este unt din lapte. Cel de-am doilea are un pronuntat gust si miros de cocos. Care este cel mai bun?
Multumesc.
Ingrid
ApreciazăApreciază
Ingrid, untul de cocos este de mai multe feluri – cu miros sau fara miros. Eu le prefer pe amandoua.
ApreciazăApreciază
Multumesc ptr raspuns, Ligia
ApreciazăApreciază
Eu am Sedona, este ok Ligia daca postez linkul magazinului online aici? Am gasit in afara tarii un magazin care mi l-a trimis in Romania prin curier direct la usa.Cu tot cu transport m-a costat aproximativ 1750 ron.(depinde de cursul euro) Un mare avantaj al deshidratorului Sedona in fata celorlalte este ca tavile sunt BPA free si temperatura nu o depaseste pe cea setata de tine, din cand in cand scade sub cea setata, dar nu o depaseste, ca in cazul Excalibur-ului.
ApreciazăApreciază
Vreau si eu un SEDONA cu 9 tavi, dar este cam scump (aproape 20 milioane) si nici nu au pe stoc. Daca ai un link catre magazinul din strainatate, nu mi-l dai si mie ? Sau, trimite-mi un mail la bzsoft@savastan.ro. Multumiri !
ApreciazăApreciază
Posteaza fara probleme link-ul.
ApreciazăApreciază
Linkul catre magazinul din Germania este acesta http://www.perfektegesundheit.de/shop/default.php?language=en O sa primesti pe mail dupa ce faci comanda un link catre posta germana dhl de urmarire a coletului sa sti la orice ora unde se afla pe drum. Cand vezi ca a ajuns in Romania, copiezi numarul de la sfarsitul linkului si il pui pe site-ul http://www.cargus.ro la sectiunea id Expeditie.(cand intra coletul la noi in tara este preluat de cargus, de aceea trebuie urmarit coletul pe alt site) Cam 3-4 zile lucratoare face pana la noi.
ApreciazăApreciază
Mi-am cumparat un Excalibur cu 9 tavi si timer, dupa ce am oscilat indelung intre el si Sedona. Un prieten mi-a spus ca ar trebui sa renunt la el in favoarea unui deshidrator din inox. Excalibur fiind din plastic, zice el ca este foarte nociv prin ceea ce emana prin incalzire. Tu ce stii, Ligia, este daunator daca il folosesc la 40 grade? Multumesc anticipat
ApreciazăApreciază
Oana, Excalibur si Sedona sunt facute dintr-un plastic special care nu se dezintegreaza nici macar la 100C. Prietenul nu cunoaste asta si nu stie ca atat Excalibur, Sedona si Vitamix contin acel fel de plastic non-toxic sau BPA free. In SUA partea cu plasticul este pe primul loc, in special printre raw foodisti, asa ca stai linistita. Important e sa nu folosesti in general produse care se afla in recipiente de plastic sau folie de plastic, elimina recipientele de plastic din bucatarie si foloseste sticla in loc, nu consuma sucuri sau apa care a fost in plastic, fiindca felul acesta de plastic este acela despre care vorbeste el. Sanatate!
ApreciazăApreciază
Esti o scumpa, Ligia! Chiar am nevoie de succes pe drumul pe care am pornit de curand – sunt nutritionista in devenire, iar tu ma inspiri si ma motivezi. Te rog, daca cumva ajungi la Timisoara la un targ sau alta aparitie publica, sa ne anunti, m-as bucura mult sa te cunosc personal.
Sigur ca voi lua storcatorul de aici, cumva nu l-am observat cand am cautat pe Raw Vegan Mall.
Iti doresc multa sanatate!
ApreciazăApreciază
Buna Ligia, acum cateva zile am descoperit site-ul tau si vreau in primul rand sa-ti multumesc pentru toate sfaturile utile si te admir pentru dedicarea cu care ai grija de acest blog. Esti exemplul perfect pentru cum poti transforma o pasiune intr-un business orientat spre binele celorlalti.
In al doilea rand vreau sa te intreb daca blenderul Vitamix sau blenderele in general pot stoarce sucul din frunze sau daca doar un storcator manual poate face asta.
Multumesc.
Alexandra
ApreciazăApreciază
Cu toata bucuria!
ApreciazăApreciază
Buna ziua, va urmaresc acest blog de ceva vreme si marea mea dezamagire a fost ca nu am reusit sa ajung la evenimentul din octombrie de la Rin Grand Hotel. Doresc sa incep acest stil de viata, m-am informat, am cumparat si am citit diverse lucrari pe aceasta tema. Va rog sa- mi spuneti de unde imi pot achizitiona in acest moment blenderul Vitamix – am vazut ca a disparut din prezentarile dvs. Va multumesc, va urez succes si va promit sa va urmaresc in continuare!
ApreciazăApreciază
Mai jos veti gasi vestitul blender Blendtec. Din decembrie va fi disponibil si pe alte culori.
http://www.rawveganmall.ro/blendtec-negru
ApreciazăApreciază
Draga Ligia,
Am vazut ca nici storcatorul Kempo, pe care intentionam sa mi-l cumpar de Craciun, nu mai este pe site. Se afla acesta inca in topul preferintelor tale? Sau a aparut ceva mai bun intre timp? Multumesc anticipat pt. raspuns si esti asteptata cu drag si nerabdare la Timisoara.
ApreciazăApreciază
Depinde de la aparat la aparat si s-ar putea sa dureze chiar si 40 h cateodata. Si la Excalibur tot asa este si painea sta la uscata in jur de 1-2 zile sau peste noapte, daca maresti temperatura la 41-42C. Un truc este sa maresti temperatura pentru primele doua ore pana se incalzeste Iar la fructe zemoase la fel, poate dura si cate 4-6 zile. Asa este la aparaturile de soiul uscatoarelor/deshidratoarelor fiindca usuca lent si le trebuie timp. Trebuie de asemenea sa aiba mult spatiu in jur, sa fie pe o masa unde sa aiba buna ventilatie. Succes!
ApreciazăApreciază
Buna, Ligia.
Am observat ca tu vorbesti de un Deshidrator Excalibur de 1000W putere. In magazin este doar de 600. Ce parere ai despre acesta? Multumesc.
ApreciazăApreciază
Nu vorbeam de Excalibur ci de Ezidri. Magazinele aduc si varianta de 1000W, trebuie doar sa faci comanda la ei. Cel de 600 e bun, insa daca dai un ban, cel de 1000W este si mai bun.
ApreciazăApreciază
Salut Ligia,
Citesc de cava timp articolele tale si iti multumesc ca m-ai invatat sa ma indrept spre o alimentatie mai sanatoasa. Noi suntem la inceput de raw food, foarte incantati de inceputuri noastre si de sfaturile pe care le gasim urmarindu-te. Apelez la tine cu o problema care ma chinuie in ultimul an, vrem sa ne cumparam vesela (oale, cratite, tavi etc) si nu stim ce material sa alegem. Am renuntat la teflon, dar nu stim care este materialul cel mai indicat pentru o mancare gatita sanatoasa. Pe internet unii spun ca inoxul este bun, altii spun ca ceramica, altii spun ca nu exista ceramica 100%, doar pelicule de ceramica pe anumite metale… e foarte greu sa alegi ceva 😦
Te rugam sa ne faci o recomandare in ceea ce priveste materialul si eventual brandul.
Multumesc!
ApreciazăApreciază
Lavinia, citeste te rog postarea Vreau sa mananc sanatos, cu ce sa incep?. Legat de brand, nu pot sa-i recomand unul. Incearca lutul romanesc ca este cel mai bun. Cu bine!
ApreciazăApreciază
Neata Ligia!
Si eu am aceeasi problema. Unde imi recomanzi sa caut robot de bucatarie, mixer cu cutite din ceramica? Astept raspunsul tau!
Multumesc!
ApreciazăApreciază
Roboti cu, cutite ceramice se fac doar la comanda in SUA. Eu n-am auzit de ele in Romania.
ApreciazăApreciază
Buna, Ligia! Sunt la inceputurile initiatice ale alimentatiei raw, iar internetul abunda in informatii datorita unor oameni speciali ca tine. Precizezi exact ce trebuie, iar sfaturile si recomandarile sunt f cuprinzatoare. Am inceput prin a prepara lapte de migdale, etc , plus supe crude. M-ar ajuta f mult un sfat venit in privinta unui storcator. Nu stiu ce sa aleg intre presare la rece sau masticare. omega 8006, samson 6 in 1, champion, oscar vitalmax, etc? Suma disponibila momentan e in jur de 250 de euro.
Sper ca am fost coerenta, dupa lungi cautari si review-uri.
Astept cu nerbdare sfatul tau!
Multa sanatate, lumina si liniste!
ApreciazăApreciază
Buna Raluca, orice storcator prin presare la rece este bun. Nu recomand deloc Champion fiindca l-am avut si i-a trecut timpul,acum sta praf unde pe un raft. S-a dovedit ca incinge sucul si ii strica toate proprietatile, pe langa alte puncte negre pe care le are. Cum am spus, a fost bun prin 2004-2005 cand nu stiam de alte storcatoare. Mult succes!
ApreciazăApreciază
Buna Ligia, poti te rog sa imi recomanzi sau sa comentezi care ar fi mai bun intre juicer Angel 5500 si Hippocrates Plus.? amandoua au cam aceleasi pretentii de „cele mai bune de pe piatza ” dar preturile sunt mult diferite. am vazut o demonstratie si comparatie intre Norwalk si Angel , si Angel a fost clar mai bun si la performanta si la calitate. si te rog un link cu distribuitori in Romania sau Europa pt Angel si Hippocrates.. Multumesc mult,
ApreciazăApreciază
Buna, ambele sunt bune iar Angel se poate gasi la Raw Vegan Mall.
ApreciazăApreciază
Buna Ligia. Am citit ce ai scris pe la icneput…ca ezidri nu este grozav (fata de excalibur)..ca cel de 1000 e cum e, dar cel de 500 mai slab… eu as dori un uscator pt a usca rosii (chiar felii, nu bucati mari), prune, caise.. si pt a face paine, biscuti (gen turtite)…ar fi ok si cel de 500 w (ezidri)? multumesc
ApreciazăApreciază
Maria, cel de 1000W este mai bun decat cel de 500W care este foarte slab.
ApreciazăApreciază
Ionela, garantia este importanta si ambele fac acelasi lucru. Ia-l pe cel cu garantia mai mare si mergi cu speranta ca acel magazin va mai fi acolo in 10 ani ca sa se ocupe de garantie.
ApreciazăApreciază