Retete fara foc

Trei retete de paine raw

Paine din seminte de in

  • Porții: 5
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 1 cana seminte in neimuiate
  • ½ cana seminte in intregi, inmuiate 5-6 h
  • 1 cana nuci sau migdale crude inmuiate 6-7 h
  • 4 linguri seminte bostan decojite uscate
  • 1 lingura ulei presat la rece
  • sare neiodata dupa gust
  • ¼ cana apa filtrata
  • 1 cana = 250 ml
Stiu ca intructiunile o sa pare prea multe, insa este mai simplu decat arata. Cana de semintele de in uscate se dau printr-o rasnita de cafea, iar cele de migdale sau nuci, cat si cele de bostan se maruntesc pe cat posibil sau se transforma in faina. Se pregateste o tava de la deshidrator/ cuptor cu termostat pe care se aseaza o foaie cerata. Toate se amesteca pana la consistenta unui aluat tare, putin sfaramicios si se intinde pe folia cerata folosindu-se o paleta umezita. Odata ce se afla pe tava, se imparte si taie foaia de paine cu un cutit, pentru a fi usor de intors in cateva ore. Se usuca la 40C timp de 6 -8h sau mai putin in functie de consistenta dorita. Painea se poate pastra la frigider in cutii inchise etans pentru mai mult de 1 saptamana. Painea se poate face din orice fel de seminte, grane incoltite, cu mirodenii sau fara, dulce, sarata, mai uscata sau mai groasa; totul tine de imaginatie.

Paine din mix de seminte

  • Porții: 5
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 2 cani seminte de in macinate in rasnita
  • 1 cana de migdale crude
  • ½ cana de seminte dovleac raw, macinate
  • ½ cana grau kamut germinat
  • ½ cana seminte in puse la inmuiat timp de 2 h*
  • sare neiodata dupa gust
  • 1 cana = 250 ml
*Gelatina eliberata prin inmuiere va ajuta la legarea painii. Compozitia se intinde in tavi si se usuca in deshidrator pentru 7h sau in functie de consistenta dorita. Vedeti la prima reteta detalii amanuntite despre pregatirea painii.

Paine italiana

  • Porții: 5
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 2 cani de grau kamut incoltit
  • 1 cana hrisca raw inmuiata peste noapte*
  • ¼ cana masline tocate
  • 3 catei de usturoi
  • ½ cana de ardei tocat marunt
  • un varf de cutit sau mai putin de oregano, busuioc si cimbru
  • 1 lingurita ulei presat la rece
  • sare neiodata dupa gust
  •  1 cana = 250 ml
Hrisca cruda este cea de culoarea crem, verzuie. Cea maro este prajita si are alt gust decat cea cruda. Vedeti la prima reteta detalii amanuntite despre pregatirea painii.
Daca doriti sa aflati mai multe amanunte de ce trebuie sa evitam painea facuta din fainuri de cereale doar uscata, si nu incoltite cum e recomandat, cititi articolul Paine mai sanatoasa facuta la cuptor.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

61 de gânduri despre „Trei retete de paine raw

  1. Draga mea, chiar acum la uscator se afla o tava cu Paine de In :D. N-am stiut la ce treapta sa pun uscatorul, asa ca am ales treapta de mijloc (45 grade Celsius). Sper sa fie ok.

    Te anunt de indata ce gust din ea, dar mai dureaza, e de 30 de minute abia la urcator 😉

    Apreciază

  2. Da, mi-am luat de vreo saptamana, dar ieri a fost prima lui zi in functiune. E un uscator Ezidri, ca doar asta am gasit in RO.
    Painea a iesit foarte foarte buna, si chiar acuma mananc o felie de paine de in cu pasta de spanac (reteta de pe Sideris) si imi place mult de tot! Diseara o sa incerc si niste batoane de cereale, si maine o sa mai fac o tura de paine, probabil italiana, sa vad cum e si aia 😉

    Multumesc inca o data pentru aceste retete delicioase, recunosc ca as vrea sa pui mai des retete, dar inca nu ma plang, ca am de recuperat: vreau sa testez toate retetele puse de tine pana acum, in special pe cele crude 😀

    Te pup cu drag!

    PS. Am vazut ca ai pornit campania „mananca sanatos o zi pe saptamana”, super faina idee, felicitari!

    Apreciază

    1. Superb Ralu! Asa te vreau,paine naturala. Chiar ieri am mers la un specialist raw si-mi spunea ce efecte groaznice are painea care creeaza mucegai in intestin si felul in care ne afecteaza, groaznic. Eu deja renunt la paine chiar daca ador toast-ul. Retete as vrea sa pun si eu mai multe, insa cum imi doresc ca toate sa fie aratoase, imbietoare si mai ales pozate, de multe ori in graba si uit sa le mai fac poze si uite asa pierd oportunitatea. M-am lecuit, fara poze eu numai postez nici o reteta. O sa te rog frumos sa te uiti in Blogroll, asa cum ai facut si sa vezi ca sunt cateva site-uri cu retete in engleza. Au multe retete si sunt extraordinare. Te pup si felicitari!

      Apreciază

      1. Aoleo, m-ai speriat cu mucegairea painii in intestine…. 😦 O sa incerc si eu sa fac cat pot de des paine home-made, cred ca o sa fac ori de cate ori nu folosesc uscatorul pentru altceva.

        Si lasa pozele, stiu ca vrei sa pui poze la fiecare reteta, si intr-adevar ajuta pozele, dar nu trebuie sa fie toate imbietoare si nu stiu mai cum, trebuie doar sa ne ajute sa ne facem o parere despre produsul final. Plus, poti sa editezi posturile cand repeti reteta si sa pui atunci poze, si pana atunci ne delectam si noi cu ce mai faci tu prin bucatarie 😉

        Si incerc sa ma uit si pe retete in engleza de dieta cruda, dar cand incep sa citesc ingrediente pe care nu le inteleg si nu stiu de unde sa le cumpar, ma dezarmeaza. Stiu ca nu ar trebui, dar sunt la inceput si inca nu am reusit sa gasesc fiecare produs de unde sa-l iau. Pe cand cele puse de tine in romana, au ingrediente care se gasesc in romania si la multe chiar scrii unde se gasesc si asta ma ajuta foarte mult. O sa depasesc aceasta timiditate de inceput si o sa invat ingredientele si in engleza incet incet 😀

        Merci inca o data de incurajari, imi prind foarte bine! Te pup cu drag!

        Apreciază

  3. Buna Ligia, cand te referi la paine si legatura cu mucegaiul, te referi la painea raw fara foc, sa inteleg?…Sau te referi la orice fel de paine?…Te pup si multumesc anticipat pentru raspuns.

    Apreciază

    1. Ma refeream mai sus la orice are legatura cu orice produs de panificatie care contine faina, drojdie, amoniac sau bicarbonat de sodiu. Si mie mi-a explicat in termeni elevati un terapeut nutritionist din USA si sincer m-a speriat bine de tot. De aceea se recomanda painea raw, sau daca nu se poate, paine din grau la incoltit cuptor obisnuit, dar tot fara drojdie.

      Apreciază

      1. Draga Ligia, ai gasit cumva un articol in engleza legat de aceasta problema? Am citit despre lapte, carne etc, dar niciodata despre piinea conventionala. Mersi!

        Apreciază

  4. salut

    eu fac paine de secara (cu secara rasnita de mine la blender) si fara drojdie, doar cu apa si sare fara iod. E reteta clasica cu sourdough. Banuiesc ca asa e bine si scapam de mucegai, nu?

    Apreciază

    1. Salut Maria, chiar este o reteta superba, care ne tine departe de toxine in plus in intestin. Eu mai faceam paine din amestecuri de diverse cereale, si seminte, tot un deliciu!

      Apreciază

  5. Draga Ligia,
    Eu am o nedumerire: sunt ele retete fara foc, dar pare-se ca tot avem nevoie de aparate… 😦 …fara ele nu se poate?? Tare mi-as dori sa nu bag nimic in priza si sa nu folosesc nici curentul electric, care tot un fel de foc este totusi (dupa mintea mea). Mersi de raspuns…

    Apreciază

    1. Draga mea Dana, nimeni nu spune ca trebuie sa folosesti acesti roboti. Eu ii vad ca pe un ajutor de nadejde care-mi usureaza munca si de care nu fac abuz. Spre exemplu la blender, ma straduiesc mereu cand blenduiesc ceva, sa stau sub 2 minunute de mixare, stiu si eu ca ce trece peste 2 minunute deja incepe sa distruga structura nutritionala serios. Iar cu deshidratorul, tu crezi ca-l folosesc zilnic, o data, sau cel mult de doua ori pe saptamana. Numai bine!

      Apreciază

  6. spuneai ca se mai poate face pàine si din faina de alte cereale la un loc!:) eu gasesc aici in franta,intr’un magazin de produse biologice,faina din patru cereale:grau ,ovaz,secara si orz!e buna sa fac pàine din ea? cerealele sunt integrale! dar am o mare nedumerire,ce punem in locul drojdiei,ca altfel iese turtoooi!:D multumesc!

    Apreciază

    1. Draga mea, in alimentatia fara foc nu se foloseste multa faina ca in cea traditionala. Se foloseste foarte mult cea de la seminte deja incoltite si uscate impreuna cu ingredientele care le vezi mai sus. Nu trebuie sa iasa coca, ci un aluat sfaramicios care se poate manca si fara sa fie gatit. Nu avem nevoie de drojdie deloc, incearca una din retetele de mai sus, fara sa foloseste alte ingrediente de care nu amintesc, usuc-o in deshidrator sau cuptor cu termostat care sa nu depaseste 40C, si vezi ce parere ai. Imi cereai sa te ajut sa adopti o alimentatie mai sanatoasa, insa toate informatiile exista pe site, o sa te rog doar sa-l studiezi foarte bine si cam atat pot ajuta eu.

      Apreciază

  7. cuptorul meu are de la 100C in sus,deci nu e bun de nimik!:D chiar am sa caut in supermarket sa vad daca gasesc ceva de ajutor(deshidrator,sau cuptor cu termostat cum zici)! multumesc mult de raspunsuri!eu sunt din jud tulcea ,te cunosc destul de bine,tatal tau m’a dus acasa de la maternitate cand m’am nascut !:) ma bucur mult ca te’am intàlnit aici!si succes in continuare !ai o gramada de idei „sanatoase”!:*

    Apreciază

  8. Nu am deshidrator si nu imi permit sa cumpar unul iar cuptorul meu are numai temperaturi inalte. Ce as putea folosi sa inlocuiesc acest deshidrator, as putea de exemplu sa pun la cuptor la foc mic cu usa cuptorului deschisa? Sau mai sunt si alte variante?
    Cu drag Luminita

    Apreciază

    1. Variante sunt cateva. Multe persoane usuca painea pe calorifer, soba sau pur si simplu n-o usuca. Fac compozitia mai tare, si o pastreaza la frigider. Nu este coca cruda, deci se poate manca si multe persoane fac asa.

      Apreciază

      1. Am rezolvat pana la urma. Am gasit cum sa imi fac un deshidrator si merge de minune! Am facut niste painici foarte delicioase dupa reteta ta, numai ca am modificat putin ca nu aveam toate ingredientele, asa ca am pus tarate de grau, fulgi de cereale, seminte de in.
        Multumesc de idei si spor in continuare la ce faci!

        Apreciază

  9. Ciao, Ligia. Locuiesc in Calgary (Canada) si incerc sa ii ajut pe ai mei in Romania cu informatii, iar linkurile tale sint exceptionale. Am trimis tuturor prietenilor retete si informatiile tale. De curind le-am trimis parintilor Lecitina non GMO (delicios in green smoothies) si Probiotic pentru a-si prepara almond cheese (brinza de migdale). Spune-mi te rog, stii vreo sursa de organic raw nuts and/or seeds in Bucuresti / Romania? Multumesc mult. Alina

    Apreciază

  10. Luminita am incercat sa intru si eu pe blogul care ai zis ca te-a ajutat sa iti faci un dezhidrator dar nu am reusit…crezi ca imi poti scrie mai multe despre cum l-ai facut pe al tau?
    As fi recunoscatoare pt ca nu imi pot permite acum sa cumpar unul…
    Multumesc !

    Apreciază

    1. Buna! In principiu e foarte simplu. Iti trebuie o cutie de carton, staniol, un bec cu dulie si cablu pentru a putea fi bagat in priza, lipici (am folosit faina cu apa), un gratar pt. a pune pe el ce vrei sa deshidratezi. Lipesti staniolul pe interiorul cutiei, pui becul tot in int. cutiei in partea de jos (pt. a se putea ridica caldura), bagi in priza becul, pui gratarul si inchizi (nu de tot) capacul cutiei. Eu la inceput am pus si un termometru in cutie, pe gratar, pt a vedea ce temperatura e si am cca 35-40 de grade.
      Spor la treaba!

      Apreciază

    1. Din pacate nici eu nu stiu sursa. Specilista care mi-a spus la randul ei invatase la cursuri despre asa ceva si nici ea nu-si mai amintea numele cartii sau studiului. Trebuie s-o presez, poate gaseste numele cartii/studiului facut pe aceasta tema si te anunt cum am un rezultat. Poti de asemenea sa stabilesti o intalnire cu Dr. Cleopatra Coroaba care este specialista in domeniu si sigur va putea sa-ti raspunda la intrebari. Este o persoana extraordinara de la care vei afla multe lucruri interesante pe care nu le auzi la alti doctori.

      Apreciază

  11. Draga Ligia,
    toate retetele astea suna asa de bine si ma tenteaza asa mult sa le aplic, dar uite ca astea de paine implica mereu deshidratatorul si nu am asa ceva. Ai vreo sugestie de cum am putea face ca sa fie ok sa „sarim peste” deshidrator? 🙂 (cu painea si cu celelalte care cer asta)

    In orice caz, multumim pentru munca ta cu siteul asta (si cu altele), e grozava si chiar aduce valoare in vietile noastre! :*

    Apreciază

    1. Buna Gabriela, tot ce trebuie bagat la deshidrator, cu exceptia painii, se poate pune la frigider pentru a se intari. La paine compozitia se face mai bine legata, cu mai multa faina de hrisca, din samburi de fl. soarelui sau migdale. Se lasa timp de cateva ore si dupa aceea se pot consuma, numai ca vor fi reci. La deshidrator se se incalzeau, si se si uscau. Mult succes!

      Apreciază

    2. In anotimpul rece, eu folosesc (si recomand cu incredere) caloriferul. Intind hartie de copt pe el, pun biscuitii (cel mai adesea pentru biscuiti folosesc), pe care ii acopar cu tifon si las 12 ore pentru biscuiti mai fragezi sau 24 pentru biscuiti mai tari, care se pastreaza cateva zile la frigider. Banuiesc ca se pot pastra la frigider, nu am incercat, la noi se mananca direct de pe calorifer inainte sa treaca 24 de ore:D
      PS: Am ajuns la postul asta cautand ce sa fac cu niste seminte de dovleac, asa ca am pregatit acum inul si caju (in loc de migdale) si de-abia astept sa vad ce iese. Am mai facut o data painici cu faina de grau (macinata acasa) dupa o reteta de pe blogul Unei, insa mie mi-au iesit nasoale, cu o consistenta cocoasa, iar dupa ce s-au uscat complet erau tun. De data asta sper sa am mai mult noroc.

      Apreciază

  12. Vreau si eu parerea ta in ce priveste painicile.Eu le fac ca pe niste pesmeti din faina de grau integrala,tarate de grau,faina de in,faina de soia,faina de hrisca,malai,susan,sau chimen si mac,sare si ulei de masline.Pun apa cat sa iasa un aluat bun de modelat ,il intind o foaie de 1-2 mm,tai patratele si la deshidratorul facut de mine dupa exemplul de pe blogul Andreei Lazarescu,care chiar functioneaza si la care eu am pus un bec de 40 watti ,asa se recomanda.
    Intrebarea mea este daca e bine ca am folosit faina si malaiul,nu sunt oare greu digerabile asa?
    Mie imi plac insa pentru ca se aseamana f mult cu gustul pesmetilor de paine coapta.
    Si vad in sfarsit ca mai e cineva din Tulcea.Si eu sunt de acolo si chiar ma intrebam daca or mai fi si in orasul meu rawvegani. Te pup!

    Apreciază

  13. Angela, este ok intr-o masura doar sa ai grija ca faina de grau, malaiul, sau soia (sa nu fie modificata genetic), sa fie curate, poate bio si mai ales sa n-aiba urme chiar si fine de umezeala sau mucegai. Eu una cand folosesc faina de grau in preparate raw, prefer sa mi-o macin pe loc, ca sa fiu sigura ca e totul in ordine. Nu am incredere in tot sistemul asta de pastrare si ambalare aproximativ igienica.

    Din Tulcea sunt mai multe persoane care consuma o alimentatie preponderent raw vegan, multi au luat legatura cu mine si sper ca pe viitor sa se faca si un club acolo, sa se intalneasca din cand in cand pentru discutii, degustari. Tinem legatura si te pup si eu!

    Apreciază

  14. Draga Ligia, am cateva nelamuriri: nu am gasit in retetele tale nimic strict despre sare si despre apa! Tu ce sare folosesti si ce apa la preparatul hranei? Eu din principiu in bucatarie folosesc sare de mare sau sare grunjoasa (neprocesata) si despre apa, beau pe cat posibil apa plata, iar la gatit apa de la robinet. Si inca ceva, sunt o bautoare de ceaiuri, ce mod de preparare pentru ceaiuri ai?

    Apreciază

    1. Draga mea Felicia,

      Daca urmaresti episoadele de la Ligia’s Kitchen, vei vedea ca spun ca folosesc sare de mare. N-am mai intrat in subiecte (apa si sare), deoarece toata lumea vorbeste pe diferite blogs despre ele. Am o posta mai veche despre apa si urmeaza poata una despre sare, dedicata unei sari pe care o folosesc de mai bine de 6 luni. Despre apa, folosim apa filtrata si foarte rar apa plata deoarece n-am incredere in nici o sursa. Avem un filtru cu osmoza inversa iar apa este destul de buna la gust. Legat de ceaiuri, beau ceaiuri facute obisnuit, nimic special. Exista diferite feluri de ceaiuri facute la caldura solara sau prin fermentare, insa prefer varianta clasica. Numai bine!

      Apreciază

  15. M-ar interesa piinea cu seminte de in si poate si mixul,dar nu stiu de unde se iau semintele de in,de bostan ,uscatorul de fructe si foaia cerata.

    Apreciază

  16. Buna Ligia! Ce fel de grau folosesti pentru painea italiana? Fulgi de grau? Merci si sarbatori frumoase!

    Apreciază

    1. Buna Iuli, folosesc grau bio, obisnuit care germineaza iar ca si fulgi de grau, exista la Granovit un soi de fulgi din germeni de grau procesati la 40C. Sarbatori fericite si tie!

      Apreciază

  17. Buna Ligia,

    Oare in loc de deshidrator pot folosi slow cookerul? Pe high sau pe low? Din pacate, pe caloriferul meu sunt mai mult de 41 de grade. Multumesc.

    Apreciază

Comentariile sunt închise