Ingrijirea sanatatii

Este margarina o alternativa sanatoasa?

Margarina a fost produsa inital pentru a ingrasa curcanii, pe cand ceeace a facut in realitate a fost sa-i omoare. Aceasta substanta continea un element alb, care nu avea nimic atractiv pentru a fi comestibil, asa ca i-au adaugat o culoare galbena, pentru a o vinde in loc de unt. Margarina obisnuita care are ca baza uleiuri hidrogenate poate avea urmatoarele efecte:

  • Creste cu 53% riscul de imbolnaviri coronariene la femei, conform unui recent studiu medical de la Universitatea din Harvard
  • Bogata in acizi grasi, creste colesterolul total mai ales cel rau si micsoreaza colesterolul bun
  • Creste de 5 ori riscul de cancer
  • Micsoreaza calitatea laptelui matern
  • Micsoreaza reactia imunologica a organismului
  • Micsoreaza reactia la insulina
  • Margarinei ii lipseste doar o molecula pentru a fi PLASTIC

Margarina are continut mare de acizi grasi creati prin hidrogenare. Procesul acesta transforma uleiurile lichide vegetale in stare mai solida, si previn rancezirea si dau viata mai lunga in afara frigiderului. Ca si grasimile saturate, acizii grasi cresc colesterolul rau, miscorandu-l in acelasi timp pe cel bun.

„Hydrogenation became popular in the US because this type of oil doesn’t spoil or become rancid as readily as regular oil, and therefore has a longer shelf life. You can leave a cube of margarine sitting out for years and molds, insects or rodents will not touch it. Margarine is a non-food! It would appear that only humans are foolish enough to eat it! Because the fats in margarine are partially hydrogenated (not fully saturated), the manufacturers can claim it is „polyunsaturated” and market it to us as a healthy food.”

Va propun un mic experiement. Cumparati o cutie mica de margarina si lasati-o deschisa in garaj, sau intr-un loc umbros. Dupa cateva zile, veti observa doua lucruri: nu veti gasi nici muste, nici macar acei deranjanti tantari. Nu veti putea simti nici un miros urat sau diferit, pentru ca nu are nici o valoare nutritiva. Nimic nu creste in ea, nici macar cele mai mici microorganisme. De ce? Pentruca este aproape plastic! V-ar place sa ungeti pe paine prajita plastic topit? Si ca un ultim aspect, mai putem adauga inca ceva. Daca luam o bucata de margarina si o punem pe gratar, sau intr-o tigaie ca sa prajim o friptura, va iesi un fum negru…

Puteti citii mai pe larg si cu si mai multe amanunte interesante la urmatoarele surse: Sursa 1, documentata de Dr. Dane Roubos, cat si amanuntele sustinute de Harvard School of Public Health.

16 gânduri despre „Este margarina o alternativa sanatoasa?

  1. Draga mea, in Romania se gaseste Smart Balance? In ce magazine? Sau poate fi comandat online de afara? Stii ceva de genul asta? Am in familie pe cineva bolnav de cancer si nu are voie sa manance lactate, deci nici unt, dar nu e bine sa manance nici margarina. Smart Balance ar fi un inlocuitor excelent, cred. Te pup si iti doresc o zi cat mai frumoasa! Nicoleta

    Apreciază

    1. Nicoleta, imi pare rau dar in Romania nu se gaseste si nici macar in Europa din cate stiu. Eu am sunat la ei la firma si am intrebat de distribuitori in Europa si au zic ca nici macar n-au nevoie fiindca piata de desfacere din USA este foarte bogata. Ce egoisti…

      Apreciază

  2. Stiam ca margarina nu este buna, si ca untul e mai bun ca margarina, dar nu stiam ca e chiar atat de daunatoare… felicitari si pentru acest articol, dar mai ales pentru faptul de a ne informa benefic!

    Apreciază

  3. Mama….PLastic….cred ca asa este…dar ce sa-i faci.. nu ramane decat sa o eliminam din alimentatia noastra. Margarina nu folosesc deloc decat foarte rar cand pun la o prajitura, insa foarte rar dar unt folosesc mai saptamanal pt ca ne place cu cascaval si mamaliguta….anumite mancaruri trebuie eliminnate…
    Foarte buna postarea.

    Apreciază

    1. Merci Iulia, chiar este de speriat. Si cand te gandesti cat de bine ni s-a bagat in cap de atatia ani, ca margarina este sanatoasa si o alternativa la untul obisnuit. Mai bine mancam unt, decat margarina, sincer.

      Apreciază

  4. Aceasta informatie care s-a tot vehiculat si care multi au primit-o prin e-mail este in mare majoritate eronata. Margarina e mai sanatoasa decat untul pentru ca, ea contine acizi grasi polinesaturati, in timp ce untul contine acizi grasi saturati. Acizii grasi polinesaturati se gasesc in uleiuri, se mai numesc si grasimi esentiale (omega 3 si omega6). Au rol in prevenirea aterosclerozei, are rol cardioprotector, reduce procesul de cancerizare, reduce tensiunea arteriala, reducerea colesterolului, au proprietati antivirale si antibacteriale, previn diabetul.Si eu initial am lasat margarina deoparte pentru o vreme pana mi-a dat prin cap sa ma interesez mai bine. Este bine sa folositi magarina ce contine grasimi vegetale nehidrogenate (eu stiu 2 pe piata romaneasca). Excesul de acizii grasi saturati(grasimi animale) duc la cresterea colesterolului, arteroscreloza, diabet, se depun in corp in jurul organelor. Internetul este o biblioteca universala si puteti sa va documentati mai bine voi, eu consider o mare prostie sa iau o informatie ca atare, mai ales in ziua de azi, sa traiesc dupa nascocirile cuiva si sa-mi pun sanatatea in pericol. Am impresia ca uneori ne comportam ca oile in turma.

    Apreciază

    1. Multumesc pentru comentariu, insa daca citesti toate postarea vei vedea ca recomand pe la mijloc cateva marci de margarine facute din uleiuri nehidrogenate si precizez ca sunt o alternativa mai buna la margarina din uleiuri hidrogenate. Ne poti spune si marcile din Romania care folosesc uleiuri nehidrogenate? Merci!

      Apreciază

  5. Aaaaa… si plasticul este fabricat din petrol (care, la randul lui, e format din ramasitele animalelor preistorice), rasina, gazed naturale, carbuni etc. Fir-ar ele de molecule si atomi. Schema atomului margarinei nu are nicio legatura cu cea a oricarui tip de plastic.

    Apreciază

  6. Un articol bine intentionat. As putea completa cu mai multe detalii.

    Imi aduc aminte de niste mergarine (wiesana si topway – nu ami stiu daca asa se scria) care contineau EDTA (sarea de sodiu a acidului etilendiaminotetraacetic).

    Substanta aceasta o foloseam la laboratorul de chimie analitica pentru a determina cantitatea de Calciu si Magneziu din probele de apa prelevate de pe teren.

    De asemenea, imi aduc aminte de la orele de chimie ca hidrogenarea uleiureilor vegetale se face pe catalizator de Nichel. Oare cati stiu ca Nichelul este un metal greu care ajuns in organism se depune in rinichi si ficat (cat de sanatos este)

    P.S.: Se spune ca un catalizator faciliteaza o reactie insa nu se consuma, la final fiind intact.
    Poate ca asa este in urma reactiilor chimite poate ca acest catalizator de Nichel nu se consuma, insa nu imi doresc sa il am in mancare (nici macar sa se atinga de ea!).

    Apreciază

    1. Eu sunt convins de produsele Rapunzel, le-am consumat aproape pe toate si calitatea e net superioara fara de ce gasim pe piata. Recomand Margarină Prima cu Omega3 si ulei de in.

      Apreciază

Comentariile sunt închise