Retete fara foc

Semintele de canepa

Semintele plantei „Cannabis sativa” au fost apreciate si foarte mult folosite de culturiile lumii din vechime. Contine toti aminoacizi esentiali care ajuta la sinteza proteinelor cat si acizii grasi, impreuna responsabili pentru sustinerea vietii unui idivid. Este un produs ideal in cazul vegetarienilor, inlocuind cu succes lipsa proteinelor. Semintele de canepa gasite in comert nu au nici urma de drog si au inceput sa aiba cautare pe piata lumii din cauza proprietatilor lor exceptionale inca din anii ’90. Facand parte de fapt din categoria nucilor si avand un gust delicios de miez de nuca, dar cu o aroma mai speciala acestea au urmatoarele proprietati. [Sursa Wikipedia] „Canepa (hempseed) contine 30% ulei si 80% din acizii grasi esentiali, linoleic acid, omega 3-6 intr-o proportie ideala, toti sunt enumerati mai jos in paragraf. Totodata profilul de amino-acizi continut, este aproape de nivelul prezent in sursele comune de proteine precum carne, lapte, oua si lapte de soia.” „About 30–35% of the weight of hempseed is hemp oil, an edible oil that contains about 80% essential fatty acids (EFAs); i.e., linoleic acid, omega-6 (LA, 55%), alpha-linolenic acid, omega-3 (ALA, 22%), in addition to gamma-linolenic acid, omega-6 (GLA, 1–4%) and stearidonic acid, omega-3 (SDA, 0–2%). Hempseed also contains about 20% of a highly-digestible protein, where 1/3 is edestin and 2/3 are albumins. Its amino acid profile is close to „complete” when compared to more common sources of proteins such as meat, milk, eggs and soy.” hemp_seed02 Seminte de canepa se gasesc in magazinele naturiste vandute in Romania de firma Canah sau le puteti gasi la magazinul Raw Vegan Mall. „In seminţele de canepa acizii grasi esentiali omega 6 si omega 3 sunt prezenti in raportul de 3:1, raportul ideal menţine şi cele mai fine vase de sânge curate, prevenind apariţia bolilor cardio-vasculare. Multi experti recomanda un minim de 3% de calorii din acizi grasi omega-6 si 1% din omega-3. O lingura de ulei de canepa sau 2 linguri de seminte de canepa decorticate contin aproximativ 6.6 grame de omega-6 si 2.2 grame de omega-3 – exact doza necesara pentru o dieta zilnica de 2000 de calorii. Microelementele prezente în sămânţa de cânepă includ stronţiu, torium, arsenic şi crom. De asemenea, seminţele sunt o sursă bogată în vitamina E în formă de alfa, beta, gamma, delta, tocoferol şi alfa-tocotrienol. Indicaţii terapeutice
  • Oboseală, stres. Magneziul şi proteinele de calitate din seminţele de cânepă te ajută să te hrăneşti corect în perioadele de solicitare intensă şi să îţi păstrezi echilibrul în situaţii de stres.
  • Sarcina, alăptare. Conţinutul nutritiv bogat recomandă seminţele de cânepă în dieta viitoarelor mămici şi a mămicilor care alăptează. Nivelul ridicat de omega 3 la mame a scăzut incidenţa de naşteri premature, a crescut greutatea copilului la naştere, lungimea la naştere şi circumferinţa capului, de asemenea a îmbunătăţit inteligenţa bebeluşilor de 18 luni.
  • Hipertensiune. Prezenţa magneziului te ajută să “ţii în frâu” tensiunea, iar aportul de grăsimi sănătoase (acizii graşi omega 6 şi omega 3) în raportul ideal de 3:1 te eliberează de problema grăsimilor nesănătoase pentru viaţa arterelor.
  • Diabet. Pentru diabetici, indexul glucemic al seminţelor de cânepă decorticate este considerat mic datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi. Seminţele sunt, de asemenea, pline de elemente nutritive care moderează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alungă amorţeala şi înţepăturile picioarelor, simptome comune diabeticilor.
  • Artrita reumatoidă. Acizii graşi omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Seminţele de cânepă oferă acizii graşi vitali în tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice.
Menţinerea echilibrului hormonal. Cânepa e singura sămânţă comestibilă care conţine acid gamma-linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorită profilului acizilor graşi din cânepă, ea este sursa cea mai adecvată de AGL pentru consumul pe termen lung.” Pe langa faptul ca puteti consuma aceste superbe nuci goale, combinatiile sunt fara numar. Mai jos voi oferi o parte din retetele pe care le-am facut si care ne-au incantat gusturile.

Lapte de canepa

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
  • 100 g seminte de canepa decorticate (nu se pun la inmuiat)
  • 200 ml apa filtrata
  • 50 g indulcitor raw
  • esenta de vanilie naturala
Totul se proceseaza in blender pana la omegenizare. Se poate adauga mai multa apa daca doriti o consistenta mai lichida. De asemenea il puteti combina cu miere, banane, capsuni, orice alt fruct dulce. Se consuma imediat pentru a beneficia pe deplin de proprietatile miraculoase ale acestui preparat.
Reteta de Inimioare de Canepa.

Sorbet Raw de Canepa

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
  • 100 g canepa raw
  • 1 para bine coapta
  • 100 g capsuni sau alte fructe preferate
  • 250 g cuburi de gheata
Toate se pun in blender, si se adauga mai multe fructe sau nuci pentru consistenta. Se pot face diferite culori si aseza in straturi intr-un pahar transparent, ornat frumos cu felii de capsuni sau lamaie. Se consuma imediat.

Hummus Raw de Canepa

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 200 g canepa
  • 50 ml ulei vegetal presat la rece
  • 2 catei usturoi
  • 50 g zeama lamaie
  • 25 g patrunjel tocat
  • 10 g paprika dulce (boia de ardei)
  • sare neiodata dupa gust
  • 50 g seminte susan
Toate se in blender sau in robot pana la omogenizare. Se consuma imediat.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

61 de gânduri despre „Semintele de canepa

  1. Vreau sa te felicit pentru ceea ce faci si Domnul sa iti rasplateasca tot efortul.
    Incerc de catva timp sa am grija sa gatesc cat mai sanatos iar toate sfaturile tale sunt exact de ceea ce am nevoie. Am ramas foarte impresionata de beneficiile semintelor de canepa si chiar am fost acum cateva zile sa le cumpar. Sunt delicioasa. Mult succes in toate.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Daca vrei sa prepari mai usor laptele de canepa, se poate folosi un aparat de facut lapte de soia, migdale, orez, si altele. Exista asa ceva in comert, se poate gasi si online daca cauti pe google cu ‘aparat de facut lapte de soia.

    Apreciază

    1. Stiu ca exista un astfel de aparat, insa eu una n-am nevoie de el. Laptele poate fi pregatit si fara fierbere deoarece incerc sa-i pastrez mai toate proprietatile. Aparatele traditionale de lapte de soia proceseaza totul la o temperatura de fierbere si distrug in mare parte toti nutrientii. Soia necesita fierberea, insa laptele de migdale, alte nuci sau seminte crude nu necesita fierberea. Merci de sugestie oricum.

      Apreciază

  3. Draga mea, am incercat ieri Brownies: delicioase!!! Fiind iarna, nu am servit cu inghetata, dar am pus o felie de banana pe fiecare prajitura: yuuuuuumy!! Si recunosc, eram sceptica, si inainte de a baga la frigider, nu m-a dat pe spate gustul. Dar dupa ce a stat prajitura la frigider vreo 2-3 ore, era COMPLET altceva, extrem de DELICIOS!

    Apreciază

  4. Buna Ligia,

    Am incercat si eu Brownies, au iesit incredibil de bune, nu ma mai saturam sa mananc, extrem de delicioase!

    Si am mai facut si Hummus sau Pate de canepa care a fost neasteptat de bun! E prima oara cand fac pate acasa, si nu are nicio legatura cu ce e in comert: e mult mai delicios, mai sanatos, mai bun, mai aparte! Cred ca-mi fac iar diseara, ca mi s-a facut pofta amintindu-mi cand am facut, acu’ 2 saptamani 😉

    Apreciază

  5. Raluca, intr-adevar sunt excelent. Tot timpu cand mi-e pofta de ceva dulce, ma reped la reteta asta atat de simpla. E delicioasa si cu o inghetata rapida, dintr-o banana, putina apa, vanilie si poate un mango, toate in blender. Trebuie doar putin s-o dai la frigider, fiindca compozitia nu o sa iasa oricum prea lichida si trebuie doar sa se raceasca putin. Minune!

    Si hummusurile sunt la fel de bune, sa vezi daca adaugi si un avocado in ele, sau ceva ardei rosu. Este foarte interesant ca putem jongla cu gusturile, si experimenta cat mai multe combinatii. Important e mereu sa nu exageram mai ales cu mirodeniile. Cand este crud, totul este mai aromat decat normal.

    Te pup,
    Ligia

    Apreciază

  6. Buna!
    Ce seminte ai cumparat?Vad ca au culoarea alba.Eu am luat din piata si are o culoarea cafenie deschisa.De la un taran care a zis ca este canepa.Laptele de canepa este crud sau fiert?
    Astept raspunsul dvoastra
    Multumesc

    Apreciază

    1. Buna Ciprian,

      Ce ai cumparat tu sunt seminte de canepa nedecorticate, cele care le vezi in imagine sunt decorticate (nu au invelisul exterior). Marea parte a retetelor de la site-ul meu sunt crude deci nu implica procesarea terminaca, si retetele care cer coacerea, fierberea vor avea la instuctiuni precizarea asta.

      Numai bine,
      Ligia

      Apreciază

      1. Buna ziua.
        Totusi nu am inteles daca semintele nedecorticate sunt bune pentru a face lapte de canepa. Poti sa ne dai un raspuns?
        Multumesc!

        Apreciază

    1. Nu este drog cu siguranta, sunt mai multe specii. Crezi ca ar mai fi de vanzare in magazine naturiste si Health Stores din intreaga lume si Romania?

      Apreciază

      1. N-o sa te rog sa ma crezi ci fa cautare de articole in engleza, in legatura cu soiul acesta de canepa – Hemp se numeste in engleza.

        Apreciază

      2. Buna!
        Eu cred ca aceste seminte de canepa din familia CANABIS au si ceva drog in ele pentru ca am pus seminte decorticate la o salata cam 3/4 dintr-un plic de 200 g, am mancat aseara la ora 19 si azi dimineata nu puteam sa merg prin casa de ameteala fara nici un alt motiv legat de somn sau bautura.
        S-ar putea sa-mi fi scazut si tensiunea, nu stiu pentru ca nu am verificat-o dar sunt convinsa ca ameteala mea este in legatura cu semintele.
        Asta zi mi-am facut iar o salata la care am pus restul de seminte si sunt curioasa daca si maine ma voi trezi ametita.

        Apreciază

        1. Buna Adriana,

          Eu iti garantez ca semintele de canepa din familia asta, nu au nici gram de drog. Se stie ca cele care sunt consideraste drog, sunt din aceeasi familie, insa exista nemumerate specii ale aceeasi familie.Sunt considerate de ani de zile un medicament care este extrem de folositor in detoxificare. Poate asta a fost si in cazul tau. De multe ori cand se intampla o detoxificare mai puternica in corp, acesta raspunde printr-o stare de ameteala puternica, moleseala, greata, iar reactiile sunt diverse de la persoana la persoana. Acum depinde si de gradul de toxicitate care este in corpul fiecaruia, la unii se manisfesta mai bland la altii mai violent. Anunta-ma daca si maine te vei simti la fel.

          Sper ca esi mai bine acum,
          Ligia

          Apreciază

  7. Buna, Ligia! Am o intrebare legata de semintele de canepa. Am fost ieri la magazinul de produse naturiste, si nu aveau pt moment seminte de canepa. Am cumparat pudra organica de canepa. Vreau sa stiu daca e acelasi lucru aproximativ, si daca o pot folosi in retetele cu seminte de canepa postate de tine, iar daca da, in ce raport, dar fiind faptul ca e faina si nu seminte? Multumesc!

    Apreciază

    1. Buna Larisa! Faina nu este la fel cu semintele. Faina face gura putin punga, si parca putin acrisoara, pe cand nucile de canepa sunt cu gust delicios de nuca, dar foarte deosebit gust.

      Apreciază

  8. Buna,

    eu am consumat acum cateva zile hemp hearts. la nici 15 minute dupa ce am ingerat 6 linguri, a trebuit sa vizitez baia, iar apoi am avut o senzatie de greata pentru cel putin o ora. tot cautand informatii pe web, am descoperit ca semintele contin arsenic si strontiu, facpt pentru care ma face sa cred ca senzatia pe care am avut se datoreaza acestor substante. mai este cineva care a avut astfel de reactii?

    Apreciază

    1. Draga mea Giulia,

      Imi pare rau ca ti s-a intamplat asta. Esti sigura ca n-am mai mancat nimic inainte. De obicei 15 minute e putin cam rapid, nu cred ca-si face efectul asa de repede. Noi consumam de ani de zile seminte de canepa in cantitati mari, si niciodata nu am simtit nimic. De la ce producator le-ai luat, poate erau expirate, rancede, mucegaite? Nu stiu ce sa-ti spun, insa nu stiu de la ce poate sa fie. Daca ar fi de la ele, s-ar putea sa nu-ti priasca in asa cantitate. Imi pare rau inca odata.

      Apreciază

    2. Chiar daca semintele contin arsenic si strontiu, documenteaza impulsul acesta si vei gasi ca in natura nu exista nimic toxic corpului. Singura problema este dozajul. Data viitoare e bine sa fi cumpatat si sa te informezi cat si cum.
      Mult noroc si sanatate.

      Apreciază

  9. Buna Ligia, toate retetele acestea le gasesc in cartea ta? Ca citesc intr-una, sunt foarte multe informatii si nu pot sa le retin. Vroiam sa stiu daca in carte sunt, ca atunci cand vreau sa pregatesc ceva sa stau cu cartea in fata si nu sa-mi notez pe hartie.
    Multumesc. Esti o persoana altruista.

    Apreciază

    1. Draga mea,

      Sunt in carte, dar nu toate si de asemenea multe care sunt in carte nu exista pe site 🙂 Sunt convinsa ca, cartea te va ajuta mult. Numai bine!

      Apreciază

    1. Retele de mai sus merg cu orice seminte din piata netratate chimic, si mai ales cu nuci (migdale, caju, macadamia, nucile noastre romanesti) sau seminte de fl. soarelui crude sau orice alta samanta cruda. Daca te refereai la cereale, acelea trebuie neaparat sa fie inmuiate pentru o noapte, doua si poate incoltite. Mult succes!

      Apreciază

  10. Scuze…n-am fost foarte explicita….ma refeream doar la semintele de canepa, pt ca am vazut ca in articol vorbesti de cele decorticate, insa cele care se gasesc la piata de cumparat sunt integrale banuiesc…inteleg ca pt. retetele de mai sus pot fi folosite atat seminte de canepa decorticate, ori integrale.

    Apreciază

    1. Cele nedecorticate sunt foarte tari, nu se poate face pateu/inghetata/hummus din ele. Se poate face lapte de canepa, care trebuie strecurat ulterior. Are cojile acelea tari, insa se pot consuma fara probleme daca nu te deranjeaza.

      Apreciază

  11. mersi ligia mi-ai fost de mare ajutor la o tema .
    sunt andrei si sunt in clasa a sasea.
    sunt din galati ,mai exact din tg. bujor:)

    Apreciază

  12. semintele se pot cumpara din magazine naturiste(adica de unde se cumpara seminte de legume etc.)

    Apreciază

  13. Apreciez oameni care stiu ce mananca,refaritor la canepa super aliment ,asemanator cu somonul pentru organism,felicitari pentru postare Cu bine!

    Apreciază

Comentariile sunt închise