Retete fara foc

Batoane din pseudo-cereale si fructe

Pentru demonstratii culinare vizionati episoadele ce apartin show-ului Ligia’s Kitchen, apasati aici. Am incercat ieri o noua reteta de batoane care spre uimirea mea a iesit si mai buna ca prima. Am facut lapte de migdale (vezi reteta) si neavand ce sa fac cu compozitia, m-am gandit sa n-o arunc si s-o trasnform in ceva bunatati. batoane-de-cereale-3

Batoane din pseudo-cereale si fructe

  • Porții: 4-6
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 100 g smochine uscate
  • 4 linguri seminte susan integral
  • 4 linguri hrisca cruda (verzuie, sau crem)
  • 4 linguri seminte chia Cele de mai sus se pun la inmuiat timp de 10 min.
  • 5 mere
  • 10 curmale sau 200 g stafide
  • 2 cani pulpa de migdale ramasa de la laptele de migdale
  • 1 cana nuci de canepa decorticata sau cu coaja (vor fi mai crocante)
  • esenta de vanilie/baton de vanilie
  • 2 picaturi esenta de rom
  • 5 linguri cafea din cereale, cacao raw sau pudra de roscove
  • 1 cana = 250 ml
Instructiuni: Toate ingredientele se proceseaza intr-un robot de bucatarie. Pe o folie de teflon se intinde o foaie de aluat, de aproximativ 2-4 cm inaltime. Se portioneaza folosindu-se un cutit fara zimti si se introduce in deshidrator pret de 7-10h. Verificati consistenta si cand vi se par ca sunt asa cum va doriti, puteti sa opriti deshiratorul. Se consuma in cel mult o saptamana, fiindca dupa aceea isi pierd din textura si gust. Pastrare: Se pastreaza intr-o punga de hartie capsata. Nu le introduceti intr-un recipient inchis ermetic, fiindca in timp pot mucegai, fiindca nu stiu cum, absorb orice urma fina de umezeala din aer (chiar daca sunt inchise etans).
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

11 gânduri despre „Batoane din pseudo-cereale si fructe

    1. Dana, imi pare rau sa-ti spun ca nu stiu nici o sursa prin care se poate cumpara din Romania. Sunt niste seminte miraculoase, cu gust slab si aspect usor gelatinos in contact cu apa sau saliva. Sunt extrem de complexe intrand in categoria „super foods”, avand in compozitie acizi de omega 3, antioxidanti si o proteine. Sunt indicate pentru o buna functionare a corpului si creierului, ofera energie, sunt o buna sursa buna de calciu continand si „boron”, care ajuta la asimilarea si folosirea calciului. Aici este un articol interesant despre chia seed si nu este singurul. http://www.icreatewisdom.com/chiaseed.html

      Apreciază

  1. buna nu stiu daca scriu in pagina potrivita te deranje cu o intrebare in dieta raw de unde iti iei vitaminele necesare corpului la o persoana care face si sport dca ma poti ajuta;)
    pup

    Apreciază

  2. Bune retete.De obicei,industrial,agregarea componentelor se face cu:glucoza lichida si zahar invertit(daca te uiti pe etichete).I-ti dau si eu o idee despre clatitele crude.Cel mai bine s-ar face cu fibre de fructe:mere,pere,caise,etc. care raman dupa extragerea cu storcatorul si prin saculet cat mai bine a sucului,sa fie cat mai uscate.Se pune apoi pulpa imprastiata intre doua celofane si se da cu sucitoarea sa se formeze clatita.Se ia un celofan jos si se pune cu partea descoperita la soare sau deshidrator.Dupa un timp,se observa ca se poate desprinde cu usurinta de pe celofan si se poate rula acoperind o compozitie oarecare.Deasemenea se poate lasa sa se usuce complet si folosi prin stropire cu apa(sau suc de fructe) pt rehidratare si pt a o putea rula.Tot din pulpa uscata a fructelor poti face:ceai fiert,ceai obtinut prin macerare si daca o transformi in faina,poti sa faci budinci adaugand de exemplu:lapte de alune mai gros sau altele dupa imaginatie,plus vanilie,ceva pt indulcit si totul la rece(fara foc).Am observat la pulpa de mar ca absoarbe mult lichid si se umfla mult.Cred ca s-ar putea folosi ca si pesmeti pt ceai.Fibrele din fructe sunt mult mai usor de suportat de catre organism in comparatie cu cele de cereale sau cele din coaja de castraveti sau din leguminoase.Ar fi o idee sa-ti iei necesarul de fibre mai mult din legume si fructe intr-o forma mai usor de suportat,plus faptul ca nu prea stii ce sa faci cu pulpa fructelor ramase dupa scoaterea sucului.Asa poti sa o si depozitezi.

    Apreciază

  3. Daca ai fi atent la umplutura lor, ar putea fi facute astfel deserturi pt diabetici.Astfel nemaifiind nevoiti sa renunte la placerea fructelor favorite,atata doar ca avand mai putine glucide si mai multe fibre sunt mai sanatoase pt ei(as spune ca si pt omul matur obisnuit care nu mai consuma atat de multa energie).Se dovedeste astfel inca o data ca nu e nevoie sa fii extremist cand urmezi o dieta,ci doar sa o reinventezi.

    Apreciază

  4. Alta sugestie e sa se faca cosulete de inghetata.La congelator nu cred ca se vor inmuia.Se pot umple cu spuma din suc de fructe,lapte de oleaginoase batute cu mixerul pt oua.Am vazut emisiunea cu tine de la Pro Tv.Felicitari.Nu te gandesti sa faci o colaborare permanenta cu Euforia sau TV Paprika?.Ai fi deschizator de drumuri in acest domeniu si presupun ca ai putea face filmarile la tine acasa si sa le trimiti printr-un program de sharing unde doresti.De exemplu Google talk pt fisiere video mai mici,sau Pando pt cele mari,sau altele.Nici macar nu ar trebui sa te deplasezi.Sau te filmeaza ei la tine acasa.Televiziunea are mai multa audienta ca si internetul si ai avea mai mare impact si asupra stilului obisnuit de a gati.Iar o emisiune permanenta la televiziuni brand,face mult.E doar o sugestie.

    Apreciază

Comentariile sunt închise