Retete fara foc

Horchata, bautura delicioasa de orez

Stiu ca suna ciudat la nume, dar este o bautura racoritoare straveche de origine spaniola, adaptat, mai bine zis un lapte din orez cu scortisoara. Sunt mai multe feluri de horchata care se poate face din migdale de pamant numite ciufa, migdale obisnuite, din orez, din susan, din seminte de pepene etc, asta conform Wikipedia si retetelor stravechi. In America Latina, in Mexic si Guatemala, intotdeauna aceasta este facuta cu orez, vanilie si scortisoara. Gustul acesta este delicios, asemanator cu gustul orezului cu lapte si scortisoara. Sunt tot felul de variante de Hochata, unele sunt facute cu nuci chufa, altele cu orez, altele cu susan integral sau cu un mix de plante. Wikipedia dezvolta acest subiect interesant.

Horchata

  • Porții: 3-4
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • 6 linguri faina din orez integral*
  • un varf de cutit scortisoara ceylon
  • indulcitor natural raw dupa gust
  • 2 litri de apa filtrata
  • esenta de vanilie naturala

Instructiuni:

*Faina de orez se poate macina in cantitati mici (cat aveti nevoie), folosind o rasnita de cafea.

Toate ingredientele se dau prin blender, la viteza normala. Se va mai adauga la final apa, scortisoara sau indulcitor dupa preferinta. Totul se strecoara cu atentie, folosindu-se o punga speciala de strecurat, altfel laptele va fi nisipos si greu de baut. Se poate consuma imediat sau se poate pastra in frigider pentru 2-3 zile, neaparat in sticle din material ceramic cu capac. Cu pulpa ramasa se pot face prajiturele gatite sau alte preparate gatite.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

24 de gânduri despre „Horchata, bautura delicioasa de orez

  1. Hmm… suna delicios. Cred ca in seara asta ma apuc sa fac.
    Cate zile tb sa stea in frigider inainte de a putea fi consumat?

    Apreciază

    1. Doar daca vreti s-o pastrati pentru mai multe zile, doar atunci se poate tine in frigider. Sau doar pentru a o raci putintel. Noi o bem fara probleme, chiar calduta cum o scot din blender.

      Apreciază

  2. Blenderul nu are recipientul din plastic? La viteza aia de rotatie nu se varsa din chimicalele vasului in compozitie? Ce apa foloseti? Cea imbuteliata are chimicale de la plastic si aia de la robinet e plina de clor si alte alea! O sa incerc si eu reteta, pana acum credeam ca orezul crud e toxic.

    pupici

    Apreciază

    1. Ralu, chimicalele din plastic se dezintegreaza in lichide numai la temperaturi inalte sau foarte joase, gen fiertinte sau apa tinuta la frigider/congelator si cand stau o perioada mai lunga de cateva ore. Apa folosita poate sa fie filtrata pintr-un filtru special montat la robinet, sau filtrata in cani speciale care au atasat la filtru material de genul carbunelui care are capacitatea de a retine toxinele si mizeriile. Apa in recipiente din sticla este fara nici un pericol, de asemenea. Stiu ca suna putin ciudat, insa nu trebuie mereu sa stai cu teama toxicitatii. Daca este asa, ar trebui sa te muti automat la tara fiindca aerul care-l inspiri este mai toxic decat iti imaginezi, si chimicalele folosite pentru spalat vase/rufe/geamuri/corp/sau orice solutie de curatat folosita casnic, este toxica si te afecteaza (dovedit stiintific) fara sa-ti dai seama din nou, mai rau ca cele de mai sus. Nu spun ca nu trebuie sa luam masuri, dar nu peste puterile noastre fiindca ne va obosi.

      Numai bine,
      Ligia

      Apreciază

  3. Buna, am facut si eu bautura si a iesit intr-adevar delicioasa!!! Toata familia mea a baut, multumim :)) Am o intrebare:ce faci cu partea solida care ramane dupa ce strecori lichidul? As face o prajitura raw, dar cu faina cruda??!! Da-mi te rog un indiciu daca poti. Merci mult!
    Cu drag, Dani

    Apreciază

    1. Buna Dani si ma bucur ca a placut la toata lumea. Cu partea solida din pacate nu prea poti face mai nimic. Spun asta fiindca orezul e cam aspru si nisipos, si nu prea da o consistenta buna unei prajituri. Daca nu te deranjeaza, poti incerca s-o mixezi cu un amestec de fructe uscate, nuca de cocos, mai multe migdale si vezi ce iese. Anunta-ma daca ti-a iesit ceva bun.

      Apreciază

      1. am facut acest gen de „lapte” pana sa descopar reteta aceasta. cu „resturile” am facut un terci cu mere (am fiert orezul 10′ si l-am amestecat cu un mar ras). reteta pe bebelusi 🙂
        ce voiam sa intreb este: orezul nefiert, ca si orice fel de cereala, are amidon. nu este mai bine sa folosim orez, mei etc fierte in acest gen de bauturi? in special pt bebelaci?:)
        multumesc,

        Apreciază

        1. Atunci cand cerealele si orezul sunt fierte, au mai mult amidon coagulat. Bebelusii pot consuma orice preparat crud inca de la 6 luni, cu precizarea sa li se dea in cantitati mici esalonat si fara presiune.

          Apreciază

  4. horchata este o bautura mexicana…si exista diferite moduri de a prepara bautura asta… pt mine reteta asta este total diferita fata de ceea ce stiu eu si presupun ca trebuie sa o incerc , adica merita incercata… thank you

    Apreciază

    1. Cu placere, sa-mi spui daca ti-a fost pe plac. Cu siguranta este diferita de cea traditionala, care presupun ca are si alcool.

      Apreciază

  5. nu, nu are alool deloc… 1 cup uncooked white long-grain rice
    5 cups water
    1/2 cup milk
    1/2 tablespoon vanilla extract
    1/2 tablespoon ground cinnamon
    2/3 cup white sugar
    numai putin diferita… o am de la niste prieteni mexicani de aici… bautura asta este foarte populara in California..poate unii pun si alcool..eu sunt pe langa alcool..:))

    Apreciază

    1. Laptele de migdale ??? Interesant, nu am auzit pina la tine, ai cumva o reteta pentru asta? Am fost vegana timp de doi ani si mi-a lipsit mult laptele din cafea. L-am inlocuit cu laptele de soya dar nu-i rau de stiut si alte retete. Ma gindesc din ce in ce mai serios sa revin la alimentatia pe care o aveam acum un an si pe care am abandonat-o. Profit de ocazie sa-ti mutumesc ca m-ai acceptat printre prietenii tai pe Facebook 🙂

      Apreciază

  6. trebuie sa va contrazic pe toate dar sunt in spania de vreo 10 ani si horchata este o bautura racoaritoare traditionala de aici din lapte de migdale
    se face f mult in zona valencia caci aici sunt multe migdale

    Apreciază

    1. Lacri, daca te uiti mai sus la comentarii, fiecare spune ca provine si se face in diferite feluri. Sunt convinsa ca reteta originala a fost alta, insa in zone si regiuni diferite spaniole sau care au la baza cultura spaniola (mexicanii), fiecare si-a facut dupa gustul propriu. Numai bine!

      Apreciază

  7. buna ziua, apreciez foarte mult munca depusa de tine, este fantastica lumea in care traiesti, eu deasemenea sunt adepta acestui mod de viata , ce gasesc aici este minunat, atata informatie care duce la cunoastere……. insa vorbesti aici de horchata, bautura spaniola care se prepara din chufa- termen spaniol, den. stintifica cyperus esculentum.Mi-am dorit sa mentionez asta pentru ca eu consum aceste fructe si cunosc bautura ca atare, la fel de adevarat este ca bautura in antichitate se prepara din anumite cereale, Cu gandul ca nu am deranjat prea mult adaugand cele de mai sus ,iti transmit mult succes si iti multumesc pentru tot.

    Apreciază

    1. Mihaela, sunt multe retete de Horchata si am auzit multe variente de retete care mai de care mai interesante. In diferite zone din America de Sud se gasesc retete total diferite de la zona la zona, in diferitele regiuni ale Spaniei la fel, insa reteta pusa mai sus este o reteta provenita din America de Sud si ei spun ca este o traditie mostenita de la cuceritorii spanioli. La reteta se adauga rom, adica doza bogata de alcool insa eu am adaptat si mi-a iesit o varianta mai simpla, fara alcool. Numai bine!

      Apreciază

  8. este ceva foarte revigorant si delicios,mi-a placut in mod deosebit,felicitarii pt aceste minunate retete.

    Apreciază

Comentariile sunt închise