Retete fara foc

Tort raw de ciocolata si portocale

V-ar incanta un tort delicios cu aroma de portocale si glazurat cu un strat cremos de ciocolata? Ei bine, va propun un tort care ne-a incantat familia si in acelasi timp ne-a deschis apetitul pentru alte deserturi racoritoare si in acelasi timp sanatoase. Nu uitati ca aceste feluri de dulciuri nu ingrasa. In principiu, la torturi de genul acesta toate nucile sunt inmuiate in prealabil, acestea devenind usor de digerat si cu un procent de grasimi bune/sanatoase care nu ne vor ingrasa, ci din contra ne vor ajuta sa slabim.

Tort raw de ciocolata si portocale

  • Porții: 4-6
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Blat
  • 1 cana migdale sau nuci  inmuiate timp de 4-6h
  • 2 linguri cafea din cereale sau carob (pudra de roscove)
  • 4-5 curmale raw
  • esenta de vanilie
  •  2 -4 linguri apa filtrata
  • 1 cana = 250 ml
Umplutura
  • ½ cana suc portocale sau sucul de la 3 portocale
  • 2 linguri coaja razuita de portocala
  • 3-4 linguri unt de nuca de cocos
  • indulcitor natural raw
  • 2 cani de caju (inmuiate 4-6h)
  • 1 cana = 250 ml
Glazura de ciocolata
  • 3 linguri carob sau cacao raw
  • 3 linguri indulcitor natural raw
  • 3 linguri unt de cacao sau unt de cocos
  • 1 cana = 250 ml
  • Totul se amesteca foarte bine, pana devine o glazura lichida.
Pentru ornare:
  • Bucati de portocale
  • Portocala data pe razatoare
  • Nuca de cocos
Toate ingredientele pentru blat se proceseaza in robot. Compozitia trebuie sa fie destul de ferma, putin sfaramicioasa. Intr-o tava/castron rotund si destul de inalt, asezam o folie alimentara de plastic pentru a ne fi mai usor la final sa scoatem tortul din tava, dupa care presam si nivelam compozitia. Daca aveti un inel culinar, totul va fi foarte simplu. Intre timp pregatim in blender umplutura pe care o asezam peste blat si totul se da la congelator timp de o ora. Dupa ce timpul s-a scurs, ne straduim sa scoatem tortul cu ajutorul foliei si sa-l intoarcem pe un platou. Acesta este gata de ornare si vom folosi glazura de ciocolata si multa imaginatie pentru ornare. Tortul se poate pastra la congelator fara probleme, timp de o saptamana. Inspirat de la Rawmazing.
Mai jos va voi recomada cateva torturi care s-ar putea sa va tenteze sa le incercati.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

25 de gânduri despre „Tort raw de ciocolata si portocale

  1. Va multumesc pt reteta,dar nu am inteles bine sa-l punem la frigider sau congelator .Dvoastra ati scris congelator!Astept un raspuns.Multumesc ,pt ca in luna martie am aniversarea fiicei mele si de-abia astept sa-l fac.

    Apreciază

    1. Retetele de torturi crude, in general trebuie bagate pentru o perioada la congelator. Eu asa am bagat tortul de mai sus, dupa cum am spus pentru a-mi fi usor sa lucrez cu el. Daca considerati ca este destul de tare, se poate baga doar la frigider pentru o perioada. Numai bine si sa va traiasca fetita!

      Apreciază

  2. Draga Ligia,ti-ai comandat unt de cocos de la adresa mentionata?daca da,totul a fost ok?cam in cat timp a ajuns coletul,taxe de transport?merci,te pup si sanatate!

    Apreciază

    1. Elena, acum depinde unde stai. Amazon este o firma foarte cu renume in USA, si shipping-ul ajunge undeva la $4. Daca esti in Romania, nu garantez ca trasportul si taxele postale vor fi mai mici de 50$. O alta posibilitate este sa-ti faci singura, mai bine zis sa te chinui sa scobesti doua nuci de cocos si sa le pui in blender cu putin apa de cocos. Cred ca merita efortul si se aseamana cu gustul untului de cocos. Anunta-ma daca ti-a reusit.

      Apreciază

    1. Este aproape la fel insa cu cateva modificari. Este foarte delicioas, il recomand tuturor. Cum ti-a iesit cel de la rawmazing? Ai reusit sa te apropri de ornarea originala :-)? Acum vreo cateva sapamani m-am tot chinuit sa fac arculetele alea din felii de portocala, nici o sansa. Sunt la pamant cu capitolul ornare, nici un talent 🙂

      Apreciază

  3. Buna!ms mult de raspuns,eu nu voiam sa stiu neaparat care i treaba cu firmele americane din lipsa de unt de cocos(fiindca se gaseste destul de usor),ci mai ales pt alte uleiuri,superfoods care se gasesc mai greu la noi si mult mai scumpe.Probabil o sa incerc si varianta pe care mi-ai zis o desi nuca de cocos impune rabdare si ”pregatire fizica”(sau tehnica),si nu prea am amintiri placute cu ea:).

    Apreciază

  4. Recunosc ca si eu de fiecare data ma lupt cu nucile de cocos. Pot sa le sparg dar partea grea este atunci cand trebuie sa le curat in interior. Stii cum sa le spargi, nu? Trebuie doar sa le dai vreo 2, 3 lovituri puternice cu un ciocan exact in partea de sus si sa fii pregatita cu un castron ca sa colectezi sucul.

    Apreciază

  5. Acu’ am ciocanul dar nu am nuca.inainte era invers…de aia m-am luptat asa:)ms de sfaturi.oricum o sa fac tortul cu unt,ca-s pofticioasa…

    Apreciază

  6. Ligia, ai inca un cititor satisfacut pe deplin de creatiile tale. Am facut tortul in week-end si a iesit minunat. Recomand uleiul de palmier nerafinat in locul untului de cocos, culoarea si gustul vor fi superbe. Sunt singura crudivora din casa, dar tortul asta n-a rezistat mai mult de o zi si ceva in frigider. Multumesc!

    Apreciază

  7. am uitat sa precizez: este de fapt reteta unui salam de biscuiti,dar dati un pic mai inainte si pe parcursul retetei este aratat f clar cum se desface nuca de cocos!

    Apreciază

  8. Buna! Duminica am facut acest tort si a iesit delicios, nota 10+ 🙂 Pe langa migdale, in blat am mai pus si pulpa de nuca de cocos, imi ramasese de o seara inainte si a iesit de textura biscuitelui. Asa l-a asemanat si un prieten care a fost foarte incantat de rezultat. Mersi, Mihaela

    Apreciază

  9. Ligia, ideea de tort raw este geniala si ma gandesc sa prepar unul dintre ele pentru ziua in care implinesc anii. Ne vei da idei de retete pt micul de jun?
    Multumesc, Radu!

    Apreciază

      1. Multumesc!Am doar o intrebare…daca preparam tortul intr-o tava…este o problema? Sau va iesi la fel?

        Apreciază

        1. Va iesi si in tava, insa trebuie sa aiba o forma mai „adunata” ca atlfel va avea o forma ciudata. Puteti folosi un bol rotund de sticla pe fundul caruia puneti folie alimentara cerata sau de plastic, pentru a fi usor scos la final. Mult spor!

          Apreciază

  10. Torturile tale arată minunat, dar din păcate reușesc sa mă uit la foarte putine video ptr ca stau in Germania si am probleme din cauza Gemma.

    Apreciază

Comentariile sunt închise