Retete fara foc

Tort fara foc de mango

Tort raw de mango

  • Porții: 5-7
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente: Blat
  • 2 linguri caju crude inmuiate
  • 1 cana migdale sau pulpa de la laptele de migdale, ori nuci crude
  • 4 curmale raw fara zahar
  • 2 linguri cacao raw/carob ori cafea de cereale
  • 1 cana = 250 ml
Toate se macina in robot pana se transforma intr-un aluat lipicios si sfaramicios. Compozitia se preseaza intr-un inel culinar detasabil si se pregateste umplutura. Umplutura
  • ½ cana caju sau migdale crude inmuiate peste noapte sau pulpa de la laptele de migdale
  • 2 linguri indulcitor natural raw
  • 1 lingura fulgi cocos facuti in casa sau 1 nuca de cocos
  • 2 linguri unt de cocos sau de cacao
  • esenta vanilie
  • 2 fructe de mango bine coapte (nu atoase 🙂
Umplutura se proceseaza in blender, pana devine o pasta omegana precum o smantana. Se toarna compozitia peste blat si se presara cu seminte de chia sau mac. Se lasa la congelator pentru o ora sau pana se intareste putin. Se decoreaza frumos si se poate servi cu sos de ciocolata raw sau fructe cuburi. Patrare: Tortul il puteti pastra la congelator, neaparat acoperit cu o folie alimentara sau cu un capac. Se poate pastra si timp de o saptamana. Atunci cand doriti sa il consumati din nou, scoateti-l la temperatura camerei si lasati-i pret de 10-15 minute, sau pana cand puteti baga cu usurinta o furculita sau un cutit. Tortul nu trebuie sa fie moale ci trebuie sa aiba consistenta feliei de mai jos. Pofta buna!
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

32 de gânduri despre „Tort fara foc de mango

  1. Arata superb si sint ferm convinsa ca e si la fel de gustos,abia astept sa-l gatesc si sa-l gust,imi lasa gura apa.

    Apreciază

  2. multumesc mult de commentul postat, ma bucur ca iti place. si eu sunt innebunita dupa blogul tau 🙂 si admir mult ceea ce faci.
    o seara minunata sa ai.

    andreea

    Apreciază

  3. Buna, Ligia! Ma gandeam sa fac si eu tortul acesta de mango, dar, intampin o pb. Caju! L-am gasit la magazinul naturist in cantitate de 150 gr, la pretul de 15 RON! E enorm de mult, oricat mi-as dori sa fac acest tort, si mai ales sa gust frisca obtinuta din caju. Plus de asta, si daca as cumpara cele 150 gr la pretul asta atat de mare, nici macar nu mi-ar ajunge dintr-un pachetel pt reteta de tort care vreau sa o fac, asa ca va trebui sa cumpar 2 pachetele … Am gasit caju prajit si sarat, la un pret foarte bun, dar, cred ca nu e indicat sa il folosesc pe acesta drept baza pentru frisca cu pricina, nu? Asta voiam sa te intreb, daca caju-ul prajit si sarat din comert, il pot pune la inmuiat peste noapte, si sa iasa sarea din el, dar prajeala … Astept un raspuns din partea ta. Multumesc!

    Apreciază

  4. Buna,

    Stiu ca caju este scump, dar totusi nici in halul asta. Eu l-am cumparat de la Metro, Carrefour, Real, Billa, cu 20 lei pentru 500 g. Nu cumpara daca e asa scump, si nici n-are rost sa cumperi din acela prajit, e groaznic si n-o sa iasa nimic cu el. Mai bine las-o pe alta data si poate gasesti la preturi mai rezonabile. Te pup,
    Ligia

    Apreciază

  5. Am facut si eu tortul acesta dupa reteta data de tine si a iesit f bun,racoritor!
    Am vrut sa dau si altcuiva sa faca, dar nu mai regasesc toate ingredientele.de ex stiu ca trebuiau doua fructe de mango si puteai sa pui 1 avocado in loc de ulei de palmier si nu mai stiu daca mai era ceva…
    Felicitari pentru preocuparile tale !

    Apreciază

  6. Mihaela,

    Multumesc pentru urari. Pentru reteta de mai sus, poti inlocui ce vrei tu, important e sa fie toate pe acolo. In loc de mango poti folosi orice fructe vrei, in loc de avocado poti folosi ulei masline sau palmier, in loc de migdale, caju poti folosi nuci de orice fel, in loc de curmale, miere sau stafide. Totul e in functie de ce ai prin casa, si mai ales sa iasa dupa gustul tau.

    Apreciază

  7. Da, draga mea, inteleg ca e loc de creativitate si ca poti inlocui, insa vroiam sa completezi in reteta , tocmai ca sa fie toate pe acolo. Am dat cuiva link-ul si ma intreba de ingrediente. De ex. se numeste tort de mango si nu apare scris de loc in compozitie.Era o rugaminte. Altfel toate laudele mele.

    Apreciază

  8. Ligia, draga mea, am facut acest tort acum vreo 2 saptamani, si a fost pur si simplu devorat in aceeasi zi! Incredibil de aromat si bun!

    Apreciază

  9. Tocmai am pus la congelator tortul cu mango (am adaugat si caise, deoarece am avut doar 1 mango copt). O sa-l decorez cu zmeura, consider ca gustul acestor fructe se potriveste de minune. Am mai incercat ieri si pate-ul din seminte de floarea soarelui, a iesit foarte interesant, chiar dk am inlocuit rosiile deshidratate cu o rosie proaspata, stoarsa de suc. Imi place ca tu, Ligia, propui retete gustoase si cu ingrediente simple, la indemana. Este foarte greu sa gasesti unt de cocos de exemplu. Felicitari si mult succes! Am o intrebare: ce inseamna in bucataria RAW esentele (de vanilie, etc)? Sunt convinsa ca nu sunt cele obisnuite, dar ce calitati trebuie sa aiba, unde se gasesc si cat costa?
    O zi minunata!

    Apreciază

    1. Draga mea Madalina, felicitari pentru minunatiile facute de tine si multumesc pentru comentariul detaliat. Mi-as dori sa vad si niste poze si mai ales sa le postez la site-ul meu, la categoria „Cititorii incearca retete fara foc”. Multi ar aprecia si totodata ar fi incurajati de ceea ce vor vedea.

      Referitor la esente si nu numai, eu mereu incerc sa nu cad in extreme periculoase cand fac eforturi supranaturale sa stau departe de orice care n-ar putea fi total raw. Multe din ingredientele folosite nu sunt total raw si mai ales nu total lipsite de chimicale, insa toate ca un tot unitar, sunt de 100% de ori mai sanatoase decat o alimentatie clasica imbibata si de alte elemente daunatoare. Eu ca esente le folosesc pe cele obisnuite de la magazin, cele mai scumpusoare, sau batonul de vanilie care si acela este scump. Uite aici o reteta de esenta de vanilia facuta in casa. Iti doresc numai bine si mult succes! Anunta-ma daca ai dori sa-ti public poze cu retetele tale. Multumesc!

      Apreciază

  10. Draga Ligia, multumesc frumos pentru raspunsul prompt. Sigur, mi-ar face placere sa trimit foto cu preparatele facute de mine:-) Deocamdata experimentez, iar cand ma perfectionez si la design le voi fotografia.
    Cred ca ar fi util daca ai adauga la retete si cat timp pot fi pastrate in frigider. Eu una, am problema asta, fiind plecata peste 14 ore pe zi de acasa, uneori raman la prietenul meu, deci e bine de stiut cat timp putem pastra in frigider un preparat raw. Evident ca este de preferat sa fie consumat tot pe loc, dar cred ca este bine de stiut.

    multumesc!
    Succes!

    Apreciază

    1. Perfect. Referitor la cat trebuie pot fi tinute in frigider retetele raw, torturile pot rezista in frigider cam pentru o saptamana iar la restul depinde. Mi-ai dat o idee buna, trebuie sa trec la fiecare asta. Eu de obicei tot ce facem mancam pe loc, mai putin tortuletele, ciocolata, inghetata care pot fi pastrate la congelator, dar nu pentru prea multa vreme, cel mult o saptamana. Laptele de migdale poate sa stea si 2-3 zile, pateurile si orice fel de pasta trebuie mancate imediat, tot ce intra la categoria – marinate, pot fi lasate cam 1-3 zile, limonada de ghimbir iar rezista bine pana la 3 zile in frigider si cam atat. Restul trebuie consumate cat de repede fiindca se oxideaza. Sper ca a ajuta putin!

      Apreciază

  11. multumesc frumos, am notat si o sa aplic. Cred ca ar mai fi interesant sa impartasesti din experienta ta modul in care se pot pastra legumele: rosiile se tin in frigider? morcovii, ardeii, patrunjelul (mereu mi se usuca, dar acum e si foarte cald). multumesc frumos!

    Apreciază

    1. Hai ca-ti spun tie, pana ajung sa public ceva. Rosiile nu se tin in frigider, eu le tin la geam sau pe un gratar. La geam sau pe gratar mai tin si perele, merele, caisele, piersicile, si mango. Am inteles ca la mango, pentru o coacere mai rapida, se baga in pungi de hartie.

      Rosiile nu se tin in frigider, se strica mai repede si grabesc si alterarea altor ingrediente vii din frigider. Orice verdeata se tine intr-o punga de plastic invelita in prosopele de hartie, vreo 3 straturi care se mai schimba din tim in timp dupa ce se uda. Eu asa le pastram mereu si tineau pana la o saptamana. Morcovii si radacinoasele in lada de la frigider, ardeii la fel pe un gratar afara, cartofii – la ei nici eu nu prea stiu ce as putea sa le fac ca sa numai incolteasca. Stiu doar ca trebuie tinuti la intuneric si rece, am incerca si asta, dar n-a tinut. Numai bine, Madalina!

      Apreciază

  12. multumesc inca o data. Chiar sa faci un articol, cand vei putea, cu aceste informatii, sunt absolut convinsa ca toti cititorii le vor gasi folositoare si vor usura misiunea catre o hrana sanatoasa! o zi excelenta! inca o data, multumesc!

    Apreciază

  13. Salutari. Ieri am facut si eu niste bomboane de ciocolata cu ulei de palmier(cacao, avocado, miere etc) si le-am dat cateva ore la congelator. Cand le-am scos au fost ok, dar daca le las putin nu le mai pot apuca cu mana, deoarece se inmoaie mult. Si acum intrebarea: daca las deserturile astea cu ulei de palmier la temperatura camerei, se inmoaie toate sau am gresit eu ceva? Daca fac tortul asta de mango de sarbatori si il scot pe masa, pot sa tai o felie din el si sa il mai las pe masa sau trebuie tinut permanent la frigider si mancat numai rece?

    Apreciază

    1. Buna Catalina, ciocolata se inmoaie foarte repede daca a fost tinuta in prealabil la frigider. Ce poti sa faci este sa adaugi nuci/migdale in compozitie si aceasta se va pastra solida mai mult timp. Despre tortul de care-mi spuneai, nu se va lasa decat dupa 1h sau poate cel putin 1/2h deoarece este ca o inghetata. Eu de obicei deserturile tinute la congelator le scot cu o ora inainte, si se mentin si dupa ce le pastrez pe masa inca o ora. Acum depinde, spre exemplu tortul de ciocolata de pe prima pagina nu va tine inca o ora pe masa, il scot cu o jumatate de ora inainte de consumare si pot sa spun ca tine inca jumatate de ora, nu se va topi dar se va lasa putin. Iti inchipui ca eu nu le consum complet inghetate, ca pe niste sloiuri ci le las mereu sa aiba textura mai moale ca de inghetata dar totusi nici sa nu-mi distruga dintii. Mult succes!

      Apreciază

  14. astazi am facut tortuletul, dar am pus pepene galben si am inlocuit astfel mango. A iesit super (tinand cont ca mie nu-mi place deloc pepenele 🙂 )….dar l-am pregatit special pentru sotul meu(ca sa nu fiu egoista sa prepar doar ce-mi place mie)!!!! Oricum nu risc deloc sa ramana ceva din el pentru ca el adora dulciurile raw…Te pup Ligia si iti multumesc mult pt toate minunatiile tale… Dumnezeu te-a binecuvantat cu un dar minunat, si sunt recunoscatoare ca il impartasesti cu noi

    Apreciază

Comentariile sunt închise