Alimentatia raw vegana · Retete fara foc

Iaurt de migdale, de caju si de nuca de cocos

In decursul anilor am tot auzit de retete de iaurt facut din nuci si am fost curioasa sa incerc diverse retetete. M-am gandit sa apelez la o reteta cat de simpla posibil ca si varianta de aici, o reteta inspirata de Ani’s Raw Food Kitchen. Acest preparat are gust delicios de iaurt cu fructe. Iaurt din cocos

Iaurt de migdale cu fructe

  • Porții: 3-4
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 1 cana migdale
  • 1 cana apa filtrata
  • fructe la alegere pentru final
  • 1 cana = 250 ml
Instructiuni: Migdalele se lasa la inmuiat peste noapte cu apa din belsug. A doua zi, se arunca apa si se spala bine. Se pun in blender si se mixeaza, in asa fel incat sa nu ramana bucati de migdale. Se strecoara pulpa de lapte, laptele se pune intr-un borcan si se lasa la cald timp de 10 ore (peste noapte e perfect). A doua zi dupa ce s-a fermentat, se alege iaurtul de deasupra. Daca nu s-a lasat zerul la fund, mai lasati inca o zi. Se „culege” iaurtul de deasupra si se arunca zerul. Se consuma imediat sau se poate pastra la frigider timp de 2 zile, intr-un borcan de sticla cu capac. Se pun in blender fructe preferate sau una dintre optiunile urmatoare: piersici, mere si scortisoara, 1 mango si o banana, capsuni, zmeura, afine si miere daca nu e prea dulce. Iaurtul se pastreaza in frigider timp de 2 zile.

Ani's Raw Food Kitchen

  • Porții: 2-3
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 1 cana migdale
  • 1 cana apa filtrata
  • 1 lingura suc de lamaie
  • Indulcitor natural
  • Bucati de fructe dupa preferinta
  • 1 cana = 250 ml
Instructiuni: Toate se proceseaza in blender si se consuma imediat sau se lasa fermentat comform instructiunilor de mai sus.

Iaurt de caju

  • Porții: 3-4
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 2 cani de caju crude inmuiate peste noapte
  • 2 cani apa filtrata
  • 3 curmale sau o mana de stafide
  • 1 sticluta esenta vanilie
  • 1 cana = 250 ml
Instructiuni: Se proceseaza in blender caju-ul impreuna cu apa dupa care se strecoara cu ajutorul unui tifon. Cotinutul se pune intr-un borcan, intr-un loc caldut dar nu foarte cald timp de 8-10 ore sau peste noapte. Dupa ce s-a fermentat, se alege iaurtul si se pune in blender impreuna cu curmalele/ stafidele si vanilia. Se poate consuma imediat sau se pastreaza in frigider intr-un borcan de sticla, timp de 2 zile.

Iaurt de nuca de cocos

  • Porții: 2-3
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 2 nuci de cocos mature
  • 1 cana apa filtrata
  • 1 cana = 250 ml
Instructiuni: Pulpa celor doua nuci de cocos se proceseaza in blender in asa fel incat sa nu ramana bucati. Se strecoara pulpa de lapte, se pune intr-un borcan si se lasa la cald timp de 10 ore (peste noapte e perfect). A doua zi dupa ce s-a fermentat, se alege iaurtul de deasupra. Daca nu s-a lasat zerul la fund, mai lasati inca o zi. Se „culege” iaurtul de deasupra si se arunca zerul. Se consuma imediat sau se poate pastra la frigider timp de 2 zile, intr-un borcan de sticla cu capac.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

24 de gânduri despre „Iaurt de migdale, de caju si de nuca de cocos

  1. Sa-l incerci sa-mi spui daca-ti place. E diferit intr-o masura, insa sanatos din cauza bacteriilor prietenoase (suna asa de rau in romaneste 🙂

    Apreciază

  2. M-am mai distrat odata bacteriile prietenoase, am gasit numirea asta la un site si de asta am folosit-o. Nu imi place sa folosesc englezisme in limbajul romanesc, numai ca de multe ori nu exista alte feluri de a exprima vreun cuvant 🙂

    Apreciază

  3. Eu sunt o consumatoare inraita de iaurt. Nu-mi lipseste in casa dar binenteles cel cumparat. Am sa fac acum si daca imi place, am sa fac mereu, mereu. Ma duc sa crap nucile, ca am de astea intregi si apoi mai diseara le pun la inmuiat si daca imi place…am sa fac mereu. Dar cu pulpa se poate face ceva?
    Banuiesc ca da!
    Daca stii ceva retete sau ai postate , sa-mi spui unde, ca la cate ai pe blog, mi-ar trebuie ore intregi sa il vizitez, s-asa cam o ora tot stau pe blogul tau mai mereu. 😛

    Apreciază

  4. Am facut cu nuci si l-am lasat de 12 ore mai la cald si apoi l-am pus la frigider. Parea ca a lasat zer si s-a ridicat deasupra iaurtul dar acum cand sa iau e zeama. Ca si cum ar fi laptele ramas?
    Ce o fi?
    Si parca a prins un gust asa amarui. :((

    Apreciază

    1. Iaurtul se culege de deasupra, este cateodata lichid, insa gustul acela amarui nu este nomarl. Apara acest gust doar daca a fost intr-un loc mai cald decat era nevoie. Daca nu ti-a placut, data viitoare incearca sa-l lasi mai putin de 12 h. Cred ca daca este cald bine, se face mai repede. Imi pare rau.

      Ligia

      Apreciază

  5. Draga Ligia te cunosc de atata timp ca nu mai pot trai fara tine fara blogul tau fara retetele tale,sunt mamica a doi baietei si pentru ei mi am schimbat total viata respiratia,nascuti foarte mici si cu prea multe alergii alimentare urgent a trebuit scoasa carne si tot ce inseamna lactat am aflat la ce nu erau alergici si am inceput sa cautam retete si te am intalnit pe tine mi a fost rusine sa ti scriu cum eu sa ma apuc sa i scriu unei fete dragute sa i multumesc ca m a salvat de la multe chinuri acum in 2011 ma declar experta in a gati raw vegan si hotararea am luat o cand intr o zi acum de curand am primit o invitatie spre a ma inscrie la un workshop initiat de pukka la gradinita waldorf in putul cu plopi unde curand te vei afla acolo unde se afla si baieteii mei, oauu mi am zis fata asta e fenomenala din pacate nu pot ajunge acolo deoarece in aceiasi zi am si eu o intalnire cu parinti ai caror copii sunt alergici si ii ajut asa cum tu ne ajuti pe noi insa daca vor mai fi intalniri nu voi ezita sa vreau sa te cunosc iti multumesc pentru toate retetele pe care ni le comunici iti multumesc ca ai usurat traiul copiilor mei iti multumesc ca existi sa ai zile cat mai fericite si pline de succes

    Apreciază

    1. Draga mea Tatiana, iti multumesc pentru cuvintele tale frumoase! Am fost si eu mirata de coincidenta cu gradinita Waldorf 🙂 Sunt convinsa ca pe viitor ne vom cunoaste si vom povesti mai mult! Iti multumesc inca odata pentru ca imi esti alaturi! Te pup, Ligia

      Apreciază

      1. Buna Ligia draga, sigur ca imi doresc sa te si cunosc si prin lectiile pe care ni le oferi zi de zi cu retetele pe care ni le pui la dispozitie eu la randul meu invat pe altii au ajuns dincolo de marea Mediterana la alti parinti alti doritori de hrana sanatoasa.Astept sa ma tii la curent cu workshopurile pe care intentionezi sa le faci

        Apreciază

  6. Obisnuiesc sa fac iaurt de casa din lapte cumparat din piata la care folosesc un iaurt mic din comert pentru maia starter (de inceput).
    Din pacate nu reusesc sa obtin un iaurt adevarat, asa cum cred eu ca ar trebui sa fie la gust si textura, cu toate ca am tot incercat sa folosesc diverse tipuri de maia starter.
    Poate stie cineva o reteta buna s-o publice pe blog!

    Apreciază

  7. Pentru gzabi
    Eu am inceput sa fac iaurt pentru bebelusul meu. Folosesc lapte de tara. Maiaua initiala am facut-o din jumatate cantitate lapte fiert si jumatate lapte nefiert. Se prinde mai greu (2-3 zile) – cred ca depinde si de cat de cald este in camera. Si apoi folosesti cateva lingurite din acest iaurt ca maia. Este excelent! Succes.

    Apreciază

  8. Buna Ligia, ma ierti ca te deranjez din nou. Am primit un mail despre bacteriile din iaurturi, pe care as vrea sa ti-l trimit si tie. E un pic cam lung si nu stiu daca o sa-l citesti tot, dar te rog, macar daca poti sa ma lamuresti si pe mine un pic cu privire la niste intrebari. Iaurtul se poate obtine si cu pastilele probiotice pe care le-ai folosit la obtinerea branzei braziliana? Din laptele de vaca cum se poate face iaurt (pt ai mei intreb aici, nu vreau doar un simplu lapte batut)? In aceste retete publicate de tine, dupa acele 10 ore trebuie lasat inca o perioada ca sa se separe iaurtul de zer?

    MUltumesc si iata mai jos mesajul:

    Gigantul producător de iaurturi Danone nu va mai promova în reclamele sale din Statele Unite benefiiciile pentru sănătate, în cazurile Actimel şi Activia, deoarece s-a descoperit că, de fapt, acestea nu au atributele pretinse. Potrivit presei britanice, cel mai mare producător de iaurturi din lume a mărturisit că a exagerat în reclamele produselor, care, de fapt, nu au acele beneficii prezentate. Astfel, Danone a fost de acord să nu mai spună în spot-urile de televiziune că Activia îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, iar despre Actimel că întăreşte sistemul imunitar.
    Putină lume ştie ce mănâncă. Şi mai puţină lume citeşte ambalajul la ce mănâncă. Iar şi mai puţină lume are noţiuni de microbiologie. Iaurturile probiotice, o invenţie a concernelor americane, conţin bacterii care nu au fost folosite, înainte, niciodată în alimentaţie. Una din aceste bacterii este specia „Bifidobacterium bifidum”. Aceste bacterii se găsesc de obicei în flora vaginală, în rect, şi în tractul uro-genital, în excremente de porci şi alte animale. Aceste bacterii nu sunt prezente în mod normal niciodată în intestinele subţiri, în stomac sau în gură, în afară că omul a făcut contact direct cu cele de mai sus. Aceste bacterii bifide nu supravieţuiesc de regulă acidul din stomac atunci când sunt îngurgitate pentru a nu perclita flora din intestine, în special din cel subţire. Concernele nu numai că ni le-au introdus în iaurturi, însă le-au mai şi modificat genetic ca să supravieţuiască acidului din stomac. De aici se vede şi reavoinţa şi perversitatea celor care le-au desemnat pentru consumul inconştient al umanităţii moderne.
    Prin intermediul iaurtului „probiotic” folosit ca un cal troian microbilogic aceste bacterii vaginale şi fecale modificate genetic ajung în intestinul subţire al omului. Şi acest lucru duce automat la tot felul de probleme ulterioare căci prin ele se schimbă automat flora naturală, care este înlocuită cu o floră tipic vaginală. Danone & Co vă creează deci un fel de floră vaginală în intestine, ceva contrar naturii umane şi cu efecte nocive pt. sănătate.
    Cunoscutul specialist în tehnica alimentară Udo Pollmer, care apare des la televiziunea germană ca specialist în domeniu pe teme de alimentaţie, a făcut cunoscut acest fapt în una din cărţile sale. Însă cui îi pasă? La televizor el însa nu poate vorbi despre aşa ceva şi nici nu este întrebat. Nu-i de mirare la cât se câştigă cu reclama la iaurturile probiotice de către posturile de televiziune. Cum să-ţi alungi clienţii? Citatul din carte cu privire la acest truc şi daunele aduse de consumul de probiotice este aici în limba germană:www.wahrheitssuche.org/probiotische-bakterien.html.”Bacteriile profane de iaurt nu au obiceiul să se lipească de pereţii intestinelor căci ele trăiesc din lapte proaspăt şi nu din lucrurile digerate. Pe de altă parte bacteriile probiotice nu sunt în stare să facă lapte gros, căci această sarcină o au bacteriile lactoacide. De aceea preţioasele bacterii (probiotice) se introduc, se amestecă pe altă cale, ulterior, în iaurtul deja fermentat”. (Udo Polmmer).
    „Bacteriile din fecale şi din secreţiile vaginale sunt bacterii care, după microbiologul alimentar Prof. Michael Teuber, reprezintă noi specii. Bacterii la care lucrează şi tehnologii genetice, care provin din fecale de porc sau din intestine de şobolani. Bacterii a căror specie nici nu este definită clar şi care au fost testate fără scrupule şi la sugari. Aici trebuie specificat că bacteriile bifide pot fi şi patogene, aşa cum avertizează specialistul elveţian. Unele bacterii bifide pot provoca carii şi chiar meningită” – spuneUdo Polmmer.
    Deci aceste bacterii nici măcar nu pot produce iaurt din lapte! Ele sunt amestecate în iaurt după ce acesta a fermentat. Consumul produselor probiotice poate deci să afecteze flora intestinală. Pentru microbiologi acest lucru nu este o surpriză. La urma urmei nici o bacterie nu are chef să se lupte cu alţi patogeni. Bacteriile se ceartă mai degrabă cu rudele lor, care au aceleaşi preferinţe alimentare la trocul cu mâncare. Şi întradevăr, indicii despre efectul nociv al produselor probiotice nu lipsesc. În anul 2000 presa germană scria „iaurturile probiotice pot periclita viaţa”.
    Cauza acestor scandaluri era un congres medicinal în Birmingham unde imunologul vienez Dr. Wolfgang Graninger îşi prezentase rezultatele cercetărilor. Conform acestora, iaurturile probiotice pot duce, la persoanele cu sistemul imunitar slăbit, la boli periculoase ca meningita, pneumonia sau septicemia. La acest congres a fost prezentat cazul unui diabetic mai în vârstă care a primit de la consumul de probiotce un abces la ficat şi care a putut fi salvat doar prin operaţie. Şeful spitalului vienez, Dr. Elisabeth Pittermann a scos după această întâmplare iaurturile probiotice din menu-ul spitalului. Firma Scheitz din Andechs care produce iaurturi ecologice a eliminat bacteriile probiotice din lista de ingrediente. „Cine vinde cu plăcere produse care conţin bacterii, care atunci cand sunt găsite de specialiştii în igienă reprezintă o dovadă de contaminare fecală?” (Udo Polmmer)
    Problema şi mai mare este că, de la introducerea „proboticelor”, concernele au convins, încetul cu încetul, ori prin persuativitatea tipic americană, ori prin preţul mai mic al culturilor acestora. Cam toţi producătorii de iaurturi, folosesc aceste bacterii nocive la preparat iaurtul, aşa că este greu de găsit un iaurt natural făcut cu bacterii tradiţionale. Acestea proveneau înainte de la viţel sau vacă. După Pollmer ele se numesc Streptococcus thermophilus şi Lactobacillus bulgaricus. În Germania este acum foarte greu de găsit un iaurt care să nu aibă culturi bifide. Cu alte cuvine, este greu de găsit un iaurt care nu este produs din bacterii vaginale şi fecale. Mâncăm caca. fără să ştim, fiindcă îi credem orbeşte pe cei care fac reclama la TV. Asta e.
    În Google este între timp extrem de greu de găsit un articol din care să reiasă evident ceea ce acum câteva decenii era bine cunoscut despre aceste bacterii. Însă, dacă citiţi cărţi mai vechi sau căutaţi cu grijă, puteţi vedea că aceste bacterii nu au nimic de-a face nici cu iaurtul, nici cu intestinele şi că fac cu adevărat parte din flora altor organe. Toate articolele noi despre aceste bacterii mint cu neruşinare sau au preluat minciuna de la alţii.
    Sursa : http://theworld-we-live-in.blogspot.com

    Apreciat de 1 persoană

    1. Ioana, stiu articolul foarte bine si este adevarat. In SUA s-a aflat de asta din 2004, doar la noi ajung vestile mai greu. Daca vor neaparat sa prepare iaurt acasa, se poate face si fara probiotice, trebuie sa cauti metode pe internet fiindca nu am idee. Se poate face si cu probiotice gasite pe piata, insa si alea sunt tot din culturi lactice sau cine stie ce culturi. Eu cand vreau sa fac branzica din nuci, folosesc probiotice vegane pe care mi le iau din alte tari. Cu bine!

      Apreciat de 1 persoană

  9. Ligia,

    – Cum se numesc probioticele vegane pe care ti le cumperi? de unde? online se gasesc?

    – Ce parere ai despre laptele de cocos?
    Am facut astazi cca. 1L lapte dintr-o nuca de cocos. ( prima data 🙂 A iesit deeelicios! Nu se compara la gust cu cel rezultat din fulgi deshidratati…
    Am citit cateva si cateva info. online despre laptele de cocos si observ ca are o cantitate mare de grasimi saturate (de 2x si ceva doza zilnica recomandata). Totusi, inteleg ca aceste grasimi saturate nu-s nocive precum cele din alte surse si ca ar fi mai usor asimilate de organism… Tu ce stii despre laprele de cocos? il folosesti?

    Multumesc!

    Apreciază

  10. Multumesc Ada. Eu nu inteleg daca trebuie sa scurg zerul de iaurt, sau nu stiu de ce a facut zer. In articolul respectiv nu vad scris k trebuie separat zerul.

    Apreciază

  11. @Ioana27: Nu am incercat reteta inca, dar eu n-as separa zerul de iaurt. As zice s-o testezi si sa vezi cum iti place mai mult (cu sau fara zer) , in functie si de necesitatile tale (daca vrei sa-l consumi simplu sau in diferite preparate, daca vrei sa aiba consistenta sau s afie mai fluid etc.).

    Cand imi faceam iaurt in casa eu fierbeam 1/2 din cantitatea de lapte, apoi o amestecam cu cealalata jumatate nefiarta si fie lasam asa amestecul, la cald, cateva zile, fie, pentru a grabi procesul, adaugam o lingurita de iaurt sau de smantana (dar, in niciun caz nu obtineam iaurtul in 1-2 zile nici asa). De aceea imi surade mult mai mult reteta aceasta si m-am bucurat s-o gasesc.

    Intre timp, am citit despre laptele raw si rasfoind si articolele Ligiei (multumim, Ligia!:*), am inceput sa testez diferite astfel de variante… 🙂 Apoi, o sa incerc si reteta amintita cu lapte normal, nu vegetal.

    Apreciază

  12. eu fac mereu iaurt in casa si branza de vaci . cumpar 5 l de lapte il las la prins intr/o oala la cald , cam 2,3 zile . cand vad ca s/a prins iau cu o lingura smantana si o pun intr/un borcan . deobicei iese cam 1 borcan de 400 . smantana astfel obtinuta o folosesc la iaurt . fierb 2 l de lapte , cand se raceste ( sa fie caldut ) pun cateva lingurite de smantana si amestec cu lingura f bune . il pun in borcane de 400 si il las pana se prinde cam 1 zi sau 1 1/2 . cand este prins , adica are consistenta ca un iaurt normal il pun la frigider . fac asta de ffff multi ani . eu nu le/am dat copiiilor mei iaurt din comert cat au fost mici .

    Apreciază

Comentariile sunt închise