Retete fara foc

Paine fara foc si fara drojdie

Ingredientele poate o sa vi se para ciudate, insa o sa fiti uimiti de rezultatul delicios. Are gustul puternic de paine cu fructe, insa nu este prea dulce. E ideala pentru micul dejun, ca si cum ar fi toast insa eu o ador ca si desert.

Paine deliciu

  • Porții: 10
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 2 cani migdale raw inmuiate peste noapte sau pulpa de la laptele de migdale
  • 1 cana seminte raw floarea soarelui
  • 1 cana faina in*
  • 2 morcovi
  • 1 mar dulce
  • 1 cana stafide raw (fara zahar)
  • 5 curmale inmuiate in ½ cana apa filtrata
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 cana = 250 ml
Instructiuni: Toate se amesteca bine, pana compozitia este lipicioasa si sfaramicioasa, dar totusi sta adunata daca se strange cu degetele. Se aseaza in tava dehidratorului, intr-un strat de aproximativ 2-3 cm si se dehidrateaza timp de 4-6 h pana se usuca partial, dar nu pana se intareste de tot. Painea aceasta trebuie sa fie moale, nu tare si crocanta. Daca doriti sa fie crocanta, o puteti usca mai mult timp. *Faina de in se face in rasnita. 

Paine deliciu 2

  • Porții: 10
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 2 cani grau kamut incoltit
  • 4 caise proaspete sau uscate
  • 100 g ananas uscat
  • 2 linguri indulcitor raw natural
  • ½ cana migdale sau pulpa de la laptele de migdale
  • 1 lingurita vanilie
  • 1 lingurita coaja de lamaie sau de portocala
  • 1 cana = 250 ml
Instructiuni: Se proceseaza in robot si la deshidratat cu ea pentru 1 ora sau 2, sau se poate consuma ca atare, daca va place. Va recomand si retetele urmatoare: Paine din grau incoltit facuta la cuptor si Paine fara foc.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

56 de gânduri despre „Paine fara foc si fara drojdie

  1. buna ligia….pana acum nu am facut nici un fel de paine si parca am asa …nu stiu…n iste retineri….
    sa nu iasa bune…..nu stiu pe care sa le incerc….doresc sadevin vegetariana dar uneori numai stiu ce mancare sa fac si ader la carne…:(…nici eu si nici sotul nu mancam carne multa, (adica sa simtim lipsa ca sa mancam…:)…)………daca as prepara orice altceva si sa-i placa, nu imi cere preparate cu carne….
    si de aceea vreau sa devin vegetariana pt ca stiu ca nu ne-ar fi asa de greu…..am mai cautat retete de vegetarieni,,,….

    Toate bune,
    Iulia

    Apreciază

  2. Buna Iulia,

    Stiu cum e prima data, dar nu trebuie sa-ti fie frica. Incearca intotdeauna orice reteta noua in cantitati mici, spre exemplu jumatate din ingrediente si vezi daca-ti place. In legatura cu dieta vegetariana, nu e asa greu, mai greu e cu cea vegana strict sau cruda 100%. In cea vegetariana sunt asa de multe optiuni, nu tot timpul sanatoase complet, insa sunt gustoase si interesante. Cu carnea lasati-va treptat, mai bine zis rezervati zile pe saptamana in care sa gatesti doar vegetarian amestecat cu retete crude, si zile in care sa mai strecori carne si pe parcurs daca te specializezi in retete vegetariene, scoate carnea de tot.

    Daca totusi vrei sa gatesti cu carne, gaseste-ti o sursa mai curata de unde ti-o procuri. De la tarani la piata, sau cineva care sa le creasca la curte cu mancare normala, fara concentrate. Stiu ca e mai lejer sa luam totul gata pregatit de la magazin, gen pulpe, piept, carne tocata, insa niciodata nu stim sursa si felul groaznic in care au fost crescute animalele. Si culmea, ca felul inumam in care sunt crescute pasarile de ferma, se reflecta dupa aia in calitatea produselor de carne, care devin pline de toxine si otravuri gustoase.

    Iti doresc succes,
    Ligia

    P.s. Si eu sunt AZS.

    Apreciază

    1. Merci Mircea. Vreau din tot sufletul sa vin la radio, si o sa iau legatura cu tine saptamanile viitoare. Inca ne recuperam, ne-a dat peste cap ca de obicei fusul orar, si de cand am venit suntem ca niste zombi. Dupa toate astea a trebuit sambata sa conducem si spre Bucuresti, da am avut o inmormantare in familie, insa usor, usor ne refacem. Tinem legatura si merci mult inca odata.

      Ligia

      Apreciază

  3. Azi dimineata am vorbit cu sotul meu despre ca vreau sa mancam vegetarian si mi-a zis: „eee…da macar o data din an in pasti merge!…” 🙂
    legat de carne, vrea sa cumpere pui de la un prieten care ii creste acasa si sa ii crestem si noi ptr cand se fac mai mari , pt carne…mie nu-mi place deloc sa gatesc carne si iam zis ca daca cumparam sa le gateasca el daca vrea ca eu nu ma bag…asa o friptura mai fac dar in rest….nu.
    astazi vreau sa mananc raw si cum nu prea stiu cum sa lac…m-am apucat si am mancat un morcov, o bucatica de telina si cruditati de astea, una cate una…pana ma mai documentez 🙂
    Eu am probleme cu constipatia, stomacul, ficatul….etc, mai multe….plus ca racesc f repede…si vreau sa scap de astea daca tot se poate!
    Eu in general mai tin post sambata dar cred ca mi-ar fi mult mai usor in cursul saptamani….
    Te mai tin la curent cu „schimbarile pe care vreau sa le fac…daca le reusesc sau nu!

    Iulia

    Apreciază

  4. Draga mea,

    Cand vrei sa mananci crud, nu manca doar morcovi si mere. Asa o sa dai in malnutritie. Trebuie sa fie o varietate de legume si aici intra multe salate, cu frunze comenstibile asortate. Multe plantute din diferite seminte, te rog fa o cautare de „sprouts” la mine pe site ca sa vezi cum se cresc. Am multe retete pe site de tot soiul, paini crude care le poti usca la soare, pe calorifer sau soba, sunt multe optiuni pe care trebuie sa le incerci.

    Postul este foarte bun, se spune ca o zi pe saptamana de post iti lungeste viata cu 20 de ani. Nu-ti place sa-l tii sambata, incearca o alta zi din saptamana. E bine ca esti deschisa la idei noi, insa incearca-l ca altfel o sa mori de foame.

    L.

    Apreciază

    1. :))….aia a fost cina de dimineata!!!! :)) pe la vreo 11 am facut lapte de orez si am baut si acum am facut pateu de masline de am mancat numai ca nu am pus avocado ca nu am avut acum si nu prea a iesit el dar…a fost bun…am mancat cu paine si stiu ca nu trebuia sa o fac dar … 😦 …am mancat deja. Importanta e intentia, ca am vrut si vreau. M-am uitat la sprouts, sa stii, si mi-ar place sa incerc sa fac dar ce fel de grau trebuie? pot pune de ala cumparat la punga si apoi sa fac asa cum scrie acolo sau trebuie altfel, nu stiu ca nu prea am inteles…. 🙂

      Apreciază

  5. Asa te vreau 🙂 Grau poti folosi ori de care, important e sa nu fie arpacas. Grau ca grau fiindc nu stiu cum il vei manca, se face suc de obicei din el care stii ca e foarte puternic detoxificant. Incearca si cu alte seminte, spre ex. cu fasole, seminte de ridichi, lucerna, floarea soarelui, hrisca (aia se incolteste mai greu, decat cea cu bob verde incolteste cea de culoare maro se foloseste doar inmuiata, e delicioasa seamana cu painea), mei, orice gasesti cometibil. Nu uita ca trebuie sa nu lasi plantuele sa creasca mai mult de 1 deget. Sunt delicioase pe felie de paine cu pateu, unt, ce vrei tu. Chiar acum mi-am verificat plantele de floarea soarelului, inca sunt micute si le tin la intuneric pana incoltesc si dupa aia in strat subtire de pamant. De abia le astept, se spune ca sunt cele mai pline de nutrienti (proteine complexe la greu, vitamine, minerale, etc.).

    Apreciază

    1. Multumesc ca mi-ai raspuns!…aseara am pus niste fasole la inmuiat(am vazut ca trebuie 24 h) si acum in seara asta vreau sa le pun in strecuratoare ….uuuffffffff…asa de greu imi e dar stiu ca numai prima data! Nu stiu daca ceea ce fac, fac bine, …prima data e mai greu!

      Inca ceva, m-am uitat pe blogul lui vali si scria acolo ceva de paste (retete raw-vegan strict) si a fiert pastele sau a facut ceva cu legume si le-a calit… 😕 …
      Dar sa revenim la fasole, as putea sa pun si linte ca am.
      Ce se poate face altceva cu astea crescute in afara de suc caci acum nu am storcator…???????????

      Apreciază

  6. Vezi ca cu fasolea merge mai greu, adu-le la cald dupa cele 24 h si clateste-le de 3, 4 ori pe zi cu jet de apa si dupa aceea plantele o sa aiba gust puternic de fasole. Eu mi-am pus fasole la inmuiata ca sa fac scazuta, si am lasat-o la incoltit complet si dupa aceea am fiert-o si gatit-o. Vreau sa-ti spun ca a iesit cea mai buna fasole scazuta din viata mea, si in plus cand mestecam simteam germenii care erau deliciosi.

    Cu celelalte plantute, pe langa suc, cum am mai spus si mai sus, le poti folosi pe paine cu pateu, etc, sau in salate, sau pur si simplu mancate pe langa felurile principale.

    Nu stiu cine e Vali, insa daca e vegana, de obicei acestia mai incearca si retete fierte. Se spune ca daca tii 75 % dieta cruda, si restul fiert si calit, tinem bolile la distanta, cum coborim sub 75, devenim vulnerabili. Si eu mananc in mare parte gatit insa cu multe salate si sprouts pe masa, insa cand pot, crud sau post.

    Apreciază

    1. Pai daca nu stii, linkul este acesta: http://bunsisanatos.wordpress.com/2009/02/19/turte-din-morcov-si-mazare/
      Gasesti acolo o gramada de feluri de mancare!!!
      Chiar acum ascult videoclipurile cu Paula pe care le-ai postat tu….si eu o apreciez foarte mult pe Paula Seling, am vazut-o si pe la Speranta tv! 🙂 este foarte modesta si o apreciez pentru tot ce face ea plus ca nu am auzit nici un scandat cu ea sau despre ea, (cum fac unii numai pentru a mai apare la tv…). Sper ca nu te deranjez nu comentariile mele dar sunt foarte incantata!
      Fasolea a capatat un miros asa acrisor, am spalat-o de o gramada de ori! Si daca miroase asa eu nu o mai gatesc, ca sunt o presoana foarte pretentioasa, daca simt ca miroase ceva, nu iti mai mananc! Cel mai mare defect al meu ca si daca merg undeva la fel reactionez daca nu-mi place si mi se pare ceva normal decat sa mananc si sa mi se faca rau dupaia, nu?
      Sa vad ce prepar astazi 🙂 …mai caut pe aici numai ca cu fasolea asta nu sunt eu lamurita! 😛
      Scuze ca te deranjez! O zi placuta!

      Apreciază

  7. Pai fasolea e normal sa capete un miros putin acrisor, fiindca incepe procesul de germinare. Asa se intampla cu orice samanta, dar mirosul e mai puternic la fasole si grau.

    Apreciază

  8. Buna Ligia ,

    foarte buna treaba faci aici.
    Vreau sa fac si eu paine cruda dar nu am dezhidrator. cuptorul meu are functie pentru dezhidratare pot sa fac in el?

    Apreciază

    1. Buna Dan,

      Si multumesc pentru incurajari! Cuptorul tau are cumva si ceva de reglat temperatura? Daca da, e perfect 45 C e ideal sau pana la 100C. Daca nu are, incearca sa faci paine din orice cereale putin incoltite. Am sa postez pe viitor reteta de paina, dar pana atunci hai ca ti-o spun.

      Pui 24h grau la inmuiat. Dupa cele 24h, lasa fara apa intr-o sita si o uzi de 3 ori/zi sau de cate ori iti aduci aminte si astepti sa se arata germenii. Dupa aceea graul fiind moale, se poate da prin robot cu putin apa si sare. Se aseaza pe o foaie cerata intr-un strat de 2 cm si la cuptor cu ea, la o cat mai mica temperatura, si o lasi pana cand crezi ca are consistenta dorita. Nu uita ca daca painea o lasi mai „necoapta” totul a fost incoltit, si nu este coca nesanatoasa.

      Anunta-ma daca a iesit si daca mai ai alte intrebari.
      Ligia

      Apreciază

  9. Multumesc pentru raspunsul prompt. Da are reglaj de temperatura cuptorul. De fapt asta vroiam sa stiu, la ce temperatura trebuie facuta dezhidratarea.
    Multumesc inca o data, si o zi cat mai frumoasa.

    Apreciază

  10. Buna!
    Crezi ca pt. paine as putea folosi grau macinat? Ma gandeam sa folosesc reteta de paine „deliciu” ca blat de tort, dar o cana de seminte de in mi se pare cam mult; cred ca o sa iasa un tort cu multe calorii. Am citit ca excesul de seminte de in poate deveni toxic.

    Apreciază

    1. Buna Mirela,

      Faina de grau macinat inseamna ca va trasforma paine in coca, ceea ce incercam sa evitam. Va trebui neaparat dehidratat ulterior pentru 2 zile poate, pentru a-i reduce din textura aceea de coca. Reteta o poti folosi pentru orice vrei, chiar si pentru blat de tort insa nu uita ca aici nu caloriile de care ziceai tu, nu prea conteaza fiindca nu poti compara un blat de tort crud cu unul facut in cuptor. Orice mancare gatita are de o mie de ori mai multe calorii ca alta mancare cu ingrediente asemanatoare, dar negatita la foc. In dieta cruda nu exista calorii, deoarece seminte si nucile de cele mai multe ori se pun la inmuiat, proces prin care grasimile sunt descompuse si gata de digerare. Se poate vorbi mult pe subiectul asta. Sper ca a ajutat raspunsul meu.

      L.

      Apreciază

    1. Si referitor la semintele de in, parerile sunt impartite in privinta toxicitatii. Unii spun ca faina este mai toxica decat semintele, altii spun ca semintele nu trebuie consumate deloc, in fond si pana la urma urmei cred ca fiecare face cum considera ca este mai bine. Eu am citit in multe surse ca exces inseamna sa mananci zilnici 3,4 cani de seminte, ceea ce nimeni nu cred ca face decat daca-si pune in cap. Cum am zis si mai de mult, nici o reteta nu e batuta in cuie. Fiecare adauga sau scoate ingrediente, in functie de preferinta.

      Numai bine,
      Ligia

      Apreciază

  11. Multumesc! Am facut deja tortul si a iesit foarte bun. Bineinteles ca am mai improvizat pe ici , pe colo, pt. umplutura am folosit suc de portocale, arahide, fulgi de cocos si putina miere si am ornat cu kiwi si portocale. Rezultatul a fost un succes, zic eu, in conditiile in care fetita mea de 4 ani a mancat cu placere ( de obicei e o mofturoasa). Incet, incet , o voi trece si pe ea pe hrana vie. Mi-ar prinde bine niste sfaturi in sensul acesta. Oricum , sunt constienta ca ma voi confrunta cu o groaza de proteste din partea celor apropiati, ca sa nu mai vorbim de medicul de familie. Si asa a trebuit sa dam destule explicatii pt. faptul ca nu i-am prea dat carne de cand s-a nascut. Deci, daca exista cineva cu experienta in trecerea copiilor pe hrana vie, mi-ar fi de folos niste sugestii. Am cautat pe google, dar nu prea am gasit, cel putin, nu copii atat de mici. Se pare ca nimeni nu „‘experimenteaza” pe copii.
    Stiu ca acest tip de mancare (cruda) este cea mai buna, pt. oricine, nu numai din punct de vedere fizic , ci si energetic si de fiecare data cand ii dau fetitei mancare gatita, am sentimentul ca ii fac un mare deserviciu si asta ma face destul de nefericita. Nu stiu cum s-o fac sa manance cruditati, salate. Refuza total , desi pe masa sunt intotdeauna legume. Cand era mai mica, manca ceapa, usturoi , varza, rosii. Ii placeau f. mult. Singurele pe care le mananca sunt painicile harice si bea lapte nefiert ( doar incalzit- il luam de la cineva de incredere).

    Apreciază

  12. Ma bucur Mirela ca ti-a iesit un tort bun. Sa ai mare grija cu arahidele, ca sunt toxice in stare cruda. Le poti folosi la sarmale vegetariene gatite, dau un gust superb dar nu crude. In legatura cu copii, toti copiii celor care sunt raw in lumea asta, mananca crud alaturi de parintii si fiindca i-au invatat de mici, 3-7 ani, si stiu ca alta alternativa nu este, fiindca ei sunt stricti raw si niciodata nu gatesc nimic. Am cunoscut cam vreo 3 familii care faceau asa.

    Daca vrei sa te apuci serios de mancat negatit, va trebui sa-ti faci rost de ustensila cheie a raw food-istilor – dehidrator. Cand o sa-l ai, o sa vezi ca va incepe sa manance fiindca vei putea sa-i faci diverse retete apropiate cu mancarea normala. Chiftelute, painica, prajiturele, batoane de cereale, chips-uri din salata, varza, spanac care sunt delicioase (reteta pe viitor la site-ul meu), etc. Mai fa-i din cand in cand lapte de migdale, care e de o suta de ori mai bun ca laptele de animal, care apropos ii spala si calciul care-l are deja in corp si asta fiindca n-are magneziu alaturi de el, un lapte de orez cu scortisoara si curmale (un deliciu), toate retele le gasesti la site-ul meu, sau urmeaza sa le adaug.

    Mult succes si scuze ca-ti scriu asa pe fuga. Trebuie sa ma pregatesc pentru evenimentele din fata mea. Am marti la Cluj demonstratie cat si aparitie televizata tot cu o demonstratie. Sa ma ajute Dumnezeu, ca mi-e cam teama 🙂

    Ligia

    Apreciază

  13. Nu te supara sora Ligia, da’ la cum arata painea asta, de parca-i gresie, m-apuca instantaneu postul. Eu prefer bagheta frantuzeasca. Cu niste cascaval, salmon (iar asta e asa de crud ca se si misca uneori…) si salata, aia da deliciu. Da’ daca voua va place sa va pierdeti toata ziua prin bucatarie, cine va poate rapi fericirea asta. Numai sa nu faceti o religie din asta, c-atunci chiar ne-am pricopsit.

    Apreciază

    1. Mai draga, tu iar ne vizitezi? Daca-ti displace asa de mult site-ul meu, de ce mai vii? Sau esti curios sa vezi din cand in cand ce mai postez nou? Cred ca asta e. Ti-am mai explicat, fiecare face alegerile alimentare in functie de cum il duce mintea. Si nu-ti fa griji de timpul nostru din bucatarie, painea asta se face in 10 minute iar de restul se ocupa dehidratorul. Mai mult timp iti ia sa faci o bagheta, vreo cateva ore si cu perioda de asteptare pentru crescut.

      Apreciază

  14. Multumesc pt. sfaturi. N-am stiut de arahidele crude, ca ar putea fi toxice. Deocamdata nu a patit nimeni nimic rau. O sa fiu mai atenta pe viitor. Da, va trebui sa fac ceva investitii.O sa caut un astfel de aparat de deshidratat, sper sa nu fie f. scump.
    Succes la evenimente!

    Apreciază

  15. Cu toata placerea. Cam astea ar fi pretul pentru un dehidrator de top, Excalibur 5 tavi, negru – 1290 RON / bucata si Excalibur 9 tavi, negru – 1430 RON / bucata la acest site: http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2010/04/excaliburu.html#more

    Pana la ora actuala proprietara site-ului, pe care o cunosc bine, ofera cel mai mic pret din toata tara. Am gasit altele cu 2.000 lei sau alte preturi ingrozitoare. Mai exista o varianta mai ieftina, insa eu zic ca nu merita. Nu este asa de calitate ca cel de sus, costa undeva la 600 lei, l-am folosit si e slabut la temperatura de 45 C (optima pentru pastrarea nutrientilor). La Excalibur, la 45C usuci intr-o noapte si o banana intreaga, la asta mai ieftin, eu m-am chinuit 5 zile sa usuc niste visine si n-am reusit. Nu te speria, fiindca pe 24h, au un consum mic de aproximativ 1 euro. Uite-te la articolul meu sa le vezi pe amandoua. https://ligiapop.com/2009/04/29/ustensile-necesare/

    Numai bine, si oricand ai intrebari, in limita cunostintelor mele, te voi ajuta.

    Ligia

    Apreciază

  16. Buna ziua Ligia
    In locul dehidratorului nu se poate folosi cuptorul de paine clasic construit din caramida?
    As avea si o rugaminte… La inceputul lunii august vrem sa organizam o tabara de studii de profetie biblica cu participarea unor invitati din SUA care sunt vegani. Meniul noi va trebui sa- l intocmim. Rugamintea mea este daca puteti sa ma ajutati cu un meniu de o zi (sau mai multe zile daca nu sunteti foarte ocupata). Meniul poate fi si crud. Eu m-am gandit sa combin zilele crude cu cele necrude. Nu sunt inca destul de pregatita pentru a putea fi sigura ca meniul ce l-as intocmi eu ar fi 100% bun. Multumesc pentru ajutor.
    God bless!
    P.S. Dumnezeu m-a trimis la dvs. E o bucurie ca pot gasi ajutor pe site-ul dvs.

    Apreciază

    1. Buna Beatrice,

      In legatura cu meniul, lasa-ma sa ma gandesc cateva zile. Sunt foarte ocupata in urmatoarele zile si pe vineri, sambata ma voi gandi la ceva.
      Despre dehidrator, nu se poate inlocui cu nimic, decat cu un cuptor care are termostat. Ideea este sa tinem temperatura sub 40 C pentru a nu distruge nutrientii din ingrediente. Orice cuptor se incinge peste 100 C si asta inseamna, 1% nutrienti ramasi chiar si dupa o jumatate de ora de coacere.

      O seara buna,
      Ligia

      Apreciază

  17. Multumesc pentru raspunsul rapid. Dar m-as bucura daca sambata te-ai gandi la altceva decat meniul meu. Mai sunt zile din saptamana in care poate vei avea timp. Pana la inceputul lui august mai e timp. God bless!!!

    Apreciază

    1. Cu placere! Eu de obicei sambata seara lucrez pana tarziu si de asta aminteam de sambata. Stiu ca pare departe august, insa pentru mine nu e asa departe. Am multe de facut in timpul asta, cateva demonstratii si in plus lucrez zilnic la o carte de bucate, inventand retete saptamanal si pregatindu-le pentru sedinte foto. Spre exemplu ieri toata ziua am stat in bucatarie si in seara asta, planuiesc alta sesiune de bucatarit.

      Numai bine, si o sa te rog mai incolo sa-mi readuci aminte ca sigur uit.
      Ligia

      Apreciază

  18. Painea asta pare foarte delicioasa. Voi chiar sunteti vegani? Adica nu gustati nici macar miere din cand in cand? 🙂

    Apreciază

    1. Veganii extremisti nu pun gura pe miere, nu poarta haine din fibre animale, nu poarta pantofi din piele, etc., insa noi nu suntem extremisti. Incercam sa mancam cat mai sanatos, chiar si miere, polen, dar tinandu-ne mintea clara 🙂

      Apreciază

    1. Ma bucur ca ti-a placut! Stiu ca pare ciudat sa folosim morcovii intr-o reteta, insa sa gusti desertul cu morcovi si mere din cartea mea, nici nu stii ce mananci, iar morcovul nici nu se simte.

      Apreciază

  19. Draga Ligia,
    Am intrat pentru prima data pe pagina ta si am fost profund impresionata.
    Acum doi ani am fost nevoiti sa trecem cu toata familia la regim alimentar vegan. Am fost de-adreptul speriata la inceput. Acum ma gindesc cit de usor mi-ar fi venit daca te cunosteam atunci. Toata lumea ne asteapta sa revenim la „regimul normal” iar familia mea inclina mai mult spre „row food” si copiii mi-au declarat ca vor sa continuam regimul vegan pentru tot restul vietii (regimul a fost recomandat ca si tratament pentru doi ani). Am fost foarte fericita sa aud aceasta, mai ales ca nu am insistat.
    Suntem schimbati atit in exterior cit si interior si Ii multumesc Lui Dumnezeu ca ne-a adus in aceasta lume noua, chiar daca a trebuit sa ne forteze un pic. Sper sa am prilejul sa va cunosc si personal. Eu sunt din Republica Moldova si ma gindesc sa fac ceva mai mult decit doar pentru familia mea. Aici, peste prut nu se prea cunoaste despre acest regim alimentar si nici nu se prea gasesc alimente specifice, dar mai vorbim. Mi-a facut placerea sa va cunosc.

    Apreciază

    1. Draga mea Lucia,

      Ma bucur din suflet pentru ca mi-ai impartasit din experienta ta! Referitor la Republica Moldova, vei fi uimita ca deja sunt oameni care consuma o alimentatie in preponderenta raw vegan. Daca ai cont pe Faceboo (cred ca te-am adauga la prieteni acum), cauta pe Tania Tarlev, fiindca ea este de acolo si la randul ei cred ca cunoaste alti raw foodisti. Pe viitoar poate ajuta Dumnezeu si vom face si un eveniment in Republica Moldova, insa nu pot promite deocamdata nimic.

      Multa sanatate si tinem legatura neaparat!

      Apreciază

  20. Buna ziua imi pare bine ca in sfarsit am reusit sa aflu cum pot sa intru in posesia acestor retete am auzit de ele de mult si ieri mi-a spus o prietena ca pot sa le vad in internet va felicit si va multumesc pt efortul care il faceti sa ne ajutati sa mancam sanatos …..in fine am si eu o intrebare nu stiu ce e acel aparat de deshidratare ? de unde se cumpara?sau cum pot sa folosesc cuptoru ca sa il inlocui astept raspuns pe mail daca se poate va multumesc frumos.Dumnezeu sa va binecuvinteze .O zi buna

    Apreciază

  21. Am nevoie de indrumare pt ca bajaii de ceva vremee si nu reusesc sa -mi incropesc un meniu fara a fi tratat termic-asa cum as vrea;
    Daca aveti sugestii pt mine,ca incepator, mi ar face placere sa la primesc pt ca nu reusesc sa am un echilibru in alimentatie si asta deja se simte;
    Ma bucur mult ca am reusit (din intamplare) sa va gasesc.
    Maria Nadia

    Apreciază

  22. Buna, vin si eu cu o intrebare. Aceasta reteta nu merge si fara deshidratare? Ma gandesc k ingredientele merg mancate si nedeshidratate, dar nu stiu daca se tin legate una de alta, macar ca la un salam de biscuiti clasic.

    Eu nu am deshidrator.

    Apreciază

  23. Bună Ligia sunt Luminita, sunt de 11 ani lacto-ovo-vegetariana.
    Te admir f. mult şi mi-aş dori sa trec şi eu pe Wegan.
    Am o rugaminte la tine, cat costa cel mai eftin dezhidrator şi de unde îl pot achiziţiona.

    Apreciază

    1. Luminita, te poti descurca si fara deshidrator. Important e sa ai un blender ori de care, o rasnita, un cutit si un tocator. Pe parcurs iti poti lua un storcator si dupa aceea de abia un deshidrator si un germinator. Nu uita ca totul se face cu pasi marunti, vezi postarea Vreau sa incep sa mananc sanatos, cu ce sa incep? cat si postarea, Primii pasi spre o alimentatie mai sanatoasa si Pasi spre raw food, sa invatam din greselile altora.. Sanatate!

      Apreciază

  24. Buna Ligia, e o adevarata bucurie sa vizitez de fiecare data site-ul tau. Am avut insa o mare retinere cand discutand cu o prietena insarcinata, „predicand” binefacerile unei astfel de diete, ea mi-a raspuns ca nu este sigura ca poate nici macar sa guste astfel de preparate pentru ca in sarcina foarte multe alimente sunt interzise. Crezi ca este chiar asa? Daca da, te-ai gandit cumva la o sectiune de retete pentru viitoare mame?

    Apreciază

    1. Andra, mai toate ingredientele naturale sunt interzise femeilor insarcinate si sunt si sunt promovate si acceptate multe produse care nici nu ar trebui sa intre in alimentatia unei gravide. Fiecare este liber sa faca cum vrea si nu uita, ca oamenii care de cele mai multe ori raspund cum ti-a raspuns persoana cu care ai discutat, sincer, nu sunt pregatiti sa faca schimbari in viata lor fiindca chiar nu vor. Eu din 2010 m-am oprind din incercarea mea de a convinge oamenii sa faca ceva pentru ei, acolo unde simt ca acestia nu sunt deschisi spre asa ceva. In cartea care va aparea despre sarcina, voi preciza multe detalii referitoare la asta si pe viitor voi introduce si o sectiune la site pe acest subiect si despre alimentatia copiilor, daca timpul imi va permite.

      Referitor la ingredientele interzise, sunt foarte mici exceptii si foarte multe femei cand aud ca anumite lucruri le sunt interzise, nici macar nu mai aprofundeaza problema ci cred pe cuvant pe acea persoana. In special in Romania, „cele cu experienta” sunt ascultate si cuvantul lor este mai pretios decat informatia reala. Sincera sa fiu, eu am incercat cu masura din tot ce mi-a placut si mi-a cerut corpul (vezi postarile mele despre sarcina) si daca am avut pofta sa mananc patrunjel care este interzis in primele luni de sarcina, am mancat salata libaneza Tabouleh pana n-am mai putut sau daca am avut pofta, daca n-am avut voie sa ma tratez naturist cand am avut gripa insa aveam voie sa iau diferite antibiotice slabe, m-am tratat naturist si totul a fost mai mult decat bine, plus multe altele. Cu bine!

      Apreciază

  25. Draga Ligia , felicitari pentru initiativa ta creand acest blog . Eu am experimentat personal ca se pot face schimbari treptat in alimentatie , dar citind experienta ta constat ca eu am facut foarte putin :am eliminat produsele rafinate din alimentatie ( paine, orez , zahar alb ,paste ) si consum produse integrale , am eliminat cafeaua , consum doar ulei de masline virgen extra , nu consum lapte etc.Vroiam sa te intreb pt ca am vazut ca mananci si mancare gatita consumi produse integrale ? Urmatoarea schimbare care as dori sa o fac ar fi sa consum doar paine fara foc si cred ca as gasi seminte de in , susan , floarea soarelui, dovleac si fructe uscate diverse neprajite (semintele de chia nu stiu ce sunt )? Cum ma sfatuiesti sa incep ?S-ar fi putea spune ca exist substanta de baza la care as se adapta apoi seminte ? M-am gandit sa experimentez la cuptor si dupa ce reusesc o perioada sa consum regulat acesti biscuiti sa-mi iau un deshidrator . Cred ca sunt atat de dezorientata deuarece sunt multe informatii noi .Iti doresc succes in continuare .

    Apreciază

    1. Paula, multumesc frumos. Din 2006 am blog-ul si din 2009 am inceput sa scriu despre raw food si un stil de viata altfel. Legat de intrebarile tale, noi consumam alimente integrale insa aici nu ma refer la cereale integrale pe care si noi incercam sa le eliminam/sa le rarim din alimentatie datorita efectelor adverse ale glutenului.

      Iti recomand sa incepi cu pasi marunti si sa nu intri in panica. Spre exemplu, in locul painii cu drojdie si cu grau, sa incepi sa iti faci painici fermentate cu maia (o poti prepara tu din cereale sau fructe sau vezi acest site), din cereale care au mai putin gluten cum ar fi secara sau cele care nu au deloc, hrisca, quinoa, semintele de floarea soarelui si dovleac etc. Tu deja ai facut schimbari mari in viata ta si, acum trebuie doar sa incepi sa ordonezi ce deja stii sau ce inveti pe parcurs. Sigur te vei descurca de minune cu ce ai prin casa, fara sa iti cumperi pentru inceput ustensile diverse, folosind poate caloriferul in loc de deshidrator sau pe timp de vara, un deshidrator natural (in plin soare de 40C). Iti recomand sa studiezi site-ul meu, sunt cateva postari care te invata cum sa faci primii pasi, dupa care este cartea de bucate online care de asemenea contine multe retete care te vor ajuta enorm. Mult succes!

      Apreciază

  26. Buna , as dori sa te intreb despre gluten … ptr ca dand un search despre gluten pe net gasesc concluzii de genu .. fainile si cerealele contin gluten deci nu , dar ouale ,carnea etc nu contin .. iti dai seama de subtilitate asadar … dar eu nu ma vad renuntand la cereale ..totusi …care i adevarul si ce ar trebui cu adevarat sa luam in considerare cand vine vorba despre gluten sau alimentele ce contin gluten … cereale etc …. dar despre drojdie? observ ca gatesti fara drojdie .. eu iau dimineata pe stomacul gol o bucatica de drojdie cu vreo 20 ‘ inainte de masa … contine b-urie si multe alte vitamine ..

    cu drag ,
    A.

    Apreciază

    1. Toata lumea are intoleranta mai mica sau mai mare la gluten. Despre gluten poti citi aici iar despre drojdie, daca vrei sa o consumi proaspata este in ordine, insa in procesul de fermentare isi schimba proprietatile. Sanatate!

      Apreciază

  27. eu consum paste si paine f rar .. in rest la capitolul cereale , consum ovaz ( si lapte de ovaz ) si hrisca … care din cate am aflat, nu contin gluten … in rest alte prostii din comert care ar putea contine gluten nu consum … sunt bucuroasa ,deci sa aflu ca OVAZUL NU CONTINE GLUTEN .. e adevarat? Multumesc mult de articol .. pot sa te intreb si despre amidonul din alimente ? ma refer la alimentele naturale .. nu cele procesate .. eu gatesc si mananc f simplu .. nu am viciul gustului si al gustosului .. nu l am avut niciodata ..

    Cu drag ,
    A.

    Apreciază

Comentariile sunt închise