Alimentatia raw vegana · Marturiile cititorilor · Retete fara foc

Dieta cruda si schimbarile din viata unei cititoare dragi

In urma belsugului de emails primite de la cititori, in care acestia isi povesteau cu larga inima experienta legata de dorinta de a manca mai sanatos, am hotarat sa impartasesc povestea lor intr-un post lunar sau bilunar. Daca doriti ca experienta d-voastra sa apara pe pagina acestui site, va astept propunerea unui text asa cum a facut si Mihaela, insotita de poze interesante ce dezvaluie istoria dietei d-voastra. Nu trebuie neaparat sa fie un text larg, fiindca pot posta si mai multe marturii intr-un articol, important e sa aratam lumii romanesti ca se poate si ca exista romani interesati de sanatatea personala si a familiilor lor. Va astept marturiile cu drag!

Mihaela, este o tanara biochimista de 34 de ani care in urma catorva complicatii de sanatate, a decis ca-si poate schimba cursul normal al vietii prin trasformari majore in dieta zilnica. Ea isi povesteste experienta aici, alaturand poze si retete preferate.

Buna Ligia,

Iti doresc tie si cititorilor acestui site, un Paste Fericit, multa sanatate si numai lucruri bune sa se intample la toata lumea. Dupa cum ti-am promis, iata ca am revenit cu cateva cuvinte despre mine si dieta cruda.

Am 34 de ani si sunt o fata de la tara, crescuta la curte pana la varsta de 15 ani, cand am plecat de acasa spre capitala tarii, unde am petrecut urmatorii 10 ani. Fiind un mediu poluat, neaerisit si lipsit de bunatatile imbelsugate de acasa, au inceput sa apara diverse problemele de sanatate.

Problemele au aparut si au trecut, de la sine sau cu diverse tratamente medicamentoase pana in primavara anului 2008, cand a inceput sa ma doara rau de tot mijlocul. Am crezut ca e ceva trecator, insa totul s-a prelungit pe o perioada de 6 -7 luni si nu am reusit sa gasesc nici un tratament medicamentos care sa dea rezultate si sa vindece cauza.

Cum e vorba din batrani, „cel mai bun doctor esti tu insuti”, asa ca am inceput sa caut pe internet, cea mai la indemana sursa, metode de vindecare. Dupa multa lectura si dovezi, am ajuns la concluzia ca sucurile verzi ma vor ajuta enorm, fiind un bun inceput.

Mi-am luat storcator de fructe si am inceput sa storc legume, frunze comestibile combinate cu fructe. Cel mai adesea am folosit varza, asortandu-o cu diferite fructe si legume pentru un gust incantator. Dupa o luna de baut sucuri in fiecare dimineatza, un regim alimentar putin mai sanatos, luat propolis in fiecare dimineatza, gel de aloe, mers la sala de doua ori pe saptamana, la aerobic, durerile au incetat si m-am simtit foarte bine, plina de viata si energie.

Ma gandesc acum ca am facut destul de multe lucruri deodata, in disperarea mea de a ma face bine, si spre marea mea uimire si satisfactie, au dat rezultate. Partea mai putin frumoasa a fost ca simtindu-ma bine, ma credeam invincibila si usor, usor am renuntat la absolut toate aceste lucruri pe care cu disperare, recunosc, le faceam regulat.

In August 2009, durerile au reinceput, exact aceleasi stari de dinainte de iluminare, ca sa zic asa. Atunci am descoperit site-ul Ligiei, si inima mi-a zis ca trebuie sa o iau de la capat, cu mai multa incredere, mai mult respect, intelegere si motivatie.

Sunt inca la faza de documentat, caci imi place tare mult sa ma documentez. De multe ori sunt raw pana la pranz, am zile intregi sau chiar consecutive cand mananc numai crud, insa recunosc, mai am mult de lucrat si perfectionat. Dupa toate aceasta, simt ca aceasta experienta este ceea ce corpul meu are nevoie, fiind benefica atat pentru starea mea de bine la nivel fizic cat si la nivel spiritual, simtindu-ma mai fericita, mai intelegatoare, mai luminoasa la fata si mai deschisa la suflet.

De curand am inceput sa pun seminte la germinat. Am cautat sfaturi si parca ce vedeam si citeam era foarte usor, insa practica pe mine m-a cam descurajat la inceput. De accea am pozat procesul meu de realizare a sprotusilor de seminte de lucerna, avand speranta ca va vor fi de folos imaginile si altor incepatori ca mine.

Am inceput sa pun seminte la inmuiat in borcane fara rezultate multumitoare. Apoi am pus in strecuratoarea de ceai si spre uimirea mea am reusit sa obtin primii mei sprotusi. Am mers apoi si mi-am cumparat un asa numit germinator, o tavita de plastic cu struiri si o gaurica mica prin care sa se scurga apa, capac si un bol sub tavita.

Am pus frumos o lingura de seminte in germinator si o jumate de lingura de seminte in sita, am udat cu apa rece; sita am pus-o intr-un castronel si un prosopel deasupra.

Dupa 4 zile de clatit in fiecare dimineatza si seara, va rog sa priviti productia mea de sprotusi de lucerna. Alaturi am facut o salata de castravete cu sprotusi, seminte de susan, zeama de lamaie si ulei de masline delicioasa. Sprotusii sunt buni si ca atare dupa ce se spala bine, eu si sotul meu am mancat o data o jumatate din productie, ni s-au parut tare deliciosi.

Va doresc mult spor in practica. E foarte interesanta ideea, ca dintr-un bob mic sa reusesti sa cresti aceste minunatii care sunt foarte sanatoase. Enzimele si vitaminele de care avem atata nevoie se multiplica de pana la 300 de ori in aceste cateva zile. Tot lucreaza pentru noi, trebuie doar sa ne aplecam sufletul spre o viata mai sanatoasa si mai fericita. Mai jos voi aminti cateva retete ce-mi sunt pe plac.

Paste de dovlecel cu pesto (inspiarata de la Leslie Bega)

Paste: un dovlecel taiat felii subtiri, pe lung (eu am taiat cu mandolina de curatat morcovi), si apoi taiate feliile in benzi lungi astfel incat sa arate ca taiteii; se aseaza frumos intr-o farfurie.

Pesto:

– 1 cana de nuci (inmuiate doua ore in apa si clatite bine)

– doua cani frunze busuioc

– 2 catei mici usturoi

– sare un praf

– ¼ cana de ulei de masline

Toate ingredientele se mixeaza cu blender sau robot, si se adauga peste pastele de taitei.

Salata de sprouts de lucerna

– sprotusi de lucerna

– 3 cepe verzi

– 2 catei mici usturoi (sau frunze verzi usturoi)

– 3 – 4 rosii mici

– fasole verde, mazare verde ( care se pot manca crude)

– o legatura patrunjel taiata marunt

– fasole boabe neagra fiarta, optional (eu am pus ca imi place foarte tare, tinuta de seara la muiat si fiarta o ora la foc mic)

– sare, zeama de lamaie si ulei de masline pentru sos.

Salata de varza

– varza taiata marunt

– un morcov dat prin razotoare

– un ardei gras taiat felii subtiri

– sare, zeama de lamaie si ulei de masline pentru sos.

Toate cele bune va urez si niciodata sa nu dati inapoi!

Mihaela

Am pus frumos o lingura de seminte in germinator si o jumate de lingura de seminte in sita, am udat cu apa rece; sita am pus-o intr-un castronel si un prosopel deasupra.

10 gânduri despre „Dieta cruda si schimbarile din viata unei cititoare dragi

  1. Buna Ligia, buna Mihaela!

    Intrebare pentru Mihaela-de unde ai cumparat germinatorul? Seminte presupun ca gasesc la plafar, nu? Am facut experiente doar cu grau incoltit, foarte gustos si energizant.

    Apreciază

    1. Buna Andrea,

      Multumesc pentru comentariul tau. Am vrut sa-ti spun ca Mihaela nu poate raspunde, deoarece ea mi-a trimis doar textul si pozele pe care le-am publicat ulterior, si nu poate urmarii comentariile in ordinea in care sosesc. Referitor la germinator, am cautat online si exista mai multe variante, insa eu iti dau doar una dintre ele aici Geminatorul este bun, dar nu vital. Eu spre exemplu n-am germinator, si folosesc decat o sita normala de inox care merge perfect. Secretul unor spouts frumosi nu este germinatorul, ci clatitul de 3 ori pe zi. Sper ca a ajutat completarea mea.

      Numai bine,
      Ligia

      Apreciază

  2. Buna Ligia,

    As vrea sa stiu daca mazarea si fasolea verde sint comestibile in stare cruda. Am citit un articol in care se spunea ca mazarea si fasolea verde trebuiesc firte intrucat sint toxice daca se consuma in stare cruda. Ai mai multe informatii despre lucrul asta? As vrea sa incep sa le consum in stare cruda de acum inainte si as vrea sa fiu sigura ca nu sint toxice.

    Apreciază

    1. Buna Simona,

      Mazarea este extrem de delicioasa si netoxica in stare cruda, insa nu pot sa spun la fel despre fasolea verde care are si un gust ciudat in stare cruda. Se spune ca fasolea verde este toxica, insa cine stie cu adevarat. Si despre rosii se spunea la fel, in trecut 🙂

      Mazarea are un gust dulceag, placut si mai ales cand este proaspata adica nematura, si cu bobul nu foarte mare. Chiar anul asta mi-am propus sa-mi fac o cultura de mazare, fiindca anul trecut am avut in gradina si nu ne-a ajuns. Se spune ca este o sursa puternica de proteine, complex de vitamine si minerale. Iti dau mai jos un text preluat din Formula As, se refera la diabet, insa spune clar ca mazarea pe langa alte vegetale se poate consuma si cruda.

      „Dr. Constantin Ionescu-Targoviste recomanda Mirtilina – insulina vegetala din plante medicinale. Bolnavii de diabet au nevoie de o cantitate mai mare de potasiu. Legumele care au mult potasiu: telina, patrunjelul, dovleacul, dovlecelul, varza, conopida, morcovul, prazul, ceapa, usturoiul, spanacul, rosiile, sparanghelul, andivele, vinetele, napii, hreanul, soia, graul, orzul, ovazul, orezul, bobul, lintea, mazarea, ciupercile de cultura (ce pot fi consumate si crude), miezul alb de pepene verde. Telina contine si un component valoros al insulinei.”
      Sursa

      Numai bine,
      Ligia

      Apreciază

  3. Hristos a Inviat!
    Multumesc din suflet pentru postarea asa de frumoasa. Cand am ajuns acasa, primul lucru pe care l-am facut, am deschis calculatorul si am fost foarte placut surprinsa de ce am citit. Iti multumesc ca esti un bun lider si ne conduci pe cai luminate.
    In seara asta la cina – chiftele de conopida – fara foc desigur!
    Acum ca sunt pe calea cea buna in privinta alimentatiei, ca incepe marea curatenie interioara, urmatorul meu pas e sa fac putina ordine in ceea ce priveste vestimentaia. Vreau sa fiu frumoasa in interior si la exterior caci am observat ca daca starea de spirit e buna toate merg struna.
    Cum la capitolul vestimentatie stau destul de prost, m-am hotarat sa urmez ideea Victoriei Boutenko: dansa a cerut sfatul unei persoane care arata sanatoasa, eu o sa cer sfatul vecinei mele, care e o doamna foarte eleganta si frumoasa. Sper sa ma curaj sa o rog sa ma ajute.

    Spor in tot ceea ce faci,
    Mihaela

    Apreciază

    1. Adevarat a inviat!

      Ma bucur din suflet ca ti-a placut si abia astept poze cu tine, ca persoana noua frumoasa la interior si exterior! Noi suntem la categoria curatenia de primavara in gradina, urmeaza zilele viitoare sa sapam, plantam, de abia astept sa am produsele mele sanatoase. Mi-am pus si eu cateva feluri de seminte la incoltit, si de abia le astept sa le mananc 🙂

      Te pup si tinem legatura,
      Ligia

      Apreciază

  4. buna fetelor, si eu sunt interesata dak fasolea verde in stare cruda este comestibila, eu sunt adepta cruditatilor. Chiar aseara in cadrul emisiunii DR. OZ. de la euforia tv , am aflat ca este comestibila, Dr OZ recomanda unei mame si ficei ei sa inceapa sa manace fasole verde cruda pt a slabii deoarece fata era cu obezitate morbida. As vrea sa incerc si eu si pt asta am intrat p net sa mai caut. sincer va spun ca am sa incerc. va pup.in caz k mai aflati si voi cv pls posta-ti.

    Apreciază

    1. Buna Dyana,

      Cred ca nici n-am apucat sa-ti raspund, insa incerc acum. Eu am citit in multe surse ca fasolea verde este toxica in stare cruda. Tu spui ca ai incercat, si cum te simti? Eu sincer, cred ca nici n-as putea sa mananc fiindca sunt alergica la gustul de fasole verde, sau vlastari de fasole si tot ce tine de ele. Ce pot sa-ti spun, este ca daca incerci ai mare grija.

      Ligia

      Apreciază

Comentariile sunt închise