Alimentatia raw vegana · Retete fara foc

Chiftele fara foc delicioase

Chiftele din conopida

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 1 conopida mica cruda
  • zeama de la jumate lamaie
  • 100 g seminte de in inmuiate timp de 2h
  • 200 g faina* de nuca sau pulpa bine stoarsa, ramasa de la laptele de migdale
  • 50 g de fulgi drojdie inactiva*
  • 100 g tarate de psyllium
  • sare de ocna dupa gust
  • 50 g de ulei
Pentru tavalit
  • 300 g faina de nuca macinata
Instructiuni: Toate ingrediente se amesteca in robot si se lasa 5 minute sa se patrunda. Vara compozitia aceasta va fi mai lichida, din cauza ca toate sunt mai bine hidratate decat iarna. Compozitia se va lasa la scurs intr-o sita emailata sau se va stoarce cu mana. Daca tot nu s-a inchegat, atunci se va mai adauga inca o cana de faina de nuci sau faina din seminte de floarea soarelui. Se formeaza chiftelutele dupa care se dau prin faina de nuca lasata pentru final. * Atentie, fulgii de drojdie, nu sunt acele granule gasite la pliculete pentru cresterea aluatului. Sunt chiar fulgi de drojdie inactivata. * Faina de nuci/ seminte se pregateste in robot sau in rasnita de cafea. * Pulpa de la laptele de migdale ar fi bine sa nu contina vanilie sau indulcitor.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

37 de gânduri despre „Chiftele fara foc delicioase

  1. Buna, Ligia!

    Ma bucur sa ne rescriem aici pe site-ul tau, dupa sarbatorile care tocmai au trecut. Eu am fost acasa la parinti si abia acum am ajuns sa deskid computerul. Am incercat astazi reteta de chiftele postata de tine, si drept sa-ti spun, nu mi-a placut ce a iesit. Nu vad deloc sa fie delicioase aceste chiftele, chiar nu le pot manca si au un gust dubios din cauza fulgilor de drojdie, asa ca a trebuit sa imbunatatesc considerabil reteta, si sa salvez situatia ca sa nu arunc ingredinetele … Nici acum nu au un gust grozav, dar sper sa reusesc sa le mananc. Am facut totul asa cum ai scris la instructiuni, dar nu e pe gustul meu. Sper ca viitoarele retete, sa fie delicioase intr-adevar 🙂

    Te pup, si numai bine!

    Apreciază

  2. Buna si-mi pare bine sa aud de la tine dupa atata timp. In legatura cu reteta, acum depinde si de gusturi. Multi le-au incercat de cand am pus reteta si mi-au scris ca le-au placut. Poate ai scapat prea multi fulgi de drojdie, sau ce fel de fulgi de drojdie ai folosit, fiindca nu sunt aceia care se gasesc la pliculet pentru faina. Sunt altfel.

    Apreciază

    1. Hmm … sunt pliculete cu drojdie uscata, si nici nu am avut 4 Lg, cat ai scris in reteta, am pus mai putin un pic, pt ca atat am avut, dar … nu e un gust deloc placut. Inseamna ca am gresit eu, si trebuie sa ma interesez mai bine despre ce fulgi e vorba. Am intrebat mai demult pe cineva, si m-a asigurat ca fulgii de drojdie sunt totuna cu aceasta drojdie uscata la pliculetz .. Asta e, se pare ca e greseala mea, faptul ca chiftelele au un gust … nu prea mancabil 🙂

      Apreciază

  3. Imi pare rau, chiar nu sunt cele la plic. Alea au gust groaznic si sunt doar pentru paine, nu pentru mancat separat. A fost greseala mea ca n-am scris clar la reteta. Am modificat pentru toata lumea.

    Apreciază

  4. Ligia, eu am adaptat reteta de chiftele. am adaugat dressingul tau cu drojdie inactiva (care continea si usturoi), migdale si seminte de floarea soarelui inmuiate, ceapa verde, marar.
    Rezultatul a fost delicios 🙂 . A avut succes si in familie .

    Apreciază

  5. Trebuie sa incerc si eu neaparat. Vezi ce inseamna imaginatia si libertatea de a adauga si alte ingrediente? Rezultatul este de cele mai multe ori delicios si de neregretat.

    Apreciază

  6. Ligia,
    Am facut si eu reteta de chiftele, cu urmatoarele diferente: am adaugat si un morcov mic si frunze de ceapa si usturoi, ceea ce a fost ok, dar in loc de fulgi de drojdie am adaugat ce am avut eu in casa, si anume o pulbere de drojdie (tot de bere si a mea). Am pus doar 2 linguri si cu toate astea, gustul a fost un pic prea puternic fata de legume.
    Chiar si asa au iesit delicioase si au fost rapid devorate, insa data viitoare o sa pun mai putina drojdie din asta de-a mea.

    Apreciază

  7. Ligia, chiftelele mele au iesit prea apoase. Nu se lega deloc compozitia. Trebuia sa storc conopida inainte sa o amestec cu restul ingredientelor?
    Nu stiu ce am facut gresit…

    Apreciază

    1. Draga mea, asa am mai patit si eu, dar nu tot timpul. De obicei cand se intampla asa, incercam sa dregem adaugan mai multa faina de migdale, seminte floarea soarelui, seminte de in care vor ajuta compozitia sa se lege, etc. Imi pare rau de experienta ta, si eu de abia acum am venit de prin calatoriile prin tara.

      Apreciază

  8. Am incercat si eu reteta dar am facut din start ceva mici modificari si a iesit super.Am adaugat la conopida data pe razatoare:foarte putin suc de lamaie,ceapa taiata marunt,putin usturoi,patrunjel verde tocat marunt si oleaginoase data prin masina de tocat nuci.Le-am amestecat(nici macar nu am pus fulgi desi aveam) si apoi chiftelele formate le-am dat prin ulei amestecat cu boia de ardei dulce,capatand stralucire si culoare.Eu nu am mai adaugat ulei in compozitie deoarece au destul ulei oleaginoasele.Ca o imbunatatire pt a usura digestia(sunt prea satioase),m-am gandit ca nu ar strica sa se injumatateasca cantitatea de oleaginoase si sa fie inlocuita cu tofu de calitate(are mult mai putine grasimi),iar oleaginoasele macinate sa stea in apa peste noapte fiind in felul acesta mai digerabile.Ultima idee nu am incercat-o dar cred ca ar iesi bine.Ideea ta de amestec de conopida cu oleaginoase e stralucita.Dau o combinatie reusita.In loc doar de fulgi de drojdie,eu as pune un amestec de fulgi tocati marunt in amestec cu:faina de hribe uscate si de seminte de gogosari uscati.Felicitari pt inspiratie.Acum a intrat in meniul meu.Multumesc.

    Apreciază

  9. Eu am folosit pentru legare hrisca (buckwheat) tinuta in apa citeva ore. Imi place ideea cu lamiia, patrunjelul, usturoiul si ceapa, am sa incerc data viitoare! Este reteta mea favorita. 😉

    Apreciază

    1. Se mai poate pune faina de seminte de floarea soarelui, faina de hrisca incoltita in prelabil sau grau incoltit. Imaginatia este cea mai importanta cand se incearca ceva raw vegan, iar dupa ce prinzi putina experienta rezultatul este de multe ori uimitor. Mult succes!

      Apreciază

  10. Usturoiul se poate face sub forma de mujdei,scotandu-i embrionul si zdrobindu-se in piua cu patrunjel verde ,ulei si suc de lamaie pt a-i micsora iutimea.

    Apreciază

  11. ciftelele acestea sunt prima mancare raw vegan pe care am preparat-o si sunt magic de delicioase:). Mi-as dori sa am un regim raw vegan, insa nu pot renunta la lactate si oua pentru ca imi plac foarte mult… la carne am renuntat de o luna si totul e minunat. Cu toate acestea incerc sa mananc cat mai mult crud si cred cu tarie ca aceasta este formula magica pentru o viata sanatoasa. Mi-ar fi de mare folos retete pentru birou…daca se poate… Multumesc pentru toate retetele oferite, esti minunata!!!

    Apreciază

    1. Draga mea Elena, ma bucur din suflet ca ti-au placut chiftelutele. Cred ca deja ai incercat retetele de la show-ul Ligia’s Kitchen si sa stii ca pe viitor am sa incerc sa dezvolt si retete pentru birou. Nu-ti spun ca am auzit de cazuri chiar si la noi in Romania, cand mergeau la birou cu un mini blender si-si faceau supe sau smoothies 🙂 Colegii se uitau ciudat initial, dar in cateva saptamani toata lumea isi aducea la pachet diverse delicii crude sau le faceau pe loc. Tinem legatura!

      Apreciază

  12. Draga Ligia,

    Spune-mi te rog, in cazul in care eu nu suport conopida, as avea cu ce sa o inlocuiesc in aceasta reteta? Multumesc, Mihaela Banica

    Apreciază

    1. Draga Mihaela,

      Se poate inlocui cu orice radacinoasa sau cu gulie, important e sa faci in cantitati mici si sa incerci ce-ti place mai mult.

      Numai bine!
      Ligia

      Apreciază

  13. Buna seara, tuturor….
    Ma gandesc ca fulgiii de drojdie au ei ceva importanta in a fi prezenti in reteta… asta… sau o alta… dar … de unde ii cumpar?
    Multumesc tare mult,

    Mimi

    Apreciază

    1. Buna Mimi,

      Fulgii de drojdie inactiva au pe langa gustul de branza si proprietati interesante nutritive, vezi postarea de aici. Acestia pot fi cumparati de la ori magazin naturist (Sanovita ii are la pretul cel mai mic).

      Cu bine!

      Apreciază

  14. dumerire,folosind varietatea aceasta de nuci ,ca si cantitate (2 cani faina nuci),totusi nu ma ingras?

    Apreciază

    1. Nucile/semintele in stare cruda contin grasimi bune care nu ingrasa, ci din contra ajuta la mentinerea unei inimi sanatoase si in special a siluetei. Nucile si semintele prajite ingrasa insa foarte mult.

      Apreciază

  15. cred ca este super reteta ta, totusi, nu-mi este clar ce fac cu conopida, cum trebuie tratata/taiata, si nici uleiul n-am inteles cand trebuie pus… probabil ca as deduce daca m-as uita la toate materialele tale, totusi, mi-e foame, n-am timp acum de investigatii si deductii… crezi ca ai putea ameliora textul, te rog?

    Apreciază

    1. Este o pulbere din seminte dintr-o planta care este inrudita cu patlagina. Se pot cumpara de la plafar sau online. Aici poti citi mai multe info despre psyllium.

      Apreciază

  16. Buna seara am inceput sa cochetez si eu cu aceasta alimentatie raw vegan si pot spune ca ma incanta mult cam tot ce am citit si ce am vazut pana acum si ma bate gandul serios sa incerc si eu o prima reteta , sincer chiar imi faceti pofta si plus de asta am nevoie de o asemenea alimentatie pt problema mea de sanatate adica diabet de tip 2 .Imi place mult de tine Ligia si ma inanta cam toate retetele , o sa incerc si eu una usoara sa vad dc ma pricep si dc imi iese .V am scris pt ca am simtit si ca sa va spun ca suna super delicios despre tot ce vorbiti aici si mai ales sanatos.Mult succes in continuare.Madalina

    Apreciază

Comentariile sunt închise