Retete fara foc

Tort raw din inghetata de caise

Un tort simplu, chiar si pentru cei care nu au intrat niciodata in bucatarie, dar in acelasi timp foarte delicios si plin de bogatie de vitamine, minerale si proteine. Daca va tenteaza, incercati-l cu placere! Pentru mai multe retete si demonstratii culinare, vizionati episoadele ce apartin show-ului Ligia’s Kitchen.

Tort raw din inghetata de caise

  • Porții: 4-6
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente: Blat
  • 2 cani migdale crude macinate, inmuiate cateva ore sau neinmuiate
  • 2 linguri indulcitor natural dupa gust
  • 2 linguri cafea cereale, cacao raw sau pudra de roscove
  • 2-3 picaturi esenta de vanilie sau un baton de vanilie
  • ¼ cana apa filtrata
Umplutura
  • 2 cani caise sau orice alt fruct de sezon
  • indulcitor natural raw dupa gust
  • cateva picaturi esenta de vanilie si de rom
  • 5 linguri nuca de cocos sau apa de cocos ori 3 linguri de unt de cocos sau unt de cacao
  • 2 curmale
  • 1 cana = 250 ml
Glazura de ciocolata
  • 3 linguri cacao raw alcalina sau pudra de roscove
  • 3 linguri indulcitor natural
  • 3 linguri apa filtrata calduta
  • esenta de vanilie
  • Se amesteca in blender sau intr-un bol, pana la omogenizare completa.
Instructiuni: Blatul se mixeaza in robot de bucatarie, pana se aduna impreuna. Puneti-le pe rand in robot ca sa evitati blocarea lui. Compozitia blatului se preseaza intr-o forma rotunda, tapetata cu folie de plastic culinara sau intr-un inel culinar. Umplutura se prepara in blender, iar video cu prepararea laptelui de migdale puteti gasi aici. Aceasta se adauga peste blat si se da la congelator timp de o ora sau pana se intareste. Tortul nu trebuie lasat la congelator decat pana in momentul cand cutitul va putea trece prin el. Dupa ce tortul s-a intarit ornam cu glazura de ciocolata si ornam cu catina congelata si goji berries uscate. Este de neimaginat, mai ales daca folositi ca fructe caisele, piersicile, mango, etc. Eu in extra sezon am mereu la congelator cateva pungulite cu caise, visine, afine, agrise, catina, etc si imi prind bine pe timp de iarna. Pastrare: Se va pastra taiat la congelator pana la 3-5 zile, ca sa nu fiti nevoiti sa-l lasati sa se dezghete tot de fiecare data.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

28 de gânduri despre „Tort raw din inghetata de caise

  1. super tortuletul…am sa-l fac si eu imediat cum imi procur niste fructe ca acum nu am decat mere si citrice.. 🙂 felicitari ca in ficare zi postezi cate ceva… BRAVO!!! =D>

    Apreciază

  2. Adevarat a inviat, Elena! Poti incerca cu caise uscate, nu stiu daca ar avea aceeasi aroma, fiindca cele uscate au un gust ciudat. Daca-ti plac sa le mananci uscate, atunci iti va placea si in tort. Stiu n-ar fi trebuit sa postez reteta asta, acum cand nu se gasesc de nici un fel caise, dar cum am zis, le aveam in lada frigorifica. Sa-mi zici cum iti va iesi, ca voi completa si in reteta, ca o alta optiune.

    Apreciază

  3. Draga,Ligia,merci de raspuns.pana la urma n-am avut curaj sa-l fac de caise deshidratate,fiindca,dupa cum ai zis,au gustul ala ciudat..asa ca am facut de capsuni.Bun tare!

    Apreciază

  4. Cu toata bucuria! Deci e bun si cu capsuni. De abia astept vara, ca astea de la congelor cu exceptia caiselor care si-au pastrat gustul, mai nimic nu seama la gust cu originalul.

    Apreciază

  5. Da’ nu ‘nțeleg ce-aveți voi cu focul. V-a convertit Zeus la religia lui? L-ați osândit pe Prometeu printre crudități și chestii organice? Păi hai s-o dăm pe nectar și ambrozie, să fim ca zeii și-atunci poate primi-vom nemurirea. Ce zici sora Ligia, se poate și pâine fără foc? Să nu-mi spui că și pâinea-i de la ucigă-l toaca și că trebuie să ne-apucăm de grăunțe de grâu ca găinile, c-atunci chiar că mă călugăresc și mă bag la mânăstirea de pe vârful Găina. O fi interesant tortul domniei tale dar grigorie preferă mai bine amandinele, savarinele și eclerele. Cu foc cu tot!

    Apreciază

    1. Grigore draga, eu inteleg ca esti intrigat de faptul ca mentionez atat de retele fara foc, insa din fericire sunt peste 1200 de oameni zilnic care-mi citesc si incurajeaza functionarea site-ului, si tu esti primul care are obiectii legate de asta. Eu predic un alt stil de viata, relativ nou si interesant si nu incerc sa convertesc sau sa fortez pe nimeni. Vreau doar sa strecor in dieta oamenilor, retete noi si cat mai multa verdeata si vegetale proaspete. Ma adresez unei game largi de oameni, care nu sunt fortati sa renunte la carne, prajituri sau regim vegetarian, ci doar sa-l imbunatateasca. Chiar si tu poti incerca. Si da, exista si paine fara foc si nu te voi duce la ciugulit seminte ci vei folosii seminte incoltite sau doar germinate putin, sau chiar nuci. Uite aici link-ul la una dintre retete, care daca o vei prepara, te va uimii chiar si pe tine. https://ligiapop.com/2010/03/29/paine-cruda-deliciu/

      Multumesc de comentariu, a fost distractiv!

      Apreciază

  6. Am redus cu carnea, ne-am hotarat sa mancam mai sanatos! In curand ne lasam de ea. si mancam cat mai multe lucruri crude.

    Apreciază

  7. Nu mai inteleg nimic : tort de caise fara foc, si reteta e tort de inghetata.
    Tortul de caise fara foc, e tort de inghetata ?.

    Apreciază

    1. Am vazut intrebarea, care nu stiu de ce nu apare aici, mi s-a mai intamplat de cateva ori.
      Deci, daca cacao folosita este facuta din nimbs de cacao, si neprocesata, cu adaosuri de substante chimice menite sa impiedice aglomerarea in bulgari a prafului de cacao, si daca cumperi cacao organica si lipsita de alte e-uri, nu este chiar asa de rea. Nu putem compara distrugerea in proportie de 99% a nutrientilor dintr-o mancare gatita, cu faptul ca, cacao sau nuca de cocos sunt mai putin sanatose.

      Acestea adaugate intr-o prajitura in cantitati mici, in cazul de mai sus, undeva la 3 -5 Lg din fiecare care este o cantita imfima pe langa o ciocolata din comert sau Raffaello. Si din nou nu putem compara o mancare gatita, care reprezinta decat calorii, cu un un tort la care de obicei se adauga si alte ingrediente pe langa cacao si cocos, ingredinete cu continut ridicat si complex de nutrienti care nu-l gasim in mancarea gatita.

      Totusi sa nu cadem in extreme, ca daca ar fi asa, si mediul inconjurator, apa, pamantul, iarba, tot ce mancam este contaminat, toxic, nesanatos, lipsit de puritatea de alta data. Daca ai convingerea ca ciocolata si nuca de cocos sunt elemente total toxice pentru corpul tau, elimina-le total si inlocuieste-le cu carob sau alt inlocuitor pentru cocos. Daca e asa nuca de cocos cruda nu este recomandata in cantitati mari, la fel ca si praful de cacao. In reteta de mai sus am folosit 5 Lg de fulgi de cocos, si asta e nimica toata pe langa toate alimentele pline de toxicitate pe care le consumam zilnic. Sunt pareri si pareri, insa eu niciodata nu voi cadea in extreme.

      Numai bine,
      Ligia

      Apreciază

  8. Am gasit si eu ca e mai bine sa folosesti graunte si alte cele ca si gainile pentru ca sunt bogate in vitamine si minerale. Copii mei fiind alergici a trebuit sa renuntam la cacao si folosim carobul, e extraordinar si e aromat. Ceea ce faci Ligia e nemaipomenit si noi incercam sa ne schimbam stilul de viata. Din cauza alergiei a trebuit sa renuntam la laptele de vaca iar acum folosim lapte de soia, migdale, orez, etc, care aromatizate cu putina miere si vanilie sunt delicioase. Eu ma inspir dintr-o carte de retete a Centrului Lifestile Herghelia si vreau sa spun ca sunt extraordinare acele retete. Promit ca le voi incerca si pe ale tale. Zilele acestea am mai dat peste un site in care am descoperit minunatii de retete http://www.all-creatures.org/recipes sunt in engleza dar pentru cunoscatori va fi usor de pus in aplicare. Mult succes Ligia in continuare si te incurajez sa perseverezi in ceea ce faci pentru ca esti o binecuvantare pentru toti.

    Apreciază

    1. Laura, multumesc pentru toate cuvintele tale frumoase si pline de incurajare. Ma bucur ca impreuna cu familia va hraniti sanatos si va doriti si mai mult de atat. Asta este foarte important in special in timpul in care traim. In curand va aparea si cartea mea de bucate, care va fi mai la indemana pentru toata lumea. Te mai astept cu drag pe site-ul meu, si iti doresc tie si intregii familii, numai bine si sanatate!

      Ligia

      Apreciază

  9. felicitari pentru munca ta.esti deosebita.ma bucur ca te cunosc..aici pe facebook.am sa revin cu o experienta legata de hrana netratata termic..dar pana atunci vreau sa fac tortul-inghetata-caise si nu inteleg…ce vrei sa spui”umplutura se prepara in blender,iar laptele de migdale il puteti gasi aici”despre ce lapte e vb? ce fac cu el?nu apare la ingrediente…???!!!!!multumesccccc

    Apreciază

    1. Draga Tatiana,

      Cand spuneam de umplutura care se va prepara in blender, ma refeream la ingredientele pe care le gasesti mai sus, sub cuvantul Umplutura, iar reteta de lapte de migdale o gasesti daca apesi pe cuvintul aici. Stiu, de multe ori nu dau instructuini clare, imi cer scuze si sper ca acum e putin mai clar.

      Numai bine,
      Ligia

      Apreciază

  10. Am facut si eu tortul, foarte bun, a placut tuturor. Multumesc de reteta. Dar nici eu nu inteleg de ce mentionezi laptele de migdale in reteta ca nu se foloseste nicaieri.(?!) Felictari ptr. ceea ce faci!

    Apreciază

    1. Multumesc Simo, si ma bucur ca ti-a placut. Sa stii ca am vrut sa scot si eu partea cu laptele de migdale, il scot acum ca sa fie bine.

      Apreciază

  11. Hehe, Buna, Ligia!

    Astazi a venit randul tortului cu pricina, de mai sus, sa il incerc si eu. Acum 2 minute numa ce l-am bagat la congelator, si abia astept sa il scot, sa fac glazura de ciocolata, sa o asez peste tort, si sa il gust. Oricum, am mai degustat eu din blat si din umplutura, si pot sa spun ca, va fi bestial acest tort! Skimbarea ce am facut-o, fatza de reteta ta originala, este ca eu nu am caise uscate (si nici proaspete), asa ca am folosit mango din conserva, cumparate de la Kaufland (2 conserve mici au fost suficiente pentru a umple 2 cani cu mango).

    Am si ceva poze, cu prepararea acestui tort, dar acum astept sa se intareasca tortul, sa fac o sectiune, si sa surprind si interiorul acestui deliciu raw, apoi o sa iti trimit si tie, sa vezi ce si cum am realizat 🙂

    De cand nu am mai facut, si uitasem cat de bun poate sa fie un tort raw ..

    Te pup si astept postarea ta despre un meniu ce ne poate ajuta sa slabim!

    Apreciază

  12. Buna!

    As avea si eu o intrebare. Am facut acest tort ieri seara si l-am pus la congelator pana azi. Cum sa procedez cel mai bine? Sa il las sa se dezghete partial si sa pun crema de ciocolata peste? Sau ar trebui sa il las sa se dezghete de tot? De asemenea, daca nu se consuma tot din prima, ce sa fac cu restul? Daca il pun la frigider se va topi prea mult, nu?
    Am incercat si eu multe retete de pe site, iar inghetata de visine este extraordinara!! Abia astept tortul acum! Mniemi!

    O seara frumoasa!
    Lorena

    Apreciază

    1. Buna Lorena,

      Fiindca tortul a stat o noapte in congelator s-ar putea sa fie total inghetat. Lasa-l timp de o ora afara si verifica din timp in timp. Nu trebuie sa-l lasi sa se dezghete complet, ci doar pana la momentul cand vei putea trece cutitul prin el, cand il poti si orna cu cioco. La punctul aceasta vei taia tortul tot in felii. Vei pastra feliile care intentionezi sa le mananci si restul in congelator. Va putea rezista si pana la 3-5 zile in congelator, si fiind taiat iti vei putea lua ori de cate ori vrei cate o felie, doua. Trimite-mi poze 🙂

      Numai bine!
      Ligia

      Apreciază

Comentariile sunt închise