Alimentatia raw vegana · Ingrijirea sanatatii

20 de pasi spre o sanatate de invidiat

Extrase din cartea „Sfaturi pentru o viata mai sanatoasa” si aici puteti gasi mai multe detalii despre carte.

sfaturi_pentru_o_viata_mai_buna_reed2016_coperta1

1. Ingrijiti-va de tot, adica de minte, trup si suflet si aici vedeti de ce gandurile si starea de bine interioara, sunt pe primul loc, inainte de alimentatie.

2. Beti intre 1-3 litrii de apa filtrata pe zi. Nu aveti o sursa curata de apa, cumparati-va un filtru simplu (150-300 lei) care se adauga la robinetul de la bucatarie. Gasiti pe orice site modele ieftin care isi fac treaba adica elimina: metalele grele, pesticidele, erbicidele, clorul si altele. Este mai ieftin decat sa cumparati apa imbuteliata, care nu se stie cu adevat de unde a fost luata. Apa intodeauna se bea cu 30 minute inainte de masa, odata pe ora cate un pahar (mare sau mic).

3. Consumati mancare gatita proaspata si evitati mancarea reincalzita/facuta in cuptorul cu microunde, chiar daca va este comod. Razele microunde cauzeaza distrugerea celulara a unui preparat, comparata cu o bomba atomica si va ofera o mancare lipsita chiar si de ultimele vitamine, minerale, urme de proteine ramase. Nici macar apa incalzita in microunde nu este buna, deoarece ii schimba structura moleculara. Cititi un articol referitor la asta si va mai recomand inca unul. Iar mancarea gatita in cuptor sau pe aragaz nu o incalziti de nu stiu cate ori. Noi tot timpul facem mancare gatita proaspata si rar consumam mancare reincalzita. Ganditi-va logic:

  • Mancarea este supusa la temparatura mare cand este facuta, si mare parte din nutrienti se pierd sau se cuaguleaza, nefiind recunoscuti ulterior de catre corp.
  • Aceasi mancare va fi refrigerata si va sta pur si simplu intr-un recipient safe sau mai putin safe pentru sanatate. Vedeti aici ce vase folosesc eu.
  • Ulteriori aceeasi mancare va fi reincalzita si consumata.
  • Oare ce nutrienti mai raman din ea? Cred ca o mancam doar ca ne place gustul si cam atat, nu pentru calitati nutritionale.

4. Eliminati preparatele prajite de orice fel, printre care ceapa prajita, chiftelele, carnea prajita in propria grasime sau in ulei etc. Mancarea prajita scade oxigenul din corp si creeaza un mediu prielnic pentru dezvoltarea celulelor anormale si canceroase. Pentru baza oricarei mancari, in loc sa prajiti ceapa mai bine o caliti-o in apa cu ulei si eliminati toxicitatea produsa prin procesul de prajire. In loc sa prajiti chiftelele, pregatiti-le la cuptor.

5. Mancati produse animale cat mai rar posibil si evitati-le pe acelea foarte procesate. Carnea de orice fel contine exces de proteine complexe care prin gatire se cuaguleaza si devin si mai greu de digerat, contine hormoni toxici, chimicale, acid uric atat de daunator pentru organism si paraziti care rezista si la tratament termic. Chiar si carnea crescuta la curte, nu tot timpul este curata si lipsita de toxicitate. Din pacate si omul de rand foloseste concentratele pentru cresterea animalelor cat si grane modificate genetic.

Pestele, reprezinta o sursa concentrata de chimicale diverse, preluate din apa poluata a globului si de paraziti. In fermele de cultura, din pacate marea majoritate folosesc diverse antibiotice si hormoni de crestere, oferindu-le pestilor mancare pentru caini si pisici care este mai ieftina decat mancarea destinata pestilor. Pentru cei care consuma produse animale, gasiti-va locuri care comercializeaza produse naturale. Si daca mancati peste, interesati-va fiindca sunt fermieri care cresc pesti in mod natural. Fiti selectivi si veti vedea diferenta imediat.

6. Limitati consumul de ulei comercial, nepresat la rece si eliminati margarina pe baza de petrol, careia ii mai trebuie doar o molecula pentru a fi plastic. Optati mai degraba pentru uleiul presat la rece reale. Pentru salate este ideal cel de masline, de samburi de struguri si in, iar cel de floarea soarelui, porumb, cocos etc pentru gatit. Uleiul bun de masline trebuie sa fie putin dulceag la gust iar cel facut din masline necoapte face gura punga si este rau la gust, intepator. Aici este o sursa buna de ulei de masline, direct din Spania. Este o romanca care are peste 200 de maslini in propria gradina. Trimite oriunde in tara si in EU si preturile sunt mult mai accesibile. Uleiul, maslinele si migdalele de la ea, sunt fara egal.

7. Evitati granele procesate, precum pastele si painea cu drojdie, cat si lactatele despre care puteti citi mai multe aici.  Acestea sunt foarte acide si predispun dezvoltarea in exces a mucusului, care este toxic pentru corp. Mucusul in exces ne face mai vulnerabili in fata bolilor,  iar un mediu acid are aceleasi urmari. Vedeti reteta delicioasa de paine din grau incoltit, fara drojdie (azime) si preferati painea cu maia, care este mult mai usoara pentru sistemul digesti fiindca predigera proteina atat de greu digerata de catre corp, numita gluten.

8. Feriti-va de alcool, tutun, cafea si alte droguri. Stiti bine deja de ce trebuie sa le evitati.

9. Folositi doar sare neiodata, sare de ocna de preferat de aici sau sare din muntii Himalaya. Iodul din sarea iodata din supermarket nu este o forma de iod recunoscut de corpul uman, deci nu il poate folosi la nimic din contra, este un element care nu este necesar pentru corpul uman.

10. Bauturile carbogazoase, stiti deja, creeaza aciditate nedorita plus ca au un continut ridicat de coloranti artificiali cancerigeni.

11. 60% din dieta noastra trebuie sa contina vlastari si frunze, cat de multe sub diverse forme, salate/ smoothies sau sucuri verzi. Aici gasiti retete pentru suc verde cat si pentru vlastari buni pentru salate, sucuri verzi si sandwich-uri, in special pe timp de iarna cand nu putem cumpara produse importate.

12. 1-2 litri de suc verde din vlastari, legume, suc verde din mere, frunze variate de la zi la zi. Clorofila este estenta vietii, energia terestra combinata cu energia solara si este esentiala pentru mentinerea sanatatii umane.

13. 15% din alimentatie trebuie sa contina vegetale de diverse culori. Consumati cat mai multe legume crescute intr-un mediu curat si fara ingrasaminte. Aveti curaj si intrebati fara rusine pe vanzatorii de la piata, daca au adaugat ingrasaminte chimice. Le veti recunoaste adevarul, prin fastaceala si raspunsul evaziv pe care-l vor da. Daca aveti un program incarcat, luati legatura cu producatorii locali care va pot livra zilnic un cos cu produse naturale sau bio. Aici gasiti o lista cu micii producatori din Romania.

14. 25-40% mancare gatita, in mare parte mancare preparata bland, la aburi, in slow cookers, la cuptor in vase de ceramica nesmaltuite sau lut (smaltul contine plumb). Folositi slow cooker-ul, care poate gati mancarea la temperatura mica dar pe o perioada mai lunga. Calitatea si gustul hranei va fi total diferita si in felul acesta reusiti sa pastrati o parte din vitamine si minerale.

15. Consumati fructe cu masura si nu faceti exces. Fructele contin vitamine insa nu si minerale. Urmele de minerale care exista se pierd pe masura ce sunt depozitate. Daca ar fi sa fie consumate imediat dupa cules, atunci corpul ar beneficia mai mult, dar din pacate se intampla in putine cazuri sa avem acces la asa ceva. Vitaminele fara minerale, proteine si acizi grasi esentiali, nu sunt suficiente pentru a se fixa in corp.

16. Tot ce intra in categoria seminte (cereale, nuci, toate din familia fasolei), ar fi ideal sa fie puse la incoltit si apoi folosite pentru gatit. Lintea, nautul, fasolea mung si adzuki se pot consuma incoltite sau fierte, insa restul din familia fasolei trebuie neaparat fierte. Consumati zilnic o mana de nuci crude de orice fel, seminte de floarea soarelui, canepa, nuci romanesti, caju, migdale, dovleac etc. Toate trebuie consumate in stare cruda deoarece sunt considerate cele mai bogate surse de calciu, si grasimi bune pentru sistemul cardiac si pentru mentinerea unei greutati echilibrate.

17. Pentru o buna doza de energie consumati zilnic vlastari. Cele mai bune surse de energie sunt vlastarii alcalini, deoarece corpul nostru tinde sa fie acidic si orice sursa alcalina este extrem de binevenita, pentru echilibru, insa aici nu va recomand apa alcalina, ci doar o alimentatie alcalina, bogata in clorofila.

18. Nu consumati legume importate in timpul iernii, vedeti aici ce ati putea face.

19. Mancati intotdeauna fara stres, intr-un mediu placut si relaxat. Mestecati cat puteti de bine fiecare imbucatura.

20. Bucurati-va de natura, aer liber, respirati adanc de cel putin 60 de ori pe zi. Oamenii adulti nu au suficiente rezerve de oxigen in corp, de aceea se imbolnavesc usor. Va rog, respirati adanc ori de cate ori va aduceti aminte!

21. Consultati lista ingredientelor care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

50 de gânduri despre „20 de pasi spre o sanatate de invidiat

  1. Felicitari pentru articol Ligia! Ca de obicei, este util si bine scris.

    Imi place alimentatia raw dar.. nu am timp sa ma ocup de prepararea ei. Ar fi frumos sa apara tot mai multe locatii unde sa se poata consuma asa ceva. Nu toti avem timp/rabdare/loc/aparatura sa ne preparam hrana pe care am dori sa o servim si atunci apelam la cele clasice. Citiind tot mai multe despre ce este sanatos sa consum, imi este tot mai greu sa aleg ce sa mananc in oras.

    Apreciază

    1. Multumesc Iosif! In privinta mancatului crud, nu-ti fa griji ca toti avem probleme. Trebuie doar sa nu uitam de salata zilnica din frunze verzi cat de diverse si sprouts de care din nou, trebuie sa te ocupi. De mancatul in oras, stiu ca e greu si fericiti sunt acei care locuiesc in orase in care se afla restaurante raw, California e plina de ele, NY, Florida, etc. Daca locuiesti in Romania am inteles ca exista un restaurant in Bucuresti dar nu mai sunt sigura daca mai este in picioare. Le mergea foarte prost cu toate ca aveau o diversitate superba de feluri si crude si vegetariene. Oameni ca tine, care sa aprecieze o mancare sanatoasa si care sa aiba mintea deschisa spre asa ceva sunt numarati pe degete in Romania din pacate. In fine trebuie sa fim optimisti si e bine ca avem speranta, ca daca Doamne fereste ni se intampla ceva, avem o sansa mai mare ca medicina traditionala.

      Iti urez numai bine,
      Ligia

      Apreciază

  2. Buna Ligia. Foarte interesant ce ai scris dar la punctul 5, unde ai scris despre eliminarea, pe cat se poate a carnii si a pestelui despre peste nu ai zis nimic. Despre carne ai comentat avantajele neconsumarii acesteia, sa zic asa, dar despre peste nu, pentru ca, cred, stii zicala :nici o masa fara peste si pentru a avea mai multa persuasiune asupra celor interesati si asupra celor dornici sa numai consume,ma gandesc ca ar trebui sa aduci mai multe argumente. ..

    PS: eu oricum nu consum peste deloc, ca nu-mi place… 🙂

    Numai bine,
    Iulia

    Apreciază

  3. Sper ca nu te-am suparat, dar asa m-am gandit eu ca ar fi mai bine, si tu faci cum vrei, binenteles. Ina majoritatea oamenilor gandesc dupa zicala care ti-am scris-o mai sus si pentru a-si da seama ca nu e chiar benefic, e nevoie de argumente „solide”… 🙂 …
    Imi cer scuze daca te-am suparat si sa stii ca in fiecare zi urmaresc cu placere site-ul tau, chiar daca nu comentez 🙂 …si abia astept sa vad ce ai mai scris 🙂

    Succes in continuare la cat mai multe postari, la fel de interesante!!!

    Apreciază

  4. Draga mea Iulia, scuze ca te-am facut sa crezi ca sunt suparata. Nu m-am simtit nici macar atinsa cu comentariul tau, sincer l-am apreciat. Numai ca problema cu mine este ca ma grabesc sa fac multe lucruri, am un inbox plin de comentarii si emails de la oameni straini cu diverse probleme, si ma grabesc sa le raspund la toti, dar in acelasi timp sa-mi vad si de treburile mele zilnice. Sunt pe fuga mereu, scuze. Chiar am apreciat si voi modifica in articol.

    Apreciază

  5. Mihaela,

    Ma bucur sa aud de la tine! In legatura cu programul The Health Educator, si pe mine ma tenteaza peste masura, numai ca costa undeva peste $9000. Merci pentru link, o sa ma uit.

    Te pup,
    Ligia

    Apreciază

  6. Buna,
    Am o prietena care are retinopatie pigmentara (transmitere genetica). La ultimul control pe care l-a facut acum 5 zile i s-a spus ca mai are camp vizual 10% (adica se incadreaza la handicap grav). As vrea sa stiu daca ar ajuta-o o dieta raw cel putin sa pastreze cei 10% camp vizual. Incerc s-o conving ca ar fi spre binele ei, desi imi tot zice ca este carnivora si nu poate trai fara o bucatica de carne in fiecare zi, si as vrea sa am argumente cat mai puternice. Stii cumva la acest institut trateaza si boli de genul acesta?
    Multumesc,

    Nicoleta Lita

    Apreciază

    1. Buna Nicoleta,

      Multumesc pentru comentariul tau. Draga mea, nu pot sa garantez ca trateaza aceasta boala cu toate ca ei primesc mii de cazuri diverse pe an, insa trebuie intrebat. Eu cred ca orice se poate remedia cu o dieta cruda, cu mult suc de grau si peste 60% sprouts/zi. Problema este la oameni, daca spui ca nu concepe si nu crede ca o astfel de dieta o poate ajuta, nu cred ca se poate face ceva. Nimeni n-o poate obliga sa accepta asta. O sa primesti raspunsuri, asa cum primesc eu des, „n-o sa dau $5000 ca sa ma hraneasca cu iarba”. Stii cum e, foarte dificil sa schimbi parerea oamenilor, si anume ca numai medicina traditionala poate sa-i vindece, si ca consumul de carne si lactate nu e chiar asa de sanatos cum se crede. Aceasta le-au fost implantate si inradacinate in creier pe tot parcursul anilor, si e foarte greu de conceput.

      As fi vrut sa te ajut mai mult,
      Ligia

      Apreciază

  7. Buna Ligia, eu sunt Ruxy, spune-mi te rog daca alunele si caju sunt toxice ce cauta totusi in alimentatia raw, caci m-a cam debusolat informatia?…am gasit fff multe retete care includ caju si alune crude, despre care stiam ca sunt sanatoase…daca ma poti lamuri, iti multumesc anticipat.

    Apreciază

    1. Draga mea Ruxy,

      Invelisul de la migdale este considerat ca are doze de toxicitate, iar cu caju-ul este inca discutabil. Informatia a fost manipulata si transmisa publicului larg, intr-un scop comercial acum vreo cativa ani, din cauza concurentei dintre anumite firme din USA. Din fericire s-a descoperit ca nu este chiar asa dar totusi publicul este sfatuit sa nu consume cantitati industriale, adica kg intregi/saptamana. Oare cine consuma 4, 5 kg de migdale sau caju saptamanal? Eu una nu, chiar daca migdalele le consider foarte importante in dieta unui raw foodist. Iti spun ca nu consum mai mult 500-700 g/saptamana si de multe ori alternez si cu semintele de canepa sau braziliene. Si de asemenea, daca migdalele sau caju-ul este pus la inmuiat, numai exista nici un pericol. Si asta fac si eu, dar cateodata din fuga le mai adaug si fara sa le inmoi. Asa ca din punctul meu de vedere, nu-ti fa griji.

      Apreciază

    2. Scuze, sunt prea obosita. Tu-mi ziceai de alune. Da, alunele crude sunt toxice cu adevarat. Unii le folosesc pe riscul lor, sau poate fiindca nu stiu. Eu nu le folosesc niciodata crude si nu le recomand nimanui, decat gatite. Eu le folosesc pe ele cat si pe cele de dovleac si in sarmalele vegetariene, sub forma de faina si au gust apropiat de carne.

      Apreciază

    1. Sunt bune si de consumat in stare naturala, numai sa nu se inverseze. Uleiul de masline, pur, presat la rece nu este recomandat pentru gatit. Despre caju, chiar in cartea Annei Clement am gasit ca, caju si alunele in stare cruda sunt toxice. Fii fara grija ca caju-ul gasit la noi in tara, chiar daca scrie ca e crud, nu este crud. Este lasat in apa fiarte pentru cateva ore, pentru decojirea cojilor amare.

      Apreciază

      1. Superbe informatii,dar sunt nelamurita de ce nu este bun uleiul de masline presat la rece la gatit……peste tot scrie ca are un punct de ardere mai mare decat al uleiului de floarea soarelui. mersi

        Apreciază

  8. Buna ziua, doamna Ligia!Mi-ar placea sa adopt acest stil de viata, insa pe site am gasit multe ingrediente(precum mango) pe care nu le pot procura tot timpul si nu sunt uzuale.
    Ceva simplu de gatit(pentru ca inca sunt la scoala si nu-mi pot permite sa acordmult timp gatitului, insa nu cumpar alimente de la fast food) si cu ingrediente bune la gust si cu multe vitamine gasim?Ha ha, vreau eu multe!

    Cu drag,
    Andreea

    Apreciază

    1. Buna draga Andreea,

      Stilul acesta de viata nu are ca elemente vitale fructele sau semintele exotice. Tu crezi ca eu cumpar mango sau avocado mereu? Doar de 2, 3 ori anul asta am cumparat si fiindca erau asa de proaste am renuntat sa mai arunc banii pe geam. Ma intrebai de ceva simplu, toate retetele sunt simple si practic le poti inventa tu in functie de ce ai prin casa. Nu trebuie sa fie exact ca in carte sau ca reteta de pe net, ci le modifici in functie de preferinte si gusturi. Mult succes!

      Apreciază

  9. Sunt si mai derutata decat inainte. De cateva luni mananc foarte putina sau deloc carne, lapte deloc, ma stradui sa pap cat mai multe salate verzi, chiar daca au aratat la tv ca sunt crescute nu tocmai bio, dar nu-mi permit sa iau legume numai din magazin bio la ce preturi practica si am inceput sa rontai multe migdle, alune, caju si nuci braziliene crude, neprajite, nesarate si acum sa citesc ca alune sunt toxice? Mi-am pus un alun in gradina si abia astept sa se faca mai mare, credeam ca tocmai crude sunt bune de consumat. Cum mai exact il gatim? Si, Ligia, daca poti sa ne dai un exemplu ce mancare iti pregatesti intro zi. Vreau sa incerc sprouts dar nu stiu de unde sa incep si ce cantitate trebuie sa manance un adult. Doar 2 fructe….eu mananc cel putin 1 kg pe zi :(, credeam ca sunt bune.

    Apreciază

    1. Draga mea, alunele de padure nu sunt toxice, cele pe care le numim noi alune in general sunt arahidele, deci alea sunt toxice. Am publicat un meniu pentru o zi, daca faci cautare la site- vei gasi. Acolo am publicat un meniu raw, insa fiindca eu mananc si gatit (depinde proportia de la zi la zi), ar trebuie sa includ unul si cu ceva mancare gatita. Retetele cu sprouts nu sunt retete batute in cui. Sprouts poti adauga in orice salata de varza, alba sau rosie, salata cu ridichi, cu rosii, salata de radacionase. Cantitatea recomandata este aproximativ 6 cani de sprouts diversi pe zi, in special pe timp de iarna. Acestia asigura necesarul zilnic de nutrienti pentru un adult. Fructele ar fi ele bune, daca chiar ar lasate in copac sa se coaca asa cum trebuie si daca ar fi consumata in maximum 2-3 zile de la cules. Din pacate toate fructele din ziua de azi nu intrunesc asemenea conditii, poate merele care oricum nu cresc decat toamna la noi dar din pacate pana si merele de la tarani se coc pe parcurs, sau articifial. Numai spun de cele aduse de prin alte tari, calatoresc cu saptamanile de la o locatie la alta, sunt culese verzi, si la noi de multe ori ajung crude. Numai bine!

      Apreciază

  10. Imi plac mult deserturile….avand un copil de 3 ani, care nu manca dulciuri din comert, doar ceea ce fac eu in casa, m-am bucurat mult cand am dat de retele cu dulciuri, in mod special inghetata si ciocolata. De 12 ani suntem strict vegetarieni (copilul idem)…la noi predomina foarte mult fructele in alimentatie ( iarna cele din comert,si ce pun la congelator) dar in rest avem noi livada noastra. Nu stiu engleza ca eram curioasa de ce se recomanda doar 5% fructe. Noi mancam enorm de multe, dimineata si seara e aproape regula, si la pranz zarzavaturi si legume (gatite) . Eu merg pe un pricipiu foarte clar pentru mine (in afara ca o gramada de specialisti demonastreaza ca vegetariansmul e bun) Cel care m-a creat mi-a dat „cartea tehnica” cu ce sa ma alimentez ca sa imi mearga bine. La inceput erau doar fructele si cerealele….iar cand va veni un nou inceput tot fructele vor fi baza. Eram curioasa tare ce argumente sunt impotriva fructelor. Te urmaresc cu placere , e bine cand mai exista oameni care se ocupa si de lucruri cu adevarat bune si de valoare….cu toate ca sunt cam putini care „profita” de ele.

    Apreciază

  11. Buna Ligia, ai mentionat odata ca carnii ii ia 3 zile sa treaca prin tot procesul digerarii. Cum poate fi acest lucru?
    Eu am experimentat zile cand mancam peste si a doua zi elimenam aceeasi cantitate de hrana pe care o ingerasem in ziua precedenta (deci posibilitatea unei constipatii se exclude). Multumesc!

    Apreciază

    1. Buna Lesea, cu pestele e alta poveste fiindca nu are aceeasi compozitie precum carnea de pasare, vita, oaie, miel, etc care este mai greu de digerat. Carnea animalelor tereste in general chiar daca avem senzatia ca se digera si iese din noi, fiindca nu are fibra, ramane in colon pentru o perioada si mai lunga de 3 zile. Numai un exemplu, cand am facut prima mea hidroterapie de colon, nutritionista ne povestea cateva exemple de persoane care au avut in sistem reziduri de 30 de ani. Elvis spre exemplu, a avut fecale foarte bine indesate in colon pe care le-a purtat mai mult de 35 de ani cat si alte persoane carora li s-a descoperit asta la autopsie. E groaznic, insa intestinul subtire cat si colonul nostru nu este scurt precum al cainilor sau pisicilor ca sa eliminam imediat carnea pe care o consumam mai ales daca nu contine fibra suficienta si atunci ramane undeva blocata. Citeste mai mult la acest articol.

      Apreciază

  12. In legatura cu uleiul, vreau sa precizez niste deosebiri.
    uleiul de floarea soarelui, soia, porumb … etc, este este un ulei omega 6 care in prezenta lumini devine acid gras trans, sau din dextrogir devine levogir, mai pe scurt nu e sanatos.
    Uleiurile omega 6 ar fii ok de cumparat daca ambalajele, sticlele in care sunt ambalate ar de culoare inchisa, sau macar o culoare heliomata.
    Uleiul de masline este un ulei omega 3 care nu isi schimba conformatia chimca in prezenta lumini la fel ca celelalte uleiuri omega 6.
    Eu cand cumpar ulei de masline ( am renuntat la cel de floarea soarelui chiar presat la rece ) citesc mai intai pe eticheta daca acizi saturati depasesc 13g iar raportul dintre acizi mononesaturati si cei polinesaturati sa nu fie mai mare de 6 (la 100 g). Ex: 12 g acizi saturati 73 g acizi mononesaturati, 7 g acizi polinesaturati. Pot sa zic ca am vazut si ulei de masline extra vergin care are acizi saturati 13,5.
    as mai adauga deasemnea la lista,
    As mai adauga:
    – exercitiu fizic regulat cel putin 30 minute pe zi
    – somn suficient 8 – 9 ore pe noapte, cele mai bune ore de somn sunt cele dinainte de ora 00:00 adica daca te culci cel tarziu la ora 22:00 e un mare castig, ideal ar fi la 21:00.
    – incredere in cel care nea creat.

    Sfatul meu.

    Apreciază

  13. Draga Ligia, ma intereseaza f tare articolul despre cuptorul cu microunde, dar vad ca nu mai e ok linkul tau; multumesc

    Apreciază

  14. Am sa incerc sa tin cont cat mai mult posibil de aceste sfaturi, avand in vedere ca de asta vara am ceva porniri de a trece pe alimentatia raw (dar nu prea pot din cauza mamei care nu-si imagineaza cum mi-as putea eu potoli foamea fara ceva carnita alaturi de legume).
    Totusi am o mica intrebare: De ceva timp consum migdale se la Stilla Natura (Kaufland). Pe punga nu scrie daca sunt sau nu crude, exista vreo metoda prin care sa-mi pot da seama? Stie cineva daca sunt crude sau prajite?
    Multumesc!
    O zi buna si cat mai relaxanta tuturor!

    Apreciază

  15. Buna Ligia.Am si eu 3 intrebari:

    1.apa de la fantana e ok?e cea mai buna optiune pe care o am in acest moment.
    2.eu consum intre 7 si 10 litri de apa(de fantana) pe zi(vara chiar mai mult).consideri ca e prea mult?ca mi-ar putea face rau?eu beau atat de multa neintentionat,pentru simplul motiv ca mie sete absolut tot timpul(si nu am diabet).
    3.ce crezi ca as putea face pentru a scapa de senzatia permanenta de sete?e foarte neplacuta senzatia,mai ales dimineta cand imi simt gura extrem de uscata…(mentionez ca nu mai consum carne de peste un an si jumatate iar lactate doar foarte rar,aproape deloc;momentan planuiesc sa renunt la oua si la painea traditionala)
    Multumesc!

    Apreciază

    1. Buna Ioana, apa de la fantana este ok daca e testata din timp in timp ca sa te asiguri ca nu s-au scurs in ea diverse pesticide si alte substante toxice din panza freatica. Legat de setea ta continua, fa-ti un control neaparat fiindca sigur e ceva in neregula acolo. Mie imi suna ca si diabet sigur. Mult succes si felicitari pentru toate realizarile!

      Apreciază

      1. Buna Ligia, ma intereseaza foarte mult combinarea mancarii si as dorii sa te intreb daca pot combina fasolea mug si adzuki impreuna cu salata de legume !

        Apreciază

  16. am citit undeva ca uleiul de masline original are mentionata neaparat pe eticheta aciditatea,am verificat pe etichete inclusiv in magazine bio si am gasit doar vreo 2 dintre care unul este ambalat in sticla metalica despre care iarasi am auzit ca nu ar fi cea mai buna metoda de pastrare

    Apreciază

  17. Buna Ligia,

    Sunt noua pe acest site, si nu stiu sigur daca scriu bine la aceasta rubrica.
    Cum pot achizitiona un aparat de purificare al apei- Chanson? Daca il comand din USA, cine il poate monta? Banuiesc ca nu mai exista garantie la el, corect?
    Recomanzi si alt brand?

    Multumesc mult
    Mihaela

    Apreciază

    1. Buna Mihaela,

      Iti recomand sa vezi produsele celor 2 magazine de la Raw Vegan Mall (aici). Toate sunt bune insa iti poti alege ceva dupa bugetul tau sau poti cauta si pe alte site-uri produse asemanatoare, poate au preturi mai bune. Legat de cele din SUA, ai grija ca sunt la voltaj de 120 in loc de 220V cat ai tu nevoie si in plus nu exista garantie pe ele sau este foarte limitata.

      Cu bine!

      Apreciază

  18. Buna Ligia. Sufar de afectiuni ale stomacului de cativa ani…mai precis de refrux gastroesofagian, hernie hiatala si reflux biliar. Am incercat sa renunt la carne in favoarea alimentelor mai sanatoase dar din cauza afectiunilor nu am putut pentru ca se pare ca nu am voie sa consum fructe si legume crude si multe altele. Daca ai sfaturi pentru mine in ceea ce priveste alimentatia in acest caz te rog foarte mult sa am ajuti pentru ca nu mai pot. Multumesc frumos.

    Apreciază

    1. Aurora, vezi postarea cu sfaturi contra Refluxului Gastro-Esofagian si postarea aceasta, despre cauzele bolilor. Iti recomand de asemenea o cura cu argila albastra si multa liniste sufleteasca. De asemenea, ia legatura cu medicii romani care vindeca printr-o alimentatie sanatoasa orice fel de boli, vezi aceasta postare. Sanatate!

      Apreciază

  19. Buna,Ligia! Am o nelamurire legata de sprouts si iarba e grau,precum si despre hrisca. De ceva timp,am adoptat alimentatia raw in proportie de 90 la suta. Nelamurirea mea a aparut in urma citirii rezultatelor unor studii,conform carora cerealele ar fi toxice,de fapt,in orice forma ar fi ingerate. O cautare in limba engleza da n rezultate pe google cu motivele pentru care se sustine aceasta. Eu oricum,am o intoleranta crescuta la gluten si nu ma impac decat cu hrisca. Dar,si in legatura cu aceasta,am gasit surse conform carora hrisca cruda(inmuiata,sprouts) ar fi toxica. Ce modalitati imi poti recomanda,de a beneficia de sprouts,in conditiile date? Sunt inca la inceputul studiului si toate informatiile mi se par contradictorii,nu stiu care studii sunt facute dezinteresat si care la comanda,si implicit,nu stiu de care rezultate sa tin cont. Tot ce stiu e ca nu vreau sa am impresia ca am o alimentatie sanatoasa,cat in fapt,anumite combinatii pot sa-mi faca rau pe termen lung,mau ales prin folosirea regulata a alimentelor respective.

    Cu respect,
    Daniela

    Apreciază

    1. Daniela draga, intr-adevar toti avem o intoleranta la gluten si nu se recomanda folosirea lor, contrar opiniei specialistilor din ziua de azi. Sa stii ca pe langa hrisca xista atatea pseudo-cereale care nu contin gluten cum ar fi amaranth-ul, quinoa alba si rosie, meiul, kamut-ul (cereala), semintele de chia, susan integral si negru, semintele de fl soarelui, sw dovleac etc. Legat de hrisca, este vorba doar de vlastarii de hrisca in sensul ca daca sunt consumati zilnic, in cantitati mari, in sucuri spre exemplu pot provoca o sensibilitate a pielii la soare, insa altfel nu ai de ce sa-ti faci griji. Iar legat de vlastari, sucul de graul il poti consuma fara probleme fiindca nu are gluten, iar restul vlastarilor nu contin gluten: floarea soarelui, mazare, trifoi, lucerna, ceapa, usturoi, schinduf, adzuki, linte, naut etc. Ia cartile de germinare pentru mai multe informatii, pe care le poti gasi la Raw Vegan Mall sau la alte magazine. Cu bine si mult succes!

      Apreciază

      1. Ligia,esti o comoara! Chiar voiam sa imi comand cartile. Iti multumesc pentru reply-ul prompt. M-am mai linistit. Trebuie sa recunosc,ma speriasem un pic atunci cand am fost diagnosticata cu intoleranta la gluten(aveam niste simptome urate,nu mai asimilam mai nimic) ,mai ales cand mi s-a sugerat sa exclud total orice forma de gluten din dieta. Imi place sucul de grau si ma si gandeam ce dezavantajos era sa nu-l mai folosesc. Voiam sa stiu si opinia ta cu privire la acest aspect,mai ales ca nutritionistul nu prea avea habar de ce vorbesc. Multumesc!

        Apreciază

Comentariile sunt închise