Alimentatia raw vegana · Retete fara foc

2 verdeturi ale primaverii de care nu toata lumea stie

Leurda

Planta cu frunza mai lata, cu aroma puternica de usturoi. Sincer, si eu am fost uimita de toate proprietaile ei. Sursa.

  • Fluidizeaza sangele
  • Ajuta la imbunatatirea memoriei
  • Trateaza eficient insomnia
  • Imbunatateste activitatea intestinala
  • Amelioreaza insuficienta respiratorie provocata de tuse
  • Stopeaza diareea acuta si cronica insotita de balonari si colici
  • Grabeste vindecarea ranilor
  • Este folosita in tratarea hipertensiunii arteriale
  • Accelereaza procesul de recuperare dupa un accident vascular
  • Previne si trateaza guturaiul
  • Inlatura efectele nocive ale nicotinei si ale fumatului
  • Este eficienta in tratarea reumatismului
  • Ajuta la combaterea eczemelor
  • Favorizeaza circulatia cerebrala

Salata sau untisor

Este cea cu frunze mici, rotunde. Frunzele se culeg inainte ca planta sa infloreasca, deoarece dupa aceea devine toxica. Datorită conţinutului în săruri minerale, vitamina C, ficarină, acid ficaric, ulei volatil, proteine şi glucide planta este citată pentru proprietăţile ei anestezice şi antiinflamatoare. Sursa.

Cealalta planta, sa ma lumineze si pe mine cineva ca nu am idee ce este. I-am intrebat la piata, si omul care mi-a zis numele parca avea prune in gura, n-am inteles o litera. Sunt niste tije tari, si se pare ca se prepara ca fasolea. Eu am adaugat-o in sucul verde, si in blender nici nu s-a simtit, alaturi de urzici, salata si alte verzaturi.

  • Pentru retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariilor din tara, in supermaketuri, in magazinele online mari precum eMag sau altele, la magazine care livreaza in toata lumea precum Amazon UK sau USA, sau cu autograf de pe Raw Vegan Mall. Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.


23 de gânduri despre „2 verdeturi ale primaverii de care nu toata lumea stie

  1. hai , ca m-ai pus pe ganduri… acum pe vremea asta , cam ce ar putea fi…
    si merg la blendar…

    ghici ciuperca ce e???

    poate te mai duci o data in piata … este singura sansa … sunt curioasa!!!
    trebuie sa mai fie tarani cu aceasta planta…

    Apreciază

  2. La bunici ii spune „păstăi de hamei”, cind eram copil mincam papara amestecata cu pastai de hamei, miam, si acum salivez cind ma gindesc…

    Apreciază

    1. Buna Simo,

      Din pacate eu n-am auzit niciodata sa se gaseasca leurda in alta tara decat Romania. I se spune „wild garlic” din cate stiu eu. Sper s-o gasesti.

      Ligia

      Apreciază

  3. Draga Ligia,
    Am vazut pe site-urile de limba romana referiri la Leurda.
    Sti cumva care este denumira in engleza?
    Merci.

    Apreciază

    1. Draga mea Marilena,

      Odata am gasit la Farmer’s Market, si se numea wild garlic. Nu era exact ca leurda noastra, poate frunza putin mai micuta insa avea gustul acelasi. Este foarte rara insa, si doar primavara ca si la noi. Numai bine!

      Apreciază

  4. Si leurda se culege inainte de aparitia florilor.Se poate folosi in salate de cruditati.Merge chiar bine strecurata intr-o salata de salatica(daca ai atunci in acelasi timp).Merge pe post de usturoi in ciorbe.Unii o folosesc pe post de spanac,exact cum se face spanacul dar va avea un miros prea patrunzator fierband-o un timp mai indelungat.

    Apreciază

  5. Mai este o planta ,ceapa ciorii, se numeste care creste in padurile noastre.Daca iesiti cu familia la un gratar si sinteti in apropierea unei paduri,serviti la friptura o salata de neuitat din untisor(salata),citeva fire de leurda(usturoi) si ceapa ciorii(ceapa) ulei.

    Apreciază

  6. ce-a de-a 3-a planta este hamei, abia iesit din pamant. in timpul verii creste de cativa metri si se catara pe garduri sau copaci.apoi face florile alea de culoare verde. mama mea le punea primavara in ciorbe impreuna cu urzici si untisor

    Apreciază

  7. Leurda in engleza = Ramson, bear’s garlic, etc. Are mai multe denumiri.
    In padurile frumoase ale Vienei era f multa leurda. In Scotia, putinele paduri de foioase abunda de leurda. Abia astept primavara sa-mi fac salate si sa-mi burdusesc congelatorul pt un an.
    Pofta buna tuturor.
    Delia

    Apreciază

    1. Si in America se gasesc, cel putin in Michigan, eu cumpar de la un magazin care se aprovizioneaza local si organic. Li se spune ramps, abia le astept!

      Apreciază

Comentariile sunt închise