Retete fara foc

Ciocolata fara lactate dar si fara foc

Ciocolata raw vegana

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Untul de cacao/cocos se topeste, lasand borcanul la temperatura camerei sau lasand borcanul intr-un recipient cu apa calda. Toate ingredientele se amesteca cu o furculita pana la omogenizare. Daca compozitia este prea lichida se vor adauga inca 50-100 g nuci macinate. La acest punct se poate avem doua posibilitati: daca compozitia este mai groasa se poate rasturna in forme de ciocolata de silicon si se va da la congelator timp de 1-2 ore si dupa aceea se consuma. Aceeasi compozitie se poate folosi ca si glazura mai groasa, foarte buna de ornat. Ce poate fi mai usor de atat?
Daca tot am vorbit de ciocolata, va recomand doua video-uri in care folosesc ciocolata raw. Brownie de ciocolata si portocale (reteta o gasiti aici)
Tort de ciocolata cu menta (reteta o gasiti aici)
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

41 de gânduri despre „Ciocolata fara lactate dar si fara foc

  1. Multumesc pentru retete, sunt foarte bune. Un mic comentariu : nuca de cocos la care spui ca punem „atit cit putem scobi” vreau sa spun ca am invatat dintr-un voyage interesant ca nuca dupa ce perforezi cu un cui sau o surubelnita, cele 3 ochiuri care sunt intr-un capat, si scurgi zeama, se sparge usor trintind-o de ciment. Miezul alb este pretios, si putem sa-l radem prin razatoare si sa-l tinem intr-un borcan in frigider. Il folosim la tot felul de prajituri cu nuca de cocos. Deci este simplu. Sper ca va fi util sfatul meu.
    Bravo pentru frumosul si interesantul blog. Valerica

    Apreciază

    1. Multumesc Valerica, pentru toate cuvintele frumaose cat si pentru sfaturi. Eu nuca de cocos o spargeam cu un ciocan, dandu-i fix in punctele cele trei cu putere si scobeam cu un cutit sub forma de spatula, mai tot ce era inauntru. Este foarte interesant ce mi-ai spus tu, voi face si eu experienta cu scosul lichidului mai intai cat si cu datul pe razatoare. Merci mult si te astept cu drag de fiecare data!

      Apreciază

  2. Uleiul de palmier este f nesanatos:contine 45% grasimi saturate, care cresc riscurile de boli cardiovasculare, in plus cresc colesterolul „rau”. Si uleiul de cocos este aproape la fel. Grasimile saturate sint cele continute in slanina sau in grasimile animele.
    In plus uleiul de palmier este un dezastru pentru echilibrul ecologic al planetei. Cultura palmierului a dus la despadurirea unor zone imense, si la emisia unor cantitati enorme de CO².
    Asadar, nu tot ce e raw e neaparat sanatos. Parerea mea e sa ne limitam la plantele si produsele locale, nu la cele care vin din colturi indepartate ale lumii.

    Apreciază

    1. Draga mea Elena,

      Eu stiu ce zici, insa ciocolata asta n-o consumi zilnic. Noi o facem odata la o luna, sau doua. Si in plus, acest site nu este dedicat celor 100% raw. Nu uita, ca oamenii care viziteaza site-ul meu, sunt oameni care consuma slanina, carnati, si orice intra in categoria semipreparatelor din carne, lactate la greu si carne din belsug, mult mai bogate in grasimi saturate si care nu se pot compara cu uleiul de palmier sau cocos. Nu trebuie sa cadem in extreme totusi, fiindca daca stam sa analizam fiecare stil de viata, vegetarian, ovo-lacto, vegan, toate au ingrediente care nu sunt tocmai indicate, insa toti le folosesc din cand in cand, si eu cred ca nu este o greseala asa de majora. Si in ce priveste mediul, daca ar fi asa n-ar trebui sa folosim nici hartia pe care scriem, fiindca pentru asta sunt despadurite hectare intregi de padure, sau hartia igienica, sau hainele dupa noi, fiindca se consuma energie enorma pentru a le fabrica, sau orice produs petrolier, etc. Eu tot cred ca trebuie sa fim mai intelegatori, mai putin extremisti.

      Merci de comentariu totusi, parerea fiecaruia conteaza. Si n-ai de unde sa stii cum cineva citind acest comentariu, va fi convins sau chiar mustrat pentru ceea ce face, si va lua masuri drastice care-i vor schimba viata.

      Ligia

      Apreciat de 2 persoane

    2. Folosesc de mult timp ulei de palmier in locul uleiului rafinat de floarea soarelui. Iar uleiul pur de nuca de cocos e noua mea crema de fata (side corp) care m-a scapat de mare parte din cosuri. El si evident hrana preponderent cruda.

      Apreciază

      1. Si eu folosesc ca si crema de fata, pe langa uleiul de masline si altele, si m-am gandit ca ar fi bun si pentru buclele mele. Urmeaza sa-l testez.

        Apreciază

    1. Eu nu sustin un veganism extremist. Multi vegani accepta mierea si produsele stupului cu toata bucuria, ca surse sigure de B12. Eu sunt pentru, dupa cum vezi 🙂

      Apreciază

      1. Hmm, abia acum imi dau seama ca unele argumente contra laptelui (cum ar fi ca nici o alta specie nu bea lapte dupa o anumita varsta, cu atat mai putin laptele altei specii, deci laptele e impotriva firii lucrurilor) nu sunt valabile pentru miere. Ursul mananca miere (cel putin in povesti).

        Apreciază

  3. Oare se poate compara mierea cu laptele? Nici gand in mintea mea. Ce reactii adverse are consumul de miere pura in comparatie cu consumul de lapte?

    Apreciază

  4. Sunt super toate retetele tale. Spune-mi, te rog, cu ce pot inlocui uleiul de palmier? Asta daca se poate. Daca nu, va trebui sa mai astept pana ajung la billa. Multumesc oricum 🙂 O seara buna!

    Apreciază

    1. Multumesc Adriana. Uleiul de palmier il poti inlocui cu un avocado… asa ca te-am ajutat de m-am rupt. Trebuie sa fie ceva foarte gras, si cremos si nu prea ai cu ce sa-l inlocuiesti.

      Apreciază

      1. 😛 Ei, atunci o sa fac un drum pana la Billa. Sunt convinsa ca merita facut drumul. Multumesc f mult pentru raspuns!

        Apreciază

  5. Ligia, n-am putut sa nu observ ca anumite retete vegane expuse pe blog, contin printre ingrediente si miere… fapt care scoate reteta in afara veganismului si-o incadreaza la vegetarianism. M-am gandit sa aduc in discutie acest aspect, dupa ce am vizionat vreo trei retete care contineau mierea printre ingrediente.

    Apreciază

    1. Adi, ai dreptate intr-o masura, insa acei vegani care nu accepta mierea, cum am zis si mai sus, sunt cei extremisti. Sunt diverse categorii de vegani, unii accepta produsele stupului, altii nu dar tot vegani se numesc. Eu consider ca sunt foarte necesare corpului si niste medicamente fara egal. Daca as fi ca prima categorie, ar trebui sa exclud orice produs animal sau produs de orice fiinta, precum lana, matasea, produsele din piele in special pantofii, sa stau departe de tot ce inseamna angora si orice par de animal, etc. Daca tu vrei sa numesti retetele mele vegetariene, le poti numi fara probleme asa, insa eu consider ca sunt pe o treapta mai inalta. Numai bine!

      Apreciază

      1. Sa reluam fiziologia albinei si care este baza produsului pe care il numim MIERE, si sa revedem care e originea adevarata a mierii: ANIMALA sau VEGETALA???!!! Ati auzit de nectarul din flori la care albinele nu prea au mare contributie, decat contributia caratului din flori, a dez-umidificarii prin ventilatie si nu doar, si a adaugarii unor „E-uri” pentru conservare! Baza produsului este NECTARUL din flori, si IN NICIUN CAZ nu poti sa compari procesul prin care vaca prelucreaza iarba pentru ca sa se ajunga la lapte sau carne sau branza, sau gaina – oul!!! Cat despre POLEN si PROPOLIS in niciun caz nu pot fi de origine animala. Daca maimutzele sunt educate ca sa culeaga nuci de cocos din palmierii de cocos, asta nu inseamna ca nucile de cocos sunt produse de origine animala!!!

        Apreciază

  6. Suna bine reteta asta. Chiar cautam o reteta de ciocolata sanatoasa, avand in vedere ca oricat de sanatos imi doresc sa mananc la ciocolata chiar nu vreau sa renunt. Intrebarea mea este cum as putea sa fac ciocolata mai neagra, la modul 70-80% cacao? In afara de a mai adauga niste cacao evident… Multumesc

    Apreciază

    1. Draga mea Alexandra, va iesi neagra chiar daca pui cantitatea indicata in reteta. Eu zic sa incerci, fiindca mie mi s-a parut si asa destul de puternica. Daca nu, adaugi mai multa cacao.

      Apreciază

  7. ciocolata nu e vegana daca folosesti miere!!! vegan = strict vegetal si asa nu include mierea care e produs animal/insecte

    Apreciază

    1. Exista vegani extremisti si vegani intelegatori, eu ii sustin pe cei din a doua categorie. Daca ar fi asa, cum am mai zis si altora, ar trebui sa fim total obsedati de fiecare produs pe care-l cumparam, sa nu ne mai spalam fiindca marea majoritate a sapunurilor sunt facute din grasimi animale, sau testate pe animale, sa purtam doar incaltari din vinilin care ne vor da ciuperci si alte complicatii ale labei piciorului, nici un produs de lana sau matase, etc. Extremismul nu e sanatos, ci din contra te duce la obsesii care nu te lasa sa traiesti in pace si care-ti bantuie constiinta intr-un mod nesanatos toata viata.

      Apreciază

  8. Ligia te apreciez foarte mult pentru tot ceea ce faci. Am incercat si am sa incerc in continuare retele tale, tin cont si de informatiile ce ni le oferi. retele sunt delicioase, azi fac ciocolata.Ma bucur tare ca te-am gasit! te pup si numai bine.

    Apreciază

  9. Buna Ligia!
    Am incercat sa fac ciocolata asta fara lactate si fara foc…si sunt cam nervoshica:).
    Nu inteleg cum poti folosi doar uleiul de palmier si celelalte ingrediente pentru ca, in afara de cacao, care e praf, restul sunt toate lichide. Ok, am pus si uleiul si avocado, ca, repet, imi era neclar…..vine urmatoarea dilema: 3 picaturi de extract de stevie, miere sau nectar de agave??? Sau dupa gust…hmm…am pus 6 picaturi, 9 picaturi de indulcitor de stevie. Toata combinatia era mai amara decat o fiere! :))) Neavand miere am pus ceva zahar si, ca sa nu ma deprime asa tare esecul, i-am trantit niste stafide si niste caju maruntit si am aruncat-o in congelator, ca sa n-o mai vad.
    Ca si incheiere, ca pana la urma totul trebuie sa fie constructiv, nu? Chiar si critica. Glumesc. Am doar o rugaminte. Fii un pic mai specifica, mai riguroasa cu cantitatile.
    Pana la urma tu esti chef-ul. Io sunt doar o incepatoare, care a avut esecul ciocolatei fara foc in fata soacrei venita in vizita.:) Acum cred ca ii si mai clara frustrarea:))

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna Cristina,
      Chiar imi pare rau ca nu ti-a iesit si-ti inteleg frustarea. Am schimbat chiar acum, fiindca reteta este foarte simpla si nu stiu ce s-a intamplat de au ramas „3 picaturi” cand erau de fapt 3 linguri de indulcitor natural, agave, artar sau miere. Mie tot timpul imi iese, din contra parca prea dulce cu doar 3 linguri din fiecare, fara sa adaug nuci sau stafide. Mai incearc-o odata, sa vezi ce buna este si daca cumva cacao este prea puternica, fiindca difera de la sursa la sursa, atunci adauga mai mult indulcitor.
      Numai bine!

      Apreciază

  10. Am incercat, am gustat si gustat si gustat… si cu greu m-am abtinut si am pus si la congelator, cum era initial planuit…. f bun !
    Chiar ma gandeam la postul tau despre etapele trecerii la o alimentatie sanatoasa, inlocuirea dulciurilor e cea mai potrivita pentru inceput pentru ca sunt f bune si simplu de facut.

    Apreciază

  11. Draga Ligia felicitai pt retete,arata superb….As avea totusi o rugaminte, daca se poate bineinteles, sa scri in romana ingredientelesi cantitatile de la video-ul Brownie de ciocolata si portocale ca de restul ma ocup eu ;),adica cu preparatul.Multumesc!

    Apreciază

    1. Draga mea Anda, trebuie sa gasesc ceva timp liber. Acum sunt asa de presata cu organizarea tuturor amanuntelor pentru targ ca de abia pot respira. Asa cum am zis, ma straduiesc sa imi fac timp insa daca nu apuc in urmatoarea luna, te rog sa-mi reamintesti. Numai bine!

      Apreciază

  12. „Cine cauta gaseste” Ligia te-am scutit de o munca in plus; am intrat pe o alta pagina tot la tine cu retete si acolo am vazut ca ai adaugat reteta de la A la Z cu tot cu video.Greseala imi apartine,pentru ca eu cautam reteta ta de ciocolata(e mai simplu sa dai search decat sa cauti in arhiva :d) si uite asa am dat peste reteta de brownie
    Ciocolata am facut-o ,este deja in congelator si abia astept sa fie gata.Ma cam speriase fata ce a scris ca nu i-a reusit reteta si ca nu i-a placut,dar mi-am luat inima in dinti si m-am pus pe treaba….rezultatul: SUPER DELICIOASA si FINA(ma refer la crema)

    Apreciază

    1. Andra, nici o grija. Eu ma bucur ca mi-ai spus fiindca am inclus acum link-uri la fiecare reteta in parte (cele video de mai sus). Ma gandesc ca poate cine stie cate persoane s-au chinuit ca tine sa gasesca retetele, cand puteam sa rezolv problema mai demult. Merci inca odata. Mult succes si sa-mi spui cum ti-a iesit ciocolata. Pacat ca esti departe, ca te invitam la urmatoare editie a targului Raw Generation 🙂 http://www.rawgenerationexpo.com/

      Apreciază

  13. ciocolata a iesit delicioasa,dar din pacate nu stiu din ce cauza nu s-a intarit.Am pus-o in forme si cu ea la congelator am tinut-o aproape doua zile la rece si nimic; era la fel de lichida am mancat-o c lingurita direct din forme 😦 (ca ingrediente am folosit ulei cocos si miere, si restul de ingred.din lista)

    Apreciază

  14. Buna Ligia, eu sunt incepatoare raw si mai am de invatat si echipat corespunzator :).

    Sa fiu sincera, site-ul tau este un indrumator foarte bun si tu ne faci viata mai usoara, mai ales noua, incepatorilor.

    Am incercat si eu reteta de ciocolata dar imi tot iese amara..am pus foarte mult extract de stevie si degeaba..cum sa o mai repar? 😦

    Mersi,
    Irina

    Apreciază

    1. Irina iti multumesc! In privinta ciocolatei, incearca sa folosesti alt indulcitor natural precum mierea sau alte siropuri dulci, de orez, agave, artar sau orice ai la indemana. Extrasul de stevia este slab si nu poate acoperi amareala din cacao. Mult succes!

      Apreciază

  15. Eu unul nici nu-mi bat capul cu ideea ca miere nu e vegana 😮 consum la fel ca inainte fara nici un stres ,sunt lacto-vegetarian din motive medicale dar nu vad de ce sa fiu extremist incat sa evit mierea,polenul,propolisul ,laptisorul de matca,apilarnilul .Port si incaltari de piele ,haine de lana etc. .Daca porimesc ceva de incaltat care este din piele normal ca n-o sa-l refuz .

    Apreciază

  16. Felicitari,pentru acest blog,super retete,iar ciocolata foarte delicioasa.Ligia,esti un om cu suflet mare….multumesc,si iti doresc un copilas frumos si sanatos…si sa postezi cat mai multe retete,daca se poate si pentru bebelusi,am si eu unul de aproape cinci luni,si sunt departe de casa(Japonia)..blogul tau,e o minune….

    Apreciază

    1. de fapt albinele culeg nectarul din flori, pe care, prin anuminte procese, il transforma ulterior in mierea pe care noi o consumam

      Apreciază

      1. Si vaca mananca iarba, pe care prin anumite procese o transforma in lapte :). (scuze, nu m-am putut abtine :D).

        Exista „autoritati competente” care se ocupa cu astfel de treburi si elibereaza asa-numitul „vegan seal of approval” pentru varii produse supuse certificarii. Aceste autoritati competente n-or sa-si puna niciodata „pecetea” pe un produs care contine miere.

        Dar, cum ziceam, e vorba de principiu. N-am nimic cu mierea, chiar o consum, dar daca zicem despre ceva ca e vegan si are miere, atunci e eronat. E vegetarian.

        Cheers!

        Apreciază

Comentariile sunt închise