Retete fara foc

Reteta noua de Raffaello

Ingrediente:
  • 2 cani grau inmuiat si germinat timp de 2- 4 zile
  • 1 cana faina de migdale sau nuci
  • ½ cana stafide
  • indulcitor natural dupa gust
  • 4 linguri seminte de canepa decorticate*
  • ½ cana fulgi cocos
  • ½ cana sau mai mult, fulgi de cocos pentru exterior
  • 1 cana = 250 ml
Instructiuni: Adaugati orice fruct dulce uscat sau crud si dati totul prin robot. Atata timp cand mentineti consistenta unui aluat care se poate modela, totul e perfect. Daca este prea lichid, adaugati faina de migdale sau floarea soarelui ori nuca de cocos. Se modeleaza sub forma de bomboane Raffaello, care se pot da prin nuca de cocos sau carob. Se pastreaza in frigider timp de maxim 2 saptamani. Sunt delicioase, va garantez chiar daca puneti doar primele 3-4 ingrediente. Sunt economice si spornice iar copiii le adora. Putem adauga si 4 linguri de seminte de canepa si chia daca vrem. Sunt recomandate ca un medicament zilnic, 1 lg/zi contine foarte multe proteine, fosfor, magneziu, cei 8 amino-acizi esentiali, cat si acizii graşi esenţiali omega 6 şi omega 3, care ne protejeaza inima. Puteti citi mai multe despre proprietatile semintelor de canepa si de chia aici.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

42 de gânduri despre „Reteta noua de Raffaello

  1. Arata delicios!!!
    As vrea sa te intreb ceva: Ai cumva o reteta de tort crud fara nuci sau seminte? M-ar interesa sa reduc consumul de nuci si seminte. Tortul cu mac l-am facut, acum as vrea sa incerc altceva si nu gasesc nimic! Daca ma poti ajuta sau sfatui as fi foarte recunoscatoare!
    Multumesc!

    Apreciază

    1. Buna Angela,

      Tot ce am incercat eu dar si cele de pe net au ca baza pentru blat, nucile sau migdalele. Stiu ca multe lume mi-a spus ca sunt alergici la nuci, insa este cam greu sa le inlocuiesti. Ai putea incerca in loc de nuci sa folosesti samburi cruzi de fl. soarelui sau bostan, dar tot seminte sunt. Nu stiu altceva, imi pare rau.

      Numai bine,
      Ligia

      Apreciază

  2. Buna! Delicioase, intr-adevar! Ieri am facut cateva bomboane din migdale si curmale inmuiate bine cu doua linguri de cacao adaugate la blender si apoi tavalite prin nuca de cocos! Absolut delicioase!

    Cum a fost la Bucuresti? Nu am reusit sa ajung…am fost in examene…toata ziua. M-am gandit insa la tine, la atmosfera de acolo…

    Apreciază

    1. Buna Andreea! Variatia ta de la retete suna excelent si sunt convinsa ca au fost foarte delicioase.

      In legatura cu demostratia de la Bucuresti, o sa te invit sa vezi ultimele posturi unde am adaugat si poze. A fost un eveniment pe cinste, la care m-am simtit ca in familie. Am avut parte de o atmosfera calda, interactiva, plina de bucurie si voie buna.

      Te pup,
      Ligia

      Apreciază

  3. am facut si yo bombonele d-astea! dimineata cautam o reteta de dulciuri si mi-am amintit ca postasei tu niste bomboane pt care avem ingredientele necesare , nu ma pot opri din mancat,sunt delicioase. yo am pus asa: nuci de-ale noastre, de macadamia, nuci de brazilia,seminte de floarea soarelui, curmale, fulgi de cereale,cacao,miere,unt de cocos,nuca de cocos,putina apa,si putina tarate de grau sa se mai inchege

    Apreciază

    1. Ma bucur ca ti-au placut, si noi le adoram. Este una dintre cele mai simple si delicioase retete. Te pup si te mai astept!

      Apreciază

  4. Draga Ligia, azi am incercat aceasta reteta. Pe fratele meu l-a cucerit. Maine vine mama in vizita pe la noi si sper sa ii placa si ei.
    Am mai imbogatit-o un pic (am adaugat in mijlocul bomboanei o visina) si am mai si scazut din ingrediente (nu am avut grau incoltit).
    Maine voi lua cateva la serviciu si voi servi colgeii. Iti voi spune care a fost reactia.
    Multumesc pentru retete si la cat mai multe prelegeri!

    Apreciază

    1. Multumesc, Anda! Trimite-mi niste poze cu tine, fratele tau si platoul de Raffaello. Ar arata superb o poza cu voi la site-ul meu, la categoria „Cititorii care incearca retete”. Merci mult!

      Apreciază

  5. Ligia, bombonelele au fost un succes total. Mama a fost foarte incantata. Fetele de la serviciu m-au intrebat de reteta. Dupa ce le-am spus-o au zis ca este complicata, desi nu inteleg de ce. Ele nu gatesc de obicei, poate asta explica partea cu complicatul.
    Data viitoare cand voi mai gati, te anunt si iti trimit poze. Abia astept sa postezi retete noi.
    Multumesc pentru tot

    Apreciază

  6. Ma bucur ca au fost un succes! Pe cine mai intreaba de retete, trimite-i la site-ul meu. Trebuie sa imprastiem vorba despre acest mod de a manca mai sanatos. Astept pozele cu tine si platourile deliciose de bucate!

    Apreciază

  7. Ceva asemanator ii dau eu fetitei mele sa manace dimineata, dar nu-i fac bombonele, ci ii pun banana si ii place. Desigur ca mai fur si eu din portia ei. Am sa incerc si sub forma de bombonele pentru mofturosii familiei. Chiar cautam un mod de a-i convinge pe mofturosi sa manance grau incoltit. Multumesc pentru idee:)

    Apreciază

    1. Cu toata placerea Naomi. O sa te rog sa cauti si alte idei la categoria Deserturi fara foc, e chiar o cale interesanta de a-i determina pe membrii familiei sa manance dulciuri sanatoase. Eu fac variatie de la reteta la reteta, cateodata mai adaug seminte in, floarea soarelui crude, dovleac, chia, sau orice samanta medicament care de multe ori nu prea se poate consuma separat. Numai bine si te mai astept!

      Apreciază

  8. Buna, Ligia. Am o intrebare: 2 cani de grau se refera la cantinatea dinainte sau dupa inmuiere? Volumul difera considerabil. Si sa inteleg ca e doar inmuiat, nu germinat. Si inca o intrebare: ce as putea folosi in loc de grau? Sotul meu are intoleranta la gluten si voiam o varianta si pt el. Pe cea cu grau o fac pt mine si baiatelul meu de 7 ani. Multumesc pentru retete, vreau sa incerc cat mai multe dintre ele.

    Apreciază

    1. Buna Rodica, si scuze pentru raspunsul intarzia. De abia azi am venit acasa dupa o calatorie mai lunga. Cantitatile de obicei sunt la seminte/nuci uscate, iar graul depinde acum de duritate. Unele soiuri se inmoaie mai usor, iar altele se inmoaie doar daca se germineaza putin. La aceste retete flexibilitatea conteaza foarte mult, si adaptabilitatea. Daca intoleranta sotului la gluten exista, e bine de stiut ca graul incoltit cu varfuri mai mari si in special iarba de grau nu are urma de gluten. Dar din precautie, poti folosi orice altceva pentru ca aluatul sa se adune, sau pur si simplu sa sari peste grau. Alte Raffaello simple ar fi, 500 g de curmale si 300 g fulgi nuca de cocos, toate amestecate si date din nou prin nuca de cocos sau cacao/carob.

      Apreciază

  9. Buna
    Eu am inventat mai de mult o reteta de rafaelo ca sa le inlocuim pe cele de la magazin, in primul rand pt fetita mea, si ieseau f bune, dar puneam si un sfert de pachet de unt de cocos cam la o cutie(20-25) de bomboane si migdale,seminte de fl soarelui, date prin rasnita. Mai puneam si stafide si un fel de pesmet amestecat cu miere. Iar in mijloc puneam o migdala fara coaja ca si cele din comert. Stiam si de retetele numai din fructe, dar inca nu am incercat.Banuiesc ca sunt la fel de bune! Eu le puneam la congelator sunt mult mai faine decat ca at cand le tii in frigider, se simte diferenta. Oricum e un desert simplu si sanatos .

    Apreciază

    1. Eu folosesc seminte decorticate, care sunt ca nucile. Cele nedecorticate le poti macina, insa va mai ramane coaja care chiar si prin macinare va fi cam crocanta si putin lemnoasa.

      Apreciază

  10. Draga Ligia
    Curmalele si stafidele se pun inmuiate sau nu?
    Semintele (nuci, migdale) le rasnesti si apoi le inmoi sau invers?

    Apreciază

    1. Buna Lidia,

      Curmalele sau stafidele nu trebuie neaparat inmuiate, decat daca sunt foarte tari. Se pot inmuia in prealabil (1/2h) pentru a le inmuia putin, sau se poate adauga putina apa atunci cand se proceseaza in blender.

      Mult succes si sarbatori fericite!
      Ligia

      Apreciază

  11. Multumesc pt raspuns Ligia. Vreau sa incerc Raffello de sarbatori.
    Te pup cu drag si iti doresc din inima Sarbatori Fericite si multe clipe frumoase alaturi de cei dragi.
    Lidia

    Apreciază

  12. Buna Ligia,
    Am o mica intrebare…eu am incercat sa fac rejuvelac..si nu mi-a iesit..daca las graul la inmuiat atatea zile nu risc sa aiba acelasi miros?Cum se pun?In borcan acoperit?Le-as fi incercat acum dar nu mai am 2 zile la disp pt inmuiat asa ca le voi face de revelion.
    Multumesc!

    Apreciază

  13. Am facut Raffaello. Sunt intr-adevar f bune. Cel mai mult mi-au placut cele cu pudra de roscove. Si parca sunt mai bune daca stau un pic sa se „odihneasca”.

    Apreciază

    1. Cu rejuvelacul se mai intampla, insa nu te lasa pagubasa. Pentru ca semintele de orice fel sa nu prinda miros, trebuie clatite la jet puternic de cel putin 3 ori pe zi sau de mai multe ori.

      Apreciază

  14. Concluzia :delicioase..am facut cu stafide, migdale , nuci si nuca de cocos.Faza cu graul nu mi-a iesit-a capatat acelasi miros ca la rejuvelac..probabil nu le clatesc suficient, nu stiu.
    Oricum toata lumea mi-a cerut reteta :))
    LA MULTI ANI!

    Apreciază

    1. Diana, ma bucur din tot sufletul ca ti-au placut! Si da, graul trebuie clatit cat de des posibil. Intr-adevar are un miros, dar este foarte slab.

      La multi ani fericiti!

      Apreciază

    1. Draga mea, eu zic sa improvizezi. Adauga la retete de mai sus, cateva ingrediente specifice salamului de biscuiti. In loc de rahat, ai putea adauga fructe uscate taiate cuburi, rom, stafide, cacao, si faramite de nuci. Cred ca ar iesi minunat!

      Apreciază

  15. Am reusit sa fac rost doar de grau macinat. Pe acesta cum ar trebui sa-l tratez pentru reteta de fata?

    Apreciază

  16. B ziua Ligia. Am facut bomboanele Raffaello de mai multe ori schimband semintele si sunt excelente.Multumesc, pentru noile retete care le voi primi.

    Apreciază

Comentariile sunt închise