Alimentatia raw vegana · Ingrijirea sanatatii

Combinarea corecta a alimentelor

Corpul uman este cea mai complexa „fabrica” de pe pamant. Reactile chimice si complexitatea intregului mecanism uman nu s-au putut explica pana in prezent. Din aceasta cauza, pentru o functionare normala si echilibrata, ar trebui sa oferim o atentie deosebita combinarii corecte a alimentelor consumate in special daca consumam hrana gatita. Am observat pe propria piele ca atunci cand consum un procent foarte mare de mancare cruda vegetala, si fac combinatii nu tocmai ideale precum la retetele de deserturi – nuci si fructe, corpul nu reactionaza violent ca atunci cand mancanc chiar si cantitate mica de mancare gatita vegetariana sau in trecut cand consumam produse animale cand fiecare zi era pentru mine ca o tragedie curata. Mereu aveam o stare de apasare, lipsa de energie, oboseala cronica etc.

Ca sa va dau un exemplu, cand combin un pateu de linte sau naut cu orez integral sau piure de cartofi, primele fiind proteine iar orezul si cartofii intrand in categoria carbohidrati, in corpul meu se declanseaza o furtuna, iar starile de balonare si crampele sunt prezente pentru cateva ore. Daca consum mancare gatita urmata de desert ori fructe dupa masa se intampla la fel. Poate o sa spuneti ca mi se poate intampla doar mie si ca nu-mi functioneaza sistemul digestiv corect, dar aceleasi efecte adverse le simt si alti prieteni, membrii de familie mai apropiati sau mai departati.

Concluzia mea este ca daca avem un sistem digestiv care funtioneaza corect, ne putem perminte daca avem o alimentatie spre 80-90% raw, sa facem combinari mai putin corecte cum ar fi la retetele de deserturi precum tort din frisca de caju (nuci cu fructe) cu visine sau cu mure, laptele de migdale cu seminte de chia si fructe uscate sau miere etc.

Observatii:

  1. Daca avem un sistem digestiv fragil sau avem o boala grava, trebuie sa respectam ca la carte combinarile alimentelor.
  2. Daca avem un sistem digestiv inca puternic, combinarile incorecte nu vor avea efecte adverse.
  3. Dupa o anumita perioada de raw 100%, combinatiile trebuie sa fie respectate de asemenea cu strictete, deoarece corpul incepe sa lucreze din ce in ce mai normal si atunci orice abatere afecteaza buna functionare a corpului si implicit starea noastra generala de bine.

Dar ce se intampla? O parte din mancarea noastra, precum cele ce contin amidon, au nevoie de un mediu alcalin pentru o digestie optima, pe cand celelalte, cum ar fi proteinele, au nevoie de un mediu acid pentru a fi digerate. Daca amandoua sunt consumate la aceeasi masa, stomacul nu poate digera mancarea, provocand reactii adverse precum putrezirea mancarii, urmata de gaze toxice. Pe o perioada mai lunga aceasta cauzeaza serioase boli, iar cea mai mare dintre ele ar fi stresul digestiv, care include arsuri sau reflux gastro-esofagian, crampe, gaze, constipatie, colite, boli nervoase, slabirea si incetinirea organismului etc.

Medicina nu poate oferi decat remedii temporare, insa vindecarea va veni doar cand sistemul nostru va fi curatat de tot gunoiul acumulat peste ani. Intre timp, sangele va prelua toxinele produse prin putrefactia din colon si le va transporta in tot sistemul. Reactia la aceasta intoxicare partiala, va duce la dureri de cap, alergii, stari de oboseala si lipsa de energie, si cateodata voma.

Un studiu facut recent a adus la cunostinta publicului ca un barbat ajuns la varsta medie duce in sistemul sau digestiv in jur la 2.5 kg de carne rosie nedigerata sau in stadiul de putrefactie. Acum gasiti explicatia tuturor bolilor care apar cum spunem noi, din nimic? Pentru combaterea acestor urmari nefaste pentru organismul nostru, trebuie sa fim mereu cu ochii in patru cand ne pregatim de masa. Va prezint mai jos o sumarizare a informatiile gasite pe internet, iar sursele se afla mai jos. De asemenea urmariti tabelele listate la aceasta pagina.

 

Exista 4 grupe de alimente

Carbohidratii si amidonul – grupa 1
Proteinele – grupa 2
Legumele – grupa 3
Fructele – grupa 4

Combinarile corecte

Grupa 1 – grupa 3
Grupa 2 – grupa 3
Grupa 4 se consuma de preferat singure

  • Fructele in general nu se combina cu nimic si in special cei care au probleme digestive, nu au voie sa le combine cu nimic iar cei care au afectiuni serioase nu au voie sa consume deloc fructele din cauza continului mare de fructoza care slabeste sistemul imunitar. Cei care sunt sanatosi, pot face combinari in deserturi raw precum fructe + seminte, fructe + nuci. Urmariti-va corpul si daca va simtiti bine dupa un asemenea desert. Daca va simtiti rau, inseamna ca exista o problema digestiva. E bine de stiut ca doar merele se pot combina cu frunzele si verdeturi precum patrunjel, busuioc, menta etc.
  • Alimente bogate in amidon si carbohidrati: Orezul, Cartofi, Paine, Dulciuri, Fasolea mung, Dovleacul, Castanele, Nucile de cocos, Morcovii, Pastarnacul etc.
  • Proteinele: Sprouts (vlastari de legume), Semintele de Susan integrale cat si toate Nucile si Semintele, Legumele, Tofu, Microalgele, Margarina (fugiti de ea cat puteti, chiar daca e vegetala si mai ales daca contine uleiuri hidrogenate), Lactatele, Ouale, Carnea, Pestele, Avocado (contine mai multe proteine decat lactatele), Ciupercile, Mazarea verde proaspata etc.
  • Fructe dulci: Bananele, Curmalele, Stafidele, Papaya, Fructele uscate, Strugurii dulci, Prune. Se pot consuma alaturi de frunze verzi si bete de telina, si sub forma de smoothie verde. Fructele din aceste grupe trebuie consumate ca o masa separata, cu 30-60 minute inainte/dupa masa obisnuita. Pepenii de asemenea se consuma la o masa separata, din cauza digerarii lor foarte rapide.
  • Grasimile: Uleiul, Maslinele, Untul, Smantana, Grasimile animale. Combinatia ideala cu frunze si vegetalele verzi.

Alte recomandari

1. Consumati mancarea lichida la inceputul mesei.

2. Mestecati bine fiecare imbucatura, mancati in liniste si niciodata in graba.  Daca va grabiti, mai bine nu mancati.

3. Desertul la finalul mesei este cea mai mare greseala. Nu va putea fi digerat dupa doza sanatoasa de carbohidrati si proteine ingerata, si se va transforma in alcool fermentat, otet si acizi acetici.

4. Rosiile se pot combina cu vegetale scazute in amidon si proteine uleioase precum nucile si avocado. Nucile in general din cauza continului ridicat, 50% de uleiuri, necesita ore intregi de digestie daca nu sunt hidratete anterior (6-8 h). Dupa aceea sunt aproape predigerate si gata de digerare.

5. Consumati o alimentatie bogata in mare parte de ingrediente alcaline care ne vor ajuta sa luptam impotriva eventualelor boli. Vedeti amanunte in postarea pH-ul sangelui iti determina starea de sanatatea?

6. Aveti o stare de spirit sanatoasa si va invit sa cititi postarea Mancam sanatos dar totusi de ne imbolnavim?

Tranzitul normal in organism

  • Apa 0-15 min.
  • Sucul din fructe sau legume 15-30 min.
  • Sucul de grau verde, 60-90 min.
  • Fructele, 30-60 min.
  • Pepenii, 30-60 min.
  • Vlastarii, 60 min.
  • Cele mai multe vegetale, 1-2 h
  • Grane si fasole, 1-2 h
  • Vegetale dense in proteine, 2-3 h
  • Carne si peste, 3-4h sau mai mult
  • Vietati marine cu carapace, de la 8-12 ore in sus

Cu siguranta mai sunt multe de spus, insa am incercat sa simplific pe cat posibil, pentru a nu ne incurca in amanunte.

Surse de inspiratie: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMag, Libris, Elefant, Carturesti etc. Pentru cei din Republica Moldova, cartile mele sunt disponibile aici. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile mele cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

84 de gânduri despre „Combinarea corecta a alimentelor

  1. Foarte interesant.
    Eu insa as scoate margarina de la proteine. Margarina este deosebit de toxica pt organism datorita modului de fabricatie care o face sa aiba o structura asemanatoare cu a plasticului.
    Pupici

    Apreciază

    1. Merci Lidia. Din pacate multa lume consuma margarina, si culmea in cantitati mari. Am scris mai de mult un articol despre toxicitatea margarinei si sunt si eu infricosata de ea. Se spune ca-i mai trebuie o molecula, si este plastic curat, asa cum ai amintit si tu. Va trebui sa pun stelute la cele care nu sunt recomandate, multa lume stie asta, insa tot le mai consuma.

      Apreciază

      1. daca tot credeti ca o molecula nu e o diferenta prea mare, sa va dau un exemplu: H2O e ceea ce ne tine in viata, iar pana la H2O2 e doar o molecula, iar cu peroxidul ne vopsim parul. e diferenta ca de la cer la pamant. nu sustin consumul de margarina pt ca nu am studii in domeniu. unii specialisti recomanda anumite tipuri de margarina pt ca aceasta contine grasimi nesaturate benefice organismului, spre deosebire de unt care contine grasimi saturate.

        Apreciază

        1. Profesoara mea de chimie,acum vreo 15 ani,imi spunea…margarina e facuta din componente petroliere…nu e digerabila.

          Apreciază

  2. Eu nu mai consum margarina de nici un fel de ani de zile. Cand am vazut cate E-uri contine am zis „bine pa!” si nu am mai consumat 🙂

    Ligia, nu am apucat sa caut inca dar daca ai vre-un post despre curatarea intestinelor cred ca ar merita pus un link in articol.

    Apreciază

    1. Inca n-am un articol despre curatarea intestinelor, cunosti vreun articol bun din alta sursa romaneasca? Am asa de multe subiecte pe care vreau sa le iau in discutie, insa trebuie doar sa-mi gasesc timp. Si problema cu mine este ca atunci cand ma apuc de scris ceva, scriu epistole lungi de nimeni nu are rabdare sa le citeasca. Ai observat ca la acesta de mai sus m-am straduit sa ma restrang cat pot 🙂

      Apreciază

  3. Somoothie-ul meu verde din perioada asta a fost compus din citrice (ce aveam la indemana, portocale in general, sau grefa), mar dulce si 1-2 banane plus frunzele (o salata mare sau spanac)…dar se pare ca bananele nu ar fi bune in combinatia cu citrice, nu? … asa rezulta din tabel. Chair e asa de rau pentru ca imi place ca banana da un gust mai cremos smoothi-ului?

    Apreciază

    1. Draga mea, numai adaugi citrice, decat lamaia sau lime. Eu nu adaug citrice de obicei, fiindca am simtit ca in combinatie cu banana si frunzele chiar nu ma simt bine.

      Apreciază

  4. Buna Ligia,
    ai facut bine articolul, e destul de clar si in plus ai pus si sursele pentru cei care vor sa aprofundeze subiectul si cunosc limba engleza.
    Eu mai citisem o chestie importanta despre o greseala des intalnita la bautorii de cafea: combinatia de cafea cu lapte e destul de intolerabila pentru stomac, la fel ca si cafeaua bauta dupa masa.

    Apreciază

    1. Da, cafeaua si laptele cea mai nenorocita combinatie care da atat balonari, dureri de cap cat si stari de greata puternice la unele persoane.

      Apreciază

    1. Eu am cerut permisiunea de la cativa autori de carti raw celebre, sa le traduc si ei sa incaseze profitul, cu conditia sa le vanda si in Romania. N-am primit de un an de zile nici un raspuns. Si de tradus nu pot traduce cuvant cu cuvant, si calca peste dreptul de autor. Noi am avut cateva probleme pe tema asta, si de atunci ne ferim de probleme ilegale. In privinta site-ului trimis de tine, pot eventual face un scurt rezumat si adauga sursa. De mult am in cap sa scriu pe tema asta, insa am tot sperat ca le voi incerca eu prima data si povesti din experienta. Noi am facut colonics de vreo 2 ori, dar cu sa le recomand cand nu stiu decat o sursa in Bucuresti in care n-am incredere s-o recomand altora. Stii ca daca cineva nu se pricepe cum trebuie la colonics, te poate infecta si iti poate cauza o moarte rapida. Asa ca astept pana o cunostinta, Andreea Lazarescu, a promis ca va face o oaza de sanatate, apropos la care se lucreaza acum, si va include si colonics.

      Apreciază

      1. Poate ca ar fi utile pentru inceput si clismele facute acasa…..Ma intreb daca exista kituri in farmaciile din tara? ( eu locuiesc in Italia …aici se gasesc dar inca nu am incercat)

        Apreciază

        1. Exista kit-uri, numai oamenii sa le foloseasca si sa aiba dorinta sa incerce ceva nou. De multe ori suntem foarte speriati de tot ce-i noi.

          Apreciază

      2. Daca vrei sa traduci si sa publici o carte straineza in Romania, trebuie sa te adresezi editurii care a publicat-o, nu autorului.

        Apreciază

  5. Foarte util acest post. De cele mai multe ori alegem sa ne combinam mancarurile dupa gust. Chiar daca pare dificil sa respectam regulile spuse de tine cred ca e important macar sa incercam si, in timp, sa devina obisnuinta.

    Apreciază

    1. Noi, romanii, am fost invatati de mici copii ca totul se mananca cu PAINE! …si mai ales carnea….se pare ca e una din combinatiile cele mai uratele…….pacat ca ne-a intrat rau in obisnuinta si ne stricam sanatatea.

      Apreciază

      1. Steve Meuerowitz spune ca si grasimile au nevoie de acizi pt a fi digerate si prin urmare ni e ok sa fie alaturate carbohidratilor. Ce parere ai?
        Si tot el ar putea completa ca amidonul e bine sa stea langa alte zaharuri. Ca si proteinele care nu merg cu aceleasi zaharuri, asa ca ne pitem lua adio de la cheese-cake, orez cu lapte & comp. 🙂

        Apreciază

        1. Si eu am citit undeva ca nu e bine sa alaturam carnea langa cartofi.

          Amidonul cu zaharul… eu mai mancam cartofi cu prune… si imi genera balonare si gaze. In prezent cartofii ii combin doar cu frunza de dafin si rosmarin.

          Totusi nu inteleg daca sunt bune cartofii, orezul si painea… cu legume (rosii, ardei, morcovi, dovlecei, etc.)

          Poate ma lumineaza cineva si pe mine? 🙂

          Apreciază

  6. Ligia, in mare stiam despre combinatia alimentelor dar ma ajuta mult postarea ta, e scurta si la obiect. Multzam fain!

    Am citit de curand o carte a Victoriei Boutenko „12 Steps to Raw Foods: How to End Your Dependency on Cooked Food”, foarte utila mi s-a parut. Probabil stii despre ea.

    Apreciază

    1. Alina, cu toata placerea! In privinta cartii Victoriei Boutenko, cartea cu „12 Steps…”, a fost prima carte care mi-a trezit interesul despre raw diet, undeva in 2008. Nu stiu daca-ti place Brian Clement, il poti gasi pe youtube cu foarte multe video-uri extrem de interesante. Este din punct de vedere stiintific, mult mai educat decat toti oamenii de vaza ai aceste diete. Trasnseaza problemele foarte clar, logic si contrazice foarte multe din principiile discutate si aprobate de cei din lumea raw. Pe mine una m-a fascinat cu bagajul de informatie pe care-l face atat de usor de inteles pentru toata lumea.

      Apreciază

  7. Ligia, am o nelamurire, poate poti sa ma ajuti sa inteleg. Scrii ca alimentele bogate in amidon nu se combina cu proteine. Adica avocado nu merge combinat cu cartoful. Eu faceam o salata de acrtofi la care adaugam avocado si nu ma simteam bine dupa ce mancam. Si dupa ce am citit ce ai scris tu, mi-a zis „asta e explicatia”.
    Dar mai jos scrii ca grasimile pure, inclusiv avocado, merg combinate cu alimente bogate in amidon (cartofi).
    Intelegi nelamurirea mea?

    Apreciază

    1. Alina,

      Hai ca m-am incurcat si eu acolo. Avocado nu se incadra la grasimi pure, ci doar grasimile animale mai greu de digerat cat si cele din care se extrag uleiul mai gras, precum maslinele.

      L.

      Apreciază

  8. draga Ligia, am doar o intrebare de lamurire, cand spui „vegetale de toate tipurile” incluzi te referi si la legume? ca in engleza e vegetables and legumes, in romana se acopera toata sfera prin „legume”. m-ai pus pe ganduri cu postul acesta:) va tb sa calculez de acum inainte de fiecare data de cate ori imi fac green smoothie! adica in fiecare zi!:) aaa, si ce ne facem cu deserturile raw care combina si intre grupele despre care ai zis ca n-ar fi bine? Santé!:)

    Apreciază

  9. Ligia, am o nelamurire in privinta proteinelor. Ai spus ca nu se pot combina intre ele, acolo apar semintele de susan, de in , nucile. Dimineata, mi le macin toate si le amestec cu o banana si jumatate de lamaie. E ceva rau in asta? Mersi mult!

    Apreciază

    1. Adriana,

      Problema e ca toti facem greseli, daca stam sa analizam asa, si torturile si retele facute la site-ul meu nu sunt facute intocmai dupa aceste reguli. De multe ori ne ghidam dupa gusturi, insa este important sa tinem minte ce e corect sau nu, si in mare parte sa incercam sa le combinam corect pentru a ne simti bine.

      Te pup,
      Ligia

      Apreciază

  10. Buna Ligia,
    Te urmaresc de multa vreme si as vrea sa te felicit pentru ceea ce faci. Felicitari!
    In legatura cu aceste sucuri (observ ca foarte multa lume obisnuieste sa prepare aceste sucuri) – eu stiu ca sunt bune doar fresh-urile facute din legume, niciodata cele facute din fructe. Am citit in niste carti si explicatia ar fi cam urmatoarea: creste nivelul glicemic. De aceea, este indicat ca fructele sa se consume ca atare.
    Mult succes in continuare! Cand gasesc articolul/sursa o voi posta.

    Apreciază

    1. Buna Elena, si multumesc pentru interesul tau! Vorbind acum de sucuri de fructe si legume, frunzele in general sunt acceptate sa fie combinate cu fructele, insa niciodata nu vom combina legumele radacinoase cu fructele. Iar freshurile de fructe, ca si fructele in sine, nu trebuie consumate decat in cantitati mici. Dupa ultimele cercetari se acceptata in jur la 15% de fructe/zi, ce trece peste afecteaza nivelul glicemic. Deci practic, doar un fruct si ceva avem voie pe zi, daca vrem sa ne mentinem un ficat sanatos, si un ph neutru in corp, ceeace ce e cam imposibil, fiindca toti avem ph-ul mult prea acid decat normal. Trebuie sa investim foarte multa atentie in noi insine daca vrem sa ne bucuram de sanatate. De multe ori si eu ma simt coplesita, si realizez ca nu fac suficient. Merci de comentariu si te mai astept la site, sau poate ne vedem in persoana la vreo demonstratie culinara.

      Apreciază

      1. Buna Ligia! sa inteleg ca si fructele trebuie consumate cu masura???cel putin acestea le consumam pana acum fara grija!

        Apreciază

        1. In special fructele, fiindca nu au compozitia chimica ca acum 20 de ani cand nu erau atat de poluate (si de la exterior si din sol). Cred ca ai observat si tu, ca sunt atat de dulci toate si au o textura forta si parca nenaturala. Au un continut mare de fructoza ca ataca ficatul si slabeste sistemul imunitar. Vezi postarea aceasta te rog.

          Apreciază

    2. Buna! Nu e intotdeauna sa rau sa vrei sa iti cresti indicele glicemic :P, iti vine sa crezi ca la analize mi-a iesit ca am glicemia scazuta, chiar tare? Asta inseamna ca trebuie sa „bag” sucuri de fructe la greu, nu? M-ar ajuta sa imi cresc glicemia mai mult decat daca mananc fructele in starea lor naturala.

      Ligia, imi plac foarte mult articolele si clipurile tale si am incercat din retele tale – tort raw cu ciocolata, suc de ghimbir, laptele (si de migdale si de orez si am mai incercat cu nuca) si sunt extrem de bune! Felicitari pentu noua carte! Tine-o tot asa!
      Cu drag,
      Luminita

      Apreciază

  11. Buna Ligia ,
    De 6 luni am inceput sa folosesc semintele de in si taratele , eu confruntandu-ma cu serioase probleme de digestie , constipatie . Pot spune ca am reusit sa revin la normalitate si nu mai am prob cu constipatia .Eu beau in fiecare dimineata 250ml apa cu lamaie si 2 lingurite de tarate ,puse de cu seara la inmuiat si seara 250ml apa cu 2lingurite de in macinat .Sunt incantata ca am descoperit acest site , foarte , foarte interesant si util! Citind la modul cum se combina alimentele , te-as ruga sa-mi spui
    daca eu am procedat corect , ca tot de 6luni eu la micul dejun mananc doar fructe la care mai adaug nuci sau migdale crude , seminte de dovleac sau floarea soarelui crude si cativa fulgi de ovaz sau porumb . Nu am prob cu stomacul ,am renuntat la paine ,dulciuri , cafea beau f rar , si am invatat sa beau 1.5-2 l apa ceia ce pt mine este o performanta ! Am reusit sa scap de 10 kg ,tinand cont de varsta mea 52 ani , tinta mea este sa invat sa mananc sanatos . I-mi cer scuze , daca m-am intins cam mult , si promit sa fiu cu ochii aici ca sunt multe postari utile . Multumesc !

    Apreciază

  12. Foarte interesanta informatiile.

    Am si eu o intrebare…aceste grupe se pot combina una cu alta?? si daca da care cu care exact??

    Sau pentru a fi in regula trebuiesc consumate alimente doar dintr-o categorie!

    Apreciază

  13. Foarte bine venit articolul, multumim si pentru el!
    Adaugam si ciupercile pe lista aliementelor bogate in proteine?

    Apreciază

  14. Ligia cineva intreba ceva de curatirea intestinelor,am sa-ti trimit ceva cit de curind o metoda simpla pe care eu o aplic,e in engleza dar nu-i bai….

    Apreciază

  15. buna ligia,
    ce parere ai despre echilibru in alimentatie? dupa cum vezi, si tu ai mai gresit prin postarile tale si ai zis ca nu tr sa tinem cont chiar de tot, ar fi imposibil.am peste 15 carti de nutritie acasa si am ales ce am crezut eu ca e bine pt mine si familia mea.suntem vegetarieni in mare parte, dar cand ne vine cheful de un pui de tara la gratarcu mujdei, nu stam pe ganduri :)consider ca si frustrarile unei vieti vegane mi ar face rau. asa ca…echilibru 🙂
    oricum..esti o binecuvantare pe noi, romanii…multumim ce te ingrijesti de noi
    poop

    Apreciază

    1. Buna Anca, nu stiu unde ai vazut tu scris ca nu conteaza echilibrul in alimentatie, insa de mai bine de jumatate de an tot bat la cap pe toata lumea ca e important sa adaugam in viata zilnica diverse feluri de cereale verzi, germeni de legume si cereale, pe langa diversitatea normala de legume, seminte si nuci. Pun foarte mare baza pe germeni si vlastari, deoare au un continut incredibil de nutrienti. Stiai ca 6 cani mari de 200 ml de germeni si vlastari diversi, reprezinta aportul nutritional recomandat zilnic unui adult? Contin proteine si cei 8 amino-acizi, TOATE minerale, vitamine, enzime, fibra, antioxidanti, clorofila care contribuie la oxigenarea sangelui si impiedicarea bolilor, etc. E uimitor!

      Apreciază

  16. buna ligia,
    Am o intrebare legata de afirmatia ta cum ca: ”Stiai ca 6 cani mari de 200 ml de germeni si vlastari diversi, reprezinta aportul nutritional recomandat zilnic unui adult?”Ce ai vrut sa zic in legatura cu cele 6 cani mari, e vorba de suc banuiesc…..?
    Oricum pentru a a obtine 6 cani(1200ml) de suc de germeni/vlastari iti trebuie destul de multa materie prima…….asa ca banuiesc ca-i vorba de vlastarii ‘neprelucrati’…dar cum poti masura o cantitate de vlastari folosind o cana???…..doar nu-i faina.
    Legat de Brian Clement…el preciza intr-un filmulet ca necesarul de nutrienti s-ar afla in aprox. 2l suc proaspat obtinut din germeni si legume din care jumatate sa fie din germeni.Totodata precizeaza ca el consuma zilnic aceasta cantitate si recomanda folosirea unui storcator melcat la obtinerea sucului, acesta fiind singurul storcator ce reduce oxidarea nutrientilor.
    In legatura cu smoothies parerea lui e ca nutrientii din ingrediente sunt distrusi in proportie de peste 90% prin oxidare avand in vedere metoda de preparare(blender)
    Ce poti sa-mi spui in legatura cu acestea?

    Apreciază

    1. Buna Marius,

      Cele 6 cani mari de germeni si vlastari diversi inseamna plante in stare cruda, dar ar putea fi si suc. Eu una optez pentru plante fiindca sunt in stare cruda. mai benefice si au si continut de fibra atat de necesar corpului nostru. Am spus 200 ml fiindca multi m-au intrebat ce inseamna cana mare, una de 200 ml sau una mai mica? De aceea am zis de 200 ml, si da, germenii si vlastari se pot masura in felul acesta fara problema. In privinta parerii lui Brian Clement despre sucul de legume si sprouts are dreptate fiindca sucul acela este si mai bogat in nutrienti, insa daca tot ne invartim in jurul etalonului nutritional zilnic, suntem noi in stare sa facem barem jumatate din ce ni se recomanda? Sa luam acum smoothie-ul verde, daca urmaresti toate video-urile lui, cu toate ca nu sunt sigura daca o spune acolo sau am auzit-o din gura lui, atata timp cat blenduim totul sub 2 minute, pericolul de oxidare si infierbantare a lamei se micsoreaza si atunci totul este ok. Au fost probleme fiindca oamenii din scarba de a nu gasi bucati intregi in smoothie, il blenduiau timp de 5-10 minute si multi inca o fac. De aceea el nu prea recomanda smoothie-ul fiindca cunoaste foarte bine obiceiurile ciudate ale oamenilor nestiutori. Daca te temi de asta, numai folosi deloc blenderul si consuma salate multe in loc.

      Numai bine!

      Apreciază

      1. buna ligia,
        multumesc de raspuns.
        Nu imi este teama sa le ‘blenduiesc’, eu pur si simplu nu o fac.
        Brian Clement explica intr-un interviu cum se produce aceasta oxidare….si te asigur ca nu are legatura cu lama blendarului ci mai degraba cu principiul lui de functionare.In timpul functionarii se creeaza un vortex(vartej) care canalizeaza aer(oxigen) carte lama care in distribuie in particule foarte mici in bautura preparata.Asa se produce oxidarea(este legata strict de contactul cu oxigenul).
        Uite si un link in care se explica fenomenul:

        Apreciază

      2. Buna, am o nelamurire, avocado si dovleacul, unde se încadrează, la legume sau fructe? Am un copil de 5 luni jumatate si vreau sa-i dau combinatii corecte. Multumesc.

        Apreciază

  17. Se pot posta articole interesante pe siteul tau?Poti face o rubrica separata,asta pentru ca nu avem un loc unde sa impartasim experiente.

    INSTITUTUL WEIMAR : STUDIUL CIOCOLATA SAU CAROB

    Iata citeva date care sa ajute la evaluarea ciocolatei si a calitatii ei comparata cu
    carob (pudra de roscove) . Apoi puteti sa luati o hotarire bazata pe fapte si nu pe gust.
    Deoarece ciocolata contine minimum 50% grasimi prin adaugarea de smintina,lapte,ulei
    atrage dupa consumare o scadere a procentului de oxigen la creer de pina la 68% si ii este necesar un timp de 3 zile pentry a reveni la normal la 95%.Reducerea cu doar 35% a oxigenului din singe este de ajuns sa se produca celule canceroase din celule normale.
    Aceasta stare este prezenta dupa citeva ore de la o masa bogata in grasimi.Sunt necesare9 pina la 12 ore ca acest proces sa inceapa a deveni reversilbil si abia dupa 72 ore adica 3 zile intregi circulatia revine la normal.Celulele canceroase nu pot trai intr-un mediu bogat in oxigen.Grasimile duc la aglutinarea celulelor rosii din singe (coagulare in prima faza,lipirea mai multor celule rosii ) ,si implicit la reducerea capacitatii lor de a purta oxigen.Fluxul scazut de singe la creer prin reducerea oxigenului impiedica gindirea sa fie clara si provoaca dureri de cap si senilitate ( Alzhaimer ).Deasemenea absorbtia particulelor de proteine incomplect digerate din lactate duce la confuzie mentala.
    Adaugarea zaharului in ciocolata,creste concentratia grasimilor insinge,si are un efect misterios de a forma cheaguri in corp.Zaharul,incetineste procesele organismului favorizeaza imbatrinirea,iar metabolizarea lui (digestiei) lipseste nervii de complexul de vitamine B lasindu-ne nervosi si iritabili.Zaharul provoaca o „paralizare” acelulelor albe ce le diminueaza grav capacitatea de a recunoaste si ataca celulele defecte (canceroase) microbii sau virusii,acestia inmultindu-se nestingheriti.
    Toate tipurile de cacao din care este facute ciocolata, contine mai mult tanin in fiecare ceasca decit ceaiul negru.Teobromina din ciocolata provoaca dureri de cap ,iritarea sistemului nervos central, mincarime generalizata sau localizata,depresie si anxietate,creeaza dependenta mai mult ca cofeina,mult mai periculosa.Gustul amarui al ciocolatei cere pentru mascare adaugarea altor substante precum si a unor mari cantitati de zahar.Ciocolata are un minim de 50% calorii din grasimi ce o fac profund indigesta. Boabele de cacao sunt recoltate in tari unde nivelul de igiena si curatie este respingator. Ramurile taiate de cacao sunt stivuite de la 3 la 8 zile pe pamint pentru ca sa fermenteze.Fermentarea este esentiala pentru aparitia aromei ciocolatei. Dar insectele,sobolanii,si alte animale mici isi fac cuiburi in aceste gramezi de ramuri unde pot apare multe feluri de contaminari.De asemenea in timpul fermentarii temperatura se ridica si este favorizata dezvoltarea bacteriilor si mucegaiurilor.Cantitati mari de aflatoxina ,agentul cauzator al cancerului din mucegaiuri,sunt produse in boabele de cacao.Departamentul sanatatii si servicii umane al SUA aproba pentru consumul intern pudra de cacao numai daca contaminarea de la insecte si rozatoare este : In excremente solide (urina nu e luata in calcul desii evident exista daca sunt fecale) nu trebuie sa depaseasca 10 mg.pe pound si sa nu fie mai mult de 75 fragmente de insecte in trei linguri de pudra pentru a fi acceptata in fabricarea ciocolatei. ( in SUA nu si la noi ).
    Multi cred ca sunt alergici la ciocolata,dar alergia vine de la insectele macinate in cacao.Daca doriti o alternativa ,Carobul este alegerea pe care o puteti face ce neavind gust amar nu are nevoie deadaosuri,zahar sau ulei.Eu nu maninc de multi ani ciocolata.Prefer sa nu inghit excremente de soareci si muste,rime macinate.Am ales sa nu fiu sclavul limbii,al”imi place”.Eu sunt sclavul RATIUNII, AL CONSTIINTEI.

    Apreciază

  18. Am o mare nelamurire vis a vis de oamenii care se numesc vegetarieni dar mai pun un pui pe gratar cand se duc la tara. Ma revolta gandul ca omoara puiul si il pun pe gratar dar ei se numaesc vegetarieni. Din pct meu de vedere nu sunt vegetarieni si ma gandesc cu groaza cum nu i-a interesat un alt aspect al unei vieti fara carne , defapt ce aspect ii intereseaza daca pot manca puiul si apoi numai manca pt o perioada,,,,mi-e f greu sa inteleg .
    Un citat pe un site spune „daca abatoarele ar avea peretii din sticla , am fi cu totii vegetarieni” Oare???
    Va recomand o carte nemaipomenita care merita citita si bineinteles merita tradusa in limba romana , se numeste The World Peace Diet de Will Tuttle.
    ” Este cotata ca fiind cea mai importanta carte a secolului 21 dat fiind ca prin ea, stiintific, Dr. Will Tuttle care si-a luat doctoratul demonstrand conectiunea directa intre agresiunea directa si indirecta (consumerism) a omului fata de animale prin consumul de produse din surse animale si apoi agresiunea omului fata de om, a inceput valul de transformare globala in directia unui stil de viata complet diferit care incorporeaza sanatatea fizica si spirituala, prin consumul mancarurilor fara produse din surse de animale. UNIMEA omului cu celelalte forme de viata coexistente pe planeta noastra se va transforma in UNIMEA oamenilor si vom creea cu adevarat PACE pe pamant. WORLD PEACE DIET”. http://www.worldpeacediet.com/

    Eu am decis acum un an de zile sa renunt la carne si strict din prisma faptului ca imi doream un corm mai sanatos si o energie mai buna . Apoi am inceput researchul despre alti vegetarieni, ce mananca , ce i-a impins pe ei la aceasta decizie, acum sunt extrem de interesata despre bebelusi si alimetatia vegetariana pt ei. Am ajuns intr-un an de zile sa cred cu tarie ca exista o legatura stransa intre comportamentele agresive ale omului si faptul ca consuma carne .

    Apreciază

  19. SUPER, am citit aproape toate articolele si am incercat sa fac cat mai multe retete. ma preocupa foarte mult combinarea alimentelor pentru ca ma simt aproape mereu balonata desi incerc sa le combin cat mai „stiintific”. as vrea sa stiu cu ce pot combina mierea, din ce inteleg din articolul tau, cu nimic. eu o combinam dimineata cu nuci, seminte in, canepa si germeni de grau. e asa de grav? germenii cu ce pot fi consumati?

    Apreciază

  20. Buna Ligia, si mie mi s-au intamplat multe din observatiile tale. Greseala pe care o faceam mereu si de care m-am dezobisnuit greu, era sa mananc fructe dupa o masa. Nu conta ce fel de masa, cruda sau ne-cruda – efectul era imediat si starea cam greu de suportat. Balonare intensa cateva ore si crampe stomacale. Dupa asta se linistea totul, dar trebuia sa stau sa treaca, nu puteam face nimic altceva :(. Nucile inmuiate bine cu fructe in combinatie cruda le tolerez bine.

    Toate cele bune !

    Apreciază

  21. Buna Ligia, foarte bun articol. Vroiam sa te intreb 2 lucruri:
    1. am citit in diverse studii despre combinarea corecta a alimentelor si scria ca nu se combina deloc nici carbohidratii nici proteinele cu citrice. Asta inseamna ca nu e ok sa faci salata in care sa storci si o lamaie si sa pui si niste nuci/migdale, sau ceva proteina? sau, un alt exemplu, daca mananci o salata doar cu vegetables si cu o lamaie stoarsa, nu mai poti manca la aceeasi masa si ceva carbohidrati gen o portie de orez/linte?

    2. tot asa, citeam ca fructele si vegetables nu merg bine impreuna, ca solicita organismul in mod diferit in ceea ce priveste procesarea mancarii. asta inseamna ca un green smoothie e mai bine sa-l faci fara fructe? sau e ok sa-l faci cu fructe atata timp cat pui doar frunzi, si nu si castraveti sau alte legume verze?

    multumesc mult,

    Apreciază

  22. Buna Ligia. Felicitari pentru site. Eu sunt convinsa dar e greu sa treci de la gatit la raw dupa 30 de ani de obisnuinta cu un anumit stil de gatit si mancat.
    Oricum, am un bebelus de 6 luni pentru care trebuie sa incep diversificarea si as vrea sa incerc sa il invat sa manance sanato si corect. As vrea sa stiu daca este corecta combinatia fructe cu cereale de tipul quinoa, amarath, hrisca etc
    Mersi frumos.

    Apreciază

  23. Buna ziua !
    Am o intrebare daca se poate , pe baza acestui tabel , puteti da un exemplu de un meniu complet pe o zi doar ? Nu de alta , dar ma chinui de f mult timp sa fac acest lucru si pur si simplu ma lovesc mereu de interdictii. Incercand toate astea am slabit mult , 2-3 kg in 4-5 zile si asta este un pret foarte scump avand in vedere ca fac bodybuilding.
    Meniul poate sa cuprinda alimente obisnuite sau chiar vegane, eu unul , momentan sunt pe stilul clasic.

    Va multumesc , o zi buna

    Cristian N.

    Apreciază

    1. Buna ziua,

      In cazul dvs. trebuie sa urmati un regim bogat in proteine, pregatit de un nutritionist sportiv. Meniul care il veti gasi la mine nu va va ajuta in special la bodybuildind. Semintele si nucile integrale/pudrele proteice (canepa, inul, susanul, samburii de floarea soarelui si dovleac, caju, migdale, macadamia, nucile braziliene etc), germenii si vlastarii trebuie sa ocupe un loc important in alimentatia dvs. vegana gatita sau cruda. Daca consumati si gatit, tot ce intra in categoria fasolei (naut, linte rosie, verde, neagra, mung, adzuki etc) trebuie sa fie zilnic la masa dvs. Sunt multe de spus, insa nu va pot oferi un meniu sportiv, fiindca trebuie calculat totul in functie de inaltime, greutata si efort sustinut si timpul nu-mi permite. Va spun ca se poate, uitati-va la postarea aceasta. Cu bine!

      Apreciază

      1. Wow … multumesc foarte mult pentru raspunsul promt.

        Trebuie sa va spun ca de cateva zile urmaresc nonstop filmuletele dvs. de pe Youtube, citesc articole despre retetele raw , chiar si cele despre fitness si alimentatia raw. Dar oricat am citit nu am gasit ceva concret pentru mine , (un ectomorf inrait , arderi masive ,22 ani, 182 m si 75 kg )… Dar o sa mai caut/ intreb / documentez pe blog si sper ca intr-o zi cu ajutorul dumneavoastra si a colegilor de forum sa gasesc raspunsul la aceste enigme

        In incheiere vreau sa va felicit pentru tot ceea ce faceti si va spun cu mana pe suflet ca va admir pentru modul in care dvs, si sotul , incercati sa faceti ceva bun pentru sanatatea si vitalitatea tuturor, detineti un blog de aur ! { In ritmul acesta farmaciile vor da faliment :)) }

        O zi excelenta !

        Cristi N. !

        Apreciază

  24. Salut Ligia,

    Tocmai am terminat de luat masa. Am mâncat inclusiv o friptură. O spun cu toată politețea. Am citit pagina asta și mă simt puțin descurajat de multele informații de care trebuie să țin cont.

    M-am gîndit totuși să încerc o abordare graduală… De unde pot să încep? Care e primul pas?

    Mulțumesc frumos.

    Apreciază

  25. Eu sunt la primii pasi 🙂 si ma tot plimb prin articolele tale, tot listez si incerc sa pricep.
    Am gasit o combinatie de suc (mai gros, nu e limpede) care ne place mult: mar + banana + lamaie + morcov + portocala. In final, o combinatie de germeni (ma refer la semintele incoltite, cu un pic de radacinuta si un milimetru de frunza verde) tocati mai marunt cu cutitul de portelan adaugati in suc.
    Am inteles ca portocala nu prea ar avea ce cauta in combinatie, dar restul merg impreuna?
    Germenii aceia au ce cauta in suc sau mai bine ii consumam altfel?

    Apreciază

  26. Un articol extraordinar! Revin de multe ori la el si il recitesc pentru a aplica aceste principii de combinare corecta a alimentelor. Multumesc Ligia!

    Apreciază

  27. Ce îmi puteți spune despre combinatia cereale cu lapte sau iaurt ? Lactatele- proteine/ cereale-carbohidrati?!

    Apreciază

  28. tare interesant articolul..am citit si eu de curand in careta lui dr menci reinvata sa gaetsi pe care am luat-o cu libertatea pentru femei retete ca leguminoasele nu se pot combina cu branzeturile..nu stiam asta pana acum..o sa tin cont de asta de aici inainte.

    Apreciază

  29. Buna Ligia, am si eu mai multe nedumeriri. Le voi spune pe fiecare in parte k sa-ti fie mai usor sa-mi raspunzi.
    1. La categoria proteine ai spus: “Se combina bine cu salatele verzi si legumele, dar nici de cum intre ele.” Ai inclus legumele la proteine. Apoi ai zis k nu se pot combina intre ele. Cum adica “Se combina bine cu salatele verzi cu legumele” ?Daca nu se combina intre ele, cum se combina bine cu legumele? Imi intelegi intrebarea?

    2. O data zici de unt si de smantana (proteine) k nu merg cu carbohidratii. Apoi zici k grasimile merg perfect cu amidonoase : “Grasimile se combina perfect cu vegetalele verzi si cele care sunt slabe in amidon” Cum vine asta? Eu stiam k nu merg grasimi cu amidonoase, in special cartof.

    Pup .

    Apreciază

  30. Buna,
    Subscriu si eu la nelamurirea Ioanei si as cere o clarificare cu privire la carne si lactatele care au fost incluse atat la proteine cat si in categoria acide (categorie ce credeam ca face parte din grupa 3 sau grupa 4?). Gruparea pe categorii nu este chiar clara in articol si este putin debusolanta.

    Apreciază

    1. Rodica, dupa cum vezi postarea a fost scrisa acum mai bine de 2 ani si urmeaza sa o updatez cand voi aveam timpul necesar. Legat de lactate si produse animale, sunt proteine insa sunt considerate acide fara nici o discutie. Cu bine!

      Apreciază

Comentariile sunt închise