Alimentatia raw vegana · Ingrijirea sanatatii

35 de motive pentru a consuma cat mai putin zahar si fructoza

Dupa un studiu recent s-a stabilit ca oamenii in general consuma zilnic doza dubla de zahar sau mult mai mult decat ar fi normal. Se spune ca s-ar recomanda nu mai mult de 10 lingurite pe zi de zahar, ceea ce include si fructoza sau zaharul provenit din surse naturale, cat si de la carbohidratii precum paine, cartofi, morcovi, paste si orice intra in categoria fainoaselor. Fructele din ziua de azi au un continut ridicat de fructoza si asta din cauza factorilor de poluare externi si interni, de aceea fructoza chiar si in stare naturala slabeste sistemul imunitar si acolo unde este deja boala, agraveaza sau impiedica vindecarea.

Aceasta este teoria Institutului Hippocrates din Florida si va dau mai multe amanunte mai jos. Noi cei care inca nu avem probleme grave de sanatate ne mai putem permite sa sarim peste regula, insa totul o facem pe propria raspundere si credeti-ma ca stiu cum este, mai ales vara cand ai in fata ta o jumatate de pepene verde pe care-l poti devora in 5 minute.

Din pacate din cauza poluarii excesive din ultimele zeci de ani, fructele din ziua de azi nu se pot compara cu cele de acum 20-50 de ani. Nu v-ati intrebat niciodata din ce motiv fructele din ziua de azi au un gust exagerat de dulce si nu mai miros ca in copilaria noastra? Explicatia adusa de oamenii de stiinta este ca din cauza poluarii pe mai multe planuri si ma refer aici la sol si chimicalele folosite ca si ingrasamant sau din pesticide sau chiar prin apa din panza freatica, de la poluarea exterioara care este de mai multe feluri: cea cauzata de noxe si cea cauzata de toate undele provenite de la antene de telefoane, statii electrice de inalta tensiune etc.

O alta explicatie ar fi faptul ca fructele nu sunt proaspete, in sensul ca sunt culese cu luni inainte si multe, in special cele tropicale sunt coapte atat in Romania cat si in alte tari, in containere cu gaze speciale. Se spune ca in special bananele daca ar fi aduse coapte n-ar rezista la trasport. Dar daca ar fi sa luam fructele noastre de pe piata, multe sunt culese cu 5-6 zile inainte de a fi trimise la piata si ati vazut foarte des fructe verzi sau tari la presare. Nutritionistii spun ca asemenea fructe sau legume, daca nu sunt consumate in doua trei zile de la data culesului isi pierd enorm din nutrientii iar daca sunt culese verzi si coapte pe parcurs, sunt daunatoare organismului, chiar cangerigene.

La institutul Hippocrates, bolnavii nu au voie sa consume in cele 3 saptamani de tratament, fructe nici dulciuri raw si aceasta perioada se extinde timp de 2-4 ani de la tratament in functie de gravitatea bolii. Chiar daca anual mii de oameni se vindeca prin programul lor, s-a dovedit in timp ca procentul mic de oameni care s-au abatut de la programul acesta strict au experimentat intoarcerea bolii sau chiar si-au vazut sfarsitul.

Urmariti neaparat video-ul in doua parti al lui Brian Clement, directorul Institutului Hippocrates, Florida, referitor la zaharul/fructoza in exces ascunsa, prezente atat in fructe cat si in alte surse gatite sau naturale. Brian Clement discuta de asemenea si despre un stil de viata in care putem sta departe de boala.

Zaharul este vechea problema omeneasca care ne momeste imbracat in diferite „vesminte” si care totodata ne urmareste viata si ne ataca cu consecintele sale nefaste. Puteti afla mai multe despre aceasta otrava in acest articol, dotat cu informatii care va vor pune serios pe ganduri cat si aceasta arhiva de lucrari care dovedesc ca zaharul atat cel procesat cat si cel natural, hraneste celulele canceroase. Citez cateva pasaje impresionante care se refera la zaharul alb. Insa intre timp, va recomand si un articol mai recent (2012) publicat in revista Forbes despre zahar si efectele lui asupra creierului uman.

Zaharul alb este mortal pentru oameni pentru ca nu aduce decat calorii „goale”, dupa cum se exprima nutritionistii. Lipseste paleta de enzime, minerale si vitamine naturale organice care s-au pierdut in procesul de rafinare a zaharului. Mai mult, consumul zaharului este mai rau decat daca nu s-ar consuma nimic, pentru ca goleste corpul de aceste enzime, vitamine si minerale care sunt cheia metabolizarii zaharurilor, dar sunt necesare si in procesele de eliminare a componentilor toxici paraziti.

Zaharul alb are un efect devastator asupra creierului. Secretul unei functionari optime a creierului este acidul glutamic, o componenta vitala prezenta in foarte multe vegetale. Vitaminele din grupa B ajuta la divizarea acestui acid in componente complementare (antagonice) care asigura functia de control a activitatii creierului. Vitaminele B sunt fabricate si de bacteriile simbiotice aflate in intestine. Cand apare zaharul rafinat, aceste bacterii mor, astfel ca „fabrica” interna de vitamine B produce mult mai putin decat ar fi necesar corpului.

Dr. Nancy Appleton, dupa un studiu amanuntit a 146 de carti medicale referitoare la analiza efectului produs de zahar asupra organismului, a facut o lista cu tot atatea motive pentru care oamenii nu ar trebui sa consume zahar. Am sa prezint mai jos doar o parte dintre ele, in afara de cele care deja se stiu. Va voi invita pe dumneavoastra sa le cititi pe restul la acest website.

Zaharul natural sau procesat este in stare:

1. sa distruga sistemul imunitar

2. sa reduca puterea de lupta impotriva infectiilor bacteriale

3. sa dezvolte un mediu prielnic pentru dezvoltarea cancerului ovarian

4. interfereaza in absortia de magneziu si calciu si mai rau, ajuta la eliminarea calciului

5. slabeste vederea si cauzeaza cataracta

6. mareste adrenalina in copii, facandu-i prea alerti,afectandu-le si puterea de concentrare

7. cauzeaza imbatranire prematura

8. este un mediu prielnic pentru dezvoltarea candidei vaginale (in special la un consum ridicat de fructe pe timp de vara)

9. cauzeaza scleroze multiple

10. cauzeaza boli cardiovasculare

11. contribuie la dezvoltarea osteoporozei

12. mareste nivelul colesterolului

13. interfereaza cu absorbtia de proteine alterandu-le functionarea normala

14. mareste riscul la diverse alergi

15. micsoreaza capacitatea enzimelor

16. mareste ficatul determinand celulele acestuia sa se divida, producand tumori

17. schimba marimea rinichilor ducand la producerea de schimbari patologice ale rinichilor si formarea pietrelor

18. distruge pancreasul

19. dusmanul nr. 1 al transportului realizat in intestinul gros

20. una dintre cauzele durerilor de cap si migrenelor

21. mareste riscul cancerului gastric

22. contribuie la dezvoltarea bolii Alzheimer

23. imbalanta hormonala

24. ZAHARUL HRANESTE CANCERUL

25. ingreuneaza transportul mancarii prin tractul gastro-intestinal

26. produce intoxicare similara cu alcoolul

27. mareste peste masura efectele durerilor premenstruale

28. micsorarea cantitatii de zahar din spitale ar salva vieti pretioase

29. duce la cancer de prostata

30. alimente dulci cresc riscul de cancer la san

31. afecteaza memoria in timp […]

33. zaharul poate distruge structura ADN-ului

34. zaharul poate produce miopia

35. zaharul deshidrateaza noii nascuti

36. zaharul chiar si in stare naturala ataca smaltul dintilor.

Acest articol, a fost o completare la articolul scris in 2006.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

26 de gânduri despre „35 de motive pentru a consuma cat mai putin zahar si fructoza

  1. Buna Ligia,
    Prin urmare care ar fi doza zilnica permisa de fructe astfel incat sa nu consumam prea mult zahar? Fructele sunt delicioase si cand ma gandesc ca in acelasi timp contin si atat de mult zahar…

    Apreciază

    1. Se recomanda doua trei fructe, atat mai acre cat si mai dulci. Daca totusi vrei sa-ti faci sucuri naturale din fructe, acestea trebuie diluate cu apa.

      Apreciază

  2. Nu cred că e chiar aşa de gravă situaţia încât să nu mai consumâm nici fructe.. Cu consumul redus de zahăr, mai ales cel alb, sunt perfect de acord.

    Apreciază

  3. Presupunem că ești în sălbăticie și ți-e foame. De ce vei fi atras mai mult? De niște semințe, vlăstari, alge din mare, sau de banane, mere, struguri, pere, portocale?
    Fructele sunt hrana ancestrală a omului. Este uimitor cum pot fi oamenii prostiți că fructele sunt inamicul numărul 1.
    Dacă tot ați făcut pasul acesta minunat, de a trece la hrana crudă, vă puteți baza pe instinct. Mâncați ce vă place și cât vă place. Nu vă mai preocupați de calorii, nutrienți, micronutrienți și alte calcule.
    În experiența raw, pericolul vine mai degrabă din consumul prea mic de fructe, care invariabil atrage după sine un consum mare de grăsimi.

    Apreciat de 2 persoane

    1. Nu cred ca putem compara fructele din salbaticie din perioada ancestrala, cu cele crescute de noi in secolul 21(cu sol si aer poluat, stropite cu substante chimice, coapte artificial). Nici macar cu cele crescute bio, pentru ca, aerul si apa circula si transporta poluarea.

      S-a ajuns aici din cauza sistemului consumatorist care si-a concentrat tot efortul in a perfectiona roadele naturii, dar doar partile cu interes de consum, profitabil: adica gustul(dulcea) si aspectul(cat mai colorate si aratoase) ca sa se vanda cat mai mult. Se pare ca nu e bine pentru noi sa ne bazam doar pe aceste doua simturi cand alegem ce sa bagam in gura.

      O buna filtrare ar fi sa judecam si dupa cum ne simtim imediat dupa momentul consumului, pe toate planurile(nu doar satisfactia ce de satisfacere a foamei si a poftei). Sau dupa o dieta pe care o validam in urma unei comparatii intre cum am fost si cum suntem, inauntru, inafara si la nivel celular, etc…

      Apreciază

      1. Așa este, fructele nu mai sunt cum erau în perioada ancestrală, dar asta nu schimbă faptul că suntem animale frugivore, că fructele sunt alimentele cele mai ușor de digerat pentru sistemul nostru digestiv și că ne acoperă cel mai bine nevoile nutriționale.
        Oile nu vor începe să mănânce cartofi pentru că iarba nu mai e ca pe vremuri 🙂
        Fructele se pot mânca echilibrat, în funcție de nevoile fiecăruia. O persoană mai activă, care face sport în fiecare zi va avea nevoie de fructe dulci, cu o concentrație mai mare de carbohidrați (banane, curmale, struguri, pere). Persoanele mai puțin active se pot axa mai mult pe castraveți, roșii, zucchini sau ardei. Dar tot instinctul, foamea și gustul trebuie să dicteze care și câte din aceste fructe trebuie mâncate. Suntem niște mașinării foarte sofisticate și odată ce ne-am întors la hrana adevărată, nu mai trebuie să ne spună cineva ce anume trebuie să mâncăm.

        Apreciat de 1 persoană

  4. Hmmm…intr-un alt articol de pe acest blog era prezentat cazul Angelei Stokes o tanara obeza pentru varsta ei, care a slabit 160 pounds (72,5 kg) cu ajutorul dietei 100% raw vegan. Ce nu se spune in articolul „Intrebari frecvente” este ca ea are o dieta in care mananca preponderent fructe cam 70-80% fructe. De la informatiile despre Angela Stokes am ajuns si pe acest site http://www.30bananasaday.com care recomanda alimentatia raw vegan preponderent fructivora. Adevarul este ca daca in cazul produselor lactate gasesti f multe articole si studii care arata ca nu sunt bune (desi cred in exceptia kefirului si a branzei de capra facute din lapte proaspat de la capre crescute cat mai natural), nu acelasi lucru se poate spune despre fructe, unde parerile sunt fff impartite. Cand spun asta ma refer mai ales printre raw vegani. Dupa cum sunt grasimi bune si grasimi nesanatoase, asa sunt si zaharuri sanatoase si nesanatoase. Eu cred ca si pt raw vegani cheia este tot o alimentatie echilibrata si sa-i dai corpului ce simte el nevoia. Eu sunt lacto-ovo-vegetariana dar mananc cam 50% crud. Sunt zile in care mananc doar un fruct doua, altele in care nu mananc deloc, dar sunt si zile in care pur si simplu imi vine sa mananc preponderent fructe. Nu mai spun ca mierea administrata cu masura si necombinata cu mancare procesata (eventual amestecata cu propolis, scortisoara si lamaie) este un medicament exceptional. Nu exista RETETE foarte clare in ce priveste alimentatia, care sa se potriveasca la toti oamenii si sa functioneze perfect la fel. Suntem fiecare dintre noi un UNICAT. Problema este ca ne-am deconectat de la natura, de la SURSA si nu ne mai ascultam, nu mai intelegem semnalele transmise de corpul nostru. Daca fiecare dintre noi am simti ce avem nevoie, adica ce nevoi are corpul nostru, ce ne cere el, daca tot timpul am fi in rezonanta cu intreg universul si cu CREATORUL, atunci am sti exact ce, cand si cat avem nevoie. Pana atunci cred ca exista un cuvant cheie care ar trebui sa defineasca vietile noastre indiferent de principiile fiecaruia dintre noi si acela este ECHILIBRU.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Carmen, am citit mesajul tau insa referitor la Angela Stokes, ea cand a slabit a consuma o dieta diversificaa raw food, nici un fruct si nici un starch si acum nu consuma un procent mare de fructe. Eu am urmarit-o pe ea de la inceput si i-am vazut fiecare video in parte si i-am citit cartile. Unde ai gasit tu ca mananca fructe in procent asa de mare. Chiar intr-un video, ea si sotul ei spun ca trebuie sa ne ferim de procent mare de fructe si chiar ma mira ce imi spui tu.

      Apreciază

      1. Da scuze ai dreptate, m-am tot dus din video in video si de la Angela Stokes am dat peste alte cazuri care au slabit dar cu alimentatie preponderent fructivora, si le-am incurcat. Deci nu e vorba de acest caz dar este vorba de altele cum ar fi Victoria Everett, Durian Rider si de la ele am ajuns si la Woodstock Fruit Festival, sincer nu mi s-au parut niste oameni cu probleme cei pe care i-am vazut in poze si in filmulete, si multi si-au transformat corpul mancand preponderent fructe. Chiar daca nu este cazul Angelei Stokes ci sunt alte cazuri, ramane valabil ce am spus in mesajul de mai sus referitor la echilibru si la ce are nevoie corpul nostru. Am intrat mai de mult pe un blog raw vegan si era mare disputa acolo…unii spuneau ca trebuie preponderent fructe si ca semintele sunt moarte curata ca au prea multe grasimi, altii dimpotriva ca ei mananca preponderent seminte pt ca le asigura satietatea, altii ca trebuie multe legume, altii ca trebuie multi vlastari si seminte care incoltesc… Am ramas uimita cate pareri pot fi chiar si in domeniul asta. De-asta spun ca suntem unicat si ca poate intr-o zi simti nevoia numai de fructe in alta simti sa mananci cereale, oricum atata timp cat mananci cat mai curat si deloc procesat e bine indiferent de ce alege fiecare si simte ca i se potriveste.
        In alt articol ai trecut si numele unui doctor care se ocupa cu tratamente naturiste si care imi este bun prieten, se numeste Cristian Boerescu. Acesta recomanda Oshawa pt cazurile mai grele iar pt altele Oshawa combinat cu legume crude si unele fructe. Oshawa este cu cereale fierte, deci nu e un regim cu cruditati si totusi vindeca. Sunt multe cazuri rezolvate si de Cristian Boerescu si de alti medici naturisti cu acest regim. L-am tinut si eu de cateva ori, dar nu mi-a fost bine pt ca nu-mi plac fierturile de cereale, doar hrisca muiata pt ca nu e fiarta. Dar chiar daca mie nu mi-a fost prea bine cu acest regim si imi este mai bine cu cruditati nu pot sa contest ca da rezultate fff bune in multe cazuri. Deci e treaba fiecarui organism sa simta cum ii este bine. Asa ca de-asta reactionez cand aud: Sunt bune fructele, trebuie sa mananaci preponderent fructe, Ba nu-i adevarat fara legume nu faci nimic, Dar ce spuneti de seminte au cele mai multe proteine si sunt cele mai hranitoare…etc…. Si o putem tine asa la nesfarsit, cand nu asta este problema principala a alimentatiei secolului nostru….Daca dupa ce am eliminat tot ce este nesanatos cu adevarat in alimentatia secolului in care traim am ajunge la ECHILIBRU si am putea simti mereu ce ne cere corpul nostru ar fi minunat.

        Apreciază

        1. Carmen si eu sunt total de acord cu echilibrul si nu voi promova niciodata doar o grupa de alimente si atat. Pentru mine una fructele in procent mare inseamna fructoza in exces care dupa la scaderea sistemului imunitar, candidoze recurente si multe probleme legate de sistemul imunitar scazut. Cei din lumea raw internationala isi sustin diverse pareri fiindca urmeaza la acel punct diverse feluri de diete, insa in marea majoritate a celor care au adoptat o alimentatie bazata pe 80% fructe au avut probleme cu sistemul imunitar in timp si pana la urma renuntau. Echilibrul este sfant si trebuie mentinut fiindca de aceea ne-au fost date toate legumele, fructele, seminte si nucile pamantului. Sanatate!

          Apreciază

    1. Alina, descrierea produsului suna interesant insa cand te uiti cum arata, te intrebi daca este chiar natural sau super procesat chimic. Eu nu as folosi asa ceva.

      Apreciază

  5. buna ligia
    foarte interesant site-ul tau. in urma cu 6 luni am aflat ca sunt purtator cronic de virus hepatic b si din acel moment am devenit vegetarian cu multe accente raw dupa multi ani de culturism in care carnea desi slaba era principalul meu aliment. am citit cateva carti si autori din domeniu printre care „studiu china” , norman walker si ale lui carti despre sucurile de fructe si legume , robert morse „cum sa traim sanatos fara toxine” etc. am ramas insa surprins de problematica legata de fructe si ca ar fi bine sa evitam consumul fructelor cel putin in cantitati mai mari. surpriza a fost datorata faptului ca robert morse care mi se pare o autoritate in domeniu nutritiei considera fructele alaturi de legumele proaspete in topul alimentelor pe care ar trebui sa le consumam in acest sens el adauga ca fructele au cea mai mare energie spre deosebire de alte alimente. adica ma gandesc ca sunt oameni cel putin in jurul meu care nu mananca ceva „viu” zile in sir si totusi „supravietuiesc”( asta e mai mult o observatie). in domeniul nutritiei sanatoase de cand incepi sa citesti iti dai seama ca trebuie sa slalomezi printre miile de „adevaruri”si de asa zisi „guru” si sa gasesti un echilibru tot mai precar intr-o lume a fast-food-ului. oricum e de apreciat munca pe care o depui si faptul ca vrei ca lumea sa inteleaga cat de cat rolul alimentatie sanatoase

    Apreciază

    1. Există și GRI. Nu TOTUL e viață si/sau moarte. Subiectul dietă sănatasă face parte din sumedenia de subiecte care abordează MODUL în care ne trăim viața, subiect care se situează bine înfipt în următoarea listă: evoluție, sustenabilitate, responsabilitate, integrare, spiritualitate, respect, etc.

      Apreciază

    2. Desigur, dar de ce sa nu fiu o batranica vesela, voioasa, armonioasa, o prezenta placuta pentru cei din jur si de folos pana in ziua in care mor? De ce sa nu ma joc cu nepoteii si sa rad cot la cot cu ei. Alternativa ar fi sa ma plimb prin spitale dupa retete si sa discut toata ziua despre cat de bolnava sunt….

      Vorbim despre calitatea vietii pana la moarte, aspect pe care-l sarim in conversatiile noastre doar ca sa ne argumentam noua insine de ce putem manca un hamburger si sa bem o cola 🙂

      Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise