Ingrijirea sanatatii

Mono-sodiu glutamat, otrava din mancarurile noastre

Multi dintre noi suntem intrigati de cantitatile industriale de E-uri adaugate in produsele gasite pe piata romaneasca, pe care mai si dam o gramada de bani. Se spune ca un roman consuma in jur la 2 kg de E-uri anual, ceea ce mi se pare infiorator de mult. 

 

Monosodiul glutamat este renumit pentru ravagiile pe care le poate produce in creier si impreuna cu benzoatul de sodiu, provoaca cele mai urate alergii. Poate fi intalnit in mai toate produsele ambalate, de la drojdia inactiva (noi am ales varianta fara MSG, pe care o gasiti AICI), la cuburile vegetale pentru supe, mai toate condimentele ambalate, la toate semipreparatele si multe altele.

Astept parerile voastre si poate alte link-uri cu continut asemanator.

32 de gânduri despre „Mono-sodiu glutamat, otrava din mancarurile noastre

  1. Am urmarit cu atentie filmuletele. Lucruri pe care le stiam. Dar apare alta problema: de unde mancare sanatoasa si cu ce bani?! Am 2 copiii, eu nu lucrez ca cel mic mai sta un an acasa pana sa-l pot da la o gradinita cu program prelungit(unde va primi hrana……nu vreau sa ma gandesc de ce calitate)…produsele sanatoase sunt muuult prea scumpe ptr mine si oricat mi-as dori sa-mi protejez familia…sfarsim tot la supermarket, din pacate. Nu mai am rude la tara, stau la bloc. Se spunea si-n film……mancarea sanatoasa e un lux! Da veti spune ca sanatatea nu e un lux…dar tot nu vad o solutie.

    Apreciază

    1. Tatiana exact la asta ma gandeam si eu astazi. Nu ca nu as fi interesata sa mananc mai sanatos, de ce nu si raw…dar nu imi permit…oricat mi-as dori!

      Apreciază

      1. Stiu ca este greu intr-o masura mai ales sa pornim la drum, si nimeni nu spune sa renuntam la mancare gatita vegetariana si sa adaugam procent cat putem de mare de cruditati. Romanilor in general li s-a bagat in capt ca este scump sa traiesti sanatos, si ma intreb de ce oare? Cand spunem sanatos si mai ales rawd ne gandim mai mult la cate cruditati trebuie cumparate iarna si in timpul anului.

        Trebuie sa retinem ca nu cumparam mai nimic adus din import, iar vara legumele si fructele sunt relativ accesibile. Sunt scumpe cand le cumparam si le folosim la mancare, fiindca prin gatire scad in volum si continut nutritional si atunci avem nevoie de cantitati mai mari pentru a ne satura. In rest, folosim diversitate de seminte germinate si crescute in vlastari pe care ii folosesc in salate, foarte multe seminte incoltite si nuci, radacinoase cat de multe care nu sunt extrem de scumpe pe piata pe timp de iarna si vara, nici un produs adus din alte tari, scumpe si pline de chimicale si foarte vechi. Se stie despre acestea ca sunt culese cu luni inainte, si totusi avem impresia ca sunt proaspete. Vezi si incearca retetele mele de la show-ul Ligia’s Kitchen, si vei fi uimita cat de economicoase si foarte satioase sunt toate.

        https://ligiapop.com/category/ligias-kitchen/

        Vorbeam mai sus de conceptul de economie si am sa dau un exemplu scurt. Dimineata mancam lapte de migdale sau orez, cu cereale incoltite sau fulgi cat mai naturali presati la rece. Laptele de migdale il fac din 250 g migdale crude (9 lei) plus doi litrii de apa, strecurand pulpa. Acest lapte ne ajunge pentru 2 zile daca il tinem la frigider. Din pulpa ramasa pe care o pot amesteca cu ceva fructe sau miere, fac ori un blat de tort, o paine sau niste fursecuri. Din lapte daca rezerv o cana si o amestec cu un fruct, mai fac si o inghetata delicioasa si tot asa. Trebuie doar sa fim inventivi si economicosi in acelasi timp.

        Fiecare trebuie sa facem ce putem pentru a ne proteja. Poate tu nu te afli printre acele persoane, insa sunt multi care consuma zilnic din urmatoarele produse iefine si proaste: mezeluri ieftine si pline de toate rezidurile, pateuri artificiale si pline de MSG, iaurturi care numai sanatoase nu sunt, branza topita, margarina careia ii lipseste o molecula si e plastic, paste fainoase lipsite de orice nutrient, etc. Important pentru fiecare este e sa limitam consumul preparatelor super-procesate si in loc sa cumparam asemenea produse, sa optam pentru ingrediente reale, vii. Daca ne e pofta de un pateu, oricine stie cum se face un pateu din fasole, linte, naut, mazare, s.a. cat si multe alte produse care pot fi facute in casa, nu neaparat scumpe. Eu am facut o socoteala comparand dieta cu carne cu o alimentatie preponderent cruda si gatit vegetarian, cu foarte multe legume, fructe, seminte incoltite, nuci, migdale, etc si am ajuns la concluzia ca mancatul iefin nu este cel cu carne, ci din contra cel in care se folosesc cat mai multe cruditati locale.

        Chiar daca am cumpara si cea mai ieftina carne, din care vom facem o mancare lunga pe care o vom incalzi, si reincalzii, din care nu va mai ramane nimic din punct de vedere nutritional, tot scump este fiindca mai tarziu noi vom fi cei care vom plati bani seriosi la medici ca sa refacem ce stricam acum. Sincer mi-as dori sa ajut mai mult, sa fiu in persoana si sa arat tuturor celor care se indoiesc, ca se poate si mai ales ca este si economicos. Se poate discuta mult, insa pana nu vei incerca mai multe retete simple, nu din cele gurmande, nu vei putea sa-ti dai seama. Multa sanatate!

        Apreciază

  2. Stim toti ca aditivii nu fac bine, si totusi ramanem marcati de astfel de filmulete. Pacat doar ca Tatiana are dreptate: „oricat mi-as dori sa-mi protejez familia…sfarsim tot la supermarket, din pacate” asa ni se intampla tuturor.
    Deocamdata ramanem doar la provocarea ta: o zi pe saptamana sanatos. Provocare pe care inca nu mi-am asumat-o, dar sper sa te surprind curand cu incercarile mele.
    Multumesc de informatii.

    Apreciază

  3. Anca, asa cum ii spuneam si Tatianei in email, important e sa luam masuri acolo unde putem. Spre exemplu, putem sa reducem din semipreparatele consumate zilnic (mezeluri, pateuri, creme, margarine, iaurturi colorate, etc.), si sa cumparam de la supermarket-uri lucrurile de baza, gen orez, faina, ulei, zahar, paste fainoase care si alea se pot reduce, etc. Nu trebuie sa luam masuri drastice pe nici un plan, ci treptat si cu cap. Viitorul sta in mainile noastre, si cred din tot sufletul ca oricine isi poate chivernisii banutii pentru o dieta mai sanatoasa. Daca e, taiem din alte prioritati si facem din sanatate prioritatea numarul unu.

    Si eu am crescut intr-o familie cu 5 copii, si stiu cum este, insa de fiecare data pe masa, chiar daca eram saraci lipiti la un moment dat, aveam numai hrana sanatoasa, pateuri din toata familia fasolei (naut, fasole, soia), seminte incoltite din belsug, salate de radacinoase iarna la greu, nuci macinate cu miere si scortisoara, pizza vegetariana, droburi tot asa din toate fasolele si nucile de pe pamant, mere/dovleac copt tot cu scortisoara, salate beuf vegetariana, si lista poate continua. Mult succes, Anca si cred in tine ca vei reusi sa mananci barem o zi pe saptamana mai sanatos.

    Apreciază

    1. Am vazut documentarele, sunt socata… stiam in linii mari …
      Adevarul este ca, si daca mergem in piata, sa cumparam legume, tot nu rezolvam problema. Din pacate si taranul roman a invatat sa creasca legumele si fructele cu chimicale, nu dau exemplu decat rosiile care nu mai arata ca pe vremurile cand
      eram copii (ma refer la generatia anilor ’70-’80). Singura solutie pe care o vad, este sa reincepem sa ne lucram gradinile si sa reconstruim cotetele de animale…

      Apreciază

      1. Asta asa e Sabina, gustul rosiilor de atunci doar in propria gradina se mai poate regasi. Ar fi superb daca toti am avea barem un petec de pamant, unde sa ne semanam cele necesare. Multumesc de comentariu!

        Apreciază

        1. Pacat ca pe pamantul care alta data se lucra acum se ridica mall-uri si supermarketuri.Eu ma aflu printre norocosii care se bucura de propria lor gradina.Si mama si soacra mai au inca pamant si ne cultivam noi si porumbul si cartofii,rosiile,ceapa etc.Nu folosim la mancare decat sare si piper fara alte condimente decat cele facute natural de soacra.Nu pot sa ma laud ca sunt o gospodina desavarsita dar de cand am nascut imi dau silinta sa gatesc cat mai natural si sa evit multe chestii din comert care alta data le savuram cu placere gen:chips-uri,pepsi,mezeluri,etc Felicitari tie si tuturor persoanelor ca tine care isi rezerva din timpul lor pentru a informa lumea.

          Apreciază

    2. Ligia, ce interesant mi se pare! Trag concluzia ca se manca preponderent vegetarian in familia ta? Foarte informata trebuie sa fi fost mama voastra pe atunci.
      Acum cand informatia circula atat de usor, ne dam seama ce rau ne face abundenta asta de produse proaste. Efectiv nu ai ce sa alegi de la super/hipermarketuri. O bataie de joc la adresa sanatatii noastre.

      Apreciază

  4. Mimi, salut 🙂 Te contrazic putin…La piata sunt cele mai proaspete si mai sanatoase, insa nu si cele mai ieftine, din pacate. Am discutia asta cu sotul de fiecare data cand mergem la piata….De exemplu, morcovii in piata, la tarani, sunt 1 leu/ legatura. In supermarket, ii gasesti la 1 leu si-un pic/kg, adusi din alte tari. Corect, normal, sanatos, ar fi sa cumperi din piata, dar…vremurile sunt grele, nu prea iti permiti sa arunci cu banii. Am fost foarte dezamagita primavara-vara asta. Fructele mi s-au parut foarte scume…7 ron kg de capsuni, cirese, visine….zmeura 12 ron…Foarte mult, pentru cine nu are bunici/parinti la tara, unde sigur se gaseste un cires/visin prin curte…Scuze, m-am lungit, Ligia are dreptate :)) Atat cat putem, sa schimbam ceva in alimentatia noastra…Eu ma straduiesc, in limita buzunarului, asta e.
    O zi frumoasa sa aveti!

    Apreciază

  5. Marina, buna dimineata! Trebuie sa recunosc, ca eu nu am observat cand am fost in Ro ca ar fi preturile mai mari la piata, dar eu am stat numai 2 saptamani, nu am experienta ta de zi cu zi. Te inteleg perfect, nici eu nu gasesc ca e bine ca se arunca si taranii la pret, ai dreptate in ceea ce spui, dar ma gandesc ca totusi, daca faci diferenta intre piata si spermarkt, sub linie nu ramane poate o suma asa de mare, care sa se merite intr-adevar sa fie economisita cu pretul sanatatii.

    Apreciază

  6. Eu nu suport supele la plic, produsele de tip fast food, pateurile, mezelurile (poate doar salamul de Sibiu). Nu mamanc crud in exclusivitate, dar cred ca mesele mele sunt in proportie de 50% alimente crude.

    Apreciază

    1. Multumesc pentru mesajul tau. E foarte important sa mancam cat mai crud, iar 50% este un bun inceput. O sa vezi ce bine te vei simti cand vei ajunge undeva la 70%.

      Apreciază

  7. La restaurantele chinezesti din U.S glutamatul de sodiu se afla pe masa fiecarui consumator in ideea ca daca mai vrea poate sa-si adauge cat doreste. Nu este ascuns oamenilor faptul ca se foloseste acest chimical, toti oamenii stiu ca sa foloseste la prepararea mancarii chinezesti. Eu personal evit mancarea chinezeasca tocmai din acest motiv, insa sint oameni care sint constienti de pericol si tot aleg sa mearga sa consume mancare chinezeaca, vietnameza, etc.

    Apreciază

    1. Stiu Mariana, este tragic. Ei il folosesc ca pe sare, l-am vazut si noi in diverse restaurante chinezesti cat si in magazinele lor. MSG-ul este pe primele rafturi, si se vinde in cantitati mari si considerabile.

      Apreciază

  8. Problema e ca si in supermarketuri se vine vegeta cu glutamat la greu si nu-ti ofera si alternativa,vegeta fara glutamat.Si atunci i-ti spui,ca asa o fi normal chiar daca ti se arata filmulete ca nu e.Si inca o chestie,vegeta din legume uscate se poate pastra la fel de bine ca cea cu glutamat(nu e problema de cat sta pe raft),iar daca tot vrei acel gust poti folosi surse naturale care nu sunt nocive:drojdia inactiva,algele,sosul de soia light,rosiile,faina de hribe sau poti folosi chiar si ceapa sau prazul innabusita in apa amestecata cu cele de mai sus si mixata apoi bine.Vegeta fara sare si fara glutamat se gaseste in magazinele naturiste dar se poate face si in casa.
    Arata la televizor o treaba.In Peru si alte tari unde se mesteca frunze de cola,aceasta nu e nociva ca atare deoarece mai are si o multitudine de vitamine si alte substante si e bine combinata de natura.Cand omul extrage doar substanta activa(drogul) si o foloseste ca atare,rezultatul fiind un dezastru.Asa si cu glutamatul,aspirina si altele.Deaceea natura e cea mai desteapta.

    Apreciază

  9. Eu locuiesc in Canada si am trei copii, 2 baeti si o fata, baeti amindoi sint vegan only row food maninca iar eu si fiica sintem vegetarian, pot sa spun ca este mult mai sanatos sa maninci cruditati every day decit mincare gatita.
    Am citit articolele dumneavoastra si m-am bucurat foarte mult sa vad ca si in Romania se maninca cit de cit sanatos. Eu nu am mai vizitat tara din 79 si cred ca multe s-au schimbat de cind am plecat.
    Este foarte adevarat ca poti trai numai cu cruditati dar trebue sa fie o balanta de 80-10-10 asta inseamna the rainbow colors 80% carbs from fructe si zarzavaturi 10% fat from all kind of nuts si 10% protein. Si noi facem lapte din almonds care le tinem in apa 6-8 hours apoi le punem in blender cu apa si din rezidiu facem fel si fel de sousuri pentru salate si fel si fel the row cookies care le pune in dehidrater 6-8 hours, or granola bars for the sweet tooth.
    Multa sanatate si noroc la tot ceea ce i-ti propui to accomplish in educating the people.
    Doina

    Apreciază

  10. Pt cine nu se poate dezlipi de vegeta faceti-o in casa cam asa:vegeta fara sare din magazinele naturiste sau facuta din diverse legume uscate si macinate amestecate cu faina de hribe uscate,faina foarte fina de samburi de gogosari uscati,faina de drojdie inactiva si sos de soia light.O pastrati intr-un borcan de sticla inchis cu capac la frigider.Are un gust si putere asemanatoare cu cea cu glutamat dar ceva mai mica(important e ca seamana),coloreaza mai puternic in maroniu datorita sosului de soia(s-ar putea ca la unii sa nu le placa treaba asta dar sosul de soia e indispensabil pt gustul asemanator vegetei),nu da greata cum da vegeta mai ales daca adaugi doar cat e necesar(nu cu nemiluita).Pt o culoare mai galbuie ar trebui adaugata putina faina de sofran.Se folosesc tot felul de legume(radacinioase,ardei gras,gogosari rosii,verdeturi) inspirandu-va din vegeta naturista si din cele cu glutamat .

    Apreciază

  11. asta cu „din pacate sa mananci sanatos e prea scump pentru buzunarul nostru” se traduce in „de fapt mi-e lene sa vad ce variante sanatoase am si sa descopar ca nu e chiar asa de scump sa traiesti sanatos”.

    toti cei care sunt la inceput in alimentatia vegana/raw vegana se arunca pe produsele scumpe din hypermarketuri sau din magazine bio „exclusiviste”. dupa ce trag linie descopera ca au cheltuit de cel putin doua ori mai multi bani decat atunci cand faceau cumparaturi nesanatoase „tot in hypermarket”.

    acum sunt doua categorii de oameni. cei care persevereaza si descopera ca sa traiesti sanatos e o proba a psihicului, rabdarii si dexteritatii sociale si cei care isi baga picioarele si revin la carnea cu antibiotic ca e mai simplu asa. iei din galantar, pui in carut, duci in portbagaj si descarci in frigider.

    eu unul am trecut prin aceeasi etapa la inceput. de la 500 de lei pe luna cheltuieli cu mancarea/om ajunsesem la 1000-1100 de lei cand am trecut la raw vegan 70%.
    dupa un timp cand am mai descoperit surse sigure, mai mi-am facut amici, am mai contactat rude pe la tara, am mai da iama cu masina prin satele romaniei sa cumpar rosii de gradina si alte legume si sa le pun pentru iarna am descoperit ca in ultimele 6 luni cheltuielile nu au mai depasit 500 de lei de om. deci cam cat cheltuiam pe vremea cand mancam chipsuri, carne, cola, alcool, cafea, zahar, faina 00000000, vegeta and all that bullshit.

    si mai e ceva. oare in vremuri ca acestea in care cancerul si restul bolilor degenerative, autoimune, cum ne directionam banii? punem mancarea pe planul doi, trei, patru ca sa ne luam o plasma sau sa plecam in concediu in tenerife sau punem mancarea pe primul loc si ramanem cu televizorul cu tub catodic pe care de altfel ar trebui sa-l aruncam caci la el vezi doar mizerii?

    e o decizie a fiecaruia.

    Apreciază

  12. Buna Ligia,

    Iti urmaresc cu mare interes blogul, si cand aflu noutati de la tine, incerc sa tin cont de ele. As avea o rugamintela tine. Daca se poate sa ne ajuti cu o lista de furnizori care pentru produsele despre care ne spui in aceste articole, au niste preturi accesibile. Vin cu aceasta rugaminte, pentru ca ai spus intr-un comentariu, ca de exemplu, faci lapte de migdale din 250 gr – 9 lei. Pe site-ul Raw Vegan Mall, ele costa 24 de lei. Poate ne ajuti cu un necesar de alimente pentru o saptamana, care sa acopere cam tot ce avem nevoie ca sa traim sanatos si la un pret accesibil. Sunt multe magazine cu produse santoase, dar care si speculeaza acest lucru, daca nu stii de unde sa cumperi, nu te alegi cu prea mult.
    iti multumesc mult pentru efortul pe care il faci pentru a ne invata cum sa ne bucuram mai mult si mai frumos de viata noastra.

    Cu mult drag,
    Gabriela

    Apreciază

    1. Buna Gabriela,

      As face o lista insa timpul este foarte scurt si nu stiu ce sa fac mai intai. In privinta migdalelor, ma refeream acolo la migdalele cumparate de la orice supermarket, care costau pe atunci 18 lei pe 500 g. Acum am vazut cu 23-25 lei pe 500 g si preturile difera de la magazin la magazin. Legat de necesar pentru o saptamana, am pus impreuna un meniu saptamanal care ar putea sa te ajute.

      Cu drag!
      Ligia

      Apreciază

  13. La reteta de vegeta ar fi mai indicat sa se elimine faina de seminte de gogosari.Am incercat asta mai demult si da o textura neplacuta,nu ca ar avea si un gust neplacut.Se poate inlocui cu faina de pulpa de gogosari uscati la deshidrator.

    Apreciază

  14. Mi.a placut mult comentariul lui cosmin si parca m.a incurajat.Si eu gandeam ca e mai scump si mai dificil cu mancarea raw.Nu mananc 100%vegetarian ,vegan sau raw insa imi plac foarte mult retetele de acest fel si mai ales cele fara foc.E mai greu cand esti un student limitat cu banii,dar uite ca incet si sigur se poate si altfel.
    Din pacate m.am regasit in acele filmulete,in ceea ce priveste dependenta mea de dulciuri.Urasc sa vreau sa le mananc.Deaceea cand am gasit prajiturile tale simple nu ma mai simteam atat de vinovata cand organismul simtea acea pofta terebila de”ceva dulce”.
    Am scris despre mai multe lucruri insa in final vroiam sa zic ca mi.au placut comentariile de incurajare si mi.as dori sa ne impartasim locurile de unde facem cumparaturile „sanatoase”pentru fiecare oras.
    De exemplu (pentru ca tot mentiona cineva de mai sus) eu cumpar cuburi de legume pentru mancare din dm si sunt bio,naturale si nu au colesterol.

    Apreciază

  15. Costin ai perfecta dreptate, si eu cu sotul meu am fost in aceasi situatie la inceput. Nu stiam exact ce sa cumparam, cat sa cumparam (cu timpul incepi sa mananci mult mai putin decat erai obisnuit), de unde sa cumparam si nu mai spun ca la inceput cand mergeam in supermarket, dura de 2 ori mai mult sa facem cumparatuirile ( pana ne uitam pe ingrediente).
    Cu timpul am observat ca 90% din produse nu corespund cu ce ne dorim noi, si am invatat unde sa gasim exact de ce avem noi nevoie.

    Noi suntem vegetarieni de un an, si mancam 70% mancare cruda. Pot sa spun ca mancam mult mai putin, si mult mai ieftin decat inainte.

    In fiecare dimineata mancam bem un pahar de green smoothie (din orice fruct si verdeata de sezon) cu o lingurita de spirulina + un castronel de smoothie cu cereale presate. Pana la ora 2 nu simt nici un strop de foame.
    La pranz si cina nu lipseste salata (din orice fel de legume, radacinoase, frunze, seminte incoltite, seminte hidratate, avocado, nuci, etc) + o mancarica din fasole/naut/soia/linte sau din orice fel de legume si eventual paine neagra facuta in casa.

    Nu vad cum acest tip de dieta este mai scumpa …. mai ales ca mananci MULT mai PUTIN

    Toata lumea ma intreaba cand spun ca nu manac carne si incerc sa manac cat mai multe cruditati …..”Dar tu ce mananci?” …….asta pentru ca toti sunt obisnuiti cu ce li se pune in fata, pe rafturi, in reclame,in restaurante si sunt mult prea comozi sa se documenteze si sa incerce si alte tipuri de retete si mancaruri ………

    Eu am mare incredere in produsele bio, si incerc pe cat posibil sa sutin aceasta industrie …….cu cat cererea este mai mare cu atat preturile incep sa scada si sa apara mai multe varietati

    Apreciază

  16. Produsele bio sunt ok,insa in momentul in care se ajunge sa se produca la scara industriala ar trebui sa ne puna pe ganduri…Cum facem sa avem astfel de produse pt toata lumea?!?Cam greu… pt ca industria nu se ”pupa” cu natura!

    Apreciază

  17. Foarte interesant, chiar imi doresc sa cunosc mai multe …referitor la aceasta alimentatie. Ma intreb daca e greu, daca nu exista tentatia sa mai vrei sa mananci,,,sau poate e ca la fumat,,,daca vrei poti !Astept sa citesc sa vad care sunt alimentele.modul de preparare si locul de unde procuram aceste . Locuiesc la curte si doresc sa pot cultiva si alte…plante . Pot spera un ajutor la tot ce solicit? Multumesc, anticipat!

    Apreciază

Comentariile sunt închise