Alimentatia raw vegana · Retete fara foc

Pateu raw de dovlecei sau de naut incoltit

Pateu de dovlecei

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • 1 dovlecel mic fara coaja taiat cuburi (gustati inainte sa nu fie amar)
  • 1 varf de cutit pasta de tahini (opt.)
  • zeama de la ¼ lamaie
  • 1 lingura ulei presat la rece (gustati inainte sa nu fie amar)
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura verdeturi, cimbru si patrunjel tocat
  • 1 lingurita paprika
  • sare fina de ocna dupa gust

Instructiuni:

Toate ingredientele se vor blendui timp de 2 minute. Are un gust delicios, dulceag iar ingredientele se pot schimba in functie de preferinte. Este un dip delicios care poate fi consumat pe felii de paine gatita sau raw, cu crackers raw sau gatiti, cu botonase de legume ori cu chips-uri de kale.

Nota:

Vara in functie de calitatea dovlecelului ar putea iesi foarte moale. Adaugati jumatate de dovlecel, iar la final daca nu e prea lichid se va adauga si restul. Sunt cazuri cand coaja este amara, chiar daca stim ca ea contine multe minerale va fi suparatoare la gust si va trebui indepartata. Se poate pastra in frigider timp de 2-3 h intr-un recipient de sticla cu capac.
Aceasta este varianta asemanatoare cu hummusul de naut incoltit.

Hummus de dovlecei

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • 1 cana de naut incoltit 2-3 zile
  • 2 linguri tahini
  • 2 catei usturoi
  • sucul de la doua lamai
  • 1 lingurita de chimion pudra
  • 1 lingurita de coriandru pudra (optional)
  • 2 linguri de ulei presat la rece, care nu este amar
  • sare neiodata dupa gust
  • apa cat este necesar
Blenduiti toate ingredientele si serviti cu legume acest delicios hummus.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

66 de gânduri despre „Pateu raw de dovlecei sau de naut incoltit

  1. Iti dai seama ce super ar fi, toata lumea dupa ce ar gusta, ar fi total convinsa ca este cea mai delicioasa mancare de pe pamant si n-ar mai trebui sa fac nici un efort. Merci de comentariu.

    Apreciază

  2. Te rog, n-am inca 100 de ani ca sa-mi spui d-voastra. Cand ti se face foame, incerci sa-ti faci o reteta de pe aici. Sa stii ca sunt extrem de simple, si oricine le poate face. Mai mult fac robotii de bucatarie decat noi. Sau vii la o demonstratie culinara, si te rezolvi cu vreo 6, 7 feluri de mancare. 🙂

    Apreciază

  3. Pai depinde in ce oras esti. Prima va fi la Constanta, 1 august. Daca tu te ocupi de organizare in orasul tau, respectiv un grup de 30, 40 persoane si gasirea unei sali, eu vin si duminica. Deci cam asta ar fi impedimentul 🙂

    Apreciază

  4. Ce interesant! Chiar ma intrebam de curand cum se pot manca dovleceii cruzi, dar nu imi venise nicio idee stralucita:)

    I-am dat prin razatoarea mare, dar erau cam tari. Parca mi-am facut si la blender ceva dovlecel, dar era amar… pt ca am pus cu tot cu coaja:))

    Dar la tine arata minunat! Am o nelamurire: daca adaug si apa, nu iese prea moale?

    Si inca ceva: ce leguma e cea roz de zambeste frumos de pe platoul colorat?

    PS cum altfel se mai manaca dovlecii cruzi?

    Apreciază

  5. Dovleceii fara coaja se prepara, si 1/4 cana apa, e foarte putin. Daca vezi ca este prea lichida compozitia, se poate adauga faina de migdale, canepa, florea soarelui, etc. Cand se dau pe razatoare, se dau pe cea mai mica sau printr-un instrument care le scoate sub forma de spaghete, cum am eu (o sa apara in cartea de bucate poza), si nu sunt deloc tari. Dovleceii se pot manca sub forma de spaghete, ori taiat cu taietorul acela special de cartofi in fasii, si pe deasupra cu sos delicios cu spaghete si rosii uscate la soare. Cauta la „Search”, spaghete si vor aparea doua articole, cauta in amandoua. Daca folosesti numai dovlecei tineri, micuti si fragezi, totul este bine. Am ornat bolul de pateu cu ridichi (cele roz), bete de telina, castravete si rosii.

    Apreciază

    1. Multumesc mult pentru raspuns!
      Esti cu adevarat o minunata sursa de inspiratie. Abia astept sa ma imprietenesc cu dovlecelul crud:)

      Apreciază

  6. Multumim de reteta minunata Ligia! Eu am facut doar spaghete pana acum din dovlecei, dar sigurat voi incerca si pate-ul tau in curand! Ma striga din frigider o voce de Cucurbitaceae : „fa-ma pate!!!!! fa-ma pateeee!…”

    Apreciază

  7. Am facut reteta ta Ligia. Eu am pus dovlecelul cu tot cu coaja, l-am taiat bucatele si l-am tocat fin cu mixerul vertical impreuna cu celelalte ingrediente. A iesit delicios!

    Apreciază

  8. Ei, cu painica cruda e mai greu ca n-am dehidrator. Eu imi fac paine gen lipii pe care le coc 5-7 min.

    Apreciază

  9. Draga Lidia,
    Nici eu nu am aparat de deshidratat, dar se poate bine si fara. Vara imi pun painea pe gratarul de la cuptor, la soare pe balcon (ce n-as da sa am si aici soarele din Ro!), iar iarna, in cuptorul potrivit la 40°C cu usa deschisa cam 10cm (pun un prosop).

    Apreciază

  10. Draga Ligia,

    In primul rand vreau sa te felicit si sa-ti multumesc pentru site si pentru toata informatia pe care o faci disponibila noua cititorilor.
    Am incercat si eu azi pate-ul de dovlecei si mi-a iesit putin cam amar. Banuiesc ca uleiul de masline e de vina, sau poate ca nu am respecatat cantitatile indicate. Ce gramaj intra intr-o cana? Te intreb pt ca poate am confundat „cana” cu „ceasca de cafea”. Ai idee cu ce as putea sa-i schimb acum gustul?

    Multumesc mult.

    Apreciază

    1. Multumesc Brandusa pentru cuvintele de apreciere. Dar in acelasi timp imi pare rau de experienta ta cu pateul. Ai curatat bine dovleceii? Unii dovlecei au coaja amara, si daca nu sunt ei s-ar putea sigur sa fie de la uleiul de masline care trebuie sa-l gusti din timp in timp. Daca este intepator la limba si taios, inseamna ca, chiar daca a fost scump este de foarte proasta calitate, din masline verzi ieftine la randul lor. Chiar si 1/4 cana, care inseamna undeva la 2-4 linguri poate sa strice gustul bun al unei retete. Imi pare rau inca odata, fiindca nu prea ai cum sa-l repari.

      Apreciază

      1. Multumesc Ligia pentru raspuns! Data viitoare sigur o sa iasa mai bun. Cu siguranta , uleiul de masline e de vina.

        Apreciază

  11. Nu mai pot de incantare si entuziasm!!!!!
    Aseara am descoperit situl tau si acum am facut pateu de dovlecei….A iesit grozav, doar ca i-am adus unele modificari: n-am avut susan si am pus migdale crude, iar in loc de ulei de masline am pus ulei din seminte de struguri si i-am mai adaugat si niste branza (pe punga scrie branza framantata, e ca un fel de branza de vaci dar sarata) si a iesit o minune. e prima data in viata mea cand fac cunostinta cu conceptul de Raw food. A existat la noi o doamna, Elena Nita Ibrian, un fel de pionier descoperitor al Bucatariei fara foc (are si o carte care asa se si numeste) in Romania, despre care am mai citit, dar niciodata nu am fost tentata sa incerc. So, this is the begining of a beautiful frienship, ca sa parafrazam!!!

    Apreciază

    1. Buna Mariana,

      Sunt incantata sa te cunosc si bine ai venit printre noi! Ma bucur ca ti-a iesit delicios pateul, asta imi doresc sa aud de la cititori :-)! Stiu de d-na Elena Nita Ibrian si publicatiile dansei, retete deosebite si interesante. Dansa promova si consumarea lactatelor si oualelor, insa retetele mele dupa cum ai vazut sunt in totalitate vegane. Asa cum ai facut si tu, oricine poate adauga orice ingredient doreste, atata timp cat pastram distanta de aragaz 🙂 Sa vezi torturile cum sunt, prajiturile, inghetata si alte retete care vor aparea in cartea mea de bucate, acum in august. Gustul acestor delicatese este cu adevarat unic, si parca mangaie orice simt 🙂 Multumesc pentru cuvintele frumoase, pentru vizita ta, si te mai astept cu toata placerea.

      Ligia

      Apreciază

      1. Stimata d-na Ligia,
        am facut si eu acest pate de dovlecel si a fost un deliciu.
        Sunteti minunata si o frumoasa.
        Apropos, de cand sunt vegana (luna mai anul acesta) am slabit de la 51,5 la 47,5 kg iar eu am inaltimea de 1,55 m. Nu stiu cum sa procedez sa nu mai slabesc in continuare. Cred ca ceva nu fac eu bine in ce priveste alimentatia.
        Va admir cat de bine aratati. Probabil vindeti secretul : -)

        Apreciază

    1. Ce-mi pare rau, acum depinde si de dovlecei. Daca au prea multa apa, atunci va iesi o supa, insa nu avem cum sa stim. Trebuie sa precizez neaparat in articol. La unele persoane a iesit fara probleme, acum vara, la altele nu, deci nu esti singura.

      Apreciază

      1. Buna,ar fi ideal sa-ti procuri legumele de la cineva care le creste natural (agricultura bio)…cantitatea mare de apa este din cauza fertilizantilor chimici,gustul amar posibil tot de acolo sau uleiul de masline de proasta calitate…. lucrez in domeniu si a-mi cultiv singur cea mai mare parte din legume (nu am avut problema asta niciodata)…reteta este super, felicitari pentru site…o saptamana frumoasa.

        Apreciază

        1. Multumesc Costin pentru comentariu si felicitari! Chiar ar fi ideal pentru toata lumea, insa este foarte greu. In privinta cantitatii mari de apa la dovlecei, sunt convinsa ca ai dreptate, insa mie mi s-a intampla asta si la dovlecei facuti in pamant netratat de ani de zile. Poate prea multa poluare sau semintele tratate anterior.

          Apreciază

      2. Erau cat putem noi de „bio” dovleceii, adica semintele din comert, deci tratate, oras poluat, dar in rest nici un chimical. Eu m-am gandit la doua motive posibile: ori erau prea cruzi, am facut din primii dovlecei aparuti, cum i-am cules; ori ar fi trebuit sa pun susan mai mult, poate erau dovleceii prea mari, si sa pun susanul singur la inceput, nu deodata cu dovleceii, ca sa se faca tahini… ma gandesc…

        Apreciază

    1. Buna…asa este ,susanul leaga mai mai bine compozitia (am pus la ochi 😉 )
      cu semintele bio intradevar foarte greu in Romania…eu am importat din Israel,am adus un soi de dovlecel crem spre galben la culoare,mai putin apos si foarte fraged,inclusiv coaja.

      Apreciază

      1. Costin, si eu ador dovleceii aia „galbeni” sunt speciali. I-am folosit ani la randul, insa in Romania n-am gasit, asa cum spuneai si tu.

        Apreciază

  12. Draga Ligia, am incercat si eu pate-ul de dovlecei. Din pacate nu am fost inspirata sa pun tahini (desi aveam facut de mine, dar m-am gandit ca poate o nu o sa-i dea un gust perfect, nefiind foarte multumita de rezultatul pastei de susan) si am adaugat seminte de susan crude in blender alaturi de celelalte ingrediente. Nu am gustat insa semintele de susan inainte si pate-ul a iesit amar. Semintele de susan sunt de vina, sunt foarte amare:-) Acesta este gustul lor in general daca sunt crude? Cred ca raman la pate-ul din seminte de floarea soarelui, mi-a placut foarte mult:-) De fapt, o sa mai incerc si aceasta reteta!

    Apreciază

    1. Madalina, imi pare rau. Semintele de susan sunt amare daca sunt folosite in cantitati mari, adica 3- infinit linguri. Acum eu nu stiu cat ai pus tu, 2 Lg sunt acceptate insa mai sunt si alte cauze. S-ar putea uleiul sa fi fost de vina. Au fost multe persoane care au incercat reteta de mai sus, chiar si cu mai multe 3 Lg se seminte de susan puse doar in blender, si a fost ok. Altii s-au plans ca a fost amar, iar cand au mers si au gustat uleiul sau dovleceii, acolo era cauza. Si mie odata mi-a iesit amar, insa chiar pusesem 4 Lg seminte susan. Mai incearca aceasta reteta, dar intr-o cantitate mica data viitoare. Mie imi place enorm, insa gusturile nu se discuta.

      Apreciază

      1. Ligia, deci trebuie pus tahini sau seminte de susan?
        In orice caz, stii cumva cum se face tahini? Tot aud/ citesc de tahini crud, dar n-am gasit instructiuni serioase pentru cum sa il faci acasa. Daca stii tu, te rog impartaseste 🙂
        Multumesc!

        Apreciază

        1. Mai sus spuneam de seminte, fiindca persoana in cazuza a folosit seminte. Poti folosi si seminte daca vrei in loc de tahini. Tahini este o pasta facuta din seminte nedecorticare date prin rasnita sau prin blender + 2 linguri de ulei + 1 varf de cutit sare.

          Apreciază

  13. 🙂 Sunt sigura ca este foarte bun acest pate, tocmai de asta voi mai incerca reteta, dar voi cumpara alte seminte de susan. Acestea pe care le am eu sunt foarte amare atunci cand le gusti (nu mai zic de cantitati mai mari), sunt de la firma Orlandos (am mai si cumparat 4 pungute:-)) Restul ingredientelor aveau gust ok.
    Azi sper sa gasesc un deshidrator:-)

    O zi excelenta!

    Apreciază

    1. Andra, scuze de raspunsul tarziu. Am fost plecati cateva zile si de abia ieri ne-am intors. Incerc sa raspund cat pot de repede la sutele de emails si comentarii pe site. Legat de apa, eu nu pun apa. Dovlecelul lasa foarte multa apa, cateodata este prea lichida compozitia din cauza lui, si blenderul nu se poticneste deoarece are ceva lichid, uleiul si zeama de lamaie. Numai bine!

      Apreciază

  14. Foarte ,foarte, bun, am incercat si voi continua sa imi prepar. Multumesc pentru ideile tale sanatoase si delicioase.

    Apreciază

  15. Ligia,
    poti te rog sa-mi spui cum se face tahini? Tot aud de tahini crud, dar n-am gasit instructiuni solide pentru cum sa il faci acasa. Stii tu ceva despre asta?
    Multumesc!

    Apreciază

  16. Stimata d-na Ligia,
    am facut si eu acest pate de dovlecel si a fost un deliciu.
    Sunteti minunata si o frumoasa.
    Apropos, de cand sunt raw vegana (1an) am slabit de la 51,5 la 45,5 kg iar eu am inaltimea de 1,55 m. Nu stiu cum sa procedez sa nu mai slabesc in continuare. Cred ca ceva nu fac eu bine in ce priveste alimentatia.
    Va admir cat de bine aratati. Probabil vindeti secretul : -)
    Felicia Sajgo

    Apreciază

  17. Am facut si eu pateul, mi-a iesit super bun, am inlocuit sarea cu piper (este mai sanatos), nu am pus paprika si verdeturi. Maine cand refac reteta o sa adaug la piper si ghimbir. I-a placut foarte mult si mamei. Mi-a mai ramas putin, sper sa stea peste noapte la frigider. Multumesc foarte mult pentru reteta.

    Apreciază

  18. Eu am mancat o data taitei de dovlecel crud cu sos de rosii crude, dar a fost cam iritant. Sper k acesta nu este la fel… arata bine in poza

    Probleme cu mucoasa stomacului.

    Apreciază

    1. Ioana, daca ai probleme cu stomacul trebuie sa eviti orice este acid, in special sosurile de rosii crude sau gatite. Orice varianta de dovlecei cruzi cuprinde sos de rosii, deci tot asa te vei simti.

      Apreciază

      1. Pateul acesta nu implica sos de rosii, si nu mi-a facut rau… am inteles k ce-i acid are si puterea antibacteriana si vindeca rani din stomac, ma refer aici in special la lamaie, insa nu stiu daca e adevarat. deci nici ciorba de rosii gatita si salatele de rosii nu sunt bune, nu? 😦

        Apreciază

        1. Draga mea, lamaia nu e acida e alcalina. Dovleceii sunt alcalini de asemenea insa rosiile vor ramane pentru totdeauna foarte acide pentru stomac la fel ca si portocalele, iar in stare gatita sunt si mai acide si ard mucoasa stomacala daca este iritata. Sanatate!

          Apreciază

        2. Upsi 😀 Eu credeam k e acida datorita gustului acru.. ma duc sa-mi dau corijentele 🙂 , deci lamaia face bine la stomac.

          Apreciază

  19. Buna.
    Am facut pateul, fara paprika… excelent!!

    Am mai facut si o alta reteta foarte gustoasa pe care v-o recomand:

    Pateu de fasole: fasole fiarta, morcov fiert, ceapa fiarta, usturoi pisat dupa gust, coriandru care face gustul foarte bun,sare, ulei. toate blenduite. A iesit o pasta pufoasa moale.

    As vrea sa va prezint un produs pt cine foloseste, nu pt reclama in mod special. Burete de baie din material. Se confectioneaza foarte simplu. Se impatureste o batista din bbc., se coase pe margine, si in mijloc se coase orice model va place. Este o inventie neluata de la nimeni.

    Apreciază

  20. Buna…ma intrebam astazi dupa ce am facut acest minunat pate din dovlecei oare de ce am asteptat atat de mult pana sa imi dau seama ca acest stil de viata mi se potriveste ( pentru ca nu stiam nimic despre raw vegan).Astazi sunt cea mai fericita ca nu trebuie sa mai mananc mancarurile grele pe care mi le pregateste cu suflet mama…ea inca nu a inteles acest stil de viata si crede ca nu exista viata fara carne…spune-mi Ligia te rog cum sa fac sa o conving….multumesc pentru retetele minunate pe care le postezi…

    Apreciază

    1. Draga mea Cristina, mult succes inainte! In privinta mamei, nu te chinui fiindca daca ea nu se convinge singura prin studiu amanuntit si convingere personala, tu nu vei avea nici o sansa indiferent cate dovezi i-ai aduce. Cu bine si multumesc pentru incurajari!

      Apreciază

  21. Ligia, tocmai am facut acest pateu. este DELICIOS!!! felicitari si.ti multumim pentru aceste retete minunate. sarcina usoara

    Apreciază

  22. buna inca o data, si scuze totodata pt un nou deranj…

    Vreau sa te rog Ligia, daca poti si in limita timpului tau, sa ma indrumi catre o lista serioasa a alimentelor acide si a celor alcaline. Am gasit pe net mai multe dar nu pareau de incredere si se contraziceau. Multumesc frumos pt toate sfaturile oferite!

    Nu stiu daca este topicul potrivit, insa as vrea totodata, pt cei care cunoasteti, sa ma indrumati cu privire la bacteria helicobacter pylori. Mia iesit la analize pozitiv, 8 u/ml. Am auzit ca lamaia ar elimina-o, insa nu sunt convinsa… Vreau sa stiu daca chiar este eficienta lamaia, si ce alte remedii naturale cunoasteti.

    Apreciază

    1. Ioana, orice planta este buna pentru ceai sau daca se poate consuma cruda. Vezi postarile despre uleiurile eterice. Poti consuma produsele stupului si orice crezi ca este necesar corpului tau, nimeni nu face regulile pentru bunastarea corpului tau decat tu insuti.

      Apreciază

Comentariile sunt închise