Alimentatia raw vegana

Ghimbirul, un adevarat cadou dat omului

Imagine preluata de la Wikipedia.

Despre ginger sau ghimbir, toata lumea parca se fereste sa vorbeasca. Este o radacina care m-a fascinat de ani de zile, si care mi-a retrezit interesul anul acesta. Daca va vine sa credeti sau nu, este o planta minune care ne poate ajuta asa de mult la nevoie. Este recomandat ca:

  • pansament pentru stomac si un ajutor de nadejde in indigestii sau stari de voma
  • reduce starea de voma in cazul gravidelor
  • reduce starea de voma in cazul convalescentei dupa o operatie cat si bolnavilor care fac chimioterapie
  • imbunatateste in general functionarea tractului gastro-intestinal
  • anti-inflamator, scazand durerile asociate cu artrita și reumatismul
  • anti-viral în cazuri de răceală și gripă
  • bogat in antioxidanti care intaresc sistemul imunitar
  • imbunatateste circulatia sangelui
  • detoxifica sangele
  • scade vizibil tensiunea
  • ajută în cazuri de migrene
  • combate raul de miscare
  • scade durerile menstruale
  • dureri de cap
  • dureri de dinți
  • scade colesterolul
  • suprima dezvoltatea celulelor canceroase si chiar moartea acestora (inca se fac studii referitor la cancer)
  • ajuta in caz de reflux sau arsuri la stomac

Va recomand o gingerata minunata, racoritoare si plina de energie.

Se poate consuma cu masura, aproximativ 10 cm pe zi sub forma de gingerata, sub forma de ceai sau sub forma unei bauturi delicioase fara alcool, vezi reteta aici. Ceai este foarte simplu de facut. Se ia o radacina mica, cam un deget de ghimbir, si se taie in felii. Daca-l vreti mai tare, se pot folosi mai multe radacini. Se adauga peste apa fiarta, si se lasa la infuzat. Este delicios cu lamaie si miere.

Surse de inspiratie: Sursa 1, Sursa 2, Sursa 3.

  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

34 de gânduri despre „Ghimbirul, un adevarat cadou dat omului

  1. Eu nu cred, din cate am citit, este un reglator de tensiune, si scade tensiunea sau ridica acolo unde este cazul. Acum depinde si de alte cauze de la om la om. Incearca si vezi cum reactioneaza corpul tau, ca doar n-o sa bei acum zilnic din bautura asta.

    Apreciază

  2. Ador aroma de ghimbir proaspat. Iarna nu-mi lipseste aproape niciodata din frigider. In anotimpul rece fac de obicei ceai din el, cu miere si lamiie. Este excelent ca profilaxie a racelilor, dar ajuta si in cazul in care esti racit deja. Nu mai zic ca are un gust minunat, nota picanta are un farmec aparte.

    Apreciază

    1. Merci Natalia de comentariu. Este chiar o radacina miraculoasa si ma bucur ca se poate gasi si in Romania la un pret acceptabil.

      Apreciază

  3. Draga mea , recunosc ca sunt pasionata de plante si efectele lor curative inca de cand copila fiind cutreieram dealurile si muntii de langa casa copilariei mele. E adevarata ca ghimbirul nu face parte din traditia romaneasca dar ne deschidem , de ce nu? Pledoaria ta pentru ghimbir mi-a starnit interesul. Intrebarea mea este , ghimbirul -pulbere gasibil in plafare cum se foloseste in terapeutica si pe langa ce bucate le potenteaza gustul sau le inmiresmeaza.Iti multumesc. O duminica frumoasa!

    Apreciază

    1. Draga mea, ghimbirul pulbere il poti folosi cum vrei, insa nu este atat de bogat in nutrienti precum radacina cruda. De obicei cel praf se proceseaza puternic la temperaturi de peste 40C si numai ramane mai nimic din el, decat poate gustul. Se foloseste in sosuri, prajituri, turta dulce, salate, mancaruri preferate, tu va trebui sa incerci si sa vezi pe unde iti place sa-l intrebuintezi. Eu il adaug in orice pot si ii ador gustul.

      Apreciază

  4. Buna, in sursele de la sfarsitul articolului am citit ca ar fi o doza maxima zilnica pentru adulti. Eu am facut gingerata cu reteta data de tine si e bun, dar ma intreb ce cantitate se poate bea zilnic, si daca da cumva insomnie.
    Bună Ligia. În sursele de la sfârşitul articolului am citit că ar fi o doză maximă zilnică pentru adulţi. Eu am făcut gingerată cu reţeta dată de tine pe youtube şi e bună, o să mai fac, dar mă întreb ce cantitate se poate bea zilnic şi dacă dă cumva insomnie (e mai bine de băut în prima parte a zilei? ).

    Apreciază

    1. Buna Mihai, m-am uitat si spune ca „Side effects associated with ginger are rare, but if taken in excessive doses the herb may cause mild heartburn, diarrhea and irritation of the mouth.” adica, „efectele secundare sunt foarte rare, si daca este consumata in exces, poate cauza usoare arsuri la stomac, diaree sau iritatii ale cavitatii bucale.” Am cautat pe net si spune ca excesul inseamna radacini intregi de ginger pe zi, iar in privinta gingeratei cantitatea folosita este foarte mica. Eu zic ca nu trebuie sa ne ingrijoram, decat daca vom ajunge zilnic sa bem 4-5 L si cred ca nici atunci, fiindca sucul este foarte diluat. Decat sa bem suc artificial din comert, mai bine consumam o gingerata sau o limonada proaspata.

      Apreciază

  5. Ghimbirul poate fi si un parfum natural. Lasat cateva minute pe punctele de puls, va impregna pielea cu esenta sa. Decoratiunile din lemn si bijuteriile din lemn pot fi impregnate cu parfum natural de ghimbir pentru o perioada de timp.

    Apreciază

  6. Am o fetita care are rau de masina, iar anul acesta ne-am propus sa mergem in concediu si avem un drum foarte lung de facut cu masina. Intrebarea mea este: ii pot da unui copil de aproape 4 ani ghimbir sau ceai facut din ghimbir? Cum se face, la cat timp ar trebui sa il dau sa bea?

    Apreciază

    1. Draga mea Cristina,

      Copii de 2 ani beau fara probleme aceasta limonada, important e sa nu i-o faci prea puternica, prea piperata adica sa nu pui prea mult ghimbir. Semnul e simplu, nu trebuie sa intepe deloc si atunci poti sa-i dai copilului ori de cate ori doreste, trateaz-o ca pe o limonada simpla. Adauga la 2 l, doua sau trei lamai si ghimbir cam jumatate de deget insa depinde ghimbir cat de uscat este si cat de aromat este. La aceeasi cantitate poate sa iasa slab sau foarte tare. Poti sa-i pun limonada intr-un termos si se poate pastra timp de o zi intreaga fara sa se strice.

      Concediu placut si linistit sa aveti!
      Ligia

      Apreciază

  7. Draga Ligia,

    Iti multumesc pentru gandurile bune. Chiar azi am fost la Kaufland si am gasit ghimbir asa ca ma voi apuca sa-i fac o limonada si daca vad ca-i place atunci nu-mi va lipsi din casa. Din cate am citit eu aici pe site-ul tau, vad ca este bun nu numai pentru rau de miscare, ci si pentru intarirea organismului, iar fata mea are chiar probleme cu racelile, imi face foarte des pneumoni si bronsite. Iti dorim si tie numai bine si ne vom mai auzi aici. Deja site-ul tau este pus la Favorite.

    Apreciază

  8. Draga Ligia,

    Ne batem pe limonada asta minunata. A iesit foarte buna si atat pentru mine cat si pentru fata este prima data cand bem asa ceva. Diseara il asteptam si pe tati cu un pahar, asta daca nu cumva o vom termina noi. Multumim pentru toate ideile minunate cu care ne incanti.

    Apreciază

    1. Draga mea Cristina,

      Nici nu stii ce mult ma bucur sa aud asta! Asa va vreau! Iti multumesc ca-mi stai alaturi si te astept cu drag de fiecare data!

      Ligia

      Apreciază

  9. Draga mea Ligia,

    Azi fiind duminica am ceva mai mult timp de a ma documenta si citi cat mai multe despre alimentatia raw vegan. M-ar interesa pentru Maria, fetita mea, careia nu prea ii mai place carnea de pui, vita sau porc (destul de rar). Pestele ii place cel mai mult si asta il dau la cuptor. Cu ce as putea inlocui aceste alimente ? Suntem abonate la ghimbir, care nu ne lipseste si zilele viitoare voi merge din nou la magazin sa-mi fac aprovizionarea de migdale, nuci si restul. Am mai multe intrebari: din fisticul crud s-ar putea face lapte? Ce benefici are asupra organismului? Dar ce spui despre niste cursuri in Bucuresti? M-ar interesa foarte mult sa particip. Inca o data multumim ca esti alaturi de noi si ca ne impartasesti toate aceste lucruri minunate.

    Apreciază

    1. Buna Cristina,

      Si multumesc ca-mi esti alaturi! In privinta retetelor pentru copii, sunt foarte multe retete vegetariene extraordinare si pline de proteine care ar putea fi pe placul printesei tale. Iti recomand cartea aceasta de bucate vegane gatite, care este exceptionala. Am aflat si eu de ea de la o prietena si pot sa spun ca toate bucatele sunt foarte delicioase la gust. Poti incerca de asemenea orice reteta raw din cadrul show-ului Ligia’s Kitchen si nu numai. Acestea sunt extraordinare pentru copii mai ales ca ei sunt in perioada de crestere si au nevoie de surse vii de proteine, amino-acizi, enzime, vitamine si minerale, care se pot absorbii mult mai usor. Sistemul lor digestiv este foarte fragil si trebuie sa ai mare grija cu carnea si tot ce inseamna produs animal. Stiu ca poate te-ai gandit ca in special copiii nu sunt atrasi de cruditati, insa s-a dovedit de multe ori contrariul atunci can preparatele au fost pregatite impecabil, cu gust mai delicios decat al celor gatite. Incearca deserturile raw pentru ea si iti va multumi mai tarziu, deoarece sunt surse de sanatate si nu de distrugere asa cum sunt de altfel toate dulciurile secolului nostru. Iti urez mult succes si iti multumesc ca vrei sa faci ceva pentru familia ta!

      Apreciază

    2. Cristina, am uitat sa-ti spun de programul demonstratiilor. O sa te rog frumos, daca nu esti abonata la site, din timp in timp sa vizitezi pagina Demo Culinare, ca sa vezi unde se intampla urmatoarele evenimente raw publice. Stiu sigur ca voi organiza al treilea targ raw vegan in septembrie, in Bucuresti insa de restul nu sunt sigura din cauza programului incarcat pe care-l avem. Numai bine si multumesc pentru interesul tau!

      Apreciază

  10. Eu fac gingerata in felul urmator: 1 radacina de ghimbir, 2 lamai, zahar 250-300 g…sau miere dupa gust. Ghimbirul il curat si il dau pe razatoarea mica, dau pe razatoarea mica si coaja de la o lamaie, storc si adaug apoi zeama de la ambele lamai, adaug zaharul sau mierea, mestec bine bine impreuna cu 1 L de apa si pun la frigider. Las de seara pana dimineata sa se prelucreze, apoi strecor, in concentratia asta mai adug pana la 5 L apa (intr-un bidon de 5 L). Se mai poate adauga dulce daca e necesar…pt mine nu a mai fost niciodata necesar sa adaug ceva, a fost suficient si bun si racoritor. Si nu se cunoaste gustul de ghimbir, e doar putin intepator dupa ce bei…dar trece repede! Pofta buna!!!

    Apreciază

  11. am oproblema de digestie care si medicii se pare ca stau in ceata cu dianosticarea (abdomen f. umflat tot timpul) as incerca cu ceai de ghimbir stie cineva cum sa-l prepar va multumesc

    Apreciază

  12. Azi am luat cu mine la birou o sticla de gingerata….si colegei mele Betty i-a placut mult…ma bcuur…ca ea se plange mereu de reflux si arsuri la stomac…poate reusesc, fara sa o stresez prea mult, sa o fac sa bea macar un pahar pe zi, ce zici..i-ar prinde bine?

    Apreciază

  13. buna am citit un pic comentariile pe baza de ghimbir as vrea sa folosesc si ieu dar ca nustiu daca mar ajuta si in problema mea de grasime la ficat astept ras multumesc

    Apreciază

  14. Mi se pare corect sa folosim greutate in loc de radacina cand vorbim de cantitate(sant radacini si radacini)Asta pentru siguranta unui incepator.
    Multumesc.

    Apreciază

    1. Cand vine vorba de ingrediente crude, nu vorbim de otravuri sau elemente toxice si siguranta dvs. nu are cum sa fie afectata. Daca folosit mai mult nu este nici o problema si daca este mai piperat, se dilueaza cu apa. Daca aveti probleme totusi, urmariti video-ul fiindca de aceea a fost adaugat.

      Apreciază

  15. Buna Ligia!
    Eu sunt insarcinata in 23 de saptamani si beau zilnic o gingerata. Fata de reteta de baza, in ultimele zile am mai adaugat si o portocala si un grefruit. Astazi mi-am pus un pic mai mult ghimbir ca de obicei si mi-a scazut tensiunea. Mie imi place foarte mult aceasta gingerata si de obicei folosesc cate 2-3 lamai deodata. Este indicat sa beau zilnic aceasta limonada cu ghimbir? Nu as vrea sa afecteze bebelusul.

    Multumesc mult Ligia!
    Mihaela

    Apreciază

    1. Buna Mihaela,

      Daca ti-a facut rau, rareste consumul si foloseste o cantitate mai mica de ghimbir. Gingerata este afectata in sarcina insa nu in cantitati industriale, asa cum nu este recomandat nici un preparat/ingredient. Femeile insarcinate tind sa faca asta, insa trebuie sa fim atente fiindca asa intervin carente si dezechilibre.

      Cu bine!

      Apreciază

  16. are efecte nedorite asupra prostatei,ma gandesc la faptul ca este un condiment super natural /multumesc

    Apreciază

Comentariile sunt închise