Alimentatia raw vegana

Clorofila

 

Text adaptat si tradus in mare parte dupa cartea „The raw truth: the art of preparing living foods”, de Jeremy Safron, autor a 5 carti despre hrana vie si licentiat de Universitatea Syracuse, in inginerie aeronautica (Aeronautical Engineering).

„Clorofila este considerata a fi lichidul vietii. Cand este ingerata, aceasta este instantaneu absorbita in corp, hranind creierul, organele si sangele cu importante cantitati de oxigen, ajutandu-le sa functioneze la capacitatea optima. Celulele de clorofila si celulele rosii de sange, sunt aproape indentice molecular.

Clorofila creaza un mediu neprietenos pentru bacterii anormale, bolnave, ajutand la protejarea corpului impotriva infectiilor. Ajuta la intarirea sistemului imunitar, la detoxifierea organelor si celulelor din corp, la curatirea ficatului de acumulari de uleiuri toxice, cat si in vindecarea ranilor. Clorofila ajuta la protejarea celulelor fata de efectul nociv al radiatiilor electrice produse de televizor, computer, radiatiile de la radiografii, plante care au putere nucleara, si deseuri nucleare.

„Anumite plante, gen „wheatgrass” sau plantele proaspete de grau, au in componenta peste 70% clorofila. Producerea de clorofila incepe odata cu incoltirea semintelor, care folosesc apa, minerale din pamant si lumina pentru a crea viata. Plantele bogate in clorofila au procent ridicat de enzime vii si abundenta de vitamina B.

De asemenea, clorofila ajuta enorm la marirea numarului de celule din corp si la regenerarea corpului. Plante tinere si sprouts (vlastari din seminte de legume si cereale), sunt sursele cele mai compacte de clorofila. Vestea proasta pentru toata lumea, este ca, clorofila este distrusa la temperaturi mai mari de 40°C. De aceea, hrana vie bogata in clorofila este ideal sa fie consumata in stare cruda, sub forma de salate diverse cat si smoothie verde (retetele sunt chiar la finalul articolului recomandat).”

Mai multe detalii despre cum sa va cresteti singuri vlastarii, plus peste 50 de retete bogate in clorofila, gasiti in cartea mea de mai jos. 

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

24 de gânduri despre „Clorofila

  1. in text apare….”impotriva virusilor si infectilor”…
    VÍRUS, virusuri, s.n. Agent patogen, invizibil cu microscopul obișnuit, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii și provoacă diverse boli infecțioase….
    VÍRUS, viruși, s.m. ~ 2. (Inform.) Program care se autocopiază pe un calculator, fără știrea utilizatorului, infectând părți din sistemul de operare sau alte programe executabile.

    Apreciază

      1. 🙂 puteai sa lasi „impotriva virusurilor si infectilor”…tuturor ne scapa cate un cuvant….:)

        Apreciază

  2. Ligia, te urmaresc cu drag de ceva vreme si te admir sincer! incerc si eu sa-mi schimb dieta, dar deocamdata sunt in faza de cercetare/citit si incercat diverse..mai am mult pana departe:), dar sunt perseverenta!
    Vroiam sa te intreb: mi-am pus la germinat seminte de fasole mung..s-a intamplat minunea! au aparut niste firisoare albe, lungi (mi-am dat seama ulerior ca-i vorba de radacina..cred..) si acum vad ca apar si niste frunzulite verzi la capatul bobului (mentionez ca este deja a 3 zi de cand le am in borcanel ); oare sa le mai las? sau sunt deja bune de mancat? (oricum, am presarat deja cateva astazi intr-o salata).

    Multumesc!

    Apreciază

    1. Buna draga mea Dana, si multumesc pentru ca urmaresti site-ul meu. Te astept cu placere de fiecare data. Imi cer scuze ca-ti raspund tarziu, insa lucrez cu disperare la cartea mea de bucate cu retete fara foc, pe care sper s-o termin cat de curand.

      In legatura cu sprouts de mung, sunt oricand gata. Important e sa-i lasi sa creasca, barem cat jumate de deget aratator si sunt buni de adaugat in salate sau pe paine cu pateu, hummus, orice. Ai incercat si pe cei de floarea soarelui, ridiche, broccoli si schinduf. Sunt toti foarte buni, insa fl. soarelui si de mazare sunt excelenti din punct de vedere nutritional.

      Numai bine,
      Ligia

      Apreciază

  3. Oare proprietatile/structura clorofilei e pastrata daca procesez in blender verdeturile(cu apa) si apoi strecor si beau apa verde? ms mult

    Apreciază

    1. Draga Dara, la frunzele de salata, sfecla, ridiche, gulie, papadie, lucerna, etc se poate sa se foloseasca blenderul dar sa nu se blenduiasca mai mult de 1 minut si jumate. La 2 minute de mixare, se desfac toate moleculele si se duc toate proprietaile benefice, inclusiv vitamine si minerale. Iar la iarba de grau este mai greu, si este recomandat storcatorul manual. Sper ca a ajutat putin.

      Apreciază

    2. Buna Dara
      eu il folosesc pe cel de la calivita,si da rezultate fff bune.Este din menta si lucerna.Am scapat de congestie limfatica..acum sunt sanatoasa.
      Eva

      Apreciază

  4. Multumesc mult Ligia pentru raspuns! sproutusii de mung i-am pus aseara intr-o salata (aveau deja un pic de frunzulita verde) si nici nu i-am simtit:)…inca nu pot sa-i mananc asa, simpli; astazi mi-am luat un amestec de quinoa, floarea soarelui, linte verde, susan si o punguta de orz …abia astept sa-i incerc!

    Mult spor pentru cartea la care lucrezi! Este minunat ceea ce faci!

    Apreciază

    1. Cu placere, Dana! Sa vezi ce o sa-ti placa cei de floarea soarelui, iar cei de quinoa, trebuie doar lasati putin in sita si imediat fac picioruse 🙂 Merci de urari, sa ajute Dumnezeu la toata lumea!

      Apreciază

  5. BUNA, AM O INTREBARE REFERITOR LA PARADONTOZA. SE POATE TRATA PE CALE NATURALA ? SI CU CE ? ASTEPT RASPUNS SI VA MULTUMESC

    Apreciază

    1. Buna Marina,

      Nu uitati ca orice forma de boala reprezinta consecinta unei alimentatii necontrolate, adica plina de produse lactate, oua si carne, cat si a mancarii gatite consumate 90%, ceea ce inseamna din start carente de vitamine, enzime, minerale, proteine in exces (pe zi acceptat este decat 45g, adica 3 linguri). Eu nu sunt nutritionist terapeut, insa recomdarea mea este ca se poate, insa cu foarte mari sacrificii din punct de vedere al dietei. Puteti incepe cu consumarea zilnica de salate verzi (adica frunze diverse din abundenta), vlastari din plante, gasiti informatii aici, si foarte multe seminte incoltite, doar germinate, presarate de asemenea in salate, mancarea de dimineata. Lactatele de asemenea in cantitati foarte mici, si inlocuiti laptele cu laptele de migdale, mai bun de o suta de ori decat laptele obisnuit si bogat in calciu si magneziu care se asimileaza usor, care nu se compara cu laptele de vaca/oaie care nu contine magneziu si care niciodata nu se asimileaza si pe deasupra spala si calciu deja existent in corp. Am citit atatea studii pe tema asta, ca v-as povestii o noapte intreaga despre asta. Deci, mancarea noastra trebuie sa fie medicamentul nostru, nu otrava care ne duce la groapa mai repede. Imi cer scuze pentru duritate, insa asta este realitatea si de multe ori si eu fac greseli majore in alimentatie si ma costa imediat sanatatea pretioasa. Mai bine investim in noi si sanatatea noastra, acum cat putem, decat sa fim nevoiti mai tarziu sa dam aceeasi bani care-i economisim acum sau si mai multi, pe tratamente si doctori.

      Va doresc multa sanatate!

      Apreciază

  6. Buna.
    As dori sa tin o dieta de clorofila.Am inteles ca se face pe o perioada scurta intr`un blender cu frunze verzi.As vrea sa stiu care sunt cele mai bune si de unde as putea procura de exemplu iarba de grau.Stau in bucuresti si nimen nu planteaza grau aici iar la piata nu am vazut asa ceva.Am citit un articol care zice ca o dieta de clorofila face minuni organismului.Mi`ar fi de mare ajutor dupa o lunga perioada de consum de carne.Vreau sa mentionez ca de mai bine de jumate de an am redus foarte mult consumul de carne(in special cel de porc).Am 25 de ani si de 5 an i am lasat sportul.Am mancat multa carne iar acum vreau sa imi refac organismul pe cat posibil.Ce imi recomanzi.

    Apreciază

    1. Buna Catalin,

      O dieta de clorofila este buna, dar nu suficienta pentru o perioada scurta. De clororfila corpul are nevoie cat traieste, si ar fi perfect daca ai face acum acum o dieta de detoxificare treptat intensa, adica sa ajungi de la o doza de suc de grau zilnic, la 3 doze pe zi, baute pe stomacul gol si cu inghitituri mici. Graul ti-l poti pregati singur, acasa in tavite sau aranja cu cineva. Dar in privinta facutului in blender, e putin problematic. Niciodata nu vei stii exact doza cu exactitate, deoarece trebuie sa adaugi la o mana bogata de iarba de grau si jumatate cescuta apa. Eu sincer acolo, nu stiu cati ml de suc pur exista. De aceea e atat de important sa ai un aparat din acela manual, special pentru frunze. Daca totusi il faci in blender, te rog din suflet, nu-l blendui mai mult de 60 sec si nu te astepta sa se marunteasca. Va fi ca o adunatura de fibre si atat. Daca-l vei mixa mai mult de 1 min, toti nutrientii se vor desface, si nu te vei alege cu mare lucru.

      O sa te rog pe tine sa citesti articolele de mai jos, in care dau amanunte despre beneficiile sucul de grau pe durata vietii, felul de incoltire, creste si pastrare a ierbii de grau, cat si diferitele feluri de sprouts pe care ar trebuie sa ii introduci in dieta zilnica, sau chiar saptamanala. Daca dupa ce citesti articolele, consider ca nu ai timp pentru a creste graul, eu aranjez cu un ajutor al meu de nadejde din apropiere de Bucuresti, care se ocupa cu gradinaritul bio sa-ti aduca grau sau sprouts gata crescuti, deja in pungulite o data pe saptamana, ca sa ai pentru toata saptamana.

      1 link, 2 link, 3 link, 4 link, link 5.

      Mult succes,
      Ligia

      Apreciază

  7. Am citit cu atenti ce mi`ai scris si cred ca am sa imi cresc singur , pare simplu si la indemana oricui.Imi mai trebuie storcatorul manual pentru frunze,vreau sa mi`l procur cat mai repede posibil.Iti multumesc pentru atentia acordata,in caz ca mai intervin nelamuriri am sa te contactez din nou.
    pupiciii

    Apreciază

  8. catre ligia
    va rog frumos ,cum pot obtine clorofila in mod natural acasa, de-abia acum am aflat prorietatile clorofilei si vreau sa fac o cura cu ea , plus cu alte legume si vegetale
    mi-am comandat clorofila dar inca nu am primit-o , mi-a zis ca o primesc in 3 zile acasa
    anul trecut in 2010 am facut o dieta de cateva luni numai cu produse vegetale , mai putin cartofi , reusisem sa slabesc vreo 10 kg plus ma simteam excelent , numai eram nervoasa , ma simteam foarte linistita , am mancat foarte mult usturoi , beam foarte multe ceaiuri de urzica , albastrele si menta , prune uscate ,plus orez verde , din pacate am luat niste medicamente la indemnul unei doamne doctor si acele medicamente mi-au facut mult mai rau , ba mai mult m-am ingrasat 15 kg
    multumesc
    andreea

    Apreciază

    1. Buna seara, iarba de grau este bogata in clorofila cat si germenii si vlastarii. Va recomanda postarea de aici pentru sfaturi de sadire si consum. Va invit sa vizionati si retetele cu preparate raw de la show-ul Ligia’s Ktichen. Multa sanatate!

      Apreciază

Comentariile sunt închise