Retete fara foc

Supa de rosii fara foc, un adevarat deliciu

Supa raw de rosii

  • Porții: 2-4
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 3 roșii coapte bine*
  • ½ ardei roșu
  • 1-2 Lg ulei presat la rece (sa nu fie amar)
  • ½ cană cuburi de dovlecel
  • 2 rosii uscate la soare*
  • 1 cățel usturoi
  • sare fara iod după gust
  • 1 roșie mare cuburi
  • 1 fir de pătrunjel, mărar și cimbru
Instructiuni: Toate ingredientele, cu excepția ultimelor 2, se mixează în blender. La final se adaugă roșia ramasa, taiata cuburi cat si verdeata. Mare grija cu condimentele și cu verdețurile, deoarece gustul este mai puternic cand preparam hrana vie. Este de preferat sa folosim cantitati cat de mici pentru a nu avea surprize. Nota: * Rosiile uscate dau un gust special oricarui preparat raw. Le puteti folosi in supe, sosuri, zacusti raw etc. Acestea se gasesc de vanzare in supermarket-uri, la sectiunea de conserve sau sos de rosii. * Rosiile bine coapte le recunoasteti dupa cotor. Daca acestea sunt verzui, sau nu au o culoare intens, rosie atunci au fost culese pe cand erau inca necoapte.
Aceasta reteta este una dintre retetele extrem de delicioase aflate in cartea de bucate, Retete Vegane Fara Foc. CSID online, „Ce se intampla doctore?” au incercat reteta si au gasit-o foarte delicioasa. Vedeti aici impresiile lor.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

66 de gânduri despre „Supa de rosii fara foc, un adevarat deliciu

  1. Numai cand vad cum arata, mor de pofta! Si eu fac supa asta de rosii, in principiu si reteta este cam aceeasi, dar cu rosiile nemtesti, nu ajunge nicodata sa aiba culoarea asta superba, nici daca pun un ardei rosu intreg si cantitatea dubla de rosii uscate!!

    Apreciază

    1. Mimi, asa imi pare rau de tine. Stiu cum e, fiindca asa am patit eu 5 ani de zile, si ma simteam parca pe alta lume unde ravneam dupa bunatatile mele romanesti. La supa de rosii, mie imi place de multe ori sa alternez condimentele, sa pun rozmarin, sau salvie, cimbrisor de camp sau kerval.

      Apreciază

  2. Chiar ieri am pregatit o supa in genul acesta si tot mor de pofta cand vad poza! 😀 Data viitoare am sa pun si eu dovlecel.
    Ce bine ca scoti o carte! De-abea astept sa o rasfoiesc! Hopefully, are si poze :D.

    Apreciază

    1. Diana, e chiar foarte delicioasa. Asa cum ii spuneam si lu’ Mimi, eu din cand in cand mai alternez mirodenile, mai adaug cuburi de avocado, sau ciuperci cuburi, orice ca s-o fac si mai delicioasa.

      Apreciază

    2. Diana, multumesc pentru comentariu. Cred ca nu ti-am raspuns la comentariu si-mi cer scuze. Dovlecelul daca e proaspat are un gust dulceag si simti cum te hidrateaza. Eu ador sa-l folosec mereu, chiar si cateva feliute. In privinta cartii, va aparea in 3 saptamani sper si va avea poze din belsug. Va fi retata iar alaturi o poza mare, color. Te pup si te mai astept la site-ul meu.

      Apreciază

      1. Mi-ai raspuns deja un pic mai sus dar oricum multumesc pentru detalii. 🙂
        Pacat ca nu e gata cartea pana vii la Constanta. O vom gasi de cumparat online?

        Apreciază

    3. E bine ca ti-am raspuns, chiar si de doua ori 🙂 Cartea va veni cu mine la Constanta, ii dam bice la editura fiindca chiar vreau sa fio o surpriza placuta pentru cei de la demonstratie. Numai bine si ne vedem la Constanta.

      Apreciază

  3. Iese cartea deja de la tipar pana cand vin eu in Ro? Daca da, te rog mult de tot sa-mi pui una deoparte pt. mine, vreau neaparat sa mi-o cumpar!!!

    Apreciază

  4. Astept cu bucurie cartea, cu autograf ….de incurajare pentru mine, pentru ca desi vegetariana de multi ani, raw incepatoare….ma ajuti enorm, eram in impas, simteam ca nu mai ma satisface mancarea si cautam sa schimb, insa nu stiam ce. Iata ca am aflat, gratie tie si acum sunt la capitolul experimente. Inca nu am germinat seminte, insa imi cumpar gata facute , gasesc la Billa, insa incet incet o sa fac toate schimbarile.

    Mii de ganduri bune,
    andreea

    Apreciază

    1. Buna Andreea, cu toata placerea si-ti multumesc mult pentru cuvintele frumoase! O carte pentru tine cu autograf, se va pune deoparte. Iti dai seama ca si eu sunt extrem de entuziasmata, si dornica sa vad produsul final. E ciudat si in acelasi timp interesant, ca sunt la a doua carte a mea, prima a fost un manual de pian si aceasta va fi un manual de gatit 🙂 Sa dea Dumnezeu sa ajute pe multa lume!

      Ma intrebam acum, unde gasesti tu la Billa seminte germinate gata facute? Exista asa ceva in Romania? Eu nu stiam ca exista…

      L.

      Apreciază

      1. Da, exista, cel putin la Billa din Drumul Taberei. Se gasesc seminte germinate de grau, linte, schinduff, lucerna…..
        Cand apare cartea? De-abia o astept.

        Apreciază

        1. Draga Andreea, cartea este la tipar acum, si speram ca in 3 saptamani sa fie gata, daca ajuta bunul Dumnezeu! Iti inchipui ca sunt si eu entuziasmata, si de abia o astept. Voi posta pe site vestea.

          Apreciază

  5. Buna Ligia, am o intrebare. In aceasta supa de rosii nu se adauga deloc apa ? Ajunge doar sucul lasat de rosii ?

    Apreciază

    1. Eu nu pun apa fiindca chiar ajunge sucul de la rosii, insa reteta de mai sus este cam pentru 3 persoane. Acum daca rosiile nu sunt prea zemoase, trebuie putina apa, barem 1 ceasca. Mult succes!

      Apreciază

  6. Tocmai degust si eu supita de rosii. Foarte buna! 🙂 Am trisat, si am pus putina lamaie, pentru ca nu sunt obisnuita cu gustul rosiilor decat in salate. Multi ani nu am mancat rosii – cred ca abia la liceu am inceput sa le consum, insa numai in salate, cu lamaie, branza si ulei. Felicitari pentru ceea ce faci! Abia astept cartea!

    Apreciază

    1. Simona, ma bucur ca ti-a placut si nu-ti fie teama si daca viitoare sa adaugi ce ingrediente iti plac. Asta-mi place la felul acesta de mancare, tot timpul retetele pot fi diferite, si se pot adauga ingrediente dupa preferinta. Multumesc pentru incurajari, conteaza mult pentru mine!

      Ligia

      Apreciază

  7. Buna Ligia, astazi am auzit pentru prima data despre tine urmarind emisiunea „Jurnal de credinta”- Speranta TV. Asta s-a intamplat acum doua ore si de atunci tot ma uit pe website-ul tau…. imi place f mult si te apreciez pentru initiativele tale care se dovedesc a fi de un mare succes… Felicitari!!!! Mi-as dori foarte tare ca sa pot procura si eu cartea de retete culinare… te rog spune-mi cum as putea sa o achizitionez!

    Apreciază

    1. Buna Lavinia, si-ti multumesc pentru cuvintele tale frumoase si incurajari. Cartea intai trebuie sa iasa de la tipar cam saptamana viitoare, insa cum voi fi plecat la Constanta o saptamana cred ca nu voi putea sa onoreze comenzi. Cartea se va putea procura foarte simplu, prin colet. Daca vrei ti-o pot trimite direct la tine, sau la altcineva din Romania pe care-l cunosti. Si cu plata va fi simplu, prin cont bancar care va include si shipping-ul. Cu toata bucuria te trec pe lista de asteptare si daca te vei abona la site, vei primi instiintare cand cartea va fi gata.

      Multumesc mult inca odata, si te astept cu drag ori de cate ori!
      Ligia

      Apreciază

  8. Buna Ligia,

    Mi-au placut foarte mult temele pe care le abordezi.
    Cand am putin timp, te trec si pe blog roll-ul meu.
    Succes in continuare!

    Apreciază

    1. Buna Adi,

      Si multumesc mult pentru vizita si cuvinte de incurajare! Mult succes si tie, si chiar multumesc ca vrei sa ma ajuti sa raspandesc vorba despre aceasta alimentatia mai curata.

      Ligia

      Apreciază

  9. Buna Ligia,te felicit pentru initiativa ta si iti doresc mult succes.Eu activez in domeniul medicinei alternative si incerc sa promovez un stil de viata sanatos.De aceea as dori sa imi dai permisiunea sa postez un link catre tine pe site-ul meu http://www.aquahealing.ro (este focusat pe Colon Hidroterapie).

    Iti multumesc,
    Cleopatra

    Apreciază

    1. Draga mea Cleopatra, cand ai postat prima data la site-ul meu un link, candva in iunie, ti-am raspuns ca poti s-o faci cu toata placerea. Eu as fi vrut sa scriu despre tine, sa preiua textul care mi l-ai lasat atunci si sa-l introduc intr-un articol precizand ca iti apartine, ce zici? Ai fi de acord sa-ti fac putina publicitate?

      Apreciază

  10. Iti multumesc mult pentru intentie si cred ca mediatizarea acestei metode ar fi un lucru benefic pentru multi oameni pentru ca la noi nu prea e cunoscuta.Din pacate foarte multi oameni sufera datorita stilului de viata promovat de societate si mediului in care traim.Aceasta ne afecteaza atat fizicul cat si spiritul si ne indeparteaza de adevarata noastra natura.Dar s-ar parea ca nu e totul pierdut, pentru ca sunt din ce in ce mai multi oameni asa ca tine care pun suflet in ceea ce fac.
    As dori sa comand si eu frumoasa ta carte.Te rog sa imi spui la ce adresa de mail trebuie sa trimit datele.Am sa iti trimit pe mail si textul prezentarii ca sa nu pierzi timp cautandu-l, mai ales ca timpul tau se masoara nu in ore ci in retete delicioase.
    Iti multumesc inca o data si sper sa am ocazia sa te cunosc personal cat mai curand.
    O zi frumoasa!
    Cleopatra

    Apreciază

  11. Tocmai savurez supa de rosii. este excelenta! Sunt surprinsa ca de fiecare data cand fac mancare fara foc ma trezesc spunand „de mult nu am mai mancat ceva asa de bun”! De data aceasta am dublat cantitate de ardei rosu si am eliminat dovlecelul, dar imi place ff mult. O sa incerc si cu dovlecel in viitorul apropiat. Numai bine!

    p.s rosiile deshidratate la soare sunt geniale. Te rugam Ligia, cand ai reteta lor sa o dezvalui:-)

    Apreciază

    1. Draga mea Madalina,

      Imi cer scuze pentru raspunsul foarte intarziat. Am fost plecati de urgenta din oras pentru cateva zile. Sa stii ca mi-ai luminat ziua cand mi-ai spus de supa ta preferata. Asa de mult ador oamenii care descopera gustul teribil al mancarii crude, care de multe ori este de 100 de ori mai bun ca al mancarii clasice. Numai bine si stai pe aproape, se va publica si reteta de rosii uscate la soare.

      Apreciază

  12. Buna Ligia,

    Am incercat sa fac supa de rosii, insa nu mi-a iesit chiar o supa! Am pus un ardei, in loc de 1/2, insa l-am taiat in 7 bucatele. Dovlecelul l-am taiat cuburi! Insa de abia dupa ce am adaugat apa a inceput sa se obtina o consistenta lichida. Cred ca am pus cam 150 de ml si tot nu s-au blenduit complet. Precizez ca am un robot de bucatarie de 1000 de W, marca Philips (http://www.emag.ro/roboti_bucatarie/robot-de-bucatarie-philips-hr7774-30–pHR777430). De asemenea, am incercat sa fac pate de canepa fara sa pun apa. In reteta de pe site nu preciza ca ar trebui sa pun apa. Insa cutitul blenderului imi arunca semintele pe marginea vasului si dadea in gol. Am inceput sa torn apa putin cate putin si incepuse sa aiba o textura cremoasa, dar nu foarte cremoasa. Acum o sapt am cumparat robotul de bucatarie! Nu stiu ce sa cred, ma gandesc ca poate nu functioneaza bine!

    Apreciază

    1. Buna Andra,

      In general la blendere e obligatorie o cantitate mica de apa, si totul merge dupa ochi. Eu ma mir ca n-am adaugat apa la reteta de pateu de canepa, cred ca este mai veche reteta si va trebui sa modific. Philips-ul tau este destul de bun, cred ca totul tine de timp si de faptul ca te vei invata cu el. Si eu ma chinuiam cu al meu pana i-am dat de cap. Vezi la viteza, ca s-ar putea sa fie pe o viteza mica si poate n-are putere de macinare. Iar la supa de rosii, mie chiar imi place daca are bucati neprocesate complet. Eu zic sa mai incerci si sa nu te descurajezi.

      Apreciază

  13. Nu m-am descurajat! Chiar a devenit supa preferata! Am facut-o de trei ori intr-o saptamana! E mai dificil pana ma obisnuiesc cu blenderul, ma refer cu cantitatea de apa! Dar invat din mers!

    Apreciază

  14. Supa asta e un fel de gazpacho, in spania se foloseste mult , pe timp de vara , pt ca e f racoritoare, se pot adauga si castraveti si putina ceapa, si deja se schimba gustul. Intr-adevar e f buna si e si sanatoasa, dar cum noi romanii suntem invatati sa mancam multa paine, e faina si cu ceva crutoane in ea. Stii vreo reteta fara foc pt a face ceva in genul crutoanelor normale de paine? M-ar interesa. Sa o mananci goala si doar atat la un pranz simti ca nu te saturi, mancar ceva consistent sa ii mai adaugi. Bine asta este parerea mea. Gusturile nu se discuta! Si pe timp de iarna cum o poti incalzi?
    pur si simplu pe aragaz, sau la bai-marin? Apropo, si eu am pus putina apa, cam vreo cana pt ca nu am rosii asa faine ca in tara si era prea groasa , parea a fi un pure mai mult decat o supa, dar cu apa s-a facut ok.
    A si voiam sa te mai intreb, in carte mai ai retete de supe, sau ciorbe?
    Merci mult pt ca iti faci timp sa ne raspunzi la intrebari.
    Succes la inventat de retete 😉

    Apreciază

    1. Supele fara foc pot fi incalzite usor in deshidrator, sau cuptor dar sub 40C. In blender iarna, daca o lasi mai mult de 2 minute devine foarte calda, insa evit asta. In carte exista inca o reteta de supa, si restul mai mult feluri principale si deserturi extraordinare.

      Apreciază

  15. Buna Ligia!

    Astazi am facut si eu aceasta supa de rosii. Este minunata ca si gust, iar de preparat, foarte repede si usor se face! Personal, aveam amintiri neplacute despre supa de rosii in varianta gatita, inca din copilarie, pt ca avea un gust acru, iar mie nu-mi plac mancarurile acre, si supele in general. Am avut oareshce retineri in a prepara aceasta supa de rosii in varianta raw, gandindu-ma ca daca preparata pe foc nu mi-a placut, cum ar putea sa-mi placa in varianta raw?! Dar uite ca, m-a impresionat placut si te felicit pentru aceasta reteta! De fapt, si pentru aceasta reteta te felicit, pe langa atatea altele cate le-ai creat si cate le-am incercat, toate fiind minunate!

    Tin sa mentionez ca eu nu am adaugat apa deloc, si a iesit super-ok.

    Succes si numai bine iti doresc!

    Apreciază

  16. Buna Ligia,
    abia am descoperit site-ul si sunt super incantata ca exista 🙂 Good work!
    O intrebare: perioada asta rosiile proaspete nu se gasesc (doar cele turcesti), iar rosii deshidratate nu avem 😦
    Recomanzi sa asteptam pana la vara cand apar rosiile noastre romanesti, sau sa incercam si cu rosiile disponibile acum?
    Multumesc anticipat de raspuns,
    Daniela

    Apreciază

    1. Draga mea Daniela,

      Asa cum zic peste tot, legumele care nu sunt in sezon nu se consuma deloc, nici macar in exceptii. Sunt niste bombe pline de pesticide care mai mult rau fac decat bine. Sunt foarte vechi si marea majoritate sunt coapte pe drum in containere cu diverse substante. Tot ce este necopt e din prima cancerigen si daca mai punem si doza mare de pesticide cu care a fost crescut = otrava curata. De asta am zis rosii uscate, fiindca noi nu ne atingem de ele sau de ardei, dovlecei, vinete din extrasezon. Le asteptam pe alea locale chiar daca nici in alea nu avem totala incredere, dar barem nu sunt ca cele din import. La ei e trasata o linie exacta intre bio si conventionale, si cand spui conventional te referi la cei care au libertatea sa stropeasca legumele si fructele in proportie de 90% numai cu fertilizatori si pesticide, plus ca semintele sunt tratate. O nebunie. Rosiile se pun cu tot cu coaja. Acum vreo cativa ani am descoperit o metoda buna de spalare a legumelor pentru a elimina reziduriile de pesticide de pe ele, apa si otet sau exista diverse substante precum cea de aici, cu care poti spreia legumele si fructe. Stiam de substantele astea din 2005 insa nu stiam daca funtioneaza sau nu. Mult succes!

      Apreciază

  17. Multumesc mult de raspuns Ligia…arunc toate rosiile, ardeii, dovleceii cumparati astazi si nu mai cumpar in extra sezon..
    Exista vreun magazin in Romania de unde se pot procura rosii, ardei, etc dezhidratati?
    Am vazut ca folosesti ulei de palmier in cateva retete..noi avem si folosim ulei de cocos..se pot substitui?
    toate cele bune,
    Daniela

    Apreciază

  18. Rosiile acelea de la Metro se gasesc si acum? M-ar interesa si pe mine niste seminte de rosii autohtone si foarte gustoase ca anul trecut am cumparat rasaduri de la cineva care a dat la foarte multi din Corbeanca am cumparat si eu au avut multe roduri dar inauntru erau albe si nu aveau nici un gust doar un soi a fost mai gustos le=am pus in sera si afara in aer liber am pus rasaduri din piata oloage care au fost gustoase si am mai avut unele foarte mici dar foarte gustoase… ;

    Apreciază

  19. Am cumparat de la Carrefour rosii cu 6 lei si cu 8 lei primele nu aveau nici un gust iar celelalte aveau gust de rosii eu spun o rugaciune si binecuvantez aproape tot ce mananc mai si uit sau spun dupa ce am inceput sa mananc nu mi-am intrat in obisnuinta se spune si dupa terminarea mesei inca o rugaciune…si nu mai sunt probleme…

    Apreciază

  20. Mai se spune ca trebuie sa consumi foarte multe fructe si legume si tot ce se poate din tara ta si din afara tarii tale cat ma putine…De-aba astept sa apara leurda mi-am pus si in paduricea pe care o am…

    Apreciază

  21. O sa incerc si eu sa prepar aceasta supa de rosii am sa mai adaug si altceva si am sa pun doar o parte din condimente…

    Apreciază

  22. Azi la pranz am preparat supa asta. Am adaugat in plus cateva ciuperci (pleurotus) lasate la marinat de vreo 2 zile. Intamplator aveam cele 3 verdeturi…. crude. A iesit o bunatate. La capitolul rosii crude am folosit cherry bine coapte cultivate de mine in ghivece. Nota 10!

    Apreciază

  23. Buna, am o intrebare. Am fost la un restaurant vegan din Timisoara unde am consumat aceasta supa cruda- a fost DELICIOASA. Am o sugestie pt cei care o sa incerce: sa folositi apa calduta la preparare( bucatarul mi-a zis ca ei pun apa de 45 grade), cred ca e mult mai buna decat cea rece.

    As avea o curiozitate: ce fel de rosii credeti ca au folosit, pt ca acum rosii bine coapte cu siguranta nu gasesti?

    Apreciază

    1. Folosim doar apa calda pentru supe si rece pe timp de vara. In privinta rosiilor folosite de ei, cu siguranta ca au folosit din aceleea aduse din alte tari. Noi folosim rosii uscate la soare, culese vara sau toamna.

      Apreciază

      1. e prima data cand am mancat o supa raw si a fost delicioasa- avea gust de rosii, spre deosebire de cauciucul din comert. se simte diferenta daca folosesti rosie deshidratata sau normala?

        Apreciază

  24. Hello Ligia,

    Please spune-mi rosiile nu se pot usca la soare pur si simplu?Nu imi permit deocamdata sa cumpar deshidrator.
    Si unde trebuiesc depozitate pt iarna, in debara?

    Multumesc;)

    Apreciază

  25. Buna Ligia,

    Te felicit pentru felul in care te hranesti si iti multumesc pentru ca, datorita tie, mi-am schimbat total modul nesanatos de a gati. Bravo, faci un lucru minunat!

    Ma nelinisteste o intrebare- ce facem cand trebuie sa plecam 2-3 saptamani de acasa, timp in care vom depinde de mancarea unui hotel? Ajuta-ma, fiindca voi pleca in curand din tara si chiar nu stiu cum ma voi descurca. Va fi luna noastra de miere ;-), mergem in Paradis, la soare si nu voi putea gati nimic. La micul dejun mai mult ca sigur vor fi clasicele omlete, bacon, branza, fructe (nu pot manca fructe la micul dejun fiindca mi se face foame peste o ora- deci excludem varianta asta), etc. La pranz- salata cu diverse chestii si eventual carne- peste, vita, etc si seara cred ca tot o salata. Acasa imi mai pregateam eu papa bun- supa raw de rosii, salata raw si desert, dar acolo nu voi avea nicio sansa. Oare ce dulciuri voi putea manca acolo? In niciun caz din acelea gatite cu zahar si alte chimicale, fiindca de 3 ani tin Montignac (adaptez la Montignac chiar si unele retete de-ale tale, adica fara ulei de palmier, fara curmale… strict Monti, dar RAW). Ajutooooor!

    Te pup si inca o data FELICITARI si MULTUMESC!

    Cu drag,

    Mihaela

    Apreciază

  26. Buna Lidia,

    acum imi dau seama de ce nu mi-ai raspuns- am gresit postand aici intrebarea mea, fiindca nu are nicio legatura cu subiectul : „supita de rosii”. scuze… sper, totusi, sa imi raspunzi, fiindca sunt sigura ca nu este doar intrebarea mea, multe alte fete se confrunta cu ceva de acest gen…

    Zi frumoasa, ca tine!

    Cu drag,

    Mihaela

    Apreciază

Comentariile sunt închise