Ingrijirea sanatatii

Soia si preparatele din soia

Update 2018: Articolul a fost scris in 2010 si imbunatatit de atunci cu informatii de actualitate. Au fost persoane care in 2010 au strigat in apararea acestui aliment toxic, dar intre 2010-2023 multi mi-au scris ca au eliminat soia datorita articolului meu sau a cartilor mele si ca au scapat de infertilitate (care durase de peste 10-15 ani), sau de chisturi, fibroame sau noduli la tiroida si san. Divinitatea a facut in asa fel incat in anumite orase, chiar daca oamenii doreau sa cumpere soia bio si nemodificata genetic nu se mai gasea ori erau larve in ambalaje. Unii din cauza acestei „concidente” n-au mai consumat cateva luni si au vazut pe propria piele ce inseamna ai o alimentatie lipsita de soia chiar si bio si nemodificata genetic, remarcand schimbari majore in sanatate, asa cum am mentionat mai sus. De multe ori nu inteleg de unde vine acest atasament major pentru soia, cand exista atat de multe alte optiuni… Imi raspund singura ca obisnuinta si-a intrat in drepturi. Acesti oameni s-au chinuit ani de zile sa se convinga ca soia este un aliment sanatos, au introdus-o in alimentatie si vine altcineva si incearca sa le darame aceasta noua pasiune, care deja face parte din viata lor. Unii incearca sa o apere cu orice chip, fiindca o iau ca pe o amenintare personala insa nu realizeaza ca eu si multi altii le dorim binele. S-ar putea discuta mult despre aceasta dragoste pentru soia si faptul ca nu se pot debarasa de ea timp de o viata, pana ajung poate din greseala sa nu o consume o perioada si vad schimbarile din viata lor asa cum spuneam mai sus.
Imediat ce ati citit titlul, sigur v-ati ganit la asiatici, in special la japonezii mai in varsta, care consuma soia si sunt sanatosi. Este asa, insa motivul starii lor de bine nu este de la consumul de soia, fiindca ei au un altfel de stil de viata si obiceiurile alimentare bune total diferite de ale altor natiuni. Textul de mai jos l-am primit de la un medic vegan si vi-l las sa-l parcugeti. Dansul nu cunoaste sursa, insa a verificat toate afirmatiile in diverse studii si lucrari efectuate tot de societati si centre de cercetare vegane si sunt adevarate.
  • Zilnici consuma cantitate mare de alge marine, si datorita unei bacterii regasita doar la japonezi, acestea le ofera un fel de super-power la nivel digestiv. Daca ar fi sa ne gandim ce cantitate de alge marine consuma un roman pe zi? Dar oare consuma zilnic alge marine, chiar pe cele mai cunoscute in varianta raw – spirulina si chlorella? Cred ca nu toata lumea.
  • Consuma multe probiotice zilnic, asa cum incercam in acest articol sa va conving si pe voi sa consumati.
  • Consumul echilibrat de sare neiodata, nu iodata ca tot romanul.
  • Consumul limitat de zahar.
  • Consumul de orez de calitate nu ca cel falsificat vandut in Europa, care este pe baza de plastic
  • Stilul de viata total diferit de al altor popoare.
  • Sportul care ocupa un loc atat de important in viata fiecaruia.
  • Meditatia si alte practici ZILNICE care ii fac mai stapani pe sanatate fata de alti comtemporani de ai lor.
  • Deci nu putem spune ca japonezii sunt mai sanatosi datorita consumului de soia, ci datorita stilului de viata total diferit de al altor natiuni.

Pe japonezi nu o sa-i vedeti niciodata consumand lapte de soia, soia texturata sau tofu nefermentat. Iar chinezii care nu sunt o natiune nici pe departe sanatoasa, au alt stil de viata comparat cu japonezii, fiindca consuma foarte mult junk-food si prajesc tot ce misca si tot ce inseamna ingredient crud si sanatos. La ei rata de mortalitate e total diferita de a japonezilor, care sunt total diferiti de ei.

In Romania nu exista tofu nici macar pe aproape cu cel al asiaticilor, adica fermentat asa cum trebuie. Asiaticii consuma doar tofu, miso si sos de soia, toate fiind fermentate si facute cu metode traditionale care nu sunt folosite in Romania si care predigera mai tot ce este rau din soia, transformand-o intr-un produs total diferit. Tofu gasit pe piata romaneasca nu este fermentat, ci este facut ori cu zeama de lamaie ori cu o sare speciala care incheaga imediat laptele de soia, numita sare nigari. Acum, daca iubiti atat de mult soia si nu va puteti dezlipii de ea, faceti tot posibilul sa nu o consumati zilnic ci cel mult odata pe luna. Iar despre tofu, cititi aici sa vedeti ca nu este chiar asa sanatos, chiar poate provoca cancer de san si alte boli. Aici si aici, gasiti alte varianta de branzeturi vegane mult mai bune la gust comparat cu tofu.

„De ce SOIA BIO nu poate fi considerata mâncare?

„Informațiile din acest articol cuprind o parte infimă a cercetărilor din domeniu [Sursa]. Fiecare efect negativ are în spate mai multe studii și încep să se cunoască și mecanismele prin soia duce la aceste efecte. Cercetatori din SUA au descoperit cele de mai jos:
  • Creste de ~3 ori riscul de Alzheimer
  • Soia contine toxine naturale care afecteaza nivelul de estrogen din corp. Dupa consumul a 2 pahare de lapte de soia, hormonii din corpul unei femei sunt in dezechilibru.
  • Soia este un deșeu industrial care nu se mai dă nici animalelor pentru că atunci când li se dădea acestea se îmbolnăveau grav, şi că duce la zeci de disfuncţii și boli
  • 99% din soia de pe piata lumii este modificata genetic, si are de asemenea contaminarea cea mai mare de pesticide.
  • Fitoestrogenul sau „plant estrogen”, se afla in cantitate mare in produsele de soia. Soia incarca corpul cu „analogi” de estrogen foarte nocivi asupra echilibrului hormonal, avand un factor cancerigen, producand si infertilitate.
  • Soia contine un procent mare de goitrogeni, care blocheaza hormonii produsi de tiroida. Proteina din soia e catabolica, duce la hipotiroidism
  • La femei poate provoca infertilitatea, grabirea menopauzei, agravarea simptomelor menopauzei, cat si cresterea de tumori si chisturi. Detalii aici si nu numai.
  • Consumul de soia de catre femeile insarcinate, duce la nasterea bebelusilor cu malformatii sau cu probleme neurologice. [Sursa]
  • Copiilor in special, nu trebuie sa li se dea produse de soia si in special lapte de soia, deoarece pot provoca malformatii la nivel genital la ambele sexe.
  • Opreste dezvoltarea normala a creierului copiilor.
  • Chinezii nu consuma soia nefermentata, decat daca este fermentata ani de zile la rand.
  • Consumul de soia poate duce la disfuncții pancreatice și creștere încetinită sau chiar oprită.
  • Soia contine phyto-hema-glutinină, o substanta care ajuta la inchegare si aceasta afecteaza celulele rosii coagulandu-le. In cartea “Cum să ne redobândim tinereţea” de John Thomas se aminteste: “Uleiul şi laptele de soia conţin o substanţă toxică numită phyto-hema-glutinină, sau PHG (phyt – din plante; hem – sânge; şi glutinin – „lipici”) din proteine vegetale. PHG este o moleculă proteică mare care are capacitatea de a aglutina sângele uman. A aglutina înseamnă a „lipi”, a determina o „aderare”, a combina într-o masă”. PHG determină încetinirea circulaţiei sângelui şi coagularea acestuia. El se combină cu impurităţile din sânge şi formează aşa-zisa placă de pe pereţii arteriolelor, blocând astfel capilarele fine ale ochilor, urechilor şi scalpului. PHG blochează celulele T ale sistemului imunitar şi influenţează negativ sistemul nervos central şi pe cel periferic. Modifică activitatea hormonală şi o influenţează pe cea endocrină şi exocrină, încetinind astfel funcţionarea organelor vitale.
  • Soia interferează cu digestia normală. Boabele de soia produc gaze şi dezechilibrează biochimia corpului. Un alt membru faimos al familiei Fabalelor sunt arahidele. Mulţi oameni nu pot digera untul din arahide.
  • Produsele din soia contin exagerat de mult aluminiu, care este toxic pentru sistemul nervos si rinichi.
  • Dietele care conțin multă soia pot duce la deficiențe de aminoacizi.
  • Soia oprește absorbția mineralelor și crește necesarul de minerale și de vitamine (în special B12 și D3).
  • Şi totuşi, aceste efecte sunt incomparabile ca gravitate cu efectele pe care soia le are asupra creierului, sistemului endocrin şi a celui reproducător.
  • Mai jos mai multe amanunte detaliate.

PROTEINĂ DE CALITATE INFERIOARĂ

De ce este soia nesănătoasă? Să începem cu unul din primele motive pentru care oamenii mănâncă soia: ca înlocuitor de carne/sursă de proteină teoretic de bună calitate. Proteina din soia nu are proprietăţile anti-catabolice, anabolice, anti-oxidante şi de întărire a sistemului imunitar pe care chiar multe proteine vegetale. Conţine substanţe care inhibă digestia şi absorbţia proteinelor (inhibitori ai proteazelor), iar aceste substanţe nu sunt distruse în timpul gătitului.   Unele studii au observat chiar că poate fi catabolică. Deci, soia nu este o sursă bună de proteină în timpul postului. Există multe alte proteine vegetale de calitate mai bună cum ar fi năutul, lintea roșie, neagră și verde, fasolea de toate culorile, bob-ul, nucile, avocado etc .

CONTRACEPTIVE ORALE PENTRU COPII ȘI BĂRBAȚI

Soia conține fitoestrogeni (faimoasele izoflavone- genisteină si daidzeină). În cazul unor consumuri ridicate (cam cât ar consuma un european care a auzit că soia este hrană de calitate*), efectele vor fi asemănătoare cu ale contraceptivelor orale (estrogenului sintetic): modificări hormonale, tulburări de ciclu (la femei), creșterea sânilor (la bărbați), iar, la copii și nou-născuți poate avea efecte dezastruoase asupra dezvoltarii sistemului de reproducere. Se estimează că un copil hrănit cu lapte de soia pudra sau facut in casa/hrană pentru nou-născuți pe bază de soia, primește zilnic echivalentul a 5 pastile contraceptive. Un studiu publicat în cunoscuta publicație The Lancet, a descoperit că copiii sunt expuși la o cantitate de izoflavone de 6 până 11 ori mai mare decât cea care produce modificări hormonale la adulți (notă importantă: sistemul reproducător al copiilor este în formare; la adulți aceste schimbări sunt reversibile, în cazul copiilor în schimb vor produce modificări ireversibile: sterilitate, efeminare în cazul băieților, pubertate precoce la fete, la fel ca contraceptivele orale date unor copii mici). În sângele copiilor hrăniți cu asemenea mâncăruri, au fost detectate concentrații ale izoflavonelor de 13000-22000, mult prea mari decât nivelul natural al estrogenului.

HIPOTIROIDISM – DIABET

Tot aceste două izoflavone reduc sinteza hormonilor tiroidieni, și doar 30 g de soia/zi pot duce la hipotiroidism și boli autoimune ale tiroidei. Notă: o cutie de tofu are cam 200 de grame, si nu e greu să fie mâncată la o singură masă. Un studiu a observat că copiii care au fost hrăniți cu soia au o incidență dublă a diabetului.

CREIERE MICȘORATE, DEMENȚĂ, IQ REDUS

Un studiu la scară mare a observat că bărbații care consumă tofu de cel puțin două ori pe săptămână au un risc de 2.4 ori mai mare să facă Alzheimer, un grad mai ridicat de atrofiere a creierului și creiere care apar cu aprox. 5 ani mai îmbătrânite. De asemenea, izoflavonele din soia pot conduce la demență vasculară. Copiii femeilor care au deficiențe tiroidiene au un risc de 4 ori mai mare să aibă IQ-ul sub 85 decăt cei ai femeilor care nu au astfel de deficiențe. Prin conținutul foarte ridicat de acid fitic, soia duce în special la deficiențe în zinc. S-a observat că mâncarea pentru nou-născuți pe bază de soia a dus la scăderea nivelelor de zinc în toți copiii cărora li s-a administrat. Chiar când dietele au fost suplimentate cu zinc, a existat o corelație puternică între conținutul de acid fitic din mâncare și creșterea încetinită (zincul are un rol important și în creșterea și dezvoltarea organismului). Zincul este un element important pentru transmiterea impulsurilor nervoase între neuroni (printre multe alte funcții). Deficiența în zinc în timpul sarcinii și alăptării (și în copilărie) duce la anomalii congenitale ale sistemului nervos, și a fost asociată cu „capacitate redusă de învățare, apatie, letargie, și retard mental”. Într-un studiu pe 372 de copii chinezi deficitari în zinc, cei care au au primit suplimente de zinc și-au îmbunătățit mai mult performanțele – în percepție, memorie, raționare, abilități psiho-motorii precum coordonarea mână-ochi. Alte trei studii au observat creșterea capacităților cognitive în urma suplimentării cu zinc. *Asiaticii consumă în medie 12 grame de leguminoase pe zi (Colin Campbell, autorul „studiului China”), cu variații între 6 și 30 de grame. Departe de litrul de lapte de soia sau 200 de grame de șnițele, chiftele, pateu din soia, sau tofu, pe care le poate consuma un occidental.

REACȚII OFICIALE

Cât de serioasă este această problemă? Organismele naționale din mai multe țări au început să ia atitudine. Întâi, Ministerul Sănătății din Israel a avertizat că copiii mici nu trebuie să fie hrăniți cu mâncare pe bază de soia, iar copii pot mânca soia maxim o dată pe zi, de maxim trei ori pe săptămână, iar adulții trebuie să fie precauți datorită efectelor adverse asupra fertilității și riscului crescut de cancer la sân. Universitate Cornell a avertizat că femeile cu un risc crescut de cancer la sân trebuie să evite soia. Autoritățile elvețiene recomandă ca utilizarea soii în hrana bebelușilor să fie „foarte restrânsă”. În Anglia și Australia autoritățile le spun părinților să se gândească de două ori și să întrebe un doctor, înainte de a le da copiilor hrană pe bază de soia. Foarte mulți medici din toata lumea care sunt la zi cu informațiile în acest domeniu, nu recomandă soia, așa cum se mai întâmplă încă în România.”
Soia este un aliment toxic de care corpul uman nu are nevoie, tinand cont ca sunt atat de multe ingrediente mult mai folositoare pentru corp, cum ar fi varietatea de nuci si seminte din care se poate lapte vegetal si branzeturi, bogate cu adevarat in calciu si magneziu neafectate de temperaturi inalte care le-ar putea distruge imediat. 170 de studii facute doar in ultimii ani, au dovedit punctual ca soia este un aliment periculos atat pentru oameni cat si pentru animale. Aici este articolul. Cititi si articolul in care oamenii de stiinta au descoperit ca de fapt soia nu previne cancerul de san, ci din contra, il accelereaza – Scientists Discover Soy Actually Accelerates Breast Cancer, Rather Than Preventing It Asa cum spune si David Wolfe, „Trebuie sa evitam introducerea substantelor hormonale in corp, chiar si de origine naturala cum ar fi soia. Femeile produc 3 tipuri de estrogen. Cand exista prea mult estrogen strain in corp sau factori care ne maresc cantitatea dezechilibru dintre estrogen sau progesteron, incepem sa ne ingrasam iar fibroamele, chisturile si tumorile cresc fiindca cresterea lor este asociata cu nivelul mare de estrogen din corp”. Am mai auzit si de faptul ca doar cantitatea mare de progesteron creste tumorile si chisturile, insa nu este chiar asa. Cei de la renumita Clinica Mayo spun: „Estrogen and progesterone, two hormones that stimulate development of the uterine lining during each menstrual cycle in preparation for pregnancy, appear to promote the growth of fibroids. Fibroids contain more estrogen and progesterone receptors than normal uterine muscle cells do. Fibroids tend to shrink after menopause due to a decrease in hormone production.” De ceva ani buni incoace, au tot aparut articole in lant, urmate de cazuri diverse care dezvaluiau lumii ca soia modificata genetic cat si cea nemodificata genetic (din pacate aproape pe cale de disparitie), creaza destul de mari probleme celor care au deja dezechilibre hormonale (toti suferim de acest lucru din cauza consumului de sare iodata, din cauza folosirii plasticului ca si ambalaje, datorita folosirii cosmeticelor conventionale, datorita radiatiilor electromagnetice etc.) cat si malformartii la noii nascuti. Si in Romania, in 2014 s-au facut investigatii si s-au descoperit sute de hectare plantate ilegal cu soia modificata genetic, pe care ulterior o vindeau la fabrici si magazine, cu mentiunea ca este nemodificata genetic. „Introducerea în cultură în 1998 a unor varietăţi de soia modificată genetic a atras atenţia agricultorilor. Astfel, au fost cultivate 14 varietăţi de soia modificată genetic până în 2006. Dacă în 2004 au fost înfiinţate 5.523 de hectare cu soia modificată genetic, în 2006 numărul lor crescuse la 137.275,5 hectare. [Sursa] E bine de retinut ca nu conteaza daca este bio sau modificata genetic, fiindca tot este nociva. Cea modificata genetic, este de 10 ori mai nociva decat cea bio, insa asa cum am zis, ambele sunt toxice. Stiu ca multi producatori sustin ca soia folosita este nemodificata genetic, insa conform celor spuse mai sus, cati spun adevarul? Nu uitati ca 99% din soia de pe piata lumii este modificata genetic si are de asemenea contaminarea cea mai mare de pesticide si erbicide. Orice produs de soia, gen granule, snitele, cuburi, lapte de soia se pot incadra aici, exceptand doar intr-o masura pe cele fermentate ca la carte in Japonia, ca si tofu, tempeh, miso si sosul de soia care pot fi consumate ocazional. De retinut ca aceste produse, preparate asa cum trebuie, se gasesc rar in Romania. S-a dovedit insa ca si in cele fermentate exista anti-nutrienti sau anti-enzime care deranjeaza procesul digestiv si trebuie consumate rar. Acesti compusi pot fi redusi prin fermentare, dar nu complet eliminati. Cum am spus la inceput, japonezii au o bacterie care ii ajuta sa digere mai bine algele dar si produsele fermentate din soia. Este interesant faptul ca cercetarile internationale legate de toxicitatea consumului de soia, au luat amploare atunci cand in Romania de abia au inceput sa introduca produsele din soia care inca de pe atunci erau modificate genetic. Soia a fost ridicata la un rang atat de inalt in Romania, exact cand in alte tari acest produse erau rau famate, din cauza noilor studii care dovedeau nocivitatea lor. Din pacate, in Romania totul a mers inainte, asta fiindca la mijloc erau interese financiare mari (erau cateva firme care incepusera sa fabrice astfel de produse si trebuiau sa-si vanda produsele).

Si totusi, ce s-ar putea face? Cu ce inlocuim soia?

O alternativa extrem de sanatoasa ar fi laptele de migdale/nuci/susan/canepa/orez care nu trebuie fierte si pot fi consumate fara probleme. Vedeti aici mai multe amanunte despre complicatiile care pot interveni la copii si adulti in urma consumului de soia.
Migdalele/Susanul au un continut mare de calciu magneziu, vitamina E si antioxidanti, avand capacitate ridicata de a lupta impotriva cancerului. Douasprezece migdale/zi scad vizibil colesterolul, si pe langa proteine si importante minerale ca magneziu, fosfor si zinc, mai beneficiem si de o portie superba de calciu. Da, 20 migdale/zi sunt echivalentul unui sfert de pahar mare de lapte. Mai multe amanunte despre migdale care va vor uimi peste masura puteti citi aici.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

62 de gânduri despre „Soia si preparatele din soia

  1. Foarte interesant dar ma mira faptul ca majoritatea vegetarienilor cu, care am vorbit au spus ca este foarte buna. Tu mi-ai mai spus despre soia. Mi se pare prea…nu stiu, prea dur.
    Nashpa ca, chiar imi place soia.
    Oricum de cand mi-ai zis tu n-am mai folosit insa ma mira faptul cum de specialistii nostri din Romania nu au descoperit. Mi-am cumparat o carte vegana si foarte multe retete au la baza soia. 😕 Si zice sa mancam sanatos. Presupun ca e mai sanatoasa sia decat carnea. Numai stiu. 😕 😦

    Apreciază

  2. Adevarul este ca si daca te misti pe internet si esti in preajma celor care mananca din ce in ce mai sanatos, aflii mereu lucruri noi pe care ulterior le poti aprofunda daca ti se par interesante. Fiecare face insa in functie de cum simte, si sa ne pazeasca Dumnezeu de alte complicatii. Oricum la cati factori de poluare suntem expusi, foarte multi exteriori dar si interiori, ma mir ca mai existam.

    Apreciază

  3. Si eu care tocmai mi-am facut provizi importante de toate felurile din soia (lapte, tofu, snitele, granule, seminte etc); asta tocmai pentru ca m-am hotarat sa stau departe de proteina animala o vreme (probl la sani, culmea!). Vad ca toate drumurile duc la tratament chirurgical. Off…

    Apreciază

    1. Imi pare rau draga mea. Daca ai ceva probleme la sani cu noduli, cataplasmele cu pamant galben ajuta enorm alaturi de o alimtentatie bogata in vlastari de plante 60%, suc verde zilnic, cat mai putina mancare gatita si grasa, etc. Am o cunostinta caruia trebuie sa extirpeze sanul si s-a opus, incepand tratamentul cu pamant galben si o dieta bazata pe multe verdeturi si singura s-a vindecat de cancer la san. Deci se poate.

      Apreciat de 1 persoană

      1. lapte deloc ! cazeina din lapte e factorul principal al cancerului de san !! lasati proteina animala de tot !!

        Apreciază

  4. Servus Ligia, soia pe care o consumam noi este un fruct dar te intreb daca ai aflat si despre soia germinata (verde) ceva informatii; contine aceleasi elemente nebenefice pt organism? multumesc mult

    Apreciază

    1. Buna Daniela, cred ca nu ti-am raspuns. Soia germinata eu una n-o consum si nici n-am auzit ca se poate consuma. O sa te rog frumos sa faci o cautare la Google si sigur vor aparea rezultate. Numai bine!

      Apreciază

  5. mai este si lapte orez, nu stiu daca e sanatos, dar eu am baut cateva luni si mi s-a parut ok. poate stiti voi mai multe si despre acest lapte de orez si ne spuneti si noua.

    Apreciază

    1. Cristian, laptele de migdale este foarte sanatos daca este facut din orez brun, si ai reteta aici. Daca vrei sa obtii un lapte alb, atunci numai adaugi scortisoara ci doar putina vanilie.

      Apreciază

  6. Dar de unde putem gasi pamant galben ? Am dat un search pe google si nu am gasit nici un rezultat relevant. Este cumva argila ?

    Apreciază

    1. Buna Alexa, ar putea fi argila galbena insa nu stiu daca exista de vanzare. Daca chiar ai nevoie in cantitati mari, ai putea vorbi cu cineva de la tara sa-ti aduca jumatate de sac, fiindca se gaseste in natura. Ti-as da eu daca ai fi din zona mea, fiindca la noi se gaseste pe un deal aici. Stiu fiindca am avut nevoie pentru sobele teracote si de asta 🙂

      Apreciază

      1. Pamantul galben nu este argila galbena despre care vorbesc in postarea de mai sus, este pamantul galben care poate fi gasit in gradina la o adancime mai mare sau pe dealuri si acela nu se poate bea precum argila de algo.

        Apreciază

  7. Exista si argila galbena la plafare…dar cred ca poti incerca cu orice fel de argila, din tara noastra.(cel putin intre timp)

    Apreciază

  8. Ligia ai primit un mail de la un medic specialist. De ce nu il publici? I-ai raspuns doar la mail dar informatiile pe care ti le-a trimis nu le-ai afisat pe site. Nu crezi ca ar fi cazul sa postezi atat parerile pro cat si cele contra daca vrei sa informezi corect oamenii asa cum spui? Poate ca informatiile pe care le-ai postat initial pe site despre cat de nociva e soia nu sunt corecte, nu din vina ta ci pentru ca au fost luate in considerare doar studiile ce le conveneau autorilor.

    Apreciază

    1. Relu, o sa te rog sa recitesti articolul sa vezi ca este modificat, insa ceea ce am sustinut, tot nu cade 🙂 Din pacate chiar si sursele care sustin ca detin soia nemodificata genetic nu prezinta o garantie 100%. Chiar si d-nii doctori de la care am primit emails, sustineau cele spuse de mine referitor la soia modificata genetic. Oricum fiecare este liber sa creada, sa faca si sa actioneze asa cum crede.

      Apreciază

  9. Acum 10 ani,cand am renuntat definitiv la carne si produsele din carne,produsele din soia (pate,parizer,snitele si cuburi,lapte,etc) erau eficiente….aku,insa produsele sunt
    „modificate” si, si-au diminuat beneficitatea!….acum sunt pe cale sa renunt si la lactate (desi nu consum de f mult timp lapte proaspat,care e daunator sanatatii adultilor)…Prefer cruditatile si ma simt ok,desi am totusi balonari inexplicabile…ooff!

    Apreciază

    1. Buna Manu, si felicitari pentru toate realizarile tale. In legatura cu cruditatile, mare grija la combinari fiindca asta poate produce balonari si stari de inconfort. Sanatate multa!

      Apreciază

  10. Da asa e fiecare e liber sa faca asa cum crede dar prin intermediul celor postate pe site tu esti un fel de formator de opinie. Oamenii citesc ce scrie pe site si iti acorda increderea considerandu-te bine documentata. Asta te face mult mai responsabila pentru cele postate asa ca simpla precizare „fiecare e liber sa faca ce vrea” nu e chiar de ajuns.

    Apreciază

    1. Relu draga, eu ceea ce am scris mai sus cred si fiind site-ul personal pot sa scriu despre lucrurile in care cred. Oricum indiferent de ce as scrie, lumea tot face cum crede si considera ca este bine si asta s-a dovedit de exagerat de multe ori. Si da, am dreptul sa scriu „fiecare face cum crede ca este bine” fiindca oricum asta se va intampla indiferent de ce as spune, si nu o vad ca pe o propozitie iresponsabila.

      Apreciază

  11. Mie-mi place mult laptele de soia. Pateurile sau alte preparate din soia nu-mi plac. Acum mă gândesc cu ce să înlocuiesc laptele. Nu cred că există gata de cumpărat lapte de migdale, cel puţin eu nu am văzut. Iar dimineaţa, înainte să plec, chiar nu am timp să-mi prepar. Şi lăsat peste noapte nu-mi place. Vara asta am consumat numai sucuri de fructe proaspete, dar din toamnă habar n-am.

    Apreciază

    1. Draga mea, doar sa ai grija ce fel de lapte de soia cumperi, in asa fel incat sa fie din soia nemodificata genetic. Am vazut de asemenea lapte de migdale dar si de orez, in Carrefour, Metro, Real, Kaufland. Sucurile de fructe proaspete sunt bune insa nu in cantitati mari, deoarece contin mai mult zahar decat este normal pentru niste fructe. Nu se pot compara cu fructele de acum 50 de ani cu cele de acum. In majoritate toate fructele de pe piata, sunt culese si de verzi, si coapte de multe ori ori artificial sau pur si simplu. Tot ce este cules in stare necoapta nu este tocmai sanatos.

      Apreciază

      1. ok, mersic! Eu chiar n-am văzut de migdale nici în Carrefour, nici în Kaufland. Iar în restul nu merg. O să mă mai uit.

        Apreciază

  12. nu e corect „am decat 5 lei”, „are decat un procent mic”, chiar daca sudistii folosesc uneori aceasta exprimare. corect este „nu am decat 5 lei” sau „am doar 5 lei”. altfel, cam suna a limbaj de „bug mafia” sau „la familia”…

    Apreciază

    1. Din pacate Romania nu detine sau nu vrea sa elibereze toate informatiile recente si cred din tot sufletul ca 99% din toata soia din lume e modificata genetic. Procesul de introducere a acestui aliment modificat genetic a intervenit pe piata lumii si a Romaniei, cu mult timp, chiar inainte de inceperea la noi a campaniei pro soia. Dar, fiecare pastreaza sau indeparteaza informatiile care apar pe parcurs in functie de capacitatea de filtrare, de acceptare si de intelegere.

      Apreciază

  13. REFERITOR LA SOIA,TOT CE POT SA VA SPUN ESTE CA LIGIA ARE DREPTATE.AM CONSUMAT PRODUSE DIN SOIA BIO IN ULTIMELE APROX 6 LUNI PT CA DOREAM SA RENUNT LA PROTEINA ANIMALA SI AM AVUT O SURPRIZA TARE NEPLACUTA LEGATA DE SANATATE SI NU POATE FI DECAT SOIA CAUZA PT CA AM RENUNTAT LA CARNE,LACTATE ETC PE PERIOADA SUS MENTIONATA,CONSUMAND DOAR LEGUME SI PRODUSE DE SOIA..

    Apreciază

    1. Si eu de 4 ani jumate consum soia nemodificata genetic si nu am nimic..cum se explica asta?Organul sexual imi functioneaza,nu am sani de femeie nu mi a cazut barba deci nu am nici o dereglare hormonala.Ca la asta inca nimeni nu a dat raspuns..

      Apreciat de 1 persoană

  14. OK..EU AM GUSTAT DIN PRODUSE DE SOIA DE VREO DOUO ORI IN VIATA…NU IMI PLAC SI NU INTELEG „NEBUNIA” ASTA DUPA SOIA…

    Apreciază

  15. Pentru veganii cu experienta probabil articolul este ok, dar cu siguranta incepatorii sunt ingroziti. Carne sau soia? Grea intrebare. . .

    Apreciază

    1. Sunt vegetariana de ceva ani si consum zilnic lapte din soia facut proaspat.Soia pe care care o consum este de la tarani.Habar nu am daca semintele folosite de ei sunt sau nu modificate.Cu toate informatiile contra,continuu sa beau lapte de soia zilnic.Imi place f mult si mi se pare mult mai usor decat laptele din nucifere.Merg pe mana chinezilor si a japonezilor ca sa zic asa:)fie ce o fi!!!

      Apreciază

      1. Ligia, fiecare ia decizia potrivita si eu respect asta. Din pacate, chinezii si japonezii nu consuma laptele de soia sau orice fel de soia doar fiarta (fiindca stiu ei foarte bine de ce), ci doar fermentata cum ar si sosul de soia si specialitatile din tofu sau branza fermentata de soia. Cu bine!

        Apreciază

  16. Buna Ligia! As dori sa intreb despre laptele de migdale/ orz/ orez din supermarketuri?crezi ca e ok de cumparat?as vrea sa renunt la cel de vaca si am cumparat de migdale,dar am vazut ca are zahar din trestie si nu stiu daca e ok ca as vrea sa mai renunt la zahar si faptul ca are zahar nu e tocmai ok. Cred eu. Mi-ar placea sa stiu in general parerea ta daca ar fi ok sa folosesc lapte de acest tip din supermarket. Multumesc frumos

    Apreciază

    1. Buna, in supermarket nu poti gasi lapte vegatal fara zahar. Singura varianta este sa-ti faci singura. Vezi Cartea mea de Bucate Online unde ofer mai multe retete de nelactate. Este atat de simplu de facut, ca vei deveni dependenta de laptele de migdale, susan, caju, canepa etc.

      Apreciază

      1. Multumesc frumos pentru raspuns. Deci cel din supermarket nu este indicat deloc. Of! E mai dificil uneori sa imi fac singura,dar voi vedea. Merci pentru raspuns.

        Apreciază

  17. -Chinezii consuma soia de 4000 de ani.Atunci?..Demult deja trebuia sa fie o natie pe cale de disparitie,bolnava sau chiar disparuta daca soia ar fi asa periculoasa sanatatii.Si cred ca nu trebuie sa aduc argumente stiintifice sofisticate despre existenta chinezilor..
    -Eu consum soia de 4 ani jumate de la firmele Solaris si Sanovita,am vorbit personal cu conducerea si periodic vine OPC ul si face controale de laborator sa vada daca au sau nu au soia GMO.CUM SE FACE CA:eu nu am nici o dereglare homonala de la soia?..Am citit despre cineva care consuma soia GMO si:in cateva luni au aparut deja semne ale dereglarii hormonale.
    -Sunt curios cei care in acele videouri afirma si despre soia naturala ca e „periculoasa”cati dolari au primit de la corporatistii industraisi ai carnii ca sa lanseze acele minciuni.
    -Soia trebuie preparata termic.NU se consuma cruda ca are intradevar inhibitori tripsinici,antinutrieni.Odata ce este trecuta printr un proces de fierbere sau coacere acei inhibitori dispar fara sa afecteze proteinele de inalta calitate si fitoestrogenii extrem de sanatosi,anti cancer.Necazul e ca se confunda estrogenii care sunt in soia GMO si sunt periculosi cu:fitoestrogeni care sunt necesari si sanatosi.Doctorul Calin Marginean arata clar ca soia GMO free deci naturala e puternic anticancer,femeile din Indiaunde se consuma soia naturala nu aveau tumori vaginale canceroase si nu au gasit denumire pentru aceasta boala ,trebuia sa preaia denumirea de la englezi care aveau denumire avand aceasta boala.

    Apreciază

    1. Am mai discutat aspectul asta pe grupul de pe Facebook. Chinezii si japonezii comsuma soia doar fermentata si asta e norocul lor. Pe ei nu ai sa-i vezi ca mananca produse de soia precum snitele sau lapte de soia, ci doar sos de soia si tofu fermentat prin diverse procese nu ca cel facut in Romania care nici nu se compara la gust cu cel fermentat pentru perioade mai lungi.

      In privinta produselor de la diverse firme, chiar daca vin controalele si chiar si eu am vorbit personal cu ei, nu exista nici o garantie. Eu cand am vorbit cu ei in 2009 s-au fastacit, presupun ca a acum au prins curaj si stiu ce sa spuna la telefon fiindca la randul meu am rugat pe multa lume sa sune si sa verifice sursa.

      Si legat de control, in ziua de azi nu ofera o garantie in plus. Parerea aceasta despre soia o sustin fiindca cunosc enorm de multe cazuri de oameni care au probleme de la consumul de soia saptamanal si sustin ceea ce am invatat de la alti specialisti raw foodisti (si nu oameni care aparata companiile farmaceutice), care au facut studii pe soia atat modificata genetic cat si pe cea nemodificata genetic si au dovedit cele de mai sus. Insa fiecare este liber sa ia decizia cea mai buna pentru el, fiindca eu nu oblig pe nimeni sa creada ca mine ci din contra indemn pe toata lumea sa studieze problema mai departe, aprofundat si din mai multe surse. Sanatate!

      Apreciază

      1. Daca stie cineva cum se prepara acea soia fermentata (care nu exista la noi pe piata) atunci scrieti-ne aici reteta sa ne apucam sa facem si noi.

        Apreciază

        1. Andreea, e vorba ca se lasa la fermentat mai mult si nu se forteaza asa cum se face cu tofu din magazine la care se adauga zeama de lamaie sau nu stiu ce substanta, imi scapa acum denumirea, care determina laptele de soia sa se inchege. Sigur exista si retete insa trebuie intrebat un bucatar chinez sau japonez.

          Apreciază

    1. Si eu am cam intrat in ceata.Asa cum am mai scris,consum zilnic lapte de soia facut in casa si totusi din punct de vedere hormonal functionez ca 25 de ani.Acum am 47.Chiar nu mai stiu ce sa cred….

      Apreciază

    2. Se poate sa fie bio, insa bio din nou ce garantie exista ca sunt cu adevarat bio? Iar legat de dr. Marginean, dansul cum ti-am mai zis si alta data nu cunoaste engleza si nu poate avea acces la multe informatii si studii (sustinute nu de companiile farmaceutice cum am mai zis), care apar anul in engleza.

      Apreciază

      1. -Garantia ca sunt bio este doar o simpla sigla sau un control OPC.Pentru ca:punete in locul acelor producatori:ai risca amenzi usturatoare sa pui o sigla in fals?..Eu aduc catelusei mele hrana uscata bio vegana de la Yarrah,contine si soia.Daca ar fi modifcata genetic acea soia crezi ca germanii..nu romanii,nu bulgarii,nu ungurii ci:germanii ar folosi sigla?
        -Eu cred in doua dovezi:realitatea vietii si stiinta OBIECTIVA-am sa explic la ce ma refer cu cuvantul :obiectiv.In momentul de fata realitatea vietii o prezinta Ligi Ligia :consuma zilnic lapte de soia si eu consum de la firmele amintite soia si:nu am patit nimic.
        -Si acum trec la faza cu stiinta obiectiva:daca asculti o emisiune,un documentar indodeauna trebuie sa ai mintea:critica -esti din zodia Fecioarei parca..deci:critic innascut..:)…si:mintea deschisa.Ei acum:am citit pe un site care sustine alimentatia naturala si holistica pentru animalute gen pisici si caini si oameni.Ei acolo se scrieun articol anti soia aratand exact argumentele pe care le areti aici.Insa:intrand mai mult pe site am observat incotro se indreapta politica:”cainii sunt carnivori si au nevoie de carne”apoi :carne carne si iar carne peste tot…Daca iti hranesti cainele cu dieta cu carne si cu putine vegetale:in 8-10 ani il ingropi pentru ca rinichii nu i rezista intrucat :doar ANATOMIC este carnivor nutritional,metabolic este OMNIVOR.Ei se laudau cu caini sanatosi care au trait 15 ani..ca in acee hrana holistica paleo carnivora erau multe vegetale si carnea era bio,pisica a trait vreo 20 de ani ca ea fiind carnivora anatomic dar si nutritional:rezista mai bine la carnarie decat cainele.Si un caine demul nu traia 15 ani ci:25 chiar 30 de ani.Dar depasea 20 de ani in cele mai multe cazuri.In concluzie:nu mai cred unor surse care baga pastile anti vegane ca toti frustratii care SE SIMT IN VINA ca isi hranesc caini cu carne sa urle pe net:”shame PETA the dog are carnivores”ca daca ar putea ar exploda de frustrare cand vad ca:50.000 de caini sunt hraniti vegan in Anglia si in alte tari la fel exista hrana vegana pentru caini si bio,sanatoasa.Vazand ca isi pierd putere:normal ca ataca veganismul si implicit si soia.Si vazand ca PETA insira siteuri intregi de hrana vegana pentru caini in defavoarea industriei suferintei si crimei sigur ca vin holistici si striga si invoca idei ipocrite de genul:”holistic food etical cruelity free meat”.ca asa cum nu exista”cruelity free etical rape”adica viol etic fara cruzime asa nu existe nici carne etica fara cruzime din moment ce se face un act criminal :contra vointei sclavului non uman.CAND:voi gasi o sursa directa,scrisa prin CERCETARE de vegani-sursa ta este:preluata ,atunci voi incerca sa schimb una alta in alimentatie sa vad cum as reusi sa fac soia fermentata.
        -nu va de ce sa minta activistul vegan Garry Yourofscky pentru drepturile animalelor declarat „terorist”pentru ca:a participat la niste proteste si tine discursuri in „democrata „si”libera”America atunci cand sustine clar ca:industria carnii minte impotriva la soia,plus:cainelui lui Garry hranit de 10 ani vegan ,cand s au prezentat la veterinar cu el acesta a declarat:”in intreaga mea cariera de medic inca nu am intalnit caine mai sanatos”..

        Apreciază

        1. Era vorba despre produsele romanesti bio… si tot ce sustin mai sus, dupa cum am zis, sunt parerile specialistilor nu ideile mele critice. Am incheiat discutia, fiindca nu am timp de pierdut cu, comentarii care nu au nici un final. Toate informatiile se afla mai sus pentru cine doreste sa le citeasca, sa le bage in seama si sa mearga mai departe sa studieze problema mai aprofundat. Cu bine!

          Apreciază

  18. Eu personal nu am putut niciodata sa consum soia.M-am ales cu durere de cap si stari de grata dupa fiecare consum,si asta se intampla cu 3-4 ani in urma,de regula in post.Nu am mai consumat si speram ca renuntand la carne,sa-mi dezintoxic organismul si sa incerc….Am achizitionat tot soiul de produse si incercam sa-mi fac elan sa le incerc cu increderea ca nu voi mai avea probleme ,daca m-am dezintoxicat!.Acu’o sa-mi iau un mare elan sa le arunc.In cazul meu mi se pare plauzibila recomandarea.Sunt si eu un pic confuza legat de recomandarea Dr.Marginea….,dar asta e poate e depasit omu’.

    Apreciază

  19. subiectul „soia” ma intereseaza si pe mine datorita faptului ca sunt vegan si incerc sa practic un sport unde necesarul de proteine este mai ridicat. argumentele pro soia ale doctorului marginean par extrem de plauzibile iar faptul ca nu ar cunoaste engleza deci in speta nu are cunostiinta de „noutatile” legate de soia , pare un pic deplasat. el spune ca consuma de foarte multa vreme si pare destul de sanatos. zilnic suntem bombardati cu stiri cat mai bombastice…glutenul inclusiv din cerealele integrale provoca nu stiu ce alergii diabet etc , sucul de grepfruit este toxic , sucul de fructe nu este bun pentru ca contine fructoza fara fibre si are continut mare de zahar etc. ma uit in jurul meu si 99% din persoana consuma orice. nu zic ca ar fi sanatosi dar daca ar fi dupa cum se zice ar trebui sa moara zilnic sau sa se imbolnaveasca grav dupa fiecare lingurita de zahar , bucata de carne , miere care este de fapt doar zahar , orice din faina alba etc. o intrebare…din ce sa-mi iau eu proteinele ca supliment. supliment si nu migdale , nuci , fasole , mazare etc (pe care le consum)

    Apreciază

  20. daca aveti un organism sanatos cu o imunitate de fier puteti consuma orice aliment daca nu faceti exces si de asemeni nu sunteti alergic la acel aliment.Cuvintul magic este echilibrul.Daca aveti probleme de sanatate un aliment poate fi benefic sau nu indiferent ca este vorba de soia sau de carne.Unele dereglari hormonale ar putea fi accentuate de consumul de soia,de exemplu.Un organism sanatos poate asimila ce este benefic si neutraliza toxinele, acesta este motivul pentru care supravietuiesc si chiar traiesc si cei care nu dau importanta alimentatiei si se intimpla sa fie mai sanatosi decit noi cei care studiem cu atentie toate alimentele pe care le consumam.Sunt foarte multe aspecte ale vietii care ne influienteaza sanatatea;mintea,mediul inconjurator si mai ales felul in care il percepem etc.incercati sa va cunoasteti pe voi insiva si sa observati ce anume va este benefic si ce nu .

    Apreciază

  21. si apoi apar articole si cercetatori care spun de quinoa,apoi de amarant,apoi de chia si tot asa pana cand nu mai mananci nimicutaaaa….

    Apreciază

  22. Sally Fallon nu e o experta ci o sustinatoare a dietei PALEO.
    Ma mir ca o ga gasesc pe un site vegan!
    Use your heart, use your mind!

    Apreciază

  23. vad ca se tot vorbeste de modificare genetica dar se pare ca unii habar nu au cum influenteza asta organismul uman ! sa o luam logic cei care modifica genetic o planta o modifica ca sa creasca mai repede sau sa reziste la daunatori etc si cum o modifica ? prin combinatii cu alte soiuri !(in cazul de fata de soiuri de soia) , nu este adaugat nimic sintetic , nici nu are cum ! deci cei care se tem de modificari genetice pe diverse plante nu au sustinere stiintifica ! intradevar dupa ce sunt procesate si fortificate cum sunt cele din magazine nu stii nicodata ce au pus in ele !

    Apreciază

    1. Verifica mai amanuntit si vei descoperi ca Steve Jobs a mancat si peste si pe deasupra dupa implantul de ficat, a fost nevoit sa ia tone de pastile pentru a sustine corpul sa nu refuze ficatul cel nou, medicamente care i-au distrus sanatatea in totalitate.

      Apreciază

  24. am cumparat de la tarani soia boabe si vreau sa plantez in curte fara ingrasaminte chimice tot modificata ramine nu devine mai buna mai sanatoasa

    Apreciază

Comentariile sunt închise