Marturiile cititorilor

Cititorii incearca retete vegane fara foc

Draga Ligia,

O sa iti scriu cate ceva despre mine si despre calatoria mea spre acest stil de viata. Ma numesc Adriana, am 28 ani si sunt din Cluj Napoca. Sunt secretara la Facultatea de Litere din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”. In urma cu vreo 2 ani, aveam cam putine kilograme pentru inaltimea mea, adica eram slaba bat. Sotul meu si parintii au inceput sa isi faca griji pentru sanatatea mea (care dealtfel era in stare foarte buna – cel putin asa a reiesit in urma analizelor facute). In fine, acasa nu auzeam decat „mananca, mananca cat mai mult”.

Si pana la urma cam asta am facut. Am ajuns in asemenea hal ca mancam 4 prajituri la o masa. Bineinteles, ca dupa aceea imi era rau, imi lipsea energia si eram mai mereu obosita. Singurul lucru care m-a ajutat cat de cat a fost faptul ca faceam mult sport (cam in fiecare zi-si cam 2 ore pe zi). Ideea este ca am exagerat atat cu alimentatia cat si cu sportul. Dupa doi ani de asemenea exagerari am inceput sa nu ma mai simt bine cu mine, totul era dezechilibrat in viata mea.

Intre timp am dat peste site-uri care promovau alimentatia raw (printre care si al tau) si am inceput sa ma documentez mai serios. Primul lucru pe carel-am facut a fost sa renunt la abonamentul la sala de sport si sa incep sa fac acasa exercitii. Apoi am inceput treptat sa imi organizez orele de masa pentru ca mancam doar de 2 ori pe zi, in cantitati enorme.

Incet, incet am scos carnea din alimentatie (oricum nu prea imi placea decat cea de peste), lactatele – aici a fost cel mai greu pentru ca eram innebunita dupa toate tipurile de branzeturi (nu imi inchipuiam ca eu o sa pot trai vreodata fara lactate dar, uite ca se poate) si apoi ouale. Cu mancarea gatita a fost destul de greu pentru ca sotul meu nu concepe sa nu aiba mancare gatita. Asa ca acum gatesc separat si am rezolvat problema.

Parintii mei inca nu imi inteleg modul de a manca si ma tot ameninta ca o sa ma imbolnavesc daca continui sa mananc asa. Sper pana la urma sa ii conving de beneficiile acestei alimentatii. Imi este destul de greu pentru ca nu gasesc nici un sprijin in familie, dar ma descurc si singura. Asta am vrut s-o spun pentru cei care cred ca nu au nici un suport din partea familiei, si va indemn sa mergeti mai departe cu mult curaj si credinta ca ceea ce faceti este spre binele vostru.

La servici e putin mai greu pentru ca toata lumea ma priveste ciudat si cand este vreo aniversare, eu nu mananc nimic. Toata lumea are impresia ca vreau sa ies in evidenta si ca ma chinui prin acest regim de viatza. Dar serios, nu ma chinui deloc. Atunci cand am luat decizia de a manca hrana vie, am hotarat ca daca vreodata voi avea ceva pofte de nestavilit si nu o sa pot sa continui o sa ma opresc si o sa manac ceea ce poftesc.

Pana acum nu s-a intamplat nimic de genul asta si sunt surprinsa pentru ca eu sunt foarte pofticioasa – imi placeau dulciurile la nebunie dar, acum daca manac asa nici macar nu mai simt pofta de dulciuri greu procesate. Mai jos sunt doua poze cu doua din deserturile mele, tort de migdale si fructe, si un smoothie din lapte de migdale cu fructe de padure.

Cred ca m-am cam repetat dar, pentru mine este incredibil ca m-am transformat asa. Multi cred ca acest stil de viata este o dieta sau un regim alimentar, insa nu este deloc asa. Pentru mine a devenit ceva obsnuit si nu cred ca as mai putea vreodata sa manac ceea ce mancam inainte. Povestea mea nu este una care incepe cu…”am avut o revelatie”….”am fost grasa”…”am fost diagnosticata cu”…”m-a obligat religia”. Este o poveste obisnuita despre o trecere treptata la acest tip de alimentatie. Efectele benefice pe care le-am observat si de care ma bucur de atunci sunt:

– mai multa energie;

– o mai buna claritate a mintii;

cheltuielile pentru mancare s-au redus;

– au disparut problemele cu, constipatia;

– au disparut problemele cu somnul;

– am mai multa pofta de viatza;

Pe viitor, chiar ma gandesc sa ma implic mai mult in promovarea acestui stil de viata. Deocamdata experimentez retete si incerc sa inventez si eu altele noi.

In final, multumesc pentru atentia acordata si pentru cuvintele de incurajare. Inseamna mult pentru mine.

Numai bine,
Adriana”

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

20 de gânduri despre „Cititorii incearca retete vegane fara foc

  1. Adriana, felicitari din tot sufletul!
    Stiu ca e greu sa ii ignori pe colegii de lucru care te privesc ciudat dar, stii vorba aia, „cainii latra, caravana trece” 🙂

    Apreciază

  2. cam asa s-a intimplat si cu mine. E super acest mod de viata! Oare de ce nu l-am descoperit mai de mult?

    Apreciază

  3. Adriana, ai putea sa ne dai si noua reteta ta de tort de migdale si fructe? Arata bine biscuitii tai din migdale si sunt curioasa ce ai mai adaugat in ei.
    Multumesc mult,
    Brindusa

    Apreciază

  4. Bravo, tot inainte!
    Nici eu nu credeam ca voi renunta la toata gama de lactate, mai ales iaurt si branza….dar se poate. Vara asta vroaim sa fac o exceptie si sa mananc niste branza facuta sandwich cu ardei verde, pt ca numai asa imi place ardeiul….dar am mancat de vreo 2 ori si nu ma simteam prea bine dupa…asa ca am renuntat la idee fara sa vreau..incerc sa introduc ardei in salata, cate putin ca tot nu-mi plac f mult.
    Ai dreptate cu lumea care te priveste ca un ciudat si care are impresia ca vrei sa iesi in evidenta si ca te privezi de cele ‘bune’ mancand asa Sincer si eu inainte ma uitam la vegetarieni/vegani si simteam ca se priveaza de ceea ce nu mancau….dar iata ca viata ne face surprize…:)
    Bafta in continuare!

    Apreciază

  5. Dragele si dragii mei,

    Va multumesc pentru mesajele voastre! Pentru cei care vor sa ia legatura cu Adriana, am adaugat email-ul ei mai sus. Sigur in curand va intra si va verifica mesajele de la voi, care stiu ca o vor bucura enorm. Va multumesc pana atunci in locul ei.

    Apreciază

  6. Buna tuturor!

    Va multumesc din suflet pentru comentarii si incurajari. Au venit intr-o perioada cand chiar aveam nevoie de ele. Cochetam si eu de multisor cu ideea unui blog dar, poate nu am avut curajul pana acum sa intreprind nimic. Cuvintele voastre si incurajarile Ligiei mi-au dat un impuls si acum lucrez, nu la un blog, ci la un site…pentru ca am mult mai multe de spus. Oricum, sper ca in urmatoarele saptamani sa se materializeze ceva. Daca o sa fie, sper ca Ligia sa fie tot asa de dragutza ca si pana acuma si sa va anunte. Iar, daca nu va fi…va promit ca o sa trimit retetele mele Ligiei sa le posteze pe site.
    Inca o data multumirii, va pup pe toti si va doresc toate cele bune!

    Cu respect si multa dragoste,
    Adriana

    Apreciază

  7. Ma bucur foarte mult cand citesc asa ceva, am incercat si eu sa mananc numai crud… a durat numai 3 saptamani si doi ani de chin… asta numai din cauza aderentelor intestinale.
    Deci nu toata lumea poate consuma numai hrana vie, fructele nu trebuie amestecate cu absolut nimic de altfel produce indigestie si ca urmare balonari… fructele cele dulci cu cele acide nu trebuie amestecate… in fine ca sa nu va plictisesc cand consumi fructele si zarzavaturile crude avand prea multe fibre… sa ai si o aderenta intestinala ajungi la urgenta. O spun din experienta…
    Multumesc Domnului pentru ca ne da oameni intelepti precum prof. dr GHEORGHE MENCINICOPSCHI cele doua carti care le-a scris : Si noi ca mai mancam? care ne invata cum sa combinam alimentele… asa m-am facut bine si din ianuare nu am mai ajuns la urgenta ( nu erea saptamana sa nu petrec o noapte pe acolo), asta numai din vina sucului care-l faceam dimineta, lapte de soia combinat cu fructe si tot felul de seminte…

    Iti doresc mult succes in continuare Adriana, stiu ce inseamna sa maninci diferit fata de cei din casa, sotul meu consuma carne, eu cu copii nu,, iar inainte de a incerca sa mananc crud, cinci ani nu am mancat nici lactate nici oua… cat despre asta e o istorie intreaga, sfatuiesc pe toti vegetariani sa faca analiza de vitamina b12, sau daca are dureri de coloana, furnicaturi la piciare sau amortesc degetele la maini cand le ridica in sus, sigur au lipsa o spun tot din experienta, am facut o gramada de injectii si acum sant bine.

    Sper ca nu v-am plictisit cu experienta mea, vazad ambientul …

    Apreciază

  8. Felicitari Adriana ..pentru tot, succes cu blogul arata foarte fain si nu te mai supara daca lumea te crede ciudata …de fapt ei sunt ciudati
    pupici si o sa te urmaresc pe blog

    Apreciază

  9. Buna ziua tuturor! Vreau sa adaug si eu marturia mea referitoare la vindecarea prin cruditati. Am avut herpes genital si prin nici un tratament conventional nu mi-a mai trecut.Sapte sapatamani la rand mi-a zemuit , incat am ajuns in pragul disperarii. Va dati seama ce in seamna sa-ti zemuiasca mereu in zona genitala(pe scrot). Aveam si mancarimi ingrozitoare alternate de intepaturi. Am intrebat medicul daca printr-un tratament cu cruditati se poate vindeca si mi-a raspuns ca o data contactat virusul nu trece niciodata.Intr-adevar si pe internet am gasit aceleasi raspunsuri. Medicul mi-a prescris un tratament pentru ridicarea imunitatii care ar fi costat 300 lei pe luna;nu mi l-am permis si ma gandeam caci cu 300 lei mananc mai bine de o luna cruditati. Cu toate acestea nu am abordat o astfel de dieta. Am cumparat pastile doar pentru 7 zile , atat mi-am permis si cu toate acestea situatia se inrautatea.S- a mirat si medicul ca nici asa nu se vad semne de imbunatatire.Situatia inrautatindu-se foarte tare am fost trimis la Clinica de dermatologie din resedinta de judet unde locuiesc. Acolo mi-au spus ca numai peste o saptamana ma pot programa la control. I-am spus doamanei care se osupa cu programarile:”Dar sunt foarte rau , eu ce fac o sapamana?”, la care mi-a raspuns”Stiu dar numai atunci avem loc, doriti sa va programam?” Am acceptat , dar pana a avea loc aceasta discuite ma gandeam daca nu ar fi bine sa trec pe cruditati , ma gandeam la ce citisem in cartea „Hrana vie, o speranta pentru fiecare” de Ernst Gunter. Vazand ca nici nu am sanse sa fiu macar consultat decizia mea a fost clara:voi pune in practica ce am citit acolo.Ma ingrijoram ca nu voi avea bani destui pentru a urma o dieta cu cruditati continuu dar mi-am zis ca daca asta este voia lui Dumnezeu pt a ma vindeca El ma va ajuta si ca Maicuta Domnului ocrotitoarea mea si ceilalti Sfinti ai mei ocrotitori printre care si Sf Nectarie ma vor ajuta. Si intr-adevar ei nu m-au dezamagit.Dupa trei zile zemuirea s-a oprit !!! Va dati seama:sapte saptamani nu mi-a trecut cu nimic si dupa trei zile cu cruditati s-a oprit si treptat s-a curatat locul. Au disparut eruptiile herpetice si locul a devenit curat, dar aceasta curatire a durat mai multe saptamani. De mentionat ca lactatele si ouale nu sunt excluse din dieta cu cruditati cu conditia ca laptele sa NU fie fiert si ouale (galbenusul) sa fie consumate crude. Dumnezeu mi-a raspuns la rugaciune indemnandu-ma sa abordez aceasta dieta. Va recomand sa cititi si vindecarea Elenei Nita Ibrian care a si scris mai multe carti in domeniu printre care „Tratat de hrana vie”.(cautati pe google)
    Multi oameni sunt neincrezatori in a aborda o astfel de dieta . Ei zic: “nu poti manca numai cruditati”.Aceste prejudecati ii fac pe unii sa rateze bucuria unei vieti sanatoase. Si eu , cu toate ca citisem cartea lui Ernst Gunter , apoi martuira Elenei Nita Ibrian , abia cand am fost pus in situatie limita , cand n-am mai avut nici o sansa de vindecare am abordat un astfel de regim.Ernst G. are un capitol intitulat :”Ori placerile gurii, ori vindecarea!” Eu va spun ca si plcerile gurii pot fi satisfacute printrr-o astfel de dieta, dar fireste nu cele cunoscute pana acum si dupa care , e drept , duci mult timp dorul.
    Inchei indemnandu-va sa nu uitati de Dumnezeu , caci chiar daca hrana vie ne asigura o sanatate perfecta , ea nu ne poate feri de fracturi, de hernii , de accidente sau alte nenorociri, de care numai Dumnezeu ne poate apara.Si la urma urmei , chiar si cu o alimentatie naturista daca Dumnezeu vrea sa-ti lase o boala , o vei avea sigur.

    Apreciază

  10. Sunt si eu slaba, in special acum in perioada alaptarii, incerc sa exclud grasimile, dar inca nu sint raw! Ce alimente raw sunt recomandate pentru a creste in greutate in mod sanatos! Eu am 1,64m si doar 50 kg!
    Multumesc!

    Apreciază

    1. Draga mea, 50 kg la 1,64 e normal. Si eu am aceeasi greutate si inaltime si consider ca arat bine, nu ca sunt slaba. La aceasta inaltime, ce trece peste 50 e anormal. De obicei oamenii se ingrasa de la prea mult sucuri si fructe naturale sau fructe uscate, tratate cu zahar. Poate te gandesti la nuci, insa nici ele nu ingrasa fiindca nu putem sa manancam cantitati industriale, si in plus le inmuiem inainte trasformandu-le grasimile in acizi grasi, uros de asimilat si digerat, care ne ajuta sa slabim si sa ne mentinem.

      Apreciază

  11. Buna, ma numesc Oana si sunt din Cluj si eu. Din vara acestui an am inceput sa mananc raw, on and off… am renuntat la carne deja de 7 ani, oua nu am mai mancat de vreo 2 ani, si toate acestea s-au intamplat natural, fara sa imi propun. De cateva saptamani am renuntat si la lapte cu totul, oricum nu mi-a placut niciodata, am consumat pentru ca credeam ca e sanatos. Ei bine, ma simt excelent de cand nu mai consum lactate. Problema insa este cu oamenii din jurul meu pe care ii iubesc si nu imi place sa ii supar, dar care sunt foarte ingrijorati pentru modul meu de alimentatie. Nu mai cunosc pe nimeni care sa faca asta in jurul meu, si sunt foarte sociabila, cunosc foarte multi oameni. :p.
    Mi-ar placea sa vin in legatura cu oameni din Cluj care au o alimentatie raw, m-ar ajuta sa mult. Asa ca daca as putea primi niste date de contact de la Adriana, as fi recunoascatoare. Multumesc mult!

    Apreciază

    1. Draga mea Oana, felicitari din toata inima pentru realizarile tale! Referitor la Cluj, trebuie sa te consideri o fericita fiindca fara sa stii se afla un club raw care are intalniri la doua, trei luni odata. Pana in prezent au avut doua intalniri si iti dau un link aici pentru a vedea poze de la intalnirea la care am fost si eu. Mult succes si te invit si pe Facebook, la grupul meu, Alimentatie Vegana Fara Foc unde de asemenea sunt peste 3000 de membrii din toata tara. Numai bine si sarbatori fericite!

      Apreciază

  12. Multumesc din suflet, sa aflu asta e un cadou de craciun de nepretuit! Sarbatori fericite si tie si celor dragi! Multa dragoste de la cluj! ❤

    Apreciază

Comentariile sunt închise