Retete fara foc

Zacusca fara foc

Acum cateva luni, o cititoare mi-a povestit despre o reteta interesanta de zacusca raw pe care o consuma mereu cu drag. Numele ei este Melinda Marton, si cu consimtamantul ei, am incercat reteta pe care o impartasesc si cu dumneavoastra. Sa-mi spuneti daca va place, si ce ingrediente mai folositi voi pentru a o imbunatati. In reteta se pot folosi si ingrediente proaspete, pe timp de vara si toamna.

Zacusca (varianta Melinda)

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
  • 1 ceasca de rosii si ardei deshidratati
  • 1 lingura ulei canepa
  • condimente dupa gust
  • germeni de linte rosie (opt.)
  • usturoi
  • sare neiodata upa gust
Rosiile si ardeii deshidratati se pun la inmuiat 1 ora. Dupa aceea se pun in blender, se adauga uleiul de canepa, si la sfarsit condimentele impreuna cu sarea. Se proceseaza partial in blender sau robot de bucatarie, pana va arata ca o zacusca. Ulterior am incercat si alte variante de zacusca, iar cea de jos mi s-a parut gustoasa si foarte interesanta la gust. La varianta aceasta am adaugat vinete si condimente specifice.

Zacusca (varianta Ligia)

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
  • 1 cana rosii uscate sau proaspete
  • 1 cana ardei deshidratati sau proaspeti
  • ½ ceasca vinete uscate
  • 2 catei usturoi
  • 3 linguri ulei masline presat la rece
  • 1 lingurita cimbru proaspat tocat
  • ½ lingurita frunze telina proaspata tocata
  • sare neiodata dupa gust
  • ½ ceasca apa filtrata
  • 1 cana = 250 ml
Pentru instructiuni legate de deshidratare, apasati aici. Pe timp de vara se pot folosi toate ingredientele prospete cu exceptia vinetelor care trebuie neaparat lasate la sare pentru 2h, si spalate bine inainte de folosire. Pe timp de iarna rosiile, ardeii si vinetele uscate se lasa la hidratat timp de ½ h. Toate se amesteca in blender, insa nu pana la omogenizare completa. Produsul final trebuie sa aiba o consistenta de zacusca. Daca compozitia este prea uscata, mai adaugati inca ½ ceasca apa.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

30 de gânduri despre „Zacusca fara foc

    1. am sa realizez toate retetele ligiei,mi se par extraordinare, cred ca ar trebui totusi sa avem posibilitatea sa inlocuim condimente sa chiar ingrediente care nu se gasesc foarte usor, dar voi incerca, multumesc !

      Apreciază

      1. Multumesc Doina. In privinta retetei, ce condiment sau ingredient este greu de gasit? Reteta mea a fost facuta pe timp de iarna cu legume deshidratate, insa pe timp de vara se poate face cu legume proaspete.

        Apreciază

  1. Care e logica de se presara cu sare rosiile inainte de ale pune la deshidrator?.O idee in legatura cu oxidarea:ai putea de exemplu sa scapi de oxidarea rosiilor daca ai scoate in primul rand apa cu semintele apoi le-ai trece prin suc de lamaie,lasa sa se scurga si apoi pune la deshidrator.Nu am incercat.

    Apreciază

    1. Sarea este pentru gust, dar si pentru conservare. Am incercat si varianta cu sucul de lamaie, si merge extraordinar la fructe, insa nimic nu se poate compara cu cutitul ceramic. Nu se poate compara cu un cutit obisnuit sub nici o forma.

      Apreciază

  2. Deci si cu deshidratorul,rosiile fiind asa de perisabile au nevoie de sare pana reusesc sa se usuce,sa nu le apuce mucegaiul.Daca ai pune pulpa(dupa blenduire) in sita si apoi in saculet sa scoti cat mai mult din apa,ai putea sa le usuci in deshidrator fara sa folosesti sarea?.Ma gandesc si in sensul de a le transforma(pulpa de rosii) in pulbere pe care sa o tii inchisa ermetic la borcan(stiu ca rosiile sunt higroscopice) dar si in sensul de a controla cantitatea de sare din alimente si cand gatim ceva sa punem la minimum.Ca folosindu-ne prea des de sare,se aduna.Te-am intrebat nu in sensul de raspuns imediat.Nu am deshidrator si nu pot experimenta.

    Apreciază

    1. Nu neapat. Am facut si multe fara sare si au tinu cam 2 ani fara probleme. Si-au mentinut si gustul delicios, dupa hidratare. Rosiile/ardeii fasii fiind uscate se pot da prin rasnita si rezulta pulberea. Chiar daca nu aveti un deshidrator, ati putea folosi un cuptor care are termostat, sau se pot usca la soare dar din pacate a trecut vara. Ma gandeam la ideea interesanta pe care ati propus-o, cu zacusca la plic, foarte ingenios. Numai bine!

      Apreciază

  3. Ar fi interesanta zacusca cruda la plic.Intr-un plic sa fie:faina de rosii,ardei,etc,iar in altul:usturoi cu cimbru,sare si ulei.Le amesteci impreuna,mai adaugi apa si iata zacusca e gata la minut.Trebuie doar sa iasa buna la gust,sa se poata pastra si sa aiba pret acceptabil si multi ar cumpara asa ceva.Daca tot punem in vanzare pliculete cu supe,mancaruri obtinute prin procese termice,de ce nu ar fi si supe,etc. crude instant?.Ca tot suntem in epoca vitezei,macar sa le facem si sanatoase.

    Apreciază

  4. Buna, Ligia, reteta ta mi se pare mult mai buna. si eu fac la fel, adica folosesc aceleasi ingrediente, doar ca vinetele si ardeii eu le coc . Dar o sa incerc si reteta ta. Poate incerc sa usuc si eu vinete si ardei , daca reusesc sa mai primesc legume organice
    Eu fac aprovizionarea cu legume, pe timp de vara de la un fermier din Indiana care are o ferma absolut biologica , eu locuind in Chicago. Te pup Maria

    Apreciază

    1. Da, si eu faceam inainte reteta de zacusca clasica, insa intotdeauna ma facea sa ma simt rau de la ficat, fiere, splina. Variata aceasta e asa de simpla, usoara si delicioasa.

      In Chicago sunt asa de multe restaurante si comunitati raw, ca as trage si eu o fuga pana acolo 🙂 Merita sa le incercati, si o sa va indragostiti de raw food. Sa vedeti ce deserturi, ce delicii…

      http://www.cousinsiv.com/restaurant/restaurant.htm
      http://www.yelp.com/biz/karyns-raw-vegan-gourmet-restaurant-chicago

      Multa sanatate!

      Apreciază

      1. Draga mea Maria,

        Eu vin cu cea mai mare placere in orice moment al anului, am mai primit cateva invitatii de la Chicago. Iti trimit prin email conditiile.

        Numai bine,
        Ligia

        Apreciază

  5. Am preparat in aceasta vara trei tipuri de zacusca. Aceasta pare interesanta. Insa am o simpla intrebare: cum se pastreaza pentru iarna? Sau se prepara si consuma imediat? Multumesc.

    Apreciază

    1. Felul de uscare al celor 3 ingrediente principale le incadreaza la categoria conserve, iar iarna se hidrateaza, prepara si consuma pe loc. Poate sta in frigider pentru 3 zile, pastrata intr-un bol de sticla cu capac.

      Apreciază

  6. Buna, Ligia!

    Am si eu o intrebare legata de ingredientele pentru zacusca. Chiar daca s-a racit afara, mai sunt inca legume proaspete la piata, si as vrea sa stiu daca pot folosi legumele (rosii, ardei, vinete) in stare proaspata, pt zacusca de mai sus. Intreb asta pt ca eu nu am un deshidrator, si nici un cuptor cu termostat.

    Multumesc!

    Apreciază

    1. Draga mea Larisa,

      Se pot folosi fara probleme si legume proaspete, varianta de mai sus este pentru iarna fiindca toti ma intrebau de conserve de iarna. Ai grija la vinete, trebuie lasate cateva ore bune la sare si dupa aceea se spala foarte bine de negreala aia. Pentru o persoana se adauga foarte putin, in jur la 1 Lingura de vinetete tocate cuburi mici. Mult succes!

      Apreciază

  7. Va recomand zacusca cu ciuperci(in loc de vinete) si un ingredient nou ghimbirul sau putin ardei iute.

    Apreciază

Comentariile sunt închise