Alimentatia raw vegana · Ingrijirea sanatatii

Reguli de aur pentru o viata sanatoasa

Mai jos se afla o parte din sfaturile care ar trebui luate in seama pentru a ne mentine un corp sanatos. Sunt multe sfaturi de dat insa va astept sa completati lista.

  • Saptamanal trebuie sa consumati aceste alimente, indiferent daca consumati produse animale sau vegetariene.
  • Consumati cantitati cat mai mici de mancare. Mestecati cat puteti de bine fiecare imbucatura deoarece saliva contine enzime digestive unice, care daca sunt regasite in bolul alimentar, sistemul nostru digestiv nu va performa digestia optim.
  • Consumati fructele si deserturile la mese separat si lasati 30 de minute intre mese. Desertul se consuma la jumatate de ora diferenta fata de masa, nu impreuna cu masa. De asemenea, evitati-le seara deoarece sunt greu de digerat.
  • Nu consumati fructe acide in exces. Consumul in exces de fructe acide afecteaza stomacul si totodata ataca smaltul dintilor.
  • Beti apa din belsug, cel putin 2 L pe zi. Asigurati-va ca aveti apa filtrata de calitate si mai bine economisiti si cumparati-va un filtru, decat sa cumparati apa din comert despre care nu se stie sigur daca e curata. Un filtru poate sa inceapa la 140 lei si sa urce pana la mii de lei. Nu este obligatoriu sa va luati un filtru extrem de scump, ci mai degraba sa va luati un filtru care filtreaza toate chimicalele, clorurile, pesticidele, azotul, metalele grele etc.
  • Nu beti apa la masa, ci doar cu 30 minute inainte de masa  sau dupa masa. Daca va este sete, clatiti-va bine gura cu apa.
  • Plecati de la masa nesatui, menajandu-va stomacul si lasandu-i spatiu de desfasurare.
  • Cautati sa faceti mereu combinatiile cele mai bune, cand vine vorba de alimente atat gatite cat si crude; asta este una dintre cauzele majore ale imbolnavirilor.
  • Creati un mediu foarte calm pentru mancat, cu muzica relaxanta, nu ritmata si multa lumina solara care vă va umple sufletul de optimism.
  • Vlastari diversi de la zi la zi, trebuie sa fie langa langa orice fel de mancare gatit sau raw.
  • Consumati salate bogate sau un smoothie verde zilnic cel putin 2 litri pe zi, pentru a va ajuta colonul sa se curete de toxine si mai ales de rezidurile care ingreuneaza colonul.
  • Faceti-va sucuri verzi mereu si in Cartea de Bucate Online sau in cartile mele tiparite gasite multe retete delicioase. Sucurile trebuie sa fie bune la gust si sa nu beti in scarba.
  • Nu consumati nici un fel de mancare prajita, doar coapta sau fiarta usor. Inlocuiti prajeala/ rantasul de la mancare folosind metoda de calire a cepei cu apa si foarte putin ulei.
  • Consumati alge precum spirulina, sau chlorella o data pe zi sau la doua zile. Sunt cele mai bogate surse de minerale din lume pe langa alte proprietati exceptionale (vedeti articolul dat).
  • Consumati nuci/ seminte zilnic de preferat inmuiate in prealabil cu scopul de a trezi enzimele la viata si pentru a face nutrientii mai usor de absorbit. O singura exceptie o face caju-ului care nu e crud deoarece in procesul de scoatere al cojii, caju-ul se lasa in apa fiarta pentru cateva minute (cel gasit in supermarket-uri pe care scrie crud). Daca se intampla sa va placa si nuci uscate, nu-i nici o problema insa totul trebuie sa fie cu masura.
  • Intindeti-va muschii si oasele luand exemplu de la pisici. Luati-va timp indiferent daca sunteti la servici sau acasa si relaxati-va muschi, intinzandu-i cat se poate de bine de cateva ori pe zi.
  • Faceti miscare cel putin 30 min/zi (chiar si mersul rapid se pune la socoteala).
  • Folositi meditatia si rugaciunea, aplicate la felul personal de intelegere a existentei unei Forte Supreme. Acestea cai sunt extraordinare momente de relaxare, de eliberare de stres, de schimbarea a viziunii asupra vietii si imbunatatirea calitatii relatiilor cu cei din jurul nostru. Viata spirituala echilibreaza viata unui om si-l face mai ingaduitor, rabdator cu problemele aparute in viata cotidiana.
  • Opriti-va din tumultul zilei si respirati adanc de cel putin 60 de ori odata. Corpurile noastre niciodata nu primesc sufiecient aer prin simplele respiratii normale si de aceea intervin dureri de cap, stari de oboseala atunci cand nu este necesar, presiune si stres.
  • Mentineti o postura cat mai corecta care va ajuta corpul sa functioneze normal. Daca lucrati la computer, mereu corectati-va postura, fiindca nu cred ca doriti sa deveniti cocosati sau sa aveti dureri de cap zilnice.
  • Nu stati incruntati, controlati-va muschii. Cei incruntati sufera de dureri de cap mai puternice decat ceilalti.
  • Cautati-va starea de buna dispozitie, chiar daca nu exista motive. Buna dispozitie si cautarea permanenta de motive care sa ne faca multumitori, ne tine departe de boala si scade probabilitatea dezvoltarii celulelor anormale.Aici este un articol al dr. Constantin Dulcan, care sustine cele de mai sus.
  • Atunci cand suntem incruntati, peste 40 de muschi se incordeaza, pe cand atunci cand zambim doar 13 muschi sunt pusi la treaba. Cititi aici ce mult poate face un zambet in viata noastra.
  • Ultima masa trebuie sa fie la ora 18:00, cel tarziu 19:00. Trebuie sa-i dati timp stomacului sa digere mancarea. Evitati produsele animale seara deoarece carnea se digera partial numai in 4-6 h.
  • Culcati-va inainte de 10:30 daca vreti sa traiti sanatosi si frumosi. Somnul dintre orele 21:00-24:00 este cel mai de calitate somn. Doar in acest timp marea majoritate a organelor sunt proiectate sa se odihneasca, sa se regenereze, sa se purifice de toxinele acumulate in timpul zilei (ficatul incepe detoxifierea la ora 23:00) etc.
  • „Exercitiul fizic construieste sistemul imunitar intr-un mod in care nutrientii din alimentatie nu pot sa il realizeze, de aceea exercitiul fizic este un component important intr-un stil de viata sanatos”. In concluzie, „Great Health is not possible without vigourous exercise each day” spune Bob McCauley, autorul cartii Achieving Great Health din care am citat si paragraful de mai sus.
  • Nu uitati aspectul cel mai important. Nu va focusati atentia doar asupra alimentatiei, fiindca nu este suficient ci lucrati pentru sanatatea intregului: minte, trup si suflet sanatos! Spre exemplu, alimentatia sanatoasa nu este nimic fara exercitiu zilnic sau fara curatarea mintii de ganduri negative, rautate si dusmanie. Daca nu lucrati pe toate laturile, ci va ingrijiti doar de alimentatie, nu este suficient!

38 de gânduri despre „Reguli de aur pentru o viata sanatoasa

  1. Trebuie sa aplic ultima regula, cea cu somnul! Sunt sigura ca e foarte importanta si nu reusesc sa o pun in practica :D.

    Spirulina si chlorella sunt alge de apa dulce (algae), nu alge marine (seaweed).

    Apreciază

    1. Da, toti cred ca trebuie sa ne straduim mai mult la ultimul punct. Merci de precizarea cu algele de apa dulce, cred ca am scris aiurea in postare. Ma duc sa modific.

      Apreciază

  2. Radeti, dansati, iubiti, faceti dragoste, bucurati-va de viata, traiti frumos. Faceti pace cu trecutul, traiti in prezent si proiectati in viitor. Punteti-va cat mai putine bariere in viata si traiti cat mai putini dupa reguli. Faceti lucruri care va implinesc sufleteste si atunci o sa va gasiti echilibrul in viata si veti tari dupa propriile reguli.

    „Dance like nobody’s watching; love like you’ve never been hurt. Sing like nobody’s listening; live like it’s heaven on earth.” Mark Twain

    Apreciat de 1 persoană

  3. când spui despre fructele uscate din comerț te referi la toate fără excepție? chiar și la stafide?

    Apreciază

    1. Inclusiv stafidele, toate contin foarte mult zahar. Fructele uscate din comert sunt tratate cu zahar, coloranti, sulfati si asta pentru a le da o viata lunga in stare ambalata. Inainte de consum este recomandat sa fie bine spalate, chiar inmuiate, insa alegerea este a fiecaruia. Numai bine!

      Apreciază

  4. Hmmm, eu credeam ca toate fructele sunt bazice, cel putin asa spune victoria boutenko. Zice ca lamaia (pe care eu as fi bagat-o la acide) e atat de bazica incat daca faci testul hartiei de turmesol (verifici ph-ul urinei), ph-ul se va transforma din acid in bazic la cateva minute dupa ce mananci lamaie.
    In multe retete raw (de deserturi in special) se folosesc fructe uscate (mai ales curmale). Unde gasesti in ro curmale proaspete? O solutie ar fi sa ne mutam toti in tarile tropicale, unde bananele, curmalele si altele de genul pot fi culese din copacul din gradina, ca sa fim siguri siguri ca nu le baga nimic artificial in ele, nu le trateaza cu zahar etc.
    Am inceput sa beau green smoothies si as vrea sa stiu ce sa mai bag in ele ca verzituri (in perioada asta rece), ca in afara de telina din gradina, verziturile gasite la piata sunt ori congelate, ori de import.

    Apreciază

    1. Nu toate fructele sunt bazice, lamaia intr-adevar este. Legat de fructele uscate, cum am zis, nu putem gasi la magazin curmale crude nici macar in USA decat in anumite state si sunt foarte scumpe. Nu avem ce face, decat sa le punem la inmuiat in apa si schimba apa de mai multe ori pentru mai elimina din zahar,chimicale si coloranti. Si sinceri sa fim, cate curmale si fructe uscate mancam pe an? Noi daca mancam in jur la 1-2 kg pe an, si asta e cam mult.

      Vorbind de verdeturile pentru smoothie, in special iarna se fac din salata, kale si sprouts de diferite soiuri, crescuti pe geam, in site, sau germinatoare.

      Numai bine!

      Apreciază

      1. Mie imi plac foarte mult curmalele, imi plac dulciurile cu curmale…incerc sa mananc cat mai putin, dar sunt atta de delicioase. Le-am pus si in apa, dar nu dureaza decat 15 minute maxim ca se desfac, se inmoaie, isi pierd dulceata aproape total si nu mai au deloc acelasi gust …

        Apreciază

      2. Draga Ligia, ai afirmat ca lamaile sunt bazice.Poti explica cum un fruct care contine acid citric poate fi alcalin.
        Astept cu interes explicatia.
        Multumesc

        Apreciază

        1. Buna Nelu, aceasta afirmatie nu o fac eu ci nutritionistii din SUA care au descoperit asta de prin 2009. Eu am aflat asta la Institutul de Sanatate Hippocrates si ii cred pe cuvant, fiindca sunt intotdeauna la curent cu noile descoperiri.

          Apreciază

  5. foarte frumos spus
    fiecare isi dozeaza nevoile de citrice
    dupa cum simte
    totusi un aport zilnic si f. mare de vitamina C este deosebit de favorabil sanatatii
    unde mai pui ca echilibreaza arderile celulare, imbunatateste functia de detoxifiere a celulei si usureaza functia ficatului
    organismul poate beneficia si in preventia cancerului
    de consumuol unor cantitati mari de vitamina C

    aici e de fapt mai mult
    e o intreaga redescoperire a vitaminelor
    care are loc pe plan mondial

    simpla „buna-vointa” in asimilarea lor nefiind cea mai potrivita optica.

    multumesc pt informatii si
    mult succes
    informarea ta e f generoasa
    necesara
    si foarte utila

    Apreciază

  6. Toate aceste „reguli” ar trebui sa devina obisnuite, pentru ca sunt esentiale pentru trup, minte si suflet. Ma bucura enorm sa vad ca aveti o abordare holistica a sanatatii.
    Cu admiratie proaspata, TB.

    Apreciază

  7. Buna ziua! Sunt noua si tin sa spun ca apreciez in mod deosebit acest blog. Complimente Ligiei.
    Am si eu o intrebare, fructele uscate ecologice si deasemenea nucile , alunele, etc sunt si ele tratate????? Nu mai stiu ce sa cred, va rog mult ajutati-ma cu un raspuns.
    Multumesc anticipat.

    Apreciază

    1. Buna seara si multumesc frumos pentru complimente! In privinta fructelor, semintelor si nucilor ecologice pot sa spun ca in mare parte nu sunt tratate ci doar poate cu conservanti si diversi coloranti. Nu pot garanta pentru nici o firma si de aceea trebuie intrebat la sursa sau pur si simplu sa le luati sa le testati. Mult succes!

      Apreciază

      1. Gabi, in ce-am incercat eu pot sa spun ca smochinele sigur sunt tratate cu ceva sulf (cred ca sulf este), au un strat superficial albicios care se dizolva in apa – cel mai bine sa lasi fructele uscate (scmochine, curmale) la inmuiat in apa: nu vor mai fi atat de dulci, dar macar scapi de adaosurile nesanatoase. Ulterior, daca faci prajituri poti adauga putina miere dupa gust!

        Apreciază

  8. frumos din partea ta Ligia sa prezinti aceste reguli de sanatate…o mare parte dintre ele le-am auzit spuse si de domnul doctor Virgiliu Stroescu, si spre rusinea mea recunosc ca nu am aplicat multe din aceste reguli in viata mea :d…sper ca cu timpul sa-mi fac un obicei nu doar o regula 😉 de a trai sanatos…multumim pentru aceste postari

    Apreciază

  9. Detoxifierea corpului este un un fenomen normal, pina la ce ora dimineata sa nu maninc nimic, dar sa beau apa?

    Apreciază

  10. In primul rand vreau sa te felicit pentru modul cum ai prezentat regulile(am deschis pana acuma 100 de pagini si nici unul nu era capabil sa schiteze si sa scrie exact ce e necesar, bateau campii si repetau ce au scris cu alte cuvinte numai ca sa umple paginile). doi, chiar sunt foarte folositoare sfaturile si o sa incerc sa urmez o parte din ele in functie de timp si banii (nu toata lumea isi permite sa manance foarte variat si din toate).

    Apreciază

  11. Am citit ca uleiul de rapita nu este bun la gatit desi eu nu gatesc cu ulei, nu undesc , rareori mai pun la sfarsit cate o lingura de ulei in mancare ..si ca cel de cocos e bun ptr gatit … e adevarat ? tu ce ulei folosesti la gatit ? Mersi

    Apreciază

    1. Noi am redus exagerat de mult consumul de ulei si la gatit, adaug sau nu ulei bio de floarea soarelui presat la rece cumparat de la un producator local.

      Apreciază

  12. dar despre popcorn ce parere ai ? cel facut acasa , desigur .. chiar si fara ulei ..eu am citit ca nu e rau …

    Apreciază

  13. nu despre asta era vorba , am intrebat ce crezi despre popcornul facut acasa ( chiar fara ulei ) , crezi ca e bun ori nu ?

    Apreciază

  14. Buna Ligia
    Poti sa-mi dai niste link-uri cu filtre pt apa? Sunt atat de multe modele(ma refer la diversitatea tehnologiei folosite) incat nu stiu ce sa aleg…

    Apreciază

    1. Carmen, in Romania nu cunosc asa bine ca sa recomand diverse site-uri (nu stiu ce servicii ofera, daca sunt seriosi cu garantia dupa aceea etc.). Important e sa fie firme coreene sau japoneze si filtrul sa aiba capacitatea de filtrare mare, adica pe langa cloruri si alte mizerii, sa filtreze cat de multe: metale grele, pesticide, ierbicide si nitrati, posibile deseuri chimice din panza freatica etc. Cu bine!

      Apreciază

  15. Multumesc pt raspuns si as mai avea o intrebare:
    Mi-am facut iarba de grau,dar deocamdata nu-mi permit sa cumpar un storcator din cele recomandate de tine (peste 2 saptamani iau salariul si atunci o sa comand).Pt ca deja am iarba facuta si nu as vrea sa o irosesc, as putea sa pregatesc sucul de grau astfel: pun in blender iarba cu o cantitate de apa care sa o acopere , mixez pana se face o pasta apoasa apoi storc prin tifon,retin sucul si arunc pulpa(am vazut pe youtube procedeul asta).E bine asa?
    Multumesc pt rabdare!

    Apreciază

    1. E mai bine decat nimic, dar nu este o optiune ideala de lunga durata fiindca la blender se incinge sucul pana se marunteste iarba. La blender regula este sa nu se blenduiasca continutul mai mult decat 1-2 minute. Cu bine!

      Apreciază

  16. Buna Ligia,
    Vreau sa tin o zi pe saptamana post cu lichide ( primordial cu suc verde).Problema este ca pana in ora 18.00-19.00 rezist bine cu smoothie verde, gingirata,suc verde din diverse verdeturi.Insa odata cu seara imi vine sa mananc si masa de foame, si cedez exact cand nu trebuie, inainte de culcare.Te rog un sfat , ce suc sa folosesc in a doua parte a zilei astfel incat sa reusesc sa duc postul peste noapte,multumesc mult.

    Apreciază

    1. Eu cred ca sucul de portocale cu lămâie si o lingurita mică de miere apoi. 🙂 eu am băut așa si am luat miere si nu mia fost foame nici dupa jogging.

      Apreciază

Comentariile sunt închise