Retete fara foc

Salata de varza rosie cu vlastari

Salata de varza rosie cu sprouts

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • ¼ capatana varza rosie
  • ¼ capatana varza alba
  • 2 linguri vlastari de ridiche
  • 3-4 linguri vlastari de schinduf
  • 3-4 linguri vlastari de trifoi
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 4-5 linguri ulei de masline presat la rece
  • 3 lingurite fulgi de drojdie inactiva (optional)
  • sare de ocna neiodata
Instructiuni: Varza se marunteste in robot/razatoare si se amesteca cu toate celelalte ingrediente. Se lasa foarte putin la patruns, dupa care se serveste alaturi de orice fel de mancare raw sau gatita. De multe ori se poate pastra in frigider timp de cateva ore intr-un recipient de sticla, insa se pot intampla cazuri cand varza prinde un miros ciudat sau chiar se amareste. Eu una prefer mereu salatele proaspete pe cat posibil.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

21 de gânduri despre „Salata de varza rosie cu vlastari

  1. Ce frumos arata.Daca are si gustul precum aspectul,mai ca ma convertesti sa pun si eu seminte la germinat.Ideea de a posta mai multe retete e foarte buna pt cunoasterea noastra generala.Incearca si cu putin marar verde.Presupun ca ar imbina mai bine varza cu sprouts.

    Apreciază

  2. Ce ciudate sunt legumele din supermarket.Am luat ceva morcovi de la supermarket ca anul asta nu au iesit prea bine din cauza excesului de umiditate.Sunt frumosi,portocalii dar nu au gustul acela mai dulceag al celor facuti in camp sau gradina.I-am fiert pt o supa si am observat ca dupa doua zile se transforma intr-o pasta searbada si neplacuta la gust,imediat cum ii bagi in gura.Parca ar fi crescuti in culturi hidroponice doar cu chimicale sau ar fi fost scosi cand erau inca necopti.Ciudat.Oare de unde gasesc asa ceva?.

    Apreciază

  3. toata lumea recomanda sprouts , iar eu nu gasesc deloc o marca de cereale care sa incolteasca :(( …. anii trecuti foloseam cu succes pachete de cereale pe care scria „cu mare putere de incoltire” … a urmat o perioada in care nu am mai gasit aceste cereale pe la plafaruri … am gasit de curand secara de la Petras pe care scria cu mare putere de incoltire… insa nu mai vrea si pace… din 2-3 linguri de cereale incoltesc numai cateva boabe…. nu cred ca fac eu ceva gresit: le las 24 h la inmuiat ( schimb apa la 12 h) iar apoi le las umede intr-o farfurioara sau in saculet pt germinat ( iarasi la clatesc la 12 ore ) … si cu toate astea nu germineaza decat cateva boabe … eu cred ca este mai veche de 1 an si si-a pierdut puterea de germinare ….

    asa ca sunt foarte interesata sa aflu de unde va procurati cerealele pt incoltire?

    Apreciază

    1. Am sa scriu un articol despre sursele de seminte care chiar incoltesc. In privinta incoltirii, trebuie lasate cam o noapte la inmuiat sau chiar 24 de ore daca e chiar frig in camera. Dupa aceea se lasa intr-o SITA fiindca au nevoie de ventilatie cat si aer cald, si trebuie clatite nu la 12h ci cat se poate de des (de pe putin 3,4 ori/zi) mai ales daca sunt puse intr-o zona calda a camerei pana incoltesc dar si dupa. Incercati nu numai cereale pentru incoltit, ci si schinduf, lucerna, trifoi, broccoli, etc. Au un pret marisor insa pentru o saptamana spre exemplu, nu aveti nevoie decat de 1 lingurita de seminte/pers. fiindca cresc in marime odata cu inmuierea. Mult succes.

      Apreciază

  4. Semintele incoltesc in mod normal cam intre 24 ore pana la 3-4 zile.Depinde si de temperatura si de faptul ca daca sunt prea vechi,pot sa-si piarda capacitatea de germinare.Deasemenea depinde si de unde cumperi.De exemplu,eu am testat fasolea alba mare din China si puteam sa o las un an ca nu mai germina in veci deoarece e tratata termic(daca nu si prin alte metode?) pt a omora ouale de gargarita ce ar putea fi in interiorul fasolei.Deasemenea de curiozitate am luat si naut si am obtinut naut de la supermarket fiindca nu a fost tratat in nici un fel.Depinde de fiecare cum procedeaza.Altii pot sa trateze termic si soia,daca scopul ar fi prepararea si nu consumul incoltita(pe la magazinele naturiste,cel mai des soia e uscata termic),probabil si alte seminte care observi dupa un timp ca nu germineaza.Cel mai adesea seminte netratate(poti intreba inainte de vanzator) se gasesc la taranii din piete,dar poti fi si pacalita in sensul ca-ti dau seminte impurificate cum am patit eu cu morcovii si cu sfecla rosie(adica am luat multi morcovi corciti si mai mult sfecla furajera decat rosie.Cele de la plicuri pt semanat,sunt tratate cu pesticide toate pt ca sunt destinate semanarii in camp sau in gradina,nu in germinatoare sau ghivece pt a le consuma cat inca nu sunt mature(coapte).Normal ar trebui sa fie samanta netratata si certificata in magazine cu profil de agricultura ecologica si de produse raw.Fiindca de la cele naturiste nu trebuie sa ai mari pretentii deoarece aici nu conteaza ca alimentele sunt preparate termic sau crud.Nici principiul natural nu prea cred sa se respecte(ma indoiesc ca semintele vandute au fost produse in sistem ecologic,sau si mai mult,in sistem bio).Produsele de la magazile naturiste sunt mai degraba un prilej de a umfla preturile si a-i zapaci pe oameni.De exemplu aceeasi tarata de grau la fabricile de paine sunt de 10 ori mai ieftine decat la magazinele naturiste.Uleiurile presate la rece au preturi astronomice spre deosebire de un ulei extravirgin din supermarket.Nu stiu daca chiar i-si merita aceste preturi.Adevarul e ca totul e inca aiurea,nu sunt lucrurile perfect definite si oamenii inca nu stiu perfect ceea ce vor.Traiesc intr-o continua nebuloasa de multi ani si inca multi ani deacum inainte.

    Apreciază

  5. Buna Ligia,
    Multumim frumos pt prezentarea aparatului de germinat Easy Green. Cochetez si eu de multisor cu ideea de a-mi cumpara unul si ma bucur ca l-ai inceract si esti multumita.
    Ai putea sa faci poze la tavitele cu recoltele tale? In prezentarile aparatului sunt tare frumoase si de accea sincer nu am crezut ca e adevarat.
    Poti creste si iarba de grau? Toate semintele mentionate cresc fara pamant si doar incoltesc, sau cresc si vlastari?.
    Eu de cateva saptamani am incetat sa mai germinez/cresc plantute, pentru ca am facut muscultite la bucatarie, nu stiu exact de la ce, cred ca de la iarba de grau.
    Oricum, aproape m-ai convins, il pun pe lista, poate il aduce Mos Craciun.
    Foarte frumoase pozele de la Iasi, le-am savurat ca de obicei cu mare placere.
    Te pup si numai bine iti doresc,
    Mihaela

    Apreciază

    1. Draga mea, multumesc! Poze cu tavitele urmeaza sa apara si pe site in viitor. Deocamdata le rezerv pentru viitoarea carte care va aparea in curand, legata de acest subiect. Cresc exact asa cum arata in reclame, recolte bogate si foarte aratoase. Sunt si eu foarte entuziasmata de rezultate. Te pup si tinem legatura!

      Apreciază

    1. Nu, pamantul nu este necesar intotdeauna spun specialistii. Se foloseste in general ca suport pentru plante si ies extraordinar de bine si fara pamant.

      Apreciază

  6. Buna dimineata, Ligia

    1. Pentru a creste lastari in Easygreen, semintele trebuie inmuiate, sau le pui direct in tavite, uscate fiind ?
    2, Ai spus ca ai gatit fasole scazuta din lastari de fasole si a iesit delicioasa. Ai preparat-o raw sau ai fiert-o ?

    Multumesc
    Monica

    Apreciază

    1. Buna dimineata Monica,

      1.Eu mereu le pun la inmuiat de cu seara, ca sa le grabesc procesul de incoltire insa poti sa le pui si neimuiate.
      2. Am facut fasole gatita fiarta din fasole incoltita, nu sub forma de vlastari mari. Eu nu pot suporta gustul celor din familia fasolei in stare cruda, ma irita enorm si asa ca stau departe de asa ceva. De obicei se recomanda ca la orice fel de fasole, sa se incolteasca in prealabil. In felul acesta se elimina toxinele/pesticidile in mare parte prin procesul de trezire la viata a fasolei, devinind totodata si mai usor de digerat chiar si in stare gatita. Iar cand se gateste orice, se face la temperaturi foarte mici, eventual la un Slow Cooker, care pregateste mancarea intr-o perioada chiar si de o zi si o noapte insa la o temperatura minima, sub 100C. Gustul este extraordinar de delicios, foarte aromat, deosebit de mancarurile noastre clasice fierte si tinute pe foc in exces.

      Numai bine!
      Ligia

      Apreciază

  7. Buna dimineata din nou!

    Te rog sa-mi spui cat de des trebuie programat stropitul in Easy green pentru grau sau orz .
    Multumesc
    Monica

    Apreciază

  8. Ceva nu e in regula cu situl astazi…nu stiu de ce nu arata ca de obicei,,, incercam sa ajung la ustensile si sa te intreb insa nu reusesc asa ca intreb aici. Intre champion juicer si green power juicer pe care il recomanzi caci dupa calculele mele cu oferta de craciun si taxe de livrare ajung cam la acelasi pret…
    Te rog anunta ma !!
    Multumesc 🙂

    Apreciază

  9. vreau sa incep sa consum suc verde si salate cu sprouts. fac „cercetari” si vreau sa achizitionez un germinator su un storcator. as dori daca se poate sa imi dati amanunte despre germinatorul easygreen. ce il face asa „special”. mai trebuie spalate semintele la 12 ore? sau face el singur tot?
    multumesc

    Apreciază

    1. Buna, Dalia !
      Ai cumparat Easygreen?
      Am unul nefolosit, de vanzare. L-am cumpărat anul trecut in noiembrie si costa 700 lei. Daca te intereseaza, te rog sa trimiti un mail la Hi_perbola@yahoo.com sau sa ma suni la 0757986571.
      Monica Prodan

      Apreciază

  10. Ligia, ai vreo informatie conform careia drojdia inactiva ar fi daunaoare, in vreun fel? Ma refer la consumul moderat. E posibil sa activeze vreo afectiune „latenta”, in cazul celor cu predispozitii spre boli mai deosebite? Imi plac foarte mult combinatiile cu d.i. dar nu am mai folosit-o de ceva vreme, tocmai din cauza aceasta…Multumesc frumos.

    Apreciază

Comentariile sunt închise