Retete fara foc

Un desert delicios fara foc: Tort de Ciocolata si Menta

Tort de ciocolata si menta

  • Porții: 5-8
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente:
  • 1 legătură frunze de mentă (uscata sau proaspata) ori ulei eteric de menta
  • 50 g de unt de cacao/cocos sau un avocado
  • 75 g indulcitor natural raw
  • 100 g de cacao raw sau carob
  • 200 g nuci caju crude
  • 100 ml de apa
Pentru ornat:
  • Kiwi
  • Capsuni
  • Flori de levantica (opt.)
  • Nuca de cocos
Instructiuni: Sa nu va speriati fiindca instructiunile sunt forte simple, toate ingredientele se pun in blender, se aseaza intr-un inel culinar si se introduce la congelator timp de 1-2 h, sau pana cand este inghetat partial. Exista anumite precizari care va vor ajuta si usura munca. Tort de ciocolata cu menta (reteta originala de Ligia Pop) Daca aveti un blenderde puterea mare, 1000 W atunci compozitia va iesi cremoasa si fara bucatele de nuci. Daca nu, puteti sa macinati migdale sau caju-ul in prealabil si faina rezultata se va lasa la inmuiat pentru 15 minute. Toate ingredientele cu excepția ultimelor trei, se amestecă în blender până la omogenizare completa. Compozitia va fi moale, precum aluatul de clatite insa nu este nici o problema deoarece o veti lasa la congelator sa se intareasca. Compozitia se toarna într-un inel culinar care se va introduce la congelator pentru o oră sau până la întărire parțială. Inainte de servire, se va lasa la temperatura camerei pret de 20 de minute si cand veti putea introduce cutitul cu usurinta, va fi semnul ca este gata de consum. Este un tort extraordinar de cremos, fin si delicios atat in zilele de iarna, cat si in zilele de vara. Cine poate consuma aceasta reteta?
  • Copilasii trecuti de varsta de 1 an.
  • Adultii de toate varstele.
  • Femeilor insarcinate si celor care alapteaza.
  • Nu este recomandat persoanelor care sufera de afectiuni grave precum cancer sau tumori, ori boli in stadiu terminal. Nu se recomanda, mergand pe principiul ca pentru recuperare, persoanele din aceasta categorie nu au voie sa consume preparate dulci nici macar naturale sau fructe. Aici si aici gasiti detalii.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

31 de gânduri despre „Un desert delicios fara foc: Tort de Ciocolata si Menta

  1. Buna Ligia! Am facut tortuletul de ciocolata si menta, a iesit delicios! l-am facut cu cacao, avocado, migdale, menta, miere si apa, a iesit cam moale dar la congelator s-a intarit bine 🙂 E delicios si energizant! Multumesc pentru reteta!

    Apreciază

    1. Am nevoie de putin ajutor. Am incercat reteta cu anumite modificari (am injumatatit cantitatile) si am utilizat cacao (nu cred ca era raw) poate data viitoare voi utiliza praful de roscove (carob in engleza), avocado, menta verde (din gradina proprie); problema cred ca a fost la miere (am pus 2 linguri ). Rezultatul nu m-a multumit in sensul ca nu a fost suficient de dulce si nu am simtit gustul de menta. Vreau sa stiu daca ati incercat si varianta cu menta (verde sau uscata) si cate linguri de miere ar echivala cu 75 de grame. Esecul nu a fost total pentru prima mea reteta pentru ca rezultatul a fost utilizat ca ornament pentru un tort (e adevarat non raw preparat pentru o cocazie speciala)
      Precizez ca nu mai consum zahar de mult timp iar mierea pe care am utilizat-o (naturala produsa de cineva din familia mea) este foarte dulce ( o lingurita pe zi imi e suficienta atunci cand o adaug la un suc natural de goji sau la cocteilul meu matinal din apa si polen crud)

      Apreciază

  2. Se poate folosi si uleiul esential de menta diluat cu apa pt consumul intern.E bun pt indigestie si colon iritabil(informatia de la Dr.Oz).In loc de caju sau migdale eu as folosi alune inmuiate in apa peste noapte si seminte de dovleac inmuiate.Se poate face in mai multe straturi colorate diferit:alb,verde,maroniu si cu arome diferite.Untul de cacao mi se pare cel mai potrivit.Iar ca si gust,poti avea un strat facut cu cacao avand gust de ciocolata,iar altul cu extrat Inka avand gustul respectiv.Ca si o varianta.

    Apreciază

  3. Pt cine e tentat sa foloseasca untul din comert,sa stie ca e obtinut dintr-un lapte pasteurizat,deci mai sarac in vitamine.Se poate uita atent la eticheta.

    Apreciază

  4. Buna seara, aceste informatii le-am preluat de la sursa studiilor, The Hippocrates Health Institute, West Palm Beach, Florida. Puteti lua legatura cu persoana care m-a instruit, Mike Bergonzi si el va poate da mai multe amanunte despre cum sa intrati in posesia studiilor (contra cost). De asemenea va recomand cartile Germenii, Mancarea Miraculoasa de Steve Meyerowitz si Wheatgrass, Nature’s Finest Medicine, acelasi autor. Numai bine!

    Apreciază

  5. Inca o analogie.Daca ai cunostinte de filosofie orientala,aseamana aceasta cu trezirea energiei Kundalini ce se trezeste si netezeste drumul vietii dupa filosofia indiana sau Tao(sau Dao) dupa filosofia chineza,echilibrul in viata care controleaza fortele opuse:yang(activitate……) si yin(repaus….) si mentine integritatea individualitatii ajutand-o sa ajunga ,sa aiba posibilitatea de a accesa noi nivele ale existentei.

    Apreciază

  6. Tocmai am degustat din acest tort pe care l-am facut azi….genial!!! Data viitoare o sa incerc cu coaja de portocala/lamaie in loc de menta ;). Felicitari pt. reteta!

    Simona

    Apreciază

  7. Ligia, eu am inlocuit ingredientele cu ce aveam voie : carob organic crud in loc de cacao, stevie in loc de miere si avocado in loc de ulei de palmier 🙂 .
    Pot sa spun ca a fost acceptabil pentru o persoana care nu poate manca zaharuri .
    Multumesc !

    Apreciază

    1. Buna Andra, poti folosi orice ulei vrei insa rezultatul va fi diferit. Cel de palmier, cum am mai zis, sau untul de cocos, da tortului o cremozitate si o finete care nu prea poate fi data de alt ingredient. Mult succes!

      Apreciază

  8. Unde anume pot gasi uleiul de la Vivasan?Pe cand un curs intensiv de gatit in Bucuresti??? daca s-ar putea nu in weekend ci in timpul saptamanii…. ( pe cel din februarie l-am ratat:(

    Apreciază

  9. buna Ligia,multumesc pentru atatea retete minunate! As vrea sa intreb daca uleiul de palmier/ cocos se poate inlocui cu ulei de arahide, in producerea ciocolatii raw!Multumesc

    Apreciază

    1. Buna Marina, untul de cocos sau cacao se poate inlocui doar cu un avocado insa nu cu alt timp de ulei. Cele doua uleiuri sunt foarte cremoase si groase comparat cu alte uleiuri gasite pe piata. Tot binele!

      Apreciază

  10. buna seara,Ligia! iti urmaresc postarile cu mare interes, mai ales ca sunt o vegetariana convinsa si te apreciez enorm pt tot ce faci.stiind ca esti experta in ceea ce priveste vlastarii, am si eu o intrebare . saptamana trecuta am pus la inmuiat cateva seminte de in intr-un borcan,la frigider. am uitat de ele si, cand m-am uitat in borcan, adica dupa aprox 6-7 zile,am vazut ca au inceput sa incolteasca.nu le-am schimbat apa, dar au inceput sa iasa mici firisoare albe din seminte. se pot consuma acesti vlastari?
    Multumesc anticipat!

    Apreciază

  11. Ligia, in reteta spui sa se foloseasca o legatura de menta (uscata sau proaspata), dar in video folosesti esenta de menta. Ce e mai bine de folosit in cele din urma? Multumesc, Simona

    Apreciază

    1. Am folosit ulei de menta eteric fiindca la acel punct nu mai aveam nici menta uscata si menta proaspata nu era in sezon. Poti folosi ce ai la indemana, insa normal ca mai buna va iesi cu menta proaspata.

      Apreciază

Comentariile sunt închise