Retete fara foc

Zacusca raw

Zacusca raw

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • ½ cana faina in (mi-a ramas de la presa de ulei)
  • 1 ceasca faina din nuci migdale sau pulpa de la laptele de migdale
  • 4-5 rosii uscate la soare sau pastrate in ulei
  • 2 ardei rosii
  • 2-4 cuburi de telina sau 1 frunza de telina
  • 1 Lg miere (altfel e prea acru)
  • 5 catei usturoi
  • 3 Lg ulei presat la rece (sa nu fie amar)
  • 1 vf. de cutit busuioc maruntit
  • ½ ceasca de apa
  • sare de ocna dupa gust

Instructiuni:

Par multe ingrediente, dar nu sunt chiar asa de multe si este o reteta foarte simpla care mi-a luat cam 20 minute (mai mult curatatul legumelor). Toate le-am maruntit cat am putut si le-am procesat intr-un blender de viteza mare. Le-am blenduit pentru 1 minut si gata zacusca. O minunatie, un deliciu! Precizari
  • Migdalele le-am macinat in robot, este cea mai simpla varianta.
  • Rosiile uscate la „soare” pot fi pregatite si in casa, pe timp de vara. Se taie feliute, se presara cu ceva condimente, sare si se dau la deshidrator pana cand sunt complet uscate. Intr-unul dintre comentariul de mai jos, o cititoare spunea ca exista varsate la Kaufland, in uleiul, condimente si usturoi si le puteti gasi la raionul de masline, salate si alte preparate gata de consumat.
Daca doriti sa incercati o reteta mai simpla de zacusca, vizionati video-ul de mai jos, aparut in cadrul show-ului Ligia’s Kitchen sau accesati aceasta pagina. Nu uitati ca pe timp de vara se pot folosi ingrediente proaspete si pline de savoare.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

29 de gânduri despre „Zacusca raw

  1. Foarte aratos si apetisant.
    Ca o necunoscatoare si doritoare de initiere, faina de in, faina de nuci si rosiile uscate la soare sau in ulei de unde le procur? Macin seminte de in si nucile ca sa obtin faina?

    Apreciază

    1. Si foarte gustos draga mea Daniela! Fainurile de nuci diverse si seminte se fac prin macinare in rasnita, dar in cantitati mici. Nucile mai mari se sparg initial in robot de bucatarie ca sa-i fie mai usor rasnitei si sa nu se arda. Pentru mine a fost usor fiindca le-am pus toate in cupa de Vitamix de ingrediente uscate si n-a trebuit decat sa le amestec putin in timpul macinarii cu ustensila neagra care se vede in imagine, si care se potriveste perfect la cupa de blender. Rosii uscate la soare se pot face in casa, in cuptor sau deshidrator sau pur si simplu se adauga rosii. Le poti gasi in forma uscata online la link-ul care l-am dat (daca apesi pe rosii uscate la soare din reteta), sau la supermarket-uri insa nu toate au mereu si sunt de obicei foarte scumpe. Eu mi le-am facut din timpul verii si toata iarna n-o sa am probleme. Mi-am pus la uscat peste 45 kg parca de rosii, ardei, vinete, dovlcei, fructe diverse pe care in timpul iernii doar le hidratez putin si le am proaspete. Le-am uscat la sub 40C ca sa ma asigur ca vor avea acelasi gust si toti nutrientii raman in ei. Vezi si reteta asta de zacusca, si ea la fel de delicioasa. Mult succe!

      Apreciază

  2. Cred ca am inteles logica introducerii:fainii de in si de nuca.Sa mimeze fasolea.Eu as inlocui nucile cu alune (chestie de asociere si de gust).Cred ca e bine ca oleaginoasele(care or fi) sa fie uscate si maruntite pt. ca sunt mai potrivite pt a absorbi mucilagiile ce s-ar forma la contactul fainii de in cu apa si probabil dupa o zi se vor inmuia si ele.E o idee buna reteta .

    Apreciază

  3. Multumim! Pare intr-adevar delicioasa si foarte echilibrata!
    Sunt un fan nebun al rosiilor uscate. Ba chiar si al ardeilor si caperelor uscate si pastrate in ulei exact ca rosiile. Am in piata de langa casa un mic magazin de delicatese grecesti unde le gasesc. La Kaufland, rosiile sunt parca mai gustoase pentru ca uleiul respectiv are si o aroma de usturoi. Dar le stiu in varianta „varsata”, la raionul de masline, salate si alte preparate gata de consumat. Exista si ambalate, intr-o alta zona a supermarketului?

    Apreciază

    1. Renata, multumesc de mesaj si pentru faptul ca ne-ai spus ca exista rosii uscate varsate in diferite magazine. Eu una nici n-am stiut. Am cumparat odata ambalate de la Metro si dupa aceea n-am mai vazut nici la ei, adevarul este ca nici nu ma plimb des prin supermarket-uri. E minunat, daca e ok cu tine am sa postez informatia mai sus. Referitor la cele din borcanele, exista insa sunt foarte scumpe si nu se merita fiindca trebuie consumate in primele 3 luni de la deschiderea borcanului. Merci inca odata!

      Apreciază

      1. Desigur ca informatia e pentru toata lumea! 🙂
        Eu doar la Kaufland am gasit varsate aceste rosii uscate in ulei cu usturoi si oregano. Cateii de usturoi din amestec sunt de asemnea de o dulceata si o aroma suficiente sa incepi sa crezi in Dumnezeu! :))
        In toate pietele insa exista acele mici magazine de delicatese grecesti (am uitat numele; este o singura firma) cu foarte multe produse conservate traditional, in speta prin uscare si imbaiere in ulei de masline: rosii, ardei iuti sau grasi pitici, capere, masline naturale umplute cu ierburi, diferite specii de ciuperci murate – toate realizate fara interventie industriala (de unde si pretul mai ridicat). Eu uneori, recunosc, mai pacatuiesc si cu niste fetta adusa direct de la oierii Eladei, cu cascavalurile lor afumate pe munte sau cu niscai peste si fructe de mare marinate. Cat despre baclavale sau budincile cu gris si miere… Mmmm!!! am plecat in piata!

        Apreciază

  4. Inca o reteta cu conopida cruda(dar nu de zacusca).Se rade foarte fin(pe razatoare) doar partea de floare,superioara a conopidei si se amesteca cu:ceapa preparata cu suc de lamaie si sare(sau sos de soia light) si cu maioneza de ou sau o maioneza vegana raw.Se lasa la frigider sa se mai inmoaie si intrepatrunda.Are un gust aproape identic cu cea fiarta,dar o consumi cu mai mare placere decat pe cea cu conopida fiarta(mai ales daca ai potrivit bine componentele.Restul de conopida o poti folosi in ciorbe.

    Apreciază

  5. Vine Craciunul !! Care este meniul nostru al vegetraienilor?
    As fi recunoscatoare pt ideeile voastre , sunt tare nerabdatoare sa gatesc sanatos 🙂

    Apreciază

      1. Buna idee! Dar eu propun sa pui la cale o postare speciala pe tema asta!
        Voi participa la meniu cu plecere, desigur!

        Apreciază

  6. Tocmai de aceea eu sugerez oamenilor sa se mentina la o proportie mare de raw si restul gatit, pentru a evita asemenea lucruri. Cum am mai spus si in alte parti. Si oamenii care declara ca sunt raw de 30-40 de ani, daca-i intrebi imediat in ce proportie (intrebare comuna printre raw foodisti), imediat iti spune un procent mai mare sau mai mic. Din fericire pentru cei care chiar sunt 100% raw, exista un meniu variat de sarbatori specific romanesc. Trebuie doar sa ai imaginatie.

    Apreciază

  7. Cat imi place situl asta nu aveti idee !!! Am inceput sa verific de fiecare data cand verific facebookul si celalalt site cu fitness , ma bucur ca v-am gasit .
    Ceva sigur nu v-a lipsi din meniul meu de Craciun , ce credeti? Tortul de ciocolata si menta…si zic asta asa fara macar sa il fi incercat, suna nemaipomenit.
    Vb curand, toate cele bune tuturor 🙂

    Apreciază

    1. Draga mea Anca, nici nu stii cat m-au bucurat cuvintele tale si m-au incurajat! Mi-ai inviorat ziua si-ti multumesc! Tinem legatura.

      Apreciază

  8. Doru ai dreptate ca gasim q10 si in produse vegetale ( mai ales in oleaginoase)
    Insa Q10 nu se distruge total prin gatit (se pierde 14-32% ) … deci gasim Q10 si in produsele animale gatite…

    Gasesti pe wikipedia un tabel cu continutul in Q10 pentru diverse alimente ( sunt incluse si surse animale si vegetale).
    Gasesti de asemenea ca: „Cooking by frying reduces CoQ10 content by 14–32%”

    ( http://en.wikipedia.org/wiki/Coenzyme_Q10#Coenzyme_Q10_concentrations_in_foods_and_dietary_intake)

    Apreciază

  9. Buna! Am incercat reteta astazi si a fost cea mai apreciata reteta raw pe care am pregatit-o pana acum (de la sot citire :D). Am primit de asemenea zilele trecute si cartea de retete si sunt foarte incantata. Felicitari, ai facut o treaba excelenta !
    As avea o intrebare, pt. ca am observat ca majoritatea retetelor raw au diferite nuci in ele: nu e prea mare cantitatea de nuci consumata?

    Apreciază

    1. Buna Simona, si ma bucur enorm ca ti-a placut zacusca cat si cartea. Intr-adevar multe retete contin fainuri de nuci diverse, seminte de floarea soarelui, dovleac si alte feluri fiindca trebuie sa suplimentam intr-un fel fainurile de grau sau elementul care sa lege compozitia. Nucile nu fac rau chiar si daca sunt consumate neinmuiate. Au continut de grasime, insa nu se pot compara cu continutul de grasime al produselor animale. Aceste grasimi sunt bune si benefice pentru corp, si in plus, punandu-le la inmuiat peste noapte (cum recomand mereu) devin si mai usor de digerat si mai slabe caloric. Important e sa diversificam, cum am scris mai sus, si sa consumam diferite feluri de nuci si seminte. Retetele nu sunt batute in cuie si avem libertatea sa schimbam compozitia retetei, in cazul nostru a ingredientelor care inlocuiesc faina/pesmetul. Iti doresc mult succes si pofta buna la toate bunatatile!

      Apreciază

  10. D na Ligia va mai deranjez o data referitor la comanda pe care am lansat o catre d voastra si la care am primit raspuns ca pachetul va ajunge saptamana aceasta ,cartea si plicul cu semintele de kale,dar pachetul inca nu a ajuns.Va rog mult daca nu a fost bine specificata adresa mea sa mi trimiteti un mail in acest sens.Va multumesc pt intelegere.

    Apreciază

  11. Dragii mei,eu ma trezesc intodeauna mai tarziu, in sensul ca acum suntem in 2013, si ca inceput de an va spun”La multi ani la toti!” Referitor la rosiile uscate, este un anume soi, -inima boului- care nu sunt asa de pline, adica -carnoase-, si se usuca repede.Se pun la soare cu putina sare in interior, apoi se scutura de sare,si se aseaza in borcane si se toarna ulei deasupra.Dar este mai bine sa le pastrati in locuri uscate in pungi de hartie.Nu-i mare filosofie!..Dar cu vinetele eu nu sunt de acord;vinetele contin multa solanina, deci sunt toxice in stare cruda.Este bine ca sa le taiati in rondele si sa le coaceti putin pe o tabla, apoi sa le uscati pentru iarna. Acum il intreb si eu pe Doru: Despre care hribe este vorba? de ciupercile uscate din comert? Eu nu ma incred in ciuperci, si apoi nu toate ciupercile se pot manca crude.Stiu ca numai ciupercile albe se pot manca crude. Va salut si va apreciez f. mult! Angela Maria Matei

    Apreciază

  12. Buna ziua, felicitări pentru tot ceea cd faceți pentru noi…. Si vroiam sa va întreb unde găsesc un dehridator bun?

    Apreciază

    1. Claudia, Excalibur este cel mai profesionist de pe piata internatioala si il poti gasi online in Romania (aici) sau in alte tari. Sunt si modele mai ieftine, insa nu se ridica la performanta acestuia.

      Apreciază

  13. As vrea si eu sa stiu daca aceasta reteta se poate face si din ingrediente proaspete (adica rosii, vinete, ardei, morcovi).
    Multumesc

    Apreciază

Comentariile sunt închise