Retete fara foc

Orez salbatic raw cu legume

Orez salbatic raw

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • ½ cana orez salbatic
  • 2 cani apa filtrata
  • 1 lingurita sare fara iod
  • 2 linguri mix de condimente
  • 1 cana = 250 ml
Orezul impreuna cu celelalte ingrediente se lasa la inmuiat timp de 48h. Sos de legume
  • 1 ardei
  • 1 rosie
  • 2-3 cuburi telina si patrunjel
  • 1 varf cutit cimbru
  • 1 varf cutit de patrunjel tocat
  • 3 linguri ulei presat la rece
  • 2 catei usturoi
  • ½ lingurita miere
  • sare fara iod dupa gust
  • Toate se proceseaza in robot sau in blender
Nota: Atunci cand orezul „infloreste” inseamna ca este destul de moale pentru a fi consumat. Mare atentie fiindca are un gust puternic, atat raw cat si fiert. Unii oameni il suporta, altii nu, si de aceea va recomand sa incercati reteta in cantitate mica.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

21 de gânduri despre „Orez salbatic raw cu legume

    1. Se gasesc online de vanzare rosii si ardei uscati, pentru cei interesati. Se poate face o cautare pe Google de rosii uscate si imediat apar rezultatele cautarii.

      Apreciază

    1. Orezul salbatic are o altfel de textura decat orezul pe care-l stim noi, decorticat de tot ce are mai bun. Se inmoaie dupa aproximativ 48 h, este moale si foarte aromat.

      Apreciază

  1. Absolut, insa gustul este foarte puternic si cine nu este invatat nu poate sa-l suporte. Prefer tot hrisca dar cea alba/verzui/bej in sarmale, nu cea maro care e prajita.

    Apreciază

  2. De cele crude vorbeam si eu, de aceea am spus ca prefer hrisca deschisa la culoarea decat pe cea prajita. Se foloseste hrisca cruda, doar inmuiata in apa peste noapte si e delicioasa.

    Apreciază

  3. Am uitat sa scriu ca lipiile trebuie sa fie cam de 4-5 mm grosime si ca daca se adauga ceva mai multa apa si se toarna doar de 3 mm se pot face si clatite.

    Apreciază

  4. Buna seara se gaseste de cumparat un DESHIDRATOR? Pentru ca nu am mai auzit pana acum de asa ceva, eu nu am decat un cuptor normal, cum usuc il dau mic de tot?
    Toate legumele care sunt de import iarna sunt chimice, nu am stiut?

    Apreciază

    1. Buna seara, mai multe amanunte despre deshidrator gasiti aici. Daca nu aveti deshidrator puteti folosi un cuptor cu termostat sau un cuptor obisnuit lasat la minim pentru mai multe ore, cu usa intredeschisa. Referitor la legumele din supermarket-uri, in perioada de iarna si a primaverii sunt toate aduse din export sau crescute in solare, la care se folosesc baza de chimicale si de obicei nu au gust. Vedeti acest video, in special la minutul 26-28 sa vedeti cum se cresc „cruditatile” care ne sunt noua vandute in supermarket-uri. Pe mine una ma ingrozeste aceasta parte a video-ului. E ca un cosmar. Numai bine si multa sanatate!

      Apreciază

  5. Buna seara, va multumesc frumos ca mi-ati raspuns azi e prima data cand am intrat pe Ligia Pop nu stiu pe ce am apasat si nimic nu e intamplator. Si o sa vad video cu cruditatile maine acum e prea tarziu; stiti cum se face o maioneza de post eu am facut din faina fiarta si racita cu mustar si zeama de lamaie am pus-o in frigider si apoi am tocat legumele si cand sa pun maioneza se taiase am mai incercat mai demult cu telina si cartof dar daca pui mult ulei tot se taie. Am aflat lucruri pe care nu le stiam si va multumesc ca existati si ca impartasiti tuturor din ceea ce stiti. Toate cele bune si o noapte minunata!

    Apreciază

  6. O maioneza de post care nu se va taia niciodata se face foarte bine cu o lingurita de faina fina din soia fiarta(e bine sa fie fara hoaspe pt ca pica greu la digestie(se trece dupa fierbere printr-o sita ,se usuca intr-un loc cald si se macina fin cu o rasnita pt cafea).Se poate folosi si soia texturata care se pune direct in rasnita(dar va fi ceva mai greu digerabila).Se amesteca uleiul incetul cu incetul cu lingurita de faina fina si din cand in cand se adauga putina apa pt a inmuiao(pt ca e prea tare),iar la sfarsit putin suc de lamaie si sare pt gust.Se poate adauga si faina de migdale crude pt un gust mai bun.Dupa o zi va fi buna pt consum deoarece faina de migdale va interactiona cu apa si va fi mai usor asimilabila.Daca o doresti galbena ca si cum ar fi cu ou,adaugi cateva picaturi de ulei de catina sau putin suc de morcovi(dar nu va avea aceeasi putere de colorare).Alta solutie naturala pt colorare ar fi sofranul faina in putina apa calda.In felul acesta nu mai ai nevoie de mustar care este agresiv si e o solutie mai buna pt sanatate.Adaosurile acestea de colorare date mai sus,sunt toate sanatoase.

    Apreciază

  7. Cum se curata repede si usor radacinoasele fara a elimina vitaminele care se gasesc in cea mai mare parte la suprafata radacinoaselor.In comert se gasesc bureti din sarma si bureti din fire de plastic pt curatat cratitele,etc.Cel mai bine e sa se foloseasca bureti de plastic.Se baga de exemplu:morcovul sub jet de apa si se da cu buretele pe morcov.Asa nu se elimina un strat gros ca si la cutite si nici nu se oxideaza iar vitaminele raman in legume.Dupa aceea poti folosi un cutit ceramic daca vrei sa nu se oxideze cand ii tai.

    Apreciază

  8. Orezul la ce temperatura trebuie tinut 48 de ore? In frigider de exemplu? Alte tipuri de orez mai pot fi folosite, ce rezultat dau? Multumesc pentru orice raspunsuri 🙂

    Apreciază

    1. La temperatura camerei, cu conditia ca sa-i schimbam apa cat de des putem pentru a evita fermentarea. Eu l-am lasat si vara in camera, cand erau caldurile mari si a rezistat chiar si-a marit volumul mai repede. Doar orezul brun poate fi folosit. Orezul integral este foarte pietros si merge doar macinat si folosit in laptele de orez cu scotisoara.

      Apreciază

  9. Ligia, ai spus ca trebuie sa schimbam apa cat mai des- ce facem cu condimentele, pt ca daca o schimbam asa de des, o sa consumam cam multe condimente?

    Apreciază

  10. Cum pot usca legumele la un cuptor normal cu termostat nu am deshidrator si nici nu stiu cum sa fac rost asa ca cel mai simplu ar fi sa folosesc cuptorul insa nu stiu cum .multumes .astept raspuns .am mai intrebat odata insa nu am primit niciin raspuns poate de data asta am noroc….multumesc

    Apreciază

Comentariile sunt închise