Emisiunea "Ligia's Kitchen" · Retete fara foc

Ligia’s Kitchen: Bomboane gen „Raffaello”

Mai jos va invit sa priviti episodul 5 din show-ul Ligia’s Kitchen. Reteta originala, publicata in mai 2010, o puteti gasi aici, iar o alta varianta, publicata in iunie 2010, se gaseste aici. Despre aceste retete s-a dus vorba foarte repede, si la ora actuala puteti gasi diverse variante pe multe bloguri romanesti, si in anumite restaurante vegetariene.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

37 de gânduri despre „Ligia’s Kitchen: Bomboane gen „Raffaello”

  1. Multumim Ligia!
    Am facut de multe ori aceasta reteta, de la tine de pe site.
    Sunt delicioase bomboanele si asa usor de facut!

    Mai asteptam retete!

    Un an minunat,
    Liliana

    Apreciază

  2. Ligia inca o data multumesc! Esti o reala comoara pentru mine! Astept fiecare episod de-al tau cu sufletul la gura, as vrea sa fie zilnic, ca un serial 🙂

    Apreciază

    1. Multumesc Catalina! Din pacate doar un episod ne putem permite pe saptamana, deoarece este o adevarata munca titanica de filmare si editare care dureaza intotdeauna ore intregi.

      Apreciază

  3. mi se pare mie prea simplu sau chiar nu e atat de complicata reteta asta?

    era sa zic ca trebuie sa o fac :)) cred ca o pun pe mama

    Apreciază

  4. Inca o treaba pe langa subiect si nu prea mult .Mai ai loc de jonglat cu plante gatita in stil raw privitor la:1.flora spontana a Romaniei si 2.Plante comestibile provenind din alte regiuni si care au fost aclimatizate la noi in tara.Am vazut ieri un reportaj de la facultatea de horticultura Bucuresti si arata un bananier mai ciudat(nu e banana pe care o stim),fructele aduc oarecum a banana dar se deschid prin taiere imprejur ca si la avocado.Spunea ca e rezistent la boli si nu are nevoie de pesticide si ar merge in plantatii mici.Fructul spunea ca daca se tine la frigider un timp,capata un gust de zahar ars .Poate ar merge pe post de budinca raw cu un adaos de vanilie.Mai spunea de curmale dinte de cal si probabil mai au si altele.Chiar recomandau ca oamenii sa inmulteasca in curtile lor,asa ceva.Banuiesc ca merge doar in sudul Romaniei?.Aviz amatorilor.

    Apreciază

  5. Mesaj de pe Facebook
    Andreea wrote: „nu-mi vine sa cred cat de bune sunt!!! si cat de bine mi-au iesit :)) multumesc mult, ligia! ma duc sa mai infulec una.. sau poate doua. (mai bine trei :))”

    Apreciază

  6. Draga Ligia am incercat si eu reteta. Au iesit cu adevarat bune din punctul meu de vedere, insa din punctul de vedere a iubitului meu au iesit mai mult decat delicioase. Vreau sa-ti spun ca am facut marti si s-au mancat pana azi la pranz, iar acum seara am mai facut o tura 🙂 la cererea lui bineinteles.
    Felicitari pentru reteta. Mi-a spus ca daca ii pregatesc deserturi de acest gen, nu mai are nevoie de dulciurile de pe rafturile magazinelor.
    Mi-a cerut de asemenea sa -ti scriu cat de incantati suntem de acest gen de Raffaello.
    Multumim si mai asteptam retete! te pupam.

    Apreciază

    1. Draga mea Luciana, ma bucur din suflet ca bombonelele au avut succes! Mi-ai facut pofta si mie acum, cand ma gandeam la voi cum le savurati! Urmeaza si alte retete de bombonele pe viitor. Deocamdata incerc sa-mi strang retete pentru o viitoare carte 🙂 Va pup si eu!

      Apreciază

  7. Am incercat si eu azi reteta de bombonele,iar copiii mi-au fost de mare ajutor.Au iesit super! am folosit insa o nuca de cocos intraga(din cea uscata) pe care a spart-o baietelul meu cu mare placere(adica a trantit-o de podea),i-am scos miezul si dupa ce l-am taiat bucati mici l-am tocat la robot,si am amestecat apoi cu stafide si curmale inmuiate in prealabil cu apa si putina esenta de rom(imi place enorm aroma asta in prajituri si inca nu am gasit ceca raw cu care s-o inlocuiesc).Compozitia a iesit tocmai cum trebuia lipicioasa si buna de modelat.Iar gustul…divin! Intr-adevar simplitatea e cheia succesului.Multumesc de reteta!

    Apreciază

  8. Banuiesc ca reteta este gustoasa (nu am incercat-o inca) dar vroiam sa atrag atentia asupra unui amanunt, daca nu e cu suparare.
    E bine sa nu consumam prea des asa ceva sau alte deserturi care contin ingrediente cu multa fructoza.
    De exemplu, 100g de smochine au 31.95g de fructoza, fiind fructul cu cea mai mare concentratie. Mierea e si mai rea, avand 40.94g. Acum si explicatia:
    Zaharurile care pot fi asimilate de corpul uman sunt glucoza, sucroza si fructoza
    din care glucoza e singura varianta fiabila. Sucroza este zaharul simplu care este cam jumatate glucoza, jumatate fructoza. Fructoza este considerata o toxina hepatica prin modul in care este preluata direct in ficat si nu ajunge ca si glucoza in sange. Din acest motiv, fructoza nu creste nivelul de insulina din sange iar ficatul este singurul organ care poate sa o foloseasca.
    Prin faptul ca nu creste nivelul de insulina in sange, nu se mai transmite semnal creierului ca am consumat alimente (prin intermediul leptinei) si corpul continua sa mai ceara mancare ducand la supra-alimentare.
    Americanii exploateaza deja aspectul asta si pun asa ceva in mancare si bauturi racoritoare, iar oamenii consuma in nestire pentru ca le pacalesc centrii din creier care reguleaza aportul de energie.
    In plus, fructoza este singurul zahar care se proceaseaza ca o grasime (efectele negative sunt exact ca si cele ale alcoolului) si stimuleaza novo-lipogeneza (productia de grasime noua) si astfel se creeaza grasimi in exces care se depun pe ficat sau in jurul lui, crescand de asemenea si valorile de VLDL, trigliceride.
    De mentionat este si faptul ca provoaca hipertensiune prin efectul pe care il are asupra celulelor hepatocite, epuizand fosfatii din ele care in final cauzeaza cresterea nivelului de acid uric. Acidul uric inhiba oxizii azotici care sunt elementii de control si scadere a tensiunii.
    Tinand cont ca in America, industria mancarii produce cam 3900 de calorii pe cap de om pe zi si toata productia respectiva trebuie consumata de cineva, nu e de mirare ca fructoza de regaseste in diferite tipuri de paine, cornuri, covrigi, bauturi racoritoare etc.
    Ramane la latitudinea fiecaruia sa ia decizia pentru sine insusi.
    Numai bine!

    Apreciază

    1. este pentru prima data cand aud ca mierea nu este sanatoasa … de fapt am mai auzit poezia la o dr. care spunea ca nu-i da miere copilului din aceleasi motive , iar copilul este distrofic dupa alimentatia sanatoasa pe care o primeste .
      posibil sa fie ceva adevar , dar avantajele sunt mult mai mari si mai multe decat ce spui .

      Apreciază

  9. Am sa incerc si eu reteta astazi…,ti-am cumparat cartile, sunt foarte folositoare.Numai am o intrebare, cu ce inlocuiesc si eu caju din retete pt ca e scump si nu-l pot cumpara mereu.Multumesc

    Apreciază

  10. O sa incerc cat de curand reteta. Ne-am propus sa renuntam la dulciurile din comert. Oare merge pusa si o migdala intreaga in mijlocul fiecarei bomboane? Ar trebui hidratate cateva ore inainte?

    Apreciază

    1. Neaparat s-o incerci Cati! Este foarte gustoasa si poti sa faci orice fel de combinatii, cu diferite feluri de fructe, cu diferite fainuri in genul celei de seminte de fl. soarelui, dovleac, orice ai la indemana in casa. Poti adauga si migdale hidratate sau uscate, nuci, carob, orice vrei. Mult succes!

      Apreciază

      1. Le-am facut, le-am mancat 🙂
        Foarte buneee! Am pus si o migdala in mijlocul fiecarei bomboane. Le recomand!

        Apreciază

  11. intrebare,pentru cei mai nepriceputi,dar dornici de a invata:cat se lasa la inmuiat curmalele si stafidele?

    Apreciază

    1. Se lasa la inmuiat 20-30 minute sau chiar o ora. Totul este in functie de cat timp de asteptare ai la dispozitie. Eu de multe ori le las doar 10 minute si tot ajuta.

      Apreciază

  12. astazi avem potluck la serviciu si m-am gandit sa fac acest desert pt. colegi. Mai intai l-am testat pe fetele mele. Celei mari i-a placut f. mult si acum spera ca colegiilor sa nu le placa pt. a le aduce inapoi acasa. Dupa ce le-am lasat o noapte la frigider parca aduc mai mult a cunoscutelor rafaello.

    Am mai incercat un desert de la tine, tortul de ciocolata cu menta, dar din pacate nu a iesit suficient de tare sa poti sa-l tai cum trebuie sa-l pui in farfurie, a trebuit sa-l iau cu lingura si sa-l pun in canite mici. De gustos a fost impresionant de gustos, doar partea cu taiatul nu a mers. Din pacate nu am vazut pe la mine prin magazine ustensilele tale, cele in care pui compizitia intr-o forma si o apesi, nu am gasit tipul acela de forme.

    P.S. am facut chiar si o poza la aceste mici „rafaello”.

    Apreciază

  13. multumesc pt. raspuns si iti multumesc pt. acest blog.
    Bomboanele astazi au avut un succes neasteptat, avand in vedere ca toti sunt 100% mancatori de sosuri cu carne, dip-uri si tim hortons crap.
    A trebuit sa dau la pachet, am impartasit reteta, iar acum trebuie sa mai fac pt. copii mei ca nu au ramas de la potluck.

    Multumesc.

    Apreciază

  14. Tocmai am incercat si eu reteta, nu-mi vine sa cred ce bunatati au putu iesi in cateva minute de munca! 🙂 Multumim, Ligia, pentru toate cele pe care le impartasesti cu noi!

    Apreciază

  15. Am facut si eu reteta de câteva ori împreuna cu copii ca sa vada din ce sunt facute sa-i provoc sa manânce si ne-a placut la toti foarte mult!! toate s-au mâncat! când am fost lacumparaturi, baietelul meu James a întins mâna dupa curmale si mi-a spus ca vrea sa-i mai fac o portie de „Rafaelo” 🙂 Multumim de reteta!! si felicitari!

    Apreciază

  16. Am facut si eu dar fara sa inmoi curmalele pentru ca nu am retinut ca se inmoaie si nu mi-am dat seama ele fiind foarte tari comparativ cu stafidele am si prma ta carte Retete vegane fara foc si nu scrie ca se pun la inmuiat am revazut din nou cum se fac pe schow-ul tau si mi-a sarit in ochi ca trebuie inmuiate noroc ca am pus doar jumatate din cantitate le mancam asa au un gust in combinatie cu nuca de cocos mortal. Toate cele bune iti doresc!

    Apreciază

    1. Trebuie inmuiate. Eu nu folosesc niciodata curmale din supermarket-uri ci doar de calitate, proaspat uscat si moi si nu mi-am dat seama la prima carte in 2010. Pe parcurs, cand am cumparat odata din greseala curmale, am ramas uimita cum unele sunt atat de scortoase si extrem de uscate. Din pacate, doar inmuiate au o sansa de folosire.

      Apreciază

Comentariile sunt închise