Alimentatia raw vegana · Ingrijirea sanatatii

Dr. Brian Clement – Cum sa oprim procesul de imbatranire?

Eu si sotul meu, Raoul am participat la o prelegere tinuta de Dr. Brian Clement directorul de la Hippocrates Health Institute. Cititi mai multe in limba romana despre Hippocrates Health Institute chiar aici.

Evenimentul a fost tinut la Caldwell Theatre in Boca Raton, Florida, on March 22, 2010 si cuvantarea a fost despre incetinirea procesului de imbatranire. Acest om are toate motivele sa vorbeasca despre acest subiect, deoarece are peste 65 de ani si arata minunat! In urma unei discutii a mai fost intrebat daca isi vopseste parul :-), si raspunsul a fost negativ. O sa va intrebati cum a reusit sa-si pastreze vitalitatea si tineretea atatia ani? De 40 de ani acest om consuma o dieta de 75% raw vegan food si 25% mancare gatita usor, gen supe, legume la abur sau cuptor ori slow cooker.

Daca doriti sa vedeti cum aratau acesti oameni in 2000, apasati aici. Veti vedea o poza cu familia lui Brian Clement, sunt toti minunati.

Va mai dau inca un exemplu de pastrarea tineretii prin raw food. Si Karyn Calabrese are 64 de ani (nascuta in 1947) si arata extraordinar.

Cat si Mimi Kirk (n. 1938), care are acum 74 de ani si care a fost declarata cea mai sexy femeie vegetariana. Pe YouTube puteti gasi diferite video-uri cu ea, in care vorbeste despre alimentatia ei bazata pe raw food.

Multa sanatate tuturor!

21 de gânduri despre „Dr. Brian Clement – Cum sa oprim procesul de imbatranire?

    1. Da, mai uite-te odata la articol fiindca am adaugat inca un video cu un fost model, Karyn Calabrese care tot prin raw food s-a mentinut.

      Apreciază

  1. Ligia exact asta ne intrebam si noi..oare are parul vopsit? si citind articolul tau am aflat si raspunsul. de vreo doua saptamani ne uitam la conferintele lui si ne minunam si am downladat chiar si o carte a colegului sau, sunt multe de invatat!

    Apreciază

  2. Multumesc pentru video, foarte informativ! Nu e deloc important, dar se pare ca e nascut in 1951. Oricum arata cu 10-15 ani mai tanar si asta e cel mai important.

    Apreciază

  3. Super! Chiar te vazusem intr-o poza cu el si ma intrebam cum v-ati intalnit, ma bucur ca ai scris sa povestesti experienta.

    Apreciază

  4. Barbatii in general imbatranesc mai frumos decat femeile :D, mai ales daca au putina grija de ei, insa intr-adevar Brian Clement arata grozav. Mai extraordinar mi se pare cum arata doamna din filmuletul de mai sus (Karin Calabrese). Dar ma uitam pe filmuletul acesta http://www.youtube.com/watch?v=wzQrN-P1VsY , e cu Victoria Boutenko si mie personal mi se pare ca nu prea arata la fel de bine precum alte „doamne raw food”. Ma astept ca o persoana care mananca raw food de atatia ani sa fie mai supla. Nu vreau sa ma intelegeti gresit, nu am nimic cu persoanele mai plinute (si eu fac parte din aceasta categorie :D), dar sunt confuza….stilul asta de viata functioneaza pt. toata lumea sau nu?

    Apreciază

    1. Victoria Boutenko sare peste multe principii care ar trebui sa fie respectate de un raw foodist, printre care consumul de sprouts, suc de grau verde, consum mai mare de legume decat de fructe uscate sau proaspete, sport cat de putin sau chiar deloc, stres la greu (toti avem parte de el), toate adunate impiedica procesul de eliminare a toxinelor si de detoxifiere intensa a corpului. De asemenea eu n-am auzit la ei sa tina post negru, sau detox cu sucuri de legume, cat si multe alte puncte, insa timpul nu-mi perminte. Subiectul ramane deschis.

      Apreciază

  5. Uimitor intr-adevar, cum arata. Din pacate nu e asa simplu sa mananci foarte sanatos. Produsele nu sunt chiar ieftine, aparatele de prelucrat la fel, dar macar sa incerci ca in timp sa ajungi la un procent cat mai mare de macare sanatoasa.

    Apreciază

    1. Buna Mihai, n-as vrea sa te contrazic insa afirmatia ca „mancarea sanatoasa e scumpa”, nu e adevarata. S-a dovedit ca a manca traditional e mai scump decat sa mananci un procent cat mai mare crud. Numai cateva exemple. Pe perioada iernii nu vom cumpara nici o leguma din extrasezon, adusa din alte tari si crescuta doar pe pesticide. Vom cumpara doar produse obisnuite gasite la piata, romanesti (radacinoase multe si mere foarte multe). Kilograme intregi de legume si un procent mic de fructe le uscam pe perioada verii si toamnei la o temperatura sub 40C, pastrand in felul acesta marea majoritate a nutrientilor, iar iarna le hidratam si sunt ca si proaspete si la gust si la calitate nutritionala. Baza din timpul iernii ar fi cat mai multi vlastari si germini din legume si cereale, sucul zilnic de grau – acestea ne vor asigura nutrientii necesari pe zi al unui adult, doze zilnice de nuci obisnuite sau alte soiuri, inmuiate in prealabil. Ma voi opri putin la nuci, ca sa dovedesc economia pe care o putem face. Din 200 g nuci putem prepara 2 l lapte de nuci minunat care sta la frigider 2 zile, din pulpa ramasa putem face niste biscuiti, batoane sau un blat de tort.

      La toate acestea putem adauga un procent de mancare vegana gatita usor, la steam, la slow cooker, la cuptor in vase de lut. Painea se poate face in casa cu drojdie sau fara drojdie din seminte incoltite, mixuri de fainuri proaspat macinate si seminte – la cuptor, la foc mic si uite asa ne-am asigurat mancarea noastra cea de toate zilele fara sa fim stresati de preturi mari si produse exotice. Nimeni nu spune ca nu putem presara in dieta noastra o aroma de lamaie, de avocado, de alge marine, spirulina sau chlorella. Noi personal, consumam lamai multe pe timp de iarna cat si multa spirulina si chlorella.

      Ti-am dat numai cateva exemple care sper sa te ajute, si sa te indemne sa consumi zilnic cat mai multe cruditati. Daca o luat omeneste, niciodata nu vom fi pregatiti sa facem ceva mai mult pentru sanatatea noastra. Trebuie doar sa ne indemnam zi de zi sa mancam mai sanatos, si cred ca este un pas foarte important care in timp va deveni o adevara provocare, inpingandu-ne sa facem mai mult pentru noi. Mult succes si sanatate!

      Apreciază

    2. Subscriu la ce a spus Ligia. Avand un buget destul de limitat, cand am inceput sa mananc raw, costurile la ce vedeam prin hipermarket m-au bulversat total si in prima luna, vrand sa incerc cat mai multe gusturi noi (si ca sa atenuez socul mental provocat de o asa schimbare), am dat banii pe o gramada de chestii, cum spune Ligia, exotice. Insa asta a fost doar prima luna, ca dupa am aflat ce fructe/legume imi plac si consum mai des, iar din cele testate care nu mi-au placut nu am mai cumparat. La fel, luna trecuta am dat destul de multi bani pe salata, caci gaseam la 6-7 lei. Insa acum e la 2.5-3 lei pe piata, deci va fi o cheltuiala mai mica per total. Ce imi ocupa cea mai mare parte din bugetul destinat alimentelor raw ar fi nucile (cam 1 kg de migdale pe luna si 500 g caju) si curmalele (tot in jur de 1.5 kg luna) pe care le mai folosesc la biscuiti. In rest, la ce stiu ca folosesc mult (banane si portocale, de exemplu) incerc sa iau la promotie in cantitate mai mare (saptamana trecuta am cumparat 3 kg de banane cu 2 lei/kg din Kaufland). Iar acum, ca vine caldura si se vor gasi mai multe fructe si legume pe piata, sunt incantata.
      In ce priveste aparatele folosite, sunt de acord ca sunt foarte scumpe (cel putin pentru buzunarul meu). Deocamdata mi-am luat un blender numai, de 400 W, pe care am dat 100 lei si il folosesc zilnic (fac green smoothies pentru micul dejun). Un deshidrator imi va construi cineva, am dat cam 40 lei pe materiale si mai am de luat sita si tavita.
      Si uite-asa, am un minim de ustensile si destule alimente ca sa ma hranesc cam 80% raw.

      Apreciază

      1. Catalina, iti multumesc mult pentru comentariul tau. Nici nu stii ce mult ajuta sa fiu sustinuta de persoana care au trecut prin aceeasi situatie. Ai vrea sa folosesc comentariul tau la o viitoare postare, alaturi poate si de experienta altora? Merci mult si astept raspunsul tau.

        Apreciază

  6. Catalina are mare dreptate, in timp afli ce te implineste dpdv culinar si faci fata cu brio stilului raw. Totul este sa vrei si sa crezi. 1 an am mers pe robotelul meu de 400 w si parca si acum il prefer in locul celui de 1000. PLUS ca de cand am descoperit germenii de grau, sunt o fericita, dimineta, pranz si seara ii adaug in orice, dimineata la nectarul de fructe, la pranz alaturi de cateva masline si cev apainici uscate, iar seara la o salata. Germenii sunt nemaipomeniti si fffff ieftin de obtinut in casa.
    Nu am deshidrator, dar caloriferele mi-au fost adevarate „cuptoare de paine”. Deci dragilor se poate si se cunoaste si-n sanatate si-n buzunare si-n VIATA.
    Multumim Ligia sin suflet pt tot ceea ce faci. Iubire si multumire

    Apreciază

    1. Recomand detoxifierea continua, zilnica. Sunt bune si detox-urile din timp in timp, insa daca dupa aceea ne intoxicam la loc, este ca si cum am muncit degeaba sa scoatem toxinele care urmeaza sa fie puse la loc in scurt timp. E ca si cu dietele de slabit, ajungi sa slabesti frumos si dupa aceea, intr-o perioada scurta pui totul la loc. Mult succes!

      Apreciază

  7. Ca sa nu imbatranim trebuie sa traim si sa ne mentinem intr-o stare de ECHILIBRU ACTIV in general, nu numai in ceea ce priveste alimentatia. Omul trebuie sa faca miscare, sa aiba o preocupare si hobbyuri in plus, sa nu traiasca plat si permanent nervos si obosit. Digestia trebuie sa respecte niste reguli: omul nu trebuie sa manance la ore fixe, un nr de mese pe zi si anumite mancaruri stiute. Omul trebuie sa manance atunci cand simte ca-i este foame, atat cat ii este foame intr-un moment, ceea ce simte ca are nevoie si cer receptorii lui gustativi si sa mestece incet mancarea si s-o inghita incet; bineinteles mancare sanatoasa bine gatita , fara subst chimice toxice.

    Apreciază

Comentariile sunt închise