Alimentatia raw vegana · Marturiile cititorilor

Alimentatia vegana/raw food si sportul de performanta

De cand ma stiu aud mereu vorba celebra, „carnea iti da putere si fara ea nu poti trai, darmite sa ai energie pentru sport de performanta”. Timpul si experienta multor oameni au dovedit contrariul, primele exemple au fost de sportivi care pe o dieta vegetariana/vegana au putut demonstra lumii ca se poate obtine performanta si fara produse de origine animala, care din contra, consuma multa energie si enzime digestive pretioase, pentru a putea fi digerate. Proteinele usor de absorbit de catre corp, pot fi gasite in surse vegetale cat mai naturale, aici gasiti o lista sau din pudre proteine raw vegane. Acestea pot fi procurate si in Romania, mai exact magazinul unde listam o parte din produsele folosite de noi, la Raw Vegan Mall, unde exista o paleta larga de proteine sub forma de pudra, raw vegane din seminte germinate si seminte extrem de proteice.

281758_384167425011302_2060119904_n

Arnold Schwarzenegger sustinea un articol la BBC in 2015, in ca spunea „Poti sa-ti iei proteinele din alte surse, inafara de carne”. Iar in 2020, a aparut in filmul “Game Changers”, unde atleti si doctori au discutat cum o alimentatie fara carne are un impact asupra sanatatii, a performantei si a mediului. Gasiti mai multe detalii in acest articol scris de Arnold Schwarzenegger. Exemple puteti gasi foarte multe in zilele noastre, cum ar fi acest articol in care este o lista cu 19 culturisti vegani sau acesta, plus multe altele.

Zack Belknap – vegan bodybuilder

Nimai Delgado, vegan bodybuilder

Jehina Malik, vegan bodybuilder

Patrik Baboumian, vegan strongman, aici gasiti detalii despre unul dintre cei mai puternici oameni si competitiile la care a participat.

 

Mi-a placut marturia Christinei Vardaros – World-Class Vegan Cyclocross Racer, care povesteste cate energie are cu ajutorul hranei vegane si cum recuperarile dupa o fractura sau alte complicatii, se fac mult mai rapid ca inainte. Este uimitor tot ce spune.

Intre timp s-au ridicat altii care au sustinut ca se poate ajunge la si mai mare performanta sportiva doar cu ajutorul unei diete 100% naturale, bazata pe legume, fructe, nuci, seminte, germeni si vlastari de legume, smoothies cu superalimente (alge marine(luate imediat dupa efort), seminte de chia, pudra proteica de canepa, seminte si ulei de canepa super bogate in proteine si acizi grasi esentiali etc.), pudre proteice raw vegane tot sub forma de shake/smoothie. Daca exista o varietate in alimentatie se poate, insa daca nu, ca si orice alimentatie intervin carente si aici gasiti o lista cu ce n-ar trebui sa va lipseasca din alimentatia saptamanala pentru a evita carentele.  De asemenea, se spune ca veganii nu au putere, insa vedeti video-ul de mai jos urmat de celelalte exemple.

Va dau mai jos cateva de oameni care au reusit cu ajutorul alimentatiei raw,  sa aiba destula rezistenta la efort si 2 dintre ei, sa-si contruiasca o masa musculara impresionanta.

Primul exemplu este Wade Lightheart, care a participat si castigat multe titluri la competitii nationale de culturism, avand la baza o dieta bazata in totalitate pe hrana vie.

 

Plus multe alte exemple care pot fi gasite chiar in reviste internationale, dedicate acestei categorii de sportivi performanti care au la baza o alimentatie vegana.

Un alt exemplu este Tim VanOrden, un atlet care participa anual la zeci de maratoane si competitii, in special alergatul la altitudine inalta care este cel mai dificil. El are o serie de video-uri in care povesteste despre trasformarile si performantele sportive pe care le-a experimentat in decursul anilor, facand mereu comparatia cu perioada cand consuma mancare vegana gatita si acum, cand are o dieta bazata pe hrana vie, vegana. Mereu subliniaza ca energia si puterea la efort pe care o are acum, nu se poate compara cu energia limitata dinainte.

Pentru mai multe exemple din lumea internationala, vizitati pagina revistei Vegan Health and Fitness, numita Vegan Bodybuilding and Fitness unde veti putea intalni culturisti vegani (consuma un procent mai mare de mancare gatita dar fara produse de origine animala).

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

35 de gânduri despre „Alimentatia vegana/raw food si sportul de performanta

  1. Draga Ligia, pacat ca acei atleti nu spun si cate suplimente nutritive iau pt a avea corpul/muschii respectivi.
    Pt. americani probabil ca e ceva nou aceasta dieta raw food, dupa ce ani de zile au trait cu hotdog si McDonalds. M-as bucura daca i s-ar spune „Hrana vie”. Cred ca fiecare din noi consuma in felul sau mancare neprocesata si nu ii spune raw food. Multe dintre ele sunt pur si simplu salate.

    Apreciază

    1. Hrana vie suna bine si tare m-as bucura daca toti am fi constienti ca avem nevoie de cat mai multa hrana naturala in viata zilnica. Imi spuneai de suplimente. De obicei raw foodisti nu iau suplimente nutritive, ci doar uneori B12 si doze de enzime din surse tot naturale.

      Ma gandeam acum la ce ai spus, insa pentru America raw food e de foarte mult timp cunoscut la fel cum este si vegatarianismul si veganismul. Inca din 2000 au fost deschise restaurante vegetariene si raw peste tot si-i admir pentru curajul asta. Cei din Romania au impresia ca America se hraneste numai cu junk food, ca sunt toti grasi si ca mananca numai mizerii. Nu este chiar asa, fiindca am trait printre ei atatia ani. Sunt foarte multi oameni care n-au grasime in exces, iar vegetarieni/vegani si raw foodisti intalnesti zi de zi. Sunt deschisi, vorbesc mult si-si povestesc experienta fara jena si fara sa se gandeasca (ca noi romanii), ca ar putea fi judecati. Sunt mandrii de ceea ce sunt si mai ales de realizarile lor in privinta alimentatie. Se pot povesti multe, mai vorbim 🙂

      Apreciază

  2. tipul asta Wade Lightheart e un ipocrit … spune la inceput ca el nu ia prafuri, insa in acest filmuletz ia o gramada de prafuri … incepand cu apa pe care o „prepara” la acel aparat … continuand cu micul dejun care este tot un shake de prafuri. ( pe masa lui se vad 4 cutii de prafuri ) asta in vreme ce vorbeste despre mancare „naturala, asa cum a facut-o natura” … chiar ne crede prosti?

    dupa care vorbeste de Optimizers din care isi ia enzime, probiotice, vitamine, minerale, acizii esentiali, aminoacizi …pai astea nu sunt prafuri?

    singura chestie naturala din filmuletzul asta e salata insa ma indoiesc ca a ajuns asa cum a ajuns de la salata …

    *****

    de al doilea tip mi-a placut … arata ok pentru varsta lui, este intr-o forma fizica buna fara a fi un pachet de muschi si mesele lui erau mult mai naturale decat ale primului

    ***

    … al treilea e cam tras la fata si slabanog … insa fiind axat pe sport de tip cardio nu are cum sa arate foarte bine..( parere personala)

    Apreciază

    1. Spune ca nu ia, citez „chemicals, drugs and other stuff”, si cand spune asta se refera la ce iau ceilalti culturisti, adica hormoni, steroizi si prafuri de proteine de origine animala. Pe masa lui Wade se gasesc intr-adevar borcanele cu prafuri, insa asemenea prafuri sunt folosite de marea majoritate a raw foodisti ca si suplimente. Sunt prafuri facute pe baza de plante, asa cum mentioneaza si el, deshidratate la sub 40C, deci tot la alimente raw intra. Am cumparat si noi asemenea pudre raw si sunt minunate, concentrate mai ales cand esti in calatorii/drumetii cand nu-ti permiti sa-ti iei cu tine vlastarii, sau spanacul 🙂 . Multe au in ele combinatii diverse de probiotice naturale, pudre de sprouts, pudra de canepa, seminte de in, chlorella, spirulina, alte alge marine, etc. In Romania nu se gasesc inca, dar vor aparea cu siguranta fiindca chiar ai nevoie de ele cand nu ai acces la altceva. El mai adauga in shake-ul ala enzime digestive care tot pe baza de plante, de asemenea foarte cautate de raw foodisti, si daca ai merge la Hippocrates acestea ti se dau ca si medicamente zilnice si sunt 100% naturale si raw. Oricum chiar daca ia si prafuri de origine vegetala, mi se pare extraordinar ce a putut sa realizeze cu ajutorul unei astfel de diete.

      Apreciază

      1. mie asta cu prafuri nu mi se mai pare o alimentatie naturala… iar alimentatia optima dupa parerea mea nu are nevoie de suplimente … si cum rezista prafurile alea fara sa se strice? ca eu stiam ca faina de in este foarte perisabila… si in general toata hrana cu adevarat naturala este perisabila…

        si nu inteleg aceste enzime digestive de ce este nevoie de ele? una din ideile de baza ale alimentatiei raw este ca nu se gateste alimentul la temperaturi mai mari ca se distrug enzimele … deci alimentatia raw ar trebui sa fie deja plina de enzime, de ce mai trebuie enzime digestive?

        mai bine bei un pahar de kefir / iaurt pe zi si iti asiguri probioticele si o digestie buna, decat sa te indopi cu prafuri ….
        … tare as vrea sa vad un raw vegan care nu se indoapa cu prafuri si care mananca chestii pe care le-ar recunoaste si bunica mea 😀

        iar legat de hrana in drumetii .. nu vad nici o problema in a pleca cu o salata dupa tine .. nu mi se pare ca prafurile sunt mai usor de preparat … eu merg pe munte in drumetii lunar si mereu am un recipient cu salata de cruditati pe care il mananc alaturi de hrana mai concentrata ( carne, branzeturi)

        Apreciază

  3. In primul clip e un culturist, Albert Beckels (http://www.youtube.com/watch?v=vIgaAfJs_Fo).Spune clar ca alimentatia lui de baza e orez cu pui.Nu stiu daca aceste clipuri sunt relevante.Mi se pare mai important sa pastrezi blogul informativ, cu informatii concrete, fundamentate stiintific (chimic, biologic, genetic) decat sa prezinti materiale demagogice unde marketingul si de multe ori psihoza sunt la loc de cinste.
    Succes in continuare si multumesc pentru informatiile utile pe care le imparti cu noi.

    Apreciază

  4. Sunt de parere ca o alimentatie echilibrata intre legume si putina carne, si sport pe langa ar fi perfecta si cea mai indicata. Nu sunt foarte la curent ce inseamna acest raw food, o sa mai citesc posturi, sa inteleg mai bine.

    Apreciază

  5. Buna Ligia,
    foarte frumos ai prezentat realizarile oamneilor vegetarieni si vegani. Am fost foarte placut surprinsa sa aflu din primul video, ca Georges Laraques un indragit jucator de hockey, pe care il vedem foarte des jucand pentru Montreal – Canadiens e vegetarian.
    Fetele sportivilor sunt luminoase, fericite, voioase si deschise spre deosebire de „comentariile” surprinzatoare ale cititoarelor care cauta cusururi peste tot.
    Te imbratisez cu drag,
    Mihaela

    Apreciat de 1 persoană

  6. Buna!
    Ligia, citesc cu drag postarile tale.
    Nu-mi place sa intru in discutii, dar unele persoane care isi exprima parerea aici, nu s-au informat (macar putin) anterior si nu mi se pare normal sa fii taxata verbal. Sunt sigura ca te documentezi suficient inainte de a posta si multe din informatiile care sunt aici, nu se gasesc pe internet decat in engleza poate – ceea ce nu e comod pt toata lumea.
    Nu toata lumea poate adopta dieta vegana cruda peste noapte. Eu personal, imi doresc sa devin 100% raw vegan pana la sfarsitul anului.
    1. Din pacate, nu ne mai putem raporta la alimentatia bunicii, pentru ca de 200-300 de ani de cand s-a introdus in largul consum zaharul, faina alba si cartoful a luat amploare o adevarata epidemie de obezitate.
    2. Este fapt stiut ca mancarea procesata pe care o consumam in prezent este sursa/declansatorul bolilor.
    3. Toti nutritionistii recomanda cele 5 portii de fructe si legume PROASPETE / zi ca sa devenim mai sanatosi; iar un alt fapt binecunoscut este ca prin fierbere toate legumele, fructele isi pierde vitaminele si enzimele. Astfel eu trag o concluzie f simpla: daca nu am adauga in alimentatie acele portii de legume proaspete, mancand doar gatit am suferi carente. De ce sa le mai gatim atunci, daca ne facem un defavor? Din cate imi aduc aminte, pana si bunica, pe la vreo 80 de ani isi prajea legumele la aragaz in ulei, facea cozonaci, placinte cu faina alba… suferea din pacate de mai multe boli.
    4. Incep sa fie un pic mediatizate si cazurile de cancer/boli cronice vindecate prin dieta cruda (vezi si postarile Ligiei despre Institutul Hipocrate), prin alcalinizare mediului intern al organismului = consumul aproape exclusiv de vegetale, legume verzi. Dieta moderna a omului este f acida, toata mancarea procesata si carnea in special produce acidoza si o stare permanenta de inflamatie, in urma careia ulterior degenereaza celulele. Sunt f multe cazuri de oameni care din nevoie au trecut la aceasta dieta cruda si s-au vindecat. Nu trebuie decat sa va informati putin, exista chiar si carti pe tema asta.
    Scuze ca m-am cam lungit. Eu initial am fost f sceptica, fundamentul meu este stiintific, dar tocmai asta m-a ajutat sa constientizez ravagiile alimentatiei moderne.
    Si daca 100% raw vegan nu este pentru voi, adoptati ce puteti incorpora sanatos in dieta voastra – legume verzi crude, suc de grau verde si germeni de toate soiurile.
    Te imbratisez Ligia, calmul tau ma inspira.

    Apreciat de 1 persoană

    1. imi permit sa adaug un comentariu referitor la mancarea vegana…in zilele de azi e foarte greu ca sa cumperi legume si fructe proaspetesi netratate chimic eu locuiesc in madrid si aici e imposibil sa gasesti asa ceva .nimic nu are gust nici miros si atunci intrebarea mea e ce ne facem ?

      Apreciază

  7. Dieta cruda si sportul de performanta:

    Practic sportul de la o varsta frageda ( inclusiv sport de performanta) , imi este foarte greu sa cred ca ai putea sa faci „muschi” din alimentatia respectiva , nu contest acest mod de viata , dar efortul fizic si in general sporul reprezinta o categorie diferita , sportivii pe care dvs ii prezentati drept vegani reprezinta ceva f mic intr-o mare de sportivi.

    Pentru a ajunge pe culmile performantei iti trebuie si o alimentatie foarte bogata + suplimente nutritive , imi este greu sa cred ca mai ales cei care practica bodybuildingul si-a construit corpul cu o asemenea alimentatie.

    Cu stima,
    Alex Pavel.

    Apreciază

  8. Cristina , ca sa fii cu adevarat informat trebuie sa citesti felurite bloguri sau site-uri medicale … numai asa poti sa iti formezi o opinie cat mai aproape de adevar … daca citesti numai anumite chestii se cheama ca ti-ai pus ochelari de cal si poti sa fii dezinformat.

    nu am gresit blogul … o salata raw merge perfect langa o fripturica sau o felie de branza … si nici nu mai ai nevoie de pastilute cu vitamine si minerale…

    Apreciază

  9. :)Comentariile astea referitor la pareri contra sau pro mi se par cam ca ce parere are un negru din africa salbatica(un trib dina ala nemediatizat uitat din inima junglei) despre zapada de la noi.:)Sau despre Einstein.Evident ca are pareri dar pe bune habar nu are ce e aia zapada.Aveti o viata multi dintre voi v-ati hranit ani de zile cam la fel.Incercati o saptamana raw-food.Vedeti daca va simtiti altfel.Daca va tine cureaua incercati o luna.Nu cred ca veti muri pe bune asa cum au spus specialisti org uman poate rezista fara mancare 40 zile(cica).Apoi comentati.Sincer altfel comentati degeaba.S-ar putea sa va faceti un mare serviciu.Sau nu.Cert e ca va scuteste de o bataie de cap ulterioara.

    Apreciază

    1. Alina diferenta intre noi si negrul din tribul din inima junglei este ca noi avem access la informatie… pe baza acestor informatii ne putem da cu parerea despre un lucru chiar daca nu l-am experimentat direct…

      o saptamana sau o luna de raw food este total irelevant … de efectele unui mod de viata nu iti dai seama decat in cativa ani … personal nu as adopta un regim raw vegan 100% pentru ca ii lipsesc nutrienti esentiali pentru sanatatea umana. Si chiar nu vreau sa fac experimente pe corpul meu atata vreme cat am acces la informatie si experienta altor persoane…

      Apreciază

  10. Si apropos despre site-uri medicale.Va rog frumos sa le cititi tineti o evidenta stricta si dupa cativa ani verificati evolutia lor.Sper sa nu va contrarieze prea mult.Apropos stiati ca acum cativa zeci de ani unele vaccinuri erau facute din hormoni de iapa care duceau la un procent de decese ingrijorator?Nu mai e cazul acum cand stiinta a evoluat nu-i asa?Dar normal ca aveti 15000 de ani de trait va permiteti sa faceti experiente pe termen lung.Cu incapatanare si trainicie.Si poate peste 750 de ani veti incerca o saptamana sa mancati cruditati.Daca veti rezista normal.Pana la urma e vba de educatie doar atat.

    Alina

    Apreciază

  11. Servus
    Cred ca o dieta vegana este sanatoasa, poate nu completa fara suplimente. Din pacate la noi suplimente neprocesate termic nu exista. Eu una nu pot sa tin dieta vegana desi am incercat pentru ca mi se face foame din ora in ora. Am o glicemie destul de mica. Nu prea inteleg cum reusesc unii. Am mancat multe seminte si nuci impreuna cu vegetale, dar tot imi e foame. Si parca mananc prea mult.Eu am un stil de viata extrem de activ (si cate doua antrenamente de rezistanta pe zi). Voi cum reusiti?

    Apreciază

  12. Cea mai buna dovada ca alimentatia raw vegana (chiar si 100%) este cea creata pt fiinta umana si prin urmare cea mai buna este modul extraordinar in care te simti dupa o luna in care te hranesti astfel. Dupa 3-4 luni (spun din experienta) esti cu totul ALT OM, din toate punctele de vedere. Daca se mentine un echilibru,nu cred ca este nevoie de prea multe suplimente (cum sunt prafurile raw vegane) dar sunt f bune avand in vedere ca la noi in tara nu gasesti tot timpul ceea ce ai nevoie pt un astfel de stil de viata,mai ales cand esti in calatorii,cum spunea si Ligia.

    Eu propun scepticilor sa INCERCE doar si sa vada cum se simt. Dupa o luna le garantez ca nu se vor mai intoarce EVER la ceea ce consumau inainte si numeau, impropriu, „mancare”.

    Ligia, FELICITARI PT BLOG SI PT TOT CEEA CE FACI! Stiu ca e greu sa te lupti cu morile de vant si stiu de asemenea cat de importanta este fiecare incurajare din partea celor care inteleg ceea ce doresti sa transmiti. Sa speram ca in 10-15 ani se vor mai schimba lucrurile si pe la noi 🙂

    Apreciază

  13. Imi cer scuze,acum am vazut ca mai este cineva care a postat cu numele meu. Deci comentariul de mai sus apartine altei persoane decat cealalta Cristina 🙂

    Apreciază

  14. Draga Ligia,

    Iti multumesc enorm pentru ca ai abordat aceata tema. Sportul, hrana vie si echilibrul sunt ingredientele unei existente de vis. Te-as ruga sa imi spui daca sti de unde as putea procura aminoacizi si enzime vegetale.

    Iti multumesc!

    Apreciază

  15. Mada nu a gresit blogul, mi se pare perfect normal ca pe orice sursa de informatii sa existe si pareri contadictorii, pentru ca fiecare cititor sa decida pentru el ce este mai bine, altfel ar fi un ”brain washing”.

    Referitor la sport si veganism, am si eu o cunostinta care este vegana si are performante sportive de individiat, insa nu trebuie sa uitam un lucru- performantele se obtin in urma antrenamentelor, nici un vegan fara antrenamente nu ar avea nici un fel de performanta. Prin urmare, trebuie sa admitem ca si o dieta omnivora poate fi baza unor performante extraordinare, care sunt realizate numai prin antrenamente. Este insa adevarat faptul ca alimentatia influenteaza mult performantele, insa trebuie sa fim constienti de limitarile sale: ANTRENAMENTUL este cel care conteaza cel mai mult.

    Personal sunt fan al alimentatiei vegan si raw vegan, insa procentele sunt cele care fac diferenta. Nu voi fi niciodata de acord cu ceva care spune: 100% trebuie sa mananci…….
    Simpatizez cu opinia lui Mada- in alimentatia noastra trebuie sa existe putin loc si pentru alimente de origine animala. Totul este sa fie absolut NATURALE, si din pacate putini dintre noi mai avem acces la un pui de casa etc.

    Cat despre naturalete, cat de natural poate sa fie sa mananci o masa facuta din prafuri, sa iei suplimente( inclusiv B12)? Credeti ca acum 100 de ani oamenii faceau asa ceva? dar acum 200 ani? ….sau 500….sau 1000 de ani……. sau acum…..7 milioane,cand a inceput evolutia omului?

    Fiecare trebuie sa decida pentru el si noi ceilalti trebuie sa respectam alegerea facuta de semenii nostri.

    Felicitari Ligia pentru blog, este deosebit!

    Apreciază

  16. ma bucur mult ca am descopeit si u acest site. este extraordinar si recomandarile sunt foarte utile si foarte sanatoase.as vrea si eu va ro daca se poate sa ma ajutati in legatura cu alimentatia si aici marefer la faptul k sunt total impotriva alimentatiei de origine animala si de un an nu mai mananc deloc mancare de origine animala doar ca incercand sa mananc cat se poate de sanatos ma confrunt cu multe probleme,adica de cand amschimbat dieta am slabit f mult si aici ma refer de la 110 la 87 kg ceeea ce penru mine este f mult si ma simt f slabit.sunt si sportiv de performanta si nu inteleg ce se intampla cu mine.citesc peste tot ca cei care adopta acest regimsesimt f bine si au performante deosebite iar la mine este exact invers .am pierdutultimele doua meciuri de arte martiale tocmai dincauza ca ma simt f slabitsi nu ma mai pot antrena cu aceeasi intensitate cum o faceam inainte.va rog din suflet sa ma ajutati si pe mine cu unele sfaturi legate de alimentatie si mai ales ce trebuie sa mananc ca sportiv de performanta.credetima ca de un am caut mereu o solutie la un regim alimentarsanatos dar nu am gasit nik concret.schimbarea aceasta pentru mine sa dovedit a fi un dezastru.as vrea sa continui dar va rog ajutatima sa inteleg mai binece trebuie sa fac. sa auzim numai de bine.

    Apreciază

    1. Multi slabesc datorita unei alimentatii vegetariene sau vegane, insa trebuie sa fii foarte bine informat si sa iti aduci in alimentatie DIVERSITATE, pe langa mancarea obisnuita gatita si un procent mare de crud, pe langa multe feluri de salatate satioase cu maioneze si sosuri din nuci sau seminte (vezi Cartea Online de Bucate), vei avea nevoie de litrii de sucuri verzi pe zi din frunze diverse, fara prajeli (chiftele, cartofi prajiti, snitele de soia, de ciuperci care elimina energia) si fara mancaruri grele si greoaie (da, si cele vegetariene pot fi greoaie), pe langa asta superalimente bogate in proteine (vezi video-urile de mai sus), si ma refer aici la canepa, chia, toate felurile de seminte, nuci si fasole, sa-ti faci de cel putin 2-3 ori pe zi shake-uri cu chlorella si spirulina (de asemenea cunoscute ca si bombe proteice recomandate sportivilor), la care sa adaugi pudre proteice cum ar fi cea de canepa, de mazare etc. Sunt multe de spus insa nu sunt instructor sportiv si nu te pot ajuta. Trebuie sa citesti, sa cauti si iar sa cauti informatii la link-urile de mai sus si la video-urile de pe YouTube, care au legatura cu acest subiect. Nu uita ca pe langa alimentatie, un rol important il are si sanatatea mintii, odihna, lipsa stresului etc. care te pot stoarce de vlaga, vezi acest articol. Sanatate!

      Apreciază

  17. Grozava postare!Schimba totul la 180 dr grade, chiar si in culturism!Trebuie incercat neaparat si vazuta diferenta.Bravo Ligia!

    Apreciază

Comentariile sunt închise