Emisiunea "Ligia's Kitchen" · Retete fara foc

Ligia’s Kitchen: Tort de Frisca cu Visine

In episodul numarul 11 am pregatit o reteta speciala si foarte rapida – un Tort de Frisca cu Visine. Ingredientele sunt simple, si in cazul in care nu aveti visine congelate, puteti adauga orice fruct preferat. Nu obisnuiesc sa am rezerve mari de fructe congelate, fiindca toti stim ca dupa 3 luni de congelare marea majoritate a proprietatilor se distrug, ramanand doar culoarea, fibra si aroma. Congelez fructele in special pentru aroma, culoare, si pentru cate un tort de efect cum este acesta. In acest episod am uitat sa precizez ceva. Veti observa ca apa este putin tulbure, si asta din cauza ca am adaugat cateva picaturi de lamaie in ea.

Tort de Frisca cu Visine

  • Porții: 4-6
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • 2 cani caju raw
  • ¼ nuca cocos sau 3 linguri ulei de cocos
  • 2 linguri indulcitor raw natural
  • 1 cana de apa plata
  • 3 linguri de zeama de lamaie
  • ½ pastaie vanilie sau esenta de vanilie pura
  • 1 cana = 250 ml

Pentru ornat:

  • 1 pahar visine congelate
  • 1 kiwi felii

Instructiuni:

Toate ingredientele, cu exceptia visinelor si fructului de kiwi se proceseaza in blender. Compozitia la acest punct poate sa fie foarte bine procesata, adica ca si frisca sau poate sa mai aiba bucati mici de caju. Compozitia este moale si se rastoarna intr-un inel culinar, se presara visinele congelate si se da la congelator pentru aproximativ 1 h. Atunci cand doriti sa-l consumati, il puteti lasa la temperatura camerei pentru 10-20 min. Testul ca se poate consuma, este simplu. Daca incercati sa taiati si cutitul poate patrunde fara probleme, este gata de consumat. Tortul se poate pastra la congelator timp de o saptamana.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

29 de gânduri despre „Ligia’s Kitchen: Tort de Frisca cu Visine

  1. minunat si sunt convinsa ca e tot atat de bun pe cum e de aspectuos(ca sa nu mai vorbim de sanatos)Draga Ligia am inteles ca ai pus retetele tale intr-o carte,unde se gaseste?Sunt si eu dornica sa imi schimb modul de alimentatie dar mi se pare putin mai greu sa ma desprind asa brusc de felul cum mancam ,ai vreo sugestie pt. mine,cum ar fii mai usor sa fac tranzitia? am inteles ca ai si un magazin unde se gasesc produse naturale?Mi-ar face o deosebita placere sa ne intalnim si sa povestim.

    Apreciază

  2. Yummmiii
    care e secretul visinelor tale congelate? cele puse de mama se inmoaie, nu mai sunt asa frumoase dupa ce le scoate de la congelator

    Apreciază

    1. Buna Alina, atunci cand le pun la congelator le intind intr-o punga ziploc in asa fel incat sa fie visina langa visina, si ingheata nu ca un pietori ci individual. Cred ca asta a ajutat mult. La fel fac cu orice fruct mic, precum afine, mure, capsuni, catina, felii de caise, etc. Sper sa-ti iasa!

      Apreciază

      1. Mai exista si varianta congelarii cu sambure, care le face sa arate i-re-pro-sa-bil cand se decongeleaza, insa prezinta dezavanatajul evident ca au samburi. Daca nu deranjeaza, marita incercat.

        Apreciază

  3. Draga Ligia, felicitari pentru tot ce faci! Te rog spune-mi daca ustensila cu care amesteci in timpul procesului de ‘blenduire’ apartine blenderului sau daca ai cumparat-o separat. Iti multumesc si multa inspiratie in continuare.

    Apreciază

    1. Buna Cristela, multumesc mult! Ustensila a venit impreuna cu cupa blenderului, e foarte folositoare fiindca nu ajunge la cutit in timpul blenduirii. Iti multumesc ca-mi esti alaturi!

      Apreciază

      1. Si eu iti multumesc, Ligia. Sunt dispusa chiar sa cumpar un blender nou, doar sa beneficiez de acest ‘ajutor’. Am de fiecare data problema asta si nu a, gasit alta solutie. De unde l-ai cumparat pe al tau? Multumesc

        Apreciază

  4. WOW…ce bine arata tortul…..o sa o scriu cat de curand si am sa o fac….eu nu am acel suport in care l-ai pus. Trebuie sa-mi cumpar ca altfel nu am cum sa-l fac ca daca il pun in altceva trebuie sa-l rastorn sau ceva de genul. Sigur e foarte bun si sanatos mai ales!!

    Apreciază

    1. Daca mananc crud, iarna in jur de 90 lei de persoana iar vara si mai putin. Insa si noi, ca toti raw foodisti consumam si mancare vegetariana gatita, procent care depinde de la zi la zi. Ideal este sa se tina procentul de crud cat mai aproape de 75% si boala nu se atinge de noi, iar cand vine vorba de mancare gatita, sa fie cat mai usor gatita si nu procesata indelung.

      Apreciază

  5. Ligia, as vrea sa te intreb, cam in ce cantitati se foloseste stevia? o picatura indulceste ok cam cata cantitate? Intreb pentru ca mi se pare ca daca e prea multa da un gust ciudat…multumesc!

    Apreciază

    1. Draga mea, nu prea pot sa-ti zic fiindca am folosit decat de cateva ori si am renuntat din cauza dulcetei. Eu nu prea sunt cu dulcele, si mi s-a parut chiar dulce si in cantiate mica, cateva picaturi la o cana de migdale pentru un blat de tort. Deci nu prea am experienta cu masurila la stevia, trebuie sa incerci si sa vezi.

      Apreciază

  6. Buna Ligia,

    In primul rand multumesc pentru retetele pe care le oferi si mai ales pentru ca ne arati cat de delicioasa si mai ales sanatoasa poate fi mancarea raw.
    Bineinteles ca inseamna enorm faptul ca putem vedea reteta si modul ei de preparare fata de a doar citi niste ingrediente. E minunat ceea ce tu si sotul tau faceti.
    Mi-ar placea insa atunci cand faci filmuletele sa interactionezi mai mult cu noi publicul si mai ales ar fi ideal daca ai putea sa ne descrii, pentru noi cei mai nestiutori in ale dietei raw, textura, aroma si cam ce „feeling” ofera o reteta anume.
    Sunt si eu foarte pasionata de retete, creerea lor si mai ales de emisiunile culinare (majoritatea le urmaresc in strainatate – SUA) si comparand cu modul prezentatorilor de aici, mi-ar placea sa vad ca ne spui mai multe despre reteta. Poate chiar si povestea creerii ei daca ai inventat-o tu sau ce crezi tu ca ar trebui noi, cei ce te vizionam, sa fim mai atrasi de reteta.

    Sper ca nu te-am suparat cu sugestiile mele.

    Inca o data Felicitari pentru ceea ce faci si mult Succes in continuare. Cu siguranta voi impartasi cu prietene si prieteni site-ul tau.

    Apreciază

  7. Buna, am si eu o intrebare, te rog frumos. Eu am un blender si un food processor clasic, de la Cuisinart. Stiu ca tu folosesti Vitamix si stiu ca e foarte eficient. L-am vazut promovat si prin Costco parca. Cu ce am eu la dispozitie crezi ca pot procesa fin caju inmuiat in apa? Trebuie cumva sa prelungesc durata inmuierii in apa daca nu am un blender cu putere asa mare ca al tau? Multumesc pt sugestii, Ana

    Apreciază

    1. Draga mea Ana, Cuisinart este un aparat foarte bun, l-am folosit si sigur poate procesa caju-ul inmuiat in apa sau neinmuiat. Se poate face unt de caju sau migdale in Cuisinart lasandu-le in robot pana la omogenizare. Incearca si vezi ce iese.

      Apreciază

  8. v-am descoperit de curand si m-am indragostit de tine si sotul tau.sunteti f frumosi.felicitari pentru ce ati reusit sa faceti pana acum si succes mai departe.si pe mine ma pasioneaza tot ce tine de sanatate.sunt de multi ani vegetariana si am creat multe retete doar pentru mine si prieteni.mi-ar fi placut sa le pot impartasi cum faceti voi si altora.ajutati mult oamenii si ar trebui sa apari mai mult la televizor cel putin cand veniti in tara.mai sunt multi care merita sa va cunoasca si care nu au acces la internet.ma surprinde ca nu folosesti mai multe cereale la retete.

    Apreciază

    1. Draga mea Nicole, multumim pentru cuvintele frumoase si pline de sustinere. Noi suntem in Romania in mare parte a anului si o sa te rog sa vizitezi cateva pagini pentru a afla mai multe despre noi. Pagina de About, Demo Culinare si Aparitii in Mass Media. Te-ar ajuta foarte mult si pagina de Intrebari Frecvente. Legat de cereale, eu nu le recomand deoarece cred din toata inima ca glutenul este o proteina la care toata lumea are o intoleranta mai mica sau mai mare, care se manisfesta in timp prin aparitia diferitelor boli mai usoare sau in stare mai grava. Nici eu nu stiam asta insa am aflat de la o nutritionista din SUA, care ne-a sfatuit sa stam departe de cereale cat putem. Noua ne place mult kamut-ul incoltit (folosit la paine), care este un grau folosit inca din perioada Egiptului antic care este mult mai slab in gluten. Sunt multe de spus, insa va las sa mai studiati site-ul si tinem legatura!

      Apreciază

  9. Da am sa mai studiez.Va recomand tie si celor interesati sa cititi si cartea -Retetele medicinii isihaste-de Gheorghe Ghelasie.El recomanda 50%cereale si alte metode pentru a ne pastra sau dobandi sanatatea dar pe primul loc este rugaciunea.Chiar si o mancare cruda mancata in exces poate dauna si nu trebuie sa ne preocupe doar ce mancam ci si cu ce ne hranim sufletul.Si eu as avea multe de spus.Ce am admirat la voi e sufletul.E evident pentru mine ca asta e o consecinta a ceea ce mancati si faceti pentru ceilalti oameni pentru ai ajuta.Exista o legat stransa intre corpul fizic si suflet.Daca se purifica unul se purifica si celalalt.Voi ati inceput cu,corpul.Este foarte bine.Cu cat vor intelege mai multi oameni ca trebuie sa faca ceva pentru ei cu atat vom vedea mai putini oameni bolnavi si vom fi inconjurati de oameni frumosi la trup si la suflet ca voi.

    Apreciază

  10. Din pacate nu pot sa vad video-urile din tara in care sunt din cauza drepturilor de muzica. Se poate gasi reteta la tortul de ciocolata undeva?

    Apreciază

    1. Iulia, YouTube are o problema cu cei de la drepturi de autor (Gema) din cateva tari si chiar daca noi folosim cantece fara drept de autor, iar Gema din ciuda a inchis toate videourile de la YouTube care au muzica. E o problema veche, am inteles ca sunt in procese si nu se stie cand se va rezolva. Am adaugat reteta mai sus. Numai bine!

      Apreciază

  11. Multumesc foarte mult pentru reteta! Azi am incercat-o, insa nemaigasind niciun fel de fructe congelate, am introdus in reteta fructe proaspete, transformand tortul intr-un diplomat. Se face extraordinar de usor, gustul este deosebit, iar ca fiecare desert sau fel de mancare raw, este foarte satios! Mii de multumiri!

    Apreciază

  12. Draga Ligia te admir foarte tare pentru tot ceea ce faci si de ceva timp studiez site-ul tau si ma documentez cu dorinta de a pune in practica, incet-incet toate sfaturile tale.totul arata foarte bine si sunt convinsa ca au si un gust minunat iar torturile tale ma fac sa-mi lase apa in gura.vineri este ziua onomastica a baietelui meu ANdrei si pentru ca avem musafiri sunt hotarata sa incerc acest tort care arata ca un cheesecake insa vreau sa ta intreb daca crezi ca s-ar potrivi sa fac si un blat, de exemplu cel din migdale pe care tu l-ai facut la tortul cu frisca, pentru ca asa ar fi mai aproape de cheescake.Am comandat si cartea ta Retete vegane fara foc si o astept cu mare nerabdare…felicitari pentru sarcina si sanatate multa tie si lui bebe 🙂

    Apreciază

    1. Buna Mirela, si multumesc pentru cuvintele incurajatoare! Referitor la tort, poti incerca ce ti se pare tie ca ar merge bine fiindca in bucataria fara foc, inventivitatea este binevenita in orice moment. La multi ani lui Andrei, sa-ti traiasca si sa te faca fericita!

      Apreciază

  13. Buna Ligia, multumesc de raspuns. Maine d-abia astept sa ma apuc de treaba, iti voi trimite impresii dupa ce voi fi gata. Multumesc de urarile pentru Andrei, suntem tare fericiti si emotionati pentru ca este prima lui aniversare iar eu vreau sa ma specializez in torturi raw pana in ianuarie cand va implini primul anisor :-)Am gatit aseara Guacamole, prima reteta de pe site-ul tau si a fost divin si deasemenea gingerata pe care am facut-o doar putin mai concentrata ca sa fie pe placul sotului meu…excelent si spre marea mea surpriza atat de usor de facut!De cand am inceput diversificarea lui Andrei, am descoperit lucruri minunate si sanatoase pe care incep treptat sa le imprim in alimentatia si stilul nostru de viata iar site-ul tau este o binecuvantare pentru o incepatoare ca mine.Toate cele bune!

    Apreciază

Comentariile sunt închise