Alimentatia raw vegana · Ingrijirea sanatatii

Primii pasi spre o alimentatie sanatoasa

Inainte de a incepe sa discuta despre alimentatie, vreau sa va amintesc un lucru foarte important. Nu va focusati atentia doar asupra alimentatiei, fiindca nu este suficient ci lucrati pentru sanatatea intregului: minte, trup si suflet sanatos! Spre exemplu, alimentatia sanatoasa nu este nimic fara exercitiu zilnic sau fara curatarea mintii de ganduri negative, rautate si dusmanie. Daca nu lucrati pe toate laturile, ci va ingrijiti doar de alimentatie, nu este suficient!

Asadar intrebarea este, cu ce sa incepem atunci cand o viata intreaga am consumat mancare gatita in procent de 90% si foarte putine cruditati? Daca nu avem probleme cu sanatatea putem pastra orice ingredient din alimentatia precedenta, orice fel de mancare gatita, si pe parcurs corpul ne va indica ce trebuie sa eliminam prin felul in care ne vom simti. Sa cautam sa avem rabdare cu noi insine, lasandu-ne corpul sa aprecieze noile gusturi si mai ales sa doreasca preparatele vii. Puteti incepe cu o zi pe saptamana in care alegeti sa mancati sanatos. Ulterior puteti alege o reteta sanatoasa pe zi sau la doua zile.

Daca nu vom incepe cu pasi marunti cum este recomandat, ne vom da batuti fiindca vom fi coplesiti. Ca sfat, straduiti-va sa integrati in alimentatia dumneavoastra obisnuita un procent cat mai mare de cruditati si vedeti aici ce trebuie sa existe in alimentatia saptamanala. In perioada iernii nu cumparati produse importate, pline de pesticide si fara gust si vedeti aici o postare despre ce consumam noi iarna.

Daca insa avem probleme cu sanatatea, acestea se pot rezolva cu un regim strict raw vegan in care se pune baza pe consumul: sucului de grau, vlastarilor, algelelor marine raw si bio,  superalimentelelor, legumelor si frunzelor in cantitati mari, cat si combinatiile corecte de alimente naturale, plus focusarea pe vindecarea mintii si a sufletului, fara de care nu se poate intampla nici o vindecare in corp. Spre exemplu, alimentatia sanatoasa nu este nimic fara exercitiu zilnic sau fara curatarea mintii de ganduri negative, rautate si dusmanie.

Daca nu lucrati pe toate laturile, ci va ingrijiti doar de alimentatie, nu este suficient! Nimic nu trebuie facut „dupa ureche” si nimic dupa propria noastra idee, fiindca inca cunostinta noastra este limitata, comparat cu a celor care au experienta de viata in ce priveste tratamentul adecvat pentru nevoile si cerintele fiecaruia. Exista in lume multe institute de sanatate care pot va pot ajuta cand vine vorba de detox, boli simple cat si boli incurabile. Dar intorcandu-ne la cei care nu au probleme si care vor sa faca pasi spre un stil de viata mai sanatos, va pot oferi cateva indicii.

Pentru incepatori si cei care doresc sa incerce asemenea preparate

  • Veti avea nevoie de un blender bun. Daca aveti un blender mai slab, atunci tocati toate ingredientele inainte si adaugati cantitati mici cu suficienta apa. Este o bataie mare de cap cu cele de putere mai redusa, insa in lipsa de altceva nu aveti ce face.
  • Veti avea nevoie de un storcator manual cu ax melcat pentru a va face singuri suc de grau sau din alte feluri de frunze. Storcatoarele clasice, centrifugale, nu vor reusi niciodata sa scoata sucul din frunze. Acestea costa in jur de 190-250 lei, sunt manuale, storc doar frunze si sunt ideale pentru incepatori. Daca dupa aceea va decideti ca doriti sa introduceti mai multe sucuri verzi in alimentatie (indiferent daca mancati si traditional), puteti sa va indreptati spre modele automate, mai performante, cu viata lunga insa mai scumpe, incepand de la 1000 lei. Spun ca ar fi pentru toata lumea, fiindca in special cei care mananca traditional au nevoie majora de nutrienti pe care si-i pot lua din sucuri verzi si sucuri variate de la zi la zi, pentru isi imbogati banca de nutrienti.
  • Site de inox sau ceramice pentru germinat diverse feluri de seminte.
  • Rasnita pentru macinarea nucilor sau semintelor, care poate fi orice rasnita veche de cafea.
  • Veti avea multe de invatat daca urmariti emisiunea Ligia’s Kitchen, in care prezint diverse retete raw.
  • Informati-va foarte bine in tot acest timp si straduiti-va sa aveti o alimentatie cat mai diversificata.

Pentru cei care doresc cel putin 2-3 zile pe saptamana sa manance raw food:

  • Un blender de calitate. Ajutat de o cantitate de lichid (pentru a nu se bloca), acesta va va ajuta la a marunti si a trasforma totul in pasta fina pentru a face o frisca sau smantana, o crema de ciocolata sau un tort, pateuri, supe si alte delicii.
  • Un robot de bucatarie pentru tocat, maruntit, amestecat etc. Toata lumea cred ca are deja unul in bucatarie.
  • In perioada de tranzitie de la mai mult gatit la crud, veti avea nevoie si de un uscator de fructe/ deshidrator (profesional) sau cuptor cu termostat (cruditatile se deshidrateaza la 40°C pentru a isi pastra nutrientii), unde veti putea sa va faceti paine raw, chiftelute, hamburgeri, pizza, batoane din cereale, clatite din fructe, vegeta, ceapa si legume calite dar la 40C cand toti nutrientii raman in ele, fructe si legume uscate pentru iarna si primavara etc.
  • Un storcator de fructe si legume prin presare la rece. Storcatoarele prin presare la rece nu se compara deloc cu cele centrifugale care distrug toate nutrimentele prin incalzire exagerata. In general storcatoarele prin presare la rece, chiar si modelele mai ieftine, sunt superioare celor centrifugale.
  • Un germinator automat sau manual, insa, cum am zis, puteti folosi si o sita de inox pentru vlastarii de dimensiune mica sau tavite cu pamant in care sa puneti graul si semintele de floarea soarelui cu coaja. Despre germinare invatati pasii aici.

image3061.jpg

Primul Pas

Putem incepe cu rarirea sau inlocuirea deserturilor bogate in zahar si fainuri extra rafinate, lipsite total de nutrimenti, cu cele preparate cat mai simplu, din ingrediente pline de viata si energie. Acestea sunt foarte simplu de facut, foarte delicioase si se pot prepara intr-un timp record (3-10 minute), insa veti avea nevoie de un blender bun si poate o rasnita.

Al Doilea Pas

Al doilea pas ar fi incercarea sucurilor verzi si a smoothie-urilor verzi. Este recomandat sa beti cel putin 1-2 litri de suc verde si cel putin 1 litru de smoothie, dar nu neaparat ambele zilnic. Cel mai important este sa beti zilnic sucuri verzi, iar retete veti gasi in Cartea de Bucate Online sau in cartile mele tiparite.

Nu uitati ca trebuie sa alternati frunzele de la o zi la alta si sa nu folositi aceeasi planta mereu deoarece corpul are nevoie si de alte nutrimente care poate nu se gasesc in acel tip de frunze verzi.

In smoothies nu vom adauga prea multe frunze verzi din prima, ci mai mult fructe si doar pe parcurs putem creste procentul de frunze comestibile. Aceste smoothie-uri sunt pline de fibre si va vor ajuta sa scapati de mare parte din reziduurile blocate de-a lungul anilor in intestine, totodata eliminand constipatia si ajutand enorm in procesul de detoxificare a corpului. Masa de dimineata poate fi inlocuita cu smoothie sau un suc verde, care este foarte hranitor si bogat in nutrimente.

Sucurile verzi sunt recomandate fiindca nu tot timpul avem posibilitatea sa mancam cantitati mari de frunze comestibile variate, insa intr-un suc de 2 litri putem adauga si pana la 10 frunze diferite sau cantitati mari de frunzoase. Daca ar fi sa le mancam pe toate intr-o salata, ar fi mai dificil sa ingeram o cantitate atat de mare deodata. In plus, sucurile verzi intra in sistem in mai putin de 5 minute, curatand toxinele si oferind corpului un complex de vitamine si minerale usor de asimilat.

Daca aveti un blender de viteza mica adaugati ingredientele pe parcurs, tocate in prealabil pentru a ajuta blenderul. Un blender de calitate va trasforma totul intr-o pasta cu textura unei inghetate. Mare grija: nu mixati ingredientele mai mult de 2 minute, deoarece calitatea nutritionala va fi alterata datorita vitezei si incalzirii lamei.

Vom incerca de asemenea sa presaram meniul zilnic cu mancaruri raw adaptate dupa gustul nostru. Nu uitati ca tot ce mancam trebuie sa aiba gust placut, sa ne satisfaca papilele gustative. Nimic nu trebuie mancat din scarba.

Al Treilea Pas

Combinarea corecta a ingredientelor ocupa locul cel mai important daca ne dorim sa fim sanatosi. Daca vom face combinari gresite ne vom alege cu crampe puternice, balonari, stari de oboseala, dureri de cap, indigestie etc. Aici gasiti mai multe detalii despre combinarile corecte.

Al Patrulea Pas

Vom trece mai departe si vom incepe sa germinam seminte bio si diverse cum ar fi ridichi, trifoi, lucerna, kale, floarea-soarelui, grau, ovaz, fasole mung, linte, naut etc. Ca un sfat, incercati-le pe toate, iar dupa aceea alegeti cateva soiuri care va plac la gust. Noi spre exemplu, nu consumam vlastari din familia fasolei deoarece gustul ni se pare prea puternic. Intorcandu-ne la vlastari, acestia trebuie sa fie prezenti zilnic pe masa noastra, indiferent daca e vara, iarna sau primavara. La acest magazin gasiti tot felul de seminte de germinat bio sau conventionale.

Vlastarii nu trebuie tocati, maruntiti sau facuti pasta. Recomandarea ideala este sa-i mancam proaspeti, asa cum sunt, amestecati cu diferite dressing-uri sau in salate, dar puteti sa ii adaugati in smoothie sau sucurile verzi. Daca doriti mai multe informatii despre felul in care puteti sa-i cultivati, va recomand ghidul de germinare, Retete cu Germeni si Vlastari, ce poate fi gasita in librariile din toata tara sau la cele online mari precum Emag sau Elefant. Aceasta carte cuprinde informatii despre germinare si despre beneficiile terapeutice pe care le au 14 tipuri de seminte destinate germinatului. Nu toate semintele se germineaza, mare grija cu fasolea fiindca doar anumite tipuri sunt comestibile. Pana veti cumpara cartea, aceasta postare va poate ajuta cu informatii despre germinarea corecta.

Doza care acopera nevoile nutritionale zilnice ale unui adult este de 6 cani (de 200 ml) cu vlastari diversi si asta se stia inca din 1970, dintr-un studiu elaborat de Universitatea Puget Sound.

Acestia sunt surse concentrate de toate mineralele de care omul are nevoie printre care si calciu si magneziu, dar si de aminoacizi, proteine complete si vitamine – chiar si cele greu de gasit in legume, precum vitamina K – iar toti sunt bogati in antioxidanti care lupta pentru noi impotriva bolilor precum cancerul. „Institutul National de Cercetare John Hopkins a raportat ca vlastarii de broccoli sunt de 50 de ori mai eficienti in lupta contra cancerului decat planta matura de broccoli.” De asemenea, vlastarii sunt cu 30% mai bogati in nutrimente comparativ cu plantele mature.

Primavara si vara trebuie sa asimilam cat mai multa clorofila care ne va ajuta enorm in detoxificarea lenta si mentinerea unui corp sanatos, plin de energie si viata. Bogatia de verdeturi de pe piata este de partea noastra, asa ca haideti sa aducem cat mai mult verde in farfuria noastra! Iar in anotimpul friguros vlastarii sunt baza, nu „cruditatile artificiale” precum rosiile si castravetii adusi din alte lumi, crescuti doar pe chimicale cu valoare nutritionala zero. Aici puteti citi mai multe despre acest subiect, iar aici gasiti un articol despre ce putem consuma iarna.

Al Cincilea Pas

Incepeti sa va faceti zilnic suc de grau, care reprezinta o sursa fara egal de nutrimente. Proprietatile acestuia au fost recunoscute inca din 1920 si continua sa uimeasca lumea prin capacitatile sale exceptionale. Cititi mai multe informatii despre sucul de grau.

Veti avea nevoie de un storcator manual cu ax melcat pentru a va face singuri suc din grau sau din alte feluri de frunze. Storcatoarele clasice, centrifugale nu vor reusi niciodata sa scoata sucul din frunze; aceasta capacitate o au doar cele prin presare la rece, cu unul sau doua axe melcate.

Al Saselea Pas

Introduceti alge marine in dieta dumneavoastra, sub forma obisnuita sau ca suplimente! Chiar si in forma uscata sunt cele mai bogate surse de minerale din toata lumea si au proprietati fara egal. Va recomand articolul despre chlorella si spirulina, pentru a afla despre efectele acestora in corpul omenesc. Nu uitati ca sunt mii de specii de alge marine care se pot achizitiona si folosi aproape zilnic in salate, supe, sub forma de sushi vegetal etc..

Al Saptelea Pas

La punctul acesta vom incearca sa dedicam o masa pe zi preparatelor raw si de aici va las, cu increderea si speranta ca sanatatea va spori si stiind ca va veti simti minunat, mai usori, mai liberi, mai optimisti si plini de viata!

Va recomand cu caldura episoadele show-ului Ligia’s Kitchen, ca si articolul „Vreau sa manac sanatos, cu ce sa incep?” In ultima parte a acestuia veti gasi o lista generoasa cu articole care cuprind multa informatie pretioasa.

E bine de retinut – alimentatia este importanta, insa ingrijiti-va de tot ansamblul, minte, trup si suflet. Daca va concentrati doar asupra alimentatiei si mintea voastra este negativa, atunci degeaba mancati sanatos. Aici este un articol al dr. Constantin Dulcan, care sustine ca gandul este foarte, foarte important in procesul de mentinerea sanatatii.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

79 de gânduri despre „Primii pasi spre o alimentatie sanatoasa

  1. am experimentat si eu o perioada regimul strict raw vegan. mi-a intrat postul asta me mail tocmai cand savuram o fasolica batuta, cu putin usturoi, ceapa calita cu sos de rosii… stiti voi. nu pot sa renunt la fasolica batuta sau iahnie cu putin cimbru, la humus, la spanac. cand mancam mai mult raw, analizele nu-mi ieseau foarte bune la ficat. acum, combinand mai multa hrana vie cu mai putina gatita totul este perfect!

    Apreciază

    1. Asta incerc sa fac de cand am inceput site-ul, insa foarte putini asculta sfaturile mele. Eu indemn oamenii sa manance pe langa mancare lor obisnuita si un procent cat mai mare de cruditati. Nu spun ca mancatul 100% raw nu este bun, este exceptional daca-l faci cu cap si cu diversitate mare de germeni, radacionase si legume frunzoase multe, dar pentru cei care de abia incep acest drum, ii rog sa continue cu dieta lor obisnuita si sa introduca mancarea raw vegana cu incetul. Mult succes tuturor!

      Apreciază

  2. Multumesc mult pentru aceste informatii si precizari deosebit de utile. Am mancat timp de 1 an doar raw si mi-am vindecat o problema de sanatate. Ma simteam excelent in acea perioada. Apoi, am mancat combinat gatit si raw. Mi-am propus sa revin, treptat, la alimentatia 100% raw.

    Apreciază

    1. Ma bucur sa aud o asemenea veste. Ati vrea sa povestiti si vizitatorilor acestui site despre trasformarea dvs? Imi puteti trimite un mesaj prin email, ligiapop@gmail.com, insotit si de o poza sau doua cu un preparat sau cu dvs. (cum doriti). Ati ajuta foarte mult pe cei care inca nu cred in faptul ca schimbarea dietei face minuni. Va multumesc si as fi foarte incantata daca mi-ati trimite experienta dvs, insa nu va presez, totul tine de hotararea dvs. Multa sanatate!

      Apreciază

      1. Chiar si eu care CRED in hrana vie vreau sa citesc povestea dvs., doamna Popa. Va rog sa trimite-ti email-ul Ligiei pentru ca sunt foarte curioasa. SI, ce-i mai important, ati ajuta multi oameni prin prezentarea propiei povesti.

        Apreciază

  3. Multumiri pentru articol, mi-a mers direct la suflet – stii de ce!:)Abia astept si cartea despre germeni si vlastari!Pana una alta mai cumpar germeni de la Real, gata incoltiti!Sunt deliciosi in salate de primavara!

    Apreciază

  4. Ii stiu pe cei de la Camara, insa nu sunt sigura ca semintele lor sunt curate. I-am trecut si in noua carte, Germeni si Vlastari, ca si surse de seminte de germinat, insa nu sunt sigura ca am facut bine. Ei spun despre ei ca au seminte curate, insa nu stiu eu sigur daca e asa. Ma intrebai de seminte, toate sunt bune si fiecare are proprietatile sale, individuale. Ti le recomand pe toate cu caldura. Eu una nu prea ma dau in vant dupa cele din familia fasolei, in cazul nostru, linte. Gustul lor nu ma atrage deloc, chiar imi provoaca greata.

    Apreciază

  5. Buna Ligia,

    As avea si eu nevoie de un sfat. Indraznesc sa te abordez pe tine, deoarece esti mai realista decat ceilalti blogeri care ne dau sfaturi despre acest stil de viata. Doresc sa imi achizitionez un uscator/deshidrator pentru legume, fructe si pentru alte preparate si nu stiu ce sa fac. Din cauza bugetului, nu imi permit sa iau Excalibur, si oscilez intre aparatul celor de la Paradisul verde si Ezidri 1000W. Daca ai putea sa ma ajuti cu un sfat iti sunt foarte recunoscatoare.

    Felicitari pentru tot ceea ce faci,
    Gina

    Apreciază

    1. De ce te-a dezamagit Ezidri? Chiar earam pe punctul de a comanda si am gasit raspunsul tau…

      Apreciază

      1. Multa lume il foloseste si e multumita de el, insa eu am alte asteptari de un deshidrator fiindca pot face comparatia cu Excalibur. Spre exemplu, am pus la uscat visine, au stat 4 zile la deshidratat (aveam moedelul de 1.000 W) si nu s-a intamplat nimic. L-am setat la aproximativ 40C si ma asteptam sa se usuce dupa o noapte si zi, insa nici o speranta. Dupa 4 zile si 4 nopti de mers continuu, au inceput sa mucegaiasca. Alta data am incercat sa usuc niste chiftele si la fel s-au acrit fiindca n-a fost in stare sa le usuce. Se pot usca intr-adevar daca feliile sunt foarte subtiri sau la temperaturi mai mari, insa ideea este sa mentinem la 40C. Nu pot sa numesc Ezidri un uscator prost, insa eu nu-l pot sa-l catalogez ca un produs ideal si dupa cerintele mele.

        Apreciază

    2. Buna Ligia

      Eu sunt vegetariana (ovo-lacto) de peste 18 ani si de ceva timp am discutat cu sotul ca sa incercam stilul de viata vegan si raw vegan. De vreo doua saptamani am inceput sa caut pe net ustensile de bucatarie. Ne-am pus in gand sa cumparam un Excalibur, m-au uitat si de un robot de bucatarie, insa nu stiu de care sa iau (sugestiile sunt binevenite), deasemenea blenderul de la Vitamix suna tare bine, este (zic eu) foarte scump dar cred ca merita asa ca este si acela pe lista noastra. Noi locuim in prezent in Sudul Californiei si vreau ca sa ma aprovizionez cu cat mai multe, bune si ieftine 🙂 produse (ma refer la legume, fructe, vlastari etc), ai vreo idee cam ce magazine ar fi in „top”? Orasul in care locuim noi are un Clarks (organic store), Trader Joe’s, si o mica piata (insa nu au foarte mult organic produce). Mi-ar placea foarte mult sa am o gradina, insa timpul si spatiul nu ne permite prea mult.
      Am o gramada de intrebari, o sa incerc sa nu intreb prea multe o data. De ce nu trebuie sa mancam prea multe fructe (ce este prea mult)? Care sunt fructele care le putem consuma mai frecvent?
      Multumesc mult!!! Imi place foarte mult website-ul tau si abea astept sa incerc retetele! Mult success in tot ceea ce faci!

      Numai bine,
      Andrea

      Apreciază

      1. Buna Andreea, tare v-as recomanda initial stilul de viata vegan si pe parcurs introducerea unui procent mare de cruditati, alge marine zilnic, germeni si vlastari zilnic, sucuri de legume (pana la 2 l pe zi) etc. Renuntati la lactate in special daca locuiti in SUA unde nici lactatele organice nu sunt sigure. Iti recomand postarea aceasta despre efectul lactatelor in viata noastra. Legat de aparatura, am sa-ti trimit un mesaj pe email in week-end cu link-uri de la cateva magazine online. Ma gandeam acum la magazine oganice, nu aveti Whole Foods sau Mom’s? E bine ca aveti Trader Joe’s si mie imi placea magazinul lor. Sectiunea de fructe si legume organice era super chiar daca preturile erau cam marioare 🙂 Si la Giant erau sectiuni de fructe si legume organice, cel putin la noi in zona DC insa daca spui ca e orasel micut nu stiu ce sa-ti recomand. Hai ca vorbim pe email.

        Cu drag!

        Apreciază

  6. P.S. Si as dori sa te mai intreb ceva. Ai idee de unde se poate lua miere curata? Aveam un furnizor aici in Bucuresti, dar nu mai are miere si incerc sa gasesc pe altcineva. Mi se pare ca cele care se gasesc in magazine, chiar si cele on-line, sunt exagerat de scumpe ( chiar si cele care nu sunt certificate eco ).

    Multumesc inca o data pentru ajutor,
    Gina

    Apreciază

    1. Nu cunosc in Bucuresti neaparat, insa in Ploiesti sau chiar unul din cumnatii mei imi adc miere bio odata pe an la preturi f. bune. Deocamdata miera buna numai este, acum ce gasesti este ori din rezerve topita de mii de ori sau mai astepti putin ca acum in aprilie vor incepe sa aiba din nou la vanzare. Cam la toti s-a terminat si vei fi nevoita sa-ti iei din alte surse.

      Apreciază

    2. Buna Gina,

      Am citit postul tau si iti pot recomanda o miere excelenta, produsa la malul Marii Negre. Parintii mei au o casa langa cetatea Histria si albinele aduna polen din flori de balta (lacul Nuntasi), maracini si campurile cu cereale din preajma. Avem miere de salcam si poliflora netratata cu antibiotice sau zahar.

      Te salut,

      Ana

      Apreciază

      1. Buna Ana,
        spune-mi te rog cat costa mierea despre care vorbeai.As fi interesata , eu sunt din Botosani si nu sunt sigura de mierea de pe aici.Mersiiiiiii
        Lianna,

        Apreciază

        1. Buna Lianna,

          Ma bucur sa te cunosc prin intermediul acestui site si ca te straduiesti sa consumi alimente naturale. Trebuie sa-ti spun ca am aflat de acest site cautand retete usor de facut din legume si fructe, fiind in pana de inspiratie si dorind sa incerc mancaruri noi.

          Mierea recoltata de tata deja a ajuns in casele prietenilor mei si a trecut cu brio testul circumspectilor, indulcind multe ceaiuri si prajituri. 🙂

          Cu permisiunea Ligiei, iti transmit ca oricare din cele trei variante de miere disponibile (cu salcam, floarea soarelui si cea din flori de balta si maracini) costa 25 ron borcanul de 1 kg. Este recoltata anul trecut si pastrata in beciul casei la racoare si intuneric,

          Te rog sa-mi spui daca te mai pot ajuta si cu alte informatii.:) Pana atunci iti urez o seara placuta,

          Ana

          Apreciază

  7. In sfarsit, cu deshidrator! ! ! Sunt in al 9-lea cer! Cum de-am trait fara el pana acum! ;))
    Mai in gluma, mai in serios, deshidratorul e un aparat absolut necesar si abia sunt la inceput cu incercatul retetelor. Ce-i drept, nu mi-am facut niciodata griji c-o sa ma plictisesc de retete sau ca n-o sa am destule retete de incercat si s-a dovedit cu varf si indesat ca ‘gradina’ e mare si sunt retete pe alese!
    Multumesc pentru tot, Ligia!

    Crisa

    Apreciază

    1. Ce ma bucur ca ti-ai luat, cred ca deja l-ai incercat! Este un aparat extraordinar care-mi face viata atat de dulce 🙂 ! Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, de cand cu furtunile astea pe la noi curentul si internetul ne este zilnic la pamant. Cand merge, cand nu merge 🙂 Tinem legatura neaparat!

      Apreciază

  8. Ce ma bucur ca am descoperit site-ul asta!
    De mult imi doream alternative simple la alimentatia traditionala, pt momentele cand vreau sa consum raw cateva zile sau saptamani.
    Deja am facut lapte de migdale si abia astept sa mai incerc si alte retete!

    Si, coincidenta, si eu sunt jumatate grecoaica 😛

    Apreciază

  9. Draga Ligia,
    Eu si sotul meu intentionam sa achizitionam, direct de la sursa, blender Vitamix, deshidrator Excalibur si juicer (inca nu ne-am decis asupra modelului).
    As vrea sa iti cer parerea despre blenderul Vitamix – am observat, din pagina web, ca poate face si faina si unt… stiind ca voi aveti un astfel de blender, as vrea sa te intreb daca tu ai incercat si aceste functii si cum ti se pare rezultatul. Intreb asta pentru ca prin diverse magazine am observat ca exista aparate speciale pentru facut faina sau unt …

    Pe masura ce aprofundez despre aparatele de mai sus, cred ca o sa iti mai cer parerea. Am emotii, astept cu nerabdare sa incerc noi retete raw folosind aparatele respective, iar pe de alta parte e o investitie importanta si am dori sa achizitionam cele mai potrivite produse.

    Multumim in avans si iti dorim succes in ceea ce faci!

    Apreciază

  10. Tocmai am trecut printr-un schimb de e-mailuri cu un reprezentant al Vitamix. As vrea sa te intreb cum ati adaptat voi blenderul vostru la voltajul din Romania? Folositi un adaptor? Persoana respectiva imi spune ca Vitamix nu recomanda acest lucru si ca folosirea unui adaptor atrage pierderea garantiei.

    Apreciază

  11. Buna Ligia,

    Iti multumesc foarte mult pentru raspunsurile date. As dori sa te mai intreb cate ceva.Astazi am achizitionat niste vlastari si din vorba in vorba persoana respectiva mi-a spus ceva ce m-a pus pe ganduri. Datorita programului de lucru pe care il am ( eu plec de acasa la serviciu la 5.30 a.m. ) nu am cand sa imi fac in fiecare dimineata suc de iarba. Asa ca imi fac o productie mai mare si atunci cand este toata iarba gata de a fi folosita ca suc, o prepar pe toata si o pun in congelator in pungi de gheata. Respectiva persoana mi-a spus ca nu crede ca mai are aceleasi proprietati o data ce a fost congelata. Tu ce parere ai?

    Mutumesc in avans pentru raspuns,
    Gina

    Apreciază

    1. Buna Gina,

      Sucul proaspat este cel mai de calitate si nu se compara nici cu cel pudra, nici cu cel congelat. Nu pot sa spun ca-si pierde toate proprietatile, insa se modifica toate substantele.

      Numai bine!
      L.

      Apreciază

  12. Buna Ligia,

    Spune-mi, te rog, cu ce te hranesti cand nu mananci raw.
    La carne si lactate ai renuntat in totalitate?

    Apreciază

    1. Buna Ioana, atunci cand nu mananc raw, consum mancare vegetariana gatita cat mai simplu, la cuptor, la aburi sau la slow cooker care tot raw s-ar numi fiindca este la sub 40C pentru o perioada mai lunga de timp. Si ca sa-ti raspund la intrebare, carnea si lactatele nu sunt binevenite in casa noastra. In general mancarea este diversificata in functie de posibilitati, anotimp, si mananc exact cat am nevoie si cantitate mare de verdeturi pline de clorofila si sprouts. Este interesant ca mancarea cruda este atat de satioasa, ca de multe ori dupa chiar o portie mica nu-mi mai trebuie nimic pentru 6-7h. Am uitat sa spun ca beau apa multa, ionizata care este cea mai buna din lume din punct de vedere a curatirii interioare si a pazirii de boli. S-ar putea discuta mult pe acest subiect si mi-ar placea sa fii la noi la masa ca sa gusti din aceste bunatati! Numai bine!

      Apreciază

      1. Intr-adevar, mancarea cruda chiar tine de foame, desi multa lume nu crede asta. Nu credeam vreodata ca o sa ma satur fara paine, spre exemplu. Acum mananc salatele fara paine sau cu paine de in si seminte, uscata la deshidrator {vreau sa ma si ingras}. E greu sa treci de la falca de frictura la o salata cu slastari, insa nu-i deloc inposibil, mai ales atunci cand realizezi cat de importanta e aceasta schimbare pentru sanatatea ta. E o lupta a psihicului, o lupta cu dependenta de mancarea gatita, o lupta cu tine insuti, Ioana: tu si vointa ta.

        Apreciază

      2. Multumesc frumos pentru raspuns.
        As aprecia daca ai putea spune cateva cuvinte si despre aparatul cu care obtii apa ionizata (inclusiv de unde poate fi procurat).

        Apreciază

  13. Buna Ligia,
    Felicitari pentru tot ce faci !
    Esti minunata,miraculoasa pot sa spun.
    Te urmaresc de mult timp si sunt fascinata de sfaturile si invataturile tale.
    De ceva vreme consum 75% crud.
    Am incercat sa cresc singura vlastari dar nu prea imi ies.
    Am gasi de curand un magazin online (www.eldorplant.ro) care produce vlastari.
    Spun ei ca sunt din seminte bio.
    Tu ce parere ai?
    Ii stii?
    Astept un sfat de la tine.
    Multumesc
    Succes in continuare!

    Apreciază

    1. Draga mea Aurelia,

      Te felicit din inima pentru decizia ta! In privinta germenilor stiam de firma aceasta, insa la un moment dat acum cateva luni am discutat cu ei la telefon, tot la cererea unui cititor si mi-au spus ca si-au intrerupt activitatea de vanzare a germenilor. Ma mira sa aud ca au luat-o de la capat. Legat de vlastarii lor nu stiu ce sa spun fiindca n-am vazut nici un certificat care sa dovedeasca ca sunt bio sau asa ceva. Ii poti ruga sa-ti arate certificatul sau semintele pe care le folosesc. Daca folosesc semintele de la site-ul lor, atunci sunt bio daca nu, nu stiu ce sa mai spun. Multumesc mult ca-mi esti alaturi si tinem legatura!

      Apreciază

  14. Buna ziua Ligia,

    Sunt impresionata de sfaturile pe care le dai si mai ales ca iti aloci timp ca sa raspunzi la diverse intrebari.
    Dieta raw vegan pe care am descoperit-o pe blogul tau mi se pare minunata dar totodata si greu de abordat. Probabil ca doar inceputul e foarte greu. Intrebarea mea nu vizeaza „ustensilele de care avem nevoie (scumpe de altfel dar foarte bune calitativ) si nici retetele (pe care ni le impartasesti cu atata bunavointa) ci managementul timpului, ca sa zic asa. Eu plec de acasa la ora 07.00 si ma intoc la ora 18.00. La serviciu nu am posibilitatea sa prepar nimic ci doar sa iau la „pachet”. In plus, dupa serviciu am antrenament de o ora si jumatate la sala de fitness, unde nu ma „feresc” deloc de efort. Imi plac „muschii” si vreau sa se vada asta si pe mine chiar daca am 43 de ani. Ce vreau sa zic este ca am nevoie de ceva aport caloric in cursul zilei pentru a sustine si job-ul dar si antrenamentul. Aici, am vazut ca exista o sectiune separata privind dieta raw vegan si body-building-ul, dar nu prea m-am lamurit.
    Mi-ai putea da niste sfaturi pentru „inceput”?
    Si apropo, ce parere ai despre lecitina din soia? Am un colesterol mai mare si aud ca ar fi buna in acest sens.

    Iti multumesc mult pentru raspuns. Corina

    Apreciază

  15. Buna Ligia,

    Mananc crud de un an si as vrea sa vad cum stau cu sanatatea. Ce analize crezi ca ar trebui facute? M-ar interesa sa vad ce vitamine imi lipsesc, in special cele din grupul B-urilor, dar as vrea un set de analize complet. Ai gasit prin cartile pe care le-ai citit, seturi de analize recomandate pentru cei vegetarieni.

    Andra

    Apreciază

  16. Draga Ligia,
    Vreau de mai bine de un an un deshidrator, dar preturile astea ma omoara!
    Sa zicem ca voi aloca maximum 1000 lei pentru el, insa oferta pentru acest buget include numai deshidratoare fara timer! Crezi ca e un dezavantaj major? Adica: ce se poate intampla daca pentru o reteta anume este indicat un timp de deshidratare de 3-4 ore, sa zicem, iar eu, care as avea timp de preaparat doar seara, as lasa preparatul in deshidrator toata noaptea? Are de suferit mancarea, sau poate aparatul?
    Multumesc anticipat pentru raspuns!

    Apreciază

    1. Draga Renata, eu folosesc un deshirator fara timer si n-am nici o problema. Eu il las cateodata si 2-3 zile sa mearga continuu si nu are nimic. Spre exemplu am pus acum vreo 7 tavi de rosii la uscat si va sta in priza vreo 4 zile fara sa-l opresc. Il voi opri doar cand voi considera ca sunt gata, deci aparatul rezista si nu se arde. Un alt produs s-ar arde imediat insa nu si Excalibur. Iti recomanda varianta de Excalibur de 600 W si nu de 400 W. Numai bine si mult succes!

      Apreciază

  17. Si buna din nou. M-am gandit sa te mai rog ceva si sigur-sigur sunt in asentimentul tuturor cititorilor tai interesati sa-ti schimbe stilul de alimentatie: sa ne impartasesti din experianta ta cu programul de „gatit” si pregatit mancarea. Omul care gateste clasic, stie ca face piata si se poate apuca in orice moment de treaba, putand folosi materiile prime ca atare! Omul care mananca crud insa… vine seara acasa de la munca si constata ca in afara de o salata… e mai greu sa „dezgateasca” ceva, pt ca ba nu are semintele inmuiate, ba era buna o hrisca, dar n-a pus-o la incoltit acum 2 zile si tot asa! Prepararea propriu-zisa a mancarii dureaza f putin in acest regim, insa ceea ce inca ma descurajeaza pe mine este ca nu am ajuns sa simt ritmul unor actiuni prin care se pregatesc dinainte materiile prime! Avem inmuiere, pus la incoltit, rehidratare, schimbat apa etc… Tu cum procedezi ca sa nu-ti dai cu stangul in dreptul? Iti planifici meniul pe cateva zile si esti atenta zilnic la ceea ce trebuie sa faci pentru a te descurca cu brio si la pateul de poimaine si la laptele de maine dimineata? Sau ne poti spune care e frecventa cu care faci toate pregatirile astea in mod normal? La cate zile e bine sa mai pui o transa de grau la germinat (si cam ce cantitate)? Cam cate feluri de seminte ai simultan in germinator? stiut fiind ca si prea multa cantitate sau diversitate pregatita risca sa ramana nefolosita si aruncata… Si cum faci ca sa ai in frigider suficiente feluri pentru ca fmailia sa nu se plicticeasca doua zile, sa poata lua si pachet la birou, eventual, si nici sa nu faci risipa, sa arunci… Cu alte cuvinte, ce e in culisele acestui stil de a manca?
    Multumim frumos!

    Apreciază

  18. Corina, Green Power are ax melcat si stoarce sucul din orice iarba. La el insa trebuie sa apesi putin mai mult ca la alte storcatoare si daca nu iti iese sucul rapid ca la cele centrifugale, iar spre exemplu la merele mai fara zeama sau la fructele mai moi (precum portocalele), va scoate piure in loc de suc clar, iar la cele zemoase va scoate suc clar. Eu il iubesc si nu l-as inlocui cu nimic insa gusturile difera. Mult succes!

    Apreciază

  19. Ma aflu si eu la primii pasi catre o alimentatie sanatoasa, caut informatii si site-ul tau e un dar de la Dumnezeu-abia l-am descoperit si n-am reusit sa parcurg totul….! Iti multumesc pentru ca iti faci timp si pentru noi.
    Nu reusesc sa ma hotarasc asupra unui storcator….ma tenteaza Green Power dar as vrea un storcator care sa scoata sucul fara pulpa caci numai asa il accepta fiica-mea(nu suporta nici nectarul din comert), ce storcator ma sfatuiesti sa achizitionez? De asemenea as dori sa-mi spui de unde iti procuri tu seminte pentru germinare, diverse uleiuri, migdale, susan, eventual bio…sunt multe site-uri care vand asemenea produse dar as vrea o sursa sigura, produse proaspete. Multumesc.
    Sanatate tuturor!

    Apreciază

  20. Buna Ligia . Ma bucur mult ca te-am gasit . Cred ca esti un om fericit prin faptul ca ajuti atat de mult oamenii prin ceea ce faci , Dumnezeu sa-ti dea muuuulta sanatate tie si tuturor celor dragi tie . Am incercat cateva retete si sunt foarte bune ( nu ingrasa ) foarte important . Sunt din Oradea si as vrea sa te intreb daca as putea gasi produse raw la noi curand? Dumnezeu sa va dea sarbatori fericite si pline de lumina Lui .

    Apreciază

    1. Buna Margy, si multumesc pentru incurajari. Ma bucur mult ca-ti plac retetele mele si simte-te libera sa le imparti cu prieteni si cunoscuti indiferent daca sunt consumatori de carne sau vegetarieni. In Oradea ca si in alte orase, mai greu ajung magazine cu produse dedicate doar pentru raw foodisti. Bucurestiul este cel mai favorizat si bucuria tuturor este ca toate se pot comanda si online, prin posta sau curier rapid. Nu stiu daca stii de Raw Vegan Mall, unde am adunat impreuna mai multe surse, magazine din tara cu produse raw si vegane. Numai bine si sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

      Apreciază

    2. buna margi am un aparat care te poate ajuta enorm ..il dau ieftin ca am nevoie de bani urgent pret 750 ron cu toate functiile:stoarce pe rand legumele ,fructele face bulion face must din struguri deci este vorba de green power juice extractor cu toate utilitatile inclusiv face paste .L-am primit si cu tot chitul complet ;dar nu stiu cum se monteaza probabil ca arata pe youtube totul in mod sigur.Tel:0754328786 a si sunt din Oradea,mai am 3 ani garantiela el.Pretul nou este 2400 cu toate utilitatile complet!

      Apreciază

  21. Buna Ligia, ce apa recomanzi? tu de unde bei? ca am citit multe pareri si nu stiu de care apa sa mai cumpar

    multumesc,
    olivia

    Apreciază

    1. Buna Olivia, noi bem apa ionizata de un an de zile si este exceptionala. Iti dau aici un link despre ionizatorul nostru. Ideea este ca nu trebuie sa-ti iei fix acest produs, poti sa-ti cumperi produse asemanatoare, am auzit de curand ca exista un producator numit Nikken care are preturi mici la produse asemanatoare.

      Apreciază

        1. Am auzit si eu de aceasta firma de putina vreme si incep sa le recomand. Se pare ca sunt bune, nu le-am testat insa cunosc persoane care folosesc apa Nikken. Pana nu incerci nu poti sa stii.

          Apreciază

  22. Buna Ligia,

    Ma numesc Alexandra, am 25 de ani si de aprox. 1 an am devenit vegetariana. Incerc sa mananc si preparate raw,insa din lipsa de timp,ustensile necesare si pofta nu pot renunta si la mancarea gatita si dulciuri. Lactate si oua nu consum decat in momenul in care manac ceva dulce din comert sau facut de mama. Am incercat si torturi raw vegane facute de mine, destul de reusite, insa nu ma pot abtine de la placintele facute in casa…marea mea problema este insa balonarea(parca as fi gravida in 6 luni). Eu am o endometrioza f avansata, anul trecut m-am operat laparoscopic de un chist, am facut si un tratament cu niste injectii (pe care il regret si cred ca m-a dat peste cap total..as manca orice, oricat,oricand..in plus, am facut si osteopenie). La inceput am slabit 5 kg, acum am pus la loc 9, in conditiile in care fac si aerobic de 3-4 ori pe sapt. Te rog daca se poate sa ma ajuti cu un sfat legat de probl mea. Nu stiu ce sa mai mananc pt ca totul ma baloneaza, fructe, legume, smoothiuri..Am inceput sa iau o lingurita de pudra de maca dimineata, pe stomacul gol cu putina apa, dar pana acum nici un rezultat..am luat si carbune vegetal,degeaba. Nici medicii nu stiu ce sa mai imi dea..legat de inceputul de osteoporoza,dr. mi-a prescris calciu cu vit.D efervescent, o pastila zilnic, insa as dori sa te intreb daca as putea lua altceva, natural…am citit despre semintele de susan, consum zilnic 3 lingurite cu lapte de migdale/nuci. Sper ca nu te-am retinut prea mult si scuza-ma te rog, am scris cam mult…:) merci, sa ai o zi frumoasa!

    Apreciază

  23. Buna, Ligia!

    Multumim pentru site-ul plin de informatii; este o sursa foarte utila pentru cei ce se straduiesc sa gaseasca o cale de a se hrani mai sanatos. Acum ca vine vara e mai simplu cu fructele si legumele; ce si cand pregatesti tu camara pentru iarna? Sigur, exista vlastari si iarba de grau … dar in afara de acestea ce legume folosesti tu iarna?

    Multumim mult pentru timpul acordat!

    Apreciază

  24. Am uitat sa precizez: eu nu am inca deshidrator si probabil nici nu voie putea achizitiona unul pana la toamna ( momentan ma straduiesc sa iau un storcator pentru iarba de grau). Deci cum si ce pot pregati pentru iarna? Consideri ca legumele congelate pot fi utilizate?

    Multumesc!

    Apreciază

  25. Buna Ligia, as dori sa te intreb ce parere ai de cerealele numite rondele de orez si/sau grau expandat pe care le gasim la Plafar dar si in orice magazin. Sunt sanatoase ca sa se consume pt ca pe net aflasem diferite avantaje si dezavantaje ale acestora sau cum as putea prepara eu acasa ca o simpla gustare din cand in cand dar eventual sa fie mai ieftin. Sper ca nu te-am deranjat prea mult.
    Iti doresc in continuare o saptamana cat mai placuta!

    Apreciază

  26. Buna Ligia! Am citit pe RomaniaRaw ca cerealele germinate sunt toxice. La fel si frunzele verzi, iarba de grau, etc. Eu chiar nu mai inteleg!!! Atunci ce mancam crud? Si vad ca tu recomanzi exact ce spun ei ca e otravitor.
    Am mai citit tot la o raw foodista ca ea nu mai bea smoothie pentru ca a facut o eczema de la el. Deci ce sa fac? Vreau sa mananc raw, dar sunt ametita de atatea lucruri contradictorii, mai ales ca am probleme mari digestive.
    Multumes
    Te rog mult sa-mi dai un raspuns, nu stiu ce sa fac.

    Apreciază

    1. Buna, eu nu merg dupa ce spun unii si altii de pe forumurile romanesti ci dupa ce am invatat din carti si cursurile pe care le-am facut in SUA. Multi incurca lucrurile si fac greseli ingrozitoare si pe deasupra incearca sa sfatuiasca si pe altii sa faca ca ei, chiar daca ei au o experienta foarte marunta in raw food si sunt lipsiti de informatiile de baza. Germeni si vlastari nu inseamna cereale, ci inseamna iarba de grau pe care o folosim doar in sucul de grau care s-a dovedit inca din 1920 in SUA ca este cel mai puternic medicament din lume. Folosim vlastari din diferite legume si plante comestibile care sunt niste remedii exceptionale pentru toate carentele din corpul nostru. Se speculeaza ideea ca acestea contin oxalati si alte nebunii, insa totul este o inselatorie iar cei care sunt neinformati cad in plasa. Citeste mai mult despre asta aici si pe viitor daca mai exista probleme, nu te lua dupa toti oamenii de pe forumuri ci studiaza carti de specialiate, vizioneaza filmele de baza scoase in ultimii ani, participa la cursurile de raw food in alte tari si vei descoperi adevarul.

      Apreciază

      1. Multumesc mult de raspuns Ligia!
        Eu am scris si de cerealele germinate. Am inteles la legume si plante, dar totusi, daca as vrea sa mananc grau sau orz numai germinat, e vreo problema? Am mancat in trecut destul de mult grau germinat de mine si imi place mult. Nu stiu cat de bine imi facea ca-l simteam ca un ghem in stomac, dar daca nu este nicio problema, as vrea sa mananc din nou.
        Iar de cursuri in alte tari, ehhhh, nu-mi permit nici aici, daramite prin strainataturi.
        Merci din nou
        Toate cele bune

        Marilena

        Apreciază

        1. Este bine sa diversifici cerealele germinate daca vrei neaparat sa mananci in cantitati mai mari.(kamut, grau spelta, poate incerci orz, pseudocereale, hrisca, quinoa, chia), ar fi minunat sa combini cu vlastari, ca sa beneficiezi de clorofila, vitaminele si mineralele diversificate. Oricum nu vei gasi intr-un supermarket alimente mai sanatoase ca cele care ti le faci tu, adica germinate proaspete. Spor la germinat, eu astept sa mmai creasca umpic iarba de grau spelta sa imi fac primul suculet minune. Multa sanatate, ca-i mai buna decat toate 🙂

          Apreciază

  27. Eu am postat o intrebare legat de rondele de orez/grau expandat si n-am primit nici un raspuns. E in ordine, nu ma supar, posibil nu are ce cauta in aceasta rubrica neavand nici o legatura cu articolul propriu-zis dar m-am gandit ca poate reusesc sa primesc macar un mic raspuns sau sfat util dar poate alta data. Nu doresc sa deranjez mai mult. Toate cele bune!

    Apreciază

    1. Produsele expandate sunt obtinute prin supunerea materiei prime la temperaturi foarte inalte, asta inseamna pierderea majoritatii vitaminelor, totusi este mai sanatos sa mananci cereale expandate decat paine comerciala deoarece painea mai contine aditivi si conservanti. Dar si mai sanatos ar fi daca ai consuma boabele de cereale germinate, deoarece prin acest procedeu vei beneficia de incoparabil mai multe vitamine si enzime.

      Apreciază

  28. multumesc teo pentru raspuns, eu am grau obisnuit in doua zile cred ca e crescut destul.
    So happy drink 🙂

    Apreciază

  29. Iti multumesc teoclaudiu pt raspuns, o sa incerc sa consum aceste produse cat de cat.

    Toate cele bune!

    Apreciază

  30. Buna! De ceva vreme ma confrunt cu o problema de sanatate pe care inca nu am reusit s-o tratez si anume fagofobia. Din cauza acestei „boli” mananc numai alimente moi, pasate insa nu poti inghiti niciun lichid care sa contina pulpa sau vreo bucata solida, de aceea m-ar fi interesat un aparat care sa ma ajute sa imi prepar sucuri din fructe, legume, frunze si seminte, iar din ce am inteles, citind blogul dumneavoastra , exista cateva aparate care pot face acest lucru, doar ca mi se par destul de scumpe ptr bugetul meu. Am gasit Z-starul si as dori stiu daca acest gen de aparat poate face un suc fin incat sa-l pot bea fara teama de a ma inneca. De asemenea am inteles ca pot obtine inclusiv lapte de soia sau de migdale, sau sucuri din germeni şi vlăstar dar nu stiu ce produse trebuie sa folosesc ptr a obtine acest gen de suc/ lapte. Si ultima mea nelamurire este legata de smoothie-uri. Contin acestea pulpa sau bucati solide de fruct/ leguma etc? Nu inteleg care este diferenta intre un blender si acel storcator prin presare la rece, insa nu as dori sa achizitionez un blender din comert pe care ulterior sa nu-l pot folosi. Sper din suflet sa imi puteti raspunde la intrebari! Va multumesc anticipat!

    Apreciază

    1. Sunt folosite de ani de zile de raw foodisti si toata lumea este multumita in special de Angel. Au facut si teste de laborator si au spus ca nu se oxideaza, insa cine stie.

      Apreciază

  31. Am gasit la un magazin naturist praf din iarba de grau. Scria pe punga ca se poate pune o anumita cantitate in apa si bea.
    In cazul in care nu am posibilitatea sa imi fac suc proaspat, e acceptabila si aceasta alternativa?

    Apreciază

  32. buna ligia ! numele meu este sergiu ,sunt din brasov si momentan locuesc in atena . sunt deocamdata ucenic in acest stil de viata. de 5 luni am adoptat acest stil atat eu cat si sotia. intrebarile mele ar fi in legatura cu alimentatia fetitei noastre de 2 ani care e alaptata inca, cam ce ar trebui sa contina alimentatia ei, daca din cand in cand sa-i dam (carne, peste) sau sa incercam pe o alimentatie diversificata vegana, noi suntem cam 60% raw si nu consumam proteina animala . o a doua intrebare : unde as putea sa fac un curs, seminar , scoala pentru arta culinara raw vegan ? multumesc frumos!

    Apreciază

Comentariile sunt închise