Emisiunea "Ligia's Kitchen" · Retete fara foc

Ligia’s Kitchen: Prajitura raw de mere

Mult asteptatul episod 15 a sosit! Am facut o prajiturica delicioasa din mere cu scortisoara si faina din seminte din floarea soarelui, macinate in rasnita. Aceasta este gata in aproape 10 minute!

Prajitura Raw de Mere

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 2-4 linguri de faina din seminte de floarea soarelui decorticate
  • 2 mere mari
  • 50 g stafide
  • 25 g scortisoara ceylon
  • 1 varf de cutit de pudra de cuisoare (cuisoare macinate)
  • 50 ml apa filtrata
Instructiuni: Faina din seminte de floarea soarelui decorticate se poate face in rasnita de cafea, prin macinarea acestora. In robot se vor procesa: un mar impreuna cu stafidele aurii, 2 linguri de apa si jumatate din cantitate de scortisoara. Daca nu aveti robot, puteti sa dati merele pe razatoare si sa tocati marunt  stafidele. Continutul se va scoate din robot si se va amesteca cu faina din samburi de floarea soarelui care se poate pregati in prealabil in rasnita sau in masina de tocat nuci. Celalalt mar se va marunti in robot impreuna cu o lingurita de faina de floarea soarelui, restul scortisoarei si praful de cuisoare. Intr-un cerc sau patrat culinar de inox sau plastic, vom presa 1-3 linguri din prima compozitie si inca 2-3 linguri din a doua compozitie. In video, am ornat prajiturica cu zmeura si stafide, insa puteti sa va folositi imaginatia formand si alte design-uri, precum varianta de mai jos. Gustul este ca de placinta de mere sau ca de mere cu biscuti si scortisoara. Cine poate consuma acest desert?
  • Copilasii trecuti de varsta de 6 luni.
  • Adultii de toate varstele.
  • Nu este recomandat persoanelor care sufera de afectiuni grave precum cancer sau tumori, ori boli in stadiu terminal. Nu se recomanda, mergand pe principiul ca pentru recuperare, persoanele din aceasta categorie nu au voie sa consume preparate dulci nici macar naturale sau fructe. Aici si aici gasiti detalii.
Prajitura de mere
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

57 de gânduri despre „Ligia’s Kitchen: Prajitura raw de mere

  1. Arata foarte apetisant!

    Totusi ce parere ai, tu chiar crezi ca este sanatoasa combinatia fructelor crude cu cereale sau seminte?
    Pentru mine iti garantez ca nu, daca mananc prajiturica aia asa de mica… ajung la urgenta, si nu glumesc caci am patit de mai multe ori. Nici-un doctor nu stia sa-mi spuna ce am, chiar si dupa o colonoscopie nu au stiut sa-mi dea un diagnostic, imi spunea ca am aderente intestinale…

    Am citit si intr-o carte scrisa de Salvador Briones Estrada, Trofólogo de la scuala gastronomica de la Republica Mexicana, cartea se numeste Alimentatia medicament si bioenergie. In momentul cand am aflat lucrul asta despre fructe si nu le mai combin cu nimic, iti spun ca nu am mai ajuns la urgenta si e un an si jumatate de atunci, dupa doi ani de dus la urgenta aproape saptamanal.
    Chiar si fructele combinate intre ele nu sant sanatoase, trebuie cele acide cu cele acide iar cele dulci cu cele dulci, si niciodata mai mult de trei feluri de fructe. Trebuie sa fim atenti caci fructul fermenteaza si ne imbolnavim de ficat ca si un alcolist, chiar daca nu am consumat niciodata alcool.
    Uite aici un site vegan, aici spune cum sa combinam alimentele.
    http://www.crudiveganos.com/comocombinar.html
    Pe curand.

    Apreciază

    1. Draga mea,

      Oricum combinatia aceasta este mult mai buna si nu se poate compara cu combinatiile care sunt facute la torturile si prajiturile clasice, lapte+zahar+oua, combinatie despre care vorbesc nutritionistii ca aduc distrungerea lenta si sigura a ficatului cat si a tot sistemului digestiv. Chiar acum am fost la blog-ul tau si am vazut o reteta de prajitura care folosea o astfel de combinatie letala si ma intreb atunci cand consumi o astfel de prajitura nu iti este rau?

      Nu pot sa spun ca este combinatia ideala, dar cum sa facem blatul daca nu folosim nuci sau seminte? Noi oricum nu consumam saptamanal dulciuri si cred ca odata la cateva saptamani exceptiile se accepta.

      Numai bine!

      Apreciază

      1. Draga Ligia nu trebuie sa dai cu pietre, Hristos nu a facut asa.
        Cum spui tu, torturi sau prajituri nu trebuie consumate des, eu fac numai si numai cand este ziua de nastere la cineva in familie, si nu nu-mi face nici-un rau, curios nu! Cu toate ca prefer prajiturile vegetariene, dar cand am invitati prefer sa le dau ceva care sa le placa, tu trebuie sa stii foarte bine, gusturile se educa si in timp.
        Stiu ca combinatia zahar+lapte este cancerigena, dar iti garantez ca o bucatica nu este atat de rea ca tot ce respiram, mancam… chiar si fructele, legumele sant radiate cu iod, nu te-ai intrebat niciodata de ce fructele, legumele nu se strica cum se stricau odata? Iti spun eu, sant conservate prin radiatii de iod, cel putin asta am citit eu in manualul de la scoala de gastronomie, la capitolul conservarea alimentelor. Prin radiatii, se distrug enzimele, si acum te intreb cat de vii sant alimentele, si cat sant de sanatoase?
        Nu ma scuz, am fost vegetariana fara a consuma lapte si oua 5 ani, rezultatul, desnutritie, vitamina b12 o aveam sub 100, asa ca spunemi tu, cu ce sa ne hranim?

        Si inca ceva, cand eream vegetariana condamnam foarte mult pe cei care consumau lapte si oua… stii tu te consideri putin mai sus. Eu nu te-am criticat, am vrut numai sa-mi spui ce parere ai si ti-am impartasit experienta mea, apropo de experienta… am inceput cu problemele de digestie exact dupa o alimentatie vegana de doua saptamani, asa ca las sa crezi ce vrei. Poate ca am fost creati sa mancam rodul pamantului dar omul s-a degenerat, nu mai santem compatibili nici chiar cu florile, de ce atatea alergii?
        Iti doresc numai bine.

        Apreciază

        1. Buna,

          Imi cer scuze ca iti dau un feedback la un interval de timp atat de mare fata de momentul postarii tale.
          Voiam sa iti impartasesc si experienta mea de vegetariana si persoana care nu mananca proteina animala (nu oua, nu lapte…zero carne se subintelege).
          Citind cele 2 mesaje ale tale, am inteles ca e ok ca din cand in cand mai mananci o prajitura cu oua si lapte, sau ca te-ai reapucat dupa 5 ani de vegetarianism sa consumi lapte si oua pt ca aveai vit B12 sub limita normala.(asa este?) Daca e ok sa mananci cateodata oua si lapte nu vad de ce ti-ai face probleme pt cum se combina niste alimente vegane (fructe si seminte), de altfel, problema care ar trebui sa si-o puna cei care au ales sa fie vegani si care vor sa mearga in profunzime cu acest stil de viata.Asta e frumusetea veganismului, ca poti sa mergi si mai mult in intelegere, si anume sa combini corect chiar si ce este strict vegetal.insa,nu suntem intotdeauna ft stricti cu aceste combinatii pt ca viata pe fast fwd nu ne permite acest lucru si incercam sa facem ce putem mai bine din ceea ce stim.
          Poate nu stii, sau nu ai citit Stiudiul China, acolo este raspunsul pt lapte, oua, si tot ce inseamna proteina animala si este un studiu facut de oameni de stiinta pe cel putin 10 ani….afla ca proteina animala si mai ales cazeina din lapte este principalul factor al cresterii si dezvoltarii cancerului.Oamenii sunt singurele mamifere care mai beau lapte dupa varsta de 3 ani cand nu mai digera bine acest animel ft nociv pt organism.In comparatie cu proteinele animale o combinatie fructe+seminte este elixir. Iti spun din experienta ca lipsa de B12 nu se datoreaza lipse de lapte sau ca problemele tale de digestie nu sunt datorate alimentatiei vegane.
          In primul rand, vegan esti daca iti doresti si ai motivatii interioare puternice (daca esti doar un curios..) si daca iti permiti si financiar pt ca ai nevoie sa mananci multe produse proaspete si diverse si ai nevoie sa iei proteina vegetala de calitate pt a putea sa mergi pe strada, sa traiesti fara sa simti ca te sfarsesti si sa dai vina pe vegetarianism.nu poti sa mananci doar fasole, cartofi, si salata si gata esti vegan..vezi ca B12 se poate lua ft bine din drojdie, bere (fara alcool) si altele..B12 din carne nu mai este de calitate pt ca prelucrezi termic alimentul.
          Legat de digestie, evident ca ai probleme in prima luna de stil vegan pt ca ce inghiti, este proaspat iar enzima fresh intra in fermentatie cu porcariile mancate inainte si care exista in intestine..asta este un proces firesc de detoxifiere..n-ai vrea sa stii ce am patit eu sau sotul meu in prima luna de vegetarianism total, sau ce poate sa iasa din corpul fizic (atat ca stari cat si ca mirosuri, reziduri, chiar unele reactii ale pielii).
          Dupa o luna in care am asteptat cu rabdare sa ma obisnuiesc cu noul stil de viata, luna in care am avut grija sa am in casa tot felul de fructe, legume, seminte si in fiecare zi am diversificat cu ceva..am avut surpriza placuta sa constat ca sunt mult mai vitala, mai linistita mental, nu ma mai simt responsabila pt suferinta animalelor sacrificate, ma simt mai aproape de sarbatoarea Craciunului care va veni..sunt usoara si hranita ft bine in acelasi timp, fata si pielea sunt frumoase (pt ca pancreasul nu mai este obosit cu carne sau oua, lapte)..despre perceptiile senzoriale mult acutizate nu mai vorbesc..imi pare rau ca nu ti-a iesit..sincer. insa experienta ta cu dieta vegetariana nu poate fii considerata decat ca superficiala.daca ai reactii urate la inceput este un semn ca te purifici si ar trebui sa te bucuri si sa ai rabdare.eu 9 ani am fost ovo lacto vegetariana apoi am luat o pauza de 2 ani si am revenit cu o renuntare si mai drastica…nu carne, nu lapte, nimic animal.pot sa iti spun ca ma simt mai vitala acum decat in prima forma de vegetarianism.
          este minunat ..iti doresc sa ai mai multa rabdare cu corpul tau si sa incepi dintr-o zona mai confortabila, dar sa nu lasi garda jos..si merge si o combinatie de fructe cu seminte din cand in cand:)

          Apreciază

  2. Felicitari pentru video 🙂 Mult mai natural… mai stergi cu servetelul, mai te stropesti…asa e in bucatarie, nu e perfect. Imi place ca e fara cut-uri, iar faza de la sfarsit e „delicioasa”. Raoul ti-a placut desertul?

    Apreciază

  3. Imi place foarte mult, vreau sa o incerc, insa ai idee daca pot inlocui stafidele cu smochine sau caise uscate? S-ar comporta similar zic eu, dar te intreb poate ai mai multa experienta si stii vreun secret. Minunata prajitura!
    Aa, iar floara soarelui eu nu o am faina… ma gandesc ca daca o macin iese mai degraba unt, insa o voi macina cu scortisoara uscate si poate da ceva cat de cat similar.

    Apreciază

    1. Draga mea, inventivitatea in bucatarie e binevenita si putem folosi ce avem la indemana. Poti folosi caise, smochine, curmale uscate sau fructe proaspete gen banane sau alte fructe. Poti folosi faina de migdale, caju, nuci sau samburi de dovleac, orice ai la indemana merge. Mult succes!

      Apreciază

  4. Am o mica problema. Vreau sa adopt incet dieta raw, insa problema mea e ca nu tolerez ardeii, gogosarii, dovlaceii si varza ( varza doar cate putin) . Nu stiu, efectiv nu mi le digera stomacul. ceva alternative, sfaturi,

    Apreciază

    1. Ati incercat sa le consumati separat sau va fac rau cand le mancati cu altceva? Poate combinatiile cu alte ingredientele le-au facut greoaie sau ati consumat legume pline de pesticide? Trebuie sa-mi dati mai multe amanunte, daca erau romanesti, daca vi s-a intamplat de mai multe ori, daca singure sau in combinatie cu altele, etc. Daca cumva nu le puteti suporta individual, atunci excludeti-le din alimentatie nu e o tragedie. Exista atat de multe alte legume pe care le puteti consuma. Inainte de a porni la drum, ca recomand acest articol. Cititi-l neaparat. Mult succes!

      Apreciază

      1. Erau romanesti, productie de familie, incerc sa mananc doar ce a plantat mama si stiu ca nu sunt tratate cu tot felul de pesticide si alte chimicale. Dar nu le pot consuma nici in mancare, gatite nici in salate, adica naturale. O sa incerc sa consum alte legume. Din fericire am sprijinul mamei si incercam amandoua sa trecem la un regim vegetarian – raw. Ms. mult de articol!

        Apreciază

  5. Ingenioasa reteta,nu stiu cum sa fac rost de faina de samburi de floarea soarelui,asa ca la culoarea care am vazut-o si probabil consistenta as putea folosi faina de tarate,ce parere aveti?

    Apreciază

    1. Faina de samburi se poate face acasa. Cumparati samburi de fl. soarelui cruzi si-i dati prin rasnita. Se poate inlocui cu orice fel de nuca, seminte de dovleac, dar nu cu tarate. Daca nu va dereanjeaza nu-i nici o problema, insa gustul va fi total diferit.

      Apreciază

  6. Draga Ligia, de ce cand oamenii te intreaba lucruri legate de sanatatea lor si alimentatia raw veagm devii defensiva? Expertii nu devin defensivi, ci vin cu solutii clare. Un raspuns de genul primit de Daniela azi am primit si eu la o postare anterioara. Nu tot ce este sanatos pentru structura ta e sanatos pentru strucutara tuturor. Cred ca uneori e bine sa ne ascultam corpul care e cel mai intelept, el ne spune cu adevarat ce are si nu are nevoie.

    Apreciază

    1. Ma bucur din suflet ca te-ai gandit si la alte variante si combinatii! Asa as vrea sa fie toata lumea, inventiva si gata sa foloseasca ce are la indemana. Apreciez mentinonarea sursei din articolul tau.

      Apreciază

  7. Buna ziua. Tocmai am primit cartea de bucate, sunt entuziasmata. Desi nu voi putea pune in aplicare prea curand aceste retete fabuloase din cateva lipsuri majore necesare, cu siguranta dupa achizionare, am sa va scriu cuvinte de lauda.
    Multumiri din suflet ptr impartasirea sanatatii si a lucrurilor care conteaza cu adevarat… O zi buna sa aveti si un Paste Fericit!

    Apreciază

  8. Totusi exista o solutie convenabila din punct de vedere al asocierii si anume sa urmaresti natura.Fibrele din fructe sunt fibre usor solubile.Nu poti folosi tarate,atat din cauza gustului,cat si din cauza ca acestea sunt fibre insolubile(nu inseamna ca nu au si acestea rolul lor benefic).Asa ca ,semintele de floarea soarelui se pot inlocui cu seminte de psyllium sau faina din fibre obtinute prin stoarcerea merelor de sucul lor apoi uscate si macinate.Intotdeauna natura e mai desteapta ca noi.Trebuie doar sa-i intelegem secretele.

    Apreciază

  9. Paste Fericit Fie ca Sfintele Sarbatori sa iti aduca seninatate in suflet, bucurii si impliniri alaturi de toti cei dragi!

    Apreciază

  10. Hristos a inviat! Sarbatoreste-L impreuna cu cei dragi si implineste-ti menirea pe pamant. Iti doresc sarbatori fericite Ligia.

    Apreciază

  11. As mai indrazni sa fac o propunere putin controversata din cauza ca este un aditiv alimentar(oricum e putin probabil sa o gasiti ca atare de cumparat dar e util pt cunoastere).Cele mai multe pozitii gasite pe internet despre carboximetilceluloza este ca folosita in cantitate mica este un aditiv inclus pe lista E-urilor sanatoase.In cantitate mai mare,produce neplaceri digestive:flatulenta,etc.Aceasta carboximetilceluloza este obtinuta prin hidroliza enzimatica a celulozei si este foarte solubila in apa.Se poate consuma de catre vegani(care doresc) pt ca e produs vegetal.Este folosita ca gelifiant la rece(incheaga,tine laolalta compozitia).Este ca un fel de agar agar(gelifiant extras din alge dar care necesita preparare termica) dar care se foloseste cu lichide reci(le incheaga) pastrand astfel nealterate enzimele si vitaminele.Este un aditiv folosit la pudre Dr.Otker si deaceea am fost foarte mirat ca inchega la rece.M-am uitat la compozitie si am vazut acest produs pe care apoi l-am cautat pe Internet.Am scris asta pt informatia altora.Folosirea e alegere personala .Nu vreau sa influentez decizia altora,dar ma gandeam ca ar largi spectrul produselor raw la :prajituri,budinci poate chiar galuste vegetariene raw:faina de migdale fina pusa peste noapte in apa,sofran faina,vegeta,sare,putina apa se bate cu un mixer pt oua si se adauga putin praf din acesta dupa ce initial s-au aerat putin pt a gelifia.O sugestie pt a nu renunta la unele placeri .

    Apreciază

  12. Felicitari, Ligia, pentru tot ceea ce faci!!
    Imi place ca nu intri in polemici cand esti „provocata”…eu cred ca fiecare alege sa manance cum cerede de cuviinta.Intr-adevar, nu mai sunt fructele si legumele cum erau odata…Dar ne sta in putinta sa alegem, zic eu, raul cel mai mic. De exemplu, eu cumpar alimente (fructe, legume, oua, lactate) doar din piete si doar de la tarani.
    Tu incerci sa oferi o varianta sanatoasa de a ne hrani si cred ca cei care nu sunt (intrutotul) de acord pot alege altceva, dupa cum crede fiecare.
    Daniela, ce piatra „a fost aruncata” in directia ta, ca eu nu mi-am dat seama…?Ligia ti-a raspuns cu mult bun-simt si nu e transanta cu nimic, in tot ceea ce spune/face.
    P.S.1: LIGIA, DE UNDE AI CUMPARAT FORMA DE TAIAT MERE?E SUPER!!SI FORMA PT PRAJITURI?
    P.S.2:IMI PLAC TOATE USTESILELE PE CARE LE FOLOSESTI.

    Apreciază

    1. Buna Florentina
      lapte+zahar+oua, combinatie despre care vorbesc nutritionistii ca aduc distrungerea lenta si sigura a ficatului cat si a tot sistemului digestiv. Chiar acum am fost la blog-ul tau si am vazut o reteta de prajitura care folosea o astfel de combinatie letala si ma intreb atunci cand consumi o astfel de prajitura nu iti este rau?
      Cred ca daca citesti aceste randuri iti poti da seama… daca Ligia avea ceva de spus o putea spune exact unde erea reteta si la subiect, deci nu erea cazul sa aduca in discutie cea ce aveam eu pe blog, si inca ceva, apartin unei comunitati de mai multe persoane, in momentul cand spui la cineva ca nu e bine sa faca un anumit lucru, acea persoana incepe sa te acuze pe tine, dar tu ce ai facut? Un exeplu…

      Credema stiu ce spun, eu nu am recomandat niciodata un tort ca un desert sanatos, si cred ca toata lumea stie ca un asemenea aliment nu e sanatos si trebuie consumat in rare acazii.
      In schimb Ligia da, spune ca prajitura asta este sanatoasa, eu spun ca nu si nu o spun de la mine! O spun nutritionistii si adevarati medici! Am lasat chiar si link-ul la o pagina de la o persoana care este nutritionist, acolo iti relateaza cum sa combinam alimentele ca sa fie o hrana sanatoasa, si sa nu ne otraveasca sangele cum spune Salvador Briones Estrada in cartea Alimentatia medicament si bioenergie.
      Eu nu am nimic contra lui Ligia, chiar ma bucur ca exista aceasta pagina, este nevoie de multa informatie, iar persoanele care au talent de a spune si altora cea ce stiu e foarte bine sa-l impartaseasca si cu alte persoane doritoare de a afla cum functioneaza aceasta uzina pe care a creato cel mai Mare Creator.
      Eu mi-am spus doar parerea, oare de ce nu poti sa-ti spui parerea doar despre prajitura si-ti spui parerea despre comentariul meu?
      Si apropo despre tarani… eu am locuit la tara in urma cu 11 ani, si stii cum avea grija ca sa aiba o recolta bogata, imi pare rau ca te dezamagesc, cel putin cei din com. Peret, luau de la ferme fecale de la porci si puneau pe bilioane. Stiu ce spun, cand treceau pe strada cu remorca plina nu se putea respira, si te intreb eu cu asa ingrasamant, ce zarzavat sanatos mai erea?

      Iti urez numai bine.

      Apreciază

    2. Multumes draga mea Florentina! In privinta formelor, cea de taiat mere se gaseste in orice supermarket din Romania si alte tari. Numai bine si-ti multumesc ca-mi esti alaturi!

      Apreciază

  13. Ah Ligia, arata prea bine ce ai facut acolo… si este 5 dimineata. O sa visez placinta ta raw 🙂 Imi plac farte tare si ustensilele tale de lucru. Spor si te urmaresc in continuare !

    Apreciază

  14. Intamplator am dat peste pagina ta ,si mi-a placut ,in special reteta de prajitura cu mere ,am sa o incerc cat mai curand . Numai bine iti doresc si spor in toate

    Apreciază

  15. Auzi fata mea, da’ io daca folosesc mere de la mine din gradina, viermanoase, e bun? Iasa placinta??

    Si io n-am scule d-astia din tari straine aduse cum fac sa mananc sanatos?
    Ie cam scumpa dieta asta….

    Acu’ scuze ca io is mai de la tara, da’ mi-esti draga cum faci tu coricovele celea… te pup!!

    Apreciază

    1. Poti folosi orice mar viermanos ai la indemana si te poti folosi de orice ustensila pe care o ai deja. Poti folosi razatoare si poti taia totul cu manuta ta fermecata si tot asa. Nu ai nevoie de ustensile scumpe pentru a manca sanatos ci doar de vointa. O alimentie bazata in mare parte pe hrana vie, costa aproximativ la fel ca o alimentatie obisnuita, cateodata e chiar mai economicoasa. Toate sunt mult mai satioase si nu ai nevoie de cantitati industriale de mancare pentru a te satura. Daca mananci doar salate toata ziua, mori de foame, insa daca ai diversitate vei fi sanatos si plin de energie. Iti recomand pagina de Intrebari Frecvente pentru a iti lamuri intrebarile pe care le ai. https://ligiapop.com/intrebari-frecvente/

      Apreciază

  16. Super reteta, exact ceea ce cautam!Are si traducere in engleza, tocmai buna pentru prietenii mei, locuiesc in USA.Te felicit Ligia pentru tot ce faci,sa-ti dea Dumnezeu santatate in continuare!

    Apreciază

  17. Tocmai am „gatit” bunatatea asta, a iesit foarte buna! Am folosit faina de alune in loc de floarea soarelui si am uitat sa adaug apa dar amestecul a iesit oricum minunat :-). Multumesc, Ligia!

    Apreciază

  18. Buna Ligia ,ma bucur ca intr-o lume plina de obiceiuri alimentare care lasa de dorit ai reusit sa aduci un plus de sanatate.Dar ce ma bucura si mai mult este caracterul tau (ignori intepaturile veninoase).

    Apreciază

Comentariile sunt închise