Marturiile cititorilor

Marturia D-lui Ing. Ovidiu Salcudean

Am bucuria sa va prezint opinia D-lui Ovidiu Salcudean, inginer nutritionist in domeniul zootehnic, preocupat de alimentatia sanatoasa de mai bine de 20 de ani.

„De ce ne este impus acest stil de viata?

De ce trebuie sa ne indopam cu fripturi si gratare, mezeluri, chips-uri, o abundenta incredibila de produse de patiserie, cu termene de valabilitate enorme, nefiresti, de ce suntem, practic, obligati sa adoptam acest mod de a ne alimenta organismul cu un „combustibil” care nu face nimic altceva decat sa ne umple burta cu calorii „goale”, corpul cu otravuri si psihicul cu senzatia ca suntem satui si deci multumiti. Multumiti pana la un punct. Pana ne trezim ca, la varste din ce in ce mai fragede, batem la usa cabinetelor medicale, pentru cele mai diverse boli care acu ceva vreme, 20 ori 30 de ani in urma, erau mult mai putin frecvente si oricum, la cu totul alti ani. Diabetul la copii e din ce in ce mai frecvent dar asta nu ne opreste ca in gradinite, sa fie gustarea si desertul, in mare majoritate, produse de patiserie. Intereseaza pe cineva? Parintii abordeaza acest subiect? Prea putin. Doar si ei dau copiilor, la randul lor, acasa, ciocolata, prajituri, chips-uri… Aici intervine sau ar trebui sa intervina educatia copiilor, facuta in gradinite, scoli si asa mai departe. La modul cat mai serios cu putinta. Copii fac ceea ce sunt invatati sa faca.

Dar, interesele companiilor de mezeluri, de dulciuri, de patiserie, primeaza. Acestea produc milioane si milioane de dolari, pe spinarea sanatatii noastre, a copiilor nostrii si ne iau banii din buzunare atat direct, prin produsele pe care le cumparam, cat si indirect, prin banii pe care ii bagam in alte buzunare avide de profit, companiile farmaceutice.

E simplu de inteles. Mancam absolut dezechilibrat, mancaruri devalorizate nutritional, ne imbolnavim, de obezitate, diabet, cancer, alte boli degenerative, se potenteaza unele pe altele si… dam fuguta la doctor, apoi la farmacie si iar banutii pleaca din buzunarul nostru si mai grav, sanatatea ne lasa cand ne e lumea mai draga. Uite un cerc vicios care e sustinut la nivel mondial, ca sa produca bani. Sigur ca gasim sau, cei mai multi dintre noi chiar stim ce trebuie mancat si ce nu ar trebui. Doar vedem la televizor: „Evitati excesul de sare, zahar si grasimi”,” faceti cel putin 30 de minute de miscare pe zi”. Si cu asta statul si-a facut datoria? Asta se difuzeaza in pauza emisiunilor despre „vedetele” dambovitene.

Trebuie sa existe mai multa determinare in dorinta de a ne hranii sanatos si de a mediatiza stilul de alimentatie sanatos, de a mediatiza persoane competente, ma repet, competente, care promoveaza aceasta forma de intoarcere la bunul simt si in alimentatie.

Tot respectul si pe aceasta cale, domnei Ligia Pop, pentru ceea ce face si ceea ce ne invata in domeniul sanatatii prin aceasta minune a naturii care este planta verde.

Gasim toti macro si micronutrientii in regnul vegetal. De ce sa nu apelam la aceasta sursa inegalabila de nutrienti, asa cum i-a lasat bunul Dumnezeu, decat sa fierbem, prajim, coacem, cu alte cuvinte, sa distrugem tot ceea ce ne-a lasat mama natura sa mancam si sa ne bucuram de o sanatate de fier.

Nu va mai lasati dusi de valul reclamelor sau al vorbelor: „asa a mancat si bunicul, a fumat si a baut si a trait pana la 80 de ani”, dar altii 100 care au murit bolnavi, nu ne mai amintim de ei sau ne amintim cand batem la usa cabinetului medical.

„E usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune”, dar acum chiar avem se spunem multe, foarte multe, pentru ca daca nu vom reveni la o alimentatie naturala, dupa cum ne-a fost harazita de natura si Dumnezeu, vom umple spitalele de bolnavi, buzunarele altora de bani si nu in ultimul rand, vom degenera ca specie, practic ne autodistrugem.

Haideti sa facem ceva, sa mancam mai sanatos. Calatoria de 1000 de kilometri incepe cu primul pas, spune un dicton vechi chinezesc.

ing. Ovidiu Salcudean”

17 gânduri despre „Marturia D-lui Ing. Ovidiu Salcudean

  1. imi doresc foarte mult sa reusesc sa adopt acest stil de viata raw vegan dar imi e cam greu ptr.ca am si 2 copii de 3 si 7 ani si un sot carora trebuie sa le gatesc cum au fost invatati.cred ca daca adoptam stilul sanatos nu prea vom mai avea nevoie de medici,si cancerul sta departe de noi.Ligia am fost si la targul de primavara esti super tare,indraznesc sa te intrb daca ai copii?e bine ca si sotul tau e raw vegan si ai si prieteni la fel.multa sanatate.

    Apreciază

    1. Draga mea, sunt foarte multe persoane in situatia ta si nimic nu le opreste cand vine vorba de sanatate, mentinerea tineretii si frumusetii. Trebuie sa realizezi faptul ca nu trebuie sa pornesti la drum cu ideea ca trebuie sa mananci 100% crud, asa cum spun peste tot. Daca ar fi sa mananci o masa pe zi raw tot bine ar fi sau la fiecare fel gatit sa ai alaturi o salata mare de germeni sau frunze verzi diverse. Daca ai reusi sa-ti faci zilnic shake-uri verzi sau macar la doua zile, daca ai consuma mai multe vegetale crude preparate in diferite feluri. Pare dificil insa e foarte simplu, asa cum ai vazut si in episoadele mele video. Nu-ti ia decat 3-10 minute pentru preparare si sunt foarte, foarte delicioase toate.

      Incearca sa faci din cand in cand chiar si pentru copiii si sotul tau deserturi sanatoase, fara sa le spui initial ce sunt si pe parcurs sa inlocuiesti marea majoritate a deserturilor super procesate cu cele sanatoase si pline de viata. Te incurajez sa incerci si vei vedea ca vei fi rasplatita de corpul tau care va reactiona foarte frumos. In privinta copiilor, inca nu avem si pe viitor exista in plan, insa stiu ce inseamna sa-i ai fiindca am crescut o nepotica si am stat cu ea luni intregi, zi si noapte de cand avea decat cateva luni si pana a crescut mai marisoara. O luam peste tot cu mine (pe tren, in autobuz) si ma percepea ca pe mama ei. Fara mine nu dormea, nu manca si stiu ce inseamna sa ai grija de un copil full time darmite de doi. In acelasi timp te inteleg perfect, insa te si incurajez sa incerci si sa nu te lasi doar pe ideea ca intr-o buna zi vei reusi sa consumi 100% raw. Ia-o cu pasi marunti si siguri! Mult succes!

      Ligia

      Apreciază

  2. Ligia, dar daca mananc o salata cu multe frunze verzi taiate cat mai mic ar echivala cu un smothie din frunze verzi?

    Apreciază

    1. Nu trebuie neaparat sa le tai marunt, important e sa le mesteci bine. Noi la smoothie verde am ajuns sa punem in timp mai multe feluri de frunze si mai multe in cantitate ca la o salata, insa este bine si asa. Nu consuma doar o salata ci mai multe pe zi. Asa cum am zis si in video, e o solutie pentru cei care nu prea suporta salatele.

      Apreciază

  3. Sunt oameni care se incapataneaza sa manance asa cum au fost crescuti, dar asta nu inseamna ca nu pot fi educati sa manance sanatos. Ideea e ca un om sa inteleaga ce e in mancarea aia proasta si de ce nu trebuie s-o manance, nu doar ca „asa trebuie”. La mine a functionat si cand mai mi-e pofta de ceva nesanatos si citesc ambalajul imi trece pentru ca stiu ce rele fac acele ingrediente scrise acolo, si stiu ca ma pot duce acasa sa-mi fac o prajitura raw care sa-mi satisfaca poftele. Corpul se obisnuieste cu mancarea sanatoasa si incet incet se schimba si gustul, ajungi sa nu-ti mai placa produsele nesanatoase, sa iti faca rau daca le mananci, sa iti produca aciditate si arsuri la stomac si esofag si nu o sa mai vrei tu sa le mananci.
    Totul se face in timp, cu rabdare si vointa. Daca zicem ca avem sot si copii care s-au obisnuit intr-un anumit fel si nu avem ce sa facem atunci ce realizam? ne complacem in situatia in care suntem? sau incercam, asa cum a zis si Ligia sa facem un tort raw pe care sa-l servim familiei fara sa le zicem din ce e facut?…si asa, incet, sa schimbam din obiceiurile noaste nesanatoase. Copiii mananca ce la dai ca nu au bani sa se duca sa-si cumpere singuri, si daca la inceput fac mofturi o sa manace pana la urma, conteaza cat interes ne dam ca sa le facem mancarea cat mai atragatoare si gustoasa cand ii servim.
    Am o problema mare cu cei care nu vor sa se schimbe sau macar sa incerce, si am o problema si mai mare cu parintii care stiu (pt ca pe cei care nu stiu nu poti sa-i condamni decat ca nu s-au interesat) si care dau mancare proasta copiilor.
    Dupa parerea mea nutritia ar trebui sa fie o materie in scoala.

    Apreciază

  4. Luana ma bucur sa vad ca mai sunt persoane care sunt interesate sa citeasca ambalajul si sa evite tot ce nu e sanatos ,ptr.ca eu ma aflu intr-un cerc de oameni unde sunt privita f.ciudat mai ales ca le interzic sa le dea copiilor mei tot felul de dulciuri cu E-uri.La inceput am renuntat la a mai cumpara ceva care nu e ok(de vreo 2 sau 3 ani),apoi am renuntat la carne(eu fara sot si copii),iar acum sper sa reusesc si cat mai mult raw.Ne ducem la masa la soacra mea si acolo e mai greu mai ales ca ii interzic atatea feluri de mancare la copii,vin cu painea de acasa (e facuta de mine la aparat)si tot asa… Ligia iti multumesc mult ptr.incurajari si chiar mi-ai dat mai multa putere sa fac ce imi doresc

    Apreciază

  5. Este adevarat ca atunci cand esti la o reuniune de familie sau undeva la masa in oras lumea se uita ciudat la tine , au impresia ca te privezi la lucruri „bune” cum ar fi carnea pe care nu le mananci si nu inteleg de ce pentru ca ei nu stiu cat rau fac aceste lucruri. Li se pare normal sa manance asa cum mananca si noi suntem aia ciudati. Important e sa facem noi ceea ce stim si sa mergem inainte si cu timpul rezultatele se vor vedea, noi vom arata bine si vom avea energie si atunci ceilalti isi vor pune intrebarea ca poate nu suntem noi cei nebuni si ca poate facem ceva bine.

    Apreciază

  6. Ligia ma straduiesc sa ma mentin la 49 kg la 1.60m nu reusesc sa ma mai ingras cu toate ca as vrea vreo 2 kg(de mica am fost slabuta).Nu mananc prajeli ,alimente din supermarket,carne si usor usor cat mai mult raw,dar sper sa nu slabesc .Vreau sa mananc cat mai mult raw si ptr.ca am mastoza fibrochistica dupa mai multe mastite facute in timpul alaptarii celor 2 copii chiar si cand i-am intarcat la 1an si8luni respectiv 1an4luni(am avut f mult lapte).Si ma feresc sa iau spirulina ptr.ca face lapte dupa cate stiu.

    Apreciază

  7. A multumesc ptr.semintele de kale,urmeaza sa le plantez la mama la tara sambata.Succes in tot ce faci Ligia.

    Apreciază

    1. Cu bucurie Raluca! Gradina mea deja e plina de rasaduri de Kale, mi-a iesit fiecare samanta. Sa le pui ca de rar posibil, ca altfel va fi un covor de Kale 🙂

      Apreciază

  8. Cam dupa cat timp incepem sa culegem roadele acestui stil de viata raw ? Imi doresc sa vad schimbari mai ales ca am dupa cum am mai spus mastoza fibrochistica.Si sunt nedumerita daca sa iau sau nu spirulina si trebuie sa mananc mai mult ca sa nu slabesc? Sunt bucuroasa ptr.ca de o sapt.am reusit sa beau zilnic smoothie ,ba chiar si sotul. O zi minunata!

    Apreciază

  9. Sunt asa de fericita sa citesc faptele unor oameni constienti de importanta pastrarii sanatatii corpului prin care vor avea si o minte sanatoasa,si un destin bun. Am de 28 ani o dieta vegetariana,arat de 35 la 51 de ani.Trebuie sa ii conving pe oameni ca nu mint ca am 51.Rid cind chiar cei ce ma stiu de 20 ani cred ca am35.Le spun: Dar cind m-ati cunoscut cit aveam? Erai o pustioaica! Nu ! aveam 30.La inceput am aflat ca in carne sunt toxice multe pt.organism,si am taiat-o din alimentatie brusc.Am aflat de ulei ca nu trebuie prajit deoarece se formeaza acrilamina o substanta cancerigena si am eliminat.Am aflat de zahar ca e moartea alba si ,am scos din casa.Si asa cu tot ce am citit din studiile publicate de Editura Viata si sanatate ale carei carti le-am facut cunoscute la multe persoane.Aceasta editura publica studiile facute de doctori in medicina de la Loma Linda University Health Sciences Center din California,
    Weimar Institute,Uchee Pines Institute Seale ,Alabama,U.S.A.Living Springs Overseas (unde gasiti multe adrese de centre de tratament (vegani ca nutritie )dar si tratamente de refacere a sanatatii prin proceduri naturale (hidroterapie,impachetari ce carbune activ,aloe argila,plante madecinale) La ei gasiti seminarii video demne de toata increderea ,fara o orientare religioasa gen Yoga ca la alte din diverse tari .Am cunoscut miscarea Yoga si in afara de vegetarianism cu care ii atrage pe oamenii inteligenti si intelepti,e un rau de care sa te feresti ca de Dracu insusi.

    Apreciază

  10. As dori sa cunosc personal oameni ce sunt hotariti sa faca ce e bine si sa spuna NU .la tot ce e rau si pentru sanatate si pentru minte(televizorul)Va las citeva studii de sanatate ce poate nu le stiti.

    ORZUL VERDE

    Orzul verde,ca planta cu efecte remarcabile asupra organismului,in special sub forma de suc verde,este descoperirea dr.Yoshihide Hagiwara.Pentru cercetarile sale inca de la virsta de 20 ani in domeniul nutritiei si farmacologiei ,preparind vitamine,analgezice si produse din plante a primit premii din partea Societatii farmaceutice a Japoniei,a Asociatiei de inventii,si a guvernatorului din Osaka.Fundatia Internationala de Medicina Preventiva la cea de a doua conferinta anuala pe tema ” Infringerea procesului de imbatrinire ” din Noiembrie 1981 de la Felt Forum a recunoscut valoarea descoperiri ca orzul verde contine cele mai valoroase elemente necesare corpului omenesc.Rezultat a 13 ani de cercetari intense a 150 de varietati de plante pentru a gasi o sursa de restabilire a organelor bolnave si pentru impiedicarea degradarii si imbatrinirii celulelor, studiul a aratat ca planta ajunsa la 20-30 cm.inaltime este cea mai bogata sursa de elemente necesare celulei umane:Vitaminele din grupul B (B1 B2 B6 B12 ),acid nicotinic,vitamina C,vitamina E si o mare cantitate de fier,calciu,mangan,molobden,germaniu,zinc,cupru,litiu,bioflavonoide,polizaharide si polipeptide.
    Comparativ cu alte plante,orzul verde contine: de peste 250 ori mai multa vitamina A decit salata
    de peste 25 ori mai mult potasiu decit bananele
    de peste 23 ori mai multa biotina ( factor din grupul vitaminelor B )
    de peste 10 ori mai multa vitamina B1 decit spanacul
    de peste 11 ori mai mult calciu decit laptele
    de peste 11 ori mai mult fier decit telina
    de peste 7 ori mai multa vitamina C decit portocalele
    2000 micrograme SOD ( Superoxid dismutaza ),activ la o portie de doua
    grame de orz verde pudra.Superoxid dismutaza este o enzima proteica activa cu un efect deosebit in vindecarea bolilor,in revitalizarea organismului si in incetinirea proceselor de imbatrinire.Aceasta enzima intervine in inactivarea radicalilor liberi oxidril,Dr. Miltron Fried afirma ca acesti raicali liberi favorizeaza imbatrinirea celulelor si aparitia bolilor.Orzul verde este cea mai bogata resursa de SOD cunoscuta.Consumarea zilnica de orz verde sub forma de suc produce un efect de crestere a energiei si vitalitatii remarcabil.
    Iata efectele prezentate de dr.Hagiwaara : 1) Mai putin somn necesar „Ma trezesc cu doua ore mai devreme”, „De la epuizare totala la vitalitate totala in scurt timp”,”Mi-am recapatat energia unui tinar” 2) Mai multa energie in eforturi fizice,intelectuale,memorie imbunatatita,claritate a gindirii „Cu cit lipsa de vitalitate este mai mare cu atit somnul este mai lung”
    „Datorita orzului verde,dorm cu doua ore mai putin pe noapte,si prin aceasta incep lucrul mai devreme,cu mai multa energie.Am timp mai mult pentru lucru si pentru familia mea” 3) Reglarea tensiunii arteriale
    „25 de ani am avut hipertensiune.Acum aceasta este normala, datorita orzului verde” 4) Renuntarea la pastile calmante pentru dureri” Doisprezece ani am avut dureri artritice de glezne.Orzul verde m-a eliberat de dureri si de pilule” Am incetat sa mai iau medicamente pentru inflamatia articulatiilor.Ma bucur de un nivel mai inalt de energie”5) Eliminarea surplusului de greutate,in obezitate 6) Vindecarea acneei 7) Efect antiinflamator 8) Revitalizeaza tegumentul,vindeca uscaciunea acestuia,care insoteste imbatrinirea.9) Neutralizeaza efectele toxice ale 3,4 benzopyrenului din tutun prin descompunerea acestuia,are actiune anti-inflamatorie superioara cortizonului si fenilbutazonei fara a avea efecte secundare.
    Prin compozitia sa ,orzul verde este cel mai valoros aliment ,asigurind organismului:vitaminele,mineralele,enzimele,clorofila si alte elemente nutritive esentiale care se mentin integre si active si in sucul de orz facut pulbere.Barley green,se optine prin deshidratarea sucului de orz verde proaspat, la temperaturi scazute,permitind astfel enzimele sa ramina active.Nu contine substante indigeste.
    Tratamentul cu suc de orz verde este eficient in urmatoarele afectiuni:anorexie,anemie,stomatite,afectiuni oculare,gastrite,ulcere,cancer colite pancreatite,afectiuni hepatice,( hepatite,ciroze,colecistite),cardiopatie iscchemica,ateroscleroza cerebrala,infarct miocardic,hiper si hipotensiune arteriala,astm bronsic,bronsite,gripe,viroze pulmonare,TBC pulmonar,rinita alergica,dereglari hormonale,diabet,obezitate,retard psihomotor,neurastenie,insomnii,schizofrenie,epilepsie,nevralgie de trigemen,nevralgie faciala,reumatism articular acut,lombosciatica,artrite,acnee,efelide(pistrui),dermatite,eczeme,ulcere varicoase,tromboflebite,hemoroizi,fistule perianale,hemoragii,dismenoree,osteoporoza,fracturi,formarea calusului in perioada sarcinii la femei,avitaminoze,alopecie,sterilitate,impotenta sexuala.Doua lingurite de pudra pe zii dizolvate in apa sunt pentru un om sanatos o sursa de energie ce da vitalitate.In cazul bolii se va lua 3 lingurite.Sucul proaspat se bea 50ml. amestecat cu 100ml.apa.Pudra de orz se poate comanda la: ERNEST THIELMANN SCHLEPE STRASSE 6 2800 BREMEN tel.042/259745 GERMANY

    BIBLIA VITAMINELOR – EARL MINDEL CAP. APA

    Apa calda dizolva o cantitate mai mare de plumb de pe conducte decit apa rece.Iar dimineata aveti grija sa lasati citeva minute apa sa curga inainte de a o folosi pentru a indeparta acumularile de plumb de peste noapte.Daca locuiti intr-o zona cu apa dura,( Bucurestiul are sigur ) probabil ca ingerati cu ea mai mult calciu si magneziu decit va inchipuiti .Apa cu un pH necorespunzator dizolva plumbul din conducte,determinind,in cazul copiilor,posibile otraviri cu plumb ( chiar si instalatiile sanitare construite din cupru au imbinari de plumb care pot afecta calitatea apei de la robinet ).Daca in apa se introduc solventi clorurati sau pesticide,trebuie sa stiti ca aestia sunt volatili si pot fii absorbiti prin piele.Drept urmare,un dus de cinsprezece minute este la fel de toxic ca si ingerarea a opt pahare de apa contaminata!.In apa clorurata exista trihalometani,substante cancerigene.Ei pot fii indepartati doar punind apa intr-un mixer si amestecind-o timp de 15 min.,aerarea indeparteaza clorul si compusii clorurati organici.Fierberea distruge bacteriile si indeparteaza unele substante chimice organice.Oare cita apa putem fierbe si apoi agita in mixer (sau invers) pentru a scapa de unele (nu de toate) substante cancerigene ??? Dupa doua dusuri pe zii ”bem ”prin piele cam 4l. de apa cu plumb,calciu si magneziu anorganic,pesticide,trihalometani,solventi clorurati,cadmiu si cobalt,bacterii,germeni patogeni,etc.Oare nu e de dorit sa avem o apa curata sa bem si sa ne spalam ca sa fim mai sanatosi ? Un om inteligent va face o alegere inteligenta.

    ASALTUL TOXINELOR dr. Stefan Tiron

    Inceputul mileniului lll a surprins Romania incapabila sa faca fata sfidari ipoluarii toxice a mediuluiinconjurator si implicit a omului.Procesele industriale avansate au declansat o adevarata explozie de toxicitate, in principal cu aluminiu mercur plumb cadmiu si arsenic producind la nivel metabolic si al sistemulu inervos adevarate tragedii medicale .Aceste substante toxice ingerate fie si in cantitati mici devin periculoase pentru ca se acumuleaza in organism iar eliminarea lor devine extrem de lenta chiar si in cantitati infime.Studiile confirma faptul ca elementele toxice pot influenta direct comportamentul prin afectarea functiei cerebrale si alterarea proceselor metabolice.Sistemele neurologic,gastrointestinal cardiovascular si renal sunt cele mai susceptibile la actiunea nociva a mineralelor toxice.Printre simptomele si semnele legate de expunerea la minerale toxice se includ unele cu care suntem familiarizati zilnic dar a caror cauza nu reusim sa o identificam corect de fiecare data.
    Arsenic : fatigabilitate,cefalee (durere de cap),hipotonie musculara,pierderea parului si a unghiilor,anemie.
    Plumb : ( la copii ) retard mental,hiperactivitate (agitatie) invatare dificila,tulburari de comportament.
    ( la adulti ) anemie,gust metalic,pierderea apetitului,scadere in greutate,insomnie,nervozitate.
    Mercur : scaderea capacitatii gustative,vizuale,auditive si tactile,fatigabilitate,lipsa poftei de mincare
    iritabilitate,psihoze,manie,tremuraturi,lipsa de coordonare,hipertensiune
    Pentru a nu se ajunge la situatii dramatice (intoxicatii majore) cind recuperarea poate fii foarte grea sau imposibila trebuie depistate din timp nivelurile la care intoxicatia nu este inca grava.Toti suntem supusi, intr-o forma sau alta , acestei poluari lente,din pacate,cei mai vulnerabili si mai afectati fiind copii.Mai ales plumbul si mercurul au efecte negative asupra copiilor si asta din cauza ratei lor accelerate de crestere si a masei corporale mici.Mineralele toxice interfereaza cu diferitele procese enzimatice si neurologice gradat si progresiv,expunind astfel organismul unui proces lent de intoxicare.Tulburarile de comportament cu atitudini violente,scaderea randamentului la invatatura,incetinirea dezvoltarii intelectuale ,autaizolarea ,scaderea rezistentei la infectii ,sunt simptome pe care le intilnim des la copii si care la prima vedere nu au o explicatie logica.Inainte de a lua masuri drastice impotriva copilului trebuie sa i se fac analiza de par. Saculetii de aer din profunzimea plaminului sunt captusiti in interior cu o pelicula speciala de fluid numita surfactant.Acesta ajuta saculetii alveolari sa se destinda in timpul inspiratiei si de asemenea sa revina la forma initiala in timpul expiratiei.Substantele chimice din tutun impiedica formarea peliculei de surfactant.Saculetii de aer isi pierd elasticitatea,slabesc ,se intind si se umfla excesiv ,si in final se rup.Odata ce acest proces de rupere se declanseaza,tot mai multi saculeti vor trece prin acelasi proces de degradare.Acesta este infizemul pulmonar.El nu poate fii vindecat.Respiratia pacientului devine din ce ince mai dificila,el simte ca se inabuse si trebuie sa se lupte iar si iar, pentru fiecare gura de aer.Un alt efect grav este ca datorita eliminarii ineficiente,substantele toxice ramin in contact mai indelungat cu celulele si distrug cilii.Apoi gudronul din fum ajunge in contact direct cu celulele.Aceste celule inalte,se transforma treptat in celule de forma plata, care sunt de fapt celule precanceroase.A cestea sunt inceputul marii tragedii numite cancer bronho-pulmonar.Asa se face cum vegani din nastere au murit de cancer pulmonar datorita locuirii in orase poluate .Cazul dr.ing. Alexandru Stroescu.

    Apreciază

  11. Daca vreti sa stiti adevarul despre ciocolata,va trimit studiul de la Weimar Institute CIOCOLATA

    Toate tipurile de cacao din care este facute ciocolata, contine mai mult tanin in fiecare ceasca decit ceaiul.Teobromina din ciocolata provoaca dureri deap,iritarea sistemului nervos central, mincarime generalizata sau localizata,depresie si anxietate,creeaza dependenta mai mult ca cofeina,mult mai periculos.Gustul amarui al ciocolatei cere adaugarea altor substante precum si a unor cantitati mari de zahar. 50%grasimi sunt de regula hidrogenate(margarina)cancerigene
    Boabele de cacaosint recoltate in tari unde nivelul de igiena si curatie este ca al celor din taberelor de…. din Franta si Italia pe care autoritatile din acele tari,scandalizati nu stiu cum sa scape. Ramurile taiate de cacao sunt stivuite de la 3 la 8 zile pe pamint pentru ca sa fermenteze.Fermentarea este esentiala pentru aparitia aromei ciocolatei. Dar insectele,sobolanii,si alte animale mici isi fac cuiburi in aceste gramezi de ramuri unde pot apare multe feluri de contaminari.De asemenea in timpul fermentarii temperatura se ridica si este favorizata dezvoltarea bacteriilor si mucegaiurilor.Cantitati mari de aflatoxina ,agentul cauzator al cancerului din mucegaiuri,sunt produse in boabele de cacao.Departamentul sanatatii si servicii umane al SUA arata ca nivelul de contaminare de la insecte si rozatoare sunt de doua feluri:Excremente solide nu trebuie sa depaseasca 10 mg.pe pound
    Nu trebuie sa aiba mai mult de 75 fragmente de insecte in trei linguri de pudra.
    Multi cred ca sunt alergici la ciocolata,dar alergia vine de la insectele macinate in cacao.

    Apreciază

    1. Buna Ioana,

      Decizia tine de alegerile zilnice ale fiecaruia. Daca am sta sa analizam putin, definitia raw foodismului este urmatoare: un procent ca mai mare crud (peste 60%-90%) si restul gatit vegetarian iar acel procent de crud si-l alege fiecare in functie de cum alege.

      La fel se intampla si cu mine, am luni cand sunt 100% raw, zile cand tin post, zile cand mananc 2 mese raw si la o alta masa o supa, un piure de cartofi, un hummus de naut sau linte, o varza calita cu ulei si apa, un orez basmati fiert, un compot de fructe, in general mancaruri cat mai simplu preparate. Suntem oameni si tot timpul avem diverse pofte si eu cred ca e mai bine sa lasam o portita in care sa ne permitem pofte nevinovate decat sa fim 100% raw, sa gresim si dupa aceea sa avem mustrari de constiinta care sa ne determine ori sa renuntam ori sa ne slabim puterea de a merge mai departe.

      Numai bine si mult succes!
      Ligia

      Apreciază

  12. Buna, Ligia
    Imi place blogul tau
    O mica observatie am la „marturia” d-lui inginer. Suna asa: d-le inginer, nu toti cei care mancam carne mezeluri, produse de patiserie „ne indopam”. Ba chiar imi doresc sa cred ca in ziua de azi cu atatea mijloace la indemana, consumatorii sunt mult mai informati, stiu sa trieze, sa aleaga in functie de starea de sanatate sau de nevoile organismului
    Nu inteleg de ce unii oameni cand adopta pozitia extrem „gata, de azi nu mai mananc carne deloc si nu mai gatesc la foc nimic” au impresia ca sunt mai buni, mai sanatosi. Se poate trai sanatos si cu o cale de mijloc in care bunul simt culinar sa faca legea in bucatarie iar alimentele sa fie preparate dupa nevoile fiecarui organism

    Nimeni nu traieste vesnic iar sanatatea se poate pastra si mergand pe mijlocul drumului, nu numai balansandu-ne in extreme. Sigur, cand medicii sau nutritionistii recomanda un anumit regim pentru o boala, afectiune sau o stare patologica , sunt foarte de acord ca acesta trebuie incercat

    Sper ca nu am suparat pe nimeni

    Ligia, doream sa-ti spun sa postezi alaturi si retetele langa video, in Germania videoclipurile tale de pe youtube nu pot fi urmarite 🙂

    Apreciază

Comentariile sunt închise