Retete fara foc

Breakfast Smoothie

Ia uitati ce am primit cadou de la sotul meu? Un shake delicios de mic dejun, foarte hranitor si bogat in minerale, vitamine, proteine si cu multa fibra. Reteta e originala, creata de el.

Breakfast Smoothie

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

  • 1 l apa filtrata
  • 1 mango bine copt
  • 2 mere
  • 1 lingurita faina proteina de canepa
  • 200 g caju raw
  • 1-2 lingurite indulcitor natural raw
  • 1 ½ lingurita mesquite raw
  • 1/2 lingurite unt cacao raw

Pentru decorat: 3 felii lamai, coacaze rosii si o frunzulita de menta proaspata. Puteti opta pentru variante mai simple de shake-uri. Acesta este o varianta mai concentrata din punct de vedere nutritional.

Cine poate consuma aceasta reteta?

  • Copilasii trecuti de varsta de 1 an.
  • Adultii de toate varstele.
  • Femeilor insarcinate si celor care alapteaza.
  • Nu este recomandat persoanelor care sufera de afectiuni grave precum cancer sau tumori, ori boli in stadiu terminal. Nu se recomanda, mergand pe principiul ca pentru recuperare, persoanele din aceasta categorie nu au voie sa consume preparate dulci nici macar naturale sau fructe. Aici si aici gasiti detalii.

Daca ar fi sa le luam la rand in functie de proprietati:

  • Fructul de mango este o sursa bogata de fier, calciu si magneziu, fosfor vitaminta A, E, C si Seleniu. Imbunatateste vederea, mentine un sistem digestiv sanatos, echilibreaza nivelul zaharului din sange in special la diabetici, imbunatateste memoria si are un continut mare de antioxidanti care previn cancerul. Contine beta-caroten, necesar in special pe timp de vara, care ajuta corpul sa lupte impotriva efectelor nocive ale radiatiilor solare.
  • Merele sunt surse sigure de vitamine si minerale, ajuta la scaderea colesterolului, scade riscul de cancer la san, ficat, colon si plamani si sunt bogate in fibra.
  • „In faina de canepa gasim ambele tipuri de proteine: structurale si biologic active (globulare). Proteinele structurale includ colagenul, creatina si fibrogenul, acestea fiind constituentii principali ai oaselor, pielii, parului, ligamentelor. Proteinele biologic active sunt mai ales globulinele si includ de exemplu hormonii, hemoglobina, anticorpii si enzimele. Proteina din faina de canepa contine toti cei 8 aminoacizi esentiali, fara de care alimentatia noastra ar fi grav afectata. De asemena, contine acizi grasi esenţiali omega 6 si omega 3 în raportul optim de 3:1.” [Sursa]
  • Nucile de caju crude au un rol important in mentinerea unei inimi sanatoase si micsorarii riscului de atac de inima, sunt sursa importanta de proteine, cat si de minerale precum cupru si magneziu.
  • Mierea are un continut ridicat de minerale, vitamine si amino-acizi. Pe langa toate acestea are si efecte curative asupra corpului uman, insa voi mentiona pe scurt doar cateva. Este recunoscuta pentru proprietatile ei de a mentine un sistem digestiv sanatos, ajuta la vindecarea ranilor, imbunatateste pofta de mancare a copiilor administrata impreuna cu granulele de polen, ne asigura un somn linistitor si un o piele de vis.
  • Mesquite este o pudra macinata din semintele (pastaie) copacului cu acelasi nume. Are un gust dulce, ca de caramel, cu o aroma precum a scortisoarei si a cuisoarelor. Este recunoscut pentru proprietaile sale de a lupta contra diabetului, fiind foarte activ cand vine vorba de balansarea si mentinerea zaharului din sange. Daca doriti un aliment natural care sa va taie pofta de mancare, ati gasit solutia. Adaugati mesquite in orice shake sau nectar de fructe si senzatia de foame va disparea. Este un superaliment bogat in fibra si proteine (17%), si include un amino-acid esential, rar intalnit in natura, precum lizina. Este o sursa de calciu si magneziu, fier, zinc si potasiu.
  • Nucile de Pin contin magneziu si potasiu care ajuta la mentinerea sub control a presiunii arteriale cat si a unei inimi sanatoase, contin vitamina E, K si Niacina. Nucile de pin taie pofta de mancare, pentru ca au in continut un acid numit pinolenic. Acesta stimuleaza secretia de hormoni care semnaleaza creierul ca persoana este satula si ca nu are nevoie de mancare pentru o perioada mai lunga decat in mod normal. Totodata are „puterea” chimica de a lupta impotriva poftelor culinare 🙂 [Sursa]

  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.


19 gânduri despre „Breakfast Smoothie

  1. Foarte tare,sa procur ce am nevoie si il incerc.Dar merele mai sunt ok acum ? vai Ligia dar abia am incercat spagheti din dovlecei,f bun si nici nu am aparatul special,iar copii mei fara sa le zic ceva au spus ca sunt spaghete.Multmim ptr. retete si ptr.cei cu vlastarii si iarba de grau ,sunt seriosi,am primit totul ok si ne-am apucat de detox. As vrea sa te intrb cum sa conserv mazarea la congelator sau deshidrator? O vara frumoasa!

    Apreciază

    1. Ma bucur ca au avut succes spaghettele. In privinta mazarii, eu am uscat kg intregi la deshidrator si s-a uscat superb. Am inceput sa-mi usuc si dovlecei din gradina, ca am cu tonele cat si multe altele. O vara frumoasa si tie.

      Apreciază

    1. Multumesc draga mea Dana. Cred ca din miile de oameni care-mi calca site-ul doar tu si inca o singura persoana a remarcat schimbarea. O zi placuta!

      Apreciază

  2. Draga Ligia visinele si caisele se pastreaza bine deshidratate?Dar catina, mure si alte fructe de padure ? Numai bine!

    Apreciază

  3. Dumnezeu sa o odihneasca de Laura Popescu,abia am citit site-ul ei ,o poveste incredibila ,fara cuvinte ,dezamagitor ca s-a terminat asa. Cu Dumnezeu inainte!

    Apreciază

  4. Buna reteta, arata bine. Dar nu ma pot abtine. Caju-ul crud nu-i comestibil. Caju-ul crud din magazin e fiert. O gluma buna (sau proassta depinde cum vrei s-o iei) pentru raw-istii puritani.

    Sa vedem, cu ce inlocuiesti caju-ul de prin deserturi , acu’ ca stii cum sta treaba?

    Multe succese!

    Apreciază

    1. Buna! Caju-ul folosit de mine este raw fiindca nu-l cumpar din magazine ci de la magazine specializate din SUA care au 100% produse raw certificate organic. Marea majoritate a raw veganilor stiu ca cel din magazine e oparit pentru a i se scoate coaja, si de aceea isi cumpara caju raw de la magazinele online din Romania sau alte tari. Daca totusi vrei sa inlocuiesti caju-l, atunci poti folosi samburi de fl. soarelui sau migdale. Numai bine!

      Apreciat de 1 persoană

      1. Intreb si eu, de curiozitate, cat costa 100g de astfel de caju? Din ce citesc pe internet, nu poate fi procesat prin mijloace standard („pe banda rulanta”) pentru ca ar deveni otravitor, existand riscul atigerii semintei de catre coaja otravitoare.

        Alta intrebare: ai incercat sa incoltesti astfel de caju?

        Apreciază

      2. Ligia poti te rog sa ne dai un link cu magazinele din state de unde cumperi tu caju- ul? Multumesc

        Apreciază

    2. Cashews raw costa in jur de 10$ pe Lb, adica 454 g. Am incercat sa le incoltesc si chiar germineaza foarte rapid comparat cu alte nuci. Legat de coaja, este otravitoare daca se consuma caju cantitati enorme. Eu si sotul meu am mancat odata vreo 500 g caju cu coaja insa e amara si-ti face gura punga si nu ni s-a intamplat nimic. Oricum chiar daca am consuma si caju cumparat din Ro, nu e nici o problema. Nu uita ca alimentatia raw vegan, inseamana intre 60-90% raw vegan food si restul mancare gatitata, vegetariana.

      Apreciază

      1. „alimentatia raw vegan, inseamana intre 60-90% raw vegan food si restul mancare gatitata”

        Depinde pe cine intrebi 🙂

        Apreciază

  5. À propos de caju, in Valencia e foarte la indemana si nu e foarte scump, nu imi amintesc pretul exact, dar stiu ca e mai ieftin ca migdalele…

    Apreciază

Comentariile sunt închise